Jump to content

jalbanis

Νέα Μέλη
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

About jalbanis

  • Birthday 05/12/1966

Contact Methods

  • Website URL
    http://www.mindtrap.gr
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Location
    Λαμία
  • Interests
    Πάρα πολλά :) Το βασικότερο, οι άνθρωποι!

jalbanis's Achievements

Βαπτισμένος

Βαπτισμένος (1/7)

0

Reputation

  1. Όχι, δεν είσαι off topic! Αν ξεκινήσεις με αυτοσκοπό να καλύψεις ανασφάλειες, κινδυνεύεις να βαλτώσεις νωρίς-νωρίς σε οτιδήποτε απλά σε βολεύει. Ή σε βολέψουν... Ένα σωρό ικανότατοι επιτήδιοι dealers έχουν έτοιμα διάφορα "ασφαλιστικά προγράμματα" για να καλύψουν πάσα νόσο, πριν από σένα για σένα, αρκεί εσύ να μη πας στο μετά και στο παραπέρα... Ρόλο κινήτρου, αλλά όχι βασικό (και αναλόγως των ανθρώπων πάντα), παίζουν οι ανασφάλειες. Το θέμα είναι πως να μη καταλήξει στην πορεία ο ανασφαλής μονίμως φοβισμένος και "βολεμένος" αδρανής κάπου.
  2. Γράφει πάντα παρορμητικά ο Νίκος Δήμου, είναι τιμιότατος και πιστός στο να βγάζει πάντα τα σώψυχά του και να μη διεκδικεί κανένα αλάθητο, αλλά και το να οδηγείται σε άτοπη πεσιμιστική γκρίνια είναι απόφευκτα πιθανό. Για το συγκεκριμένο άρθρο του, ανεξαρτήτως του πόσο σε ωθεί να πας παραπέρα σε επί μέρους σωστά μονοπάτια σκέψης (βλ. π.χ. μήνυμα porcupine), το ερώτημα σχετικά με το πως ξεκινάει για να φτάσει στα γενικά συμπεράσματα παραμένει: Όλη αυτή σούπα (και Σατανάς, και πεπρωμένο, και εξωγήινοι, και "μάτι"...) έχει βάση σα μίξη, ώστε να σε δικαιώνει να φτάσεις στο γενικό συμπέρασμα ότι ζούμε σε Μεσαίωνα? (Είπα: "...ανεξαρτήτως του πόσο σε ωθεί να πας παραπέρα...")
  3. Δε λέω όχι, απλά δε το θεωρώ πρωταρχικό έναυσμα για την αναζήτηση ανώτερης δύναμης. Κι όταν μιλάμε για πνευματική αναζήτηση, δε μιλάμε κατά βάση για κάλυψη ανασφαλειών. Βέβαια αναλόγως των ανθρώπων, στην πορεία της αναζήτησης και ανεξαρτήτως του βασικού κινήτρου, πολλές ανάγκες μπορούν να καλύψουν τα "ευρήματα"/νοήματα. Και ανάλογα να τα εκμεταλλευθούν οι διάφοροι επιτήδιοι που αποσκοπούν σε εξουσιαστικά θρησκευτικά συστήματα! Στην περίπτωση που λες, πιο πέρα από προσωποποιημένους Θεούς αγαθούς και μπαμπούλες (μαζί), κανένας δε φτάνει.
  4. Υπάρχει βέβαια και ο άλλος δρόμος, να φτάσεις να εννοήσεις Θεό απαλλαγμένος από "χρειάζεται" και θεοφοβίες! Το (φυσικότατο) να θεωρεί ο άνθρωπος ότι υπάρχει ανώτερη δύναμη δεν είναι ούτε τρέλα ούτε παραξενιά, το θέμα είναι μέχρι που φτάνει χωρίς να τον παγιδεύουν.
  5. Το τελειότερο από τα ζώα της Γης, με ανεπτυγμένα σε υπέρτερο βαθμό τη νόηση και τον λόγο! Αλλά και το πιό κατακτητικό ζώο της Γης! Γι' αυτό είναι και αληθινά "άνω θρώσκων" (δε το νομίζει! Είναι!) ως προικισμένος με πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις, και ικανός για το καλύτερο και την πρόοδο, και από την άλλη ικανός να σκέπτεται και να προγραμματίζει ακόμη και την ...αυτοκαταστροφή του!
  6. Τα ξέσκισα όλα... Και μου τό 'λεγε η γιαγιάκα μου πριν 30 χρόνια κοντά... "Ισύ ζαγάρ', μ' αυτά π' διαβά'ειζς τ'ν ώρα π' άλλα πιδιά τ' Θεού διαβάζ'νε αυτά π' πρέπ' για τα χρόνια τ'ς... (...κόμπιαζε λίγο εδώ η γιαγιάκα...) ...ή Χριστός είσι ή Αντίχριστους" (Και σταυροκοπιότανε αβέρτα η καψερή κοιτώντας τα ουράνια και παρακαλώντας συγχώρεση...) Γιαγιάκα, μη φοβού, εκεί που είσαι! Χτυπήσαμε top-ten άπαιχτο, με 85άρια και πάνω! Τους μπέρδεψα όλους, τα βρήκα μ' όλους και στοίχισε κι ο αχταρμάς μόνο 15% σε όσα δίδασκαν οι παππούληδες! 1. Unitarian Universalism (100%) 2. Hinduism (99%) 3. Mainline to Liberal Christian Protestants (99%) 4. Liberal Quakers (98%) 5. Theravada Buddhism (93%) 6. Mahayana Buddhism (92%) 7. Neo-Pagan (88%) 8. Eastern Orthodox (85%) 9. Roman Catholic (85%) 10. Mainline to Conservative Christian/Protestant (78%) 11. New Age (76%) 12. New Thought (74%) 13. Orthodox Quaker (72%) 14. Scientology (71%) 15. Secular Humanism (64%) 16. Taoism (64%) 17. Seventh Day Adventist (62%) 18. Jainism (61%) 19. Orthodox Judaism (61%) 20. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (56%) 21. Sikhism (54%) 22. Nontheist (53%) 23. Reform Judaism (52%) 24. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (49%) 25. Jehovah's Witness (49%) 26. Bah�'� Faith (42%) 27. Islam (42%) Μα καλά! Πάει καλά αυτό το ...ΚΤΕΟ;;; New Age (76%) Scientology (71%) Orthodox Judaism (61%) Jehovah's Witness (49%) Islam (42%) Ποιός;;; Εγώ;;;!!! :blblbl:
  7. Ο Λιαντίνης, έχει προσφέρει καταθέσεις ψυχής και σίγουρα κανείς δε μπορεί να του αρνηθεί την ιδιότητα του σύγχρονου φιλόσοφου. Επίσης, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι μάγευε με το λόγο του κι ότι σε κάνει να "χάνεσαι" στα γραπτά του. Όμως, είναι άλλο πράγμα όλα αυτά και άλλο πράγμα αυτό το θέατρο που στήθηκε από την εξαφάνισή του και μετά! Στο site που παραπέμπεις, θα δει κανείς και αυτό το θέατρο του παραλόγου σ' όλο του το μεγαλείο... Εγώ πάντως για να πω την τίμια αλήθεια μου, που ασχολήθηκα με τον Λιαντίνη και τα γραπτά του πριν την εξαφανισή του κι όλα τα κωμικοτραγικά που ακολούθησαν, αγωνίζομαι ακόμη να διακρίνω που τελειώνει η μέχρι τέλους φιλοσοφημένη πιστή στάση ζωής και που αρχίζει η καταθλιπτική κατάπτωση με την ανάλογη ψυχοπάθεια. Η οποία ψυχοπάθεια, σε φέρνει τελικά στη δειλία και την άρνηση για μάχη μέχρι τέλους στον αγώνα της ζωής.
  8. Τι "επιχειρήσεις σκούπα" και τι διαγραφές;;; Αυτά είναι μπούμερανγκ για μία κοινότητα και παράλογες αντιδράσεις... Η Νεφέλη τα είπε αναλυτικότατα και μιά χαρά. Επιπλέον, τα μέλη που γράφονται τιμούν ένα χώρο με την εγγραφή τους, έστω κι αν αυτή απαιτείται για να μπορούν και να δούν έστω μόνο τις συζητήσεις. Συνήθως όμως, πέρα από τους εδώ σαφέστατους θεματολογικούς τίτλους, ξέρουν κι από το κυρίως site περί τίνος πρόκειται και δεν μπαίνουν στα τυφλά. Τώρα, το αν μπορούν και θέλουν και γιατί, να συμμετέχουν σε πολλές ή πολύ λίγες συζητήσεις και πόσο, ή και απλώς να ενημερώνονται, είναι άλλη κουβέντα. Και όποια περίπτωση να δεις όπως κι αν τη δεις, καθόλου κατακριτέα. Όσο για τις δόλιες συμμετοχές της πίκρας, όπως τα είπε και η Νεφέλη. Στην τελική, με γειά τους και με χαρά τους και με "εύσημα" δικά τους τη μιζέρια τους και το ότι κανείς δε τους δίνει σημασία!
  9. (Συντομότατο off-topic! Ξέρω! Ξέρω! Με συγχώρησες ήδη...) Μιά ζωή ζιζάνιο γκρίνιας!!! Δε φτάνει που με είχατε διαγράψει και το nick ήταν σε black-list, ε;;;!!!
  10. Το να δώσης ορισμό της σοφίας, δεν είναι μόνο δύσκολο, κυρίως δεν είναι σοφό! :cheerful: Μπορείς όμως να πεις ποιά είναι αυτά που οριοθετούν το δρόμο της. (Σίγουρα πάντως, η σοφία δεν είναι στοιβαγμένη γνώση!) Δηλαδή... Είναι η "γεμάτη" ζωή και τα κέρδη της, ζωή όχι στρωτή και βολεμένη, η οποία προκαλεί τον άνθρωπο κι ο άνθρωπος προκαλεί αυτή, ώστε μέσα από συνεχή αγώνα, μέσα από λάθη (...καμία σχέση με βλακεία αυτά!) και σωστή κρίση, να βγαίνει κάποιος στις μάχες της ζωής νικητής άνθρωπος. Είναι η ικανότητα που αποκτά κάποιος "μαχητής" της ζωής να αποζητά να λαμβάνει γνώση από χίλιες δυό αντικρουόμενες πηγές και να μπορεί λειτουργώντας κριτικά να διακρίνει ποιά είναι τα κοινά σημεία που νομοτελούνται από την κοινή γνώση που κληρονομεί αθροιστικά ο άνθρωπος στα χιλιάδες χρόνια της πορείας του πάνω στη Γη αποταμιεύοντάς τα και ποιά όχι. Ώστε να γίνουν τροφή για σκέψη και εργαλεία του για το παραπέρα της γνώσης. Είναι η αίσθηση του χρέους ότι αυτά που κατέχεις κι όσα άλλα αποκτήσεις στον αέναο αγώνα της ζωής πρέπει να τα προσφέρεις και στους άλλους, αλλιώς είναι τα άχρηστα πλούτη μάταιης ζωής. Κατ' επέκταση, είναι η αίσθηση του χρέους ότι πρέπει να ζείς με τους ανθρώπους κι όχι απόμακρα, γιατί η ανθρώπινη επαφή σου δίνει την ευκαιρία και να προσφέρεις αλλά και να γίνεις καλύτερος (και σοφότερος) άνθρωπος. Και το κυριότερο, είναι η αυτογνωσία. Και η επίγνωση ότι δεν έχει τέλος ο αγώνας, ότι γηράσκεις αει διδασκόμενος. Για να κατακτήσεις το δικαίωμα στην ευτυχία, στην ευτυχία εκεί λίγο πριν το τέλος να πεις υπερήφανα ότι κι εσύ πρόσφερες ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτού του κόσμου και να "γκρινιάξεις" όμορφα ότι και πάλι "εν οίδα, ότι ελάχιστα οίδα". Όχι σαν κάποιος ανώτερος των άλλων ανθρώπων, αλλά σαν κάποιος που έφτασε όσο πιο κοντά μπόρεσε στο να είναι άνθρωπος. Λύγκα, σίγουρα δεν είναι δίλημμα αυτό. Αλλά, από κει και πέρα... Μόνο συγκριτικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο σοφός ήταν κάποτε ανοητούλης, αλλά και πάλι άτοπο (έως χαζό) είναι να ειπωθεί. Επίσης, αν και οι έννοιες δεν σχετίζονται απόλυτα κατ' ουσίαν, ένας ανοητούλης είναι αδύνατον να είναι ένας σοφός σε εκπεσμό με το παρελθόν του στη λήθη! Όπως επίσης είναι αδύνατο να πει ένας σοφός αυτή την κουβέντα που λες, γιατί η σοφία δεν είναι δώρο αλλά συνεχής κατάκτηση και σταθερό επίπεδο σωστής κρίσης! Ένας βαλτωμένος μέσος άνθρωπος, ναι μπορεί να την πει, τρεκλίζοντας προς τη μωρία... Καλή σας μέρα και καλώς σας (ξανα)βρήκα :cheerful:
×
×
  • Create New...