Jump to content

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ .MP3!!!


 Share

Recommended Posts

Κίνδυνος διώξεων για όσους έχουν ψηφιακά αρχεία μουσικής Του Γιάννη Σουλιώτη

 

 

 

Νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι μέχρι σήμερα καμαρώνουν για τον όγκο των μουσικών αρχείων που έχουν συγκεντρώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Και τούτο διότι εάν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (IFPI) για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών στις περιπτώσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων κατά των μεμονωμένων χρηστών που «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική!

 

Έτσι, όσοι σήμερα επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών αρχείων (peer to peer) θα απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, καθώς θα θεωρείται ότι διακινούν δίχως εξουσιοδότηση ("κατεβάζουν» και θέτουν στη διάθεση των χρηστών του δικτύου) προϊόντα που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.

 

«Για να φτάσουμε στον χρήση που διαθέτει και διακινεί πειρατικά μουσικά αρχεία πρέπει να πετύχουμε την άρση του απορρήτου, κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο 2225/94. Σήμερα, μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη, τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται, όχι όμως το ίδιο το φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για νομικής φύσης πρόβλημα, σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Στεφανάκης, υπεύθυνος για ζητήματα ψηφιακής πειρατίας της IFPI.

 

Ενδεικτική του τι μπορεί να επακολουθήσει είναι η εικόνα που καταγράφεται στο εξωτερικό, όπου προβλέπεται άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για περιπτώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών, στη διάρκεια του 2005 ασκήθηκαν περί τις 20.000 διώξεις κατά μεμονωμένων χρηστών σε 17 χώρες.

 

Αποτέλεσμα; Καταγράφηκε σημαντική μείωση του αριθμού μουσικόφιλων που χρησιμοποιούν τις pear to pear υπηρεσίες φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες. Διπλασιάστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε ένα χρόνο (από 1,5 εκατ. το 2004 σε 2,8 εκατ το 2005) οι συνδρομητές των ιστοσελίδων, που πωλούν νομίμως (με τη συγκατάθεση δηλαδή της IFPI) κάθε τραγούδι για κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος της διαθέσιμης στο διαδίκτυο μουσικής.

 

Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην on- line μουσική αγορά νομιμοποιούν πλέον τις δισκογραφικές εταιρείες να κινηθούν εναντίον όσων εξακολουθούν να προτιμούν την «μαύρη αγορά». «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των φορέων που διακινούν προϊόντα που σχετίζονται με μορφές καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων κ.α. Στόχος, η από κοινού εισήγηση των τροποποιήσεων στον ισχύοντα νόμο 2225/94 (άρση απορρήτου).

 

Οι προτάσεις θα κατατεθούν πιθανότατα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σήμερα μελετά τροποποίηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. «Πρόκειται για εμπλουτισμό και όχι αλλαγή του νόμου καθώς την εποχή που θεσπίστηκε δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί ζητήματα που σχετίζονταν με το διαδίκτυο. Οι αλλαγές ωστόσο δεν είναι έξω από το πνεύμα του νομοθέτη», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

 

Kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

όντως απο την στιγμή που μπορώ να έχω σε ποιότητα δισκογραφίας το κομμάτι που μου αρέσει , ακόμα και με 0,50? , γιατί να μπώ στην διαδικασία της πειρατίας;

 

Δεν μπορώ να πώ όμως το ίδιο και για παιχνίδια ,ταινίες κτλ. που τα πληρώνουμε εώς και 70% παραπάνω απο όσο οι φίλοι μας στο εξωτερικό.

 

Αλλά όσον αφορά την ανίχνευση των κατόχων "πειρατικών mp3" , μόνο εύκολο δεν είναι αυτό, μιας και αρκετοί ανεβάζουν μόνο 5 αίντε 10 κομμάτια την φορά για να μην τραβούν την προσοχή και έχουν απο 50.000 εως και 150.000 κομμάτια στον υπολογιστή τους.

 

Μόνο αν έχεις έντονη διακίνηση μπορούν να σε εντοπίσουν και αυτό είναι αλήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο όταν πάψει το διπλό cd της Τσαλιγκοπούλου να κοστίζει όσο το cd single της Καλομοίρας, θα κατέβω από το πειρατικό καράβι.....

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Θα ξεκινήσουν δηλαδή και στην Ελλάδα τα νταβατζιλίκια των δισκογραφικών προς την κυβέρνηση.

Link to comment
Share on other sites

:offtopic: το κοστος ειναι το ιδιο βασικα (2πλασιο μιας κ λεμε για 2πλο cd) , τεσπα

 

Η γενια μας ευτυχως θα την γλιτωσει φτηνα, οποτε μπορουμε να φτιαξουμε μια καλη συλλογη για τους επομενους :)

Anor αλλιως ειναι να μπλεκεσε με καρτες κλπ για 5-6 κοματια τον μηνα κ αλλιως να κατεβαζεις 5-6 αλμπουμ τη βδομαδα (οχι μονο για σενα) τα οποια σε καταστημα θα τα βρεις (ΑΝ τα βρεις) σε τιμες 25? τα 9 κοματια(tracks)...

Link to comment
Share on other sites

Εάν πετύχουν την άρση του απόρρητου, πιστεύετε ότι θα σταματήσουν μονάχα στα θέματα μουσικής...;

 

Εάν κερδίσουν αυτό, ξεχάστε μετά το απόρρητο, γενικώς.

 

Εγώ αυτό που βλέπω, είναι ότι αφορμή ζητάνε για αρχίσουν να μας 'φακελώνουν'. Ξεκινάνε από κάτι 'αθώο' όπως η μουσική και σύντομα θα φτάσουμε στην λογοκρισία (όπως συνέβη πρόσφατα με την υπόθεση του blog του funEL...)

Link to comment
Share on other sites

Άρση του απορρήτου;

 

Μισό λεπτό ρε παιδιά... για να λέμε και τις αλήθειες. Αυτό που γίνεται με την πειρατία είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. νομίζω οτι το γνωρίζουν όλοι , όσοι έχουν λίγο μυαλό.

 

Με την αιτία του είναι ακριβό , πατάμε και κλέβουμε με την σειρά μας. Είναι σαν να λέμε οτι ενα βιβλίο είναι ακριβό και πάμε απο το ράφι και το κλέβουμε με το έτσι θέλω!

 

Έχει κάθε δικαίωμα ο άλλος να προστατεύσει την περιουσία του.

 

Το κόστος αγοράς, είναι όντως υψηλό αλλά στην πραγματικότητα μας δίνει αυτό την δικαιολογία να προχωρήσουμε σε κλοπή; Γιατί περί αυτού πρόκειται!

 

Sucore.

 

2-3 album την εβδομάδα;... Γιατί φίλε μου, DJ είσαι;... Προσωπικά πέρα απο 2-3 τραγούδια (και οχι album) τον μήνα δύσκολα θα μου αρέσουν τόσο πολύ για να τα έχω. Και αυτά τα παίρνω μέσω Tellas ή απο το iTunes. Νόμιμα και συνολικό κόστος στα 1,5 με maximum τα 2?.

Δεν νομίζω οτι αυτό είναι κόστος για να γκρινιάζουμε.

 

Στα παιχνίδια και στις ταινίες, όντως υπάρχει και εκεί αισχροκέρδια απο τις Ελληνικές εταιρίες διανομής. Δεν λέω οτι δεν έχω κατεβάσει "παράνομα" αλλά δεν το κάνω τώρα τελευταία. Προτιμώ το cinema ή στην τελική download απο site του εξωτερικού με πληρωμή.. κατά 20-30% φθηνότερο.

 

Για τα παιχνίδια, ας πούμε το NFS carbon, το κατέβασα απο το UK site με 19£ (περίπου 30?) ενώ εδώ έχει 54?!!!

 

Αν όμως αρχίζουμε όλοι και τα κατεβάζουμε πειρατικά... και εννοώ ΟΛΟΙ, οι δημιουργοί δεν θα πάρουν φραγκο και ουσιαστικά οι βιομηχανίες αυτές θα πεθάνουν και δεν θα έχουμε νέες κυκλοφορίες.

 

Αν θέλεις φθηνά όπως είπα , υπάρχει πάντα τρόπος. Αλλά έχουμε βολευτεί όλοι πλέον με τα πειρατικά και πατάμε σε αυτές τις δικαιολογίες των τιμών για να κλέβουμε ελεύθερα.

 

Δηλαδή τώρα που θέλω να αλλάξω μηχανή, και κοστίζει 2-3000? περισσότερα απο όσο περίμενα, να πάω να την κλέψω, γιατί είναι ακριβότερη;

Link to comment
Share on other sites

Καλα τα λες κ εσυ (ολοι δικιο εχουμε στη τελικη, μονο η αισχροκερδια φταει)

Μπορει να μην ειμαι dj ομως ειμαι fun...

Βασικα στο ειδος που ακουω περισσοτερο υπαρχουν καμια 10ρια(ΜΟΝΟ αυτοι που θεωρω πως εχουν καποια τεχνη στο ειδος, βασικα πρεπει να υπαρχουν πολλες χιλιαδες) (και αυξανουν) καλιτεχνες με διαφορετικο στυλ, και σου εξηγησα πως αυτα δεν ερχονται στην Ελλαδα, αλλα και να ερθουν ειναι τουλαχιστον 3 φορες ακριβοτερα (αγοραζω μονο αυτα που θεωρω καλυτερα).

Δεν θελω να χανω μερες για να ψαχνω ενω μπορω σε μια μερα (βασικα 3 λεπτα ειναι να τα βρω) να εχω οτι ποθησω (απο media αποψη)...

Επισης θρεφω και καποιον εγωισμο που εχω αυξανοντας την συλλογη μου...

υγ.ευτυχως που δεν ειπα για τα υπολοιπα(ταινιες,παιχνιδια,προγραμματα κλπ) :blblbl:

 

οκ, το βλεπω απο την παιδιαστικη αποψη γιατι με βολευει...

Αφου μπορω να το κανω ΧΩΡΙΣ να προξενησω καποιου ειδους βλαβη σε καποιον...και αφου ειναι τοσο ευκολο και διαδεδομενο γιατι οχι?

 

Ο καθε καλιτεχνης συνφωνει πως κανει καλο στο image του (εκτος αν του ανηκει η δισσκογραφικη) και παει κ κανει live οπου υπαρχει κινηση αν θελει τα ?.

Οι δισκογραφικες ειναι οι απατεωνες της υποθεσης...Ξεζουμιζουν κ εμας κ τους "καλιτεχνες" τους.

Για οσο ακομα μπορω θα το κανω, δεν τιθενται λογος να μην.

 

Οσων αφορα το απορητο αυτο εχει εκλειψει απο καιρο!

Εδω για οτιδηποτε προσπαθουν να τσεκαρουν τα στοιχεια σου, και για να ειναι και σιγουροι πως θα βαλεις τα σωστα σου πετανε κ ενα bonus (βλ. ipod etc) η εχουν ως προφαση την εγγυηση καποιου προϊοντος οπου χρειαζεται Δηλωση...

Να την κανω την δηλωση ευχαριστως..ομως ειναι αναγκη απο εδω?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Άνορ έχεις φίλους στην μουσική σκηνή; Αν έχεις ρώτα τους τι ποσοστό πέρνουν από την πώληση cd και αν οι ίδιοι είναι κατά ή υπέρ της «πειρατείας».

 

Παραδόξως μόνο κάτι τυπάκια στυλ britney spears, metallica και άλλα λουλούδια παραπονιούνται. Παραδόξως.

 

Να πάω να αγοράσω mp3 με DRM το οποίο δεν παίζει πουθενά αλλού, το θεωρώ κοροϊδία και δεν το κάνω. Ναι, υπάρχουν μερικές υπηρεσίες που δίνουν χωρίς DRM αλλά φαντάζομαι ξέρεις πόσο αμφισβητούμενη είναι η νομιμότητά τους. Στην τελική, drm-infected αρχεία στο linux μου δεν παίζουν. Και το να βάλω windows για να μπορώ δεν το θεωρώ λύση. Άλλωστε, αν ήταν λύση το να μπορείς να τα παίξεις θα είχε μπει εδώ και καιρό η υποστήριξη στον kernel.

 

Τα mp3 players δλδ γιατί τα αγοράζουμε; Για να μην μπορούμε να βάλουμε τα mp3s που κατεβάζουμε;

Link to comment
Share on other sites

Αυγερινός...

 

iTunes... δεν έχουν DRM και είναι σε μορφή mp3. Κοστίζουν απο 0,30-0,70? το τραγούδι. Αν μάλιστα συμπεριλάβεις το οτι στα album, όλα τα τραγούδια δεν ακούγονται παρά μόνο τα singles, νομίζω οτι το κόστος κατεβαίνει αρκετά.

όπως είπα και πριν όμως η δικαιολογία, αυτοί υπερχρεώνουν άρα εμείς κλέβουμε , δεν ευσταθεί.

Όπως είπα και πριν , υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρεις κάτι φθηνά.

 

Sucore,

Προξενείς βλάβη φίλε μου. Απλά δεν το γνωρίζεις. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς του τομείς , κάποια στιγμη δεν θα μπορούν να πληρώνουν 100 υπαλλήλους ,θα πάρουν 10... κοκ.

Σαφώς και οι καλλιτέχνες δεν έχουν πρόβλημα, μιας και στην ουσία τα λεφτά προέρχονται απο τα νυχτοκάματα και οχι απο τους δίσκους... Αυτό είναι μόνο για προβολή και κονόμα των δισκογραφικών που τους προωθούν για τα νυχτοκάματα και την αύξηση αυτών.

 

Για τα παιχνίδια και τα προγράμματα... Αρκεί να σου πω , πως το NFS Most wanted έκανε 4.000.000 πωλήσεις αλλά υπολογίζεται πως πάνω απο 15.000.000 έπαιξαν με αυτό (μόνο σε pc!!!)

Όπως είπα αν το θες φθηνό , μπορείς να πάς σε site που το δίνουν όσο πρέπει και να το έχεις και ΝΟΜΙΜΟ, που σημαίνει και άλλες υπηρεσίες (online gaming, updates, support, etc)

 

Διαδεδομένο;.... μόνο σε Ελλάδα και Αν. Βαλκάνια... πίστεψε με έξω δεν είναι τόσο. Σίγουρα άλλοι μισθοί , άλλες τιμές κτλ... αλλά όπως είπα. Αν είναι θέμα τιμών , μπορείς να το πάρεις απο το δικό τους site, με 30-40% έκπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Αυγερινός...

 

iTunes... δεν έχουν DRM και είναι σε μορφή mp3. Κοστίζουν απο 0,30-0,70? το τραγούδι. Αν μάλιστα συμπεριλάβεις το οτι στα album, όλα τα τραγούδια δεν ακούγονται παρά μόνο τα singles, νομίζω οτι το κόστος κατεβαίνει αρκετά.

όπως είπα και πριν όμως η δικαιολογία, αυτοί υπερχρεώνουν άρα εμείς κλέβουμε , δεν ευσταθεί.

Όπως είπα και πριν , υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρεις κάτι φθηνά.

Δεν ήξερα ότι το iTunes δεν έχει DRM. Παλιά είχε.

Έτσι συμφέρει και το βρίσκω και λογικό αντίτιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είμαι κατά αγοράς και κάτι πρέπει να κάνουν οι δισκογραφικές. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε μηνύσεις αλλά να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες και να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

 

Για τα προγράμματα συμφωνώ και επαυξάνω. Αν θέλεις κάποιο πρόγραμμα που διατίθεται προς πώληση (μιλάμε για μικρομεσαίες εταιρίες) τότε καλό θα κάνεις αν το αγοράσεις αλλιώς οι εταιρίες αυτές θα κλείσουν. Η ΕΑ δεν έχει τέτοιο πρόβλημα (όχι ότι το επικροτώ).

 

Προσωπικά προτιμώ χρήση Open Source που δίνεις τα λεφτά σου εκεί που κατά τη γνώμη σου αξίζει, εφόσον θέλεις. Έχω κάνει αρκετά donations σε open source που χρησιμοποιώ και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

http://www.apple.com/itunes/store/music.html

Know your rights to rock

 

Burn the music you buy to an unlimited number of CDs for your personal use, listen to it on an unlimited number of iPods, and play it on up to 5 authorized computers. You can also share purchased music with authorized computers on a local network by clicking ?Share my music? in the Sharing panel of iTunes Preferences.

Τελικά έχει drm το iTunes.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ συμφωνώ μαζί σου... απο την στιγμή που το αγοράζω ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ και το κάνω οτι θέλω.

 

Νομίζω οτι με το Sound Forge ή κάποιο άλλο recording πρόγραμμα όπως το audacity (νομίζω οτι αυτό είναι το όνομα του) μπορείς να το ηχοραφήσεις εκ νέου , στο ίδιο compression και να του ξηλώσεις τα DRM χαρακτηριστικά του.

 

Σε αυτό ναι... το επικροτώ και εγώ... κουμάντο που θα το ακούω , θα μου κάνουν;... απο την στιγμή που το αγόρασα, όπου θέλω θα το ακούω και οτι θέλω θα το κάνω προς προσωπική χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Μωρέ με οποιοδήποτε record πρόγραμμα το κάνεις. Αλλά επειδή περνάει στο DAC χάνεις ένα μικρό ποσοστό απ'την ποιότητα (οκ, αμελητέο) αλλά το θέμα είναι η λογική. Γιατί αν το κάνεις πάλι παράνομος θα είσαι, οπότε γιατί να το αγοράσεις αν είναι να είσαι παράνομος; :P

Link to comment
Share on other sites

γιατί....απο την στιγμή που το αγοράζω ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ και το κάνω οτι θέλω τουλάχιστον στην Ε.Ε. και άστους να χτυπιούνται στις ΗΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...