Jump to content

Δανάη

Αθάνατοι
  • Posts

    1,151
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Everything posted by Δανάη

  1. 16 χρόνια ε; Απίστευτο... Αν σκεφτώ ότι τα 8 λείπω από την Ελλάδα... Πρώτα από όλα σε πολλα θέματα αυτές οι συζητήσεις με βοήθησαν να ωριμάσω, να διαβάσω και να ακούσω άλλες απόψεις, να μπω στη διαδικασία να διαβάσω βιβλία που μπορεί να μη διάβαζα ποτέ. Με έκανα να αναρωτηθώ για τις πεποιθήσεις μου και για το πόσα πράγματα αφομοίωνα χωρίς κριτική σκέψη. Επίσης να πω ότι είμαι πολύ καλύτερη πλέον στο να βρίσκω πηγές και να υποστηρίζω τα επιχειρήματά μου. Είναι αλήθεια βεβαίως ότι μπορώ να βελτιωθώ κι άλλο, μιας και έχω σκουριάσει τα τελευταία χρόνια (και ίσως το επίπεδο της γλώσσας μου δεν είναι αυτό που ήταν).
  2. Είναι όντως αλήθεια ότι οι άθεοι υπερασχολούνται; (τσουπ, πετάχτηκα κι εγώ μετά από 8 σελίδες..) Ή θεωρούμε ότι υπερασχολούνται γιατί στο παρελθόν δεν τολμούσαν να ασχοληθούν, ενώ τώρα υπάρχει μια σχετική ελευθερία. Επίσης, κάτι που με προβληματίζει κάθε φορά. Αν ψάξουμε να βρούμε ορισμό για το καθετί που υπάρχει, τότε θα αντιληφθούμε ότι είναι αδύνατο.΄Οταν συμφωνούμε σε έναν ορισμό, πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις και πάντοτε γίνεται ως μια υποχώρηση από τις διάφορες πλευρές για να υπάρξει μια βάση ώστε να γίνει μια συζήτηση. Εγώ θα αποδεχτώ το γεγονός ότι αν πάρω τον κάθε άνθρωπο και ρωτήσω τι είναι θεός, τότε παίζει και να πάρω ισάριθμες απαντήσεις. Αλλά καθότι η πλειοψηφία ανήκει σε κάποια από τις μεγάλες θρησκείες, εγώ (και νομίζω και πολλοί άλλοι) εκεί θα πατήσω και θα πω ότι δεν πιστεύω σε θεό. Τώρα αν αρχίσω να μελετάω τον κάθε ορισμό που δίνει ο κάθε άνθρωπος, τότε με την ίδια λογική πολύς κόσμος θα πρέπει να μου "αποδείξει" ή να με πείσει ότι ο ορισμός του όντως περιγράφει τον θεό.
  3. Πολύ φοβάμαι ότι όταν μειωθούν τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα, η μείωση θα επέλθει με βάναυσο τρόπο. Είναι μια λύση, αλλά όχι η ενδεδειγμένη ίσως. Θεωρητικά η αλλαγή προτύπων σε όλες κοινωνίες θα μπορούσε να επιφέρει μια αλλαγή. Για παράδειγμα, σε αρκετές κοινωνίες οι μέθοδοι αντισύλληψης και οι εκτρώσεις είναι κάτι το αδιανόητο. Σε άλλες χώρες όμως είναι καθαρά θέμα επιλογής.
  4. Εγώ το καταλαβαίνω περισσότερο ως προς το ότι η ρουτίνα περιορίζει την ελευθερία μας. Ότι πολλές φορές δεν ανοιγόμαστε προς κάτι διαφορετικό γιατί έχουμε βολευτεί σε αυτό που έχουμε συνηθίσει.
  5. Με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση, βρήκα αυτό: http://www.triumphpro.com/birthdays-origin.htm Εκεί κάπου δίνει ένα λόγο: "Writes Linda Rannells Lewis in Birthdays, “Birthdays have been celebrated for thousands of years. In early civilizations, where the development of a calendar made an organized reckoning of birth dates possible, the horoscopes of ruling monarchs, their successors and rivals had to be cast with care and birthday omens meticulously examined, for the prospects of the mighty would affect the prospects of the entire society. By the time of Ptolemy V this practice was well established: ‘Ptolemy, the ever living, the beloved ofPtah, the son of the two Brother-Gods, was born on the fifth day of the month DIOS, and this day was, in consequence, the beginning of great prosperity and happiness of all living men and women’” (p. 12). " [204-181π.Χ Πτολεμαίος ο 5ος]
  6. Καλώς μας ήρθες στην παρέα μας, αγαπητέ tanipteros! Μην ξεχάσεις να διαβάσεις προσεκτικά τους όρους του φόρουμ και μη διστάσεις να ενημερώσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει! Με εκτίμηση, εκ του Συντονισμού
  7. Το έψαξα λιγάκι αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται εξόρμηση στα βιβλία λαογραφίας της βιβλιοθήκης...
  8. Ποιες είναι οι πιθανές σκοπιές που μπορούμε να εξετάσουμε; Η θρησκεία ως μέσο εξήγησης ανεξήγητων φαινομένων; Η θρησκεία ως μέσο ψυχολογικής στήριξης; (η αίσθηση του "ανήκειν" είναι πολύ δυνατός λόγος) Η θρησκεία ως μέσο αυτοβελτίωσης; Η θρησκεία ως μέσο χειραγώγησης των μαζών; (Αυτό το "εγώ ξέρω την αλήθεια και ο θεός μου είναι καλύτερος από τους άλλους" ελέγχει πολύ άνετα τις μάζες) Τι άλλο μπορούμε να προσθέσουμε; Τι έχουμε πραγματικά αναλύσει ως τώρα;
  9. Αρχικα θα θέσω έναν προβληματισμό ως προς το αρχικό ερώτημα, μιας και δεν γνωρίζουμε εάν έχουν υπάρξει κι άλλες επιλογές. Το υποθέτουμε γιατί δεν έχουμε στοιχεία, όμως το σύμπαν έχει ένα μέγεθος που δεν μας επιτρέπει προς το παρόν να θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τι γίνεται. Και το ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ένα σύμπαν, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα. Όσον αφορά τους ανθρώπους, ακόμα και 2 δίδυμα αδέλφια δεν έχουν ακριβώς τα ίδια ερεθίσματα. Το πιο μικρό ερέθισμα από το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει διαφορές. Αυτός ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να έχει ποικιλία, γιατί έτσι επιβιώνει. Η ομοιότητα οδηγεί στον αφανισμό, γιατί κατά βάση προσφέρει πολύ λίγες ευκαιρίες για προσαρμογή.
  10. Για εμένα θα έλεγα ότι είναι ένα σύνολο κανόνων που θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθώ για να είμαι ο άνθρωπος που θέλω να είμαι. Αρκετές φορές (και ίσως λανθασμένα) προβάλλω αυτούς τους κανόνες και σε άλλους και έτσι κατά κάποιο τρόπο διαλέγω ποιους θα ήθελα να κρατήσω δίπλα μου και ποιους μακρικά μου.
  11. Είναι σαφές ότι λογικά θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο οραματισμός δεν θα βοηθήσει, αλλά πώς τότε θα βοηθήσει μια "ξένη" γλώσσα καλύτερα; Ίσως η δύναμη των ονομάτων είναι υποθέμα στο θέμα μας και πρέπει να συζητηθεί ξεχωριστά. Κάθε όνομα αλλάζει αναλόγως με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί κάποιος και ίσως αν πρέπει να καλέσεις κάποιον, τότε αυτός δε θα το καταλάβει αν δεν πεις το όνομά του με τέτοιο τρόπο που να το καταλάβει. Παράδειγμα: μια Άννα στη Σουηδία λέγεται Χάν-νά (με το Χ πολύ μαλακό). Αν εσύ τη φωνάζεις Άννα, Άννα (όπως στα ελληνικά) δεν γυρνάει με τίποτα, εκτός αν είναι η μόνη στην αίθουσα. Παρόλα αυτά, αν δουλέψει για λίγο καιρό με κάποιο άτομο που είναι από Ελλάδα, μαθαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι προφέρουν έτσι το όνομά της κι έτσι το Άννα αποκτάει επίσης μια δύναμη, αν και αισθητά μικρότερη από το Χάν-νά. Υ.Γ. Πολύ ωραία τριλογία!
  12. Και τι ξέρουμε για τη φύση; Γιατί αυτά που ξέρουμε για τη φύση σήμερα, αύριο μπορεί να είναι διαφορετικά. Και αύριο μπορεί να μην υπάρχει αντίθεση ή διαφορά. Αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν όρια στο πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει η γνώση μας για κάτι. Η φύση γενικά δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όμως ειδικά μπορεί να γίνει. Ένα "θαύμα" συμβαίνει υπό ορισμένες συνθήκες κι εκεί μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα μεγέθη. Παρόλα αυτά, η λέξη θαύμα χαρακτηρίζει ένα γεγονός του οποίου δεν μπορούμε να "μετρήσουμε" την αλήθεια. Αν όμως τη "μετρήσουμε" δεν παύει να είναι θαύμα;
  13. Για εμένα η καλύτερη γλώσσα είναι αυτή, στην οποία ο χρήστης έχει το μεγαλύτερο έλεγχο. Γιατί είναι μεγάλη τέχνη το να εκφράσεις αυτό ακριβώς που έχεις στο μυαλό σου με λέξεις, τις οποίες δεν έχεις κατασκευάσει εσύ ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος. Εγώ προτιμώ να μην το εκφράσω καθόλου με κάποια (κατασκευασμένη) γλώσσα, αλλά να το αφήσω εκεί που έχει την πιο "καθαρή" του φύση, δηλαδή μέσα στο μυαλό μου. Αν πρέπει να εκφράσω κάτι σε προφορικό ή γραπτό λόγο, τότε χρησιμοποιώ τα ελληνικά, γιατί αυτή η γλώσσα με την οποία έχω τη μεγαλύτερη οικειότητα. Έτσι θα την επεξεργαστώ όσο χρειάζεται για να φτιάξω την πρόταση που με ικανοποιεί περισσότερο.
  14. Kazuma, ο χώρος είναι ιδιωτικός και τα μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες. Για κάποιο σχετικά μεγάλο διάστημα το φόρουμ είχε να αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά προβλήματα. Αυτά λύθηκαν και πολλά πράγματα θα αλλάξουν σύντομα. Οι λόγοι που απομακρύνθηκαν ορισμένα μέλη ήταν ξεκάθαροι. Σε έναν ιδιωτικό χώρο, δε σου πέφτει λόγος γιατί απομακρύνονται διάφορα μέλη, ειδικά όταν η συνεισφορά σου σε αυτό δεν είναι απλώς μηδενική, αλλά πέφτει υπό του μηδενός. Βηλφεγώρ, έχουμε ήδη αρχίσει να απομακρύνουμε άσχετα θέματα και προχωρούμε σε αρκετές αλλαγές.
  15. Επίσης να προσθέσουμε και πάλι ότι ένα φόρουμ δεν είναι chat. Κάποιος που γράφει τις σκέψεις του μπορεί να τις περνάει από έναν ορθογραφικό έλεγχο πρώτα και να διορθώνει έτσι τα πιο τρανταχτά λάθη. Να πω επίσης ότι το ότι κάποιος είναι δυσλεκτικός σημαίνει ότι δεν μπερδεύει μόνο τα φωνήεντα, αλλά και τα δίψηφα σύμφωνα, κάνει αναγραμματισμούς κτλ. Επομένως, ακόμα και σε greeklish να γράφει, δεν έχει πολλή σημασία, γιατί και εκεί θα υπάρχουν αναγραμματισμοί και λάθη. Υπάρχει μια γενικότερη δυσκολία για κάποιον με δυσλεξία να συμμετέχει σε ένα φόρουμ γιατί όλα τα κείμενα είναι γραπτής μορφής. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα greeklish θα κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη. Η οποιαδήποτε επικοινωνία με γραπτό λόγο είναι δύσκολη για έναν δυσλεκτικό.
  16. Τραγοκέρατε, εγώ δε συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν μπορείς να μετρήσεις πώς ένα ποίημα θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους. Απλώς οι παράμετροι είναι τόσοι που θες έναν εξωπραγματικά καλό σχεδιασμό της πειραματικής διαδικασίας. Αλλά όσο οι υπολογιστές βελτιώνονται, τότε θεωρώ ότι πρέπει να διαστέλλεται το φάσμα του δυνατού. [Αναρωτιέμαι εάν στο μέλλον ένας υπολογιστής μπορεί να μάθει να ρίχνει ταρώ στον εαυτό του και αν αυτό θα επηρεάζει τις μετέπειτα αποφάσεις του].
  17. Ο διαλογισμός έχει πρώτα πόλλα πολλά ωφέλη στον καθένα που θα συμμετέχει. Ο στόχος του διαλογισμού μπορεί να είναι και ο λόγος της επιτυχίας ή της αποτυχίας του. Για εμένα ένας ομαδικός διαλογισμός θα είχε νόημα, αν ο καθένας διαλογιζόταν για κάτι δικό του, για αυτογνωσία για παράδειγμα, και όχι για κάτι έξω από αυτόν. Ή να διαλογιστούν για την ευημερία κάποιου δικού τους προσώπου, για παράδειγμα.
  18. Dalia, εγώ πέρασα στην άλλη πλευρά όταν ένιωσα έτοιμη κι αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα. Και σε τι βαθμό θα κάνω τη γνώση πράξη έχει να κάνει με το πόσο πολύ μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου, ώστε να φτάσω τον επιθυμητό στόχο. Γιατί εγώ θεωρώ ότι για να εφαρμόσω κάποια μέρη της γνώσης μου, πρέπει να έχω κατακτήσει έναν τρόπο ζωής (λέω κατακτήσει γιατί πιστεύω ότι για να φτάσω τον επιθυμητό τρόπο ζωής για εμένα, πρέπει να δουλέψω πολύ ακόμα). Επίσης, όσο συγκεντρώνω γνώση, την εφαρμόζω διαφορετικά.
  19. Αγαπητό μέλος, Έχεις αποκλειστεί ήδη μια φορά σε αυτό το φόρουμ και θα ακολουθήσει και δεύτερη σύντομα. Εκ του Συντονισμού.
  20. Αγαπητέ Fire Lord Zuko, Καλωσήρθες. Παρακαλώ όπως ενημερωθείς για τους κανόνες λειτουργίας του φόρουμ άμεσα. Λυπάμαι για τις φήμες που κυκλοφορούν, αλλά κάθε φόρουμ έχει και τις δικές του. Αν μη τι άλλο στον χώρο μας ανά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και υπάρχει πολύ υλικό αν έχει κάποιος τη διάθεση να ψάξει. Να ξεκαθαρίσω ότι παρόλο που τους προηγούμενους μήνες κάποιες συζητήσεις "ξέφυγαν", δε θα υπάρξει καμία ανοχή στην προσβολή και το ρατσισμό από εδώ και πέρα. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του, αλλά η ελευθερία και το δικαίωμα κάποιου δεν μπορεί να επηρεάζει την ελευθερία και τα δικαιώματα κάποιου άλλου.
  21. Αυτόν τον καιρό με προβληματίζει πολύ η σχέση της Φυσικής και της Μεταφυσικής (με ευρέως διαδεδομένη έννοια). Κυρίως γιατί πολλοί από τους "ερευνητές" της μεταφυσικής, προκειμένου να βρουν κάποια επιστημονική βάση για τις θεωρίες τους, δεν είναι πολύ επιμελείς στην τήρηση των κανόνων. Χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι η επιστημονική μέθοδος είναι η ενδεδειγμένη, είναι η μόνη που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις παραμέτρους στον έλεγχο ενός φαινομένου. Και για να γίνω λίγο πιο κατανοητή. Στην αρχή του τοπικ ανέφερε η Νεφέλη τον Δόκτωρ Εμοτο και το πείραμά του με το νερό. Μετά από μικρή έρευνα ανακάλυψα αρκετές πηγές που φαίνονται έγκυρες και καταρρίπτουν τη θεωρία. Καλύτερη πηγή από όσες βρήκα θεωρώ την παρακάτω: http://is-masaru-emoto-for-real.com/ Παρόλο που στην περίπτωση του δόκτωρ Εμοτο είμαι υπέρ της άποψης της επιστημονικής κοινότητας, αναρωτιέμαι ποιοι είναι ακριβώς οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να αποδείξουμε θεωρίες οι οποίες μοιάζουν λογικές. Γιατί δεν μπορούμε να αποδείξουμε με απτά αδιάσειστα στοιχεία την ύπαρξη άλλων οντοτήτων, εφόσον υπάρχει τόσος κόσμος που ορκίζεται ότι είναι μάρτυρας της ύπαρξής τους; Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η γιόγκα είναι ευεργετική για το σώμα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι το ρέικι έχει κάποια επίδραση στο σώμα έως τώρα, αλλά πολύς κόσμος λέει ότι τον βοηθάει. Είναι η έλλειψη κατάλληλων επιστημόνων που θα αναλάβουν μια τέτοια έρευνα (καθότι μια έρευνα απαιτεί και ανάλογη χρηματοδότηση); Είναι η ευρύτητα και η υποκειμενικότητα με την οποία γράφονται οι εκαστοτε θεωρίες; Είναι το ότι η τεχνολογία δεν έχει εξελιχθεί ακόμα στο επίπεδο του να μπορεί να αναλύσει κάτι τέτοιο; Είναι ότι οι τεχνικές λειτουργούν διαφορετικά από σώμα σε σώμα;
  22. Μπορείς να περιγράψεις μια διαδικασία/ιεροτελεστία/άσκηση και να μας πεις τι θεωρείς ότι δε γίνεται σωστά. Το ότι διάβασες κάτι σε κάποιο βιβλίο ή φόρουμ δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι σωστό ή ότι εσύ παρέλειψες κάτι. Ειδικά όσον αφορά τις τεχνικές προς επίτευξη της αστρικής προβολής έχω διαπιστώσει με τον καιρό ότι κάθε άτομο τείνει να προσαρμόζει υπάρχουσες τεχνικές με βάση τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Κάτι που "πιάνει" για κάποιον, μπορεί να μην "πιάνει" για κάποιον άλλο. Να σημειώσω βεβαίως ότι το φόρουμ μας είναι μέρος για συζήτηση και όχι για εύρεση μέντορα.
  23. Η παραπάνω συζήτηση έχει ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας και δυστυχώς το πήρα λίγο αργά είδηση. Αρχικά να πω ότι στο φόρουμ μας είναι αποδεκτοί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων, διατροφικών προτιμήσεων, οικονομικής κατάστασης κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε θέμα το οποίο μπορεί να αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού, απαιτούμε τη διακριτική προσέγγισή του. Σαφέστατα η παραπάνω συζήτηση με έχει προβληματίσει σε πολλά σημεία καθόλη τη διάρκειά της. Θεωρώ όμως ότι πλέον έχει φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο και προσβάλλει βαθύτατα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Επίσης, έχει ξεφύγει τελείως από τα όρια της θεματολογίας του φόρουμ μας. Γι' αυτό το λόγο παρακαλώ τα μέλη να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα και να αφήσουν το παρόν θέμα να ξεχαστεί. Θα κλείσω με μια φράση που μου έχει μείνει από το μέλος Σείριος από τη συζήτηση "Ελευθερία Λόγου & Σεβασμός": Ελπίζω ότι αυτό θα προβληματίσει αρκετούς από εμάς. Edit: Ενημερώνω ότι αρκετές δημοσιεύσεις μεταφέρθηκαν στα Poltergeist του φόρουμ.
  24. Ο τρόπος που φαίνεται να διαχωρίζει τον εαυτό της από το ανθρώπινο σώμα της με ξενίζει. Κι αρχίζει να αναφέρεται στον εαυτό της σαν να είναι κάτι ξεχωριστό που τη φιλοξενεί ο άνθρωπος ξενιστής. Για εμένα αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Όσο κι αν θέλουμε να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από την ανθρώπινη σάρκα μας, είμαστε ένα και το αυτό. Επίσης, υποτίθεται ότι "επιστρέφει" με μια συνείδηση που είναι δική της αλλά όχι του ανθρώπου-ζώου;
×
×
  • Create New...