Jump to content

Ποια Είναι Η Κοσμοθεωρία Σας;


Ποια είναι η κοσμοθεωρία σας;  

54 members have voted

  1. 1. Επιλέξτε μια από τις επιλογές που αναφέρονται στην δημοσκόπηση, με βάσει το ποια είναι αντιπροσωπευτική ή πλησιέστερη στην κοσμοθεωρία σας

    • Μονοθεϊστική (Χριστιανισμός, Εβραϊσμός, Μωαμεθανισμός, Βουδισμός και ΟΛΕΣ οι «αποχρώσεις» τους)
      62
    • Πολυθεϊστική / Παγανιστική (Wicca, Ινδουϊσμός, Σαμανισμός, Ελληνική θρησκεία και όλες οι αρχαίες θρησκείες)
      51
    • Πανθεϊστική (Γνωστικισμός, Ζεν, αρχαία ελληνική φιλοσοφία κλπ)
      43
    • Αγνωστικιστική
      35
    • Άθεη
      24


Recommended Posts

...Και μετά λένε πως οι μονοθεϊστές δεν λοξοκοιτάζουν ποτέ προς "αιρετικών" μεριά... :P
Μάλλον υπάρχει κάποια σύγχιση εδώ. Ο μονοθεϊσμός δεν είναι ένα πράγμα. Υπάρχουν μερικές χιλιάδες "μονοθεϊστικές" παραλλαγές ("αιρέσεις" με την αυθεντική έννοια). Έχω δει να αναφέρονται μέχρι και 130.000 τέτοιες. Πολλές από αυτές δεν απορρίπτουν όλες τις άλλες, αλλά τις δέχονται ως διαφορετικές "εκφράσεις" του ίδιου πράγματος.

Άρα δεν τίθεται θέμα "λοξοκοιτάγματος".

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Επ??? Γιατί το προηγούμενο ποστ μου ανέβηκε 2 φορές...;?

 

 

Ουτις, δεν διαφωνώ με αυτό που λες. Υπάρχει το τρανταχτό παράδειγμα του Γνωστικισμού...

 

Απλά εδώ το έθεσα από την άποψη π.χ. ο ορθόδοξος χριστιανός, που πιστεύει 100% στην Αγ.Γραφή και εκκλησιάζεται κ.τ.λ. αλλά παράλληλα και παρά τις αποθαρρύνσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις "πέραν της Χριστιανικής Θρησκείας σύνορα" πεποιθήσεις και τακτικές, ακολουθεί μεθόδους άσκησης γιόγκα ή ...βουδιστικούς διαλογισμούς (δε τα κατεβαζω απ΄το μυαλό μου: τουλάχιστον δυο άτομα γνωστά μου έχουν παραδεχθεί τέτοιες πρακτικές...)!!! Σύγχυση να το πεις, σχιζοφρενική/αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά να το πεις...όπως και να'χει το "λοξοκοίταμα" σε...διαφορετικές ατραπούς υφίσταται...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ να ρωτήσω κάτι;

Μήπως θα πρέπει ν'ανησυχώ που δεν με αντιπροσωπεύει καμία απ'τις δωθείσες κοσμοθεωρίες της δημοσκόπησης; :019blush::018bleh:

 

Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να μου δωθεί είναι αυτός της αθρησκείας.

Αν και υπάρχουν ορίσμένες θρησκείες/θεωρίες που υπερσυμπάθω όπως ο Πανθεϊσμός και η Wicca,αλλά θα έλεγα πως πιστεύω σ' ένα ''μείγμα'' κοσμοθεωριών,μαζί με αρκετά δικά μου στοιχεία.

 

 

Υ.Γ:Τελικά,μάλλον θα χρειαστώ ψυχίατρο. :insane:

Edited by Avis
Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις κάτι φίλη Avis;

 

Αν το καλοψάξεις, τελικά ο αριθμός των πιθανών κοσμοθεωριών ταυτίζεται με τον αριθμό των ανθρώπων επί της Γης. Καμμία κοσμοθεωρία δεν μπορεί να έχει 100% εφαρμογή και αποδοχή έστω και σε δύο διαφορετικά άτομα (σκεπτόμενα άτομα...)

Link to comment
Share on other sites

Αν το καλοψάξεις, τελικά ο αριθμός των πιθανών κοσμοθεωριών ταυτίζεται με τον αριθμό των ανθρώπων επί της Γης. Καμμία κοσμοθεωρία δεν μπορεί να έχει 100% εφαρμογή και αποδοχή έστω και σε δύο διαφορετικά άτομα (σκεπτόμενα άτομα...)

 

Καπου ειχα διαβασει ακριβως αυτο, βασικα στο περιπου, νομιζω σε ενα ινδουιστικο βιβλιαρακι..

ελεγε λοιπον πως οι δρομοι προς την θεωση ειναι οσες κ οι πνοες των ανθρωπων στην γη.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που ψυχοσωματικά, σε φυσικό/υλικό και πνευματικό επίπεδο, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ακριβές αντίγραφό μας (ούτε πρόκειται να υπάρξει), είναι φυσικό κι επόμενο η κάθε εκδήλωση και το κάθε τι που σχετίζεται σημαντικά ή ελάχιστα με εμάς να το ερμηνεύουμε διαφορετικά από τους υπολοίπους. Είτε σε σημεντικό, είτε σε αμελητέο βαθμό, η παραλλακτικότητα υφίσταται και ως εκ τούτου, a priori ορίζουμε πως κάθε ανθρώπινη κοσμοθέαση αποτελεί μοναδική κι ανεπανάληπτη ερμηνεία του Όλου...

 

Αυτή η άποψη δεν εμπεριέχει κάποια περίεργη ή αναπόδεικτη παραδοχή, ούτε αποτελεί δογματική δοξασία. Αποτελεί βασικό κανόνα της φύσης και ως εκ τούτου, είναι βαθύτατα αληθής. Σκεφτείτε μόνον πόσο αλλάζουν τα δεδομένα της ζωής αν μεταφέρουμε αυτή τη θέση σε κοινωνικό αλλά και μεταφυσικό επίπεδο.

 

Πουθενά χώρος για θρησκείες...

Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να μου δωθεί είναι αυτός της αθρησκείας.

 

Κι εγώ ανακάλυψα ότι μονο αυτό μου ταιριάζει! :cheerful: :clapping: Δέχομαι πολλά απ' αυτά που λένε οι διαφορες θρησκείες, αλλα τα περνάω μέσα από το δικό μου ''φίλτρο''. Μέσα απ' τη δικη μου εμπειρία. Και φτιάχνω τελικά αυτό που πιστεύω και με εκφράζει απόλυτα.

 

Κατ' εμέ, λοιπόν, ''δουλειά'' του Θεού, είναι να παρατηρεί τις επιλογές των ανθρώπων. Δεν επεμβαίνει ποτε στις καταστάσεις, δεν αλλάζει τίποτα απ' αυτά που έχουμε δημιουργήσει, και σε καμια περιπτώσει δε μας ''ξελασπώνει''. Αυτό που κάνει - που έχει ήδη κάνει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μας, αλλα συνεχίζει ακόμη να το κάνει - είναι να μας δίνει τα εργαλεία εκείνα με τα οποια θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Ο Θεός θα βοηθήσει έναν άνθρωπο - όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους - να υλοποιήσει το μεγαλύτερο οράματα που έχει αυτός ο άνθρωπος για τον Εαυτό του. Είτε αυτό είναι ''κακό'' για τον άνθρωπο τον ίδιο και τους άλλους, είτε είναι ''καλό''. Ο Θεός δίνει πάντα αυτό που του ζητούν οι άνθρωποι. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της φράσης: ''Ζητα και θα πάρεις''. Αλλα δε γίνεται να δώσει ο Θεός σε έναν άνθρωπο κάτι το οποιο ο ίδιος ο άνθρωπος δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει - αυτό είναι Νομος. Γιατί πάντα παίρνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε - και μας αξίζει - να έχουμε. Στην πραγματικότητά μας εμφανίζεται αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε - ή αυτό που θεωρούμε ότι μας αξίζει. Πιστεύω πως ο Θεός δεν κρίνει τις επιλογές και τις πράξεις μας, μονο και μονο επειδή, αν το έκανε, θα καταργούσε την ελεύθερη βούλησή μας. Γιατί, τι είδους ελεύθερη είναι η βούληση η οποια αναγκάζει ουσιαστικά κάποιον και κάνει αυτό που θέλει κάποιος άλλος? Όταν κάποιος αναγκάζεται να κάνει κάτι, παρα τη θέλησή του, και παρ' ολ' αυτά του λένε πως έχει ελεύθερη βούληση, αυτό που γίνεται είναι κοροϊδία. Αυτό δεν είναι ελεύθερη βούληση, αλλα καταναγκασμούς. Υποδούλωση, και κατά συνέπεια κατάργηση της ελεύθερης βούλησης.

 

Επίσης, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποιο να είναι έξω από το σχέδιο του Θεού, γιατί το σχέδιο του Θεού είναι να δημιουργήσουμε τα πάντα! Τα πάντα! Ο,τι μας εκφράζει, κι ο,τι μας καλύπτει. Είτε αυτό είναι ''καλό'', είτε αυτό είναι ''κακό''. Είτε είναι ''σωστό'', είτε είναι ''λάθος'' :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις κάτι φίλη Avis;

 

Αν το καλοψάξεις, τελικά ο αριθμός των πιθανών κοσμοθεωριών ταυτίζεται με τον αριθμό των ανθρώπων επί της Γης. Καμμία κοσμοθεωρία δεν μπορεί να έχει 100% εφαρμογή και αποδοχή έστω και σε δύο διαφορετικά άτομα (σκεπτόμενα άτομα...)

 

Θα συμφωνίσω σε αυτό. :)

Το θέμα είναι όμως, πώς καμία από τις θρησκείες δεν πλησιάζει αρκετά την θεοσοφία μου, ώστε να μπορέσει να την χαρακτηρίσει.

 

Ανέκαθεν είχα μια εντελώς δική μου φιλοσοφία και το γεγονός ότι μεγάλωσα σε καθαρά χριστιανικό περιβάλλον, δεν την επηρέασε καθόλου.

Μέχρι την ηλικία των δεκατριών, ονομαζόμουν χριστιανή. Εκείνη τη χρονία ήταν που διδαχτήκαμε στο σχολείο ειδικότερα για το χριστιανισμό και την Αγιά τριάδα. Εγώ, προφανώς, διαφωνούσα καθέτως με όλες αυτές τις θεωρίες κι έτσι αντιλήφθηκα πως ο τίτλος αυτός δεν μου "ταιριάζει".

Τα αρνητικά σχόλια των συμμαθητών και των καθηγητών μου, βέβαια δεν με σταμάτησαν απο το να μιλάω για τις απόψεις και τις εμπειρίες μου, ώσπου τα παιδία κάθε φορά που με έβλεπαν σταύρωναν τα δάχτυλα "εξορκίζοντάς" με.

 

Θυμάμαι διαβάζοντας για τον Πανθεϊσμο, η ώρα 12:15, πίστεψα πως επιτέλους απέκτησα κι εγώ όνομα. Χάρηκα τότε πόλυ, παρόλο που "διασκέδαζα" το γεγονός ότι άνηκα σε εκείνους που δεν ανήκουν. Στις 12:16, που ξανακοίταξα το ρολόϊ, ο ενθουσιασμός είχε απλά χαθεί, γιατί κατάλαβα πως τα σημαντικόρερα μέρη της κοσμοθεωρίας μου έλειπαν, παρόλο που την είχε πλησιάσει περισσότερο απο τις άλλες θρησκείες.

 

Ίσως βέβαια και κάποιος στον κόσμο να συμφωνεί μαζί μου.

Θα το μάθω κάποτε. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή Avis, θα σε προέτρεπα να κινείσαι πέραν από ταμπέλες και τίτλους... Οι ταμπέλες σε τέτοια ζητήματα είναι ναρκοπέδιο. Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά που (και έως που) θα κινηθείς μέσα στις θρησκείες για να αξιώνεις την πλήρη ασφάλεια και ορθότητα των επιλογών σου μέσα από αυτές.

 

Ούτε κι εγώ θα έλεγα πως κάποιος τίτλος θρησκείας ή κοσμοθέασης με καλύπτει απόλυτα. Αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έχω το άγχος να "βαφτίσω" την κοσμοθέασή μου. Κυρίως οι τίτλοι χρειάζονται για να μπορέσουμε με μία λέξη να δώσουμε στον συνομιλητή μας να καταλάβει το που περίπου κινούμαστε. Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η λίστα με ορολογίες περί θρησκείας, μπορούν μόνον να αποτελούν τμήματα αυτού που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

 

Αν πάντως χρειάζεσαι έναν γενικότερο τίτλο για την κοσμοθέασή σου, θα σε προέτρεπα να βρεις τη θέση σου ανάμεσα στις τρεις πιο γενικές κοσμοθεάσεις:

 

1. Θεϊστής

2. Αγνωστικιστής

3. Άθεος

 

Το 1 με το 3 τίθενται αντιδιαμετρικά μεταξύ τους, ενώ το 2 βρίσκεται κάπου στη μέση των γενικότερων κοσμοθεάσεων. Πάντως, όσο ξοδεύεις χρόνο στην αναζήτηση τίτλων και ονομάτων, τόσο χάνεις χρόνο από το να βρίσκεις στοιχεία που ολοκληρώνουν την κοσμοθέασή σου...

Edited by Anon
Link to comment
Share on other sites

Όντως, σε βρίσκω απόλυτα σωστό, φίλε Anon. Ευχαριστώ και για τις απαντήσεις σου. :)

 

Δεν ήθελα να δείξω κάτι από αυτά που έγραψες, λάθος μου αν συνέβει. Τολμώ να πώ, όπως και προανέφερα, πως "απολαμβάνω" την ιδέα της "ελευθερίας", κινούμενη σε εντελώς δικά μου πλαίσια, όσων αφορά τη θρησκεία. Αντιφάσκω, το ξέρω. Αλλά δεν με ανήσηχει το γεγονός ότι παραμένω αχαρακτήριστη, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα το έθετα περισσότερο ώς περιέργεια για το αν και άλλοι ασπάζονται τα πιστεύω μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μ' ενοχλεί, ούτε με τρομάζει το αντίθετο. Και βέβαια δεν ψάχνω σαν "τρελή" να βρώ όνομα, τα αναζητώ σε λογικές ατραπούς.

 

 

Όσο τώρα, για τις κοσμοθεάσεις που ανέφερες, θα απέκλεια τους δυο τελευταίους τίτλους.

Θα ήθελες όμως, να περιγράψεις (όσο πιο περιληπτικά γίνεται) την πρώτη ιδέα, του θεϊσμου;

Αυτό, γιατί δεν κατάφερα να βρώ κάτι πιό συγκεκριμένο. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εμένα παιδιά με εκφράζει ο Χαοτισμός... Η λατρεία του ενός που περιλαμβάνει τα πάντα!

Έτσι, μάλλον θα ψηφίσω Μονοθεϊσμό, μόνο με την έννοια της ενσάρκωσης του κόσμου σε ένα Πρόσωπο.

Αυτό του Χάους

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 6 months later...
Guest alkaios

Έχω μια εύλογη απορία: Γιατί όλες οι κοσμοθεωρίες που μπορούμε να επιλέξουμε, αφορούν το θεό; Ακόμη και η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, εντάσσεται στην κατηγορία του Πολυθεϊσμού.. Ενώ στην πραγματικότητα, οι θρησκείες, δεν έχουν θεωρίες, αλλά μύθους, διότι η θεώρηση του κόσμου, είναι μια πράξη καθαρά φιλοσοφική.

 

Οι θεοσεβούμενοι, όλων των κατηγοριών, δε θεωρούν, αφού δε σκέπτονται. Απλώς πιστεύουν!.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εγώ δεν έχω καταλήξει κάπου. Από τα μαθηματικά μπορεί να αποδειχτεί το "εν αρχή ην το Χάος", έτσι μάλλον έχει δίκιο ο Ησίοδος με το Χάος (και άπειρη διάνοια) και το Έρεβος (κενό) προέκυψαν όλα τα (αρχικά?) όντα...

 

Τώρα το τι θεοί (καλοί) και δαίμονες (κακοί) προέκυψαν και τι άλλα πνεύματα και πως, δεν μπορούμε να ξέρουμε...

 

Διαισθάνομαι και ξέρω ότι γίνεται στο πνευματικό επίπεδο ένας αιώνιος πόλεμος, δεν ξέρω όμως πόσες και ποιες πλευρές πολεμούν και άρα είναι αδύνατο χωρίς αξιόπιστη πληροφορία να διαλέξει κανείς πλευρά... για αυτό και δεν έχω καταλήξει κάπου...

 

Για τι δικό μας επίπεδο ισχύει το "όπως κάτω έτσι και πάνω και όπως πάνω έτσι και κάτω"...

 

Edited by Grey
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μια καλή επιλογή που θα μπορούσε να έχει είναι :ασπάζομαι οτι μου χρειάζεται όποτε το χρειαστώ!!!!

μια καλή φίλη μου είχε πει <<όλη εσείς η νέοι χαοτιστές μας βγήκατε >>

εγώ σαν χαοτιστής τι να επιλέξω δηλαδή??? :S

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...