Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/22/2018 in all areas

  1. Χρειάζεσαι ξεκούραση. Ζήτα πενθήμερη άδεια απ'τη δουλειά σου. Αν στην αρνηθούν, δείξε τους τι γράφεις εδώ μέσα.
    1 point
  2. Πρόσεξε τι έχω υπογραμμίσει: Μιλάς - λέω. Δεύτερο πρόσωπο, πρώτο πρόσωπο. Στην πρώτη παράγραφο έχεις παραθέσει τι γράφω εγώ. Στη δεύτερη τι γράφεις εσύ. Ε, το "δεν υπάρχει πρόβλημα", το λες εσύ. Μόλις τώρα το έγραψες! Όπως βλέπεις εγώ το σκέφτηκα. Τώρα, από τα υπόλοιπα που λες, απαντάω μόνο σε αυτό διότι μόνο σε αυτό απαντάς σε κάτι που πραγματικά σε ρώτησα (έστω σχεδόν): Άρα, το σημείο διαφωνίας είναι το ότι εσύ λες πως δεν πρέπει να τρώμε καθόλου κρέας ενώ εγώ λέω πως πρέπει να τρώμε με μέτρο. Για ποιο λόγο δεν λες απλά αυτό και μου επιτίθεσαι, μόνο εσύ το ξέρεις. _________________________________________________________________________________ Λοιπόν, έχω συμμετάσχει σε αμέτρητες συζητήσεις στο ίντερνετ, αυτό το πράγμα πρώτη φορά μου συμβαίνει, να προσπαθώ να βρω σημείο συνεννόησης και ο συνομιλητής, όχι μόνο να μην ανταποκρίνεται, αλλά να εφευρίσκει δικά του σημεία διαφωνίας και να απαντά σε άλλα πράγματα από αυτά που του απαντάω. Αν είναι άλλα να γράφω και σε άλλα να μου απαντάς, να σου στείλω το συνθηματικό του λογαριασμού μου να γράφεις εσύ ό,τι θέλεις να πω να μην υπάρχει τέτοιο πρόβκημα.
    1 point
  3. Μου κάνει εντύπωση που, από όλα τα θέματα, αυτό τράβηξε τόσο πολύ. Γενικώς, αν το συζητούσαμε πίνοντας στον καφέ και λέγαμε "ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να μην τρώει κρέας" δε θα το σκεφτόμουν πολύ κι ίσως συμφωνούσα, αλλά χωρίς να δώσω παραπάνω σημασία. Εδώ όμως που το αναλύουμε, το βλέπω λίγο διαφορετικά. 1. Στο κυρίως ερώτημα, αν είναι "φτιαγμένος" ο άνθρωπος να τρώει κρέας. Βγαίνω έξω, βλέπω τριγύρω σουβλατζίδικα, ψησταριές, μπεργκεράδικα, με δυο λόγια μαγαζιά που πουλάνε φαγητό με βάση το κρεάς τα οποία μοσχοπουλάνε, ενθουσιάζουν τον κόσμο και θεωρούνται κι ασφαλής επένδυση. Ιδού λοιπόν, ο άνθρωπος και τρώει κρέας και επιδιώκει να τρώει κρέας. Αυτό είναι αρκετή απόδειξη πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας. 2. Ως προς το ίδιο το ερώτημα, κάτι με ενοχλεί. Ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή ώστε να είναι "κατασκευασμένος" ή "φτιαγμένος" ούτε έχει "προδιαγραφές λειτουργίας". Ο άνθρωπος είναι προϊόν της εξέλιξης και, ως τέτοιος, είναι κάτι που συνεχώς τροποποιείται στην πορεία. Είναι τελείως αυθαίρετο να πάρουμε ένα σημείο αυτής της πορείας και να το ορίσουμε ως πιο αυθεντικό από τα υπόλοιπα. Οπότε το ίδιο το ερώτημα δεν έχει νόημα. 3. Αλλά, εντάξει, έστω πως αποδεικνύουμε πως ο άνθρωπος δεν είναι "κατασκευασμένος" να τρώει κρέας. Και λοιπόν; Τι πρακτική αξία θα έχει το όποιο συμπέρασμα; Με την ίδια λογική, ο άνθρωπος δεν είναι κατασκευασμένος να κάθεται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ούτε να δουλεύει 8ωρο, ούτε να γεννάει με καισαρική, ούτε να ζει μέχρι τα 80 του. Επίσης, είναι κατασκευασμένος να ζει σε αγέλες, να αποτελεί τροφή για αρπακτικά, να δολοφονεί και να βιάζει. Τι αποδεικνύεται λοιπόν; Στο επιμέρους του άρθρου, σχεδόν υποκύπτω στον πειρασμό να "αποδείξω", με την ίδια λογική, πως ο άνθρωπος δεν είναι "φτιαγμένος" να τρώει φυτά, μια και δε διαθέτει δεύτερο στομάχι όπως τα μηρυκαστικά, ούτε μπορεί να μεταβολίσει την κυτταρίνη, αλλά θα το προσπεράσω μια και τα παραπάνω τα βρίσκω πιο σημαντικά. Σε έναν πιο εύθυμο τόνο:
    1 point
  4. Εντάξει, κι οι μεταλλάξεις μέσα στην κατασκευή είναι διότι, αν τις βγάλουμε από το παιχνίδι, είμαστε υπερβολικά αφύσικες αμοιβάδες. Και για να μη γίνομαι υπερβολικός, ο άνθρωπος, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κατασκευασμένος ούτε να ζει 80 χρόνια.
    1 point
×
×
  • Create New...