Jump to content

Χριστιανισμός και Γνωστικά Ευαγγέλια.


 Share

Recommended Posts

Morgainne -και όποιος άλλος ενδιαφέρεται- το Ευαγγέλιο του Θωμά, καθώς και του Φιλίππου και της Μαγδαληνής και κάποια ακόμα, μπορείτε να τα διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας: http://www.artofwise.gr/html/categories_content/filosofia/gnostikaevaggelia.html ://http://www.artofwise.gr/html/catego...evaggelia.html ://http://www.artofwise.gr/html/catego...evaggelia.html

 

:oops:

Και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις διαβάσει όλα εδώ μέσα...

Sorry παιδιά... :019blush:

Link to comment
Share on other sites

Rasputin, όπως προανέφερα, δεν διάβασα το ίδιο το Ευαγγέλιο αλλά ένα άρθρο σε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό... Αυτά τα ανέφερε η συγγραφέας του άρθρου ότι περιλαμβάνονταν στο Ευαγγέλιο του Θωμά (το οποίο θέλω να πιστεύω ότι το έχει διαβάσει για να γράφει άρθρο σε βιβλίο σχετικά με αυτό!!)

 

Λυπάμαι αν δεν είναι έτσι, δεν είναι δικό μου το λάθος και συμφωνώ, για να μπορέσω να έχω ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να το διαβάσω μόνη μου... Απλά τυγχάνει να μην έχω εύκαιρη όλη τη βιβλιοθήκη του Βατικανού... :angel: (Humor κάνω βέβαια...)

Αυτό είναι κοινό πρόβλημα.

Για να σχηματίσουμε γνώμη για κάτι θα πρέπει να το γνωρίσουμε το ίδιο, κι όχι μέσα από το τι έγραψαν κάποιοι γι' αυτό. Και δεν χρειάζεται πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού (που είναι απογοητευτική αν νομίζει κανείς ότι θα ανακαλύψει συνταρακτικά πράγματα έκεί).

Μυθώδεις διηγήσεις για την παιδική ηλικία του Ιησού υπάρχουν σε διάφορα "απόκρυφα" ευαγγέλια. Γενικά αυτές δεν βρίσκονται σε γνωστικά ευαγγέλια αλλά σε άλλα "παράλληλα" κείμενα.

Για να έχουμε "αίσθηση" σχετικά με τα ευαγγέλια χρειάζεται να τα διαβάσουμε, κανονικά γνωστικά και άλλα, πρώτα, κι έπειτα να δούμε τι λένε άλλοι γι' αυτά απ' όλες τις απόψεις.

...Τέλος, να κάνω μια διόρθωση:

Τα πρώτα κείμενα που δίνουν πληροφορίες για τον Χριστό είναι οι επιστολές του Παύλου, όπου η πρώτη γράφτηκε περίπου το 60 μ.Χ. Το πρώτο Ευαγγέλιο που έχουμε, δεν είναι του Μάρκου (το οποίο χρονολογείται περίπου το 70 μ.Χ.) , αλλά του Θωμά, αν και υπάρχει κάποια διαφωνία γι αυτό (οι ερευνητές το τοποθετούν περίπου το 60 μ.Χ., δηλαδή σύγχρονο των επιστολών του Παύλου, ενώ η επίσημη θέση της Εκκλησίας το τοποθετεί πολύ αργότερα, περίπου το 140 μ.Χ. ...όταν και άμα βρεθεί το πρωτότυπο, θα μας λυθεί η απορία)

Όσον αφορά την παιδική ηλικία του Χριστού, υπάρχουν 2 κείμενα, του Θωμά και του Ιακώβου, που ονομάζονται 'της παιδικής ηλικίας'. Και τα δύο όμως χρονολούνται σχεδόν έναν αιώνα μετά την ζωή του (περίπου το 140 μ.Χ.) κι επομένως είναι αδύνατον να έχουν γραφτεί από του μαθητές του Ιησού.

Αυτά είναι μάλλον "στρογγυλοποιημένοι" μέσοι όροι παρά βέβαιες χρονολογήσεις. Για παράδειγμα του Θωμά είναι μάλλον του 1ου αιώνα, τα κανονικά ευαγγέλια "παίζουν" μεταξύ 40-90/100, ενώ οι επιστολές του Παύλου ξεκινούν από το 50 περίπου (και ορισμένες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η γνησιότητα ή η παραδοσιακή χρονολόγησή τους μιλούν εκτεταμένα για ανάσταση: π.χ. http://en.wikipedia.org/wiki/1_Corinthians).
Link to comment
Share on other sites

ενώ οι επιστολές του Παύλου ξεκινούν από το 50 περίπου (και ορισμένες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η γνησιότητα ή η παραδοσιακή χρονολόγησή τους μιλούν εκτεταμένα για ανάσταση: π.χ. http://en.wikipedia.org/wiki/1_Corinthians).

Η χρονολόγηση όχι...

 

...το περιεχόμενο όμως...;

Link to comment
Share on other sites

Η χρονολόγηση όχι...

 

...το περιεχόμενο όμως...;

Μην κάνουμε σαν αυτόν που πνίγεται και πιάνεται από τα μαλλιά... όταν λέμε χρονολόγηση, συγγραφέα και συγγραφή εννούμε και το περιεχόμενο. Δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε το περιεχόμενο, ούτε έχουν βρεθεί ενδείξεις "προσθηκών".
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...