Jump to content

Περί σωστής διεξαγωγής συζητήσεων


 Share

Recommended Posts

Κάτσε ρε Αρχάγγελε, αν δεν σ'αρέσει το θέμα ή αν δεν έχεις κάτι να πεις, τότε μην απαντάς και μην ασχολείσαι με το συγκεκριμένο! Για να ασχολείται τόσος κόσμος, προφανώς και θα έχει κάτι να του πει ο Da Vinci. Εξάλλου, έχουμε πει τόσες φορές για την ηγεσία της εκκλησίας και δε χρειάζεται να τα ξαναπούμε, ιδίως σε ένα θέμα που δεν κολλάει όπως σ' αυτό.

 

Και αυτό είναι γενικότερη παράκληση προς τα μέλη! Αν δεν έχουν να πουν κάτι ουσιώδες και πάνω σε κάποιο θέμα που τίθεται, ας το σκεφτούν δύο φορές πριν κάνουν κάποιο ποστ. Και αν τελικώς το κάνουν, καλό είναι να μην αποτελείται μόνο από εμότικονς. Άλλωστε αυτά είναι μέσα στους κανόνες του φόρουμ, τους οποίους οφείλουν όλοι να διαβάσουν και να αποδεχτούν.

 

 

Αυτό είναι όντως κανόνας του forum ή προσωπική σου πεποίθηση; Δηλαδή αν διαφωνώ με κάποιο θέμα δεν εκφράζω την διαφωνία μου; Βασικά για να μην το κάνω, δυο φορές δεν φτάνουν. Θα πρέπει να το σκεφτώ τουλάχιστον οκτώ γιατί είμαι και παρορμητικός χαρακτήρας.

Έχω μια ιδέα. Να χωριστούμε σε ομάδες με παρόμοιες ενασχολήσεις και πεποιθήσεις και να αγιάζουμε ο ένας τα γένια του αλλουνού. Να αλληλοχαϊδεύουμε τα αυτιά μας.

Πέραν της αντίδρασης και της ελαφράς ειρωνείας που σωστά αντελήφθησες καλό θα ήταν κάποιος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους γιατί υπό αυτές τις συνθήκες που εσύ υπαγορεύεις με τον τρόπο που τις υπαγορεύεις, εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου να συνυπάρχω σε αυτό το forum. (Κοίτα! Ξέρω κι εγώ να βάζω κόκκινο χρώμα στα γράμματα!)

Link to comment
Share on other sites

Καλή μου medussa,

μην εξάπτεσαι χωρίς λόγο. :)

 

Τον Ιανουάριο του 2005, μέλος του φόρουμ έκανε κάποιες προτάσεις για την καλύτερη και ευκολότερη διεξαγωγή των συζητήσεων. (μπορείς να δεις την πρότασή του εδώ: http://www.artofwise.gr/forum/index.php?showtopic=417&hl=)

 

Κατόπιν, οι συντονιστές το συζητήσαμε, συμφωνήσαμε και δημοσιεύσαμε την εξής παράκληση: http://www.artofwise.gr/forum/index.php?sh...c=429&hl=quotes την οποία παρακαλούμε θερμά να διαβάσετε τα νεότερα μέλη και να ξαναδιαβάσετε τα παλαιότερα.

 

Επομένως, η παράκληση του Johnny δεν είναι αυθαίρετη, αλλά αντιπροσωπεύει την ομάδα συντονισμού και σκοπεύει στην διευκόλυνση όλων μας. ^_^

 

Τα κόκκινα γράμματα, όλοι οι συντονιστές συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε όταν πρόκειται να αναφερθούμε σε θέματα συντονισμού ^_^ . Ίσως δείχνουν λίγο επιθετικά, αλλά στην ουσία είναι απλά για να διαχωρίσουν τον τόνο από ?συζητητή? («έκφραση προσωπικής γνώμης») σε ?συντονιστή? («έκφραση γνώμης της ομάδας συντονισμού») και όχι (πάντα) για να επιπλήξουν.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή μου (και το εννοώ) Νεφέλη,

 

Επέτρεψε μου να εξάπτομαι 9:00 το πρωί όταν μπαίνω να διαβάσω, σχολιάσω, προβληματιστώ, διασκεδάσω, χαριεντιστώ στο αγαπημένο μου (κι αυτό το εννοώ) forum και πέφτω στην επιθετική (κι όχι παρακλητική) απάντηση του προλαλήσαντα.

Παρορμητικά δε κινούμενη αντέδρασα, όπως άλλωστε έπραξε κι ο φίλτατος johnny που δεν χαλάλισε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω να ασχοληθεί με την απάντηση του Αρχάγγελου που ήταν ξεκάθαρο ότι αναφερόταν στην γενικότερη μόδα που προκάλεσε το βιβλίο του Brown.

Διάβασα προσεκτικά αυτά που μου παράθεσες και ειλικρινά επιμένω ότι δεν είδα κάπου (με μεγάλη μου ανακούφιση ομολογώ) να αναφέρεται ότι αφαιρείται το δικαίωμα αντίθετης άποψης. Εκεί στάθηκα κι όχι στο αν κάποιος έβαλε σαράντα φατσούλες. Στην κρητική στάση του απέναντι στη διαφοροποίηση της άποψης. Που αν στην τελική είναι άτοπη και εκτός θέματος (όπως έχω διαπιστώσει στο πρόσφατο παρελθόν μου εδώ) σύντομα απομονώνεται και δεν βρίσκει ανταπόκρισης. Αν όμως βρει ανταπόκριση πάει να πει ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει, πιθανόν να μην έχει καλυφθεί σε αντίστοιχα threads και να χρίζει μεγαλύτερης ανάλυσης ή απλά παραπομπής και στο όποιο συγκεκριμένο θέμα αναλύεται κάθε φορά.

 

Επέτρεψε μου λοιπόν να αντιδρώ όταν νιώθω ότι βάλλεται αυτό το οποίο πιστεύω ότι μου προσφέρει αυτό το forum. Τη γνώση μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση (όλα εξίσου εποικοδομητικά).

 

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αχ παιδια νομίζω οτι κανένας εδω δεν είπε οτι πρεπει να εκφραζουμε την αποψή μας ακομα και αν είναι αντιθετη, αλλα θα πρεπει να ετοιολογουμε και τους λογους που διαφωνουμε. Το να βαζουμε απλα emotion σαν απαντηση ή ενα λεμε ποιος ο λογος να ασχολουμαστε τοτε απλα δεν εχουμε κατι συγκεκριμενο να πουμε, οποτε ας μην το πουμε παμε παρακάτω ολο και σε καποιο θεμα θα εχουμε αποψη.

 

Και επίσεις να πω οτι είμαστε :offtopic: !

 

Ας επιστρεψουμε λοιπον στο θεμα....

 

Ο μυστικός δείπνος του Ντα Βίντσι.....

Link to comment
Share on other sites

Καλή μου medussa,

 

Καταλαβαίνω αυτά που γράφεις και -σε γενικές γραμμές- δεν διαφωνώ.

Θα πρέπει όμως όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο γραπτός λόγος συχνά ?στήνει παγίδες? όσον αφορά το ύφος του γράφοντα. Πολλές φορές (και έχει τύχει σε όλους μας) το ύφος δεν αποδίδεται σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρεξηγήσεις και εκνευρισμοί, άνευ λόγου. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τέτοιες περιττές και άσκοπες εντάσεις, είναι αφ? ενός να προσπαθούμε να είμαστε σαφής και αφ? ετέρου, όταν διαβάζουμε κάτι που μας φαίνεται επιθετικό, να μην αντιδρούμε παρορμητικά (κι αυτό πάει προς όλους μας, μέλη και συντονιστές, όχι μονάχα προς εσένα) αλλά να ζητούμε περισσότερες διευκρινίσεις προτού... ?ξεσπαθώσουμε? :lol:

 

Συγκεκριμένα για το θέμα μας, ως ομάδα συντονισμού προσπαθούμε να διατηρούμε το κάθε thread εντός θέματος. Όταν το θέμα τείνει να ξεφύγει, προσπαθούμε είτε να το επαναφέρουμε εντός θέματος, είτε (εάν φαίνεται ότι χρήζει περισσότερης συζήτησης, βάσει τα ποστ που συνεχίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση) να διαχωρίζουμε σε ξεχωριστό thread το νέο θέμα που προκύπτει. Πιστεύουμε ότι είναι πιο εύχρηστο το φόρουμ έτσι κι επίσης όταν μελλοντικά ψάχνουμε και ψάχνετε κάποια παλαιότερη συζήτηση, είναι πολύ πιο εύκολο να την βρούμε, μιας και ο τίτλος του thread είναι αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου.

Κατά την προσπάθειά μας αυτή, ίσως μερικές φορές βιαζόμαστε να ?επέμβουμε? ή απλά παρεξηγούνται οι προθέσεις μας...

Το να αντιδράτε λοιπόν τα μέλη όταν πιστεύετε ότι βάλλεται αυτό που προσφέρει το εκάστοτε thread και το φόρουμ σε σύνολο, είναι σαφώς λογικό. Προτού όμως αντιδράσετε, ας σιγουρεύσετε πρώτα ότι όντως βάλλεται και δεν πρόκειται περί παρεξήγησης προθέσεων και ύφους.

 

Κι εγώ σ? ευχαριστώ κι ελπίζω να λύθηκε η παρεξήγηση ^_^

 

 

Υ.Γ. ~ Τα σχετικά με το θέμα της παρεξήγησης ποστ, θα μεταφερθούν σε ξεχωριστό thread, διότι 'μπλοκάρουν' την εδώ συζήτηση περί Leonardo Da Vinci.

Link to comment
Share on other sites

Μια παρόμοια παρεξήγηση έγινε και σχετικά πρόσφατα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρεξηγείστε.

Πιθανόν μερικοί να έχουν λανθασμένη αντίληψη περί της λειτουργίας του φόρουμ, οι συντονιστές όμως οφείλουν να του καταδεικνύουν το ρόλο που έχει μια κοινότητα.

Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, το φόρουμ αποτελείται ουσιαστικά από τα μέλη του και τις απόψεις που προβάλλουν αυτά, και κάθε ποστ τους είναι μια συνεισφορά προς μια κοινότητα και αυτός είναι και ο λόγος που οφείλουν να διαβάζουν 2 φορές αυτό που έγραψαν πριν το δημοσιεύσουν.

Αν κάποιος διαφωνεί με αυτό, τότε ή δεν έχει πρόθεση να σεβαστεί την κοινότητα και κατά συνέπεια τα μέλη της κοινότητας, ή έχει παρεξηγήσει τον ρόλο της (ή και τα δύο).

Απο 'κει και πέρα, έθιξα για άλλη μια φορά το θέμα των "ανούσιων" ποστς που περιέχουν μόνο φατσούλες και φράσεις όπως "καλά τα λες", "συμφωνώ", "βεβαίως" κτλ γιατί ουσιαστικά δεν έχουν κάτι να προσφέρουν, δεν συμβάλλουν στην ποιότητα αλλά στην ποσότητα της συζήτησης, κάτι που όπως είναι λογικό κουράζει αρκετά τα μέλη!

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα τώρα τελευταία, που τα μέλη αυξάνονται και το φόρουμ μεγαλώνει (κατι το οποίο είναι φυσιολογικό).

Συνεπώς, ως συντονιστής θα παρακαλέσω για άλλη μια φορά τα μέλη να διαβάσουν τους όρους και τα λινκς που παρέθεσε η Νεφέλη και να προσπαθήσουν να τηρήσουν τους κανόνες και τις προτάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων, χωρίς αυτές να γίνονται κουραστικές.

 

Επίσης, είναι θλιβερό και αποτελεί ντροπή για μερικά μέλη να νομίζουν πως αν τα βάλουν με συντονιστή θα κερδίσουν εντυπώσεις και κύρος. Αν μπήκαν με τέτοιο στόχο ή προτίθενται να δημιουργήσουν διχόνοιες και τσακωμούς στα διάφορα τόπικς, καλύτερα να αποχωρήσουν, όσο βαρύ και αν ακούγεται αυτό. Το αβάπτιστο είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει ένα επίπεδο και δε θα χαριστεί σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό! Εμείς δεν είμαστε από τις κοινότητες που αρέσκονται στο να δημιουργούν αντιπαραθέσεις για να ανεβεί η επισκεψιμότητα κι αν κάποιος αναζητεί μια τέτοια, υπάρχουν αρκετές άλλες στον ελληνικό χώρο - ας τις αναζητήσει.

 

Τέλος, επειδή δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι η γη γυρίζει γύρω απ'αυτούς, να διευκρινήσω (όσο αυτονόητο κι αν είναι) ότι αναφέρομαι γενικά και δεν έχω πρόθεση να θίξω κάποιο συγκεκριμένο μέλος. Ο καθένας εδώ μέσα ξέρει την πορεία του και ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει και να αξιολογηθεί από αυτήν την πορεία.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, είναι θλιβερό και αποτελεί ντροπή για μερικούς συντονιστές να νομίζουν ότι μερικά μέλη ορίζοντας τις αντιδράσεις τους σε κάτι, βάλουν προσωπικά τον συντονιστή που νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να κερδίσουν εντυπώσεις και κύρος.

 

Δεν έχω πρόθεση να θίξω συγκεκριμένο συντονιστή και αναφέρομαι γενικά όσο αυτονόητο κι αν είναι αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι η γη γυρίζει γύρω απ' αυτούς.

 

Ευχαριστώ και μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο, δεν θα ανταπαντήσω.

Link to comment
Share on other sites

Mε συγχωρειτε που επεμβαινω απλά θα ήθελα να πω πως μέσα σε ενα φόρουμ το επιπεδο το κραταν κυριως τα μέλη και οι συντονιστές απλά επιβλέπουν κ παρεμβαινουν όπου χρειαστει...

Ομως καλό θα ήταν σε πολλές συζητήσεις να ελαφρενει λίγο το κλίμα και αυτο μπορει να γίνει ειτε με ενα εμοτικον, είτε με ενα αστειακι.....

Δεν ειναι πάντα κακό, αρκεί να υπάρχει μέτρο....

Ειναι καλό να ειμαστε αυθόρμητοι και να μην εχουμε ενα τυποποιημένο φόρουμ και βαρυβδουπο φόρουμ ΜΟΝΟ!...

Φιλικά Άντη

Link to comment
Share on other sites

Βασικά... Θα ήθελα να θίξω ακόμα ένα θέμα που έχει να κάνει με την σωστή διεξαγωγή των συζητήσεων, όχι μόνο στο φόρουμ αλλά γενικά....

Θα το πώ χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα....

Ας πούμε ότι έχω μια γάτα, την Ψιψινέλ... Η οποία δυστυχως... μαδάει..... Και θα ήθελα πολύ να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος να μου προτείνει μια θεραπεία.... Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις αυτό:

 

1. "Χαίρεται!!! ΕΧΩ ένα πρόβλημα! ΕΧΩ μια γάτα, την Ψιψινέλ, η οποία μαδάει! Θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει μια θεραπεία?"

 

Με μια τέτοια ερώτηση, θα πρέπει να περιμένω και ανάλογες απαντήσεις... Οι συνομιλητές μου θα πέσουν σίγουρα στην παγίδα να αρχίσουν να με ρωτούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ερωτήσεις του στυλ "Πόσο χρονών είναι η γάτα σου", "Σε ποιό γιατρό την πηγαίνεις?", "Τί θεραπείες έχεις ακολουθήσει?" κτλ κτλ... Και να φέρουν την συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο... Εγώ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να παρεξηγηθώ γιατί ρωτούν τόσο προσωπικές ερωτήσεις, εφόσον μόνη μου τις προκάλεσα.... Επίσης, κάποιοι είναι φυσικό να μου προτείνουν λύσεις και άλλοι να με κατακρίνουν ακόμα ότι δεν έχω δώσει την κατάλληλη φροντίδα.... ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΟΛΕΣ....

 

2. "Χαίρεται!! Τί γνώμη έχετε για τις γάτες που μαδάνε? Υπάρχει λέτε θεραπεία?"

 

Με μια τέτοια ερώτηση, οι απαντήσεις που θα λάβω θα είναι ως επί των πλείστων γενικές, με κάποιες προσωπικές εμπειρίες... ΑΛΛΑ... Με αυτόν τον τρόπο, ΚΑΙ θα λάβω τις απαντήσεις που θέλω (ΑΝ είναι αυτό που θέλω τελικά) ΚΑΙ δεν θα μάθουν ότι η καημένη η γάτα μου μαδάει....

 

Ας λάβουμε και όλα αυτά υπόψη μας πριν ποστάρουμε μια ερώτηση.... Τί λέτε? :smilewink:

 

Φιλικά

 

Morgainne

Link to comment
Share on other sites

Μια ιστορία:

Ηταν κάποτε 3 δάσκαλοι του Ζεν, ονόματι Γεν Τόου, Σύε Φανγκ και Τσιν Σαν, που συναντηθηκαν για να συνομιλησουν.

Δείχνοντας εναν κάδο γεματο νερό, ο Σύε Φανγκ σκόπευε να κάνει κάποιο σχόλιο αλλά τον σταματησε ο Τσιν Σαν, ο οποίος απάγγειλε τους ακόλουθους στίχους: <<Υπάρχει Σεληνόφως στο καθαρο νερό>>/

Μόλις το ακουσε αυτο ο Σύε Φανγκ διαμαρτυρηθηκε λέγοντας:<<Στο καθαρο νερό δεν υπάρχει Σεληνόφως>>.

Ύστερα ήταν η σειρα του Γεν Τόου. αυτός χωρίς να πει λέξη κλώτσησε τον κάδο αναποδογυρίζοντάς τον και συνεχισε τον δρόμο του....

Δείχνοντας την σεληνη(εκδ Κέδρος) parmenv απο το Υοga world...

Αυτο σαν απαντηση σε όσους βλέπουν κάποιο πρόβλημα.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...