Jump to content

Η ρίζα του κάθε είδους ?ρατσισμού?...


Recommended Posts

Πάντως, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν τάση να τοποθετούν ταμπέλες και συνήθως αρνητικού περιεχομένου, απλά και μόνο για να έχουν σε κάποιον να τα "ρίξουν" μιας κι οι ίδιοι είναι άψογοι!

 

Και θα πω το εξής παράδειγμα: Είμαστε στο σχολείο. 'Εχουμε (8 άτομα από τα 80) μια κάποια φήμη καταστροφέων από το γυμνάσιο και πάμε στο λύκειο. Δεν προλαβαίνουμε να πατήσουμε πόδι στο λύκειο και να η ταμπέλα! Ετοιμη, σενιαρισμένη και κρεμασμένη έξω από το τμήμα του ενός τμήματος. Και να!, ο αποδιοπομπαίος τράγος (χωρίς παρεξήγηση Κέρατε! :018bleh: ) του σχολείου.

Γίνεται μια φασαρία στην πρώτη λυκείου όταν εμείς είμαστε στην τρίτη και μάλιστα σε τελείως διαφορετικές πτέρυγες. Πάνε διευθυντής κ υποδιευθύντρια στο τμήμα αυτό και αρχίζουν το κύρηγμα.... :headb: :headb:

 

Και μετά, πως να μην πούμε ότι μερικές ταμπέλες μπαίνουν χωρίς να υφίσταται λόγος...

Link to comment
Share on other sites

...Άρα λοιπόν όντως υπάρχει ένας μικρός διαχωρισμός μεταξύ του "μου βάζουν ταμπέλα" και "δηλώνω ότι ανήκω κάπου"... Από τη στιγμή που δηλώνεις πως ανήκεις κάπου, είναι είτε για ψυχολογικούς λόγους (το "θέλω να ανήκω κάπου" που προανέφερε η Νεφέλη) είτε για κοινωνικούς/αναγνώρισης λόγους. Αν σου τη βάζουν την ταμπέλα, τότε ή έχεις δώσει κάποιο δικαίωμα με τη συμπεριφορά σου, είτε απλά θέλουν να στη βάλουν για να έχουν κάτι να συζητούν στο καφενείο.

ειμαι ενας καθαροαιμος τουρκοσπορος που αναγνωριζει τον εαυτο του ως ανεξημερωτο ζωο

Τελος

Ειμαι ρατσιστης σε οποιον νομιζει πως ειναι κατι...

Εδώ μάλιστα! :worthy:

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Αυγερινό, δεν είναι κακό να θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους, ακόμα και αν αυτό ακούγεται μερικές φορές "ρατσιστικό".

Νεφέλη, ναι, μάλλον θα ήταν πολύ καλύτερος ο κόσμος αν δεν υπήρχαν ταμπέλες! Αλλά αφού στις βάζουν που στις βάζουν οι άλλοι (τις περισσότερες φορές άδικα κιόλας), γιατί να μην τις βάλεις και μόνος σου και να είναι και σωστές?? ^_^

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον Αυγερινό :P

Link to comment
Share on other sites

Νεφέλη, ναι, μάλλον θα ήταν πολύ καλύτερος ο κόσμος αν δεν υπήρχαν ταμπέλες! Αλλά αφού στις βάζουν που στις βάζουν οι άλλοι (τις περισσότερες φορές άδικα κιόλας), γιατί να μην τις βάλεις και μόνος σου και να είναι και σωστές?? ^_^

Συμφωνώ με τον Αυγερινό ΑΛΛΑ αν δεν σταματήσω ο ίδιος να βάζω ταμπέλες γιατί να περιμένω από τους άλλους να σταματήσουν να κάνουν το ίδιο???Πρέπει πρώτα να συμορφωθώ ο ίδιος :blblbl:

Link to comment
Share on other sites

/me Shows Great Respect 2

Johnny

Seirios

Αυγερινός

Νεφέλη

 

 

and ofcousre I'm still respecting the rest of this Superb Forum ppl!!!!!

 

H.u.G.s. ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ παρά να ανταποδώσω φίλτατε Sucore ^_^

Link to comment
Share on other sites

ειναι γενικο το οτι ειμαι μερος αυτου του συμπαντος. ονομα και παρονυμια (ταμπελες) βαζουμε παντα και παντα θα βαζουμε. τις περισσοτερες φορες μπαινουν απο την αναγκη να διαφοροποιησουμε κατι για να μπορεσουμε να το καλεσουμε αργοτερα. δε θα μπορουσα να παω σε ενα μερος του συμπαντος για να φαω ενα μερος του συμπαντος και να ζητησω ενα μερος του συμπαντος για να πιω ενα μερος του συμπαντος απο τον εργαζομενο εκει μεσα μερος του συμπαντος.

τωρα, για το αν καποια απο αυτα τα ταμπελακια τα χρησειμοποιουμε/ειτε/ουνε υποβαθμιστικα, το κανουμε/ετε/ουνε για προσωπικους λογους διαβαθμησεις σε (συνηθος) λαθασμενη συκγριση με το ΕΓΩ μου/σου/του

Link to comment
Share on other sites

Η «ταμπέλα» είναι ένα σημείο.

Σημείο μίας υπέρ-απλουστευμένης σκέψης που δεν μπαίνει στον κόπο να κοιτάξει πέρα απ' αυτό που θέλει να δεί..

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το "είμαι ........" , πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στοιχείο που μας απομονώνει. Σε τελευταία ανάλυση αποτελεί μια ξεκάθαρη δήλωση, που όταν είναι ειλικρινής, μας βοηθάει να καταλάβουμε ποιόν έχουμε απέναντί μας.

Πες ότι έρχομαι εγώ και λέω, ότι είμαι ελικόπτερο. Αυτό σημαίνει απλά, πως γουστάρω αυτό που είμαι και τον κύκλο ελικοπτέρων στον οποίο ανοίκω. Δεν σημαίνει ότι ως ελικόπτερο μισώ τους ανθρώπους και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους. Απεναντίας, ο κάθε ένας έχει πιο πολλά να πάρει από την διαφορετικότητα πάρα από την ομοιότητα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι οι ταμπέλες όπως τις προσδιόρισες, αποτελούν τον προσδιορισμό των διαφόρων κυττάρων του ίδιου οργανισμού. Όλα τα κύτταρα αποτελούν τον ίδιο οργανισμό, το Ένα. Όλα τα κύτταρα όμως δεν είναι ίδια. Δεν λέω ότι υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα κύτταρα, απλώς δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Τα νευρικά κύτταρα και τα μυικά έχουν διαφορετικό ρόλο, ανήκουν στον ίδιο οργανισμό αλλά ο διαχωρισμός είναι σαφής.

 

Καθαρά πρακτικά τώρα, δεν θεωρώ ότι είναι οι ταμπέλες που προκαλούν το πρόβλημα. Αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει ο συνδυασμός και η σύνδεση ταμπέλων μεταξύ τους. (έχει αναφερθεί ήδη, απλώς το επαναλαμβάνω)

Παράδειγμα.

Ταμπέλα 1. Ψηλός

Ταμπέλα 2. Βίαιος

 

Οι δύο ταμπέλες προσδιορίσουν ιδιότητες ατόμων. Αν πω ότι είσαι ψηλός δεν είναι ρατσιστικό. Αν πω ότι είσαι βίαιος δεν είναι ρατσιστικό. Αν πω ότι είσαι ψηλός, άρα και βίαιος (διότι έτσι λέγεται π.χ) αυτό είναι ρατσιστικό. Αν πω ότι είσαι βίαιος, άρα έπρεπε να είσαι ψηλός, άρα αποτελείς εξαίρεση και είσαι ακόμα χειρότερος, ε αυτό είναι ακόμα πιο ρατσιστικό.

Όταν μία ιδιότητα προσδιορίζει αυτόματα και χωρίς λόγο μία άλλη (ασύνδετη κατά τα άλλα), ΑΥΤΟ είναι ρατσισμός, ΑΥΤΟ είναι διάκριση.

Η τάση μας, βέβαια, να απλοποιούμε τα πράγματα και την σκέψη μας, μας οδηγεί στην δημιουργία προτύπων (άλλοτε σωστών, άλλοτε όχι) και πάγειων απόψεων, που δεν μας επιτρέπουν τον συνδυασμό αυτών των ιδιοτήτων με άλλες.

 

Τους συνδυασμούς αυτούς δεν ξέρω ποιος τους δημιουργεί και γιατί, αλλά η επιρροή είναι μαζική συνήθως και κυκλοφορεί σαν ''μόδα''.

π.χ Μουσουλμάνος= Τρομοκράτης και Τρομοκράτης= Μουσουλμάνος.

προιόν ''μαιμού''= κινέζικο και κινέζικο= προιόν ''μαιμού'' κλπ κλπ

 

Δεν επιτρέπεται να σκεφτούμε ότι ένας Μουσουλμάνος δεν είναι τρομοκράτης, όπως επίσης και ότι ένας τρομοκράτης δεν είναι Μουσουλμάνος, μόνο Μουσουλμάνος θα μπορούσε να είναι. Αυτό είναι ρατσισμός.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...