Jump to content

ΚΟΜΠΛΕΞ!!


Recommended Posts

Καταρχάς την έκφραση "κόμπλεξ δειλίας" δεν την έχω ξανακούσει και μου φαίνεται λίγο παράξενη.

Συνήθως αναφέρόμαστε σε κόμπλεξ(σύμπλεγμα) κατωτερότητας ή ανωτερότητας.

 

Σύμπλεγμα κατωτερότητας => αισθανόμαστε οτι μειονεκτούμε σημαντικά σε σχέση με τους γύρω μας, χωρίς αυτό πραγματικά να συμβαίνει.

Σύμπλεγμα ανωτερότητας => αισθανόμαστε οτι πλεονεκτούμε σημαντικά σε σχέση με τους γύρω μας χωρίς αυτό πραγματικά να συμβαίνει.

Και τα δύο συμπλέγματα πηγάζουν από την έλλειψη κρίσης και έχουν ώς αποτέλεσμα την χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλαζονική συμπεριφορά κλπ.

 

 

Συμφωνω με τα παραπανω,προσωπικα θα ελεγα οτι εχω κομπλεξ και μεγαλο με την λεξη "κομπλεξ"

Δεν καταλαβαινω πως μια τοσο μ :censored: λεξη εχει μπει στο ελληνικο λεξιλογιο και τι τελικα ακριβως σημαινει...

Τωρα οσο αναφορα δειλια και θαρρος στους ασκητες,και οχι μονο,θα ελεγα πριν κανεις ευκολα αρχισει με το homo sapiens μυαλουδακι του να κρινει ,τι ειναι σωστο,λαθος,δειλο,θαρραλεο..γιουβετσι και στουπετσι..

να μπει στον χορο τον οποιο χαρακτηριζει και να χορεψει ο ιδιος και αν τα καταφερει να χορεψει,τοτε ας κρινει... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ίσως επειδή παρεξηγήθηκα ελαφρώς εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Γενικά η οπτική μου είναι κατα πόσο ωφελείται το σύνολο και όχι μια μονάδα.

Μια μονάδα, ένα άτομο από μόνη της είναι αδύναμη. Ο ερημίτης όπως και ο κάθε ένας μας ατομικά αργά ή γρήγορα θα πέσει, μεταφορικά μιλώντας πάντα, ή θα τον βρει ο θάνατος που είναι και το πιο πιθανό. Τίποτα δεν επιτεύχθηκε ουσιώδες και αν ακόμη επιτευχθεί αφορά καθαρά τον εαυτό του και μόνο.

Όσον αφορά αυτό που ακούω συχνά, "όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει" κτλ και εργάτης οικοδομής δεν έχω κάνει, δε σημαίνει ότι δεν ξέρω με το ταπεινο "homo sapiens" μυαλουδάκι μου τι τραβάνε.

Δεύτερον, πουθενά δεν έγραψα ότι είναι εύκολο. Έγραψα ότι είναι δειλό, γιατί είναι πολλοί απο αυτούς που διδάσκουν τα κάθε λογής, χωρίς να ανακατευθούν στην πρακτικότητα της καθημερίνής ζωής κάνοντας πράξη τις διδασκαλίες τους. Και καθημερινή ζωή δεν εννοώ μόνο τι θα φάμε, τι θα πιούμε αλλά και τι θα μας κάνει ευτυχισμένους. Αν το ενδιαφέρον του ερημίτη είναι να προσεγγίσει ,όπως είπε και κάποιος από τους φίλους εδώ, το "θείο" μόνος τους, μαγκιά του και θα είμαι και ο πρώτος που θα το συγχαρώ (όχι ότι θα μετράει και σε τίποτα :) )

Τρίτον και να μην σας κουράζω με κατεβατά, αναγνωρίζω την ανάγκη της απομόνωσης ως μέσο να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, μιας και αποκόπτεσαι από τα εξωτερικά προβλήματα και εστιάζεις μέσα σου. Όμως η καθημερινότητα σε γαλουχεί και σε δυναμώνει αρκετά για αυτά που έχεις μέσα σου.

Στα μάτια μου τα περισσότερα προβλήματα και συμπλέγματα προέρχονται από την έλλειψη του ενός ή του άλλου.

Ο άνθρωπος δεν ξέρω κατά πόσο προορίζεται για θεός, αλλά ξέρω ότι είναι φυσικό ον, αν σπάσει την ισορροπία του δημιουργούνται τα προβλήματα.

 

PS Συγγνώμη επίσης για την άτοπη χρήση του συμπλέγματος με τη δειλία. Κοιτώντας πάντως σε λεξικά το complex είναι νεύρωση που θεωρητικά πηγάζει από την καταπίεση του υποσυνείδητου. Αυτό ήταν η μια θεωρία. Έχουν αναπτυχθεί ποικίλες θεωρίες για το θέμα, αλλά παραμένουν αυτό και μόνο, θεωρίες.

Link to comment
Share on other sites

 

Όσον αφορά αυτό που ακούω συχνά, "όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει" κτλ και εργάτης οικοδομής δεν έχω κάνει, δε σημαίνει ότι δεν ξέρω με το ταπεινο "homo sapiens" μυαλουδάκι μου τι τραβάνε.

 

Φιλε μου μερικες παρατηρησεις,

1) Δυστηχως αν δεν εχεις κανει οικοδομος οσο και αν εχεις καλη φαντασια και κατανοηση,δεν θα εισαι σε θεση να κρινεις πως χτιζεται ενα σπιτι και τι δυσκολιες εχει,και ποια η φυση της δουλειας!

2) Στην παρατηρηση για το homo sapiens μυαλουδακι δεν το ειπα για κανεναν προσωπικα,και δεν βγαζω και τον εαυτο μου απ'εξω

3) Προσωπικα δεν ειμαι υπερ του μοναχισμου,αλλα δεν τον κατακρινω και ουτε τον θεωρω δειλια.Ο καθε ανθρωπος εχει ερθει εδω για να τραβηξει το δικο του μονοπατι οποιο και αν ειναι αυτο και το μονοπατι αυτο ειναι ΛΑΘΟΣ μονο οταν δημιουργει προβληματα σε αυτον που το ακολουθει η' παραβιαζει την ελευθερια του αλλου.Αν δεν συμβαινει τιποτα απο τα δυο δεν εχουμε δικαιωμα να κρινουμε κανεναν και..

4) η λεξη Complex εστω και αν υπαρχει σε μερικα νεοελληνικα λεξικα ,δεν ειναι "ελληνικη" και ειναι προσωπικα για μενα ενας ατυχεις και επιφανειακος χαρακτηρισμος που ακουγεται απο "αμερικανακια" oποιασδηποτε εθνικοτητας

Φιλικα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σχετικα με την Διαστροφη σαν Συνπλεγμα Συναισθηματων τι μπορειτε να πειτε;

Προσωπικα μια πολυ απλη περιγραφη οπως τη βλεπω εγω ειναι να αντιστρεφεται το νοημα οποιων πληροφοριων λανβανει καποιος.

Επειδη ομως μου φαινεται κομματακι κενή μπορειτε να γραψετε πως το βλεπετε εσεις;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...