Jump to content

harry potter


zoso
 Share

Recommended Posts

εγώ το μόνο που έχω να πω είναι πως δε γίνεται όλα όσα έχει γράψει για τον κόσμο των μάγων να είναι ψεύτικα...πιστεύω πως υπάρχει αυτή η σχολή αλλά όχι χάρυ πότερ....

 

Σωστό κι αυτό... :cheerful:

 

Θες να μάθεις 'ενα μυστικό;Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν τον Χ.Πόττερ...

Ψάξε στις εκδόσεις "Τραυλός"...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ως μια επισήμανση για τις πολλές αναγνώσεις που μπορεί να έχει το κείμενο:

 

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200711...ΟΣ&spid=877

 

Αριστερός ο νεαρός μάγος!

Γάλλος γλωσσολόγος και φιλόσοφος «ακτινογραφεί» πολιτικά τον Χάρι Πότερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

 

Πριν από λίγο καιρό η Βρετανίδα ακτιβίστρια Σάμι Τσακραμπάτι είχε καταγγείλει τον Χάρι Πότερ ως εγκληματία πολέμου. Και τότε πώς είναι αριστερός, όπως υποστηρίζει σήμερα ο Γάλλος γλωσσολόγος και φιλόσοφος ΖανΚλοντ Μιλνέρ; Είναι απλό: ο διασημότερος μάγος της λογοτεχνίας, του οποίου η τελευταία περιπέτεια με τίτλο «Οι Κλήροι του Θανάτου» κυκλοφορεί το Σάββατο στα ελληνικά (Εκδ.

Ψυχογιός) είναι βαθύτατα πολιτικό ον και ο κόσμος του δεν είναι παρά η σημερινή μεταθατσερική Βρετανία. Και αν οι περιπέτειές του έκαναν τα παιδιά να αγαπήσουν ξανά το διάβασμα, όπως λέει ο Γάλλος διανοούμενος, με τον «πολιτικό» Χάρι εξηγείται η γοητεία του στους ενηλίκους.

1 Λατινικά και αρχαία ελληνικά εναντίον της παγκοσμιοποίησης

Η ΜΑΓΕΙΑ στον Χάρι Πότερ είναι η μοναδική διέξοδος για τον πολιτισμό: δεν μπορεί να επιβιώσει παρά ως αποκρυφιστική επιστήμη μετά την καταστροφική θατσερική επανάσταση που έζησε η Βρετανία. Η συγγραφέας Τζόαν Ρόουλινγκ ισχυρίζεται, γράφει ο Ζαν-Κλοντ Μιλνέρ στην εφημερίδα «Liberation», ότι στην εποχή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης ο πολιτισμός δεν είναι ανίσχυρος.

Οι «νεκρές» γλώσσες, λατινικά και αρχαία ελληνικά, λέξεις των οποίων αφθονούν στον κόσμο του Πότερ, είναι μια πραγματική πολεμική μηχανή απέναντι στο μοντέλο του κέρδους της καταναλωτικής κοινωνίας. Είναι σαν να μας λέει ο μικρός μάγος: «Μάθετε αρχαία ελληνικά και λατινικά αντί να σπουδάζετε μάρκετινγκ. Θα βρείτε μια θέση σε αυτόν τον κόσμο με έναν απροσδόκητο τρόπο. Οι πραγματικοί μάγοι δεν είναι οι spin doctors (οι σύμβουλοι επικοινωνίας των πολιτικών) αλλά αυτοί που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και λατινικά».

2 Η εξουσία της μεσαίας τάξης

ΟΙ ΘΕΙΟΙ του Χάρι Πότερ είναι «μαγκλ», δηλαδή «όχι μάγοι». Και ζουν όπως οι ήρωες του κόσμου της Μάργκαρετ Θάτσερ και μετά του Τόνι Μπλερ, σε τακτοποιημένες γειτονιές όπου όλα τα σπίτια μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτή η πανίσχυρη και τακτοποιημένη μεσαία τάξη έχει την εξουσία στη σημερινή Βρετανία. Είναι σαφές ότι η μισητή θεία Μαρτζ (φωτό) έχει πάρει το όνομά της από τη Μάργκαρετ Θάτσερστην ταινία μάλιστα ντύνεται όπως η πάλαι ποτέ Σιδηρά Κυρία, τα μαλλιά με τις μπούκλες παραπέμπουν ακριβώς σε εκείνη. Ο αριστερός Χάρι τής ρίχνει ένα ξόρκι κι εκείνη φουσκώνει και πετάει στον αέρα σαν μπαλόνι. Η αναφορά στην ταινία «Ο δικτάτορας» του Τσάρλι Τσάπλιν είναι εμφανής: η θεία Μαρτζ αντιπροσωπεύει την πανίσχυρη φιγούρα της μεσαίας τάξης που έχασε τα λογικά της.

3 Μαθητής του Διαφωτισμού και του Μαρξ

Ο ΜΙΛΝΕΡ συγκρίνει το Χόγκουαρτς, τη σχολή μάγων όπου σπουδάζει ο Χάρι Πότερ, με τα βρετανικά δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Ίτον, την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ, όπου καλλιεργήθηκε ο βρετανικός διαφωτισμός μετά τον διαχωρισμό τους από την Εκκλησία. Στο Χόγκουαρτς συγκεντρώνονται παιδιά που είναι μάγοι από καταγωγή, όπως ο Λούσιους Μαλφόι, και παιδιά που ανακαλύπτουν ότι έχουν μαγικές δεξιότητες, όπως η Ερμιόνη(φωτό). Αυτή η συμμαχία ανάμεσα στην αριστοκρατία και στον λαό εναντίον της πανίσχυρης μεσαίας τάξης είναι κομμάτι της μακράς βρετανικής παράδοσης. Όποιος αμφιβάλλει ας διαβάσει τα ποιήματα του λόρδου Μπάιρον και του Πέρσι Μπις Σέλεϊ. Και ας ρίξει μια ματιά στο «Μανιφέστο» του Κάρολου Μαρξ.

4 Η μάχη κατά της τυραννίας

Ο ΑΡΧΙΜΑΓΟΣ Βόλντεμορτ είναι τρομακτική φιγούρα, ο σούπερ spin doctor. Γνωρίζει τα μυστικά των απόκρυφων επιστημών και τα χρησιμοποιεί για να ασκεί εξουσία. Για την Τζόαν Ρόουλινγκ ο πολιτισμός δεν αποτελεί εγγύηση απέναντι στην κακή του χρήση. Ο Βόλντεμορτ κυριαρχείται από το πάθος του να ελέγχει τα πάντα, το χειρότερο δυνατό πάθος. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια ανισότητα για την οποία δεν μπορεί να γίνει τίποτε: η ανισότητα όσον αφορά την ευγένεια της ψυχής και τη γενναιοδωρία, χαρίσματα τα οποία διαθέτει ο Χάρι Πότερ. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο μικρός μάγος είναι να παλέψει ενάντια στην τυραννία του επικίνδυνου Βόλντεμορτ. Η μάχη αυτή είναι ένα θέμα που διατρέχει ολόκληρη την αγγλική λογοτεχνία, από τον Κάρολο Ντίκενς έως τον Τζορτζ Όργουελ.

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα των βιβλιων του χαρρυ ποτερ ειναι απλο,ειναι ενα βιβλιο που οπως χιλιαδες αλλα διαπραγματευεται την αιωνια παλη των δυο φαινομενικα αντιθετων πολοτητων,του καλου και του κακου,δεν προτρεπει κανεναν να ασκησει την μαγεια(παρα τα οσα ελεγε η δυσμοιρη μεσαιωνικη ηγεσια της εκκλησιας)αλλωστε ο κοσμος του χαρρυ ποτερ ειναι ενας φανταστικος κοσμος αντιστοιχος με του Τολκιν,αν βεβαια κανει τα παιδια να πιστευουν οτι υπαρχει κατι περα απο τον πεζο καθημερινο μας βιο,τοτε καλως το πραττει.αυτα τα λιγα ηθελα να πω και κατι ακομα ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!!!!!!!!1 :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΡΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ,ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. Ο ΧΑΡΗ ΠΟΤΕΡ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΥ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ.

1 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ' ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ.

2Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ΄ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΘΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΝΟΙΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Link to comment
Share on other sites

^_^

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΡΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ,ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. Ο ΧΑΡΗ ΠΟΤΕΡ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΥ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ.

1 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ' ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ.

2Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ΄ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΘΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΝΟΙΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

3Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ΄ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, (Π.Χ ΛΟΥΠΙΝ=ΛΥΚΟΣ), Η

ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΥ.

4ΚΥΠΕΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ' ΓΟΡΓΟΝΕΣ,ΔΡΑΚΟΙ,ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ,ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

5ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ΄ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ,ΔΙΗΣΔΗΤΙΚΗ.

6ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ΄ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΩΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ,Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ.

7 ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ΄ Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΤΡΕΛΑΝΕ ΤΟΝ 2 ΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ,ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ(ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ),ΤΟ ΡΑΒΔΙ ΑΠΟ ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΥΧΗ Η΄ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΑ(ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΝΕΦΕΛΗΣ,ΝΟΜΙΖΩ),ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΠΟ ΣΑΜΑΝΙΣΜΟ Κ.Α

 

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΘΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!! ΨΑΞΤΕ

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η Rowling έχει σχέση με τη μαγεία, δεν μπορεί όλα αυτά να τα έβγαλε από το μυαλό της ή μόνο διαβάζοντας. Πάντως μετά από έρευνα που έκανα είδα ότι πολλά πράγματα ταιριάζουν με τα μαθήματα της ιστοσελίδας του witchschool. και εδώ είναι το link: www.witchschool.com

Link to comment
Share on other sites

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Μια καλογραμμένη σειρά βιβλίων που δεν έχουν ούτε μυστικό ούτε απόκρυφο μήνυμα. Παρόμοια φαινόμενα "παρερμηνείας" υπήρξαν και με το "Πόλεμος των Άστρων" που αποδώθηκαν ερμηνείες καλού-κακού , σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής.

 

Μια καλή εμπορική επιτυχία , που πολλοί την χρησιμοποίησαν για δικούς τους λόγους διαφήμισης ή ανάδειξης θεμάτων στην δημοσιότητα. Μια απλή καπήλευση φήμης είναι , σαν τις τόσες και τόσες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

 

Το harry potter ασχολείται τόσο με την μαγεία , όσο και μια εκπομπή μαγειρικής με gourmet και καθημερινές επιλογές. Απλά "ακουμπάει" το θέμα δηλαδή και τίποτα παραπάνω. Εκτός και αν πιστεύει κανείς οτι η εν λόγω συγγραφέας ανήκει σε κάποια μυστικιστική οργάνωση και περίμενε περί τα 20-30 χρόνια για να αποδώσει μια "κρυφή πόρτα" στον κόσμο της μαγείας και του μυστικισμού.

 

Ας μην κυνηγάμε την ουρά μας. Ενα καλό βιβλίο και ταινία για να περνάμε την ώρα μας είναι.

Edited by Anor
Link to comment
Share on other sites

Εχουν μπερδεψει το παραμυθι με την μαγεια,εδω κολαει το ρητο εχουν μπερδεψει την :censored: με την βουρτσα...

Link to comment
Share on other sites

Εχουν μπερδεψει το παραμυθι με την μαγεια,εδω κολαει το ρητο εχουν μπερδεψει την :censored: με την βουρτσα...
Μίσο λεπτό. Ο HP είναι μυθιστόρημα και όπως λογικά περιμένει κανείς αναμιγνύει παραμύθι με γεγονότα (στην περίπτωσή μας γεγονότα σχετικά με τη μαγεία). Από ένα μυθιστόρημα αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.
Link to comment
Share on other sites

αναμιγνύει παραμύθι με γεγονότα

 

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 

 

Που ακριβώς δηλώνει γεγονότα ... και που ακριβώς ασχολείται με το θέμα της αλχημείας, της μαγείας και του μυστικισμού;... και δεν μιλώ για τα πανέμορφα εφέ και διάφορες συνταγές χορταρικών με "δόντια δράκων" και άλλα ανύπαρκτα συστατικά;

Link to comment
Share on other sites

Που ακριβώς δηλώνει γεγονότα

 

Πρέπει να διαβάσεις ''δια μέσου των γραμμών'' και όχι να ερμηνεύσεις το κείμενο ως έχει. Η επιλογή ονομάτων π.χ. που προαναφέρθηκε δεν είναι τυχαία. Ας πούμε ο καθηγητής Λούπιν, έχει απόλυτη σχέση με την λέξη Lup που είναι λατινική ρίζα της λέξης λύκος. Υπάρχει τάγμα με τους loup-garu όπως γνωρίζουμε στην Γαλλία.

Το να αφίσεις το ραβδί σου να σε επιλέξει, αντί να το επιλέξεις, είναι ένα άλλο παράδειγμα που ευσταθεί στην πραγματικότητα.

Ο Μανδραγόρας δεν είναι όντως η ανθρωπόμορφη ρίζα, που υπάρχει στ' αλήθεια αλλά αν η συγγραφέας αποφασίζει να την ζωντανεύει και να την βάζει να βγάζει όντως ανθρώπινες κραυγές είναι μυθοπλασία...

Η Κρυσταλλομαντεία, η τεϊομαντεία, ρούνοι, μαγική γραφή, ''φαμίλιαρς'', αυτά είναι γεγονότα, όχι με την έννοια που δίνεις, αλλά με την έννοια ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν σαν πρακτικές μ' αυτούς που ασχολούνται με την τέχνη

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να διαβάσεις ''δια μέσου των γραμμών'' και όχι να ερμηνεύσεις το κείμενο ως έχει

 

Ρε παιδιά αυτό λέω... δεν είναι βιβλίο μυστικισμού... ενα απλό μυθιστόρημα είναι που δανείστηκε όρους και στοιχεία απο άλλες πηγές. Δεν έχει κρυφά μηνύματα.

Για αυτό και είπα στην αρχή , οτι απλά "ακουμπάει" το θέμα. Δεν είναι κάτι που κρύβει μυστικές λέξεις και νοήματα.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά αυτό λέω... δεν είναι βιβλίο μυστικισμού... ενα απλό μυθιστόρημα είναι που δανείστηκε όρους και στοιχεία απο άλλες πηγές. Δεν έχει κρυφά μηνύματα.

Για αυτό και είπα στην αρχή , οτι απλά "ακουμπάει" το θέμα. Δεν είναι κάτι που κρύβει μυστικές λέξεις και νοήματα.

Δεν είναι βιβλίά μυστικισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποίησε "γεγονότα" ως έμπνευση.
Link to comment
Share on other sites

μα αυτό λέω... "ακουμπάει το θέμα".. και "δανείζεται στοιχεία και πηγές". Αλλά δεν περνάει δικά του μηνύματα το βιβλίο. Νομίζω οτι το γράφω αρκετά απλά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...