Jump to content

"Δικαίωμα Γνώμης" στο Forum: τι σημαίνει και ποιά είναι τα όριά της?


Avaris
 Share

Recommended Posts

Φίλε Anor,

 

καλημέρα.

 

Νομίζω ότι ίσως είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε λίγο όλοι τι σημαίνει "καλώς εννοούμενος διάλογος" επί ενός θέματος.

 

Σημαίνει πως αναλύουμε το θέμα απο όσες δυνατόν περισσότερες πλευρές (πάντα αναφερόμενοι ΜΟΝΟ στο θέμα).

 

Συγκεντρώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις (πάντα αναφερόμενοι ΜΟΝΟ στο θέμα).

 

Επιχειρηματολογούμε με τους συνομιλητές μας υποστηρίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα και σαφέστερα την άποψή μας (πάντα αναφερόμενοι ΜΟΝΟ στο θέμα).

 

Και πάντα κρατάμε τον διάλογο στα επίπεδα της ΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Που σημαίνει πως ΠΟΤΕ δεν σχολιάζουμε αρνητικά τον συνομιλητή μας αντί για το θέμα. Αυτό είναι προσβλητικό και να είμαστε σίγουροι πως θα αντιδράσει και αυτός κάνοντας το ίδιο.

 

Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να είμαστε "απλά ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟΙ" ή "ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟΙ" για τις θέσεις του άλλου. πχ η - έτσι γενικά - απαξιωτική, αφοριστική φράση "δεν ξέρεις τι λες. Ολα όσα λες είναι ανακρίβειες" δεν είναι έκφραση γνώμης. Δεν είναι δημιουργικό στοιχείο διαλόγου. Είναι προσβλητική και αποτελεί θρυαλλίδα έκρηξης. Δημιουργική είναι η φράση : «διαφωνώ με το τάδε στοιχείο που παραθέτεις διότι σύμφωνα με το δείνα στοιχείο είναι αλλοιώς και όχι όπως ισχυρίζεσαι εσύ».

 

Το να αμφισβητήσουμε χαρακτηριστικά της ψυχολογίας του άλλου ή να του εκτοξεύσουμε αρνητικές κατηγορίες που τον χαρακτηρίζουν είναι επίσης εκτός θέματος και προσβλητικό.

 

Το να διαφωνούμε με το στυλ ή τρόπο ή όγκο γραψίματος του άλλου, και να το λέμε και μάλιστα «χονδροειδώς» είναι «απρέπεια» και δεν αποτελεί «Γνώμη», ούτε δημιουργικό στοιχείο του διαλόγου. Αντιθέτως, είναι επίσης «απαξιωτικό» και θρυαλλίδα έκρηξης και αιτία διακοπής της με αξιώσεις πλοκής της Συζήτησης.

 

Ο διάλογος γίνεται επι του εκάστοτε «συγκεκριμένου θέματος» του topic και ο καθένας μπορεί να απαντήσει είτε λιτά, είτε μακροσκελώς, είτε λογοτεχνικά, είτε με παραπομπή σε «διάσημες ρήσεις» ή βιβλία, οτιδήποτε «άπτεται του θέματος» ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Όποιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτόν τον «απαιτητικό στοιχειοθετημένο και με Αρχές διάλογο» μπορεί απλώς να μην συμμετάσχει.

 

Είναι απαράδεκτο όμως να κάνει τις παραπάνω «απρεπείς» παρεμβάσεις και μετά αυτό να το βαφτίζουμε «Δικαίωμα Γνώμης». Όχι δεν είναι γνώμη. Χονδροειδής απρέπεια και επίθεση είναι και λογικό είναι να επισύρει την «αρνητική αντίδραση» του άλλου.

 

Και όσον αφορά τις δικές μου αρνητικές αντιδράσεις, καμία δεν ήταν σε «ευπρεπή αντίλογο» αλλά όλες ήταν reaction σε «απρεπείς επιθέσεις» - εκτός θέματος - όπως τις περιέγραψα παραπάνω.

 

Το ίδιο post, για να μην διακόψω την ροή της συζήτησης επι του συγκεκριμένου topic , θα το ανοίξω ως ξεχωριστό topic στα Γενικά Θέματα αυτήν κιόλας τη στιγμή. Οπότε μπορούμε εκεί να ξεκαθαρίσουμε τι εστί Διάλογος και τι προσβολή επί προσωπικού.

 

Φιλικά

 

Avaris

Link to comment
Share on other sites

ωραία να που ήρθα λοιπόν...

 

Να πω και εγώ την "κουτουράδα" μου.

 

Θα μιλήσω μόνο για μένα. Στις πρώτες μου "διαμάχες" εδώ , είχα μια καλή κόντρα με τον φίλο Τράγου Κέρατο... όπου και για να είμαι ειλικρινής , το μεγαλύτερο λάθος ήταν δικό μου, μιας και είχα κινηθεί σε πλαίσια απαξιωτικά ,ως προς τα (μάλλον) πιστεύω του. Έστω και ετεροχρονισμένα ζητώ συγνώμη για αυτή την απρέπεια.

 

Απο εκεί και πέρα... Εκείνο που μου έκανε εντύπωση απο την στάση του, εώς ενα σημείο (μέχρι που τον έβγαλα απο τα ρούχα του ...ή την προβιά του ..χεχεχε) ήταν η υποχωτηρικότητα και η διαλλακτικότητα του, έστω και αν εγώ ήμουν "εκτός γραμμής".

 

Τι κέρδισα;... Πολλά... τι κέρδισε;.... Αρκετό σεβασμό απο εμένα, έστω και μετέπειτα του συμβάντος μιας και το μυαλό σκέφτεται καλύτερα εν ψυχρώ και ενίοτε δίνει και καμιά μούτζα στις πράξεις που έγιναν εν θερμώ.

 

Τι θέλω να πώ με τα παραπάνω;... Οτι στον διάλογο , είναι αναμενόμενο να πέσεις σε περιπτώσεις "αρνητισμού" προς το πρόσωπο σου, για να μειωθούν οι θέσεις και τα επειχηρήματα σου (δεν μιλάω προσωπικά για τον El Morya για να μην παρεξηγηθώ , έτσι; ... μιλώ γενικά!). Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δείς τον διάλογο (αν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις έτσι) σε παράθυρα των ΜΜΕ μεταξύ πολιτικών και μή.

 

Ουρλιαχτά, λάσπη , επιθέσεις και κόντρα επιθέσεις.

 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν μιλάνε... ΑΚΟΥΝΕ.. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ... και όταν έρθει η ώρα τους να μιλήσουν ,έχουν συγκεντρώσει τόσα πολλά που έχουν κερδίσει πριν κάν ανοίξουν το στόμα τους. Γιατί;... μα απο σεβασμό στις θέσεις και την στάση τους.

 

Ερχόμαστε στο θέμα του διαλόγου στο forum. Ο γραπτός λόγος λοιπόν είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστεί και να χαλιναγωγηθεί απο κάποιους , μιας και έχεις το δικαίωμα του "γράφω - σβύνω" που σου δίνει χρόνο για σκέψη. Τα δύσκολα έρχονται στον πραγματικό χρόνο ομιλίας. Εκεί που πρέπει να συνδυάσεις τα πάντα στην ίδια στιγμή και οχι ετεροχρονισμένα.

 

Εδώ λοιπόν , έχω παρατηρήσει (μέσα σε αυτούς και εγώ) οτι αρκετοί απο εμάς, κάνουμε έντονη χρήση του "γραπτού λόγου" και των προτερημάτων του. Λέμε κάτι ... το πλάθουμε... και στην συνέχεια το επαναπραδιαγματευόμαστε. Εκεί είναι το πρόβλημα. Στο οτι στην ουσία , λέμε (είπαμε... μαζί και εγώ!) αρκετά πράγματα που μπορεί να είναι σωστά με την πρώτη ματιά, αλλά μετά κοιτάμε να τα "μπαλώσουμε".

 

Σε συνδυασμό τώρα με κάποια πρότυπα-απόλυτες στάσεις που λίγο ή πολύ κάποιοι έχουν/έχουμε , μπαίνει ενα σημείο αναφοράς σε ενα διάλογο που μπορεί να ξωκείλει απο επειχηρήματα και να φτάσει στο "πλήγωμα" του γοήτρου και κύρους του συνομιλητή, μιας και ταυτίζεται με αυτές τις θέσεις.

 

Το κυριότερο σημείο λοιπόν για μένα, δεν είναι το αν υπάρχει διάλογος και ποιά είναι η μορφή του... πάντα θα υπάρχει με ποικίλες μορφές... το θέμα είναι πως θα το αντιμετωπίσεις εσύ!

 

Αν είμαι απόλυτα επιθετικός και αρνητικός απο την αρχή , σίγουρα θα χάσω ακόμα και εκείνα τα λίγα που θα κερδίσω , αν κάτσω, ... ακόυσω ... σημειώσω ....και όταν κάτι δεν αλλάζει ...ΜΙΛΗΣΩ και οχι "εκραγώ" , φίλε μου Avaris, ίσως κερδίσω τουλάχιστον τον σεβασμό των υπολοίπων που θα παρακολουθούν

Link to comment
Share on other sites

το να φτασεις στο επιπεδο να μην ταυτιζεις αυτα που ακους με το ατομο που τα λεει ειναι σοφια.

γι αυτο ειμαστε εδω και γι αυτο ψαχνουμε,οταν φτασουμε εκει ψαξιμο φινιτο.

 

να σημειωσω οτι οι πολλοι τυποι που φενοντε τοσο σωστοι στο λογικο μερος του εγκεφαλου μας στερουνται πνευματος και ισως ειναι ο σημαντικοτερος λογος που η κοινωνια μας ειναι οπως ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Αvaris!

 

Αυτα κάλλιστα μπορεις να τα υοθετησεις εσυ.Προφανως σε βοηθούν να λειτουργήσεις δημιουργικα οπως λες.

Αλλα ετσι δεν οριοθετεις την συζητηση αλλα τον Εαυτο σου.

 

το να φτασεις στο επιπεδο να μην ταυτιζεις αυτα που ακους με το ατομο που τα λεει ειναι σοφια.

 

Οτι πιο ομορφο διαβασα τον τελευταιο καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Ο Πύργος της …Βαβέλ

 

Το κλάμα του νεογέννητου ανακούφιση της μητέρας… το βρέφος απεγνωσμένα εκφράζει το συναίσθημά του μέσα από ένα ουρλιαχτό….στην πορεία της ζωής του θα μάθει να εκφράζεται ευπρεπώς και διφορούμενα…θα διδαχτεί να μην ενοχλεί τους ήδη απασχολημένους συνανθρώπους του ..έχουν τόσα σοβαρά θέματα να ασχοληθούν και κυρίως με την πάρτη τους ώστε δεν πρέπει να τους αποσπάσουμε την πολυπόθητη προσοχή…

 

Ασκούμαστε στο διφορούμενο και ασαφές , σε συνθέσεις πολύπλοκων κύριων, δευτερευόντων , αναφορικών και ειδικών προτάσεων με στόχο την πλήρη ασυνεννοησία την οποία και θα βαφτίσουμε επικοινωνία. Διδασκόμαστε την έκθεση στείρων Ιδεών δίνοντας βαρύτητα στην εισαγωγή και αδιαφορώντας για το κυρίως θέμα…ένας δυναμικός επίλογος αποδεικνύει την ρητορική δεξιοτεχνία του ομιλητή αφήνοντας την αίσθηση στο νυσταγμένο ακροατήριο ότι κάτι είπε…

Το χειροκρότημα θα δηλώσει στην συνέχεια με εκκωφαντικό τρόπο την πλήρη απουσία…αντίλογος δεν υπάρχει…γιατί αν πραγματικά ακούγαμε τι μας λένε θα είχαμε απορίες…αλλά κανείς δεν δέχεται να μπει στην δυσάρεστη θέση και να αποδεχτεί την πλήρη άγνοιά του…

 

Σε όλα υπάρχουν κανόνες.. άρθρα ..παράγραφοι και το πρωτό..κωλο πρέπει να τηρείται… ο παραβάτης τιμωρείται παραδειγματικά και η πολυπόθητη τάξις επανέρχεται … ο ταραξίας θα αποπεμφθεί και η συζήτηση θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών και των …αυτιών..

 

Σημασία έχει να τηρηθεί ο κανόνας της καλής συμπεριφοράς και του δημιουργικού διαλόγου …και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι ότι δικαίως τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος του σοβαρού κόσμιου συζητητή..

 

Το δυνατό χτύπημα στο τραπέζι είναι άκρως απαράδεκτο δείγμα έλλειψης ικανής διάθεσης , αντ’ αυτού προσφωνήσεις τύπου «αγαπητέ».. «φίλτατε» προσδίδουν διάθεση επικοινωνίας ασχέτως περιεχομένου…

 

Και τώρα στο κυρίως θέμα..

 

Ο διάλογος είναι ένα παιχνίδι....και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.. κάτι σαν αυτό που παίζαμε παιδιά...το παιχνίδι των ερωτήσεων…στην αρχή αθώες και μετά σοκαριστικές…οι ντροπαλοί απομακρύνονται οι τολμηροί μένουν… και διασκεδάζουν

Το παιχνίδι όπως όλα τα πράγματα έχουν απαιτήσεις.. ( όχι κανόνες). Οι ζαβολιές ..επιτρέπονται…

Βασική προϋπόθεση να δεχτούμε την απροσδόκητη ερώτηση , αυτήν που θα μας δυσκολέψει..

Νικητής δεν είναι αυτός που θα απαντήσει σωστά αλλά αυτός που θα μείνει και θα δεχτεί να ακούσει.…

 

( το παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα πρωινής πνευματικής λογοδιάρροιας στην οποία ασκούμαι καθημερινά.. και θα μπορούσε κάλλιστα να δημοσιευτεί και να διαβαστεί από ατυχή συνάνθρωπο που περιμένει υπομονετικά το επόμενο ραντεβού του..)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν μαγεύονται όλοι από την βιτρίνα.

Υπάρχουν και αυτοί που την προσπερνάνε, μπαίνουν κατευθείαν στο μαγαζί και συγκρίνουν ποιότητα και τιμή. Αν τα προΐόντα είναι σκάρτα, αποχαιρετούν ευγενικά τον πωλητή και απομακρύνονται διακριτικά.

Ίσως μερικές φορές, θα ήταν καλύτερα να κατσαδιάζεις τον έμπορα για την σαβούρα που θέλει να σου πουλήσει. Αλλά από την άλλη, γιατί να πέσεις στο επίπεδό του;

 

Γιατί, άλλο να κάνεις shopping (βολτούλα στην αγορά για να περάσει η ώρα) και άλλο να θες να αγοράσεις αυτά που έχεις ανάγκη.

Link to comment
Share on other sites

Η κοσμιότητα στην συμπεριφορά των συνομιλητών αφορά όλους τους συμμετέχοντες. Και οι κανόνες θα πρέπει να είναι για όλους ίδιοι.

 

Από την στιγμή που κάποιος συντονιστής (ή/και άλλοι χρήστες) έχει δικαίωμα να σε προσβάλλει αλλά εάν εσύ εξεγερθείς και απαντήσεις αντίστοιχα τιμωρείσαι με υποτιμητικό Warning δεν έχει νόημα ο διάλογος.

 

Είναι σαν να σου λέει: «Εγώ θα σε προσβάλλω όποτε και όπως θέλω. Αλλά εάν τολμήσεις να με προσβάλλεις εσύ, θα κάνω χρήση του προνομίου μου και θα σου δώσω warning».

 

Εάν δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, αυτό σημαίνει έμμεση πλην σαφή εξοστράκιση του Λόγου μου από το Forum διότι θεωρείται ανεπιθύμητος.

 

 

Θα σας διαβάζω όλους με ενδιαφέρον.

 

 

Να είστε όλοι καλά.

 

 

Φιλικά

 

Avaris

Link to comment
Share on other sites

καλό θα ήταν να αφήνεται η κάθε συζήτηση να ακολουθεί την δική της πορεία...

χωροφύλακες να μας τραβάν τ' αυτί σε κάθε λεκτική παρεκτροπή λειτουργούν αποσυντονιστικά και υποτιμούν τους συνομιλήτες που ξέρουν και έχουν τον τρόπο να προφυλάξουν εαυτούς απο τυχόν προσβολές...

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία και το ύφος των τοποθετησεων της martina με βρίσκουν 100% σύμφωνο.

 

Ωστόσω ο Avaris έθεσε παράλληλα ένα σημαντικό θέμα που το σκεπτικό του με βρίσκει επισης σύμφωνο.

Ειναι αλήθεια οτι τα μέλη δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν ή εστω να "τιμωρήσουν" κάποιον συντονιστή για στάσεις που θεωρούν προσβλητικές απέναντι τους.Αντίθετα οι συντονιστές έχουν την δύναμη να χρησιμοποιησουν την εξουσία που έχουν προς όφελός τους.Βέβαια με την μικρή παρουσία που εχω στον χώρο οφειλω να πω πως δεν έχω δει φαινόμενα ban και θεωρω τον χώρο υγιέστατο απο την αποψη αυτη.

 

Διακρίνω παραίτηση στο κείμενο του Αvari και τάση για αποχωρηση αν δεν κάνω λάθος.Θέλω να σου πω ότι η στάση σου δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο.Η παραίτηση από όσο πρόλαβα να διακρίνω δεν σου ταιριάζει και δεν αρμόζει και καθόλου με όλα τα πρότυπα πολεμικων τεχνών που ανέλυσες μαζί με άλλους στο topik Πορεία στην Γνωση.

 

Υπάρχει πάντα τρόπος να αντιμετωπίσεις τα πάντα και αν δεν υπάρχει,οφείλεις να τον

επινοήσεις..

 

Όπως ίσως γνωρίζεις και απο το Τζούντο η ανατροπή του αντιπάλου δεν συμβαίνει από την δυναμή σου

αλλά με την στάση σου απέναντι στην δική του δύναμη.

 

Έλα λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εκτός και αν τελικά έκανα λάθος για σένα και

η παραίτηση είναι μια απο τις αρετες σου..

Link to comment
Share on other sites

Απο προσωπική συζήτηση που είχα μαζί του, όντως φεύγει.

Σε αυτό σημείο μάλιστα , έκανα χρήση ακριβώς όσον είπε ο El Morya, που πραγματικά θίγει κάποιο σημαντικό θέμα.

 

Για την ιστορία, το επαναλαμβάνω, όπως είπα και στον Avaris, δημόσια και επι προσωπικού, δεν νομίζω οτι η ομάδα συντονιστών ήταν προσβλητική. Ίσως λίγο απότομη και εριστική... αλλά αυτό νομίζω οτι είναι μέσα στα πλαίσια μιας ορθής στεκούμενης ανταλλαγής απόψεων. Άλλωστε πάντα μέσα στο παιχνίδι , είναι και το θέμα "πρόκλησης". Είναι ενα όπλο λόγου και αυτό.

 

Δεν γνωρίζω αν παρακολουθεί ακόμα το μήνυμα , ή την συζήτηση , αλλά το σίγουρο είναι , (τουλάχιστον απο όσα έχω αποκομίσει απο εδώ) πως οι συντονιστές, προσπαθούν να διατηρήσουν ουδέτερες στάσεις με οτι αυτό συνεπάγεται. Δεν νομίζω ή δεν θέλω να πιστεύω πως , υπήρξε τέτοιο σχέδιο για αποπομπή κάποιου μέλους. Ειδικά μάλιστα , όταν μιλάμε για κάποιον που δεν τον γνώριζαν και προσωπικά.... και στην τελική να το πώ και στην καθομιλουμένη... γιατί να δώσουν και τόση σημασία;

 

Πραγματικά , μερικές φορές, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και αντιθέσεις στην ζωή μας, που μπορεί να είναι στον πραγματικό κόσμο, ή ακόμα και στον εικονικό (cyber). Οι αντιδράσεις δεν αλλάζουν ...όπως θα αντιδράσεις στον πραγματικό, θα αντιδράσεις και στον εικονικό. Η τάση φυγής , είναι είτε όπλο απαξίωσης κάποιων πραγμάτων ή καθαρά υποχώρησης.

 

Και τα δύο όπως λέω δημόσια , αλλά και στην συζήτηση επί προσωπικού με τον Avaris, δεν τα επικροτώ. Μπορεί να τα σεβαστώ , μιας και εκφράζουν εκείνον που τα κάνει, αλλά με τίποτα δεν θα τα επιβραβεύσω σαν κινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η κοσμιότητα στην συμπεριφορά των συνομιλητών αφορά όλους τους συμμετέχοντες. Και οι κανόνες θα πρέπει να είναι για όλους ίδιοι.

Από την στιγμή που κάποιος συντονιστής (ή/και άλλοι χρήστες) έχει δικαίωμα να σε προσβάλλει αλλά εάν εσύ εξεγερθείς και απαντήσεις αντίστοιχα τιμωρείσαι με υποτιμητικό Warning δεν έχει νόημα ο διάλογος.

Είναι σαν να σου λέει: «Εγώ θα σε προσβάλλω όποτε και όπως θέλω. Αλλά εάν τολμήσεις να με προσβάλλεις εσύ, θα κάνω χρήση του προνομίου μου και θα σου δώσω warning».

Εάν δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, αυτό σημαίνει έμμεση πλην σαφή εξοστράκιση του Λόγου μου από το Forum διότι θεωρείται ανεπιθύμητος.

 

Avaris νομίζω ότι θίγεις ένα θέμα που είναι έξω από τα πλαίσια αυτού το forum...

Μήπως αυτοί είναι οι φόβοι σου;

Μήπως φοβάσαι ότι αν αντιπαρατεθείς με κάποιον συντονιστή "κινδυνεύεις" να φύγεις;

Αυτό όμως γιατί συμβαίνει;

Μήπως πιστεύεις ότι κάποιες ιδέες σου είναι ακραίες/αβάσιμες/μπερδεμένες ;

Αν αυτό δεν ισχύει δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι.

Στο κάτω κάτω οι συντονιστές πέρα από συντονιστές είναι και μέλη, μπορεί αυτό να τους δίνει παραπάνω δικαιώματα αλλά όπως ίσως έχεις παρατηρήσει δεν καταχρώνται αυτή την εξουσία.

Και η φράση "... θα κάνω χρήση το προνομίου μου και θα σου δώσω warning" δεν ισχύει εδώ μέσα.

 

Μην δημιουργείς προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να μην απαντούσα αλλά μετά από την παρότρυνση σου σε προσωπικό μήνυμα θα σου μιλήσω από ψυχής.

 

Νομίζω ότι σου χρωστώ χάρη και ευγνωμοσύνη γιατί με τον τρόπο σου έκανες τον El Morya να δείξει λίγο από το μεγαλείο της ψυχής και του πνεύματός του.Όταν μπήκε στο forum η ψυχή μου τον χαιρέτησε με ένα <<γειά σου δάσκαλε >> και μετά κρύφτηκε σαν μαθητής που δεν ήξερε καλά το μάθημά του.

Σ΄ευχαριστώ Άβαρι και σε παρακαλώ να μείνεις και να συνεχίσεις να γράφεις γιατί είσαι άξιος, ικανός και με πολλές γνώσεις.

 

Αλλά τι να κάνουμε με τους δασκάλους δεν μαθαίνεις, παθαίνεις...

Όπως και με τη ζωή που είναι και ο μεγαλύτερος δάσκαλος.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...