Jump to content

Θρησκεία.Σκοπός ή μέσον για την εξέλιξη του ανθρώπου?


Recommended Posts

Σκεφτόμενος το προηγούμενό μου ερώτημα ( http://artofwise.gr/forum/index.php?s=&sho...indpost&p=24346 ) και λαμβάνοντας υπόψην μου τις απαντήσεις σας, όπως και άλλα θέματα συζήτησης, μου δημιουργήθηκε νέο ερώτημα.

Ξεκινάω με μία ιστοριούλα....

 

Ένας καλός και ενάρετος δάσκαλος σε ένα νηπιαγωγείο, έχει να ελέγξει μία τάξη αποτελούμενη από 50-60 (επίτηδες μεγάλος αριθμός) νήπια.

Φτάνει η ώρα του φαγητού. Αντί να επιβληθεί με την βία, επιλέγει να εξηγήσει στα νήπια την σημασία της διατροφής με λαχανικά, ώστε να τα φάνε. Τους μιλά λοιπόν για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ινώδεις ουσίες. Και αυτά τον κοιτάνε αποχαυνωμένα. Σκέφτετε...πώς να καταλάβουν τα παιδάκια, ας τα πω πιο απλά. Τους λέει λοιπόν ότι αν δεν φάνε τα λαχανικά τους δεν θα μπορούν να κάνουν τα κακάκια τους, δεν θα βλέπουν καλά, δεν θα γίνουν μεγαααάλα. Σε άλλα πιάνει, σε άλλα όχι. Τα πιάνει στο φιλότιμο.... Φάτε μία μπουκιά για τον μπαμπά, φάτε μία μπουκιά για την μαμά. Πιάνει όλο το σόι και το φέρνει βόλτα δυό-τρεις φορές. Το κόλπο πιάνει όλο και λιγότερο με τον καιρό. Τα παιδιά αρχίζουν και γκρινιάζουν και λένε πως θέλουν σοκολάτα. Ένα από αυτά (ένα τροφαντό) βγάζει ένα πακέτο σοκολάτες και αρχίζει να τις μασουλάει. Σκέφτετε ο δάσκαλος...''Ευκαιρία να τους δώσω ένα μάθημα''. Αφήνει λοιπόν τον χοντρούλη να κατασπαράξει τις σοκολάτες του. Μετά από καμμιά ώρα ο πιτσιρίκος αρχίζει να νοιώθει αδιάθετος, να έχει πονόκοιλο, διάρροιες, εμετούς κλπ κλπ. Εξηγεί στα πιτσιρίκια ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της βουλημίας και ότι αν τρώνε λαχανικά δεν θα πάθουν κάτι τέτοιο και επιπλέον θα είναι ακόμα πιο δυνατά. Παρότι το παράδειγμα ήταν ζωντανό και πραγματικό, αυτά δεν δείχνουν να πείθονται. Τότε βλέπει μερικά από τα παιδάκια κοντά στο παράθυρο τρομαγμένα. Ρωτάει τι έχουν και του δείχνουν έναν ρακένδυτο ζητιάνο που περνάει απ'έξω. Ένα γεροντάκο με άγρια όψη, γένια, μαλλούρες, άσχημο, βρώμικο. Συνειδητοποιεί τη δύναμη του φόβου και τους πλασσάρει το παραμύθι. Αυτός είναι ο κακός - και πετάς ένα μυστηριώδες όνομα π.χ- Μπαμπούλας που βασανίζει/τρώει/κλέβει/σκοτώνει τα κακιά παιδάκια....και αυτά που δεν τρώνε τα λαχανικά τους. Πέφτουν λοιπόν όλα με τα μούτρα και αδειάζουν τα πιάτα τους. Αυτός χαίρεται που κατάφερε να τα ελέγξει και χρησιμοποιεί τον Μπαμπούλα για να ελέγχει τα παιδιά, χωρίς να γίνεσαι ο ίδιος κακός. Ξαφνικά ένα παιδάκι αρχίζει να κλαίει...Κλάματα, λυγμοί, αναφιλιτά!!!! Γιατί κλαίς μικρέ μου??? Αφού όλοι φάγαμε τα λαχανικά μας και είμαστε καλά παιδάκια γιατί ήρθε ο Μπαμπούλας??? Όντως, συνειδητοποιεί ότι ο γεροντάκος περνάει έξω από το σχολείο!!! Τώρα, λέει, την κάτσαμε. Και του έρχετε φαϊνή ιδέα!!!!! Μην ανησυχείτε παιδάκια!!! Ο καλός κύριος Διευθυντής (ο οποίος δεν πατάει ποτέ στο σχολείο, άρα τα παιδιά δεν τον ξέρουν) δεν τον αφήνει να μπει μέσα. Αυτός είναι πιο δυνατός και μπορεί να ελέγχει τον Μπαμπούλα. Ο κύριος Διευθυντής μας αγαπάει όλους και μας προστατεύει. Τα παιδάκια ηρεμούν. Πριν χάσει όμως το παιχνίδι, συμπληρώνει... Όταν κάποιο παιδάκι δεν είναι καλό, ο καλός κύριος Διευθυντής αφήνει τον κακό Μπαμπούλα να μπεί μέσα. Αλλά το κάνει επειδή μας αγαπάει (οξύμορο το σχήμα). Εκεί θολώνει τα νερά, μπερδεύει τα παιδάκια και αυτά παύουν να το σκέφτονται άλλο. Τους αρκεί να ξέρουν ότι κάποιος τα προστατεύει από τον κακό.

Η βουλημία όμως του χοντρούλη φίλου μας, υπερνίκησε τον φόβο του. Αυτός συνέχισε να τρώει σοκολάτες (σε μικρότερες ποσότητες πλέον), παρά τις απειλές του δασκάλου. Μετά συνειδητοποιεί, αυτός όπως και οι υπόλοιποι, ότι ο Μπαμπούλας αδιαφορεί για αυτόν. Δοκιμάζει ο καθένας να κάνει μία μικροσκανδαλιά για να δει αν όντως τιμωρηθεί, αλλά ο Μπαμπούλας προσπερνάει και φεύγει....όπως πάντα. Χαμός λοιπόν στην τάξη!!! Αναρχία. Ο δάσκαλος χάνει πλέον την υπομονή του, πιάνει το πρώτο που περνάει ουρλιάζοντας χαρούμενο από μπροστά του και το μαυρίζει στο ξύλο!!! Τα υπόλοιπα τα χάνουν!!! Τρόμαζουν από την συμπεριφορά του δασκάλου (του τόσο αξιαγάπητου μέχρι τότε). Δεν κατανοούν τα κίνητρα αυτής της πράξης και την καταδικάζουν. Και ύστερα τον μισούν. Τον φοβούνται και τον μισούν. Δεν τολμούν να του αντιταχθούν, δεν έχουν τη δύναμη. Αλλά τον μισούν.

Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι τα παιδιά (σίγουρα όχι όλα) να μεγαλώσουν και να καταλάβουν ότι ο δάσκαλος τα αγαπούσε και ότι η ακραία συμπεριφορά τού οφείλοταν στην δική τους ανωριμότητα. Επίσης, θα συνειδητοποιήσουν ότι λόγω αυτής της συμπεριφοράς παρέμειναν σε τάξη, διατράφηκαν και μεγάλωσαν σωστά σε αντίθεση με τον χοντρούλη που έτρωγε κρυφά σοκολάτες και πέθανε νωρίς λόγω παχυσαρκίας και καρδιακών προβλημάτων.

 

Μου φαίνεται εξαιρετικά ''διαβολική'' η σύμπτωση των παρακάτω. Νήπια-Λαός, Δάσκαλος-Ιερείς, Μπαμπούλας- Σατανάς (οποιαδήποτε έκφραση του Κακού, μην κολλήσουμε εκεί), Διευθυντής-Θεός (οποιοσδήποτε θεός), λαχανικά-ενάρετη συμπεριφορά, σοκολάτα- αμαρτία.

Φυσικά στην παραπάνω τάξη ο δάσκαλος θα μπορούσε να μην είναι και τόσο ενάρετος, αλλά ας μην ξεφύγουμε πολύ.

 

Και θέτω την ερώτηση.

Μήπως, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες της κάθε θρησκείας (και τώρα μου ήρθε νέα απορία που θα την εκφράσω αμέσως μετά), είναι ο μόνος τρόπος για κάποιους ''πνευματικά ενήλικες'' να επιβάλλουν την τάξη στο νήπιο-λαό και να τον προστατεύσουν? Μήπως δίνουμε πολύ σημασία στο γιατί ο Διευθυντής μας αγαπάει και μας προστατεύει, ενώ ο ζητιάνος είναι κακός και μας μισεί και επομένως τελικά να μην βγάζουμε νόημα, επειδή και μόνο δεν υπάρχει??? Μήπως αντί να αλλάζουμε σχολείο (θρησκεία) και να ξεκινάμε από την αρχή, να τρώμε τα λαχανικά μας και να το τελειώσουμε το ριμάδι, να αποφοιτήσουμε, να ενηλικιωθούμε????

Αντί να κρίνουμε τους άλλους, μήπως θα ήταν καλύτερα να κρίνουμε τον εαυτό μας??? Μήπως αντί να κατακρίνουμε τον Χριστιανισμό (μιλάω για αυτόν γιατί αυτόν διδάχθηκα και γνωρίζω καλύτερα) ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, να κρίνουμε το πόσο καλοί (όχι δήθεν) Χριστιανοί είμαστε??? Πως μπορούμε να κρίνουμε την διδασκαλία κάποιου από τα αποτελέσματά της, όταν εμείς δεν την εφαρμόσαμε σωστά??? Δε φταίει η διδασκαλία, φταίμε εμείς. Εμείς την εκφυλίσαμε. Το ίδιο κάνουν και οι Μουσουλμάνοι και οι Βουδιστές και οποιοσδήποτε.

Αν δεν κάνω λάθος ο Χριστιανισμός βασίζεται στο ''αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν'', το μόνο λάθος αυτού που το σκέφτηκε είναι ότι δέχθηκε σαν δεδομένο ότι αγαπάμε τον εαυτό μας.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Διαφωνώ με τον παραλληλισμό που παρουσίασες. Βλέπεις ο δασκαλάκος στο σχολείο χρησιμοποίησε το μπαμπούλα για να πείσει τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους. Αν και η συμπεριφορά του ήταν εντελώς αντιπαιδαγωγική, ωστόσο οι προθέσεις του ας πούμε ήταν αγαθότατες.

 

Στις διάφορες θρησκείες ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο. Πόλεμοι, σκοτωμοί, αντιπαλότητες στηρίζονται σε θρησκευτικές διαφορές και ενισχύονται από τους ιερείς αυτών των θρησκειών. Αλλά και πολλές από τις επιταγές της κάθε θρησκείας δεν είναι πάντα για το "καλό" των ανθρώπων αλλά τους οδηγούν σε άσκοπες τύψεις και ενοχές. Γιατί πχ θα πρέπει ο χ άντρας να καταπιέζει τις σεξουαλικές του επιθυμίες μέχρι να παντρευτεί στα 35 του; Γιατί θα πρέπει πχ να μη πει ψέματα στο αφεντικό του για να γλυτώσει μια απόλυση; Γιατί θα πρέπει να δοξολογεί το Θεό, να εκκλησιάζεται τακτικά, να μεταλαμβάνει τη θεία κοινωνία, να νηστεύει;

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα δεν το έθεσα τόσο απαίδευτα. Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα σκεφτόταν έτσι και προσπάθησα εξαρχής να περιλάβω μέσα στην ιστορία τις απαντήσεις. Όπως κατάλαβες η ιστορία είναι συμβολική, μην κάνεις το λάθος να τα πάρεις όλα τοις μετρητοίς. Προσπάθησε να ξεφύγεις από τις λεπτομέρειες και δες το σκεπτικό μου.

 

Με το ότι δεν κατέληξε στην λύση του Μπαμπούλα ή της βίας, αλλά δοκίμασε πιο ''παιδαγωγικούς'' τρόπους πρώτα, θέλω να δείξω ότι αυτός είχε όλη τη διάθεση να το κάνει με άλλους τρόπους, αλλά τα παιδιά ήταν ''ανεπίδεκτα μαθήσεως'', λόγω του νεαρού της ηλικίας και λόγω ανωριμότητας.

Οι πόλεμοι, οι σκοτωμοί κλπ που αναφέρεις, ανήκουν στην περίπτωση του ''μη ενάρετου'' δασκάλου και είπα να μην το λάβουμε υπόψην για να μην περιπλέξουμε το θέμα.

Ποιός είπε ότι πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που ανέφερες??? Και αυτό προέβλεψα και για αυτό ανέφερα τους ''δήθεν'' Χριστιανούς. Αν δεν κάνω λάθος, ο χριστιανισμός βασίζεται στη διδασκαλία του Χριστού. Ανέφερε κάπου ότι πρέπει να νηστεύεις, να κοινωνείς κλπ κλπ? Όπως και να έχει δεν είναι αυτό το ερώτημά μου. Μην ξεφύγεις από το θέμα και μην το αλλάξεις.

 

Αν η ερώτησή μου δεν ήταν σαφής να μου ζητήσετε να την αποσαφηνίσω. Ο σκοπός που έκανα την ερώτηση δεν ήταν να περάσω την ώρα μου γράφωντας ή να κάνω τον έξυπνο.

Δεν απαιτώ μία απάντηση τώρα αμέσως. Απαντήστε κατόπιν σκέψεως.

Και σας παρακαλώ. Διαβάστε καλά το τι έγραψα. Μελετήστε το όπως το μελέτησα και εγώ πριν το δημοσιεύσω. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε. Όταν καταλάβετε τι θέλω να πω ελάτε να το συζητήσουμε. Προσπαθήστε να καταλάβετε όμως.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να εκφραστώ με περισσότερο σαφήνεια. Ζητώ συγνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Αρχάγγελε, μου έρχονται διάφορες απαντήσεις στο μυαλό... Τί είναι τελικά καλύτερο, να αλλάξεις "σχολείο" ή να προσπάθησεις επιτέλους να τελειώσεις σωστά αυτό που άρχισες??

Ξέρεις τελικά τί πιστεύω??

 

'Ολα είναι θέμα επιλογών... Φτάνει να μην είσαι δήθεν σε αυτά που πιστεύεις και να μην υποκρίνεσαι ότι τα πιστεύεις... Να είσαι καλά με τον εαυτό σου ό,τι κι αν είναι αυτό που πιστευεις... Αν τα έχεις καλά με σένα και έχεις βρει τις δικές σου απαντήσεις που σε καλύπτουν απόλυτα, τότε έχεις βρει την καλύτερη θρησκεία του κόσμου...

 

Σταματάς να κατακρίνεις, να μισείς, να σε ενδιαφέρει αν ο "Διευθυντής" σε αγαπάει ή αν ο "ζητιάνος" είναι όπως θέλουν κάποιοι να τον παρουσιάζουν... Απλά, σταματάς να είσαι δήθεν... Και γίνεσαι έτσι ένας σωστός άνθρωπος...

 

Το θέμα βέβαια είναι ότι και πάλι θα έχεις τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο με όλα τα υπόλοιπα "νήπια" αλλά και με τους "δασκάλους"!

 

Γιατί?

 

Θα σου προσθέσω κι εγώ κάτι στην ιστοριούλα σου: Φαντάσου ότι μέσα σε όλα αυτά τα νήπια, υπάρχει και ένα παιδάκι που συμπαθεί τον δάσκαλο σαν άνθρωπο επειδή ξέρει ότι θέλει το καλό του, χωρίς όμως να σημαίνει ότι κάνει ότι του λέει... Δεν φοβάται τον Μπαμπούλα/ζητιάνο γιατί βλέπει ότι δεν μπορεί τελικά να του κάνει και τόσο κακό, δεν το ενδιαφέρει αν ο Διευθυντής το προστατεύει από κάτι ή όχι αφού μπορεί να προστατευτεί το ίδιο καλά και μόνο του και τρώει όλα του τα λαχανικά όχι γιατί το λέει ο δάσκαλος αλλά γιατί το ξέρει και μόνο του ότι του κάνουν καλο... Ξέρεις τί θα γίνει??

Στοίχημα ότι όχι μόνο θα την "σπάσει" στους συμμαθητές του και στον δάσκαλο, αλλά και στον "Διευθυντή" ακόμα.....

 

Γι'αυτό σου λέω... Μην το ψάχνεις και πολύ.....

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα δεν το έθεσα τόσο απαίδευτα. Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα σκεφτόταν έτσι και προσπάθησα εξαρχής να περιλάβω μέσα στην ιστορία τις απαντήσεις. Όπως κατάλαβες η ιστορία είναι συμβολική, μην κάνεις το λάθος να τα πάρεις όλα τοις μετρητοίς. Προσπάθησε να ξεφύγεις από τις λεπτομέρειες και δες το σκεπτικό μου.

 

Με το ότι δεν κατέληξε στην λύση του Μπαμπούλα ή της βίας, αλλά δοκίμασε πιο ''παιδαγωγικούς'' τρόπους πρώτα, θέλω να δείξω ότι αυτός είχε όλη τη διάθεση να το κάνει με άλλους τρόπους, αλλά τα παιδιά ήταν ''ανεπίδεκτα μαθήσεως'', λόγω του νεαρού της ηλικίας και λόγω ανωριμότητας.

Οι πόλεμοι, οι σκοτωμοί κλπ που αναφέρεις, ανήκουν στην περίπτωση του ''μη ενάρετου'' δασκάλου και είπα να μην το λάβουμε υπόψην για να μην περιπλέξουμε το θέμα.

Ποιός είπε ότι πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που ανέφερες??? Και αυτό προέβλεψα και για αυτό ανέφερα τους ''δήθεν'' Χριστιανούς. Αν δεν κάνω λάθος, ο χριστιανισμός βασίζεται στη διδασκαλία του Χριστού. Ανέφερε κάπου ότι πρέπει να νηστεύεις, να κοινωνείς κλπ κλπ? Όπως και να έχει δεν είναι αυτό το ερώτημά μου. Μην ξεφύγεις από το θέμα και μην το αλλάξεις.

 

Αν η ερώτησή μου δεν ήταν σαφής να μου ζητήσετε να την αποσαφηνίσω. Ο σκοπός που έκανα την ερώτηση δεν ήταν να περάσω την ώρα μου γράφωντας ή να κάνω τον έξυπνο.

Δεν απαιτώ μία απάντηση τώρα αμέσως. Απαντήστε κατόπιν σκέψεως.

Και σας παρακαλώ. Διαβάστε καλά το τι έγραψα. Μελετήστε το όπως το μελέτησα και εγώ πριν το δημοσιεύσω. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε. Όταν καταλάβετε τι θέλω να πω ελάτε να το συζητήσουμε. Προσπαθήστε να καταλάβετε όμως.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να εκφραστώ με περισσότερο σαφήνεια. Ζητώ συγνώμη.

 

Κοίτα να δεις. Ή θα τον κάνεις τον παραλληλισμό ή δεν θα τον κάνεις. Από τη στιγμή που τον έθεσες είναι λογικό να επισημάνω τις διαφορές μεταξύ της καλής πρόθεσης του δασκάλου στο παράδειγμά σου και των όχι και τόσο αγαθών προθέσεων των ιερέων μερικών θρησκειών. Νομίζω ότι είναι βασικό το σημείο.

 

Ωστόσο, προσωπικά αν είχα το παιδί μου σε ένα σχολείο όπου το χειραγωγούν είτε προς το καλό είτε προς το κακό με ψέματα και φανταστικούς μπαμπούλες και "Διευθυντές", πίστεψέ με θα το έπαιρνα από εκεί το συντομότερο δυνατό και δε θα περνούσα ούτε απ' έξω.

 

Αν όπως λες ο δάσκαλος κατέφυγε σ' αυτήν τη μέθοδο λόγω ανωριμότητας των παιδιών, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως μ' αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να τα αφήσει να ωριμάσουν στον αιώνα τον άπαντα. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Να πω και κάτι αλλο τώρα λιγο άσχετο.....Τι σημαίνει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"? :blink: Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.Είναι σωστό αυτό κατά την γνώμη σας?(από περιέργεια ρωτάω :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Να πω και κάτι αλλο τώρα λιγο άσχετο.....Τι σημαίνει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"? :blink: Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.Είναι σωστό αυτό κατά την γνώμη σας?(από περιέργεια ρωτάω :whistling:

 

..στο όνομα του Χριστού έχουν γίνει πολλά πολύ χειρότερα..

Link to comment
Share on other sites

Μερικές εκ των ερωτήσεων που θέτεις, τις εκλαμβάνω ως ρητορικές. Με αφορμή λοιπόν τον τίτλο, θα απαντούσα πως η κάθε θρησκεία είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι έχεις βρει την "κατάλληλη", δλδ αυτή που σε εκφράζει καλύτερα. Υπό αυτό το σκεπτικό, καλό είναι να μαθαίνει κανείς τα ωραία και τα άσχημα κάθε "σχολείου" (για να χρησιμοποιήσω την παρομοίωσή σου), έτσι ώστε κάποια στιγμή να καταλήξει στο ποιό σχολείο είναι το καλύτερο, με τον καλύτερο διευθυντή. Βέβαια, αν αναλωθεί μόνο στο να κριτικάρει τα σχολεία από τα οποία πέρασε ή άκουσε γι'αυτά....κακό του κεφαλιού του.

 

Ελπίζω να απάντησα κουτσά-στραβά και να μη βγήκα off... :angel:

Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.

...Καλό θα ήταν να αλλάξεις ψευδώνυμο, για να είσαι ήσυχος. Οχι τπτ άλλο, αλλά βρίσκεσαι σε χώρα με επίσημη θρησκεία το χριστιανισμό! :018bleh::063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Να πω και κάτι αλλο τώρα λιγο άσχετο.....Τι σημαίνει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"? :blink: Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.Είναι σωστό αυτό κατά την γνώμη σας?(από περιέργεια ρωτάω :whistling:

 

 

Δυστυχως ουτε ως παραβολη το παρουσιαζουν αλλα ως αληθινο γεγονός αλλα και η Αποκαλυψη του Ιωαννου

δεν παει πισω αφου στελνει τους Μαγους στο πυρ το εξωτερο!!!! Ναι!!!το ξερω ειναι πολυ δημοκρατικοι :063laugh: Αλλα τι τα θες?εμεις θα τους αλλαξουμε μυαλα!!!αν μαλιστα μπορουσαν οσους ειμαστε σε αυτο το φορουμ να μας κυνηγουσαν με τσουγκρανες και δαυλους το διχως αλλο θα το εκαναν!!! :blblbl:

Να πω και κάτι ελα πλακα κανω δεν ειναι ολοι ετσι μην παρεξηγηθει κανεις και εχω αλλα!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Να πω και κάτι αλλο τώρα λιγο άσχετο.....Τι σημαίνει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"? :blink: Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.Είναι σωστό αυτό κατά την γνώμη σας?(από περιέργεια ρωτάω :whistling:

 

 

Δυστυχως ουτε ως παραβολη το παρουσιαζουν αλλα ως αληθινο γεγονός αλλα και η Αποκαλυψη του Ιωαννου

δεν παει πισω αφου στελνει τους Μαγους στο πυρ το εξωτερο!!!! Ναι!!!το ξερω ειναι πολυ δημοκρατικοι :063laugh: Αλλα τι τα θες?εμεις θα τους αλλαξουμε μυαλα!!!αν μαλιστα μπορουσαν οσους ειμαστε σε αυτο το φορουμ να μας κυνηγουσαν με τσουγκρανες και δαυλους το διχως αλλο θα το εκαναν!!! :blblbl:

Να πω και κάτι ελα πλακα κανω δεν ειναι ολοι ετσι μην παρεξηγηθει κανεις και εχω αλλα!!! :)

 

 

ποια παραβολή είναι αυτή ρε παιδιά;

που την βρήκατε και ποιοι το παρουσιάζουν ως αληθηνό γεγονός;

Link to comment
Share on other sites

...Καλό θα ήταν να αλλάξεις ψευδώνυμο, για να είσαι ήσυχος. Οχι τπτ άλλο, αλλά βρίσκεσαι σε χώρα με επίσημη θρησκεία το χριστιανισμό! :018bleh::063laugh:

 

:063laugh::063laugh::063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Να πω και κάτι αλλο τώρα λιγο άσχετο.....Τι σημαίνει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"? :blink: Υπάρχει μια παραβολή κατά την οποία ο απόστολος Παύλος(νομίζω) τύφλωσε έναν μάγο στο όνομα του Ιησού Χριστού.Είναι σωστό αυτό κατά την γνώμη σας?(από περιέργεια ρωτάω :whistling:

 

 

Δυστυχως ουτε ως παραβολη το παρουσιαζουν αλλα ως αληθινο γεγονός αλλα και η Αποκαλυψη του Ιωαννου

δεν παει πισω αφου στελνει τους Μαγους στο πυρ το εξωτερο!!!! Ναι!!!το ξερω ειναι πολυ δημοκρατικοι :063laugh: Αλλα τι τα θες?εμεις θα τους αλλαξουμε μυαλα!!!αν μαλιστα μπορουσαν οσους ειμαστε σε αυτο το φορουμ να μας κυνηγουσαν με τσουγκρανες και δαυλους το διχως αλλο θα το εκαναν!!! :blblbl:

Να πω και κάτι ελα πλακα κανω δεν ειναι ολοι ετσι μην παρεξηγηθει κανεις και εχω αλλα!!! :)

 

 

ποια παραβολή είναι αυτή ρε παιδιά;

που την βρήκατε και ποιοι το παρουσιάζουν ως αληθηνό γεγονός;

 

 

 

Η Καινή Διαθήκη!!!!και δεν ειναι παραβολη αλλα χωρίο της συγκεκριμενης γραφής! :)

Link to comment
Share on other sites

ποια παραβολή είναι αυτή ρε παιδιά;

που την βρήκατε και ποιοι το παρουσιάζουν ως αληθηνό γεγονός;

Η Καινή Διαθήκη!!!!και δεν ειναι παραβολη αλλα χωρίο της συγκεκριμενης γραφής! :)

Συγκεκριμμένα το εδάφιο παρακαλώ...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ανάβουμε πρώτα καλά καλά το σπίρτο και μετά παραιτούμαι εε????? :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...