Jump to content

Ποιά απο τις φράσεις ....


Anor
 Share

Recommended Posts

απο το "Art of War" του SunTzu , θεωρείται οτι σας εκφράζει καλύτερα και γιατί;

 

"Το πιο ισχυρό σημείο άμυνας του αντιπάλου , είναι το καλύτερο σημείο για επίθεση"

 

ή

 

"Η οργή και ο θυμός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι , ενός Στρατηγού"

 

 

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, θα επανέρθω με ενισχυμένη επειχηρηματολογία, κυρίως για το δεύτερο που με εκφράζει καλύτερα...

 

Συζήτηση να γίνεται ,μιας και η μέρα σήμερα, ουσιαστικά θεωρείται "ημιαργία" και έχω μπόλικο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Η δεύτερη anor ,

σίγουρα όταν είμαι θυμωμένη εν παίρνω σωστές αποφάσεις ..... όπως και όλοι νομίζω ........και κάνω ακραία πράγματα που έπειτα μετανιώνω

Link to comment
Share on other sites

Θυμός και οργή...

 

Συναισθήματα απο όπου μπορεί να πηγάσει δύναμη αλλά και παρορμητισμός. Τι είναι εκείνο τελικά που υπερισχύει;

 

Πολλοί θα σπεύσουν να πούν οτι αν γίνει σωστή διοχέτευση τους, μπορούν να ανατρέψουν το πιο αδύνατο και μειονεκτικό σημείο υπέρ του όποιου τα χειριστεί σωστά. Ακόμα και εκεί όμως, ποιό θα είναι το αντίτιμο;

Η οργή και ο θυμός είναι συναισθήματα αρνητικής φύσης και εκδηλώνονται με ένταση , τόσο ισχυρή που υπερκαλύπτουν οτιδήποτε άλλο , όσον αφορά τις αντιδράσεις και τις σκέψεις.

 

Σε μια κατάσταση λοιπόν που όντως είμαστε σε μειονεκτική θέση , μπορεί να εκφραστεί με ενα "άει παράτα με" ή ακόμα και με πράξη βίας. Το θέμα είναι όμως πόσο αυτό στοιχίζει στην προσωπικότητα μας. Είναι επιβεβαιωμένο πως η συνεχή εκδήλωση και έκφραση μέσα απο θυμό και οργή , δημιουργεί στοιχεία αρνητισμού στην προσωπικότητα μας, που όλο και περισσότερο βρίσκει δίοδο στην εύκολη έκφραση μέσα απο την ένταση της έκρηξης αυτών των συναισθημάτων.

 

Η νηφαλιότητα των σκέψεων απλά είναι ανύπαρκτη σε βαθμιαίο χρονικό διάστημα και η συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο αρνητική , στηριζόμενη στα παραπάνω. Οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες καθώς η μονόπλευρη αντιμετώπιση τους , βάση των παραπάνω, δημιουργεί αδυναμία σε όποιο άλλο τρόπο αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή , να χάνεται κάθε ίχνος δύναμης λογικής και ικανότητας σκέψης με τον τρόπο αντίδρασης διά της βίας και της έκρηξης να έρχεται αυτόματα.

 

Οπότε ακόμα και αν η πρώτη φράση περί ισχυρού σημείο αμύνης ισχύει , μας είναι αδύνατο να το διακρίνουμε καθώς η παρόρμηση των συναισθημάτων είναι τέτοια που φυσικά έχουμε χάσει κάθε ικανότητα κρίσης και σκέψης.

 

 

το παρα-ζάλισα; ...ελπίζω οχι. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί εκ των μεγάλων στρατηλάτων πάντως, έχουν μείνει στην ιστορία λόγω της μεγάλης και έντονης έκρηξης των συναισθημάτων τους, όπως ο Μ.Αλέξανδρος (σημειωμένη η έκρηξη απέναντι στον πατέρα του κατά την ανακοίνωση της εξορίας του), ο Χίτλερ που ακόμα και στους λόγους που έβγαζε η ένταση της οργής του , ήταν σημαδιακή.

 

Όταν όμως η στιγμή απαιτούσε πλέον , κρίση λογική και σταθερή , ήταν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τόσο λόγω της οργής τους όσο και λόγω της στήριξης που είχαν δημιουργήσει σε αυτήν τους, την "ικανότητα".

Link to comment
Share on other sites

Η δέυτερη φράση είναι κατανοητή φατνάζομαι από όλους. Και όπως πολύ σωστά είπες Anor, κάποιες στιγμές ίσως ο θυμός και η οργή σταθούν πλάι σου προς όφελος σου.

 

Τη πρώτη φράση όμως εγώ δεν την καταλαβαίνω...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι η μία φράση αναιρεί την άλλη, γι'αυτό και δεν μπορώ να επιλέξω ποιά με εκφράζει περισσότερο..

 

Εννοείται ότι θεωρώ καλύτερη την τακτική να χτυπάω πάντα στα δυνατά σημεία του αντιπάλου, γιατί με αυτό τον τρόπο έχεις μια καθαρή νίκη...

Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό πρέπει να κατανοήσεις πλήρως όλο το χαρακτήρα του αντιπάλου, οπότε αυτό σημαίνει ότι ΚΑΙ η αντιληψή σου είναι καλύτερη από εκείνου..

 

Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ηρεμία, καθαρή σκέψη, υπομονή και αυτοσυγκράτηση... Οπότε....

Το ένα φέρνει τ'άλλο...

 

:)

 

ΥΓ. Δεν αρνούμαι βέβαια ότι το ευκολότερο σε μια επίθεση είναι να κατακλυστείς από θυμό και οργή, όπως και μου έχει συμβεί πολλές φορές... Μην τα λέμε και όπως θέλουμε...

Αλλά... δεν είναι κακό κι αυτό...

Χεχεχε... :angel:

Link to comment
Share on other sites

Ιχώρ,

 

Συνήθως το πιο δυνατό σημείο (είτε λέγεται ικανότητα, είτε στρατιωτική δύναμη, είτε οτι άλλο) κάποιου αντιπάλου, προκαλέι και την ματαιοδοξία του , καθώς θεωρεί οτι κανείς , δεν θα σκεφθεί σοβαρά να τον παρενοχλήσει εκεί. Για αυτό και συνήθως το προτάσει μπροστά.

Αν εκεί λοιπόν τον χτυπήσεις και τον καθηλώσεις , τότε ουσιαστικά είναι ανίσχυρος και δεν μπορεί να αντιδράσει σωστά.

 

Ο τρόπος σκέψης και η αντίληψη και των δύο ρητών είναι εξίσου σημαντική και αλληλένδετη , απλά κάποιοι κινούνται περισσότερο στο πρώτο , χωρίς όμως την χρήση οργής και θυμού και κάποιοι κάνουν χρήση περισσότερο του θυμού και της οργής για να καταβάλλουν το ισχυρότερο σημείο του αντιπάλου. Τώρα το τι διαλέγει ο καθένας και γιατί... μπορεί να μας τα πεί εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμμ. Εγώ μπερδέυτηκα και το κατάλαβα αλλιώς. Με μπέρδεψε η λέξη της φράσης "άμυνας".

Απόλυτο δίκιο έχετε και οι δύο.

 

Χμμμ. Εμένα με αντιπροσωπεύει η πρώτη φράση....συνήθως χτυπώ τον "αντίπαλο", εκεί από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Γιατί χρησιμοποιώ αυτή την τακτική; Διότι όλοι λίγο πολύ είμαστε εγωκεντρικοί. Είναι μια τακτική βέβαια που δεν την χρησιμοποιώ συνειδητά. Απλά έτσι λειτουργώ. Έτσι μου βγαίνει.

 

Από την άλλη, πολύ δύσκολα θυμώνω. Ακόμα και στην προσβολή, θα προτιμήσω να απολαύσω το δώρο, παρα να οργιστώ.

Φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να ανήκει και στις 2 φράσεις. Η κάθε μία κρύβει 2 τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες.

Η πρώτη είναι φράση "Σοφίας", η δεύτερη "ενστίκτων" ή "ζωόδων χειμάρων" θα μπορούσαμε να πούμε.

Ποια είναι η συνιστώμενη;

Εξαρτάται πάντα από την περίσταση....Καμία δεν εγγυάται νικηφόρο αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Πάμε πόλεμο; Ακου αν διαβάσεις από τις εκδόσεις Rebel Osho μεταμόρφωσε τον θυμό σου θα καταλάβεις ότι σου προσφέρει τεράστια ενέργεια αλλά και ζεστασιά αντί για δροσιά. Ο Οσο θεωρεί τον θυμό σαν κάτι ίσο με την αγάπη μια και είναι στα ίδια μήκοι ενέργεια. Όμως λόγο της κοινωνίας δεν μας επιτρέπετει να τον εκτοξεύουμαι σε οποιοδήποτε γιατί δεν ξέρουμε πως θα εκδηλωθεί. Αυτό είναι κακό γιατί μας δηλητηριάζει. Αλλά και αν ξεσπάσουμε σε άλλον αυτός θα αντιδράσει δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Τονίζει οτι το καλύτερο ειναι να κάτσουμε λίγο και να σκεφτούμε και θα μας περάσει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...