Jump to content

Zak

Mέλη
  • Posts

    955
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Zak

  1. Έχω καταλήξει σε αυτό που ανέφερε ο Αρχάγγελος περί προσωπικής ηθικής. Υπάρχει μία κοινωνική ηθική όπου επιλέγουμε να την ακολουθούμε, μαθαίνουμε αν θέλετε καλύτερα, αλλά χτίζουμε με τα χρόνια την προσωπική ηθική. Κάποιες αξίες μπορεί να συνάδουν με την κοινωνική ηθική, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αλλά για το αν είμαι ανήθικος έχει να κάνει με το ποιος είναι αυτός που κοιτάζει την εκάστοτέ μου πράξη. Αν είμαι εγώ αυτός που κάνω πράξη, δεν θα το θεωρήσω ανήθικο, κάτι που η κοινωνία μπορεί να το θεωρήσει ή ο συνάνθρωπος. Όλα είναι υποκειμενικά όταν μιλάμε για προσωπική ηθική και τείνουν να γίνονται αντικειμενικά όταν μιλάμε για κοινωνική ηθική.
  2. Δυστυχώς η καθημερινότητα έχει αλλάξει. Τα προβλήματα έχουν αλλάξει και φυσικά το κατά πόσο επηρεαζόμαστε από αυτά. Δεν αντιλέγω ότι όταν φιλοσοφείς, μπορείς να το κάνεις παντού, ακόμη κι όταν κάνεις ένα τσιγάρο, στο διάλλειμα της δουλειάς. Το θέμα όμως εδώ είναι ότι στην πραγματικότητα και στην εποχή που ζούμε, χρειαζόμαστε χρόνο για να φιλοσοφήσουμε. Επίσης, κάτι τέτοιο διαφέρει σε σχέση και με τον τόπο διαμονής. Αν μένεις σε κάποιο αστικό κέντρο, όπου ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται για παράδειγμα, τότε ακόμη και χρόνο να έχεις, πάλι δεν θα συμβεί. Χρειάζονται ορισμένες συνθήκες και μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός. Αν το έδαφος για μένα και για το τι θέλω να δρέψω δεν είναι εύφορο, τότε πως θα σπείρω; Και να σπείρω δηλαδή, θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα; Σίγουρα παίζει ρόλο και η θέληση, αλλά μην τα ρίχνουμε μόνο σε αυτή. Όση θέληση και να υπάρχει, παίζουν ρόλο όλοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
  3. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες. Ο λόγος είναι γιατί οι λαοί ανά τους αιώνες έχουν συνδέσει τη ζωή/καθημερινότητα (ήθη και έθιμα π.χ.) με την θρησκεία. Είναι συνυφασμένα μεταξύ τους και δεν ξέρεις που τελειώνει το ένα και που αρχίζει το άλλο. Νομίζω ότι αν έπαιρνες τη θρησκεία από το λαό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθόλου από ένα τέτοιο σοκ. Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην πιστεύουν με την κλασσική έννοια του ρήματος, αλλά λειτουργούν με το εορτολόγιο για παράδειγμα, τότε θα αντιληφθούμε ότι η θρησκεία έχει γίνει αδιαχώριστο κομμάτι της ζωής μας, ακόμη κι αν είναι θρησκεία του τόπου μας, σε αντίθεση με τη δική μας κοσμοθέαση.
  4. Βασικά θα ήθελα να ξέρω @alex αν είναι όλα καλά τώρα...; Όταν χρειάζεσαι βοήθεια για το λύσιμο μαγείας, καλό θα ήταν να αναφέρεις τα πάντα ώστε να δώσεις μία πλήρη εικόνα του τι είναι αυτό που βιώνεις για να σε βοηθήσει κάποιος όσο καλύτερα μπορεί. Από εκεί και πέρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αρχίζεις με το να καθαρίζεις το σπίτι σχολαστικά αλλά να το καθαρίζεις και ενεργειακά. Μετά βοηθάει το να αλλάζεις κάποιες συνήθειες καθημερινές και φυσικά να φροντίζεις το σώμα και το πνεύμα σου και να τα ενδυναμώνεις. Αυτά σαν γενική κατεύθυνση! 😊
  5. Σχεδόν 20 χρόνια... Αν με ρωτήσεις τώρα, θα σου πω ότι όλες οι συζητήσεις που κάναμε τότε, αλλάζουν με τον καιρό... Σε αλλάζουν ταυτόχρονα. Αλλάζουν γιατί τις αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά και πάντα όσο εξελίσσεσαι, οι γνώσεις αυτές και οι γνώμες των ανθρώπων σου προσφέρουν τροφή και σου ανοίγουν την σκέψη, την επίγνωση. Τότε δεν το καταλάβαινα! Ναι μεν, αποκτούσε κάποιος γνώση, αλλά με τα χρόνια μόνο η γνώση σου προσφέρει πράγματα. Εκεί που η αντίληψή σου αρχίζει να αναπτύσσεται. Μιλάω καθαρά προσωπικά καθώς μπήκα στον χώρο αυτό πριν 16 χρόνια, όταν ήμουν 18 και τώρα αναγνωρίζω τη διαφορά που έφεραν οι συζητήσεις αυτές τότε σε σχέση με το πως έχουν βοηθήσει να είμαι τώρα.
  6. Δεν είναι ότι αργοπεθαίνει, απλά νιώθω κι εγώ αυτό που λες. Μας έχει ρουφήξει μία καθημερινότητα σε ένα συλλογικό επίπεδο. Βλέπω γύρω μου, αλλά έχω βιώσει κι εγώ ο ίδιος την κούραση αυτή της καθημερινότητας, όπου δεν μας δίνει το περιθώριο να ασχοληθούμε όπως θέλουμε, να ανταλλάξουμε γνώσεις, εμπειρίες ή έστω κουβέντες με ανθρώπους της Τέχνης. Να αλληλεπιδράσουμε. Οπότε μένουνε σε πιο μικρές πρακτικές και έως εκεί. Αυτό είναι που συμβαίνει και φαίνεται σα να χάνεται πια η μαγεία γύρω μας. Αλλά δεν χάνεται, αρκεί να ξέρουμε προς τα που να στρέψουμε το βλέμμα!
  7. Μιλάμε όμως για το σύνολο του πληθυσμού... Όπως είπες υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά αυτό για να αρχίσει πια να προσδιορίζει μία γενιά ολόκληρη και μετά αυτές που ακολουθούν, πρέπει να φύγουν τα κατάλοιπα των προηγούμενων βλ. τρόπους σκέψεις, συμπλέγματα. Είναι θετική αυτή η κινητικότητα και σίγουρα περισσότερη προβολή για αυτοβελτίωση και αυτοανάλυση θα εντείνει το γεγονός της αλλαγής αυτής, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια. Μόνο έτσι θα περάσει το μήνυμα στο συλλογικό Ασυνείδητο!
  8. Ο Αρχάγγελος εννοεί μάλλον να τον βοηθήσει, παρέχοντας πληροφορίες, δείχνοντας άλλους τρόπους αντιμετώπισης κλπ κλπ... Είναι απαραίτητο να δεχτεί ο καθένας ατομικά την αλλαγή αλλιώς δεν υφίσταται. Αν εγώ ο ίδιος δεν το κάνω συνειδητά, τότε δεν θα περάσει στο Υποσυνείδητο...
  9. Κι αν όλα αυτά είναι ένα όνειρο του Υπέρτατου Όντος; Και στην ουσία ο κόσμος γύρω μας υπάρχει μόνο στην φαντασία και όλα αυτά που εμείς βιώνουμε δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα έξω από την σφαίρα της συνείδησης, όπως λέει μία θεωρία; Νομίζω ότι τα πάντα είναι υποκειμενικά και ο καθένας τα βλέπει εν μέρει με την κοσμοθεωρία και την κοσμοθέαση που έχει και θα είναι δύσκολο να συμφωνήσεις αν τελικά το υπέρτατο Ον έχει λογική ή μη... Μήπως να ορίσουμε τι είναι το υπέρτατο ον στο οποίο αναφερόμαστε; Έχοντας κάτι ως δεδομένο, βγάζεις συμπεράσματα βάσει αυτού!
  10. Είμαι! Μόνο μία λέξη για την έννοια της ύπαρξης μέσα στο σύμπαν... Αν μου ζητούσες να το αναλύσω περισσότερο, θα σου έλεγα ότι ο τρόπος που εγώ το βλέπω / αισθάνομαι είναι ότι Είσαι το Σύμπαν και το Σύμπαν είναι εσύ... Τα πάντα είναι Ένα (αν αυτό το ένα το μεταφράζει κάποιος ως Σύμπαν).
  11. Όχι... Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε είτε με τον κόσμο γύρω μας είτε μεταξύ μας... Αλλά με ρωτάς κάτι που είχα γράψει πριν 8 χρόνια... Χαχαχαχαχα... Έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου από τότε! Πιστεύω ακράδαντα ότι αλληλεπιδρούμε είτε σε συνειδητό, είτε σε μη συνειδητό επίπεδο και κυρίως με τον δεύτερο τρόπο θα έλεγα!
  12. Εννοώ ότι το αν είναι μονάδα μέτρησης ή όχι, το αν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα ή όχι, δεν παύει να είναι μία πραγματική κατάσταση, να υφίσταται... π.χ. η ανάπτυξη δεν γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος, γίνεται με συγκεκριμένο ρυθμό... Κάθε φαινόμενο έχει τις αντίστοιχες λέξεις, αλλά γιατί πιστεύεις ότι στα αρχαία χρόνια είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο προσδιοριζαν τον χρόνο, αν δεν υπήρχε νόημα να το κάνουν... Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρόνος είναι ρευστή έννοια... Υπάρχει και δεν υπάρχει ανάλογα με την σταθερά που θέλεις να τον προσδιορίσεις!
  13. Οπότε πώς θα προσδιορίσεις την αλλαγή με μία λέξη;
  14. Μα όλες οι έννοιες προσδιορίζονται βάσει των αποτελεσμάτων ή και των αιτιών που φέρουν...
  15. Άρα όπως το αντιλαμβάνομαι, ο χαρακτήρας (λογική σκέψη) παίζει τον σημαντικό ρόλο! Αν κατέρρεαν οι κοσμοθεωρίες κάποιου, μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να πάει μπροστά και να βγει από αυτό το αδιέξοδο ή να χαθεί μέσα στην άβυσσο...
  16. Υποκειμενική οπτική... Ο καθένας τον αντιλαμβαμάνεται διαφορετικά, ανάλογα με το τι κοιτάζει ώστε να τον αναλύσει / προσδιορίσει... Νομίζω προσωπικά ο χρόνος υπάρχει και δεν υπάρχει!
  17. Δεν συμφωνώ απόλυτα... Ο τρόπος που το θέτεις είναι σωστός, αλλά δεν σημαίνει ότι η αντίληψη υπόκειται ολοκληρωτικά στην λογική... Αυτό που δεν μπορείς να αντιληφθείς με τους νευρώνες του εγκεφάλου, μπορείς να το αντιληφθείς με την ψυχή. Εκτός αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο συμπαντικος νους εκφράζεται με τον τρόπο που εκφράζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ή οτιδήποτε το αντιλαμβαμάνεται κάποιος μόνο μέσω της λογικής...
  18. Άνοιξε νέο topic, θα βγούμε σίγουρα εκτός! Βάλε καφέ να τα πούμε... Ας ξεκινήσουμε με το τι πιστεύεις εσύ ότι θα συμβεί σε αυτόν που θα περάσει κάτι τέτοιο... Πως θα το διαχειριστεί;
  19. Να τονίσω εδώ πέρα ότι ακόμη το κάνουν πολλοί άνθρωποι! Σίγουρα όχι σε αυτόν τον βαθμό που συνέβαινε τότε, αλλά πολλοί είναι αυτοί που φροντίζουν την "γη" για να ζήσουν!
  20. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά μην ξεχνάς ότι η Νεφέλη ρώτησε... Οπότε από την στιγμή που μου προσδιόρισε τον χρόνο, έπρεπε να εκφραστώ βάσει του χρόνου που έχουμε πλάσει και μου οριοθέτησε! Υ.Γ. Σ' ευχαριστώ πολύ! Θα μου επιτρέψεις να πω το ίδιο και για σένα!
  21. Η αντίληψη (ύλη) βάζει όριο στη συνείδηση... Νομίζω ότι γι' αυτό υπάρχει αυτό το όριο, αλλά η αντίληψη μπορεί να εκπαιδευτεί, οπότε τελικά υπάρχει όριο ή όχι; Μήπως αν η αντίληψη δουλευθεί αρκετά, μπορεί να φτάσει στο σημείο "αντίληψης" του συμπαντικού νου;
  22. Για να βρούμε την αναγκαιότητα, χρειαζόμαστε μια σταθερά, την αιτία ή αλλιώς την Πηγή! Αν δεν αναζητήσουμε την πηγή, η ανάγκη δεν υπάρχει γιατί δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό.
  23. Αν και συμφωνώ εν μέρει outis, θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου λέγοντας ότι μπορεί να θεωρείς ότι κάτι δεν αξίζει τον χρόνο που θα αφιερώσεις, αλλά αν το έκανες, ίσως να έφερνε διαφορετικά αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Ίσως "η σκούπα να πετούσε ψηλότερα και γρηγορότερα, να σκούπιζε αποτελεσματικότερα"... Αλλά δεν είναι πάντα εφικτό να διακρίνεις το τέρμα του δρόμου αν δεν τον διαβείς!
  24. Σαφώς και ξαναγεμίζει! Απλά το πόσο θα διαρκέσει αυτό ορίζεται από πολλούς παράγοντες λόγω του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Τι εννοώ... Π.χ. Κάποιος με πιο ισχυρή θέληση, θα καταφέρει πιο γρήγορα να "βάλει σε τάξη" συναισθήματα, σκέψεις κλπ ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ώστε να ξαναγεμίσει το κενό αυτό. Θα έλεγα ότι αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι συνδυασμός θέλησης και γνώσης ταυτόχρονα, κάτι όμως που δεν προσδιορίζει τον χρόνο... Εσύ πως το έχεις στο μυαλό σου Νεφέλη;
  25. Νομίζω ότι μετά βιώνεις μία κατάσταση "κενού"... Τι εννοώ με αυτό... Πιστεύω ότι θα κατέρρεαν σιγά σιγά οι κολώνες της συνείδησης σου λόγω του ότι θα βίωνες μία αμφισβήτηση προς τα πάντα... Βέβαια αναλόγως το πόσο σημαντικό είναι κάτι για σένα και το κατά πόσο σε επηρεάζει!
×
×
  • Create New...