Jump to content

Ισπανία: Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας (εμπράκτως)


Minerva
 Share

Recommended Posts

Απόφαση για την απεμπόληση της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης προς την Καθολική Εκκλησία έλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Χοσέ Θαπατέρο, σε μία προσπάθει να μειώσει την ισχύ και την επιρροή της στην κοινωνία της χώρας.

 

Το μέτρο, που σύμφωνα με αξιωματούχους αποφασίσθηκε να ληφθεί κατόπιν της συναίνεσης της ηγεσίας της Εκκλησίας, διαδέχεται την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να καταργηθεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία.

 

Ο Θαπατέρο προκάλεσε οργή στις τάξεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας νομιμοποιώντας τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων σε μία από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης.

 

Αν και 80% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, μόλις το 16% εξ αυτών πηγαίνουν στις εκκλησίες τις Κυριακές και ο αριθμός των εκπαιδευομένων ιερέων μειώνεται.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει την Εκκλησία για την διακοπή της επιδότησης, που έφθασε περίπου τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά το 2005, με την αύξηση του μέγιστου αφορολόγητου ποσού για δωρεές προς την εκκλησία στο 0,7% του εισοδήματος των πολιτών, από το 0,52%.

 

«Αυτό θα συνδέσει το εισόδημα της Καθολικής Εκκλησίας με άμεσο τρόπο με την βούληση των φορολογουμένων» αναφέρθηκε από την κυβέρνηση. Η Εκκλησία χάνει, επίσης, τις αφορολόγητες αγορές της.

 

Οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ισπανία εξακολουθούν να φέρουν τις πληγές της περιόδου του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1930, όταν μεγάλο μέρος του κλήρου στήριξε την ακροδεξιά κυβέρνηση Φράνκο. Κατά τη δικτατορία, η Εκκλησία ανέκτησε τα προνόμιά της, που άρχισαν όμως να καταργούνται μετά το 1975 και την επαναφορά της χώρας στη δημοκρατία.

 

Η Εκκλησία αντιμετωπίζει πλέον έντονα οικονομικά προβλήματα. «Οι Ισπανοί καθολικοί, και όχι αυτοί που απλώς βαπτίζονται, αλλά οι πιστοί καθολικοί, δεν δείχνουν και πολύ ενθουσιασμό όσον αφορά το να στηρίξουν την Εκκλησία οικονομικά» σημειώνει η εφημερίδα El Pais.

 

Στην διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία τον Ιούλιο, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' είχε τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών -μία δήλωση που είχε ευρέως ερμηνευθεί ως αιχμή εναντίον της κυβέρνησης Θαπατέρο, η οποία το 2005 προχώρησε στη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων.

 

Πηγή του Βατικανού ανέφερε ότι η απόφαση του Θαπατέρο να μην παραστεί στην συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Βαλένθια προκάλεσε «κάποια αναστάτωση».

 

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...44&lngDtrID=245

 

 

Και στα δικά μας!!! :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Αν γινόταν μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα, λετε να τη γλιτώσουμε έτσι χαλαρά?...Με μερικές "αναστατώσεις"..?

 

Μακάρι, αλλά δεν το πιστεύω...Γάμοι μεταξύ ομοφυλοφύλων, διακοπή της χρηματοδότησης, κατάργηση των θρησκευτικών στα σχολεία...

Αν όλα αυτά προκάλεσαν "κάποια αναστάτωση" στην Ισπανία, στην Ελλάδα οραματίζομαι το λιγότερο πόλεμο.

 

Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι...

Link to comment
Share on other sites

Σιγά-σιγά όμως, με αργά βηματάκια, θα πρέπει να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, όπως και η πρόσφατη απόσυρση του νόμου περί εξομολόγησης στα σχολεία, ή και η αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των καινούριων βιβλίων (για τα οποία έκανε παράπονα ο αρχιεπίσκοπος που δεν αναφέρουν το έργο που προσέφερε η εκκλησία κατά την επανάσταση του '21), είναι μια καλή αρχή. Αρκεί να συνεχίσουμε έτσι και να μην κάνουμε συντηρητικά πισωγυρίσματα...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω οτι ειναι ωριμη η ελληνικη κοινωνια ακομα για κατι τετοιο

Αλλωστε αυτος ο δαχωρισμος εξυπηρετει κυριως γραφειοκρατικους σκοπους παρα την ουσια

Με ενδιαφερει περισσοτερο να εστιασουμε σε ατομικες ελευθεριες και στα ατομικα δικαιωματα που υποχθονια με ηλεκτρονικου τυπου υπηρεσιες υπονομευονται και καταργουνται παρα στον διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους

Εμενα προσωπικα δεν με βια-ζει και τοσο

Link to comment
Share on other sites

Με ενδιαφερει περισσοτερο να εστιασουμε σε ατομικες ελευθεριες και στα ατομικα δικαιωματα που υποχθονια με ηλεκτρονικου τυπου υπηρεσιες υπονομευονται και καταργουνται παρα στον διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους

 

Και δεν έχεις δεί τίποτα ακόμη...

 

Θα συμβούλευα , άπαντες, πέρα απο τα φιλοσοφικά κείμενα που πολλές φορές ξεψαχνίζουμε, να προμηθευτούν , να διαβάσουν και να αναλύσουν το σύνταγμα της Ε.Ε.

 

Αν το διαβάσετε, θα δείτε οτι ήδη έχει δώσει πάτημα , μέσα απο την πρόσάρτηση του 2006, για τον Διεθνή Αντιτρομοκρατικό νόμο, για την δημιουργία και συντήρηση , της Διεθνούς Βιβλιοθήκης δεδομένων (E.U. database) που θα φέρει στοιχεία ταυτοποίησης για όλους.

Επίσης για την δημιουργία και εφαρμογή σε πιλοτικό στάδιο του ιατρικού αρχείου σε υποδόρια (!!!!) ψηφιακή μορφή απο το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης , (αν θυμάμαι καλά) και που είναι δυνατόν να αναγνωστεί με ειδικό scanner(Gataga θυμίζει έντονα αυτό!)

Στην Ελλάδα το C4I , ξαναζωντανεύει και μπαίνει , στην σιωπή και στην άγνοια μας σε λειτουργία. (Μην με ρωτήσετε πως το γνωρίζω,... απλά είναι η θέση μου τέτοια)

 

Στην διαδικασία αυτή προσθέστε την δημιουργία ΕΝΙΑΙΑΣ μηχανογράφησης για το Ελληνικό δημόσιο, με ειδικά δικαιώματα πρόσβασης σε κεντρικά γραφεία εξουσίας (Προκύρηξη σχετικού Διαγωνισμού αρχές του 2006)

 

Είναι ακριβώς σαν να βλέπουμε το δέντρο και απο πίσω το δάσος να γίνεται ζούγκλα.

Link to comment
Share on other sites

το ζητημα ειναι τελικα απο που θαπληρώνεται το ιερατείο???ολα αυτα θαηταν καλα αν πισω απο αυτες τις ενεργειες δεν βρισκονταν η προσπάθεια τους να μειωσουν την ισχυ αλλων φορεων οπως είναι η εκκλησια οι μουλαδες οι κοινωνικες οργανωσεις κτλ οσο καλα η κακα καιαν ειναι αυτα, προκειμενου να μας ελέξουν και να μας υπαταξουν στο χαοτικο τους σύστημα!!! :headb:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...