Jump to content

300


 Share

Recommended Posts

Στο μέτρο που ένα trailer χαρακτηρίζεται (μόνο) από τα εντυπωσιακά εφφέ του και αποτελεί κριτήριο κριτικής για την αντίστοιχη ταινία, τότε ναι... είναι καταπληκτικό το συγκεκριμένο. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

To hollywood τελευταια εχει ξεμεινει απο σεναριο και περνει απο την ελληνικη ιστορια

Το θεμα ειναι οτι καποια τα εχει κατακρεουργησει

ελπιζω οχι και αυτο γιατι η Σπαρτιατες ηταν οι αγαπημενοι μου

Link to comment
Share on other sites

To hollywood τελευταια εχει ξεμεινει απο σεναριο και περνει απο την ελληνικη ιστορια

Το θεμα ειναι οτι καποια τα εχει κατακρεουργησει

ελπιζω οχι και αυτο γιατι η Σπαρτιατες ηταν οι αγαπημενοι μου

Τελευταια;

Οχι οχι..Γενικα το Hollywood η μονη δουλεια που εκανε ηταν να διαστρευλωνει την αληθεια.

Οι περισσοτερες πετυχημενες ταινιες ηταν κ ειναι πανευκολο να τις σκεφτει καποιος μονο κ μονο επειδη περιεχουν σεναρια πολυ κοντα σε ΗμιΑληθινα γεγονοτα.

Ειδικα ο Spilberg ηταν ο μεγαλυτερος κλεφτης ιδεων! Πραγματικα ομως μας τα παρουσιαζε πολυ ωραια...τωρα επεσε κ μαλιστα πολυ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ομολογώ οτι στο παρελθόν , πραγματικά μας έχουν μακελέψει την Ιστορία μας. Αλλά αν μη τι άλλο , αυτή η ταινία δείχνει να ακολουθεί και τον δρόμο των CGΙ.

 

Τουλάχιστον πραγματικός ο διάλογος μεταξύ των απεσταλμένων των Περσών και του Λεωνίδα

 

"Our arrows will be so many that will hide the sun"

" Then we shall fight in shade"

 

Link για το trailer και φυσικά μόνο για καλή σύνδεση.

 

http://www.imdb.com/title/tt0416449/traile...lay-E29552-10-2

 

Απολαύστε το.

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο Trailer δείχνει καλό αλλά που βρήκε τους ρινόκερους...

 

αν θυμάμαι καλά οι πέρσες είχαν ελέφαντες,αλλά και πάλι η ιστορία λέει οτι το σημείο

 

απόπου πέρασαν οι πέρσες ήταν τόσο στενό που μπορούσαν μετά βίας να περάσουν

 

δύο δύο..... εκτός και αν κάνω λάθος......

 

αλλά χόλυγουντ είναι αυτό....... :headb: :headb: κάτι μου λέει οτι θα δούμε μια νέα τροία :crying:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Λοιπόν πήγα και την είδα χθες την ταινία.

 

Έχουμε και λέμε...

 

Όσοι περιμένετε να δείτε μια ΠΙΣΤΗ ιστορική απεικόνιση των πραγμάτων... πολύ απλά μην πάτε γιατί δεν θα σας αρέσει.

 

Όσοι έχετε διαβάσει το comic , να πάτε με χίλια.

 

Η όλη ταινία έχει απίστευτη σκηνοθεσία και φωτογραφία. Δεν περιέχει γελοιότητες τύπου Τροίας και επίσης έχει αρκετές αναφορές σε ΣΩΣΤΑ ιστορικά γεγονότα που χαρακτήριζαν τόσο την κοινωνιμή δομή της Σπάρτης, όσο και την στρατιωτική της δύναμη και τακτική.

 

Το σκηνικό με τους Ελέφαντες και τους Ρινόκερους δεν είναι παρά 2-3 καρέ που δεν παίζουν ρόλο μεγάλο στην ταινία, παρά για να εμβαθύνουν-υπογραμμίσουν την δύναμη των Περσών. Το πέρασμα της μάχης και γαι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, είναι όντως στενό , ίσα ίσα για 2-3 άτομα σε στοίχους.

 

Οι ηθοποιοί για πρώτη φορά , ταιριάζουν στον ρόλο τους και η όλη κατάσταση θυμίζει έντονα Sin City. Πορωτική όσο δεν παίρνει και ειδικά προς το τέλος που η ταινία, μοιάζει όλο και πιο πολύ στα ιστορικά γεγονότα.

 

Με άριστα το 10 , απο εμένα ενα 7 προς 8.

 

Μπορώ να πω οτι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη , μετά απο τόσε Ελληνικές τραγωδίες αντί ταινίες του Hollywood.

Link to comment
Share on other sites

Εγω πάντως περιμένω με αγωνία να πάω να τη δω μετά από όλες τις "πατάτες" που είδα φέτος στο cinema και επειδη μου άρεσε πολυ το "sin city" φαντάζομαι ότι θα μου αρέσει και αυτή πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Μερικά ιστορικά σημεία που διαστρεβλώνονται.....

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILERS... Παρακαλώ όσοι δεν είδαν την ταινία, να ξέρουν οτι ακολουθούν πιθανές περιγραφές της ταινίας λίγο πιο κάτω...

 

 

 

....................................

 

 

 

1) Η στρατιωτική διάταξη των Σπαρτιατών , εντός του περάσματος ήταν λάθος , μιας και ουσιαστικά στο πέρασμα δεν υπήρχε κανείς. Ήταν σε διάταξη στις παρυφές του λόφου, σε σχήμα λοξής φάλαγγας , όπου όντως οι ακραίοι με το αριστερό χέρι προτεταμένο και την ασπίδα στο ύψος που έπρεπε , έκρυβαν τον εαυτό τους αλλά και τον επόμενο συμπολεμιστή τους.

Το δόρατο που είχαν , είχε και ειδική λαβή δερμάτινη αν θυμάμαι καλά απο τον Ηρόδοτο , που δεν επέτρεπε να τους γλυστρίσει ή να τους πέσει απο το χέρι. Επίσης οι Σπαρτιάτες φοράνε υποδήματα (σανδάλια) κάτι που ποτέ δεν έκαναν στις μάχες , έτσι ώστε να μην γλυστράνε και να έχουν σταθερό πάτημα.

Η ενδυμασία τους, επισης είναι λειψή , καθώς κάτω απο τους χιτώνες φοράγαν τους εξωμίτες. Οι εξωμίτες ήταν ένδυμα που άφηνε έξω τον αριστερό ώμο, για να μπορούν να σηκώσουν ψηλά τις ασπίδες τους.

 

2) Οι Πέρσες σαν προσωπική φρουρά του Ξέρξη δεν ονομάζονταν αθάνατοι αλλά απέθαντοι.

 

3) Ο εφιάλτης φυσικά δεν ήταν Σπαρτιάτης. Ήταν γιδοβοσκός που ήξερε την περιοχή και απετέλεσε άλλο ενα ρουφιάνο στην Ελληνική ιστορία.

 

4) Οι νέοι άνδρες της Σπάρτης , πέρναγαν την δοκιμασία της άνδρωσης για ενα έτος , σε "εξορία" όπου έπρεπε να επιβιώσουν και οχι στο σύνολο της εφηβείας τους.

 

5) Οι έφοροι δεν ήταν κακοφορμισμένοι βέβαια... σίγουρα όμως ήταν διεφθαρμένοι.

 

6) Οι 300 δεν ήταν 300... ήταν 1000 μαζί με τους Θεσπιείς , οι οποίοι έπεσαν απο τους Πέρσες προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα νώτα των Σπαρτιατών στο μονοπάτι.

 

7) Οι Σπαρτιάτες στο τέλος δεν πεθαίνουν όλοι μαζί όπως στην ταινία. Ο Θάνατος τους γίνεται σε στάδια , όπου μάλιστα η θρυλικότερη φάση της μάχης , γίνεται γύρω απο το πτώμα του Λεωνίδα , έτσι ώστε να μην το βεβηλώσουν οι Πέρσες.

 

8) Ο Ξέρξης παρακολούθησε όλη την μάχη απο μακριά και ποτέ δεν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Λεωνίδα που θα τον είχε σίγουρα εξοντώσει αν λάβουμε υπόψη οτι είχε θανατώσει αγγελιαφόρους , που σύμφωνα με τους τότε νόμους προστατεύονταν.

 

9) Στις Πλαταιές, εδόθη μάχη , αλλά οχι με το σύνολο των Περσών.. είχε μείνει σημαντικό μέρος τους βέβαια , αλλά μέρος του είχε πάει πίσω στην Περσία για να αντιμετωπίσει τοπικές επαναστάσεις.

 

 

 

Συμπέρασμα;... Η ταινία είναι φανταστική , περιέχει φοβερές σκηνές , φωτογραφία και χορογραφία πολέμου, αλλά....

 

Μην πάτε όσοι θέλετε να μάθετε ιστορία. Υπάρχουν άλλες πηγές για αυτό. Είναι ταινία πάντως άκρως πωροτική σε θέμα δράσης και την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Edited by Anor
Link to comment
Share on other sites

Μα είναι πάρα πολύ απλό:Μην πάτε να βλέπετε "ιστορικές" ταινίες για να μάθετε ...Ιστορία. Θέλετε να μάθετε Ιστορία μέσω της οθόνης; Να αγοράσετε σχετικά DVD Ντοκυμανταίρ του "Νάσιοναλ" ή του "Ντισκάβερι" εφόσον είστε απόλυτοι περί αναγκαιότητας ιστορικής ακρίβειας! Το Χόλυγουντ δε θα σας το δώσει αυτό- προέχει η διασκέδαση,το θέαμα και ο ποπκορν χαβαλές για τους παραγωγούς(1ον-κοστίζουν οι ταινίες και κάπως πρέπει να τα πάρουν πίσω τα λεφτά τους 2ον-η κυρίως πιτσιρικαρία ως καλός πελάτης των πολυσινεμά χέστηκε για ιστορικές ακρίβιες και προτιμά εφετζίδικο χαβαλέ και "γουαού" θέαμα). Έτσι δεν είναι;

 

Λοιπόν,όσοι θέλουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια περί Θερμοπύλων υπάρχουν τα ντοκυμανταίρ και τα βιβλία Ιστορίας. Τους "300" του Φρανκ Μίλλερ και του σκηνοθέτη-παραγωγών, δείτε & απολαύστε τους χαλαρά και γι αυτό που όντως είναι: 2 ώρες χαβαλετζίδικης πλάκας -"εκδοχής" 2 αμερικανών καλλιτεχνών...

 

...που σε κανά 2 χρόνια (όπως τόσες άλλες ταινίες-που δεν είναι δα αριστουργήματα) θα ξεχαστούν.

Link to comment
Share on other sites

Φοβερή ταινία όπως και το Sin City...

 

Σίγουρα δεν πρέπει κάποιος να πάει με σκοπό να μάθει ιστορία απο μια ταινία (και δεν νομίζω να το κάνει και κανένας). Αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ιστορικά γεγονότα μπορεί να τα βρεί απο πολλές άλλες πηγές.

 

Το πλεονέκτημα που έχουν οι ταινίες είναι ότι μπορούν (αν οι σκηνοθέτες κάνουν καλά τη δουλειά τους) να μεταδώσουν το "αίσθημα" μιας κατάστασης, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει στον ίδιο βαθμό μέσα απο βιβλία που παραθέτουν "ξερά γεγονότα". Το κάθε μέσο είναι υπεύθυνο να μεταδώσει τη γνώση απο τη δική του οπτική γωνία. Απαραίτητα και τα δύο φυσικά, και το "αίσθημα" και τα "ξερά γεγονότα". Δεν είναι δυνατόν όμως να περιμένουμε απο μια ταινία ενάμισης ώρας να κάνει το δεύτερο.

 

Πρέπει επίσης να υπάρχει κάποιο είδος "καλλιτεχνικής αδείας" που να επιτρέπει στον σκηνοθέτη να μεταδώσει αυτό το αίσθημα. Το αίσθημα εξ'άλλου, προσωπικά το βρίσκω πολύ πιο ουσιώδες απο τα ξερά γεγονότα. Εκεί βρίσκεται και η πραγματική "μαγεία". Στο ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν διαθετημένοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την απειλούμενη ελευθερία τους, έστω και αν γνώριζαν απο πρίν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγούν ζωντανοί. Πιστεύω ότι αυτή η Θέληση και δίψα να προστατέψεις την ελεύθερη σου βούληση είναι και ο πυρήνας/ουσία της μάχης των Θερμοπυλών.

 

Μια αίσθηση που προσωπικά βρίσκω άκρως μεθυστική και αν ήταν δυνατό να έχω επιλογή (αφού όλοι θα πεθάνουμε έτσι και αλλιώς) αυτός θα ήταν ο τρόπος που θα επέλεγα να πεθάνω (θεοί μ'ακούτε;;; :lol: )

 

Παρόμοια φοβερή σκηνή έχουμε και στο τέλος του τρίτου Lord of the Rings...

 

Spartans!!!...Tonight...we dine in Hell!!!

Edited by Kouranis
Link to comment
Share on other sites

Φτου ρε...τι έκανα πάλι;

Edited by Kouranis
Link to comment
Share on other sites

Για όσους δεν έχουν δεί ακόμα την ταινία, εδώ μπορείτε να δείτε μια σκηνή 5 λεπτών...

 

Πάντως, ακόμα και αν το έχουν παρακάνει, ψήνομαι πολύ να την δώ κρίνοντας από το τρέιλερ και το συγκεκριμένο πεντάλεπτο!

 

:o

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...