Jump to content

Ύπνωση


Recommended Posts

MARIA SAID(Υπαρχει κατι στο βλεμμα τους που δεν μπορουν να το κρυψουν παντοτε

(το βλεμμα τους ειναι "πετρινο"....αυτο το χαρακτηριστικο με εχει βοηθησει πολλες φορες καθως επιτελους μπορω να το διακρινω)

---------------------------------------------------------------

Σαν αναγνωρισιμο χαρακτηριστικο τους το ανεφερα!

Ενω δειχνουν χαλαροι και τα ματια τους μισογελανε αφαιρουνται και εχουν αυτο το "πετρινο βλεμμα"

Καποια στιγμη

θα σας πω κανα δυο ιστοριουλες για πραγματα που βιωσα σαν υπνωτισμενη :headb:

-------------------------------------------------------------------------

 

ΝΕΦΕΛΗ ΕΓΡΑΨΕ

(Να προσθέσω επίσης ότι σπανιότατα δείχνουν τι αισθάνονται και δίνουν την εντύπωση πως τίποτε δεν τους "αγγίζει", λες και υπάρχει μια μόνιμη "ατσάλινη κουρτίνα" γύρω τους: Όταν οι άλλοι ξεκαρδίζονται στα γέλια, αυτοί θα αρκεστούν σ΄ ένα πλατύ χαμόγελο. Όταν οι άλλοι είναι φανερά εκνευρισμένοι και το εκφράζουν, αυτοί θα αρκεστούν σε μια αινιγματική έκφραση... κ.ο.κ.)

-------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥ!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Δεν θεωρώ απαραίτητο πάντως πως όσα άτομα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνει πως έχουν την δυνατότητα να υπνωτίζουν.

Link to comment
Share on other sites

φιλε Dakkon δεν ειναι απολυτο

αλλα συνηθως τους διακρινουμε απο αυτα τα χαρακτηριστικα και αλλα βεβαια

 

και σε πληροφορω οτι ειναι πολυ δυσκολο να τους παρουμε χαμπαρι

Ας ειμαστε επιφυλακτικοι με ατομα που διαθετουν αυτα

τα χαρακτηριστικα καλου κακου ,δεν χανουμε τιποτα!

Link to comment
Share on other sites

φιλε Dakkon δεν ειναι απολυτο

αλλα συνηθως τους διακρινουμε απο αυτα τα χαρακτηριστικα και αλλα βεβαια

 

και σε πληροφορω οτι ειναι πολυ δυσκολο να τους παρουμε χαμπαρι

Ας ειμαστε επιφυλακτικοι με ατομα που διαθετουν αυτα

τα χαρακτηριστικα καλου κακου ,δεν χανουμε τιποτα!

Όμως όταν είμαστε επιφυλακτικοί μπορούμε να χάσουμε ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποια άτομα καλλίτερα.

 

Άλλωστε υπάρχουν άτομα με την ικανότητα να υπνωτίζουν που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Λοιπόν τι να πρώτοπροσέχουμε;

Μήπως να ήμαστε επιφυλακτικοί με όλους;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπε κανείς να μην γνωριστείς μ΄ αυτά τα άτομα! Απλά να είσαι προσεχτικός.

 

Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι με έμφυτο ταλέντο ύπνωσης. Έχω ακούσει να τους αποκαλούν και "γητευτές" (πρόκειται για άτομα που ελκύουν και πείθουν τους ανθρώπους χωρίς προσπάθεια και χωρίς απαραίτητα να το επιδιώκουν) και είναι απλά ένα φυσικό χάρισμα που δεν συνοδεύεται απαραίτητα από κακές προθέσεις! Απλά έτσι είναι...

 

Επειδή όμως είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους μεν από τους δε, ειδικά εάν έχουμε μόλις γνωριστεί, δεν βλάπτει να είμαστε προσεχτικοί!

 

Με άλλα λόγια, εάν γνωρίσεις ή γνωρίζεις κάποιο τέτοιο άτομο φίλε Dakkon, απλά έχε το νου σου και "φιλτράριζε" όλα όσα σου λέει. Μην αφήνεσαι να παρασυρθείς στην ψευδαίσθηση πως ότι λέει είναι σωστό (αυτό άλλωστε ισχύει για όλους μας, όχι μόνο για τους "γητευτές"! Κανείς δεν είναι αλάθητος :smilewink: )

Το να είσαι προσεχτικός, δεν ισούται απαραίτητα με το να "κόψεις την καλημέρα"!!!

Link to comment
Share on other sites

μια διευκρινηση θα μου κανετε? αναφερθηκε στο κειμενο οτι δεν μπορει καποιος

να αναγκαστει να κανει κατι παρα τη θεληση του μεσω του υπνωτισμου.

ισχυει αυτο??? :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω πως σε περιπτώσεις υποβολής μπορεί να κάνεις τελείως παράλογα πράγματα (τα οποία εννοείται δε θα τα έκανες στα σωστά σου) και να θεωρείς πως είναι απολύτως λογικά. Δεν είμαι σίγουρος αν το ίδιο ισχύει για την ύπνωση....

Link to comment
Share on other sites

Let me tell you just one thing and Ill go

Ολοι μα ολοι μπορουν να υπνωτισουν, το θεμα ειναι να ξερουν πως γινεται, πραγμα το οποιο φυσικα δε θα πω για ευνοητους λογους, μοναχα να θυμαστε οτι ολες οι απαντησεις βρισκονται στο τι ειναι μαγεια.

Βρες τι ριζα του δεντρου και τοτε ακομα και το μεγαλυτερο δεντρο θα μοιαζει θαμνος.

Link to comment
Share on other sites

μια διευκρινηση θα μου κανετε? αναφερθηκε στο κειμενο οτι δεν μπορει καποιος

να αναγκαστει να κανει κατι παρα τη θεληση του μεσω του υπνωτισμου.

ισχυει αυτο??? :wacko:

 

Ναι, ισχύει... αλλά μην ξεχνάς ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος!

 

Κι εξηγώ:

 

Πρώτα-πρώτα επιβάλλεται να αφεθεί να χαλαρώσει ο άνθρωπος για να υπνωτιστεί. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί ο υπνωτιστής να προχωρήσει στην υποβολή. Σε αυτό το σημείο η θέληση του υπνωτιζόμενου είναι απαραίτητη.

 

Άπαξ και υπνωτιστεί, μετά πολλά μπορούν να συμβούν και να επιβληθούν... Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν και την "τελευταία πιο σκοτεινή γωνίτσα" της ψυχοσύνθεσής τους! Έτσι, δεν αποκλείεται καθόλου με την υποβολή να "ξυπνήσει" και να ενεργοποιήσει ο υπνωτιστής αυτές τις "γωνίτσες" κι επομένως ο υπνωτιζόμενος να βρεθεί να κάνει πράγματα που επ΄ ουδενί δεν θα έκανε σε άλλη περίπτωση! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιθυμία να τα κάνει δεν υπέθαλπτε κάπου "στο βάθος"... Άρα, αυτό το "θέλησή του" είναι λιγάκι σχετικό... Είναι ορθότερο να πούμε "συνειδητή θέλησή του"

 

Επομένως, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι:

ΝΑΙ, μπορεί να υποβληθεί να κάνει κάτι παρά την συνειδητή θέλησή του και

ΟΧΙ, δεν μπορεί να υποβληθεί να κάνει κάτι παρά την ασυνειδητή θέλησή του

Link to comment
Share on other sites

Το μυαλο λειτουργει σε επιπεδα, το ασυνειδητο, το υποσυνειδητο, το συνειδητο και το υπερσυνειδητο, καθως και τις δομες που οριζουν τα ορια τους (να που ηρθαμε στα 7 σωματα μεσω Γιουγκ ;) ) Το συνειδητο κομματι ειναι αυτο που κυριαρχει και μπορει να μπλοκαρει τα υπολοιπα. Αλλα το οτι μπλοκαριστηκαν (= δεν επεξεργαστηκε η πληροφορια τους) δεν σημαινει οτι επαψαν να υπαρχουν. Ο υπνωτισμος και η υποβολη κανουν ακριβως αυτο, ελαστικοποιουν τα ορια αναμεσα στις περιοχες αυτες ωστε να υπαρχει ροη πληροφοριας. Σε απλα ελληνικα αυτο σημαινει οτι για να σε κανει καποιος να κανεις κατι πρεπει να το θελεις κι εσυ, ακομα κι αν δεν ηξερες ποτε οτι το ηθελες. Κλασσικο παραδειγμα τα προγραμματα MK Ultra και MJ 12 του αμερικανικου στρατου για νοητικο ελεγχο τα προηγουμενα 40 χρονια.

Link to comment
Share on other sites

Οτι και να λενε οι ερευνητες εχω ιδιαν πειρα και ξερω πολυ καλα

οτι ουτε το συνειδητο μου ουτε το υποσυνειδητο μου υπαγορευσαν

συνειδητα η υποσυνειδητα να κανω αυτα που εκανα οπως πχ

να δωσω το βιβλιαριο του τραπεζικου μου λογαριασμου

 

 

Η πρωτη μου εμπειρια με τον υπνωτισμο ηταν στα πλαισια πειραματος και την ευχαριστηθηκα

αλλα τωρα τρεμω στην σκεψη να υπνωτιστω εστω και για πειραμα

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κανένας λόγος για ντροπές Μαράκι μας! :cheerful:

 

ΛΟΙΠΟΝ! Το ξέρω ότι υπάρχουν κάποια μέλη που βαριούνται να διαβάσουν τα άρθρα που παραθέτω κατά καιρούς, αλλά όταν είναι ότι πρέπει για το θέμα, με επιστημονικές μελέτες κλπ, τι να κάνω ωρέ παλικάρια;; (μ΄ ακούς Dakkon ή το παίζεις πάπια; :blblbl: )

 

Έχω λοιπόν άλλη μια επιστημονική μελέτη για το θέμα του υπνωτισμού, που παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον:

 

Αποτελεσματικός ...υπνωτισμός!

Αν και κατά καιρούς έχει δεχθεί πυρά από σκεπτικιστές ως «ανορθόδοξη» και αναποτελεσματική μέθοδος, νεότερες μελέτες και πειράματα αποκαθιστούν την ύπνωση δίνοντάς της τη θέση που της αρμόζει...!

 

Είναι σαφές ότι ο υπνωτισμός επηρεάζει τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό και την αντίδραση σε σφάλματα, επιμένει ο John Gruzelier, ψυχολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ανακάλυψαν επίσης ότι η ύπνωση επηρεάζει την περιοχή του ανθρωπίνου εγκεφάλου που ελέγχει τις ανώτερες εκτελεστικές λειτουργίες.

«Αυτό (αυτή η ανακάλυψη) μπορεί να εξηγήσει γιατί όταν είναι υπνωτισμένοι οι άνθρωποι κάνουν εξωφρενικά πράγματα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα φανταζόταν καν να κάνουν» τονίζει ο Gruzelier, ο οποίος παρουσίασε την έρευνά του και τα αποτελέσματά της στην εκδήλωση Science Festival που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Exeter της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα αποτελέσματα της εργασίας του βρετανού ψυχολόγου είναι τα πρώτα που υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας βιολογικός μηχανισμός που υποστηρίζει την εμπειρία της ύπνωσης.

Ο Gruzelier ελπίζει ότι βραχυπρόθεσμα, από έρευνες θα μπορούσε να προκύψει ότι ο υπνωτισμός μπορεί ακόμα και να βοηθήσει καρκινοπαθείς (και άλλους ασθενείς) να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις οδυνηρές μεθόδους θεραπείας.

 

Είναι θέμα ?βαθμού ευαισθησίας!

Ο Gruzelier και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας μιας τεχνική απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας που ονομάζεται fMRI (functional MRI), παρακολούθησαν εθελοντές ενώ ολοκλήρωναν μια δεδομένη γνωστική άσκηση, με το όνομα «εργασία Stroop».

Εξετάζοντας τους εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 12 από αυτούς θα ήταν ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στην ύπνωση, αλλά και 12, οι οποίοι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να επηρεαστούν.

Όλοι οι εθελοντές ολοκλήρωσαν την εργασία Stroop δύο φορές, τη μία υπνωτισμένοι και την άλλη όχι.

Καθ΄όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, και οι δύο ομάδες εθελοντών παρέμεναν «πιστοί» στην αποδοτικότητά τους, επιτυγχάνοντας περίπου τα ίδια αποτελέσματα άσχετα από τη διαύγεια της πνευματικής τους κατάστασης.

Επίσης, πριν υποβληθούν σε ύπνωση, και οι δύο ομάδες παρουσίαζαν περίπου την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όμως, αφότου υπνωτίστηκαν, η εικόνα αυτή άλλαξε: Ο Gruzelier ανακάλυψε ότι τα μέλη της ομάδας των «ιδιαίτερα ευάλωτων» υποδείκνυαν περισσότερη δραστηριότητα και μάλιστα σε ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου, στο πρόσθιο μέρος του προσαγωγίου από τα μέλη της άλλη ομάδας. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την αντίδραση σε σφάλματα αλλά και την εκτίμηση συγκινησιακών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, οι εθελοντές που ανήκαν στην ίδια ομάδα, αυτή της «υψηλής ευαισθησίας», φάνηκε ότι παρουσίασαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά του προμετωπιαίου φλοιού. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες.

 

Σε κατάσταση υπνωτισμού

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δρος Gruzelier, σε κατάσταση ύπνωσης, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι υποχρεωμένες να εργάζονται σκληρότερα προκειμένου να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα σε γνωστικές λειτουργίες.

 

Την ίδια ώρα, κλινικές έρευνες για την θεραπευτική αξία της ύπνωσης έχουν αρχίσει ήδη να επιβεβαιώνουν τα δυνατά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρακτικής.

Η Christina Liossi, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, πρόσφατα διεξήγαγε έρευνα σε 80 καρκινοπαθείς ηλικίας 6 έως 16 χρόνων.

Η μελέτη της δρος Liossi υποδεικνύει ότι βρίσκονταν σε κατάσταση υπνωτισμού αισθανόταν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

 

Πηγή:

http://news.pathfinder.gr/periscopio

NewScientist.com

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...