Jump to content

Οι ηλιθιοι είναι γύρω μας;.....


Recommended Posts

Θα γίνω λίγο προκλητικός προς χάριν της συζήτησης:

 

Έχετε διαπιστώσει κάποια στιγμή, σε συζητήσεις κατιδίαν , σε προσωπικές επαφές , στα ΜΜΕ και γενικά σε μια γενικότερη αντίληψη οτι γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας που παρόλο που έχουν λάβει κατάληλη εκπαίδευση - παιδεία, αντιδρούν ας πούμε με μια περιορισμένης ευφυίας κίνηση-ομιλία;

 

Χωρίς ίχνος ματαιοδοξίας, με μια απλή αντίληψη , έχετε διαπιστώσει πολλές φορές δυσκολία να περάσετε κάποιο νόημα ή κάποιο μήνυμα σε άνθρωπο που επιμένει με "κολημένο" τρόπο στην δική του άποψη, χρησιμοποιώντας ισχυρές παρωπίδες , ακόμα και αν εν μέρει έχει κατανοήσει οτι κάτι δεν πάει καλά με την εκδοχή που λεει/πιστεύει/εκφράζει;

 

Προσοχή δεν είναι μήνυμα για επίθεση ή προσβολή... απλά είναι μια διαπίστωση που έχω κάνει μερικές φορές και θέλω να δω αν πραγματικά , μπορεί κάποιος να έχει βγάλει το ίδιο συμπέρασμα/κρίση.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας καλωσηλθες στον κοσμο μου!

Δευτερον δεν ειναι γυρω μας...ειναι παντου!

και τριτον πιστευω πως αιτια για την οποιαδηποτε συμπεριφορα τετοιου ειδους ειναι ο εγωισμος, τι αλλο;

 

και μαλιστα ο "κακος" εγωισμος, αυτος που προσταζει το ατομο να ψαξει τρπους ωστε να ανεβει στα ματια των αλλων

(ανεξαρτητως αν εχει κατι να προσφερει ή οχι, κ ασχετως τα μεσα που θα χρησιμοποιηθουν)

Link to comment
Share on other sites

:worthy::worthy::worthy::worthy:

 

Κι εμαν μεεκνευριζουν οι ηληθιοι οταν μηλαω μαζι τους αλλα οταν τους παρακολουθεις χωρις να συμετεχεις στην σηζυτηση εχουν πολυ πλακα (αυτο σας παρωτρηνω να κανετε) αλλα ακομα περισοτερη πλακα εχουν αυτοι που σηζυτανε μαζι τους.... :063laugh::063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Άμαζων....

 

Δεν μιλάμε για κανένα συγκεκριμένα και πίστεψε με , κανένας "ηλίθιος"-οχι έξυπνος, όπως τον φωτογραφίζουμε εδώ, δεν θέλει αφορμή και αιτία για να ασχοληθεί με οτιδήποτε ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει.

 

Sucore,

 

Πέρα απο τον εγωισμό όπου σαφώς είναι ενα κριτήριο , δεν έχεις παρατηρήσει ρε παιδάκι μου , έτσι ενα περιορισμένο οπτικό πεδίο, αλλά πέρα αυτού και μια σθεναρή αντίδραση , αν τον ταρακουνήσεις απο εκεί προσπαθώντας , οχι να του περάσεις μήνυμα, αλλά απλά να εκφραστείς αντίθετα με αυτά που πιστεύει;

 

Prince,

 

Σαφώς και οι ηλιθιοι είναι αήτητοι, αλλά τι κάνεις όταν είναι σε τέτοιο σημείο , που είσαι αναγκασμένος/η να τον αντιμετωπίσεις , όπου μάλιστα διακυβεύονται αρκετά πράγματα που είναι εις συμφέρον σου; Μπορείς να φύγεις απο εκεί και να τον αγνοήσεις;

Link to comment
Share on other sites

Αν προκητε για κατι συμαντικο και οχι απλα για ενα ατομο μεσα στην παρεα...Μπορεις κατα την γνωμη μου να κανεις 3 πραγματα:

1ον- Να επιστραταυσεις ολη σου την φαντασια και να τον κανεις να σκευτει << :002imwithstupid: δεν θα βλαλουμε ακρη, ας κανουμε αυτο γιατι θα μας σπασει τα νευρα.>>(δηλαδη να το παιξεις πιο ηληθιος απο τον ηληθιο)

2ον-Να επειρεασεις καποιον αλλον οστε να τα βγαλει αυτος περα μαζι του (δλδ. να βγαλει αυτος το φιδι απο την τριπα)

3ον- Να μαθεις με οποιονδηποτε τροπο πως να τον καταφερεις να περασει το δικο σου π.χ. ρωτωντας αλλα ατομα που τον γνωριζουν σηζυτοντας κατι ασχετο για να καταλαβεις τον τροπο σκεψης του κ.α.

 

Υ.Γ. Ανδεν πετηχει τιποτα απο αυτα τι να σου πω συνεχησε να ελπιζεις και ενημερωσε μσ μηπως μπορεσω να σε βοηθησω... Don't :surrender:

Link to comment
Share on other sites

Θα μπω κι εγώ στη συζήτησή σας, γιατί αυτό το είδος ανθρώπων θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή για να κάνει κάποιος σημαία του τη φράση "Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω" :blink:

 

Έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται κατηγορηματικά να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και κάποιες βασικές ικανότητές τους, π.χ την ικανότητα της ανάγνωσης. Ψάχνουν π.χ έναν αριθμό τηλεφώνου από έναν κατάλογο. Πνίγονται, βουλιάζουν δεν ξέρουν πως να πάρουν την απάντηση που ζητούν. Μα είναι απλό, διαβάζεις και το βρίσκεις :) Κι όμως αρνούνται. Δεν μπορεί το μυαλό τους να φτάσει ως εκεί... η ανάγνωση είναι υπερφυσικό πράγμα.

 

Υπάρχει κι άλλη μία κατηγορία ανθρώπων που είναι ό,τι πρέπει για τους υποτασικούς. Έχουν την ικανότητα να σου ανεβάσουν την πίεση στα 300 :cheerful: :rolleyes:

Θα αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη προ ημερών. Ρώτησα ένα συνάδελφο στο γραφείο αν ξέρει αν χρησιμοποιώντας το μετρό για το αεροδρόμιο είναι εύκολο να πας στο ΙΚΕΑ ή θέλει αρκετό περπάτημα. Η απάντησή του ήταν, "το μετρό δεν πάει στο αεροδρόμιο, ο προαστιακός παει". Πάει του λέω, το χρησιμοποιώ συχνά για τις μετακινήσεις μου -όχι ως το αεροδρόμιο- και το έχω δει που είναι γραμμένο σε πινακίδες, στους συρμούς κ.λπ. Να επιμένει... "οχι δεν πάει..." Μπαίνω λοιπόν στο internet, στην επίσημη σελίδα του αεροδρομίου και του μετρό του το δείχνω και του λέω "νά το, στα επίσημα sites... να ο χάρτης... ".

Και παιδιά αν το πιστεύεται, να επιμένει ότι δεν πάει... "Δεν ξέρω τι λέει στο internet, εγώ ξέρω ότι δεν πάει" :headb: :headb:

 

Να πως αποκτάς πίεση στα 40 σου :)

Link to comment
Share on other sites

Epinephelus να σου πω κατι μην εμπηστευεσαι και πολυ τα site δεν λεω αν παει ή δεν παει αλλα αν δεν εχεις μπει μεσα και να πας μην εισαι 100% σιγουρος γιατι μπορει π.χ. να ειανι υπο κατασκευει ακομα...Αλλα αυτο κατα την γνωμη μου ειναι εγωισμος και αρνηση του συγκεκρημενου ανθρωπου να παραδεχτει το λαθος του.Η καλυτερη στρατηγικη σε τετοιες καταστασεις ειναι να το πεις με απολυτη φυσικοτητα και χωρις ιχνος θοιμου (ακομα και αν εισαι ετοιμος να εκραγεις) εχεις δικιο καποιο λαθος θα εχει γινει στο σάιτ και θα με μπερδεψε και εμενα :whistling: .Αυτος θα φηγει καμαροτος αλλα απο μεσα του θα ειναι ρακος και θα το σκευτει πολλες φορες για να ξανα επιμηνει τοσο.Και εσυ 1, 2 λεπτα μετα θα ρωτησεις καποιον αλλον για να παρεις την πληροφορια που ηθελες :smilewink: και θα εχεις κανει και μια καλη πραξη. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Η ψυχολογία φίλε Αμαζων, είναι κάτι που δεν μπορείς να εφαρμόσεις στην πραγματικότητα. Κανένας άνθρωπος δεν κινείται στα στερεότυπα που μαθαίνεις απο βιβλία και συγγράματα. Παίρνεις μια καλή βάση αλλά απο εκεί και πέρα, επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός , θέλει αρκετή προσπάθεια για να αντιμετωπίσεις κάτι επάνω του.

 

Αυτό περί ανάγνωσης και πίσεης στα 300, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρθηκε. Να προσθέσω επίσης περιστατικά όπως την ανικανότητα ( ;;;; ) κάποιων να μπορέσουν να κατανοήσουν οτι κάποια πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται ή ακόμα χειρότερα αυτό που είπε επιφανειακά ο φίλος πριν , όσον αφορά την επιμονή κάποιου σε βαθμό κολήματος , που μόνο με παρωπίδες-τείχη μπορεί να παρομειαστεί.

 

Θέλετε παράδειγμα;... Έντονο;... προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιο φανατικό οπαδό ομάδας ποδοσφαίρου , για τα πιθανώς κακώς κείμενα της ομάδος του. Οχι να του αλλάξετε γνώμη,.... απλά να του επισημάνετε.

 

Αλλο παράδειγμα;... Στην εργασία επάνω! Προσπαθήστε να πείσετε σαν σύμβουλοι το αφεντικό σας , για μια κίνηση που όλοι αναγνωρίζουν οτι είναι σημαντική και ευνοική για την επειχήρηση , αλλά παρόλα αυτά , εκείνος παραμένει κολημένος σε μια λεπτομέρεια (οχι οικονομική!) που είναι εντελώς αστεία, για τα δεδομένα και το μέγεθος της ενέργειας

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που περιγράφεις φίλε Anor, δεν είναι ηλιθιότητα αλλά εγωισμός ή ανασφάλεια... ή και τα δύο.

 

Αυτό που θα ήθελα είναι κάποιος να δώσει ορισμό της 'ηλιθιότητας'... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Ηλίθιοι άνθρωποι , Νεφέλη , με την καθαρή έννοια του όρου , δεν υπάρχουν. Ο καθένας έχει ανεπτυγμένο κάποιο τομέα του μυαλού του σε συγκεκριμένα σημεία.

 

όμως πράξεις "ηλιθιότητας" υπάρχουν και και γίνονται απο πολλούς γύρω μας. Σε βαθμό εκνευριστικό μάλιστα, όταν ενισχύονται απο ανασφάλειες και εγωισμό όπως είπες.

 

Για τον ορισμό όπως λές , η ηλιθιότητα με την καθαρή έννοια του όρου σημαίνει υποανάπτυκτη ευφύια , κάτω απο τον Μ.Ο. που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτοί όμως αντιμετωπίζονται , μιας και είναι έτσι σε όλες τις φάσεις της ζωής τους και συνήθως έχουν προβλήματα υγείας που τους οδηγούν εκεί (βλ. down σύνδρομο). Εκείνοι που είναι επικίνδυνοι , είναι αυτοί που οι πράξεις τους, εν γνώσει τους, κινούνται σε αυτά τα πλαίσια, παρόλο που οι ίδιοι έχουν τις ικανότητες να κάνουν κάτι καλύτερο.

 

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Link to comment
Share on other sites

:offtopic: Epinephelus το Metro όντως δεν πάει μέχρι το αεροδρόμιο directly? Στο Commercial Part μπορεί να λέει Metro, οι σταθμοί να γράφουν Metro, αλλά το Metro με το που φτάνει στη Δουκίσσης Πλακεντίας πατάει φρένο, σε κατεβάζει κάτω και μετά από αρκετό περπάτημα παίρνεις τον Προαστιακό για το Αεροδρόμιο. Ωστόσο από τη στάση του Αεροδρομίου μέχρι το ΙΚΕΑ είναι κανα δυό χιλιόμετρα με τα πόδια, οπότε? εσύ αποφασίζεις αν θα το «κόψεις» ποδαράτο. :offtopic:

 

Back to our theme? Πριν αρκετά χρόνια ένας ex-boss μου είχε πει το «Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι» και όσο περνούν τα χρόνια το θυμάμαι όλο και πιο συχνά. Ηλίθιος δεν είναι ο στενόμυαλος, ο εγωιστής. Ηλίθιος είναι ο ηλίθιος. Έτσι απλά. Ο «στον εγκέφαλό μου χωράει μόνο μια θεωρία και ? για κακό δικό σας ? δεν συμπίπτει με τη δική σας», ο «οι δυνατότητες μου περιορίζονται μόνο σε μια λειτουργία και ? για κακό δικό σας ? δεν μπορώ να προσφέρω κάτι άλλο» και το χειρότερο ο «επειδή είμαι ηλίθιος αλλά δεν το αναγνωρίζω, προτιμώ να σας πείσω ? σκάσω - ότι η γη δε γυρίζει, παρά να καταλάβω ότι γυρίζει, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ έχω τη δυνατότητα να το καταλάβω». Αυτό είναι ο ηλίθιος! Είναι θέμα ικανότητας και όχι άποψης.

Το ?χω ξαναδηλώσει: είμαι ρατσίστρια με τους ηλίθιους. Σχεδόν τους φοβάμαι! Είναι επικίνδυνοι!

Link to comment
Share on other sites

Καλημερες βαση ενος ηλεκτρονικου λεξικου ''ηλιθιος'' σημαινει:

 

- ηλίθιος -α -ο [ilíθios] E6 : 1α. που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξυπνάδας: ~ άνθρωπος. Πρόκειται για ηλίθιο πρόσωπο. Eίναι τουλάχιστον ηλίθιο να ελπίζεις σε κάποια βοήθεια απ΄ αυτόν. β1. που ενεργεί επιπόλαια, απερίσκεπτα· ανόητος: Θα είσαι ~, αν αφήσεις τέτοια δουλειά / αν πουλήσεις το σπίτι, για να αγοράσεις αυτοκίνητο. Mην είσαι ~, πρόσεχε τι πας να κάνεις. || Hλίθιο ατύχημα / λάθος, που θα μπορούσε κανείς να το προβλέψει. β2. που είναι εύπιστος, αφελής: ~ είσαι; δεν κατάλαβες ότι σε κορόιδεψε; Eίναι τόσο έντιμος που μερικοί τον θεωρούν ηλίθιο. Θα πρέπει να ήμουνα ~ για να μην το καταλάβω. || (ως ουσ.): Aυτές είναι συμβουλές για ηλιθίους. Bρε, ηλίθιε, τι πήγες να κάνεις! 2α. που ταιριάζει σε ηλίθιο ή που τον χαρακτηρίζει: Hλίθιο ύφος / χαμόγελο. β. για κτ. που προέρχεται από άνθρωπο χαμηλού διανοητικού ή πνευματικού επιπέδου ή που απευθύνεται σε ανθρώπους με ανάλογο επίπεδο: Hλίθια απάντηση. γ. για κτ. που θεωρείται κακόγουστο, ευτελές, ασήμαντο κτλ.: Tελευταία κυκλοφορεί με ένα ηλίθιο καπέλο. 3. (ψυχιατρ., ως ουσ.) άτομο που έχει κάποια μορφή διανοητικής καθυστέρησης: Διανοητικά ο ~ βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιώτη και στο βλάκα. || Συμπεριφέρεται σαν ~. ηλίθια EΠIPP: Tον κοίταζε ~. [λόγ. < αρχ. ἠλίθιος `χαζός΄]

 

Τώρα με ποια κριτήρια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως ηλίθιο είναι άλλο. Πολυ λεπτη η γραμμή που χωρίζει τον στενομυαλο-εγωιστη-πεισματαρη κλπ από τη λέξη ηλίθιος, τουλάχιστον όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα

 

Με τι κριτήρια λοιπόν χαρακτηρίζουμε κάποιο συνάθρωπό μας ''ηλιθιο''?

 

Εγώ πάντως όταν καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει συνεννοηση με καποιον , ότι δεν ταιριάζω απλά ''κανω στη μπαντα'' σκεπτομενη οτι δε με καλυπτει σαν ανθρωπος και σαν αποψη και προχωράω μπροστα.

 

Απλά ας μη μπερδευομαστε! ο συνομιλητής μας που επιμένει , που είναι αγύριστο κεφάλι να το πω, το πιο πιθανό είναι να έχει ακριβώς την ιδια γνώμη για εμας οτι ειμαστε ηλιθιοι !!!!

 

Μήπως τελικα ειμαι ''ηλίθια''???? :blink::wacko:

 

Παιδιά ψαχτήτε μήπως και φτιαξουμε γκρουπάκι!!!! :lol::018bleh::lol:

 

Φλαφλάκια

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτό που λέμε "ηλιθιοι". Απλά και μόνο γιατί λίγο πολύ όλοι είμαστε :)

Από τα παραδείγματα που είδα για το θέμα θέλω να παρατηρήσω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να επιβληθούν, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Όσο πιο εδραιωμένες είναι οι απόψεις τους μάλιστα τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό. Δεν βρίσκω ότι είναι θέμα εγωισμού, θεωρώ ότι είναι θέμα προταιρεοτήτων και του τι θεωρεί ο καθένας σημαντικό. Το θέμα περιπλέκεται ειδικά σε θέματα που θέλει να έχεις συγκεκριμένη εμπειρία.

Γενικά, ειδικά σε θέματα ανταλλαγής απόψεων, διαφωνώ με τη θεωρία του να χαρακτηρίσεις κάποιον "ηλίθιο" ακόμα και αν δε σε εκφράζει η πρακτική του μιας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις σαν και αυτόν αφού τα ίδια κάνει και αυτός.

Η αποδοχή ότι ο καθένας έχει το δρόμο του και ή χαλαρότητα είναι κατα τη γνώμη μου ο καλύτερος δρόμος σε τέτοιους ξεροκέφαλους :) Στην τελική ο καθένας μας κάνει τελικώς αυτό που τον εκφράζει άσχετα με το τι θα πει ο άλλος, σωστό ή λάθος :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...