Jump to content

Οι τρείς Μάγοι με τα δώρα. . .


 Share

Recommended Posts

Οι τρείς Μάγοι με τα δώρα λυπών.

Υπήρξαν ποτέ;

Ήταν τρείς ή τέσσερις;

Γιατί οι μάγοι να θελήσουν να προσκηνύσουν αυτόν τον άνθρωπο;

Το θεωρούσα σαν βλακεία μέχρι πρόσφατα,όταν αποφάσισα να ρωτήσω άποψη ιερέα της Εκκλησίας μου(Μαρωνίτικη),αφού σκέφτηκα ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Απο αυτά που μου είπε:Ήταν τέσσερις και όχι τρείς,δεν ξεκίνησαν μαζί,ήταν άγνωστοι μεταξύ τους,(αν θυμάμε καλά νωμίζω στον δρόμο συναντήθηκαν οι τρείς)

Δεν προσκύνησαν τον Χριστό κατά την γέννησή του αλλά κατά την διάρκεια της ζωής του.

Ο τέταρτος είδε τον Χριστό στον γολγοθά με τον σταυρό,και δάκρυσε που δεν πρόφτασε να τον προσκινίση.

Πως εξηγήται ότι Μάγοι πήγαν να προσκηνίσουν (αν είναι αλήθεια)τον Χριστό;

Μήπως αισθάνονταν ή καταλάμβενναν με κάποιο τρόπο ότι ο άνθρωπος αυτός είναι(ίσως)Μέγας Μάγος,ή σοφός;;;

Link to comment
Share on other sites

Ισως το προσκυνημα να ειναι και καλαδικο!!!(????)

Ισως να αναζητουσαν τη γνωση και τη μυηση σε αποκρυφα μονοπατια...

Link to comment
Share on other sites

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους 3 (ή 4 τελικά?) μάγους και το άστρο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_article...12/2003_1280984

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_article...12/2003_1280982

Το άστρο πάντως που "τους οδήγησε", πλέον υποστηρίζεται ότι δεν υπήρξε ποτέ (πιθανότατα να ήταν "συζυγία" μεταξύ Δία και Κρόνου). Δε γνωρίζω αν η ύπαρξη των μάγων ευσταθεί περισσότερο, αλλά σίγουρα η όλη ιστορία ήταν κάτι που θα έπρεπε να εκλαμβάνουμε συμβολικά και όχι να ψάχνουμε για τις ταυτότητές τους...

Link to comment
Share on other sites

Υπήρξαν ποτέ;

Κατά την δική μου γνώμη, όχι... δεν υπήρξαν. Η εμφάνισή τους είναι συμβολική.

 

 

Κατ? αρχάς, στο εν λόγω εδάφιο του Ματθαίου σχετικά με τους Μάγους (κεφ. 2, στίχοι από 1 έως και 11), δεν εμφανίζεται στα άλλα κανονικά ευαγγέλια. Ας το έχουμε αυτό υπ? όψη μας, διότι ίσως να είναι σημαντικό.

 

1) Παραδοσιακά, υποτίθεται ότι οι Μάγοι έρχονταν από την Περσία -ιερείς του Ζαρατούστρα ήταν... αν και το ευαγγέλιο δεν αναφέρει τέτοιες λεπτομέρειες, παρά περιορίζεται στο «μάγοι από τα ανατολικά παρουσιάστηκαν στα Ιεροσόλυμα». Το πως παρέμεινε ότι ήρθαν από την Περσία και ήταν ιερείς του Ζαρατούστρα, δεν το γνωρίζω. Όπως δεν γνωρίζω το πως προκύψανε τα ονόματά τους (Balthasar, Melchior και Caspar), αν και λέγεται ότι επρόκειτο για τοπική παράδοση που πρωτο-εμφανίστηκε τουλάχιστον 5 αιώνες αργότερα...

Σχεδόν την ίδια εποχή, εμφανίζεται μια άλλη τοπική παράδοση, που λέει ότι οι Μάγοι ήταν: ο Melkon, Βασιλιάς της Περσίας, ο Gaspar της Ινδίας, και ο Balthazar της Αραβίας.

Άλλες παραδόσεις, μιλάνε για 12 Μάγους!

 

2) Το ευαγγέλιο λοιπόν, αναφέρει ότι οι 3 Μάγοι επισκέφτηκαν το «παιδί» Ιησού... όχι το «βρέφος»... Άρα, ο Ιησούς ήταν τουλάχιστον 1 έτους όταν τον επισκέφτηκαν οι Μάγοι. (πράγμα που επιβεβαιώνεται από την εντολή του Ηρώδη να θανατωθούν όλα τα αρσενικά παιδιά, έως 2 ετών... γιατί 2 ετών το όριο και όχι λιγότερο;...).

Η ερώτησή μου λοιπόν εδώ, είναι: μα επιτέλους, ΠΟΣΟ καιρό πια τους πήρε από τη στιγμή που είδαν το υποτιθέμενο άστρο της γέννησής του, μέχρι να φτάσουν εκεί;; Περσία - Ιερουσαλήμ, δεν είναι δα και ΤΟΣΟ μακριά! :wacko:

 

3) Οι Μάγοι προσφέρουν πολύ παράξενα δώρα σε ένα παιδί: χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Πράγματα πανάκριβα για την εποχή, μα επίσης μάλλον άχρηστα. Εάν όμως τα δούμε συμβολικά, ουσιαστικά «εξιστορούν» την ζωή του Ιησού: ελπιδοφόρα γέννηση - θεϊκή διδαχή - σημαδιακός θάνατος... ή, αν θέλετε να το πάμε με τον πιο παραδοσιακό συμβολισμό: χρυσός για την βασιλεία του, λιβάνι για την θεϊκότητά του και σμύρνα για τις θεραπευτικές του ικανότητες. Προτιμώ πάντως τον πρώτο αποσυμβολισμό, για τον οποίο θα επανέλθω αργότερα με περισσότερα.

Επιπλέον, αυτά τα 3 δώρα, εμφανίζονται και παλαιότερα ως δώρα για έναν άλλο «μεσσία»... που θα πρέπει όμως να τσεκάρω πρώτα, διότι δεν θυμάμαι αν είναι ο δικός μας Διόνυσος ή ο Μίθρας... (ή μήπως ήταν ο Ζαρατούστρας;; :headb: ... θα τσεκάρω και θα επανέλθω. Αν κάποιος βέβαια θυμάται -ακούς Ούτι;; :whistling: - ας με απαλλάξει από το ψάξιμο).

 

...Αυτά γι αρχή και για συζήτηση... :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

αν και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα (όπως θα ήθελα) οι τελευταίες σκέψεις μου (συνειρμικά) είναι ότι άν τελικά υπήρξαν δεν το ξέρει κιανείς.... όμως αν το πάρουμε συμβολικά τότε ίσως να σηματοδοτούν περιοόδους της ζωής μας. Γέννηση, Ενηλικίωση,Θάνατος.... για τον 4ο, το είχα ακούσει, δεν θυμάμαι τι έφερνε ως δώρο, άλλα αν το θυμάμαι σωστά, είχα ακούσει ότι είχε κουβαλήσει τον σταυρό του μαρτυρίου (όταν κάποια στιγμή δεν άντεξε ο Ιησούς)

 

ίσως ο 4ος να αναφερόταν στην μετά τον θάνατο ζωή? ίσως στην αναγέννηση.....

 

τεσπα... δεν είμαι σίγουρη..... :019blush:

Link to comment
Share on other sites

....

Επιπλέον, αυτά τα 3 δώρα, εμφανίζονται και παλαιότερα ως δώρα για έναν άλλο «μεσσία»... που θα πρέπει όμως να τσεκάρω πρώτα, διότι δεν θυμάμαι αν είναι ο δικός μας Διόνυσος ή ο Μίθρας... (ή μήπως ήταν ο Ζαρατούστρας;; :headb: ... θα τσεκάρω και θα επανέλθω. Αν κάποιος βέβαια θυμάται -ακούς Ούτι;; :whistling: - ας με απαλλάξει από το ψάξιμο).

 

...Αυτά γι αρχή και για συζήτηση... :cheerful:

17128[/snapback]

Αχμμμ... λειτουργείς διασπαστικά... για να δούμε...
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, είμαι πολύ πιεσμένη χρονικά αυτές τις μέρες και δεν προλαβαίνω να τσεκάρω κάποια πράγματα ώστε να παρουσιάσω λεπτομέρειες και βιβλιογραφία. :(

Οπότε, σας γράφω από μνήμης, κι επομένως παρακαλώ εάν η μνήμη μου με απατά, διορθώστε με και συμπληρώστε τις ελλείψεις:

 

Κατ? αρχάς, ο τέταρτος Μάγος είναι μια λίγο περίεργη περίπτωση.

Στην Ιταλία, η παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα. Δεν πρόλαβε να πάει στην ώρα της με τους υπόλοιπους για να προσφέρει τα δώρα της, μα έφτασε όταν ο Ιησούς σταυρώνονταν... 30+ χρόνια καθυστέρηση... καλά είναι! :lol:

...Απ? αυτό όμως, έχουμε άλλο ένα στοιχείο ότι οι Μάγοι είναι συμβολικοί: γυναίκα = μήτρα = γέννηση, ζωή, θάνατος... γέννηση (ο κύκλος) >>> σταύρωση-θάνατος-αναγέννηση (ανάσταση)... χμμμ...

Το Ιταλικό έθιμο πάντως, είναι τα δώρα να τα φέρνει εκείνη στα παιδιά και όχι ο Άγιος Βασίλης.

 

Σε άλλες Ευρωπαϊκές παραδόσεις, ο Santa Claus είναι ο 4ος Μάγος. Που -όπως και στην Ιταλική παράδοση- δεν πρόλαβε να πάει στην ώρα του. Έφτασε κι αυτός την ημέρα της σταύρωσης και -όπως ήδη ανέφερε η white_unicorn- βοήθησε τον Ιησού με το φορτίο του σταυρού.

 

(Σφήνα: το 4 είναι ο αριθμός της δημιουργίας...)

 

~*~*~

 

Όσον αφορά τους 3 αρχικούς Μάγους, κυκλοφορεί μια «φήμη» ότι συμβολίζουν τα τρία αστέρια την «ζώνης του Ορίωνα» (για τον αστερισμό μιλάμε)... Αν σκεφτούμε την σχέση του Ορίωνα με τον Χριστό... αρχίζουμε να μπαίνουμε σε άλλες σχέσεις και συμβολισμούς (σκεφτείτε και την σημαντικότητα του Ορίωνα για Έλληνες και Αιγύπτιους... :whistling: )

 

~*~*~

 

Αχμμμ... λειτουργείς διασπαστικά... για να δούμε...

Τσου, το πάω λάου-λάου... :angel: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον, αυτά τα 3 δώρα, εμφανίζονται και παλαιότερα ως δώρα για έναν άλλο «μεσσία»... που θα πρέπει όμως να τσεκάρω πρώτα, διότι δεν θυμάμαι αν είναι ο δικός μας Διόνυσος ή ο Μίθρας... ή μήπως ήταν ο Ζαρατούστρας;; :headb:

Φλασιά μνήμης: προσφορά στον Διόνυσο ήταν! λιβάνι, σμύρνα και χρυσό μέλι :cheerful:

 

...Τώρα μένει να θυμηθώ που το διάβασα... :headb: :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Αχμμμ... λειτουργείς διασπαστικά... για να δούμε...

Τσου, το πάω λάου-λάου... :angel: :lol:

17220[/snapback]

Ναι καλά...

 

ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ

 

Θα ήθελα να μην αναφέρω τα κοινότυπα που δημοσιεύονται κάθε χρόνο για τους «περίφημους» μάγους των χριστουγέννων.

Για τον αριθμό τους, τα ονόματα που «διασώζουν» οι διάφορες παραδόσεις και για το «άστρο» τους (μαζί με τις εικαζόμενες «ημερομηνίες» των χριστουγέννων κτλ.), μπορούν όλοι να τα διαβάσουν σε κάθε λαϊκό περιοδικό (ή συνοδευτικό «περιοδικό» εφημερίδας) που «σέβεται τον εαυτό του» (για το πόσο σέβεται τους αναγνώστες το αφήνω στην κρίση του καθενός και της καθεμιάς?).

Θέλω να αναφέρω 2-3 πράγματα από αυτά που δεν ακούγονται, με πρώτο και σημαντικότερο:

Ο Αριστοτέλης έγραψε κι ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μαγικόν»* (αχ και να το είχαμε?). Από αυτό σώζεται μονάχα λίγες φράσεις σε μερικούς αρχαίους συγγραφείς. Μια από αυτές μιλά για τους «μάγους» του Ζωροάστρη (των Περσών δηλ.). Λέει σ? αυτή: «Την δε γοητικήν μαγείαν ουδ? έγνωσαν». Ότι δηλαδή αυτοί οι μάγοι δεν γνώριζαν την τέχνη της μαγείας (γητείας) όπως την εννοούμε.

Ο άλλος συγγραφέας που αναφέρει το «Μαγικόν», ο Δείνων, αναφέρει ακόμα στο 5ο βιβλίο των «Ιστοριών» του ότι ο Ζωροάστρης ήταν «Αστροθύτης» (λάτρευε τα άστερα) και αυτό το βεβαιώνει και ο Ερμόδωρος (κατά το Διογένη Λαέρτιο). Και άλλοι έγραψαν σχετικά (π.χ. ο Έρμιππος «περί Μάγων) κτλ.)

Για τους μάγους του Ζωροάστρη τελικά δύο πράγματα πίστευαν, ανάμεσα σε άλλα, στην αρχαιότητα (ίσως σχετικά με το θέμα μας):

1. Δεν ξέρανε τη μαγική τέχνη, δηλαδή δεν ήταν «γητευτές», αλλά περισσότερο ιερείς και κάτοχοι γνώσης.

2. Λάτρευαν τα άστρα (που ίσως σημαίνει ότι ξέρανε από αστρολογία).

 

Για το αστρολογικό-αστρονομικό μέρος της υπόθεσης, έβαλα κάποτε στο πρόγραμμα skyglobe τον ουρανό του Ιρακ το έκανα να πάει κάπου στο 8 π.Χ. και να μου δείχνει τον ουρανό της ανατολής, όπως θα τον έβλεπαν εκείνη την εποχή από τη Βαβυλώνα. Καθώς κινούνταν στο χρόνο άρχισε να φαίνεται μια «σύνοδος» (ή «συζυγία» το λένε;) πλανητών, του Κρόνου και του Δία άρχισαν να πλησιάζουν (φαινομενικά) στον ουρανό με αποκορύφωση κάπου μεταξύ 30 Νοεμβρίου του 7 π.Χ. και 20 Ιανουαρίου του 6 π.Χ (φαινόταν αρκετά εντυπωσιακό στην ασπρόμαυρη και χαμηλής ανάλυσης, τότε, οθόνη μου (πριν 11 χρόνια) και στην εκτύπωση. Οι δύο πλανήτες «ανέτειλαν» σαν ένα λαμπερό άστρο μαζί στις 1 το πρωί κάθε μέρα από τις 30/11, αμέσως μετά τη δύση της Σελήνης.

Είναι χρονολογίες και ημερομηνίες που «κολλάνε» με τις διηγήσεις και τις σύγχρονες απόψεις

Οι μάγοι από την άλλη θα μπορούσαν να έφταναν στην Ιερουσαλήμ σχεδόν 2 χρόνια (5 ή 4 π.Χ.) και ο Ηρώδης πέθανε το 4 π.Χ., λίγο μετά (όπως τον θέλουν οι χριστιανικοί θρύλοι να πεθαίνει μετά τη «σφαγή των νηπίων»).

 

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγει απ? όλα αυτά; Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί;

Θα μπορούσαν, χωρίς αυτό να είναι απόδειξη ότι συνέβησαν?

Εκείνο πάντως που σκέφτομαι είναι ότι, ειδικά, το φαινόμενο της «ανατολής» του νέου αστέρα όπως το είδα στον υπολογιστή θα μπορούσα (αν ήμουν Πέρσης μάγος εκείνης της εποχής) να το εκλάβω ως μήνυμα γέννησης «νέου βασιλιά». Και αν ψαχνόμουν αρκετά ίσως ξεκινούσα να τον αναζητήσω?

 

 

* Το «Μαγικόν» του Αριστοτέλη είναι μάλλον από τα κανονικά βιβλία που έγραψε και γι? αυτό ήταν ήδη χαμένο στα χρόνια του Διογένη Λαέρτιου. (Όλα τα κανονικά του βιβλία χάθηκαν πριν τη Ρωμαϊκή εποχή (και το πως σώθηκαν αυτά που σώθηκαν, από τον μαθητή του Θεόφραστο, είναι για ταινία του Ιντιάνα ΤΖόουνς, αν δεν κάνω λάθος. Διασώθηκαν ως «βιβλία» μονάχα οι - πολύ πιο πρόχειρες - «σημειώσεις» του που ήταν για εσωτερική διδακτική χρήση και δεν είχαν γραφτεί για διανομή και κυκλοφορία).

Link to comment
Share on other sites

εγώ άλλο δεν έχω καταλάβει ακόμα. και συγγνώμη που το παραθέτω για΄τι είναι λίγο άσχεο απότ ο θέμα αλλά όχι εντελώς. Τι είναι ρε παιδιά αυτή η σμύρνα που του πρόσφεραν. Εντάξει ο χρυσός (για την πρώτη αποταμιεύση) εντάξει το λιβανάκι (για τον πρώτο διαλογισμό ή για το πρώτο μαστούριασμα) αλλά αυτή η σμύρνα τι ήταν και που χρησίμευε?

 

Μιχαηλ

Link to comment
Share on other sites

3...4...12..;; Πρώτη φορά τα ακούω αυτά... :huh:

17172[/snapback]

 

3,4,12 έ? για να δούμε 3x4=12=>1+2=3

πάλι στην αρχή γυρνάμε και κάτι μου λέει αυτό....

Επίσης 12x(3x4)=144=> 1+4+4=9 όπου η τετραγωνική ρίζα του 9 είναι το 3 άρα πάλι στην αρχή γυρίζουμε πάλι κάτι μου λέει αυτό...

Κατόπι 3+4=7 12+7=19 1+9= 10 ο αριθμός της Θέωσης ή 1 ο αριθμός του Ενός

Επίσης 12-7=5 Το 5 κάτι μου λέει για τη φύση του μικρόυ βασιλιά αλλά και για τη φύση των υποτιθέμενων μάγων

 

Μιχαηλ

 

Φυσικά όλα τα από πάνω είναι αερολογίες αλλά πάντα με τις αερολογίες και τις μπούρδεσ ξεκινάμε και καταλήγουμε κάπου.... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον, αυτά τα 3 δώρα, εμφανίζονται και παλαιότερα ως δώρα για έναν άλλο «μεσσία»... που θα πρέπει όμως να τσεκάρω πρώτα, διότι δεν θυμάμαι αν είναι ο δικός μας Διόνυσος ή ο Μίθρας... ή μήπως ήταν ο Ζαρατούστρας;; :headb:

Φλασιά μνήμης: προσφορά στον Διόνυσο ήταν! λιβάνι, σμύρνα και χρυσό μέλι :cheerful:

 

...Τώρα μένει να θυμηθώ που το διάβασα... :headb: :wacko:

17225[/snapback]

Ναι το θυμαμαι και εγω οτι ηταν προσφορα στον Διονυσο... νομιζω το διαβασα στην εγκυκλοπαιδεια Ελληνικης Μυθολογιας που εχω, αλλα θα το κοιταξω :)

Link to comment
Share on other sites

12 μαγοι

12 Θεοι

12 Αποστολοι

12 Αθλοι...

12 Ζωδια(3 σε καθε στοιχειο, 4 στοιχεια)

12 Μηνες...(3 μηνες/εποχη, 4 εποχες)

 

...

 

???και το 13ο καπου γυρναει παντου...???

Link to comment
Share on other sites

εγώ άλλο δεν έχω καταλάβει ακόμα. και συγγνώμη που το παραθέτω για΄τι είναι λίγο άσχεο απότ ο θέμα αλλά όχι εντελώς. Τι είναι ρε παιδιά αυτή η σμύρνα που του πρόσφεραν. Εντάξει ο χρυσός (για την πρώτη αποταμιεύση) εντάξει το λιβανάκι (για τον πρώτο διαλογισμό ή για το πρώτο μαστούριασμα) αλλά αυτή η σμύρνα τι ήταν και που χρησίμευε?

 

Μιχαηλ

17286[/snapback]

 

 

Σμύρνα (Commiphora myrrha)

 

Η σμύρνα (μύρο) ήταν ένα ακόμη από τα δώρα των μάγων. Ο θρύλος λέει ότι ο Γκάσπαρ έφερε το δώρο της σμύρνας από την Ευρώπη ή την Ταρσό της Κιλικίας και το απόθεσε μπροστά στο Θείο βρέφος. Εξ αιτίας των διαφόρων χρήσεων που είχε η σμύρνα σαν φάρμακο, το δώρο παριστάνει την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, τον Υποφέροντα Λυτρωτή, τον Μεγάλο Θεραπευτή, και τα Πάθη.

 

Η σμύρνα είναι ένα αρωματικό ρετσίνι που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός μικρού δέντρου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha ή Balsamodendron Myrrha, κοινώς dindin. (Οι χαρακιές θυμίζουν τις πληγές του Χριστού από τους Ρωμαίους στρατιώτες κατά την διάρκεια της σταύρωσης.) Η σμύρνα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη κατά τους βιβλικούς χρόνους και εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...