Jump to content

Ο βρετανικός στρατός δοκιμάζει χάπι κατά του ύπνου


mandrake
 Share

Recommended Posts

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δοκίμασε ένα αμφιλεγόμενο χάπι που μειώνει δραστικά την ανάγκη για ύπνο, έγινε γνωστό σε ακρόαση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Η ουσία modafinil (κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες) προορίζεται κανονικά για την αντιμετώπιση της ναρκοληψίας, αλλά χρησιμοποείται παράνομα ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό, καθώς και από φοιτητές που προσπαθούν να μελετούν για μέρες χωρίς διακοπή για ύπνο.

 

Το υπουργείο είχε παλαιότερα αρνηθεί ότι το χάπι δοκιμάστηκε σε στρατιώτες, αν και υπήρξαν αναφορές ότι αγόρασε χιλιάδες δόσεις πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

 

Την Τετάρτη, όμως, μάρτυρας κατέθεσε στην επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι το χάπι δοκιμάστηκε πρόσφατα για στρατιωτική χρήση. Η επιστήμονας Αννα Κάσεϊ της εταιρείας Qinetiq, που αναλαμβάνει συμβόλαια του στρατού και ονομαζόταν παλαιότερα Υπηρεσία Αμυντικής Έρευνας, δήλωσε ότι το υπουργείο Αμυνας χρηματοδότησε έρευνες σε διεγερτικά, όπως το modafinil και η εφεδρίνη.

 

Όπως αναφέρει το BBC, η Δρ Κάσεϊ δήλωσε ότι το modafanil «έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις», προσφέροντας αδιάκοπη εγρήγορση.

 

Διευκρίνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χάπι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Τόνισε επίσης ότι στις δοκιμές δεν περιλαμβάνεται καμία απαγορευμένη ουσία.

 

Η εφεδρίνη, δήλωσε η Δρ Κάσεϊ μετά την κατάθεσή της, αποκλείστηκε από το στρατό λόγω παρενεργειών όπως το άγχος. Πιο ελπιδοφόρος φαίνεται η καφεΐνη, πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, το υπουργείο Αμυνας επένδυσε πρόσφατα 20 εκατ. λίρες για τη σύσταση μιας ερευνητικής κοινοπραξίας για την «επιστήμη του ανθρώπου», η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της νοητικής και σωματικής απόδοσης των στρατευμάτων.

 

Το Modafinil, σύμφωνα με το BBC, έχει δοκιμαστεί για στρατιωτική χρήση και στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς οι στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές συχνά πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για 48 ώρες ή και περισσότερο.

 

Το θέμα της χρήσης διεγερτικών στο στρατό ήρθε στην επικαιρότητα τον Απρίλιο του 2002, όταν δύο Αμερικανοί πιλότοι βομβάρδισαν κατά λάθος μονάδα του καναδικού πεζικού στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

 

Στο στρατοδικείο, οι δικηγόροι των πιλότων υποστήριξαν ότι οι πελάτες τους ένιωσαν ότι πιέστηκαν να πάρουν αμφεταμίνες πριν από την αποστολή.

 

"Δυο πράγματα είναι άπειρα στον κόσμο. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το πρώτο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι"

 

Α. Αϊνστάιν

Link to comment
Share on other sites

Να το δώσουν και σ'εμάς να δουλεύουμε όλη μέρα για να κάνουμε περισσότερα λεφτά! :drooling2: :headb:

Link to comment
Share on other sites

Να το δώσουν και σ'εμάς να δουλεύουμε όλη μέρα για να κάνουμε περισσότερα λεφτά! :drooling2: :headb:

 

 

Άσε που θα έλυνε και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πρόβλημα ... Τώρα είναι... :plzdie: (δείτε υπογραφή Johnny).

 

:015annoyed:

Link to comment
Share on other sites

QUOTE

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δοκίμασε ένα αμφιλεγόμενο χάπι που μειώνει δραστικά την ανάγκη για ύπνο,έγινε γνωστό σε ακρόαση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Την μ :censored: α πολλοι αγαπησαν ,τον μ :censored: α κανεις!!

Link to comment
Share on other sites

Έτυχε να το ψάξω ιδιαίτερα το θέμα, πριν λίγο καιρό... και έχει πολύ ζουμί!

Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν πως τέτοια πειράματα έγιναν και πολύ νωρίτερα απ'ότι αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο. Συγκεκριμένα, η αποστέρηση ύπνου ήταν ένα από τους στόχους του αμερικανικού (και όχι μόνο) στρατού καθώς και της CIA ώστε να "κατασκευάσουν" αυτό που αποκαλούσαν τότε "υπερ-στρατιώτη".

Υπάρχουν μάλιστα φήμες που υποστηρίζουν ότι τα κατάφεραν τελικά! Μόνο που τα αποτελέσματα... απέκλιναν κάπως του αρχικού στόχου... δημιουργώντας στα πειραματόζωα οπτικοακουστικές παραισθήσεις.

Φυσικά αυτό έχει κάποιο υπόβαθρο το οποίο δεν έχει να κάνει απλά με χάπια.... :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει να κανει απλα με χαπια?? εγω υπεθεσα οτι απο τη στιγμη που τα χαπια ειναι διεγερτικα θα ειναι και για καποιο χρονο ποιο εντονες οι αισθησεις τους και μη συνηθισμενοι με '' υπεραισθησεις '' να αντιμετωπιζουν προβληματα αλλα οχι ??? δεν φταιει αυτο??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...