Jump to content

Minerva

Mέλη
  • Posts

    1,670
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Minerva

  1. Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως κάποιες επιληπτικές κρίσεις, συνδέονται με τέτοιες καταστάσεις. Ο εγκέφαλος όλων μας δεν είναι πανομοιότυπος, υπάρχουν διαφορές. Οι ερευνητές λένε ότι άνθρωποι που είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι είναι περισσότερο δεκτικοί σε αυτού του είδους τη διέγερση. Για το θέμα της δεκτικότητας - άτομα που βίωσαν πιο έντονες εμπειρίες επειδή τις προσδοκούσαν - υπάρχει και η ερμηνεία της αυθυποβολής. Oι Tinoco & Ortiz , οι οποίοι επανέλαβαν το πείραμα του Persinger με όχι εξίσου θεαματικά αποτελέσματα δίνουν στην εργασία τους πίνακες όπου αναγράφεται το θρήσκευμα / οι πεποιθήσεις και οι τυχόν προσδοκίες των εξεταζομένων. Επειδή τα διάβασα, το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δύο εξ αυτών ανέφεραν ότι μύρισαν... ταλκ. Ήταν και οι δύο καθολικοί. Άλλοι δύο ανέφεραν ότι είδαν έναν άντρα σ' ένα ποδήλατο. Κανείς δεν ανέφερε εξωσωματικές εμπειρίες. Αν εξαιρέσεις τα σωματικά συμπτώματα και την αίσθηση κάποιας παρουσίας σε λίγους συμμετέχοντες δεν υπήρχε κάτι κοινό που να δικαιολογεί την άποψη ότι όλοι μπορούμε να έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και αυτές να έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα.
  2. Οτι δεν είμαστε όλοι "κατασκευασμένοι" για να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν υπάρχει έμφυτη η ικανότητα για άλλες καταστάσεις συνείδησης. Ο Persinger θέτει επίσης την παράμετρο της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ ερευνητές που επανέλαβαν πρόσφατα το πείραμά του βρήκαν πως οι συμμετέχοντες με τις πιο αξιοσημείωτες εμπειρίες ήταν εκείνοι που τις προσδοκούσαν.
  3. Νεφέλη, οι ίδιοι οι ερευνητές γράφουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πληθυσμοί με επιρρέπεια σε αυτές τις καταστάσεις. Φαίνεται πως όλοι όσοι βιώνουν τέτοιες εμπειρίες μοιράζονται κοινό "παθολογικό", ή έστω "ιδιαίτερο" υπόβαθρο (βιολογικά μιλώντας). Περισσότερα στο Persinger M., «The Electromagnetic Induction of Mystical and AlteredStates within the Laboratory», στο Journal of Consciousness Exploration & Research, Vol. 1, Issue 7
  4. Mα κάτι τέτοιο λέει, όπως το καταλαβαίνω, δεν μιλά για μεταθανάτια ζωή.
  5. Για ποιο λόγο; όταν σταματά η καρδιά πεθαίνεις.
  6. http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=866698
  7. Το πολύ περισσότερα περιλαμβάνει πολλά από αυτά που συζητάμε εδώ αλλά σε επίπεδο βιώματος μάλλον παρά σκέψης. Όπου εκεί το εγώ δεν υφίσταται παρά μόνο σε αδιαχώριστη σχέση με το Όλον. (που είναι το emoticon με τον χίππι;) Σ' ένα άλλο επίπεδο σωστότατο, θα έπρεπε να είναι λυμένο το θέμα για την ανθρωπότητα.
  8. Πάντως ο Μαρξ δεν ήταν καθόλου βολεμένος οικονομικά. Ουσιαστικά ζούσε την οικογένειά του χάρις στην "ελεημοσύνη" του Ενγκελς. Περνούσε πολύ δύσκολα.
  9. Δηλαδή είναι διαφορετικό το εγωιστικό / εγωκεντρικό πλάσμα της καθημερινότητάς μας και διαφορετικός ο ανώτερος εαυτός μας δλδ η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας που αντιλαμβάνεται ότι η ζωή είναι πολύ περισσότερα από μαμ, φακ, κακά και νάνι.
  10. Η Συνείδηση είναι ο κόσμος μας. Είναι συνώνυμη με την αντίληψη του κόσμου μας αλλά είναι σε καθημερινό επίπεδο και οι κάποιοι κοινοί κώδικες συμπεριφοράς - λέμε "ευσυνείδητος" ή "ασυνείδητος" και όλοι κατανοούμε τι σημαίνει.
  11. Έχει, αλλά η Συνείδηση είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την αίσθηση του "εγώ είμαι"
  12. Τι εστί εαυτός και τι εστί ανώτερος Εαυτός. Στα άρθρα επιχειρηματολογείται ότι η Συνείδηση προϋπάρχει του εαυτού ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί συνείδηση και αυτό που έχουν ακόμα και οι μικροοργανισμοί
  13. Και αυτό: http://www.bernardokastrup.com/2017/06/is-panpsychism-irreconcilable-with.html
  14. Φυσικά και έχει νόημα να φέρνουμε παραδείγματα για να μη μιλάμε "στον αέρα", εξάλλου έδωσα και το παράδειγμα του macho Ελληναρά.
  15. Όντως συμβαίνει και είναι τεράστια μπίζνα. Για την τεκνοποίηση / υιοθεσία από άτομα του ίδιου φύλου έχω τη μαρτυρία κοπέλας από άλλη χώρα που είχε δεσμό με τον γιο δύο γυναικών. Ναι μεν ήταν ετεροφυλόφιλος αλλά φερόταν απαίσια σε όλες τις γυναίκες με τις οποίες σχετιζόταν ερωτικά. Δεν το λες και φυσιολογικό... Από την άλλη, κυκλοφορούν μαμάκηδες Έλληνες - τέκνα ετεροφυλόφιλων - που επίσης φέρονται απαίσια στις σχέσεις τους.
  16. https://thalesandfriends.org/el/2012/02/16/υπάρχει-ελεύθερη-βούληση/
  17. Στη χριστιανική παράδοση συνδέονται - δεν την ασπάζομαι αλλά αναφέρθηκε ως όρος νωρίτερα και μου φάνηκε κατάλληλη σε αυτή εδώ την κουβέντα.
  18. Νομίζω ότι το πας πολύ μακριά με κίνδυνο να υποπέσει η κουβέντα σε μοιρολατρεία. Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένα άτομο διαθέτει βούληση (εξαιρώντας την επιθυμία για μητρικό γάλα, στήθος); Προφανώς εφόσον μπορεί να ξεχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους. Μπορούμε να πούμε ότι ένα παιδί λειτουργεί με ελεύθερη βούληση όταν θέλει το συγκεκριμένο παριζάκι της πιασάρικης διαφήμισης; Όχι. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς οι πάσης φύσεως έξωθεν επιρροές μορφοποιούν τη βούλησή μας. Στο παράδειγμα με το ταξίδι, ακόμα κι αν δεν περάσουν όλη τους τη ζωή στο πλοίο, τα δύο παιδιά θα έχουν αποκομίσει πολύ διαφορετικές εντυπώσεις για το πώς είναι η καθημερινότητα - αφού ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Σκανδιναβία υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Εάν, μεν, τα δυο παιδιά έχουν ως αφετηρία τη Μεσόγειο είναι πολύ πιθανόν να γενικεύσουν τα βιώματά τους επισκεπτόμενα άλλες χώρες με παρεμφερή κουλτούρα. Μια επίσκεψη στη Σκανδιναβία θα έκρυβε περισσότερες εκπλήξεις, το ταξίδι όμως κοστίζει περισσότερο και δεν είναι προσιτό σε όλους τους γονείς.
  19. Εάν η βούλησή μας είναι ελεύθερη από τραύματα, υπερβολικές προσδοκίες, ανάγκες που δεν συνειδητοποιούμε και επίτευξη στόχων που δεν εξαρτώνται από κανέναν μοιραίο εξωτερικό παράγοντα, τότε ναι, είναι ελεύθερη κι έχουμε αυτεξούσιο. Στην πραγματικότητα (σχεδόν) ποτέ δεν ενυπάρχει η συγκυρία της προηγούμενης φράσης. Έτσι, κλίνω στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αυτεξούσιο.
  20. Οι τηγανητές πατάτες είναι κατεργασμένη τροφή, το ωμό είναι ακατέργαστο - sorry για το πνεύμα αντιλογίας
  21. To σφάλμα είναι ότι αποδίδεις στη σοκολάτα - μια κατεργασμένη τροφή - ιδιότητες που ισχύουν γενικά για φρούτα και λαχανικά. Παραγωγικός συλλογισμός αλλά μη έγκυρος.
  22. Κρατάω ότι βρήκαν πώς γεννώνται τα βαρέα μέταλλα, όπως ο χρυσός, ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα και ότι οι ανακαλύψεις είναι τόσο σημαντικές που ανοίγουν νέους δρόμους στην αστροφυσική. Κατά τ' άλλα δεν πιάνω το νόημα.
  23. στα ελληνικά http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500168186
  24. Σπαρταράει... http://www.independent.co.uk/news/science/neutron-star-collision-gravitational-waves-gold-metal-precious-ligo-a8003146.html Αναμένονται κι άλλες ανακοινώσεις
×
×
  • Create New...