Jump to content

Nύχτα Χριστουγένων με ή χωρίς Άγιος Βασίλης ;


 Share

Υπάρχει ή όχι Άγιος Βασίλης ;  

12 members have voted

  1. 1. ??????? ? ??? ????? ??????? ;

    • ???, ???????.
      8
    • ???, ??? ???????.
      1
    • ??????? ???? ??? ?? ??????.
      1
    • ???????? ??? ?? ??????.
      0
    • ????? ??? ?? ????????? ?? ??????.
      2


Recommended Posts

Reara, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει μέσα στις καρδιές μας. Είναι από τις λίγες ρομαντικές εικόνες που αξίζουν την γιορτή των χριστουγέννων, ιδίως έτσι όπως έχουν καταντήσει: εμπορική γιορτή! Και φυσικά αναφέρομαι στον πράσινο άγιο Βασίλη, κι όχι στον κόκκινο όπως βάφτηκε για τις εμπορικές ανάγκες της coca cola κάπου γύρω στο 1930 ! :smilewink:

Δε συμφωνείς κι εσύ ότι είναι προτιμότερο να συμμετέχουμε κι εμείς με τη φαντασία μας στο μύθο του Αι βασίλη που μπαίνει από την καμινάδα, αντί να λέμε ψυχρά ότι "Υπάρχει μόνο για τα παιδιά."???

Ξέρεις ότι κάποια στιγμή (όπως όλοι μας) θα αναπολήσεις κι εσύ αυτόν τον μύθο, βλέποντας τα ίδια σου τα παιδιά να χαίρονται με την ιδέα του Αι Βασίλη, ζωγραφίζοντάς τον με τα χρώματα της παιδικής αθωότητας?! :)

Link to comment
Share on other sites

Απλα δεν υπαρχει πια μαγεια σε τιποτα...

Τα παντα φοβουνται να εμφανιστουν μη τυχων τους φυλακισουν και τους βαλουν σε κανα ηλιθιο freak Show...(συμβολικα ..)

Link to comment
Share on other sites

...Είναι όμορφο να υπάρχουν...

17165[/snapback]

Καταπληκτική φράση! ^_^

Link to comment
Share on other sites

όλα τα μαγικά πλάσματα πρέπει να υπάρχουν.....

με τα μάτια ενός παιδιού ζωγραφισμένα......

πλυμμηρισμένα στο φως της αγάπης.......

 

μέσα στην υλιστική "κοινωνία" ας υπάρχει και κάτι πιο αγνό....

 

(γιατί έπρεπε να μάθω οτί τελικά δεν υπάρχει????)

 

όσο πιστεύεις στην ύπαρξη του , στην ύπαρξη ξωτικών, καλικαντζάρων, νεραϊδών....

πάντα θα υπάρχει ένα παιδάκι μέσα σου.....

 

(τουλάχιστον αυτό θιέλω να πιστεύω.... :019blush: )

 

Καλά Χρίστούγεννα.....(όπως και να ονομάζει κάποιος τις γιορτές αυτές το μήνυμα είναι το ίδιο.....για μένα :019blush: )

 

:xmastree: :angelgold: :004heartangel: :004witchy5:

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ή όχι Άγιος Βασίλης ;

 

Ναι, υπάρχει.

Όχι, δεν υπάρχει.

Υπάρχει μόνο για τα παιδιά.

Ανοησίες για τα παιδια.

Είναι για να ξοδεύοντε οι γονείς.

 

Ας αρχίσουμε από το τέλος προς τα πάνω.

Όντως :4_1_72[1]: έξοδο μεγάλο

 

Ανοησίες δεν θα μπορούσα να το πω.

Είναι μία πολύ όμορφη σκέψη που δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά. Και οτιδήποτε δίνει χαρά δεν το θεωρώ ανοησία.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απογοήτευση της κόρης μου όταν μία δασκάλα στην Γ' Δημοτικού τους είπε αυτή ακριβώς την έκφραση "Αγιος Βασίλης - Μα τι ΑΝΟΗΣΙΕΣ είναι αυτά που λέτε".

 

Οχι δεν ύπάρχει μόνο για τα παιδιά.

Υπάρχει για όλους μας , μέσα μας , στην καρδιά μας και στην σκέψη μας.

Και αν θέλετε να υπάρχει μόνο για τα παιδιά ε όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας :smilewink:

 

Ναι υπάρχει.

Επειδή είναι ωραίο να υπάρχει, επειδή θέλουμε να υπάρχει, επειδή δίνει χαρά με το να υπάρχει και επειδή όλοι μας κατά βάθος είμαστε παιδιά και περιμένουμε τα δώρα του. :cutesanta: :xmastree:

 

Εύχομαι λοιπό σε όλους σας ο δικός σας Αγιος Βασίλης είτε κόκκινος είτε πράσινος , είτε με την γνωστή μορφή ή την μορφή της δικής σας σκέψης και επιθυμίας να σας φέρει σαν δώρο αυτό που πραγματικά επιθυμείτε ^_^

Link to comment
Share on other sites

Ο Μύθος του Αϊ Βασίλη και ο Santa Claus

Παραδόξως, στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο Άγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν επίσκοποι και έχουν χριστιανική καταγωγή.

 

Για τις χώρες της Δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus, που εμείς στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών. Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κλπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά και το έλκηθρο.

 

Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Άγιου Βασίλη, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά, λευκά γένια, κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά.

 

Ο Αϊ Βασίλης με τα δώρα δεν περιορίστηκε μόνο μέσα στα στενά όρια της Χριστιανοσύνης, αλλά τα ξεπέρασε και κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Το έθιμο με τα δώρα του Άγιου Βασίλη είναι το πιο αγαπητό από όλα την Πρωτοχρονιά ειδικά για τα παιδιά που ανυπόμονα περιμένουν τα δώρα του.

 

Ο πραγματικός Αϊ Βασίλης

Ας δούμε τι μας λένε οι αρχαίοι συγγραφείς για τον πραγματικό Άγιο Βασίλη.

Ήταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά, μακριά μύτη και τα φρύδια του ήταν τοξοειδή, τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθιά και ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.

 

Ας δούμε όμως πότε και που έζησε και ποια ήταν η οικογένειά του.

Η οικογένεια του Αϊ Βασίλη ήταν στ? αλήθεια μια οικογένεια Αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη-πρώτη την Αγία και σοφή Μακρίνα που ήταν αυτή που επηρέασε τον Αϊ Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη.

 

Ο Ναυκράτιος ένας άλλος αδελφός του ασκήτευε στην έρημο του πόντου κι πέθανε μόλις 27 χρόνων. Τον Πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμελεία και ήταν πολύ σοφή και αγία γυναίκα.

 

Η οικογένεια του Αγίου Βασιλείου είχε 11 παιδιά (5 αγόρια και 6 κορίτσια) και όλοι διακρίθηκαν στη χριστιανική πίστη. Ο Άγιός μας γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεία το 330 μ.Χ. περίπου δηλαδή πριν 1670 χρόνια (όλες οι περιοχές που αναφέρουμε ήταν κάποτε ελληνικές ενώ σήμερα ανήκουν στην επικράτεια της Τουρκίας). Σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με το φίλο του Άγιο Γρηγόριο τον θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ. Κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε την μνήμη του.

 

Ο Αϊ Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκανε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε.

 

Οι μαγικές ιδιότητες του ραβδιού του Άγιου Βασίλη -σύμφωνα με ορισμένους- παραπέμπουν στο ραβδί του Ααρών της Παλαιάς Διαθήκης, και -κατ? άλλους- στα κλωνάρια που πέταξε η ιερή ελιά της Ακρόπολης αμέσως μετά την πυρπόλησής της από τους Πέρσες, όπως τη θέλει η παράδοση που διασώζει στα ιστορήματά του ο Ηρόδοτος.

 

Η λαϊκή παράδοση, που από τις αρχαίες Καλένδες ήθελε την Πρωτοχρονιά σαν μέρα σημαδιακή για την εξέλιξη της χρονιάς, φόρτισε και τον άγιό της με όλες εκείνες τις ιδιότητες που ανταποκρίνονταν στους πόθους και τις ανάγκες της. Έτσι ο Άγιος Βασίλης στα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα παρουσιάζεται πολύ συχνά σαν ζευγολάτης.

[...]

Στη Μακεδονία και τη Θράκη υπήρχε το έθιμο να γυρίζει ένα μικρό παιδί στα σπίτια και να αγγίζει με το ραβδί του, την σούρβα, τους αρρώστους και τα ζώα, έθιμο που οπωσδήποτε παραπέμπει στις λαϊκές αυτές δοξασίες για τον Άγιο Βασίλη και το ραβδί του.

 

Το έργο του Μεγάλου Βασιλείου

Ο Μέγας Βασίλειος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς χωρίς να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του. Από πολύ νέος γύμναζε τον εαυτό του στο πνεύμα και τον έβαζε σε σκληραγωγίες και όπως λένε άλλο δρόμο δεν γνώριζε εκτός αυτόν που οδηγούσε στο πανεπιστήμιο και στην εκκλησία. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό εκείνος ήταν πάντα παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού.

 

Ο Αϊ Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελέγξει ακόμη και αυτοκράτορες. Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (Λειτουργία Αγίου Βασιλείου), έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των χριστιανών ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στον Θεό.

 

Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών, τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ. Η πόλη αυτή ονομάσθηκε Βασιλειάδα.

 

Οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες στη Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Άγιο Βασίλειο τον επίσκοπό της. Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι! Αυτός ήταν ο Αϊ Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημένοι.

 

 

Βέβαια σήμερα ο μύθος του Αγίου Βασίλη συνδέεται περισσότερο με τα δώρα που κάνουμε στα μικρά παιδιά, που τον περιμένουν όλο αγωνία και του στέλνουν γράμματα με τα δώρα που θέλουν να του φέρει. Ειδικότερα όμως θα αναφερθούμε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο που απαντάμε στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς: Πρόκειται για το χαρακτήρα που δίνεται στην μορφή του Άγιου Βασίλη.

 

Ο θάνατός του, που συνέπεσε με την πρώτη του Γενάρη του 379 μ.Χ., τον έκανε να συνδέσει το όνομά του με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς από τους Ορθοδόξους (οι Καθολικοί έχουν τον Άγιο Συλβέστρο, οι Άγγλοι τον St. Nicholas κτλ).

______________________

Πηγή:

http://xmas.ert.gr/

 

 

 

Φοίβο, ήρεμα!

Link to comment
Share on other sites

Ο Μέγας Βασίλειος

 

Γεννήθηκε το 329 από ευσεβείς γονείς, τον εκ Πόντου Βασίλειο και την εκ Καππαδοκίας Εμέλλεια. Έζησε και ήκμασε εις τους χρόνους του Ουάλεντα, στον οποίο και απέδειξε την κακοδοξία του Αρείου. Έλαβε πολύπλευρη μόρφωση και δίδαξε φιλοσοφία την οποία και έθεσε στην υπηρεσία της Ορθοδοξίας. Το 370 ανήλθε στον αρχιερατικό θρόνο της Καισαρείας της Καππαδοκίας όπου και έδωσε πολλούς αγώνες υπέρ της ορθόδοξης πίστης, ώστε κατέπληξε και αυτόν τον Έπαρχο. Συνέγραψε πολλά θεολογικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά έργα με τα οποία πολέμησε τις δοξασίες των αιρετικών και δίδαξε το ορθό χριστιανικό φρόνημα και το χριστιανικό τρόπο ζωής. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του στον τομέα της φιλανθρωπίας ήταν η ίδρυση της ? Βασιλειάδας?, συγκροτήματος με ευαγή ιδρύματα. Όντας τύπος ασθενικός εκοιμήθη στα 49 του χρόνια.

 

Πηγή

 

Κάποια πράγματα για αυτόν

(Απόσπασμα)

 

[...Ο Μέγας Βασίλειος, μην έχοντας απώτερο στόχο τη διατύπωση γενικών παιδαγωγικών αρχών, όπως προαναφέραμε, δεν κάνει κάποια συγκεκριμένη μνεία ούτε στις εγκύκλιες αλλά ούτε και στις επαγγελματικές τέχνες. Όμως ως γνήσιος χριστιανός, καταφέρεται εναντίον των δραστηριοτήτων που δεν προάγουν την καλλιέργεια της ψυχής και βέβαια εναντίον και της γυμναστικής. Η σημασία ενός καλογυμνασμένου σώματος που θα φιλοξενεί ένα εξίσου υγιές μυαλό και υγιή ψυχή εξανεμίζεται στα χριστιανικά χρόνια. Το σώμα δεν είναι παρά η προσωρινή κατοικία της ψυχής, είναι υποδεέστερό της και για το λόγο αυτό η διάπλασή του δεν οφείλει να μας απασχολεί. Ωστόσο, παρά τη βασική αυτή αρχή, την οποία ενστερνίζεται ασυζητητί, σε κάποιες από τις επόμενες παραγράφους του φαίνεται ως να ζητά την άμβλυνση της διαμετρικής αντίθεσής του στη γυμναστική με τη μνεία παραδειγμάτων αθλητών ή και λοιπών χειρωνακτών, οι οποίοι δαπανούν τη ζωή τους σε προγράμματα επίπονα μέσα σε «γυμνάσια» προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αρκεί πάντα ν? ακολουθείται η μέση οδός και το σώμα να μη γίνεται υποχείριο της ψυχής.

 

Σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που στο ετατικό εκπαιδευτικό του σύστημα αποκλείεται η μουσική- και βέβαια δεν αναφέρεται ούτε από τον Πλούταρχο- ο Μ. Βασίλειος δεν την αρνείται αρκεί να μην κεντρίζει ενήδονα την ψυχή. Οι νέοι πρέπει ν? αποζητούν μόνο τη μουσική εκείνη που οδηγεί στη βελτίωση της ψυχής.]

 

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

johnny μήπως ξέρεις την ιστορ :blink: ία του ;

17175[/snapback]

Reara, με πρόλαβαν και με κάλυψαν η Νεφέλη και ο Αυγερινός. ^_^

O Άγιος Βασίλης είναι ένας πορνόγερος.

Ε είσαι απίστευτος!!! :063laugh: :4_1_72[1]: :4_1_72[1]:

όλα τα μαγικά πλάσματα πρέπει να υπάρχουν.....

με τα μάτια ενός παιδιού ζωγραφισμένα......

πλυμμηρισμένα στο φως της αγάπης.......

white_unicorn, πολύ μου άρεσε αυτό!!! :worthy::worthy::clapping:

Έτσι νομίζω ότι θα έπρεπε να βλέπουμε τον Αϊ Βασίλη (και κάθε Αϊ Βασίλη!). :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...