Jump to content

Άπειρο Σύμπαν


 Share

Recommended Posts

Μόλις μου προέκυψε αυτή η υπόθεση και έσπευσα να την μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμουνα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το σύμπαν μέχρι που από μόνος μου συνιδυτοποίησα πως το σύμπαν δεν τελειώνει ποτέ. Σκεφτόμουνα πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να φτάσουμε στην "άκρη" του σύμπαντος και απλά προχωρούσαμε ευθεία, δεν θα πέφταμε έξω από το σύμπαν αλλά αντί αυτού θα επεκτύναμε το ίδιο το σύμπαν.

Για παράδειγμα αν τώρα βρίσκομαι στην άκρη του σύμπαντος αλλά εξακολουθώ να βρίσκομαι μέσα σε αυτό: αν απλώσω το χέρι μου έξω από το σύμπαν δεν θα βρεθεί το χέρι μου στο πουθενά αλλα θα επεκταθεί το σύμπαν κατά ένα χέρι...

 

Ποιες οι γνώμες σας; Πιστεύετε πως ευσταθεί αυτό που ισχυρίζομαι; Αν ευσταθεί υπονοεί πως ο κόσμος δεν θα "πεθάνει" ποτέ;

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχως φιλε μου εχεισ μονο εν μερει δικιο. Ναι το συμπαν μεγαλωνει συνεχωσ αλλα σκεψου το καλλιτερα σαν μια τσιχλοφουσκα η οποια επειδη καποιος καπου καποτε την <<φουσκωσε>> αρχισε να μεγαλωνει και συνεχισε να μεγαλωνει, καποτε ομωσ τηα σταματησει να μεγαλωνει και τοτε θα αρχισει να μικραινει μεχρι να <<εξαφανιστει>> και να ερθει η ωρα να ξαναρχισει να μεγαλωνει

Link to comment
Share on other sites

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

Για ΤΟ ΒΗΜΑ, 14-12-2003

 

Το Σύμπαν δεν είναι άπειρο

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνει ένας δορυφόρος,

ο κόσμος μας είναι σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου

 

Ας φανταστούμε έναν γεροψαρά με τη βάρκα του ανοιχτά στο πέλαγος μια νύχτα με ξαστεριά. Από πάνω του χιλιάδες αστέρια και από κάτω η μαύρη άβυσσος. Ας προσθέσουμε στην ιστορία ότι αυτό συμβαίνει πριν από 2.500 χρόνια. Τι μπορεί να πιστέψει ο φτωχός γι' αυτά που βλέπει; Οτι ο απέραντος ουρανός στέκει εκεί σαν τεράστιος δίσκος που τον κρατάει σταθερό ένας σερβιτόρος-γίγαντας, ο Ατλας. Οσο για το τι κάμπους και τι βουνά κρύβει ο μαύρος βυθός... αυτά μόνο ο Ποσειδώνας τα ξέρει!

Γυρίζουμε το ρολόι μπροστά και συναντάμε στο ίδιο σημείο έναν ψαρά του 20ού αιώνα. Τι έχει αλλάξει γι' αυτόν; Ο ουρανός είναι πλέον ένα κομμάτι του άπειρου Σύμπαντος που περιβάλλει τη σφαίρα όπου ζούμε, τον πλανήτη μας. Οσο για τη μορφολογία του βυθού αρκεί να κοιτάξει στο σόναρ του: τα ανακλώμενα στον βυθό ηχητικά κύματα βυθομετρούν τα πάντα και του δίνουν έναν ασφαλή χάρτη πλοήγησης.

Προχωρούμε λίγο ακόμη, στην αυγή του 21ου αιώνα. Ο ψαράς της ιστορίας γνωρίζει ακριβώς τη θέση του στον πλανήτη χάρη σε δορυφόρους που μιλάνε με μια συσκευή του και τηλεμετρούν τη θέση της, μια τεχνολογία ονόματι GPS. Επίσης πιθανόν θα γνωρίζει ότι εδώ και δύο χρόνια ένας άλλος δορυφόρος βρίσκεται εκεί πάνω στον ουρανό και χαρτογραφεί το Σύμπαν περίπου με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το σόναρ βυθομετρεί τη θάλασσα από κάτω του. Εκείνο που δεν γνωρίζει (δεν γνωρίζαμε ως σήμερα) είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του τελευταίου, το Σύμπαν δεν είναι απέραντο και μάλιστα έχει το σχήμα μιας μπάλας ποδοσφαίρου!

Εδώ η ιστορία μας διακόπτεται από γέλια τρανταχτά: ένας γέρος 2.500 ετών ξεκαρδίζεται νεύοντάς μας με κάθε τρόπο «Σας το 'πα; Δεν σας το 'πα;». Είναι ο... Πλάτωνας.

 

H αβάσταχτη σφαιρικότητα του κόσμου μας

Διανύουμε μια πενταετία που σημαδεύεται από την αντιπαράλληλη πορεία των συνιστωσών του πολιτισμού: ενώ ο ανθρωπισμός βάλλεται από παντού και ο μέσος άνθρωπος σφίγγεται από ανασφάλεια και ανησυχία για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη, οι άνω θρώσκοντες επιστήμονες βλέπουν μια πρωτόγνωρη πρόοδο να εκτυλίσσεται στον τομέα τους. Είναι η τεχνολογία αυτή που επιταχύνει και τα αρνητικά και τα θετικά. Ο γεννήτοράς της, ο άνθρωπος, είναι αυτός που αργεί να εξελιχθεί...

Ιδιαίτερα στους τομείς της αστρονομίας και της κοσμολογίας οι πληροφορίες που καταφθάνουν πλέον καταιγιστικά από τους δορυφόρους και τα τηλεσκόπια είναι τόσο πλούσιες σε ευρήματα που... μας γεμίζουν με γνώσεις δυσκολοχώνευτες. Και αυτό συμβαίνει κατ' εξοχήν στην προαιώνια αναζήτησή μας για απαντήσεις στο θεμελιώδες ερώτημα της κοσμογονίας. Ας δούμε πώς.

Ηταν μόλις το 1999 όταν το δορυφορικό τηλεσκόπιο Hubble μάς αποκάλυψε ότι - απ' όσο τουλάχιστον μπορούσε να «δει» - υπήρχαν περίπου 125 δισ. γαλαξίες στο Σύμπαν. Εφέτος το καλοκαίρι, μετά την ανάλυση των δεδομένων, μάθαμε ότι ο αριθμός των ορατών από τα τηλεσκόπιά μας άστρων του Σύμπαντος φθάνει τα... 70.000 εκατ. εκατομμυρίων εκατομμυρίων! Μια μέτρηση αβυσσαλέα, μεγαλύτερη κάθε προσδοκίας. Αν αυτά είναι τα ορατά... τότε το σύνολο πρέπει να είναι... άπειρο.

Το να είναι το Σύμπαν άπειρο και διαρκώς εκτεινόμενο είναι κάτι που ξεπερνά βέβαια τα όρια της φαντασίας μας αλλά είναι σύμφωνο με την κυρίαρχη θεωρία του 20ού αιώνα, τη θεωρία της σχετικότητας. Μπορεί να μη μας αφήνει την ελπίδα να εξερευνήσουμε ποτέ τις «άκρες του Διαστήματος» αλλά μας διασφαλίζει τη σιγουριά της ευκλείδειας γεωμετρίας, ότι το Σύμπαν είναι «ομαλό και επίπεδο» σαν φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

Πότε άρχισε να δημιουργείται και να «φουσκώνει»; H κυρίαρχη θεωρία είναι αυτή του Big Bang, της Μεγάλης Εκρηξης δηλαδή, όπου μια μοναδιαία οντότητα (ύλης; ενέργειας; πληροφορίας; ) διερράγη και άρχισε να στροβιλίζεται σαν τρελός δερβίσης διαμορφώνοντας συν τω χρόνω τα πάντα - και εμάς.

 

H «σκοτεινή ενέργεια»

Εν έτει 2001 ένας νέος δορυφόρος στάλθηκε από τη NASA σε μια απόσταση από τη Γη αρκετή ώστε να μην παρενοχλείται από τους θορύβους της. Ο WMAP - όπως ονομάζεται συντετμημένα ο Wilkinson Microwave Anisotropy Probe - είναι κατ' ουσίαν ένα υπερευαίσθητο ακουστικό, ένας ανιχνευτής μικροκυμάτων. Στόχος του είναι η χαρτογράφηση του Σύμπαντος και η φωτογράφιση του... παρελθόντος του. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Ανιχνεύοντας τα απομεινάρια ακτινοβολίας της Μεγάλης Εκρηξης - δημιουργημένα κάπου 400.000 χρόνια μετά από αυτήν, όταν τα πάντα ήταν σε αέρια μορφή - και μετρώντας τις διακυμάνσεις πυκνότητας που προέκυψαν σε αυτά από το ατέρμονο ταξίδι τους στον κόσμο.

H καταγραφή της αρχέγονης αυτής ακτινοβολίας, της CMB, μας επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι το Big Bang υπήρξε αλλά και τον χρόνο εκδήλωσής του. Από τον Μάρτιο του 2003 γνωρίζουμε πλέον ότι για τη διαστολή του Σύμπαντος ευθύνεται η μυστηριώδης «σκοτεινή ενέργεια» - η πεμπτουσία των Αρχαίων μας. Εχουμε ήδη και «φωτογραφίες» του Σύμπαντος από την εποχή που ήταν... μωρό! Είναι όμως «επίπεδο»;

 

Τα αστέρια της μπάλας

Αν αναζητούσατε την απάντηση στη σχετική ιστοσελίδα της NASA, θα βρίσκατε ένα σαφέστατο «Ναι», με περιθώριο λάθους μόνο 2%. Τα μέχρι πρότινος δεδομένα από τον WMAP έπειθαν για το ότι το πρότυπο μοντέλο της φυσικής μας καλά κρατεί. Από τον Οκτώβριο όμως και έπειτα το τοπίο δεν είναι πια το ίδιο. Ενα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» δυναμίτισε τα πάντα και μας γύρισε... 2.500 χρόνια πίσω!

Τις μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας που μας έστειλε ο WMAP παρέλαβαν προς ανάλυση οι επιστήμονες της NASA και πολλοί άλλοι συνεργαζόμενοι ανά τον κόσμο. Ενας από αυτούς, ο δρ Max Tegmark του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, προέβαλε την επίπεδη φωτογραφία τού κατά WMAP ορατού Σύμπαντος σε σφαίρα. Το έκανε ενστικτωδώς, απλώς διότι τα δεδομένα έφθαναν στον WMAP από όλον τον διαστημικό χώρο γύρω του, άρα σφαιρικά. Επειτα άρχισε να φιλτράρει τα στοιχεία ώστε να προβληθεί μόνο η κοσμική ακτινοβολία, χωρίς διαταραχές από τη σκόνη των γαλαξιών και των ηλεκτρονίων μεταξύ μαγνητικών πεδίων. Τότε στην «καθαρή εικόνα» που προέκυψε διαπίστωσε με ταραχή ότι δεν ήταν τα πάντα θερμικά ισότροπα και τυχαία αλλά εμφανίζονταν περιοχές με περίεργα γεωμετρικές συμμετρίες. Σε τι οφείλονταν;

Τη σκυτάλη παρέλαβε μια ομάδα επιστημόνων του Παρατηρητηρίου του Παρισιού - αυτή που έκανε και την ανακοίνωση στο «Nature» - με επικεφαλής τον κοσμολόγο J. Ρ. Luminet. Διαπίστωσαν ότι οι διακυμάνσεις πυκνότητας της κοσμικής ακτινοβολίας σε μεγάλες κλίμακες ήταν ασθενέστερες αυτών που αναμενόταν να εμφανιστούν. Αυτό ισοδυναμούσε με το να περιμένεις να δεις μεγάλα κύματα στον ωκεανό αλλά αντ' αυτού να βλέπεις μόνο κύματα που αντιστοιχούν σε... μπανιέρα! Πώς μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο αν το Σύμπαν ήταν όντως άπειρο και όχι πεπερασμένο; Ανέπτυξαν λοιπόν θεωρητικά μοντέλα και προσομοιώσεις στον υπολογιστή προσπαθώντας να χαρτογραφήσουν το υποθετικό σχήμα του Σύμπαντος που θα τους έδινε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά των μετρήσεων. Ηταν μια εξαιρετικά πολυσύνθετη μαθηματική εργασία, μέσα από την οποία δοκίμασαν και απέρριψαν σταδιακά όλες τις πιθανότητες να είναι το Σύμπαν επίπεδο σαν στρώμα, ημικυλινδρικό σαν σέλα ή έστω και σαν κουλούρι! Αυτό που προέκυψε ως «κατάλληλο σχήμα» είναι κάτι το εξεζητημένα γεωμετρικό, ένα σχήμα «καμπυλωμένου δωδεκαέδρου» - γνωστό και ως δωδεκάεδρος χώρος του Poincare - με διάμετρο περίπου 70 δισ. έτη φωτός. Απαρτίζεται από έξι ζεύγη αντιδιαμετρικών πενταγώνων που διατάσσονται με στροφή 35° του δευτέρου ως προς το πρώτο. Είναι, δηλαδή, το ίδιο σχήμα που περιέγραψε για το Σύμπαν ο Πλάτων στον διάλογο του Τίμαιος, παρόμοιο με αυτό της μπάλας ποδοσφαίρου. Εκεί όπου η ομοιότητα με την απλή μπάλα σταματά είναι ότι ένα διαστημόπλοιο που θα έφθανε σε ένα πενταγωνικό τμήμα της μπάλας-Σύμπαντος θα... επέστρεφε εμφανιζόμενο στο αντιδιαμετρικό του πεντάγωνο! Επίσης το σχήμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα άκρα του Σύμπαντος αλλά και εσωτερικά το Σύμπαν διαρθρώνεται με τέτοια αλλεπάλληλα και αλληλένδετα δωδεκάεδρα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε... η επιστημονική μας φαντασία μπορεί να οργιάσει με περιοχές χωροχρονικής δίνης (warp effect) και ταξίδια από γαλαξία σε γαλαξία.

 

Το μικρό είναι όμορφο

H πιθανότητα να είναι το Σύμπαν σφαιρικό και πεπερασμένο (άρα «μικρό και νοικοκυρεμένο») είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη. Ανατρέπει βέβαια τα όσα νομίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες αλλά επίσης χαρίζει γαλήνη σε πολλές ψυχές - όπως αυτή του Αϊνστάιν. Ο μεγάλος φυσικός είχε προβλέψει την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας (κοσμολογική σταθερά κατά τον ίδιο) αλλά την είχε «μηδενίσει» στη συνέχεια, ενοχλημένος από την προοπτική ενός διηνεκώς διαστελλόμενου και χαοτικού Σύμπαντος, που δεν θα ήταν αρκούντως όμορφο ώστε να αιτιολογεί την ύπαρξή του!

Αυτή η «αντιεπιστημονική ψύχωση» του Αϊνστάιν με την αρμονία και την ομορφιά δεν αιφνιδιάζει βεβαίως όποιον γνωρίζει τις αρχές του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού που έχουν διαποτίσει όλους τους μεγάλους ερευνητές. Είναι οι ίδιες αρχές που έθεσαν ο Πυθαγόρας και οι μετά αυτόν έλληνες διανοητές, οι αρχές της αρμονίας των μαθηματικών, του χρυσού κανόνα του Παρθενώνα, της γεωμετρικής δομής του κόσμου κατά τον Πλάτωνα... Είναι οι ίδιες αξίες στις οποίες οδηγήθηκαν και οι ερευνητές του μικρόκοσμου με την κβαντική θεωρία, όπως και αυτές βάσει των οποίων οι ερευνητές της πληροφορικής - από τον Turing ως τον Lloyd και τον Wolfram - ισχυρίζονται ότι ο κόσμος είναι ένας τεράστιος κβαντικός υπολογιστής που επεξεργάζεται συνεχώς τη δυναμική του εξέλιξη.

Αν λοιπόν το μοντέλο ενός κόσμου γεωμετρικά δομημένου ισχύει, τότε η τάξη αποκαθίσταται. Σε ένα πεπερασμένο και σταθερό Σύμπαν, χωρίς κρυφές γωνιές και χαοτικές παραμέτρους, οι επιστήμονες του μέλλοντος θα μπορούν να προβλέψουν το τι ενδέχεται να συμβεί. Τα πάντα μπορεί να εμφανίζονται στις μικροκλίμακες τυχαία, αλλά στις μεγάλες κλίμακες εξισορροπούνται και εναρμονίζονται. Και εδώ, στην ανθρώπινη διάστασή μας, οι πάντες θα μπορούν πλέον να αισθάνονται μια πληρότητα: είτε αγνωστικιστές είτε θεοσεβούμενοι, μπορούν να νιώσουν τη γαλήνη ότι στον κόσμο δεν κυριαρχεί τελικά η αγριότητα του χάους αλλά η ομορφιά της αρμονίας. Τι δικαίωση για την αρχαιοελληνική θεώρηση του κόσμου! Οπως έγραψε και ο «Economist» στο αντίστοιχο άρθρο του, «ένα ζήτω για τους Ελληνες!».

Αλλά... Αλλά πρέπει και να αποδειχθεί αυτή η όμορφη υπόθεση. Αρκούν τα δεδομένα του WMAP; Οχι ακριβώς. Για να είναι το σχήμα του Σύμπαντος ένα δωδεκάεδρο Poincare θα πρέπει να αποδειχθεί ότι μία παράμετρος ονόματι «συντελεστής καμπυλότητας Ωμέγα» θα έχει τελική τιμή μεταξύ 1,010 και 1,013. Αν αυτή βρεθεί να είναι ίση με 1, τότε η υπόθεση καταπίπτει και το Σύμπαν είναι επίπεδο. Οι ως σήμερα μετρήσεις των διακυμάνσεων ακτινοβολίας που έχει ανιχνεύσει ο WMAP δίνουν τιμές από 1 ως 1,040. Χρειάζονται λοιπόν περισσότερα στοιχεία, ανιχνευμένα με μεγαλύτερη ακρίβεια, για να σιγουρευτούμε.

Το εγχείρημα αυτό θα αναλάβει ένας νέος δορυφόρος, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) αυτή τη φορά, που θα εκτοξευθεί στο Διάστημα το 2007. Ονομάζεται Planck και «χτίζεται» από 42 ευρωπαϊκές κυρίως επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Θα κάνει τις μετρήσεις του σε θερμοκρασία -272,9°C (μόλις ένα δέκατο του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν) προκειμένου να μην επηρεάζονται οι μετρήσεις από τη θερμότητα των ίδιων των μηχανημάτων και να γίνει εφικτή η ακριβέστερη καταγραφή του ανισότροπου φάσματος της κοσμικής ακτινοβολίας. Το σημείο του Διαστήματος στο οποίο θα «σταθμεύσει» απέχει 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, αρκετό για να μένει ο δορυφόρος ανεπηρέαστος από την παραμικρή θερμότητα ή παρεμβολές που θα μπορούσαν να φθάνουν από τη Γη, τη Σελήνη ή τον Ηλιο.

Εχουμε επομένως μπροστά μας τουλάχιστον μία τετραετία αναμονής? την ίδια τετραετία που θα κρίνει αν η σκοτεινή ενέργεια απαρτίζεται από υπεροχορδές ή από κβαντικές βοστρυχώσεις. Οι ερευνητές του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου λοιπόν θα μετρούν με αγωνία τις ημέρες της, ενόσω εμείς οι υπόλοιποι θνητοί θα παρακολουθούμε απλώς το καθημερινό θέατρο του παραλόγου στον πλανήτη μας...

 

Το μυστηριώδες δωδεκάεδρο

H απίστευτη σύλληψη του Πλάτωνα για έναν δωδεκάεδρο κόσμο δεν απασχολεί για πρώτη φορά την επιστήμη. Το 1985, στο Πανεπιστήμιο Rice του Τέξας, μια ομάδα ερευνητών προσπάθησε να αναπαράξει τα πλούσια σε άνθρακα μόρια που θεωρείται ότι σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα κάποιων άστρων. Βομβάρδισαν με ακτίνες λέιζερ γραφίτη - καθαρό, δηλαδή, άνθρακα - και εξέτασαν τις μορφές στις οποίες επανασυντέθηκαν τα άτομα του άνθρακα. Βρήκαν ότι κυριαρχούσαν τώρα μόρια φτιαγμένα από ομάδες 60 ατόμων, διατεταγμένες σε πολύεδρα. Ονόμασαν το νέο μόριο C60 ή χαϊδευτικά «φουλερίνη» - από το σχήμα θόλου που είχαν τα μεμβρανοειδή σπιτάκια του αρχιτέκτονα Richard Buckminster Fuller τη δεκαετία του '60. Είχε βέβαια προηγηθεί μια ανάλογη προσπάθεια αμερικανών χημικών το 1982, όταν κατόρθωσαν να συνδέσουν 20 άτομα σε δωδεκαεδρικό μόριο (C20) που βάφτισαν «δωδεκαεδρίνη». Δεν είχαν κατορθώσει όμως να αποβάλουν από το μόριο άνθρακα και ένα άτομο υδρογόνου που κολλούσε στην κορυφή του. Ετσι το 1996 οι τρεις ερευνητές του Τέξας πήραν το Νομπέλ Χημείας για το επίτευγμά τους και ο Πλάτων την πρώτη του δικαίωση για τη «θεωρία των σχημάτων» του.

H μεγάλη γοητεία της δωδεκαεδρικής φουλερίνης είναι ότι αποτελεί πλέον τη βάση της νανοτεχνολογίας: με αυτήν κατασκευάζονται οι νανοσωλήνες άνθρακα, τα τριχίδια που εμφανίζουν αντοχή 60πλάσια του ατσαλιού! Ετσι η πρώτη ύλη που βρισκόταν άλλοτε μόνο στα χυτήρια των ήλιων τώρα οικοδομεί τον πολιτισμό των ανθρώπων του 21ου αιώνα. E, δεν είναι ταιριαστό το ότι και ολόκληρο το Σύμπαν ακολουθεί - ενδεχομένως - την ίδια «αρχιτεκτονική γραμμή»;

Link to comment
Share on other sites

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε από το να ορίσουμε τι σημένει σύμπαν;

 

Τό Σύμπαν είναι ο Κόσμος μέσα στόν οποίο ζούμε.

 

Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει ότι:

Εχει ηλικία ~ 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Καί σύμφωνα μέ τούς τελευταίους υπολογισμούς, έχει διάμετρο ~ 156 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες γιά τό σχήμα, τό παρελθόν καί τό μέλλον του.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Δυστηχως φιλε μου εχεισ μονο εν μερει δικιο. Ναι το συμπαν μεγαλωνει συνεχωσ αλλα σκεψου το καλλιτερα σαν μια τσιχλοφουσκα η οποια επειδη καποιος καπου καποτε την <<φουσκωσε>> αρχισε να μεγαλωνει και συνεχισε να μεγαλωνει, καποτε ομωσ τηα σταματησει να μεγαλωνει και τοτε θα αρχισει να μικραινει μεχρι να <<εξαφανιστει>> και να ερθει η ωρα να ξαναρχισει να μεγαλωνει

Μια θεωρεία ειναι και αυτή!

 

Υποτίθεται πως η αστρονομία εχει εξελιχθεί αρκετα, πάντα όμως σε θεωρητικό επίπεδο..όπως όλες οι επιστήμες που πειράματα είναι αδύνατον ή εξαιρετικά δυσκολο να γίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μου προέκυψε αυτή η υπόθεση και έσπευσα να την μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμουνα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το σύμπαν μέχρι που από μόνος μου συνιδυτοποίησα πως το σύμπαν δεν τελειώνει ποτέ. Σκεφτόμουνα πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να φτάσουμε στην "άκρη" του σύμπαντος και απλά προχωρούσαμε ευθεία, δεν θα πέφταμε έξω από το σύμπαν αλλά αντί αυτού θα επεκτύναμε το ίδιο το σύμπαν.

Για παράδειγμα αν τώρα βρίσκομαι στην άκρη του σύμπαντος αλλά εξακολουθώ να βρίσκομαι μέσα σε αυτό: αν απλώσω το χέρι μου έξω από το σύμπαν δεν θα βρεθεί το χέρι μου στο πουθενά αλλα θα επεκταθεί το σύμπαν κατά ένα χέρι...

 

Ποιες οι γνώμες σας; Πιστεύετε πως ευσταθεί αυτό που ισχυρίζομαι; Αν ευσταθεί υπονοεί πως ο κόσμος δεν θα "πεθάνει" ποτέ;

 

 

Εγώ πριν απαντήσω θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι στο ερώτημά σου.... Ποιά θα είναι η πρακτική χρησιμότητα της απάντησής μου; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να φύγουμε από την Γη; Και άντε και φύγαμε από την Γη, θα φτάσουμε ποτέ στην άκρη του Σύμπαντος; Και άντε και φτάσαμε, θα γυρίσουμε και πίσω; Και άντε και γυρίσαμε, τί καταλάβαμε; Δεν λέω ότι είναι κακό να σκεφτόμαστε πράγματα που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα της φαντασίας - εννοώντας ότι μόνο να τα φανταστούμε μπορούμε, και όχι να τα δούμε- αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα Γήινα προβλήματα είναι πολλά και πολύ σπουδαιότερα από τα ''εξωγήινα''. Ο χρόνος μας είναι λίγος για να τον σπαταλάμε και τα λάθη που κάνουμε ή δεν διορθώσαμε είναι προσθετικά. Δεν σβήνονται με τον θάνατό μας...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Μόλις μου προέκυψε αυτή η υπόθεση και έσπευσα να την μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμουνα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το σύμπαν μέχρι που από μόνος μου συνιδυτοποίησα πως το σύμπαν δεν τελειώνει ποτέ. Σκεφτόμουνα πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να φτάσουμε στην "άκρη" του σύμπαντος και απλά προχωρούσαμε ευθεία, δεν θα πέφταμε έξω από το σύμπαν αλλά αντί αυτού θα επεκτύναμε το ίδιο το σύμπαν.

Για παράδειγμα αν τώρα βρίσκομαι στην άκρη του σύμπαντος αλλά εξακολουθώ να βρίσκομαι μέσα σε αυτό: αν απλώσω το χέρι μου έξω από το σύμπαν δεν θα βρεθεί το χέρι μου στο πουθενά αλλα θα επεκταθεί το σύμπαν κατά ένα χέρι...

 

Ποιες οι γνώμες σας; Πιστεύετε πως ευσταθεί αυτό που ισχυρίζομαι; Αν ευσταθεί υπονοεί πως ο κόσμος δεν θα "πεθάνει" ποτέ;

 

 

 

Πολυ σωστη η αποψη σου..δηλαδη μεσα απ αυτο εννοειται πως εμεις οι ιδιοι ειμαστε το συμπαν

αρα οπου και να παμε,ακομα και στο''τερμα'' θα το επεκτεινουμε συνεχιζοντας...

 

και κατα τη δικη μου αποψη το συμπαν ειναι ατελειωτο..οποτε δεν μπορουμε να το επεκτεινουμε...

επεκτεινεται κατι το οποιο εχει τελος η αρχη,απο τη στιγμη που δεν υπαρχει τιποτα απ τα δυο

δεν υπαρχει και κατι να επεκταθει... ^_^

Link to comment
Share on other sites

ξεχασα...μολις προχθες διδαχθηκαμε στην χημεια πως εχει υπολογιστει η μαζα του συμπαντος...

κατι το οποιο προσωπικα θεωρω αδυνατο...

καλα τι ανθρωποι??

τι πιστευουν οτι πετυχαν???

αλλα ποιος ξερει?

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μου προέκυψε αυτή η υπόθεση και έσπευσα να την μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμουνα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το σύμπαν μέχρι που από μόνος μου συνιδυτοποίησα πως το σύμπαν δεν τελειώνει ποτέ. Σκεφτόμουνα πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να φτάσουμε στην "άκρη" του σύμπαντος και απλά προχωρούσαμε ευθεία, δεν θα πέφταμε έξω από το σύμπαν αλλά αντί αυτού θα επεκτύναμε το ίδιο το σύμπαν.

Για παράδειγμα αν τώρα βρίσκομαι στην άκρη του σύμπαντος αλλά εξακολουθώ να βρίσκομαι μέσα σε αυτό: αν απλώσω το χέρι μου έξω από το σύμπαν δεν θα βρεθεί το χέρι μου στο πουθενά αλλα θα επεκταθεί το σύμπαν κατά ένα χέρι...

 

Ποιες οι γνώμες σας; Πιστεύετε πως ευσταθεί αυτό που ισχυρίζομαι; Αν ευσταθεί υπονοεί πως ο κόσμος δεν θα "πεθάνει" ποτέ;

 

 

 

Ψίτ...

 

 

 

Αυτό με το χερί..... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.-

 

 

Μεγάλη παύλα όμως... τεράστια...!!!!!

 

 

 

 

Τρίπαλιιο παράδειγμα των υποστιρικτών του απείρου σύμπαντος...........

 

 

 

Λίγο σεβασμός στο clopyright παίδες.... δεν βλάπτει.

 

 

 

 

 

Από κει και πέρα...

 

 

 

Ο Πύθ τα είχε πει... σαφώς και ΔΕΝ είναι άπειρο....

 

και όχι μόνο δεν είναι... αλλά είναι και προσδιορισμένο το πόσο είναι...

πόσα σύμπαντα υπάρχουν... ακριβής αριθμός.....

 

 

Και όχι οι τσαρλατανιές που κάναν οι τυπάδες που βγάλανε τις

αποστάσεις των πλανητών... αλλά σαφή μαθηματικά μοντέλα

που δίνουν τις αποστάσεις με μικρότερη απόκλιση από ό,τι

πέτυχαν οι εν λόγω τυπάδες...

 

 

Τεσ'πα...

Link to comment
Share on other sites

Ψίτ...

 

 

 

Αυτό με το χερί..... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.-

 

 

Μεγάλη παύλα όμως... τεράστια...!!!!!

 

 

 

 

Τρίπαλιιο παράδειγμα των υποστιρικτών του απείρου σύμπαντος...........

 

 

 

Λίγο σεβασμός στο clopyright παίδες.... δεν βλάπτει.

 

 

 

 

 

Από κει και πέρα...

 

 

 

Ο Πύθ τα είχε πει... σαφώς και ΔΕΝ είναι άπειρο....

 

και όχι μόνο δεν είναι... αλλά είναι και προσδιορισμένο το πόσο είναι...

πόσα σύμπαντα υπάρχουν... ακριβής αριθμός.....

 

 

Και όχι οι τσαρλατανιές που κάναν οι τυπάδες που βγάλανε τις

αποστάσεις των πλανητών... αλλά σαφή μαθηματικά μοντέλα

που δίνουν τις αποστάσεις με μικρότερη απόκλιση από ό,τι

πέτυχαν οι εν λόγω τυπάδες...

 

 

Τεσ'πα...

Δεν είδα πουθενά να υποστηρίζει πως είναι δικό του..

Ούτε και γνωρίζω κανέναν Πυθ ( :P )

Όμως γνωρίζω πως τα αρχεία του Πυθ, όπως τόνε λες, ΔΕΝ υπάρχουν τουλάχιστο για κοινή θέα. οπότε προς το παρόν δεχόμαστε τους τσαρλατάνους, αφού ΑΥΤΟΙ κατέχουν τις γνώσεις ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ για να υπολογίσουν κάτι τέτοιο.

(Δέχομαι πως και τα 2 παραπάνω ΕΙΝΑΙ εξαιρετικά αμφιλεγόμενου βάρους γιατί και οι γνώσεις ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ για τέτοια επίπεδα, αλλά και τα μηχανήματα, πέραν του ότι κατασκευάστηκαν απο άτομα με ελλειπεις γνώσεις, είναι μηχανήματα τα οποία, πέραν οτι χειρίζονται απο άτομα με ελλειπεις γνώσεις, είναι άψυχα και με τεράστια απόκλιση από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως ερευνητικό υλικό μιας και η πιθανότητα ΛΑΘΟΥΣ και λανθασμένης εστίασης ΕΙΝΑΙ μάλλον απόλυτη σχετικά με την πιθανότητα που θέλει να κυλάνε όλα δίχως προβλήματα, όπως ακριβώς θέλουν και οι χορηγοί άπαντων ερευνητικών προγραμμάτων > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ κ ΟΧΙ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ > Μααα... >> ΟΧΙ ΜΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΠΑ!! <> οκ...τοσο. >> ΣΙΓΟΥΡΑ? <>Ε, σχεδον, πάνω κάτω...>>ΟΚ.ΤΟΣΟ.ΤΕΛΟΣ._)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είδα πουθενά να υποστηρίζει πως είναι δικό του..

Ούτε και γνωρίζω κανέναν Πυθ ( :P )

Όμως γνωρίζω πως τα αρχεία του Πυθ, όπως τόνε λες, ΔΕΝ υπάρχουν τουλάχιστο για κοινή θέα. οπότε προς το παρόν δεχόμαστε τους τσαρλατάνους, αφού ΑΥΤΟΙ κατέχουν τις γνώσεις ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ για να υπολογίσουν κάτι τέτοιο.

(Δέχομαι πως και τα 2 παραπάνω ΕΙΝΑΙ εξαιρετικά αμφιλεγόμενου βάρους γιατί και οι γνώσεις ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ για τέτοια επίπεδα, αλλά και τα μηχανήματα, πέραν του ότι κατασκευάστηκαν απο άτομα με ελλειπεις γνώσεις, είναι μηχανήματα τα οποία, πέραν οτι χειρίζονται απο άτομα με ελλειπεις γνώσεις, είναι άψυχα και με τεράστια απόκλιση από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως ερευνητικό υλικό μιας και η πιθανότητα ΛΑΘΟΥΣ και λανθασμένης εστίασης ΕΙΝΑΙ μάλλον απόλυτη σχετικά με την πιθανότητα που θέλει να κυλάνε όλα δίχως προβλήματα, όπως ακριβώς θέλουν και οι χορηγοί άπαντων ερευνητικών προγραμμάτων > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ κ ΟΧΙ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ > Μααα... >> ΟΧΙ ΜΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΠΑ!! <> οκ...τοσο. >> ΣΙΓΟΥΡΑ? <>Ε, σχεδον, πάνω κάτω...>>ΟΚ.ΤΟΣΟ.ΤΕΛΟΣ._)

 

 

 

Μόλις μου προέκυψε αυτή η υπόθεση και έσπευσα να την μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμουνα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το σύμπαν μέχρι που από μόνος μου συνιδυτοποίησα πως το σύμπαν δεν τελειώνει ποτέ. Σκεφτόμουνα πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να φτάσουμε στην "άκρη" του σύμπαντος και απλά προχωρούσαμε ευθεία, δεν θα πέφταμε έξω από το σύμπαν αλλά αντί αυτού θα επεκτύναμε το ίδιο το σύμπαν.

Για παράδειγμα αν τώρα βρίσκομαι στην άκρη του σύμπαντος αλλά εξακολουθώ να βρίσκομαι μέσα σε αυτό: αν απλώσω το χέρι μου έξω από το σύμπαν δεν θα βρεθεί το χέρι μου στο πουθενά αλλα θα επεκταθεί το σύμπαν κατά ένα χέρι...

 

Ποιες οι γνώμες σας; Πιστεύετε πως ευσταθεί αυτό που ισχυρίζομαι; Αν ευσταθεί υπονοεί πως ο κόσμος δεν θα "πεθάνει" ποτέ;

 

 

 

Το ένα... Q.E.D

 

 

Τα άλλα......

 

 

 

 

 

Εάν δεις με ποιό τρόπο "ανακαλύφθηκαν" οι αποστάσεις των πλανητών...

θα δεις οτι είναι at least τσαρλατανισμός....

 

 

 

Τεσπα.... πιο πέρα δεν έχει νόημα να πάω....

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι μαζευτούν τα μυρμήγκια του πλανήτη και αποφασίσουν να μετρήσουν την έκταση της χερσαίας γης. Έστω ότι τα κατάφεραν, τα όριά τους θα είναι η θάλασσα. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο αυτό και να μετρήσουν και την θάλασσα. Σίγουρα θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο κόσμος τους είναι πεπερασμένος και όχι ατελείωτος όπως νόμιζαν στην αρχή. Και θα νοιώσουν υπερήφανα και ανώτερα, επειδή το κατάφεραν. Δεν μπορούν όμως να φανταστούν ότι πλανήτες, όπως ο δικός τους, υπάρχουν πολλοί και υπάρχουν και γαλαξίες κλπ κλπ.

 

Άδικα τσακώνεστε για το ποιός έχει δίκιο. Για τον απλό λόγο ότι είμαστε πολύ μικροί για να εκφέρουμε γνώμη. Εκ των πραγμάτων, ό,τι και να πούμε θα είναι λάθος ή στην καλύτερη περίπτωση ένα ποσοστό της αλήθειας.

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι μαζευτούν τα μυρμήγκια του πλανήτη και αποφασίσουν να μετρήσουν την έκταση της χερσαίας γης. Έστω ότι τα κατάφεραν, τα όριά τους θα είναι η θάλασσα. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο αυτό και να μετρήσουν και την θάλασσα. Σίγουρα θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο κόσμος τους είναι πεπερασμένος και όχι ατελείωτος όπως νόμιζαν στην αρχή. Και θα νοιώσουν υπερήφανα και ανώτερα, επειδή το κατάφεραν. Δεν μπορούν όμως να φανταστούν ότι πλανήτες, όπως ο δικός τους, υπάρχουν πολλοί και υπάρχουν και γαλαξίες κλπ κλπ.

 

Άδικα τσακώνεστε για το ποιός έχει δίκιο. Για τον απλό λόγο ότι είμαστε πολύ μικροί για να εκφέρουμε γνώμη. Εκ των πραγμάτων, ό,τι και να πούμε θα είναι λάθος ή στην καλύτερη περίπτωση ένα ποσοστό της αλήθειας.

 

 

 

Εάν η άποψη πηγάζει από.... "διαίσθηση".....

ή τα άλλα ωραία "έτσι ένιωσα, έτσι μου ήρθε"...

 

 

σαφώς και έχεις δίκιο.

 

 

 

Όμως... κάποιοι/κάποιος κάνανε κάποιους υπολογισμούς.... με αιτιολογίσεις,

με αποδείξεις....

 

 

δώσανε ένα estimation......

 

 

 

Είπανε κάποια πράγματα....

 

 

 

 

Οπότε.... αφενός δεν τσακωνώμαστε... και αφεταίρου... όχι άδικα.

 

 

 

 

Αλλά.... τίποτα δεν είναι για όλους την ίδια στιγμή.... ή και καθόλου.

 

 

 

over and out. :)

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο σίγουροι με εσένα ήταν και αυτοί που επέμεναν ότι η Γη είναι επίπεδη.

Ακόμα και σήμερα, ο άνθρωπος δεν έμαθε πως αντί να υπολογίζει το μέγεθος αυτών που τον περιβάλλουν, πρέπει να συνειδητοποιήσει τα δικά του όρια και τους δικούς του περιορισμούς. Μόνο έτσι θα καταφέρει να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Αντί να αλλάζει και να ελέγχει τους άλλους, πρέπει να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του. Μόνο αυτό το δικαίωμα και μόνο αυτή την υποχρέωση έχει. Αν καταφέρει να ελέγχει τον εαυτό του, αυτόματα ελέγχει τα πάντα, διότι γίνεται κομμάτι τους.

Η επιθυμία να μετατραπούν όλα σε αριθμούς, μετέτρεψε τα έμβια σε σύμβολα. Κερδίσαμε τον ''έλεγχο'' των φαινομένων, αλλά χάσαμε το νόημά τους. Χάνοντας το νόημα της ζωής, χάσαμε τον έλεγχό της. Και ας νομίζουμε ότι ελέγχουμε κάποια κομμάτια της.

 

Για παράδειγμα, πλέον υγεία δεν είναι το πώς νοιώθεις (μιάς και δεν γνωρίζεις καν τί νοιώθεις, εωσότου γίνει εντονότατο), αλλά το τί λένε οι εξετάσεις των γιατρών.

Για πολλούς τα χρώματα είναι απλώς συχνότητες του φωτός, για άλλους κάτι περισσότερο από αυτό.

Για κάποιους η μουσική είναι συνδυασμός παλμών διαφορετικών μηκών χορδών, για άλλους είναι συναίσθημα.

 

Δεν σε κατηγορώ για τον απόλυτα μηχανιστικό τρόπο σκέψης σου, μιάς και μας έβαλαν στην φυλακή αυτή εδώ και αιώνες. Ούτε και σε κατηγορώ για την αδυναμία σου να βγεις από αυτήν. Δεν δέχομαι όμως να με κατηγορούν για το ότι εγώ το κατάφερα και να υποστηρίζουν ότι έκανα λάθος. Πώς μπορεί ο γεννημένος στην φυλακή να αξιολογήσει την ελευθερία εκείνου που βγήκε έξω;

Δεν με ενδιαφέρει να στηρίξω την γνώμη μου για να ικανοποιήσω τον εγωισμό που μου έμαθαν να τρέφω, ώστε να δυναμώνω τις αλυσίδες μου - και δεν θα το κάνω. Θέλω μόνο να δείξω στους μέσα ότι υπάρχει και το έξω. Υπάρχουν λίγοι έξω και νοιώθω μοναξιά.

 

Δεν θα μπορέσεις να αποδείξεις ποτέ μαθηματικά, ότι αυτά που σου λέω είναι σωστά, όπως δεν θα μπορέσεις ποτέ να κάνεις το αντίθετο. Άνοιξε τα μάτια σου και κοιτάξου. Αν ενδιαφερθείς, θα τα δεις. Αν αντέξεις τον πόνο και τον φόβο, θα τα δεχτείς. Τότε θα μπορέσεις να βγεις και από την φυλακή.

 

Και όντως...

''τίποτα δεν είναι για όλους την ίδια στιγμή....ή και καθόλου''

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...