Jump to content

"Θρησκείες και Αρχέτυπα".


 Share

Recommended Posts

« Έζησε πριν περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια. Γεννήθηκε με Άσπιλη Σύλληψη. Η Φύση πλημμύρισε από γαλήνη κατά τη γέννησή του εφόσον θεωρήθηκε Θείον Βρέφος. Οι προφητείες έλεγαν ότι θα εξόντωνε την ειδωλολατρία και τη μαγεία. Γι? αυτό και ο Σατράπης της χώρας που γεννήθηκε διέταξε να σφάξουν όλα τα νεογέννητα της χώρας ώστε μαζί να εξοντωθεί και το Θείο Βρέφος. Ούτε άνθρωπος, ούτε δαίμονας όμως κατάφερε να το εξοντώσει. Αντιθέτως, ο ίδιος ο σατράπης έπεσε νεκρός, κεραυνοβολημένος από την ίδια του την αρρωστημένη σκέψη. Ήδη από παιδί, ήταν «χαρισματικό» με ιδιαίτερη εξυπνάδα, ικανότητες και γνώσεις. Το παιδί εκπαιδεύθηκε κοντά στους Μάγους και δεκαπέντε ετών ήταν ήδη μυημένος στον Μυστικό Πυρήνα. Είκοσι ετών ? όπως κάθε μεγάλος μύστης ? αποσύρθηκε στην έρημο για διαλογισμό. Η τροφή του εμφανιζόταν μυστηριωδώς από αόρατα στοιχεία. Έπειτα από πολλές δοκιμασίες, τριάντα ετών πλέον, άρχισε να περιδιαβαίνει τη χώρα, να διδάσκει, να θεραπεύει και να κάνει θαύματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θαύματά του ήταν ότι άνοιξε τη θάλασσα στα δύο κι έτσι πέρασαν οι οπαδοί του και γλίτωσαν από σοβαρή καταδίωξη. Είδε οράματα, αναλήφθηκε στον ουρανό όπου του εδόθησαν οι αλήθειες απ? ευθείας από το Θεό. Μετά την απόλυτη πλέον Μύησή του, εκτέθηκε σε κάθε δοκιμασία και πειρασμό και αφού βγήκε νικητής άρχισε τη διδασκαλία. Εξετάστηκε επί τρεις ημέρες από ιερείς και φιλόσοφους αλλά βγήκε και εκεί νικητής. Εν τέλει, προσηλύτισε τον ίδιο το βασιλιά. Στο τέλος δολοφονήθηκε από τους εθνικούς προπάτορες των Τούρκων, τους Τουρανούς. Και αναλήφθηκε και πάλι στους Ουρανούς απ? όπου ήρθε να βασανιστεί και να πεθάνει για χάρη της ανθρωπότητας.

Θυμίζει υποθέτω κάτι αυτή η ιστορία, έτσι?

Λοιπόν, ότι κι αν σας θυμίζει, συνέβη χίλια χρόνια πριν το Χριστό. Αφορά το Ζαρατούστρα, τον ιδρυτή της Θρησκείας του Ζωροαστρισμού στην Περσία.

 

Σε όλες τις μεγάλες θρησκείες συναντάμε τη Μορφή του Υπέρτατου Θρησκευτικού Ήρωα, του Μέγα Μύστη, του Αβατάρα, του Μεσσία. Είναι ένα Αρχέτυπο. Ίδιες Πράξεις τον χαρακτηρίζουν πάντα, ίδια Προσωπικότητα, ενίοτε ίδια Πάθη.

Όλοι αυτοί οι Μύστες έχουν τις ίδιες «Υπερφυσικές Δυνάμεις» - θεραπευτικές αλλά και άλλες.

Σύμφωνα με κάποιες «Φιλοσοφικές Ατραπούς», οι Δυνάμεις αυτές μπορούν να αποκτηθούν μέσω της κατάλληλης «εκπαίδευσης». Όλοι οι άνθρωποι είναι δυνητικά σε θέση να «θεοποιηθούν», να γίνουν «Βούδες».

Σύμφωνα με το Χριστιανισμό όμως, ο Χριστός είναι ένας, δεν είναι Μύστης, δεν είναι Προφήτης, δεν έχει καμία σχέση με άλλους Μύστες άλλων θρησκειών, είναι ο Μοναδικός Υιός του Θεού και κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει σαν αυτόν.

Άλλες Φιλοσοφικοί Ατραποί προσφέρουν το Διαλογισμό ως το βασικό μονοπάτι πνευματικής ανάπτυξης και την καθοδήγηση του Μαθητή από τον Διδάσκαλο στους Δαιδάλους της αναζήτησης της AKSHARA, της αιώνιας πηγής παντογνωσίας. Της κατάστασης πλήρους πνευματικής συνειδήσεως.

Αντιθέτως, ο Χριστιανισμός και κάποιες ακόμη Θρησκείες (Ισλάμ, Ιουδαισμός), προτάσσουν την απόλυτη πίστη, την υποταγή, τον ασκητισμό, τον τακτικό εκκλησιασμό, την προσευχή και έναν κώδικα συντηρητικής συμπεριφοράς ως Προσωπικό Μονοπάτι. Μάλιστα, η οποιαδήποτε άλλη μορφή φιλοσοφικής αναζήτησης από τον πιστό, θεωρείται από «ατελέσφορη» μέχρι «εγκληματική». Ενίοτε επιφέρει από Αφορισμό εως και τη θανατική καταδίκη ? σε εποχές που λειτουργούσαν ή λειτουργούν Ιερατικά Δικαστήρια ή αλλιώς Ιερά Εξέταση.

Αυτές οι θρησκείες δεν δέχονται τα «χαρισματικά άτομα». Ούτε αυτά που γεννιούνται με «Δυνάμεις» , ούτε αυτά που επιλέγουν Δρόμους Εκπαίδευσης μέσα από τους οποίους αναπτύσσουν «Εξαιρετικές Δυνάμεις». Όλους αυτούς τους στέλνουν στην Πυρά της Ιεράς Εξέτασης. Άγιος κατέληξε να είναι ενίοτε απλώς Κοσμικό Εύσημο που αποδίδεται σε Αυτοκράτορες όπως ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσσίας.

Ούτε όμως και στους κοινούς, απλούς, καθημερινούς ανθρώπους μπορεί να εκδηλώσει τις δυνάμεις του ένα «χαρισματικό άτομο» στα πλαίσια αυτών των θρησκειών. Κινδυνεύει να χλευαστεί ή και να λιθοβοληθεί ως «Ψευδοπροφήτης».

Όσον αφορά τη Γένεση των Θρησκειών, όλες διεκδικούν τον τίτλο «αυτογενείς», πρωτότυπες και μοναδικές αλλά όλες είναι αντιγραφές και δανεισμοί από προηγούμενες θρησκείες που ήταν ήδη καθιερωμένες στη συνείδηση των τότε λαϊκών μαζών. Και πως θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς άλλωστε?

Όταν έρχεται κάποιος να κηρύξει μία νέα θρησκεία, απευθύνεται σε μάζες που ήδη έχουν κάποια έθιμα και κάποιες δοξασίες. Για να τους προσεταιρισθεί με ευκολία η νέα θρησκεία οφείλει να αποδεχτεί πρώτα (δηλαδή να προσεταιρισθεί) αυτές ακριβώς τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμα που ήδη χρησιμοποιεί ο λαός.

Οι Ιουδαίοι ας πούμε, αιχμαλωτίστηκαν από διάφορους λαούς, φυσικά ισχυρότερους και σαφώς πιο εξελιγμένους πολιτιστικά. Δανείστηκαν λοιπόν στοιχεία από αυτούς.

Την Μυθολογία περί Δημιουργίας του Ανθρώπου και του Κόσμου αλλά και του Κατακλυσμού την πήραν από τη Μυθολογική Παράδοση των Χαλδαίων και των Χετταίων.

Όσο για τις Ιουδαϊκές αντιλήψεις περί Ουρανού, Κόλασης, Θεού, Αγγέλων και την βόρεια καταγωγή του Ιεσσαί, αυτές τις δανείστηκαν από τους Μιττάνιους.

Τις Δέκα Εντολές, τις δανείστηκαν είτε από παραδόσεις λαών της Ινδίας που ουσιαστικά τις χρησιμοποιούσαν απλώς σαν κώδικα ενάρετης συμπεριφοράς είτε από τις Αιγυπτιακές Δοξασίες του Μύστη Φαραώ Αχενατόν. Πάντως δεν τους δόθηκαν απευθείας από το Θεό.

Το Ιουδαϊκό στοιχείο του Μεσσία που γεννάται από την Παρθένο, σε φάτνη και πάνω του υπερίπταται ένα αστέρι την ώρα της γέννησης είναι δανεισμένο από την αρχαία Μηδοπερσική θρησκευτική παράδοση που ίδρυσε ο Πέρσης Ζωροάστρης.

Την ίδια τη Δομή της Ιουδαϊκής Θρησκείας την μετέφερε από την Αίγυπτο ένας πολεμιστής ιερέας του Αιγυπτιακού Ιερατικού καθεστώτος και κατοπινός ηγέτης των Ιουδαίων κατά την έξοδο από την Αίγυπτο, ο Μοσέχ, (ένας από τους τουλάχιστον τρεις Μοσέχ που ηγήθηκαν των Ιουδαίων) κατοπινός Μωυσής. Όσο για το Μυστικιστικό Μανδύα του Μωυσή, αυτός προστέθηκε πολύ αργότερα από τους Λεβίτες και δεν πιστοποιείται από καμία ιστορική πηγή.

Ακόμη κι έτσι όμως, το πνεύμα όλων των φιλοσοφιών και θρησκειών έχει τον ίδιο πυρήνα. Και με αυτό το πνεύμα θα έπρεπε να ζουν οι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως η Κοσμική Εξουσία των Θρησκειών δημιούργησε ένα στείρο πλέγμα Νόμων και Κανόνων και με αυτό αλυσόδεσε τους ανθρώπους. Απώλεσαν το Φωτεινό Πνεύμα και μετατράπηκαν σε Δικτατορική, Καταπιεστική Γραφειοκρατία που ανάλογα την περιοχή του πλανήτη και τα έθιμα διαφοροποιείται σε πολλά διαφορετικά θρησκευτικά παρακλάδια. Και φυσικά, κάθε παρακλάδι διεκδικεί το Αλάθητο έναντι όλων των υπολοίπων.

Για προβληματιστείτε λίγο επάνω σε αυτό: Στη Χριστιανική Παράδοση θεωρείται φριχτό έγκλημα η αυτοκτονία με άμεσο ιερατικό αποτέλεσμα να σε αφήνει χωρίς «Εξόδιο Ακολουθία», δηλαδή χωρίς θρησκευτική ταφή. Η ψυχή του νεκρού έτσι εγκαταλείπεται στην αιώνια τυραννία. Αντιθέτως, στον Ιαπωνικό Κώδικα Μπουσίντο των Σαμουράϊ ήταν ένδειξη υπέρτατης τιμής το Χαρακίρι, δηλαδή η τελετουργική αυτοκτονία. Και η φιλοσοφία του Μπουσίντο είχε και τις θρησκευτικές της προεκτάσεις. Επίσης, στους Ισλαμιστές Μαχητές Αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις Θρησκευτικές Δοξασίες τους η μετά θάνατον πορεία τους συνεχίζεται κανονικά. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι στρατιωτικοί ενίοτε αυτοκτονούσαν. Η θρησκευτική τους παράδοση δεν το απαγόρευε. Και οι περισσότερες ιστορικές θρησκευτικές παραδόσεις δεν το απαγόρευσαν.

Ποιος λοιπόν έχει δίκαιο? Ο Χριστιανισμός ή όλοι οι υπόλοιποι?

Και αν αλλάξω θρήσκευμα και πάω στο Ισλάμ, μήπως μετά την αυτοκτονία θα πάω σε άλλους πνευματικούς τόπους από αυτούς του Χριστιανισμού? Δεν οδηγούν όλες οι Θρησκείες στα ίδια πνευματικά μετά θάνατον πεδία?

Και οι Χριστιανοί που εν καιρώ πολέμου πυροδοτούν μία βόμβα και πεθαίνουν κι αυτοί μαζί με τον εχθρό? Εκεί γιατί γίνεται εξαίρεση? Γιατί εκεί η αυτοθυσία δεν χαρακτηρίζεται ως αυτοκτονία?

Οι Κοσμικές Εξουσίες των Μονοθεϊστικών κυρίως θρησκειών, προσπαθώντας να επιβάλλουν γήινες νόρμες νόμων και κανόνων σε υπερκόσμια φαινόμενα, κατάφεραν να χάσουν τελείως το πνεύμα του Υπέρτατου Πνευματικού Ταξιδιού.

Μα η χειρότερη επίδοσή τους ήταν η καταστροφή των Αρχαίων Εθνικών Θρησκειών. Τριακόσιες χιλιάδες αρχαία ελληνικά Ιερά και Ναοί εκθεμελιώθηκαν από οργισμένους αμαθείς φανατισμένους χριστιανούς μοναχούς.

Εξίσου άθλια πολιτιστική πράξη ήταν το κλείσιμο των Φιλοσοφικών Σχολών και Πανεπιστημίων του Αρχαίου Κόσμου όπως αυτό της Αθήνας το 529μΧ από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Το κακό είναι ότι το χριστιανικό πολιτιστικό αυτό ατόπημα του 6ου μ.Χ. αι., το είδαμε να επαναλαμβάνεται στο τέλος του 20ου αιώνα από το Ισλαμικό καθεστώς του Αφγανιστάν όταν κατέστρεψε τα αγάλματα του Βούδα με ανατινάξεις.

Φυσικά, το ότι οι νεώτερες θρησκείες δανείζονται στοιχεία από τις παλαιότερες δεν τις κάνει λιγότερο ιερές. Οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, λατρεύουν το ίδιο Αρχέτυπο. Απλώς, με το πέρασμα των αιώνων, αυτό αλλάζει όνομα. Κάποτε λεγόταν Όσιρις, άλλοτε Ζαρατούστρα, άλλοτε Άδωνις, άλλοτε Μίθρας και άλλοτε Χριστός.

Η μητέρα του Περσικού πολεμικού Θεού Μίθρα ήταν Παρθένα. Ποιμένες και Μάγοι με δώρα ήρθαν τιμητές για να δουν το θαύμα του «θείου βρέφους» στην σπηλιά που γεννήθηκε. Ο Μίθρας έγινε Θεϊκός Διδάσκαλος των ανθρώπων, Οδηγός τους και Θεραπευτής τους. Απέκτησε Δώδεκα Μαθητές στους οποίους ένα βράδυ πριν το θάνατο πρόσφερε ένα λιτό Συμβολικό Δείπνο αποτελούμενο από ψωμί και κρασί. Οι πιστοί του τον έθαψαν σε τάφο λαξεμένο σε βράχο από όπου και αναστήθηκε.

Αυτό είναι το Αρχέτυπο και οι ιδρυτές θρησκειών και κοσμοθεωριών φροντίζουν να το ανανεώνουν στο διάβα της ιστορίας. Δημιουργώντας νέους Μάρτυρες επάνω στους ίδιους παλιούς στόχους. Πλέκοντας νέα φιλοσοφικά μοτίβα, εφόσον χωρίς ανανέωση οι άνθρωποι βαριούνται ίσως και χάνουν τη θέρμη της πίστης τους. Κρατώντας τα κυριότερα κομμάτια του Παλιού Τρόπου, αυτά που οι άνθρωποι φυλάνε ως κόρη οφθαλμού στον καθημερινό τρόπο ζωής τους, προσθέτουν άλλα ώστε να κερδίσουν το ενδιαφέρον των «υποψήφιων πιστών».

Σύμφωνα με τις Αρχαίες Παραδόσεις, η Ιερά Δύναμη του Σύμπαντος είναι μία. Και εκφράζεται μέσα από χιλιάδες Οντότητες. Μικρές και μεγάλες. Κάποιες από αυτές τις Μεγάλες Οντότητες, οι Θεοί, πήραν τη θέση τους για χιλιάδες χρόνια στους Βωμούς των Ανθρώπων. Γιατί ήταν η ώρα τους. Γιατί μέσα από αυτούς, οι Άνθρωποι ένοιωθαν ότι μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με την Ιερά Δύναμη του Σύμπαντος. Οι Συνθήκες όμως της ζωής των Ανθρώπων αλλάζουν. Η κοινωνία τους αλλάζει. Αφού αλλάζει η ψυχοσύνθεσή τους, αλλάζει και το Εσωτερικό τους Κανάλι μέσα από το οποίο επικοινωνούν με το Θείο. Έχουν ανάγκη από άλλους τρόπους προσέγγισης της Ιεράς Δύναμης. Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, σημαίνει η ώρα να φύγουν οι Παλιοί Θεοί και να έρθουν οι Νέοι. Αυτό και συμβαίνει στο διάβα της Ιστορίας. Αυτό και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Με όλες τις θρησκείες. Έρχεται η Νέα Θρησκεία με το Θεό που πρεσβεύει, διώχνει τις παλιές Θεότητες κρατώντας όμως κάποια από τα λατρευτικά της στοιχεία, κυριαρχεί για ένα χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή, γκρεμίζεται κι αυτή για να δώσει τη θέση της σε μία Νέα Θρησκεία και ένα νέο Θεό.

 

Κι όταν συμβαίνει αυτή η αλλαγή, συμβαίνει συνήθως με πόλεμο και αίμα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Avaris τι να πρωτοσχολιασει κανεις σε αυτο το κειμενο-δοκιμιο που εχεις γραψει..

Να πω για τον Ζαρατουστρα οτι λιγοι ειναι αυτοι που γνωριζουν οτι ηταν ενας απο τους κορυφαιους μυστες που εχουν περασει απο τουτο τον κοσμο..εγω προσωπικα πρωτοδιαβασα γι αυτον οταν βρεθηκε τυχαια στα χερια μου ενα βιβλιο του Οsho που αναφερεται σ'αυτον..η ιστορια του δε μοιαζει και με του Χριστου αλλα και με του Μωυση

 

Ρωτησα καποιον...τι ειναι Χριστιανισμος και εκεινος μου ειπε "ποτε φιλε μου μην πιστευεις σε λεξεις που καταληγουν

σε -ισμος γιατι εχουν ηδη αλλοιωθει ολες οι ιδεες που πρεσβευουν οι ιδρυτες τους ^_^

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Avaris τι να πρωτοσχολιασει κανεις σε αυτο το κειμενο-δοκιμιο που εχεις γραψει..

Να πω για τον Ζαρατουστρα οτι λιγοι ειναι αυτοι που γνωριζουν οτι ηταν ενας απο τους κορυφαιους μυστες που εχουν περασει απο τουτο τον κοσμο..εγω προσωπικα πρωτοδιαβασα γι αυτον οταν βρεθηκε τυχαια στα χερια μου ενα βιβλιο του Οsho που αναφερεται σ'αυτον..η ιστορια του δε μοιαζει και με του Χριστου αλλα και με του Μωυση

 

Ρωτησα καποιον...τι ειναι Χριστιανισμος και εκεινος μου ειπε "ποτε φιλε μου μην πιστευεις σε λεξεις που καταληγουν

σε -ισμος γιατι εχουν ηδη αλλοιωθει ολες οι ιδεες που πρεσβευουν οι ιδρυτες τους ^_^

 

Αναρωτιέμαι, το ιερατείο του Ζωροαστρισμού απο που "δανείστηκε" τις δοξασίες του. Αλλά πάμε πολύ πίσω και είναι αδύνατον να βγει άκρη.

 

Όσον αφορά στο -ισμός, μήπως - λέω μήπως - είναι λίγο ισοπεδωτική αυτή η άποψη του γνωστού σου? Κάτω απο την κατάληξη -ισμός, κατά τη γνώμη μου εντάσσουμε (ή τουλάχιστον θα πρέπει να ) ένα ολόκληρο σύνολο θεωριών, πρακτικών, υποφιλοσοφιών και ενίοτε δοξασιών.

 

Πάρε παράδειγμα την έννοια "Εσωτερισμός". Απο μόνο του λέει κάτι "απλώς γενικό". Είναι η ανθρώπινη πολιτιστική ανάγκη να εντάξει υπο-έννοιες κάτω απο μία υπερ-έννοια. Μέρος της είναι και η λέξη Γνωστικισμός. Που όμως απο μόνη της εμπεριέχει ένα σωρό άλλες εκδοχές της.

 

Έτσι θα έπρεπε να είναι και με έννοιες όπως Χριστιανισμός, Ισλαμισμός, Βουδισμός κλπ Όταν ξεκινάει να δημιουργήσει κάτι ο Ιδρυτής, εν γνώσει του δημιουργεί Σχολή Σκέψης. Και ξέρει ότι Σχολή Σκέψης σημαίνει γεννήτρια φιλοσοφικών ρευμάτων. Τίποτα δεν υποχρεώνει κανέναν να ακολουθήσει ένα πρωτογενές ρεύμα σκέψης. Ακολουθεί αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο εσωτερικό του κανάλι, στην ψυχοσύνθεσή του. Και όλα τα ρεύματα είναι ισάξια με το πρωτογενές. Γιατί καλύπτουν ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων. Διαφορετικά, ένα και μοναδικό ρεύμα σκέψης θα ήταν καταδικασμένο να καλύψει λίγους και μόνον ανθρώπους.

 

Ενω με την "πολυδιάσπαση" προσαρμόζεται και εξυπηρετεί πολύ ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

Link to comment
Share on other sites

 

Όσον αφορά στο -ισμός, μήπως - λέω μήπως - είναι λίγο ισοπεδωτική αυτή η άποψη του γνωστού σου? Κάτω απο την κατάληξη -ισμός, κατά τη γνώμη μου εντάσσουμε (ή τουλάχιστον θα πρέπει να ) ένα ολόκληρο σύνολο θεωριών, πρακτικών, υποφιλοσοφιών και ενίοτε δοξασιών.

 

 

Δεν μπορω να πω οτι δεν με καλυπτει η απαντηση σου.

Ναι ειναι λιγο ισοπεδωτικη

Σε αυτο που θελω να δωσω ομως εμφαση ειναι η αναζητηση της εκαστοτε φιλοσοφιας η εννοιας απο την ιδια την πηγη καθεαυτη..και για να σου δωσω ενα παραδειγμα,επειδη αναφερθηκες στον Χριστιανισμο προηγουμενος,εαν διαβασει κανεις τις διδαχες του Χριστου θα βγαλει πιθανοτατα πολυ πιο διαφορετικα συμπερασματα απο οτι θελει να περασει η Θρησκεια Χριστιανισμος....το ιδιο ισως και για τον Βουδα,τον Λαο τσε η ακομα τον Μαρξ με πιο απλα λογια γιατι να αγορασεις λιανικη αφου μπορεις να αγορασεις στην χονδρικη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να πω οτι δεν με καλυπτει η απαντηση σου.

Ναι ειναι λιγο ισοπεδωτικη

Σε αυτο που θελω να δωσω ομως εμφαση ειναι η αναζητηση της εκαστοτε φιλοσοφιας η εννοιας απο την ιδια την πηγη καθεαυτη..και για να σου δωσω ενα παραδειγμα,επειδη αναφερθηκες στον Χριστιανισμο προηγουμενος,εαν διαβασει κανεις τις διδαχες του Χριστου θα βγαλει πιθανοτατα πολυ πιο διαφορετικα συμπερασματα απο οτι θελει να περασει η Θρησκεια Χριστιανισμος....το ιδιο ισως και για τον Βουδα,τον Λαο τσε η ακομα τον Μαρξ με πιο απλα λογια γιατι να αγορασεις λιανικη αφου μπορεις να αγορασεις στην χονδρικη.

 

 

Όταν ανακαλύφτηκε το πρώτο μαχαίρι ήταν φτιαγμένο πιθανότατα απο σχιστόλιθο. Μετά χρησιμοποιήθηκε το ελεφαντόδοντο. Μετά το μέταλλο. Ταυτόχρονα, εξειδικεύονταν στο έπακρο τα κοπτικά εργαλεία. Υπήρχε ένα διαφορετικό εργαλείο για κάθε χρήση. Μέχρι που φτάσαμε στο νυστέρι απο ανοξείδωτο ατσάλι.

 

Κανείς δεν θα δοκίμαζε να κάνει σήμερα εγχείρηση χρησιμοποιώντας το πρώτο μαχαίρι απο σχιστόλιθο.

 

Ένα ρευμα Φιλοσοφικό, έστω κι αν είναι 5η γενιά μετά το πρωτότυπο, μπορεί να καλύπτει κάποιον πολύ καλύτερα απο το πρωτότυπο. Μόνο και μόνο γιατί είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του. Μην ξεχνάμε ότι το πρωτότυπο Σύστημα Σκέψης του Ιδρυτή δημιουργήθηκε κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες κάποιας εποχής που δεν υφίσταται πλέον. Και απευθυνόταν σε κάποιους ανθρώπους που επίσης δεν υπάρχουν πλεον. Αντιθέτως, εαν θέλει να συνεχίσει να έχει "πέραση" ως σύγχρονο ρεύμα σκέψης θα πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Διαφορετικά, δεν θα απαντάει στις τωρινές (πχ) ανάγκες και θα πεθάνει.

Link to comment
Share on other sites

 

Κανείς δεν θα δοκίμαζε να κάνει σήμερα εγχείρηση χρησιμοποιώντας το πρώτο μαχαίρι απο σχιστόλιθο.

 

Εαν ομως δεν εχει ιδεα πως να κανει εγχειρηση η δεν ξερει για πιο σκοπο χρησιμοποιει το νυστερι καλο θα ειναι να ανατρεξει στην εποχη του σχιστολιθου να μαθει την χρησιμοτητα του

 

Ένα ρευμα Φιλοσοφικό, έστω κι αν είναι 5η γενιά μετά το πρωτότυπο, μπορεί να καλύπτει κάποιον πολύ καλύτερα απο το πρωτότυπο. Μόνο και μόνο γιατί είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του. Μην ξεχνάμε ότι το πρωτότυπο Σύστημα Σκέψης του Ιδρυτή δημιουργήθηκε κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες κάποιας εποχής που δεν υφίσταται πλέον. Και απευθυνόταν σε κάποιους ανθρώπους που επίσης δεν υπάρχουν πλεον. Αντιθέτως, εαν θέλει να συνεχίσει να έχει "πέραση" ως σύγχρονο ρεύμα σκέψης θα πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Διαφορετικά, δεν θα απαντάει στις τωρινές (πχ) ανάγκες και θα πεθάνει.

 

 

Ολα εχουν αλλαξει και θα συνεχιζουν να αλλαζουν και παλι δεν διαφωνω..Υπαρχουν ομως αξιες(βασεις) που δεν αλλαζουν με το περασμα του χρονου μπορει το περιτυλιγμα να αλλαζει αλλα ο ανθρωπος συνεχιζει να ειναι φτιαγμενος απο σαρκα και αιμα, αυτο δεν προκειται ν'αλλαξει..Οι μεγαλοι δασκαλοι εστιασαν σε αυτες

Εαν εισαι φιλος με τα Μαθηματικα θα ξερεις οτι τα "αξιωματα" δεν αλλαζουν ουτε χρηζουν αποδειξης

Δεν μιλαω για πισωγυρισμα αλλα οταν μια θεωρια η' θρησκεια,η' κινημα δεν εχει "αξιωματα" και δεν ανταποκρινεται στις αναγκες της εποχης τοτε καλυτερα να "πεθανει"..Εμενα προσωπικα μ'ενδιαφερουν περισσοτερο τα ιδια τα ατομα ως αυτονομες οντοτητες παρα ως μια αγελη ανθρωπων κατω απο το πεπλο μιας εννοιας,θρησκειας η' κινηματος (και επανερχομαι παλι :) ) που να τελειωνει σε -ισμος

Link to comment
Share on other sites

...Ρωτησα καποιον...τι ειναι Χριστιανισμος και εκεινος μου ειπε "ποτε φιλε μου μην πιστευεις σε λεξεις που καταληγουν σε -ισμος γιατι εχουν ηδη αλλοιωθει ολες οι ιδεες που πρεσβευουν οι ιδρυτες τους ^_^

Και επειδή είπε "κάποιος" κάτι, τι έγινε;

 

Πραγματικά πάντως την "αρχετυπική" αυτή μορφή τείνουν να παίρνουν ένα σωρό διηγήσεις. Και για τον Βούδα, και για τον Αλέξανδρο ακόμα και άλλους πολλούς...

Link to comment
Share on other sites

 

Ολα εχουν αλλαξει και θα συνεχιζουν να αλλαζουν και παλι δεν διαφωνω..Υπαρχουν ομως αξιες(βασεις) που δεν αλλαζουν με το περασμα του χρονου μπορει το περιτυλιγμα να αλλαζει αλλα ο ανθρωπος συνεχιζει να ειναι φτιαγμενος απο σαρκα και αιμα, αυτο δεν προκειται ν'αλλαξει..Οι μεγαλοι δασκαλοι εστιασαν σε αυτες

Εαν εισαι φιλος με τα Μαθηματικα θα ξερεις οτι τα "αξιωματα" δεν αλλαζουν ουτε χρηζουν αποδειξης

Δεν μιλαω για πισωγυρισμα αλλα οταν μια θεωρια η' θρησκεια,η' κινημα δεν εχει "αξιωματα" και δεν ανταποκρινεται στις αναγκες της εποχης τοτε καλυτερα να "πεθανει"..Εμενα προσωπικα μ'ενδιαφερουν περισσοτερο τα ιδια τα ατομα ως αυτονομες οντοτητες παρα ως μια αγελη ανθρωπων κατω απο το πεπλο μιας εννοιας,θρησκειας η' κινηματος (και επανερχομαι παλι :) ) που να τελειωνει σε -ισμος

 

Artzuna,

Όντως οι Μεγάλοι Δάσκαλοι, όσον αφορά τουλάχιστον τα βασικά σημεία της Διδασκαλίας τους, εστίασαν σε Σταθερές Αξίες οι οποίες είναι αιώνιες και άφθαρτες.

Υπήρχαν όμως και "Δευτερεύουσες διδασκαλίες" (ή ηθελημένες αβλεψίες) (το «περιτύλιγμα» που είπες εσύ) που λειτουργούσαν πάντα ως "όχημα" για την "διείσδυση" στην εκάστοτε κοινωνία. (πχ Δευτερεύουσα (μη) ? διδασκαλία ήταν η μη-αναφορά στις δουλοκτητικές συνθήκες της εποχής).

Και οι δύο Διδασκαλίες, διδάσκονταν κατά κύριο λόγο πάντα σε κάποιους Μαθητές του Κλειστού Πυρήνα και κατά δεύτερο λόγο στους υπόλοιπους πιστούς.

 

Μετά το θάνατο του Ιδρυτή, οι Μαθητές του πάντα έφευγαν προς κάθε κατεύθυνση για να μεταλαμπαδεύσουν την Φιλοσοφική Διδασκαλία του Δασκάλου τους.

 

Η Φιλοσοφική Διδασκαλία ενός Μέγα Διδάσκαλου (σαν τον Ιησού ή το Βούδα) είναι πάντα πολυδιάστατη.

Οι Μαθητές τους δεν παύουν να είναι πάντα υποδεέστερης "ισχύος" απο τον ίδιο τον Ιδρυτή. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατούν να "υιοθετήσουν" όλες μα όλες τις Διαστάσεις της Διδασκαλίας του Μέγα Διδασκάλου. Υιοθετούν ο καθένας και "κάποιο μέρος" αυτής. Αυτό που τους «ταιριάζει» καλύτερα.

Και ως "αυτόνομες ανθρώπινες προσωπικότητες" τις φιλτράρουν (ηθελημένα ή αθέλητα) δημιουργώντας έτσι ο καθένας ένα δικό του "φιλοσοφικό υβρίδιο" της Πρωτογενούς διδασκαλίας.

Όλες είναι γνήσιας προέλευσης, αλλά θεωρητικά, ακόμη και αν βάζαμε όλους τους Μαθητές μαζί, και πάλι δεν θα είχαμε την πρωταρχική διδασκαλία. Εξαιτίας ακριβώς του «προσωπικού στοιχείου».

Επειδή όμως, όντως "μετράει" το "άτομο" και οι "επιλεγμένοι Μαθητές" είναι και αυτοί "κάτι το ιδιαίτερο" καταφέρνουν πάντα να έχουν "διεισδυτικότητα" στις κοινωνίες των υποψήφιων προσύλητων.

Αυτοί οι «Μετα-διδάσκαλοι», σε επόμενο επίπεδο «τροποποιούν» και τις «Δευτερεύουσες διδασκαλίες» (που έχουν άμεση σχέση με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες) με αποτέλεσμα να αλλάζει ακόμη πιο πολύ η εκάστοτε «τελική μορφή του Φιλοσοφικού προιόντος». (πχ Δευτερεύουσα διδασκαλία του Παύλου είναι οι απαξιωτικές αναφορές του στις Γυναίκες).

Και αυτή η Εναλλαγή συνεχίζεται ενίοτε για αιώνες. Μαζί με τις συνακόλουθες τροποποιήσεις της Διδασκαλίας.

Η Σκυτάλη της Διδασκαλίας βρίσκεται πάντα στα χέρια ατόμων. Ακόμη κι αν επίσημα είναι στα χέρια ενός οργανισμού (όπως η Εκκλησία) ουσιαστικά, αποτελέσματα έχει μόνον όταν αναλαμβάνουν τη διδασκαλία Ικανά, Ξεχωριστά άτομα.

Όπως και να το πάρουμε, εντέλει, πάντα έχουμε να κάνουμε με «Ατομα». Αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά και ποτέ οι Ομάδες.

Δηλαδή, συμφωνούμε ότι αυτά που έχουν ενδιαφέρον είναι τα «άτομα» και όχι οι «ομάδες».

Και πως αν δεν ανταποκρίνεται πια μια θρησκεία στις ανάγκες μιας εποχής, καλό θα είναι να «εκλείψει».

 

(Υ.Γ. τρομερά τα κομμάτια του Βούδα που ρίχνεις μέσα. Συνέχισε).

Link to comment
Share on other sites

ο ανθρωπος συνεχιζει να ειναι φτιαγμενος απο σαρκα και αιμα, αυτο δεν προκειται ν'αλλαξει..

Ειδικά για αυτό, μην παίρνεις και όρκο. Και δεν μιλάω για το 2987μ.χ. αλλά για τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Τα αρχέτυπα,όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι αιώνιες αρχές υπεράνω του χρόνου και του χώρου. Κάθε φορά συμπλέκονται και εκδηλώνονται διαφορετικά, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού.

 

"...είναι ανάγκη να αναλύσουμε μύθους, διηγήσεις και σύμβολα συλλέγοντας τις βαθύτερες σημασίες τους, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε το πνεύμα τους από τις εθνικές, λαϊκές, λογοτεχνικές, ιστορικές και ατομικές προκαταλήψεις, για να εσωτερικεύσουμε κατόπιν,..."

 

Η Φιλοσοφική Διδασκαλία ενός Μέγα Διδάσκαλου (σαν τον Ιησού ή το Βούδα) είναι πάντα πολυδιάστατη.

Οι Μαθητές τους δεν παύουν να είναι πάντα υποδεέστερης "ισχύος" απο τον ίδιο τον Ιδρυτή.

 

Ο ιδρυτής υπήρξε μαθητής πριν γίνει δάσκαλος...και ο καλός δάσκαλος παραμένει μαθητής για όλη του την ζωή. Πάντα θα γυρνάει πίσω για να μάθει και να διδάξει αυτά που έμαθε.

Link to comment
Share on other sites

Τα αρχέτυπα,όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι αιώνιες αρχές υπεράνω του χρόνου και του χώρου. Κάθε φορά συμπλέκονται και εκδηλώνονται διαφορετικά, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού.

 

"...είναι ανάγκη να αναλύσουμε μύθους, διηγήσεις και σύμβολα συλλέγοντας τις βαθύτερες σημασίες τους, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε το πνεύμα τους από τις εθνικές, λαϊκές, λογοτεχνικές, ιστορικές και ατομικές προκαταλήψεις, για να εσωτερικεύσουμε κατόπιν,..."

Ο ιδρυτής υπήρξε μαθητής πριν γίνει δάσκαλος...και ο καλός δάσκαλος παραμένει μαθητής για όλη του την ζωή. Πάντα θα γυρνάει πίσω για να μάθει και να διδάξει αυτά που έμαθε.

 

Γι' αυτό και δεν επιτρέπεται να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τα Αρχέτυπα και την Συστηματοποιημένη Γνώση οποιασδήποτε μορφής.

 

Επίσης, ναι, όντως κάθε γνήσιος δάσκαλος παραμένει μαθητής για όλη του τη ζωή. Και κάποτε ήταν μαθητής, που πιθανόν αργότερα ξεπέρασε τους δασκάλους του. Αυτό όμως δεν ισχύει για Διδασκάλους του Βεληνεκούς ενός Ιησού ή ενός Βούδα. Κανείς Μαθητής δεν κατάφερε να τους ξεπεράσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...