Jump to content

Αντιύλη


 Share

Recommended Posts

Για καθένα από τα βασικά σωματίδια της ύλης, υπάρχει επίσης μια έκδοση «καθρέφτης» -ή αντισωματίδιο- στην οποία ορισμένες ιδιότητες όπως το ηλεκτρικό φορτίο είναι ανεστραμμένες. Αυτή είναι η λεγόμενη αντιύλη

 

Τόπος: Μ. Βρετανία. Χρονιά: 1928. Ένας από τους θεμελιακούς θεωρητικούς της κβαντικής μηχανικής, ο Paul Dirac, ξύνει με απορία το κεφάλι του, γιατί οι λύσεις στις εξισώσεις του, τον έχουν οδηγήσει σε απρόσμενα συμπεράσματα.

 

Για να βγάζουν νόημα τα αποτελέσματά των εξισώσεων του, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σωματίδιο, το οποίο θα είχε μάζα ίση με αυτή ενός ηλεκτρονίου, αλλά το αντίθετο φορτίο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ύπαρξη κάτι τέτοιου δεν ήταν γνωστή.

 

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να παρατηρήσει ο Αμερικανός Φυσικός Carl Anderson ένα θετικό ηλεκτρόνιο το οποίο να επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Dirac.

 

Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, τα ποζιτρόνια καθώς και άλλα αντι-μόρια, μελετούνται ακόμα στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με το σύμπαν και την ύλη που αυτό περιέχει.

 

Η αντιύλη όπως υπαινίσσεται και ο όρος, μπορεί να περιγραφεί σαν το αντίθετο της συνηθισμένης ύλης. Το κάθε σωματίδιο στο σύμπαν έχει χαρακτηριστικά όπως είναι η μάζα και το φορτίο. Στην αντιύλη η μάζα παραμένει σταθερή ενώ το σημείο του φορτίου αντιστρέφεται. Όλα τα μόρια έχουν τα αντίστοιχά τους στην αντιύλη, ακόμη και το νετρόνιο που δεν έχει καθόλου φορτίο (τα συστατικά του κουάρκ έχουν φορτίο, το αντι- νετρόνιο αποτελείται από αντι-κουάρκ).

 

Σε αντίθεση με την ύλη η αντιύλη δεν είναι κοινή στο σύμπαν. Εκτός κι αν βρισκόμαστε στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ή μέσα σε έναν επιταχυντή μορίων, δεν πρόκειται να σκοντάψουμε πάνω της. Η αντιύλη δεν ήταν πάντα τόσο σπάνια, σχολιάζει ο Stephane Coutou, μοριακός φυσικός στην Πολιτεία του Penn. Υπήρξε μια εποχή που ήταν τόσο διαδεδομένη όσο και η ίδια η ύλη.

 

Στην περίοδο ακριβώς μετά το Big Bang, όπως μας εξηγεί ο S. Coutou, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπήρχαν ακριβώς οι ίδιες ποσότητες από ύλη και αντιύλη στο σύμπαν και εξ? αιτίας μιας μικρής ασυμμετρίας στους νόμους αλληλεπίδρασης των μορίων, όλη η αντιύλη καθώς και η μεγαλύτερη ποσότητα της ύλης στο πρώιμο σύμπαν, εκμηδενίστηκαν. Έτσι φτάνουμε σήμερα να έχουμε ένα σύμπαν κυριαρχούμενο από την ύλη. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων ύλης- αντιύλης είναι μόνο μια ματιά στα πρώτα λίγα λεπτά ενός νεογέννητου σύμπαντος.

 

Για τη διεξαγωγή της έρευνας του για την αντιύλη, ο Stephane Coutou στέλνει υπερευαίσθητους ανιχνευτές στα όρια της ατμόσφαιρας, πάνω σε μπαλόνια μεγάλου υψόμετρου. Ψάχνει μ? αυτόν τον τρόπο για αντιύλη μέσα στην κοσμική ακτινοβολία, που κατακλύζει τη γη. Αυτό το "ψέκασμα" αντιύλης μπορεί να αποτελεί κάτι σαν "υπογραφή" για όλων των ειδών τις αλληλεπιδράσεις των μορίων, που συμβαίνουν στο γαλαξία μας.

 

Κάποιοι φυσικοί αντί να παρατηρούν την αντιύλη που παράγεται μέσω της φύσης, την μελετούν δημιουργώντας τη δική τους αντιύλη σε έναν επιταχυντή μορίων. Όταν τα συνηθισμένα μόρια επιταχύνονται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, και μετά συγκρούονται μεταξύ τους, τα αντι-μόρια γεννιούνται από τις απορρέουσες υψηλής ενέργειας εκρήξεις, όπως μας εξηγεί ο Stephane Coutou. Αυτά τα αντι-μόρια έχουν μικρή διάρκεια ζωής , και πάντοτε συναντούν το κοινής-ύλης αντίστοιχό τους, σε μια καταστροφική διαδικασία που λέγεται εκμηδενισμός.

 

Ο εκμηδενισμός δεν συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξαφάνιση των μορίων, απλά σημαίνει ότι η ενέργειά τους παίρνει διαφορετική μορφή.

 

Η επιστημονική φαντασία βρίθει από ιστορίες μοριακής εκμηδένισης υψηλής ενέργειας, και πράγματι τα όπλα αντιύλης έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε επίκαιρες και με πολύ υψηλές πωλήσεις νουβέλες. Αυτά δεν είναι ρεαλιστικά σενάρια, λέει ο Stephane Coutou. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου πρακτικό, εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζονται στην παραγωγή και στη συντήρηση σημαντικών ποσοτήτων αντιύλης.

 

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες της αντιύλης, στην πραγματικότητα είναι εφαρμόσιμη και εκτός της επιστημονικής φαντασίας. Ο τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων (PET) είναι μια ιατρική εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό του καρκίνου, στη μέτρηση της ροής του αίματος και στον εντοπισμό της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας. Σε μια εξέταση PET, "χορηγείται ενδοφλέβια μια μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας στον ασθενή, η οποία παράγει ποζιτρόνια που έπειτα φθίνουν μέσα στο σώμα" εξηγεί ο Stephane Coutou. "Εντοπίζοντας τα φωτόνια υψηλής ενέργειας (ακτίνες γάμα), τα οποία παράγονται από τον εκμηδενισμό των ποζιτρονίων με τα ηλεκτρόνια μέσα στο σώμα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα χάρτη των περιοχών του σώματος όπου έχει απλωθεί η ραδιενεργός ουσία".

 

Η αντι-ύλη μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ για την κατασκευή μιας βόμβας, θα γνωρίσει όμως σίγουρα ένα λαμπρό μέλλον σαν αντι-όπλο, στον τομέα των ιατρικών διαγνωστικών εργαλείων, που μπορούν να σώσουν ζωές.

 

Πηγή: physorg.com, μετάφραση: pathfinder

Link to comment
Share on other sites

Σε μια εξέταση PET, "χορηγείται ενδοφλέβια μια μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας στον ασθενή, η οποία παράγει ποζιτρόνια που έπειτα φθίνουν μέσα στο σώμα" εξηγεί ο Stephane Coutou. "Εντοπίζοντας τα φωτόνια υψηλής ενέργειας (ακτίνες γάμα), τα οποία παράγονται από τον εκμηδενισμό των ποζιτρονίων με τα ηλεκτρόνια μέσα στο σώμα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα χάρτη των περιοχών του σώματος όπου έχει απλωθεί η ραδιενεργός ουσία".

 

 

Όποιος(ή όποιοι) το σκέφτηκε αυτό είναι τουλάχιστον ιδιοφυής.Μακάρι να βρεθούν και άλλα παρόμοια ιατρικά εργαλεία.Όσον αφορά στις φιλοσοφικές - θρησκευτικές προεκτάσεις, δεν ξέρω τι να πώ ακόμα.Θα το σκεφτώ όμως! :4_2_200v[1]:

Link to comment
Share on other sites

το εχω ακουσει και καπως παλαιοτερα αυτο,

Ξερεται ομως οτι το αεριο Αργον χρησιμοποιηται ως μονωτικο υλικο μεταξυ Υλης - Αντιυλης?αν δεν υπαρχει μονωση καταλαβαινεται τι μπορει να συμβει...)!&%#&^!BOOOM ZOOOP

"where is everybody??", και δε μιλαω για τους γελειους που σπαταλουν "εκκατομυρια $" για ερευνες, τα $ πανε αλλου, πανε στο stuff..Γνωστοποιουν τα πρωτα βηματα και αυτα μπερδεμενα ετσι ωστε να υπαρχει αγνοια, που Ω ΤΟΣΟ τους βολευει..

 

 

ΑΛΛΑΓΗ

 

 

 

υπαρχουν αξονικοι τομογραφοι που δουλευουν σκαναρωντας ιδιο-συχνοτητες ουσιων και ετσι σου λενε τι παιζει με τα οργανα του σωματος σου, επισης μπορουν να φτιαξουν εναν 3D χαρτη με ολα τα οργανα διαφορετικα χρωματισμενα ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι μεσα στο σωμα καποιου,ετσι γινεται παιχνιδακι η διαγνωση,παιχνιδακι δεν ειναι ομως να πληρωσεις μια τετοιου ειδους επισκεψη...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το αέριο Άργον δεν είναι ύλη; Απ'όσο ξέρω (όχι καλά) η αντιύλη όταν έρθει σε επαφή με κάτι υλικό γίνεται εξουδετέρωση (με τα γνωστά αποτελέσματα). Απ'όσο ήξερα μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να απομονώσουν αντιύλη χρησιμοποιώντας ΗΜ. Με τον ίδιο τρόπο που συγκρατείται το πλάσμα δλδ.

Μπορείς να πεις περισσότερα για αυτό το αέριο Sucore;

Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός πως η αντιύλη δεν είναι τόσο διαδεδομένη για να μπορούμε να πούμε ότι το "τάδε" είναι ύλη και το "δείνα" δεν είναι. Αυτό φυσικά αφορά στο μακρόκοσμο, γιατί στο μικρόκοσμο έχουμε τα αντιπροτώνια, τα ποσιτρόνια (ηλεκτρόνια θετικά φορτισμένα) κτλ. Όσο για το "Άργον", αέριο δεν είναι? Γιατί να μην είναι ύλη?! Απλά ως ευγενές αέριο (δηλ. ελάχιστα δραστικό) είναι μονωτικό για τις αντιδράσεις ύλης-αντιύλης, όπως λέει & ο sucore...

annihilation.gif

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει λοιπόν η αντιύλη? Νόμιζα πως ήταν ένα ψέμα των Πεφωτισμένων του Dan Brown...

Ωραίο και αυτό! Επαληθεύει τη Θεωρία για τη Δύναμη μέσα στο μυθιστόρημά του... Πραγματικά ενδιαφέρον αλλά δεν πίστευα πως πραγματικά υπήρχε...

 

Μιχαήλ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σχετικα με το "Αργον"(και ολα τα αλλα "υλικα") ακομα δε γνωριζουμε τιποτα για την σχεση τους με την αντιυλη,το πως φαινονται βρε παιδι μου απο την αλλη μερια..

Εικαζω πως πολλα απο τα γνωστα μας στοιχεια θα εχουν το αντιθετο τους, ομως δεν ξερουμε(τουλαχιστον δημοσια)αν υπαρχουν συνδετικοι κρικοι που να συνπεριφερονται με τις ιδιες ιδιοτητες και στις δυο πλευρες..

απο αυτην την αποψη υποστηριζεται(Μαλλον) αυτη η ιστορια γυρω απο το "Αργον" και τις συχνες κατα τα αλλα επισκεψεις που δεχομαστε για ανεφοδιασμο των.. :10_5_135[1]: :004wizzy:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δεν υπάρχει τίποτα υλικό που να μην περιέχει μέσα του την ανάλογη αντί-ύλη.

Το πρόβλημα είναι ότι η αντί-ύλη δεν δίνατε να μετρηθεί και να μελετηθεί καθώς ακόμα δεν έχουμε βρει τον τρόπο να την ελέγξουμε, να την περιορίσουμε κάπου ώστε να εξερευνηθεί .

Με απλά λόγια μας φεύγει, «εξαφανίζετε»!

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι ότι η αντί-ύλη δεν δίνατε να μετρηθεί και να μελετηθεί καθώς ακόμα δεν έχουμε βρει τον τρόπο να την ελέγξουμε, να την περιορίσουμε κάπου ώστε να εξερευνηθεί .

Με απλά λόγια μας φεύγει, «εξαφανίζετε»!

17569[/snapback]

Ενδεχομένως να είναι μετρήσιμη καθώς έχουν βγει μερικές μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα της αντι-ύλης σε σχέση με κανονικές βόμβες. Για παράδειγμα, λένε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τεράστια διαστημικά ταξίδια με μόνο μερικά γραμμάρια αντι-ύλης , αλλά προς το παρόν ένα γραμμάριο αντι-ύλης (καλά, εδώ ενδεχομένως να υπάρχουν ενστάσεις για το μετρήσιμο της αντιύλης αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που μετράται... απλά έχει αρνητικό πρόσημο) στοιχίζει μερικά δισεκατομμύρια δολλάρια (υποθέτω αναλογικά με την αντίστοιχη έρευνα που θα πρέπει να διεξαχθεί...).

 

Όσο για το ότι εξαφανίζεται... έχεις δίκιο! Αφού αλληλεπιδρά με την ύλη, πώς να μπορεί να περιοριστεί?!..

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η αντιύλη, αν μετρηθεί, δεν θα έχει αρνητικό πρόσιμο στα γραμμάρια. Δεν θα είναι δηλαδή -2 κιλά. Κάθε αντισωμάτιο έχει αρνητικό χαρακτηριστικό του αντίστοιχου σωματιδίου του. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χαρακτηριστικό αυτό είναι το φορτίο, ενώ σε άλλες μπορεί να είναι η ηλεκτρομαγνητική ροπή και κάποια άλλα στοιχεία που και να τα αναφέρω δεν θα γίνω κατανοητός.

 

Επίσης, το οτι κάθε υλικό περιέχει μέσα του αντιύλη δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν ισχύει αλλά μην το λέτε και παραέξω και μας πάρουν με τις ντομάτες.

 

Η αντιύλη μπορεί να δημιουργηθεί από κάτι υλικό, αυτό δεν σημαίνει οτι περιέχεται μέσα σε αυτό.

Για να πω ένα γελοίο παράδειγμα, με το αλεύρι μπορείς να φτιάξεις κέικ. Αυτό δεν σημαίνει οτι το αλεύρι περιέχει μέσα του μικρά κομμάτια κέικ.

 

Έψαξα λίγο για το αέριο Άργον.

Δεν αναφέρεται πουθενά οτι χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό για ύλη-αντιύλη.

Όσο άκυρη πρόταση μου φάνηκε στην αρχή όταν το πρωτοάκουσα, άλλο τόσο άκυρη είναι τελικά αφού το έψαξα. Και είναι λογικό.

Το αέριο Άργον ύλη δεν είναι; (και πριν που το ρώτησα, ρητορικά το ρώτησα) Πως είναι δυνατόν να μονώνει την αντιύλη;

 

Το ότι είναι ευγενές αέριο έχει να κάνει με τις χημικές αντιδράσεις, όχι με τις υποατομικές.

 

Ο μόνος τρόπος να μονώσεις αντιύλη είναι όπως είπα και πριν μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Απομονώνεις δλδ την αντιύλη σε ένα πεδίο, στο οποίο προκαλείς φραγμούς για να εισέλθει ο,τιδήποτε άλλο.

 

Κάτι τελευταίο. Η αντιύλη μπορεί να απομονωθεί και έχει απομονωθεί. Η δυσκολία στην παρατήρησή της είναι η διάρκεια ζωής της.

Link to comment
Share on other sites

...εξαιρετικό topic. Συγχαρητήρια στόν συγγραφέα καί τούς συνομιλητές.

 

Ενημερωτικά γράφω, ότι τήν πιό εκλαϊκευμένη - χωρίς νά ξεφύγει από τήν επιστημονική της βάση - θεώρηση γιά τήν αντι - ύλη τήν έχω διαβάσει στό βιβλίο Illuminati.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά δεν ξεφεύγει από την επιστημονική της βάση + του ότι καταφέρνει να την κάνει κατανοητή σε όλους :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Σχετικα με το "Αργον"(και ολα τα αλλα "υλικα") ακομα δε γνωριζουμε τιποτα για την σχεση τους με την αντιυλη,το πως φαινονται βρε παιδι μου απο την αλλη μερια..

Εικαζω πως πολλα απο τα γνωστα μας στοιχεια θα εχουν το αντιθετο τους, ομως δεν ξερουμε(τουλαχιστον δημοσια)αν υπαρχουν συνδετικοι κρικοι που να συνπεριφερονται με τις ιδιες ιδιοτητες και στις δυο πλευρες..

απο αυτην την αποψη υποστηριζεται(Μαλλον) αυτη η ιστορια γυρω απο το "Αργον" και τις συχνες κατα τα αλλα επισκεψεις που δεχομαστε για ανεφοδιασμο των.. :10_5_135[1]: :004wizzy:

 

 

Dear Sucore είναι ρητή η απάντηση των ειδικών για το τι γίνετε όταν ύλη κ αντιύλη έρθουν σε επαφή. Κανένα αέριο δεν μπορεί να την μονώσει παρα μόνο, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να "αποθηκεύσουν" ποσότητα αντιύλης για μικρό χρονικό διάστημα (μερικές ώρες). Όταν γίνει πλήρης χαλιναγώγησή της τα ταξίδακια στο διάστημα θα γίνουν πτήση ρουτίνας (φτάσαμε κιόλας?). Επίσης όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε η διαφορά ύλης κ αντιύλης έγκειτε στο φορτίο κ μόνο.Επιστήμονες αναφέρουν οτι αν κυριαρχούσε η αντιύλη δεν θα υπήρχε η παραμικρή διαφορά τουλάχιστον για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τα πράγματα,αν ήταν όλα απο αντιύλη θα συμπεριφερόντουσαν ακριβώς το ίδιο με μόνη διαφορά το πρόσημο στα φορτία των υποατομικών σωματιδίων.

Link to comment
Share on other sites

Αν κ έπρεπε να scrollaro λίγο πιο κάτω πρίν απαντήσω μιας κ με έχει ήδη καλύψει ο Αυγερινός. Με την Νεφέλη κ τον Αυγερινό εδώ δεν θα χρειάζετε σε λίγο να διασταυρώνουμε τίποτα. :) Θα καραδοκούμε το στραβοπάτημά σας

Α.Σ.Τ (Ανόνυμοι Σπιλωτές Τελειότητας )

:blblbl:

Link to comment
Share on other sites

Μια μικρή .. τσαχπινιά μόνο να πω! :018bleh::018bleh:

 

Το σύμπαν μας είνια πολύ πιθανών να δομείτε απο αντιύλη και αυτό που νομίζουμε ώς αντιύλη να είνια η πραγματική ύλη :018bleh::018bleh:

 

Επίσεις μια παρατήρηση, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είνια και αυτό σωματίδια, πώς γίνεται να μονώνει την αντιύλη όταν αποτελείτε απο σωματίδια που έχουν αντισωματίδια? Επίσεις θα ήθελα να γράψει κάποιος τι παράγεται απο την επαφή ύλης-αντιύλης είναι πολύ ενδιαφέρων θέμα και θα οδηγήσει στις μαύρες τρύπες! :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...