Jump to content

Εξομολόγηση στα σχολεία


jimjim
 Share

Recommended Posts

το κρυφό σχολείο πίνακας;..... σιγά μην ήταν και όραμα...

Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που σε έγγραφα τους δηλώνουν οτι αρκετά παιδιά με την "ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ" υποστήριξη ιερέων διάβαζαν την Αγ.Γραφή και έπαιρναν γνώσεις ανάγνωσης και γραφής (βλ. Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη).

 

"...όλη η φιλολογία περί κρυφού σχολειού είναι παραμύθι. Κανένας έγκυρος ιστορικός, ούτε ο Παπαρρηγόπουλος, που αφιερώνει στην εποχή της τουρκοκρατίας τους δύο από τους εννέα τόμους της «Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους», ούτε ο Σάθας, εις την «Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα» του, ούτε και η νεώτερη δεκατετράτομη «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών, κάνουν οποιαδήποτε μνεία περί κρυφού σχολειού. Στο τελευταίο μάλιστα σύγγραμμα και συγκεκριμένα στον 10ο τόμο και στη σελίδα 366, οι συντάκτες του σχετικού κεφαλαίου Γ. Ζώρας και Α. Αγγέλου (καθηγητές πανεπιστημίου αμφότεροι), είναι κατηγορηματικοί: «Κρυφό σχολειό δεν υπήρξε, πρόκειται για μύθο», υποστηρίζουν. Το ίδιο είχε πει από τον 19ο ήδη αιώνα ο Μ. Γεδεών και κατά τον 20ον ο Γιάννης Βλαχογιάννης: «Δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία που να βεβαιώνει την ύπαρξη κρυφού σχολειού», βεβαιώνει."

 

Ο Κολοκοτρώνης σημάδευε τον Παπαφλέσσα;... ναι... οκ.. οτι πεις. Το μόνο που είναι αληθινό ,και έχει δόση αλήθειας, είναι οτι όντως ο Παπαφλέσσας ,εναντιώθηκε σε διαταγή απο το Φανάρι που όντως είχε πολύ καλές σχέσεις διπλωματίας & εμπορίου(!!!) με την Οθωμανική αυτοκρατορία , και αυτό το έκανε για να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή του.

Σαφώς και ήθελε την ανεξαρτησία της περιοχής του (δεν υπήρχε όραμα για Ελλάδα τότε) αλλά με τόσες αποτυχημένες εξεγέρσεις, ούτε λόγος για αποτίναξη τούρκικου ζυγού. Ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια αρχικά να επηρρεάσει τις τότε πολιτικές επεκτάσεις των θεμάτων και να πιέσει κάποιες καταστάσεις. Αλλά μεταλλάχτηκε στην πορεία.

Τα περισσότερα στοιχεία θα τα βρείτε στην αυτοβιογραφία του Κολοκοτρώνη (άκου τον σημάδευε!!) και στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.

 

Θα επιστρέψω δριμύτερη, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχω στα χέρια μου πηγές (ούτε καν μη αξιόπιστες).

 

Πάντως γιατί αποκλείεις το γεγονός ο Κολοκοτρώνης να μην το έγραψε στην αυτοβιογραφία?

Αυτή η "ανακοίνωση" θα ήταν μια γερή γροθιά στο στομάχι της εκκλησίας.

Και σε μια εποχή που το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν ήταν οι διαμάχες, μπορεί να "κουκουλώθηκε" για να μην ξεσπάσουν.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Έκανα ένα σοβαρό ιστορικό λάθος...

 

όχι Παπαφλέσας, Παλαιών Πατρών Γερμανός

 

"Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στις πρώτες σελίδες των απομνημονευμάτων του ομολογεί ότι όταν ξεκίνησε ο ξεσηκωμός δεν ήταν στην Αγία Λαύρα, ούτε ύψωσε εκεί λάβαρα, όπως του "καταλογίζουν" μεταγενέστεροι και σημερινοί θαυμαστές του."

 

Τώρα αν ήταν και δεν το ομολογεί διότι τον "σημάδευαν" δεν το ξέρω.

Δυστυχώς στο internet δεν μπορώ να βρω πληροφορίες και οι πηγές που βρήκα μπορούν πολύ εύκολα να χριστούν ως μη αξιόπιστες.

Link to comment
Share on other sites

αρχίζω απο το τέλος...

 

Ο Κολοκοτρώνης , έγραψε οτι ο παπαφλέσσας (παραφράση τοποθετώ μιας και δεν το θυμάμαι αυτούσιο πέρα απο το νόημα του)..

"πήγε κόντα στο Φανάρι και τους Μεγάλους, για να κερδίσει την εύνοια των λαϊκών"... ή κάπως έτσι.. πάντως αν θες, με όλη την καλή διάθεση , τα βιβλία τα έχω διαβάσει, μπορώ να στα δανείσω αν θες.

 

Για το κρυφό σχολείο, όπως είπα, ήταν ανεπίσημες προσπάθειες ιερέων και πέρασαν σε εμάς μέσα απο προφορική παράδοση, μιας και μην ξεχνάς οτι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τυπογραφεία τότε.

Όταν κάτι είναι ανεπίσημο, σημαίνει μη οργανωμένο και απο μερικά μεμονωμένα άτομα, χωρίς καμιά χορηγία ή κεντρική οργάνωση, εκείνη την εποχή. Άρα σαφώς δεν υπήρχε κρυφό σχολείο , με την έννοια του σχολείου σήμερα...

 

Πάντως για να μην χαρακτηριστώ ώς απόλυτος , θα προσπαθήσω να κοιτάξω για πηγές που το αναφέρουν αυτό που ισχυρίζομαι ,για να ανταποδώσω σωστά το επειχήρημα μου.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ρε σεις......και εγώ το ελληνικό σχολείο τελείωσα και μάλιστα πήγα σε 4 διαφορετικά (εκ των οποίων το 1ο ιδιωτικό ''παλαιών'' αρχών). Σε κανένα από αυτά δεν ήρθε κανείς ιερέας για να εξομολογηθούμε, ούτε ποτέ ακούστηκε κάτι τέτοιο. Μία φορά θυμάμαι στο δημοτικό (τετάρτη τάξη) μας είπαν όποιος θέλει να πάει στην εκκλησία το πρωί να εξομολογηθεί (θα μας περίμενε ο ιερέας σαν ομάδα, για να μην χάνουμε χρόνο) και δεν θα πηγαίναμε σχολείο εκείνη την ημέρα (ισχυρό επιχείρημα για εμάς τότε).

Έκτοτε δεν έχω εξομολογηθεί δεύτερη φορά, και όχι μόνο δεν μου το επέβαλαν, αλλά δεν μου το έχει καν προτείνει και κανένας (ούτε ιερέας, ούτε δάσκαλος, ούτε κανείς).

Άλλωστε..... από πότε εφαρμόζονται οι νόμοι στην Ελλάδα; Και ποιός το ελέγχει;

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα.. ερώτηση προς kouranis... δεν το κατάλαβα το ύφος με ειρωνεύεσαι? Χλευάζεις την επαγγελματική μου αξιοπιστία? Αλίμονο στους νέους που θα στραφούν σε εμένα???? με ξέρεις και από χθες ρε μεγάλε??? Δεν κατάλαβα!!! Έχεις την ψευδαίσθηση του κριτή και μπορείς να κρίνεις αν εγώ είμαι καλός στο επάγγελμα μου? και δίνεις και συμβουλές να απομακριθουν οι νέοι από εμένα?? για σοβαρέψου !!!!

Όσο για την ιστορία? καλό είναι να μιλάμε με αποδείξεις και όχι είδα.... άκουσα.... μου είπαν... κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Ηρεμία. Jimjim ο kouranis πιστεύει (και όντως δεν έχει διατυπωθεί σωστά), πως είσαι ιερέας.

Kouranis κάνεις λάθος. Και εκτός αυτού, πάνω από όλα σεβασμός προς τα μέλη.

 

ΥΓ: Παρατηρήσατε οι υπόλοιποι πως σε κάθε θέμα θρησκείας υπάρχουν πάντα διενέξεις; :unsure:

Μην φανατίζεστε...

Link to comment
Share on other sites

Όσο για την ιστορία… καλό είναι να μιλάμε με αποδείξεις και όχι είδα.... άκουσα.... μου είπαν... κτλ.

 

Όχι μόνο καλό αλλά απαραίτητο... Δυστυχώς δεν είχα πηγή συγκεκριμένη.

Το έχω ακούσει 2 φορές, στη 3η λυκείου από τη φιλόλογό μου στο σχολείο και από το φιλόλογό μου στην έκθεση.

Αλλά ψάχνοντας (σήμερα) έμαθα, και αυτό είναι ότι πιο σπουδαίο.

____

Δεν ξέρω πια είναι η δουλειά σου, δεν ξέρω αν είσαι πατέρας και δεν ξέρω αν θυμάσαι τα νεανικά σου χρόνια.

 

Θα επιμείνω όμως στην ερώτησή μου και σε παρακαλώ να μου απαντήσεις:

 

Αποκαλείτε τους νέους φραπεδόμυαλους όμως η νεολαία είναι το μέλλον σας, γιατί του φέρεστε έτσι;
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα.. ερώτηση προς kouranis... δεν το κατάλαβα το ύφος με ειρωνεύεσαι? Χλευάζεις την επαγγελματική μου αξιοπιστία?

 

Ίσως το ύφος μου να βγήκε κάπως ειρωνικό, αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Εφόσον είμαστε στην ενότητα "Το γέλιο κάνει καλό" και μέσω της συζήτησης μου γεννήθηκε η εικόνα κάποιου ψυχολόγου να στέλνει για εξομολόγηση κάποιον, την οποία βρίσκω αστεία είπα να το γράψω. Απο την άλλη με το να χαρακτηρίζουμε ένα ολόκληρο σύνολο (την νεολαία) ώς "άχρηστη" ή "φραπεδόμυαλη" και εφόσον θεωρώ και εγώ τον εαυτό μου μέλος αυτoύ του συνόλου, πώς περιμένεις να εκλάβω τα λεγόμενα σου;

 

Επιπλέον ανέφερα κάποιον όρο της ψυχολογίας, το self-fullfilling prophecy. Αυτό είναι όταν οι ανθρώποι έχουν μια προσδοκία/προκατάληψη ώς προς το πώς είναι κάποιο άτομο (άχρηστος, φραπεδόμυαλός κτλ), η οποία επηρεάζει το πώς συμπεριφέρονται σε αυτό το άτομο, η οποία συμπεριφορά με την σειρά της προκαλεί αυτό το πρόσωπο να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επαληθεύονται οι προσδοκίες τους.

(Πηγή: Aronson, "The Social Animal")

 

Δηλαδή αν ένας νέος βρεθεί μια μέρα στο γραφείο κάποιου ψυχολόγου λόγω του οποιουδήποτε προβλήματος, και αυτός είναι αρνητικά (και λανθασμένα φυσικά) προκατελημμένος προς αυτόν, τότε αυτή του η προκατάληψη θα επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία της θεραπευτικής αγωγής που θα του δοθεί.

 

Αυτό είναι που βασικά ήθελα να θίξω και αν ενδιαφέρεσαι, να το συζητήσουμε στην ενότητα περί ψυχολογίας γι'αυτό και θα παρακαλέσω τον Συντονισμό... beam us up! :)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή marilena, Θα σου απαντήσω με στατιστικά στοιχεία για την άχρηστη νεολαία την οποία προείπα. Θα πιάσω μόνο ένα σκέλος αυτό της επιθετικότητας έχω και δεκάδες άλλα, αλλά δεν έχω τον χρόνο να τα αναφέρω?

Αγαπητή φίλη μου η καυγάδες στα σχολεία δεν είναι πλέον του τύπου μου πήρες την μπάλα δεν σε ξαναπαίζω ? αλλά βγάζουν μαχαίρια?. Δεν σέβονται τίποτα και κανέναν? Κάποτε στην εποχή μου τουλάχιστον που υπήρχε αυτός ο θαυμάσιος θεσμός της εξομολογήσεων, και η πραγματική εκκλησία και όχι η σημερινή με τους επαγγελματίες τα πράγματα ήταν πιο αθώα, και προχωράω στα στοιχεία παρακάτω....

Τα 16-17 χρόνια, που ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των ανήλικων παραβατών το ?90, «έπεσαν» στα 13-14 χρόνια, ενώ πλέον παρουσιάζονται και σοβαρά περιστατικά στις ηλικίες 7-12 ετών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών, 103 ανήλικοι 7-12 ετών είχαν προσαχθεί το δικαστικό έτος 2001-2002 σε μονομελές δικαστήριο. Το 2002-2003, ο αριθμός τους ανέβηκε στα 207 παιδιά και από αυτά τα 64 δικάστηκαν από τριμελές δικαστήριο («βαριές» περιπτώσεις). Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, το ποσοστό των προσαχθέντων στην ηλικιακή ομάδα 7-12 ετών, επί του συνόλου των προσαχθέντων ανηλίκων, αυξήθηκε από 2,35% σε 8,9%.

Η συνολική εικόνα για όλες τις ηλικιακές ομάδες ανηλίκων έχει ως εξής: Το δικαστικό έτος 2001-2002 προσήχθησαν 2.643 ανήλικοι στο δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας και καταδικάσθηκαν 1.703, ενώ το έτος 2003-2004 προσήχθησαν 3.025 και καταδικάσθηκαν 1.860. Την 1η Ιανουαρίου 2004, στα τρία σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων (Αυλώνα, Κασσαβετείας και Βόλου) ήταν κρατούμενοι 496 ανήλικοι. Την 1η Ιανουαρίου 2006 ήταν κρατούμενοι 576 ανήλικοι. Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για την εγκληματικότητα των αλλοδαπών ανηλίκων: Το 2004 προσήχθησαν συνολικά 1.163 Ελληνες και 123 αλλοδαποί.

το 1984 τα εγκλήματα που είχαν γίνει από παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών ήταν το 0,1% των εγκλημάτων. Το 1998 ήταν το 0,15% των εγκλημάτων δηλαδή αύξηση 0,05%. 506 ήταν οι περιπτώσεις της παιδικής εγκληματικότητας. 56% αφορά κλοπή χρημάτων, 16% κλοπή μοτοποδηλάτων, 4,6% κλοπή παιχνιδιών και 5,6% βία σε αθλητικούς χώρους.

Νομίζω έγινα κατανοητός στους νοήμων τουλάχιστον

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη βρε jimjim, για όσα γράφεις φταίνε τα παιδιά που είναι "άχρηστα και φραπεδόμυαλα"; Αλίμονο αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τους νέους σαν εχθρούς. Νοήμονες άνθρωποι είμαστε, είναι δυνατόν να βλέπουμε τα κοινωνικά προβλήματα τόσο κοντόφθαλμα; Πιστεύεις, ειλικρινά, ότι η λύση για την παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων, που όντως αυξάνεται, είναι η εξομολόγηση;

Link to comment
Share on other sites

Άρα κάθε νέο που συναντάς, τον αντιμετωπίζεις ως υποψήφιο εγκληματία ή ταραχοποιό?

Ή μήπως θεωρείς τη δική σου γενιά καλύτερη?

Αλήθεια, εσύ έχεις παιδιά?

Link to comment
Share on other sites

Δηλώνω την απογοήτευσή μου jimjim.

Αν ένα άτομο σαν και 'σένα (που η δουλειά του είναι οι νέοι) τους αντιμετωπίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε πες μου, τι περιμένεις από αυτούς που δεν είναι δουλειά τους;

 

Γιατί πρέπει να παραδεχτείς ότι για το που βρίσκονται οι νέοι σήμερα, η ευθύνη δεν είναι δική τους (δεν γεννιούνται τα παιδιά εγκληματίες) αλλά δική σας. Όλων εσάς που ασχολείστε με την νεολαία, μπαμπάδες, μαμάδες, ψυχολόγοι, μελετητές κ.α.

 

Η εντύπωση που μου έχεις δημιουργήσει είναι ότι αντιμετωπίζεις το επάγγελμά σου πολύ επιστημονικά. Λάθος σου. Το επάγγελμα που έχεις επιλέξει (διευκρίνησέ το λίγο για να μην αερολογώ) το επέλεξες γιατί αγαπάς τους νέους και θες να τους βοηθήσεις, σωστά?

Με λύπη μου όμως διακρίνω μόνο αρνητικά συναισθήματα για τους νέους από μέρους σου.

 

Και εξακολουθώ να ρωτώ και να περιμένω μια άμεση απάντηση:

Αποκαλείτε τους νέους φραπεδόμυαλους όμως η νεολαία είναι το μέλλον σας, γιατί του φέρεστε έτσι;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...