Jump to content

Ο κόσμος έχει ανάγκη τους ποιητές


Recommended Posts

ποιητής... μεγάλη κουβέντα.....

 

όποιος γράφει κάτι που να φέρνει σε ποιήμα είναι ποιητής? όχι...τι και αν έχει εκδόση κάποιος ποιήματα του....θυμάστε τον Φανφάρα από την ταινία "Ξύπνα Βασίλη"? κάτι τέτοιοι όχι μόνο δεν είναι ποιητές..."αμαυρώνουν" (δεν βρίσκω κάτι άλλο ως λέξη) την τέχνη της ποιησής.... ας προσπαθήσουμε να συμπεριφερόματε ως ποιητές....ίσως τότε να ξαναρθουν καλύτερες μέρες και για την ποιηση....

 

χρόνιαααα πολλαααααά μετά...

 

τι είναι όμως ο ποιητής και τι η ποίηση; ποιος μπορεί να ορίσει το ποίημα για να πει και τι είναι αυτό που "του φέρνει"... Δεν μπορείς να κάνεις κάτι δημιουργικό χωρίς να έχεις μια "εσωτερική πίεση" και ανάγκη. Το ποίημα δεν είναι μια φόρμα που πρέπει να ακολουθήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Σκευτεσαι με το στυλό σου. Ζωγραφίζεις με λέξεις πάνω στο χαρτι. Αυτό χρειάζεται. Και χρειάζεσαι ανθρώπους που να στο δίνουν αυτό το πράγμα. Όταν γράφεις, συνειδητοποιείς πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα αν γράφεις με το συναισθημα, αν αρχίζεις να γράφεις και το αφήσεις να σε οδηγήσει όπου θέλει, και να αφήνεις την λογική στην άκρη. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις κανόνες για να γράψεις ποίηση, τουλάχιστον τους κανόνες που διαμορφώθηκαν μια άλλη εποχή. Μπορείς να γράψεις με τους δικους αου όρους και κανόνες. Να διαμορφώσεις την τέχνη σου, όπως ορίζει η ιδιοσυγκρασία σου. Και τότε είσαι ποιητής. Και αλλώστε, θα μπορούσε κανείς να είναι ποιητής στα 14, στα 16, χωρις να έχει "διδαχτεί" να το κάνει.... Αρκεί να μην έχει διδαχτή την απόρρυψη για κάτι τέτοιο, την κοροηδία, την υποκρισία πολλών, μα πάνω απ' όλα την κενότητα του πνεύματος μερικών "δασκάλων".

 

 

Δεν συμφωνώ με την φράση. Δεν χρειαζόμαστε ποιητές περισσότερο απο καθηγητές. Χρειαζόμαστε καθηγητές που δίνουν έναυσμα καλλιτεχνικό, δημιουργικό στα παιδιά, και δεν τα κλείνουν μέσα στους "4 τοίχους" της ύλης που πρέπει να βγει και της τετραγονοποιημένης λογικής, της αποστασιοποίησης. Πρέπει τουλάχιστον να γίνει το σύστημα λιγότερο απρόσωπο και κρύο...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η Κική Δημουλά, η τρίτη «αθάνατη» γυναίκα, δηλώνει θνητή και ευάλωτη, σε μια άκρως εξομολογητική συνομιλία

 

«Η ποίηση αναπληρώνει αυτό που δεν μπορείς να ζήσεις»

 

Στην ΟΛΓΑ ΜΠΑΚΟΜΑΡΟΥ

 

Ανηφορίζοντας την οδό Πυθίας, στην Κυψέλη, για το σπίτι της Κικής Δημουλά, σκεφτόμουν ότι ο τιμητικός τίτλος που έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών δεν είναι μεγαλύτερης αξίας και σημασίας από την τιμή που εκείνη, μπαίνοντας στις «τάξεις» της, τής έδωσε.

 

 

Οχι βέβαια γιατί είναι γυναίκα. Και όχι μόνο γιατί είναι μια πολύ μεγάλη ποιήτρια, που «καταθέτει ατόφιο χρυσάφι, σοφία μαστορική και λάβα λέξεων (...), που ξεπέρασε το όριο της κριτικής και μπήκε στην περιοχή του θαύματος», όπως έχει γράψει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

 

Αλλά και για τον τρόπο του «υπάρχειν» στη διαδρομή μιας σχεδόν 50χρονης παρουσίας στα Γράμματα και 70 χρόνων ζωής. Μακριά απ' όλων των ειδών τους «κύκλους», απτόητη απ' τις σειρήνες των «θορύβων», ασκητικά μοναχική μέσα στο μικρό μεγάλο της σύμπαν.

 

Με περιμένει στην κορυφή της μαρμάρινης σκάλας, με γελαστά τα μονίμως μελαγχολικά της μάτια και με οδηγεί στο αυστηρό σαλόνι. Τα βάζα με τα λουλούδια παντού γύρω γύρω -ευχές για την εκλογή της- είναι η δροσερή πολύχρωμη «επίθεση» της αγάπης σ' αυτή τη μοναχικότητα και την αυστηρότητα.

 

- Γίνατε «αθάνατη», λοιπόν...

 

«Η λέξη, ξέρετε, μου προκαλεί μια μελαγχολία, γιατί έχει ένα χιούμορ που είναι και ολίγον μαύρο βέβαια. Πώς "αθάνατη"; Τονισμός του "θνητή" είναι αυτό περισσότερο, παρά μια άλλη πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι τον φέρω αυτόν τον χαρακτηρισμό με πολλή άνεση, ούτε βέβαια και τον τίτλο ακόμα του ακαδημαϊκού, γιατί πρέπει πρώτα να τον πιστέψω. Εγώ δεν είμαι εύπιστη ούτε στα πράγματα που συμβαίνουν. Αλλωστε, δεν ήταν τόσο αγωνιώδης στόχος μου αυτό, ούτε εκφράζει την άπληστη πλευρά μιας φιλοδοξίας».

 

- Ομως βάλατε υποψηφιότητα.

 

«Εβαλα, πρώτον βέβαια, για λόγους που δεν ομολογούνται. Και μετά: Ισως για να ικανοποιήσω μια καθυστερημένη φιλομάθεια. Ισως για να βρω μια ειρηνικότερη και επομένως ασφαλέστερη στέγη για το μετέωρο και ευάλωτο είδος του λόγου που υπηρετώ. Ισως ακόμα με την ελπίδα ότι αυτό το είδος αποδειχτεί ευρύτερα και σταθερότερα χρήσιμο από όσο ασταθώς χρησιμεύει σε μένα. Ενδεχομένως να νοστάλγησα και την πειθαρχία. Να νοστάλγησα την περικοπή του ελεύθερου χρόνου, που σε μένα τουλάχιστον προσφέρει αρκετήν αταξία. Επεδίωξα έτσι την προσχώρηση στην Τάξη· των Γραμμάτων τώρα».

 

- Προσκομίζοντας τι;

 

«Για το μόνο που είμαι βεβαία ότι έχω, είναι ένα ήθος. Δεν ξέρω όμως, αν αυτό αρκεί στην Ακαδημία. Γιατί το διαθέτει πιστεύω. Δεν γνωρίζω περισσότερα. Το βέβαιον είναι ότι αυτός ο επιβλητικός χώρος μού προκαλεί ένα δέος».

 

- Είναι επίσης ένας χώρος συντηρητικός στη συνείδηση των πολιτών, αδιάφορος και απών ως πνευματικό ίδρυμα, σε εποχές ζοφερές για τον τόπο.

 

«Οι ακαδημαϊκοί είναι Ελληνες. Δεν έχω καμιά διάθεση να θεωρήσω ότι υπήρξε εσκεμμένη αδιαφορία στα μεγάλα θέματα. Εχω όμως μια διάθεση να βρω ελαφρυντικά, που αυτή τη στιγμή δεν μου είναι πρόχειρα. Ούτε εγώ πήρα ενεργό θέση στο θέμα, ας πούμε, της δικτατορίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήμουν αδιάφορη, ότι δεν υπέφερα μέσα μου. Θα μου πείτε, εγώ ήμουνα μια μονάδα, ένα ασήμαντο πρόσωπο, το οποίο δεν μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο...».

 

- Εγώ δεν θα σας το πω αυτό, κυρία Δημουλά.

 

«Δεν παραδέχεστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι αγωνιστικοί; Φυσικά, δεν χρησιμεύουν αυτοί οι άνθρωποι στην ανθρωπότητα, ούτε συζήτηση. Αλλά ας μην τους αποκλείσουμε κι από αυτό το άχρηστο ακόμα τού να συνυποφέρουν. Είναι και θέμα μιας κατασκευής το να μπορεί κανείς να βγει στους δρόμους να φωνάξει, είναι και θέμα μιας δειλίας πολύ μεγάλης, ιδίως για ανθρώπους που έχουν οικογένεια. Εγώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου δούλεψα, υπέστην μία δίωξη τρομακτική επί δικτατορίας».

 

- Για ποιον λόγο;

 

«Πραγματικά χωρίς λόγο. Επειδή ήμουν στο περιοδικό της τράπεζας "Κύκλος", το οποίο θεωρήθηκε ως αναρχοκομμουνιστικό. Ούτε κομμουνίστρια ήμουν όμως, ούτε μη κομμουνίστρια. Ημουν απλά ένας άνθρωπος που αγαπάει πάρα πολύ την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν έκανα όμως τίποτα εναντίον της χούντας, γιατί είχα οικογένεια, παιδιά, όλα αυτά τα κακομοίρικα, αν θέλετε. Αλλά και δεν πούλησα ποτέ ηρωισμό, όπως έκαναν άλλοι».

 

«Προτιμώ να φταίω»

 

- Είναι ένα «φαινόμενο» της μεταχουντικής περιόδου και του δημόσιου βίου μας η εξαργύρωση αντιστασιακών, αληθινών ή ψεύτικων, περγαμηνών. Τι έχετε να πείτε πάνω σ' αυτό;

 

«Τι να πω; Να χαρακτηρίσω τώρα την ανθρωπότητα "παπατζή" που αρπάζει τις ευκαιρίες; Δεν είναι άγνωστο φαινόμενο αυτό, συμβαίνει αιώνες. Ολοι, ώς ένα βαθμό, επωφελούμεθα. Ακόμα και τα χαρίσματά μας όταν ασκούμε, πάλι ένα μέσον βάζουμε για να κερδίσουμε κάτι. Ακόμα και το να θέλει κανείς να είναι ποιητής, είναι μια φιλοδοξία από την οποία κάτι προσδοκά. Μα και η δόξα δεν είναι μικρό ούτε και τόσο ηθικό κέρδος».

 

- Εσείς είστε φιλόδοξη;

 

«Ασφαλώς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαι φιλόδοξη. Διότι αλλιώς δεν θα προσπαθούσα ούτε να κάνω το καλύτερο. Προσπαθώ, λοιπόν, αλλά δεν κάνω τίποτα λερό για να ικανοποιήσω αυτή τη φιλοδοξία».

 

- Είναι δύσκολο να κάνει «λερά» πράγματα για να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του ένας ποιητής;

 

«Το να μυθοποιούμε τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, το να τους θεωρούμε θεούς, είναι λάθος, οδηγούμαστε σε μια πλάνη. "Θεός" είναι κάποιος μόνο κατά εκείνο το κομματάκι και κατά τη στιγμή που ασκεί το χάρισμα που τού δόθηκε. Κατά τα άλλα, είναι ένας κοινός άνθρωπος, με όλες τις αδυναμίες και τα κακά του κόσμου μέσα του. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ καθαρόν άνθρωπο κανένα. Ακόμα και οι μύχιες σκέψεις του, κι αυτές που δεν τις γνωρίζει, μπορεί να απεργάζονται τον κακό εαυτό του. Τώρα, αν το καθαρό έχει φοβίσει επαρκώς το λερό και κάθεται και σιωπά, είναι μια άλλη ιστορία. Χρήσιμη εν τέλει».

 

- Εσείς το έχετε φοβίσει επαρκώς το «λερό» σας;

 

«Πιστεύω ότι το έχω ναρκώσει. 'Η του αφαιρώ τα περιθώρια δράσης με τη μάλλον ασκητική ζωή μου».

 

- Δίνετε, πράγματι, την εντύπωση ενός μοναχικού κι απόμακρου ανθρώπου.

 

«Ετσι είμαι. Ομως αυτό μπορεί κάλλιστα να οφείλεται σε μια δειλία, ότι δεν έχω όπλα ν' αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνωρίζω ποιος είναι. Δεν μπορώ, ας πούμε, να δω κάποιον να θυμώνει εξαιτίας μου. Θυμάμαι τη μητέρα μου όταν έκανα κάτι που δεν της άρεσε και είχε το πρόσωπο κατεβασμένο επί πέντε ημέρες. Εμένα αυτό μου ήταν αφόρητο. Ημουν πρόθυμη να ζητήσω συγγνώμη για να μη βλέπω αυτό το ύφος».

 

- Αυτό κάνετε ακόμη;

 

«Ναι, προτιμώ να φταίω, παρά να μου φταίνε. Ισως, με αυτή μου την προτίμηση, να τροφοδοτείται και το αρχετυπικό αίτημα της ενοχικότητας. Παρά ταύτα, αγαπάω πολύ τον κόσμο, σαν να έχω επαφή και επικοινωνία μαζί του, τον αγαπάω μέσα απ' τα δικά μου προβλήματα. Εγώ πιστεύω ότι η ποίηση αναπληρώνει αυτό που δεν μπορείς να ζήσεις».

 

«Δεν είμαι διεκδικητική»

 

- Τι δεν μπορέσαε να ζήσετε εσείς;

 

«Αυτήν την κοινωνικότητα, για παράδειγμα. Πολλά πράγματα, διότι δεν μπορώ να είμαι διεκδικητική. Ούτε και ήμουν ποτέ. Δεν τόλμησα, ας πούμε, και κακίζω τον εαυτό μου γι' αυτό, να επιβάλω στους γονείς μου να καλλιεργήσω την πολύ ωραία φωνή που είχα και να γίνω ελαφριά τραγουδίστρια, όπως ονειρευόμουν. Δεν επέμεινα να μάθω πιάνο, που τρελαινόμουν - σκεφτείτε, βλέπω σήμερα άνθρωπο να παίζει πιάνο, τον πιο άσχημο άνθρωπο να παίζει το χειρότερο πιάνο, και εξωραΐζεται η μορφή του και παραληρώ. Δεν μπόρεσα ακόμα να κατανικήσω, αντιθέτως όσο πάει και εντείνεται, ένα πολύ μεγάλο ελάττωμα, μια ευγένεια που έχω, η οποία δεν νομίζω ότι εκλαμβάνεται σωστά».

 

- Είναι ελάττωμα η ευγένεια;

 

«Εχει μια συγγένεια τρομακτική αυτή η ευγένεια με την ηττοπάθεια. Περισσότερο μοιάζει με ηττοπάθεια, γιατί βέβαια έχει κοινά χαρακτηριστικά και με τη δειλία. Ενας άνθρωπος που είναι συνεχώς ευγενής, δεν νομίζω ότι ασκεί οπωσδήποτε καθαρά αυτή την αρετή. Μπορεί και να φοβάται να είναι αγενής, διότι το να είσαι αγενής θέλει και μια γενναιότητα. Σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος ν' αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της αγένειάς σου».

 

- Δέχεστε για τον εαυτό σας κάποιο ίχνος ή μορφή υστεροβουλίας;

 

«Οχι, δεν είμαι αναιδής, απλώς· τώρα, εάν μου το είπε η μητέρα μου αυτό ή άλλα είναι τα βαθύτερα αίτια, δεν το ξέρω. Διότι κάποια οικονομία θα εξυπηρετώ φτιαγμένη έτσι όπως είμαι, ένας άλλος άνθρωπος θα είναι το αντίθετό μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι περισσεύω σ' αυτό τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι έναν άνθρωπο που έχει πάρει τη λεζάντα, την επιγραφή του ευγενούς, οι άλλοι δεν τον φοβούνται. Και δεν ξέρω έτσι πόσο σκούρα θα τα βρει στη ζωή του. Εγώ τα έχω βρει πολλές φορές».

 

- Θα θέλατε να σας φοβούνται;

 

«Θα ήθελα λίγο να με λογαριάζουν. Επειτα, εγώ έχω αυτή τη μανία να κρατάω συνεχώς μια φωτογραφική μηχανή και να ανανεώνω τη συλλογή φωτογραφιών που βγάζω στις αδυναμίες μου και στις ατέλειές μου. Είναι φοβερό αυτό. Κι αυτές τις φωτογραφίες σαν να τις έχω μαζί μου και να τις επιδεικνύω σε όποιον άνθρωπο με γνωρίσει, ώστε να μη σχηματίσει καμιά εσφαλμένη εντύπωση για μένα. Τώρα, γιατί το κάνω αυτό, γνωρίζοντας ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι είμαι ακριβώς, δεν ξέρω».

 

- Νομίζω ότι πολλοί αναζητούν και θα ήθελαν μιαν εξήγηση της βαθιάς μελαγχολίας που αναδίνει η φωτογραφία...

 

«Πρώτα πρώτα, δεν είχα πολύ χαρούμενα παιδικά χρόνια, με την έννοια ότι και το περιβάλλον μου δεν ήταν εύθυμο. Ηταν άνθρωποι κάπως βαρύθυμοι. Αν αυτό το αντέγραψα ή το κληρονόμησα, αν απορρόφησα την ατμόσφαιρα και τη φέρω εφ' όρου ζωής, δεν το ξέρω. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω απλούστερα αυτό το θέμα. Με πλήττει θανάσιμα η ιδέα ότι είμαστε θνητοί παρά αθάνατοι. Και, παράλληλα, μ' αφήνει αποσβολωμένη το μέγα θαύμα, ότι αυτή τη μοίρα μας φαίνεται να τη λησμονάμε».

 

- Θα θέλατε πραγματικά να ήμασταν αθάνατοι;

 

«Ναι, πολύ. Χωρίς να σκέπτομαι πόσο ανόητο ενδεχομένως είναι αυτό. Πάντως, αυτό το άγνωστο σκουληκιασμένο πράγμα δεν το θέλω, έστω κι αν υπάρχει πιθανότητα να είμαι ένα καλό λίπασμα για τις επόμενες γενιές. Γι' αυτό είχα σκεφτεί πάρα πολλές φορές την καλύτερη λύση τουλάχιστον της καύσης. Το να φύγει κανείς μέσα σε μια πυρά τέτοια, είναι και μια δικαίωση της προηγούμενης πύρινης ζωής μας».

 

«Μ' ενοχλούν τα γηρατειά»

 

- Πύρινης, με ποια έννοια;

 

«Με την έννοια του πάθους για τη ζωή, για την ομορφιά. Ολα είναι μια φλόγα, καιγόμαστε επί μια ζωή και με μικρά και με μεγάλα, νομίζω ότι και τα μικρά πράγματα ακόμη, φωτιές καλλιεργούν μέσα μας. Γι' αυτό με ενοχλούν πάρα πολύ τα γηρατειά. Δεν θέλω να κατηγορήσω τη φύση, την οποία αγαπώ γιατί της ανήκω και έχει βέβαια κι αυτή κάθε δικαίωμα να έχει κάνει μεγάλες παραλείψεις, αλλά νομίζω ότι το λάθος της ήταν τα γηρατειά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι παρέλειψε να έχει την εικόνα του γέροντα, έπρεπε να έχει, όταν μας έπλαθε, την εικόνα τού πώς είναι η φθορά. Διότι για το αντίθετο, ή ελλιπή εξυπνάδα πρέπει να της αποδώσω ή χαιρεκακία».

 

- Ο Αθως Δημουλάς πώς πέρασε απ' τη ζωή σας; Γιατί υπάρχει ο, αδιευκρίνιστος ακόμα για πολλούς, «μύθος» της βαριάς σκιάς του επάνω σας.

 

«Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Αντιθέτως, μου έδωσε την πολύ δύσκολη έγκρισή του στα πράγματα που με βοήθησαν να ζήσω και μετά τον θάνατό του. Εκείνος ήταν ο ελέγχων τις ποιότητές μου, πάνω στο θέμα της ποιήσεως τουλάχιστον. Φεύγοντας, μου άφησε τις τελειότητές του. Οι ατέλειες ξεχάστηκαν. Και την ποίηση, βεβαίως, όπου είχα πλέον μπει σαν σε καταφύγιο. Εκείνος με ωθούσε συνεχώς προς τα εκεί, διότι εγώ ήμουν ένας άνθρωπος τεμπέλης από τη φύση μου».

 

- Πραγματικά, η ποίηση σάς βοηθάει να ζήσετε από δω και πέρα;

 

«Μα μόνο γι' αυτό ζω, και για τα παιδιά μου βεβαίως. Αλλά αυτό είναι το ισόβιο σπίτι μου, η ισόβια στέγη μου».

 

- Τι είναι ένα ποίημα για σας;

 

«Πρώτα πρώτα, είναι μια συνάντησή μου με λέξεις που έχουν καθαρά βασανιστικές προθέσεις απέναντί μου. Μου αντιστέκονται και πρέπει να κάνω μεγάλες διαπραγματεύσεις μαζί τους. Αυτή είναι μια διαδικασία επίπονη και ηδονική. Είναι ένα παζάρι ήχων, ένα παζάρι λέξεων. Προσέχω ποια θα μου τη φέρει, γιατί είναι πάρα πολύ ύπουλες. Δεν καταφέρνω πάντα ν' αποφεύγω τις ακατάλληλες. Είναι περίεργο, πώς ενώ είμαι τόσο καχύποπτη απέναντί τους, εν τούτοις με ξεγελούν πάρα πολύ. Κι αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα του μέτριου ή του κακού ποιήματος».

 

- Ποιο είναι το μεγάλο ποίημα;

 

«Ερίζουν περί αυτό οι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους κρίσεις. Οπου, κατά έναν τρόπο, δικαιώνεται η άποψη ότι η τέχνη είναι θέμα υποκειμενικό. Απόδειξη, ότι μια ποιητική συλλογή ή ένα ποίημα που αρέσει στον έναν, δεν αρέσει στον άλλον, παρά το ότι και οι δύο διαθέτουν έναν καλό εξοπλισμό αντικειμενικών κριτηρίων. Επομένως, λίγο-πολύ, είναι όλα στον αέρα, ένας παιγνιδιώδης μετεωρισμός».

 

«Η ποίηση δεν είναι αλεξίσφαιρο»

 

- Μπορεί η ποίηση να βοηθήσει τον άνθρωπο σήμερα;

 

«Εσείς, επί αιώνες που γράφεται η ποίηση, είδατε να έχει βοηθήσει σε τίποτα; Αν τώρα κάποιος, την ώρα που διαβάζει ένα ποίημα, μπορεί να πει "αυτό ακριβώς νιώθω κι εγώ" κι αν υποθέσουμε ότι αυτό τον βοηθάει, αυτή η βοήθεια είναι για πέντε λεπτά. Γιατί τα επόμενα πέντε, περιμένει η ζωή απέξω με το ντουφέκι της και με τους πυροβολισμούς της. Και η ποίηση δεν μπορεί να προκαλέσει αφλογιστίες. Ούτε αλεξίσφαιρο είναι η ποίηση».

 

- Ούτε ο λόγος, δηλαδή η παρέμβαση του ποιητή μπορεί να βοηθήσει; Διότι καταλογίζεται στους πνευματικούς ανθρώπους ένα έλλειμμα παρουσίας στα μεγάλα προβλήματα, είτε της χώρας τους είτε της ανθρωπότητας.

 

«Η μόνη δυνατή δράση για τα στραβά και τρομερά πράγματα που γίνονται στον κόσμο είναι να πονάμε, όσοι τέλος πάντων μπορούμε να εκπλησσόμεθα γι' αυτά και να πονάμε. Δεν είναι ένας ποιητής παραπάνω από έναν άνθρωπο που υποφέρει. Ούτε μπορεί να αλλάξει τίποτα με το να βγει και να μιλήσει δημοσία, να πάρει θέση, όποιο κύρος κι αν έχει».

 

- Βγήκε και μίλησε ο Σεφέρης...

 

«Ασφαλώς, και ήταν πάρα πολύ ωραίο για τη φήμη του Σεφέρη αυτό. Αλλά δεν νομίζω ότι ανέτρεψε τη χούντα η κουβέντα του Σεφέρη. Αλλες, άγνωστες βουλές του Κυρίου, έπαιξαν το ρόλο τους».

 

- Εσείς τον σύγχρονο κόσμο πώς τον βλέπετε;

 

«Ποικίλο και διαταραγμένον. Είναι οι ευνοημένοι, είναι οι άτυχοι, είναι οι πεινασμένοι, είναι εκείνες οι φυλές, όπως στην Αφρική, που φαίνεται η φύση το θέλησε να πεθαίνουν από την πείνα, σαν να τους γέννησε μια αφιλόστοργη μοίρα. Διότι εγώ πιστεύω ότι, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και κάθε λαός διέπεται από ένα πεπρωμένο.

 

- Η μοίρα φταίει για την τραγωδία των Διδύμων Πύργων, για τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή, για τον πολυπρόσωπο τρόμο που όλοι πλέον αισθανόμαστε να μας απειλεί;

 

«Μου ζητάτε τώρα να ζωγραφίσω έναν χάρτη τραγωδιών που συμβαίνουν ή μας απειλούν, χρησιμοποιώντας ως υλικό απίστευτη σπατάλη αίματος. Με τρομοκρατεί αυτό το εγχείρημα. Με τρομοκρατεί περισσότερο η βεβαιότητα ότι δεν έχουμε τρόπο ανατροπής κανέναν. Από καταβολής κόσμου, είμαστε θεατές της επικράτησης των ισχυρότερων και του καταποντισμού των αδυνάτων».

 

- Αδύναμοι θεατές;

 

«Βεβαίως. Είναι κι αυτός ένας λόγος να είμαι μελαγχολική, αν θέλετε να κάνω τον κύκλο. Μπορεί να μην είναι μελαγχολικκός κανείς, όταν βλέπει ότι τα ακραία φαινόμενα δεν μπορεί να τα δαμάσει καμία θέληση;».

 

- Αρα, όλοι θα πρέπει να είμαστε λίγο μελαγχολικοί;

 

«Ναι. Και καλό είναι να είμαστε και λίγο απαισιόδοξοι, γιατί αν είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε και λίγο αδρανείς. Νομίζω ότι η χαρά είναι λίγο κοιμήσικο πράγμα, ενώ η απαισιοδοξία είναι πάθος για τη ζωή, κινητοποιεί κάποια πράγματα μέσα μας, μας έχει σε μια ενέργεια και σε μια επαγρύπνηση. Είναι η άλλη όψη, η σκοτεινή, της αισιοδοξίας».

 

- «Ακαδημαϊκός» τι σημαίνει για σας, εν τέλει;

 

«Είναι καινούργια ακόμα η σημασία αυτού του τιμητικού τίτλου, καλά καλά δεν την έχω βγάλει απ' το κουτί, επομένως θα ήταν ανεπίτρεπτη οικειότης να την περιφέρω δημοσίως σε κατασταλαγμένους ορισμούς. Απλώς, με διευκολύνει να αισθάνομαι ότι δεν κατέλαβα ακριβώς την έδρα της ποιήσεως, αλλά ότι οι προηγούμενοι μεγάλοι κάτοχοί της, με τελευταίο τον Νικηφόρο Βρεττάκο, συμπτύχθηκαν κάπως και μου έκαναν λίγο τόπο ώστε να χωρέσω κι εγώ, μια και όπως λέγεται, κύριο χαρακτηριστικό της μεγάλης ποιήσης είναι να καταδέχεται και τα μικρότερά της».

 

- Μα είστε «μικρότερό» της;

 

«Ετσι πρέπει να αισθάνομαι. Θεωρώ δηλαδή, ότι δόθηκε άλλη μία ψήφος "αθάνατης", ελπίζω, εμπιστοσύνης στην ποίηση. Οτι τώρα εγώ επελέγην ως αγγελιαφόρος αυτής της ψήφου, είναι μια βαρύτιμη έκπληξη. Σπανίως τα απροσδόκητα γίνονται τόσο γενναιόδωρα, τόσο χαρμόσυνα».

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/03/2002

Link to comment
Share on other sites

Η λέξη "ποιητής" έχει μεγάλη βαρύτητα (τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά)!

Δε γίνεται όποιον κι όποιον να τον αποκαλούμε ποιητή! Και εγώ έγραφα ποιήματα όταν ήμουν μικρή..ναι, πρέπει να το παραδεχτώ... <img src='http://www.artofwise.gr/forum/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/angel_not.gif' class='bbc_emoticon' alt=':angel:' /> ...είμαι ποιήτρια!! :063laugh:

OK ας συζητήσουμε και το τι είναι ποιητής, πότε ξέρουμε ότι η απάντηση "είμαι ποιητής" έχει κάποια υπόσταση;

? Είμαι Ποιητής ? Κριτήρια =

1. Έχω γράψει / γράφω στίχους

2. Έχω δημοσιεύσει στίχους/ποιήματα

3. Έχω βγάλει λεφτά από την ποίηση

4. Έχω κερδίσει σε διαγωνισμό ποίησης

5. Ποιήματά μου έχουν εκδοθεί

6. Ποιήματά μου έχουν μπει σε ανθολογίες

7. Θεωρώ τον εαυτό μου ποιητή

8. Με έχουν αποκαλέσει άλλοι ποιητή - δημοσίως και επισήμως

9. Ποιήματά μου έχουν γίνει τραγούδι

10. Ποιήματά μου που έχουν γίνει τραγούδι κυκλοφορούν στην αγορά.

11. Μ' αρέσει να αυτοαποκαλούμαι ποιητής

12. ... (βάλτε κάποιο άλλο...π.χ. Είμαι Έλλην!)

 

Ποια από τα παραπάνω θα πρέπει να ικανοποιούνται ώστε να αξίζω τον προσδιορισμό;

 

...Από την άλλη όμως η σύγχρονη - "μοντέρνα" ποίηση, στην πλειοψηφία της είναι απαράδεκτη (έως και ντροπιαστική).

Παρατηρείται επίσης μια αυξημένη σχολαστικότητα στην ανάλυση των ποιημάτων σε σημείο να δίνουμε περισσότερη σημασία σε ασήμαντες λεπτομέρειες και να "χάνουμε το δάσος" (όπως θα έλεγε και η Νεφέλη)...

Μήπως αρχίζουμε να ξεχνάμε (εκτός των άλλων) τη σημασία ή/και την έννοια της ποίησης?!...

Ποιά είναι η σημασία και έννοια της Ποίησης;

Η μοντέρνα ποίηση (στην Ελλάδα τουλάχιστον) δείχνει την τάση της εποχής, τα θέλει όλα τώρα χωρίς κόπο και κόστος.

Κάθομαι γράφω 10 γραμμές ασυναρτησίες σε 1.5 λεπτό και το βαφτίζω "ποίημα".

Προσωπικά που είχε κάνει εντύπωση ότι τον Καβάφη του έπερνε 2-5 χρόνια για να αποτλειώσει ένα ποίηαμ (της κλάσης των Βάρβαρων ή της Ιθάκης). Χρόνια.

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το σημαντικότερο ρόλο παίζει η διαχρονικότητα...Ένας μεγάλος ποιητής θα θεωρείται εξίσου μεγάλος και μετά από χρόνια.Επίσης ο χρόνος που απαιτείται για να γράψει κάποιος ένα ποιήμα,δείχνει αν μη τι άλλο πόσο σεβασμό δίνει ο ίδιος στη δουλειά του και με πόση ωριμότητα την αντιμετωπίζει.(Φυσικά αυτό δεν ισχύει παντού και πάντα,γιατί στην ποίηση,όπως και σε όλες τις μορφές τέχνης υπάρχουν και οι ''άνθρωποι-θαύματα'',που μπορούν να δημιουργήσουν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι ένας συνηθισμένος άνθρωπος και το αποτέλεσμα να προκύπτει εξίσου αξιόλογο -βλέπε Mozart για τη μουσική-,αλλά εδώ μιλάμε για τον κανόνα όχι για την εξαίρεση).Από κει και πέρα να γράψει και να δημοσιεύσει στίχους μπορεί ο καθένας,και να βγάλει λεφτά επίσης με το κατάλληλο ''σπρώξιμο''.Όσον αφορά το κριτήριο του διαγωνισμού που θέτεις outis,υπάρχουν πολλοί και διαφόρων ειδών διαγωνισμοί,οπότε καλύτερα να εξειδικεύσουμε για τι εμβέλειας και κύρους διαγωνισμό μιλάμε.Το κριτήριο του να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ποιητή μπορεί να ισχύσει,αλλά μόνο στην Ελλάδα,που ό,τι δηλώσεις είσαι laugh.gif .Να αποκαλέσουν πάλι κάποιον ποιητή...ποιοι και πού,αν καταλαβαίνεις τι εννοώ...Γενικά θεωρώ ότι η αναγνώριση που έρχεται με τα χρόνια είναι ένδειξη του κατά πόσον δεν είσαι αναλώσιμος,επίσης κατά πόσον πήγες τον κόσμο ένα βήμα μπροστά με το έργο σου,γιατί το αληθινό και το χρήσιμο και το δημιουργικό είναι παρόντα κάθε στιγμή κι όχι ευκαιριακά.

Link to comment
Share on other sites

Ας μην ξεχνάμε ότι το ποιητής προέρχεται από την λέξη ποίηση που σημαίνει δημιουργία...

 

Άρα, ο ποιητής είναι δημιουργός, με μια λίγο ευρύτερη έννοια...;

 

:whistling:

Ας το αναλύσουμε και αυτό.

 

Ποίηση <> Δημιουργία.

Η Ποίηση (ετυμολογικά) σχετίζεται μεν αλλά δεν ισούται με τη δημιουργία, για τον απλούστατο λόγο ότι η δημιουργία (δήμου-έργο) είναι εξ’ ορισμού κάτι που γίνεται για το γενικότερο «κοινωνικό καλό» (δήμο).

Αντίθετα η Ποίηση είναι ενέργεια χωρίς αναγκαστικές προεκτάσεις προς τους γύρω μας. Υπονοεί επίσης μια «κατασκευή» (ανεπαρκής η λέξη) που έχει αφηρημένη υπόσταση – όχι υλική (από τη λέξη ποίηση απουσιάζουν τα σύμφωνα «τ» & «ρ» ή «κ» που συνήθως προσδιορίζουν πράξη, κίνηση και ύλη. Δεν είναι λοιπόν τέχνη για υλική κατασκευή. Αλλά έχει τα σύμφωνα «π», «σ» (και άηχα το «β») που δίνουν μια χροιά αέρα που φυσά / αρχέγονης ενέργειας, φωτός και ζωής, οπότε σχετίζεται με την πνοή (αέρα) και το φως (φωτιά), αρχέγονα στοιχεία που είναι εξαρτώμενα αλλά διάφορα της ύλης (νερό και γη).

Οπότε ως λέξη έχει πολύ ευρεία έννοια την οποία περιορίζουμε (ιστορικά) στο λόγο και τους ανθρώπους του λόγου (κι εκεί μπαίνει «τ» & «ρ», η ύλη της υπόθεσης: ποιητής-ποιήτρια).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς:

 

Θάνατος <br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'><br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Ούτε το φόβο, ούτε την ελπίδα περιμένει<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>ένα ζώο καθώς πεθαίνει.<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Ο άνθρωπος το τέλος πλησιάζει<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>πάντα φοβάται και πάντα ελπίζει<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Πολλές φορές έχει πεθάνει<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>φορές πολλές ξανά έχει ανθίσει.<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Μα του μεγάλου ανθρώπου η περηφάνεια<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>τον χλευασμό της μεγάλο ορθώνει<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Όταν σε αγνώστους μπροστά γεμάτους φόνο<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>η τελευταία ανάσα του παγώνει.<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>Τον θάνατο γνωρίζει μέχρι τα κόκαλά του,<br style='font: 13px/20px "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, sans-serif; text-align: left; color: rgb(204, 204, 204); text-transform: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; background-color: rgb(0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;'>ο άνθρωπος δημιουργός είναι του θανάτου.

 

 

http://tsalapatis.blogspot.com/2010/04/7.html

 

Link to comment
Share on other sites

Θάνατος

 

Ούτε το φόβο, ούτε την ελπίδα περιμένει

ένα ζώο καθώς πεθαίνει.

Ο άνθρωπος το τέλος πλησιάζει

πάντα φοβάται και πάντα ελπίζει

Πολλές φορές έχει πεθάνει

φορές πολλές ξανά έχει ανθίσει.

Μα του μεγάλου ανθρώπου η περηφάνια

τον χλευασμό της μεγάλο ορθώνει

Όταν σε αγνώστους μπροστά γεμάτους φόνο

η τελευταία ανάσα του παγώνει.

Τον θάνατο γνωρίζει μέχρι τα κόκαλά του,

ο άνθρωπος δημιουργός είναι του θανάτου.

 

Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στο λύκειο μας διδάξανε το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου. <br style="color: rgb(105, 105, 105); font-family: Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif; font-size: 15px; line-height: 20px; "><br style="color: rgb(105, 105, 105); font-family: Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif; font-size: 15px; line-height: 20px; ">

Ο καιόμενος

Κοιτάχτε μπήκε στη φωτιά! είπε ένας από το πλήθος.Γυρίσαμε τα μάτια γρήγορα. Ήτανστ’ αλήθεια αυτός που απόστρεψε το πρόσωπο, όταν τουμιλήσαμε. Και τώρα καίγεται. Μα δε φωνάζει βοήθεια.

Διστάζω. Λέω να πάω εκεί. Να τον αγγίξω με το χέρι μου.Είμαι από τη φύση μου φτιαγμένος να παραξενεύομαι.

Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος;Το σώμα του το ανθρώπινο δεν τον πονά;

Η χώρα εδώ είναι σκοτεινή. Και δύσκολη. Φοβάμαι.Ξένη φωτιά μην την ανακατεύεις, μου είπαν.

Όμως εκείνος καίγονταν μονάχος. Καταμόναχος.Κι όσο αφανίζονταν τόσο άστραφτε το πρόσωπο.

Γινόταν ήλιος.

Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχέςάλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.

Ο ποιητής μοιράζεται στα δυο.<br style="color: rgb(105, 105, 105); font-family: Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif; font-size: 15px; line-height: 20px; ">Στο μάθημα λοιπόν, χόνια πριν, θέλησα να πιστέψω ότι είμαι ποιητής. Ότι είμαι παρατηρητής. Ότι αποτελεί κάτι απαραίτητο και ωραίο και ευθαύμαστο, το να είσαι ποιητής. Θέλησα να πιστέψω ότι είμαι ευαισθητοποιημένος, αλλά ευαίσθητος, με δύναμη μόνο να καταγράφω τον ενθουσιασμό και την πίστη των άλλων. Να θαυμάζω την αγανάκτηση, αλλά να ζω χωρίς να την συμμερίζομαι, από μακριά, με φόβο στα σπλάχνα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πλέον ότι αυτό είναι να είσαι ποιητής. Οι ποιητές για εμένα πλέον είναι όλοι όσοι εκφράζουν τα συναισθήματα και τις παρατηρήσεις τους με λόγο ή με όποια άλλη τέχνη. Και οι ποιητές, δεν είναι ακριβώς απαραίτητοι, όσο είναι αναπόφευκτοι στατιστικά, βγαλμένοι από τις κοινωνικές δομές και ανάγκες για να εκφραστούν τα προβλήματα και οι προσδοκίες κάθε εποχής.

Και αφού ψωμίστηκα μια και καλή ας επιστρέψω στη δουλειά :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...