Jump to content

Μεγάλος Εγκέφαλος ίσον "Υψηλή Διάνοια"?


 Share

Recommended Posts

Έχω διαβάσει πως ο εγκέφαλος του ανθρώπου απο την προιστορία μέχρι σήμερα διαρκώς μεγαλώνει σε όγκο (και φυσικά το κρανίο) όσο ο άνθρωπος "εξελίσσεται"...

 

 

Δεν είμαι σίγουρος αν η αύξηση του κρανιού συνεπάγεται και αύξηση του εγκεφάλου. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι η αύξηση του εγκεφάλου σημαίνει αύξηση των νευρικών κυττάρων, των υπεύθυνων για την ''λογική και διάνοια''. Εδώ τώρα μας χρειάζεται ένας νευρολόγος.

 

Αλλά, σύμφωνα με τις τεχνικές διευκρινήσεις του Αρχάγγελου, οι Νευρώνες (τα "νεύρα" όπως προτιμάει να τα ονομάζουμε) "δεν αυξάνονται ποσοτικά".

 

Εγώ είπα ότι δεν αναπλάθονται και δεν πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο άτομο. Κανείς δεν αποκλείει ότι οι απόγονοί μου θα έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα από εμένα (αν το γενετικό δυναμικό τους, τους το επιτρέπει), ή ακόμα και λιγότερα. Σίγουρα όμως, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα νευρικά τους κύτταρα, αφότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος.

 

Εαν όμως δεν αυξάνονται οι Νευρώνες με την νοητική εξέλιξη του ανθρώπου τότε πως εξηγείται το ότι ο "σημερινός" εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγαλύτερος απο του πρώτου προιστορικού ανθρώπου ? :wacko:

 

Αυτό δεν το ξέρω, αλλά επαναλαμβάνω, ακόμα και αν ισχύει, δεν σημαίνει ότι εξελίχθηκαν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου, με τρόπο ανάλογο. Ίσως, λόγω της εξέλιξης της μαγειρικής, να αναπτύχθηκε το κέντρο της γεύσης (λέμε τώρα), αλλά όχι της λογικής.

Link to comment
Share on other sites

Ο φόβος του ζώου είναι φυσιολογία Αρχάγγελε? (θα σε πάω στη Μεταφυσική θες δε θες ζωοτέχνη....χαχα :angel: )

 

Βεβαίως και είναι. Με τον φόβο εκκρίνεται αδρεναλίνη, που είναι ανταγωνιστική προς την ωκυτοκίνη και έτσι σταματάει η κάθοδος του γάλακτος :018bleh:

Είμαστε εκτός θέματος όμως. Εκτός κιαν δεν είναι αυτή η απάντηση που περίμενες.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως και είναι. Με τον φόβο εκκρίνεται αδρεναλίνη, που είναι ανταγωνιστική προς την ωκυτοκίνη και έτσι σταματάει η κάθοδος του γάλακτος :018bleh:

Είμαστε εκτός θέματος όμως. Εκτός κιαν δεν είναι αυτή η απάντηση που περίμενες.

 

 

Ο φόβος ως "συναίσθημα" εννοώ....

 

και άντε, ας φύγουμε απο το ζώο....πάμε στον άνθρωπο πάλι....

 

ο "φόβος" μπορεί να "παραλύσει" τον οργανισμό....

 

αντίστοιχα, ένα εκπαιδευμένο στην διαχείριση του φόβου άτομο (πχ πολεμιστής) εκμεταλλεύεται την αδρεναλίνη που εκλύεται και ουσιαστικά τον "μετουσιώνει" σε "ορμή"....αυξάνονται οι δυνάμεις του , η επιθετικότητά του, η οξύνειά του, τα ανακλαστικά του, η αντοχή του, η "αποτελεσματικότητά" του γενικά...

 

έτσι, ενώ ένα μέρος αυτής της "διεργασίας" (αδρεναλίνη) είναι "καθαρή βιοχημεία" (δηλαδή "φυσιολογία") μήπως πρέπει να σκεφτούμε πως η βάση αυτής της "επίτευξης" (της "μετουσίωσης") είναι καθαρά "εξω-φυσιολογική" ? (πχ επιβολή του νου στο σώμα)

Link to comment
Share on other sites

Αρχάγγελε,

 

στο chat είχες βάλει άλλη μια ενδιαφέρουσα παράμετρο....

 

Άλλο "Σκέψη" , άλλο "Αντίλληψη"....

 

Αναρωτιέμαι, είναι και τα δύο τμήμα της "Φυσιολογίας"?

 

Ή μήπως αρχίζουν να βάζουν λίγο "πόδι" στη "Μεταφυσική"?

 

και για να το εμπεδώσουμε να ένα "ενδιαφέρον" παραδειγματάκι:

 

****************************************************

 

Iκανότητες του εγκεφάλου?

 

"Σνφμύωα με μαι έυρενα σοτ Πμανιπσητετο τυο Κμτρπιαιζ, δνε πεαιζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμαμρά μσέα σε μαί λξηέ, αεκρί το πώτρο κια το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί σητ στωσή θσέη.

Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς κια να μροπετίε να τςι δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο εκέγλφοας δνε δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά τνη λξηέ σνα σνύλοο.

 

Ατίπτσυεο ε; "

 

Πηγή :(urbanlegends.gr)

 

**************************************************

 

Το παραπάνω που ανήκει άραγε? :whistling:

Edited by Avaris
Link to comment
Share on other sites

Ο φόβος δεν παραλύει τον οργανισμό. Έχει ξανασυζητηθεί παλιότερα, ότι η μετατροπή του φόβου σε τρόμο είναι υπεύθυνη για την παράλυση του οργανισμού.

 

Μια ερώτηση τώρα

Πιστεύεις ότι η έκκριση αδρεναλίνης λόγω φόβου είναι κάτι που προέρχεται από που; Απ'τον εγκέφαλο νομίζω προέρχονται όλες οι διεργασίες (έστω υποσυνείδητα). Κάτι σαν "έτοιμος μηχανισμός" που βρίσκεται σε λειτουργία πάντα ή ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ίσως αυτό να εξηγεί και την μη χρήση του 100% του εγκεφάλου μας. Ίσως κάποιο ποσοστό που υποτίθεται πως βρίσκεται σε αδράνεια, να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η έκκριση ουσιών, η ανάπλαση κυττάρων κλπ.

 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για συνειδητή χρήση και όχι επιβολή του νου στο σώμα.

 

EDIT: Όσο για το παραπάνω, δοκίμασε το με λέξεις περίπλοκες που συναντάς σπάνια και θα δεις πως δεν πιάνει. Το φαινόμενο εξολοκλήρου δηλαδή φαντάζομαι πως οφείλεται στην διαδικασία μεταγλώττισης - διόρθωσης - συμπλήρωσης.

Link to comment
Share on other sites

'Αυγερινός' date='Dec 14 2006, 12:34 PM' post='42919']

 

Ο φόβος δεν παραλύει τον οργανισμό. Έχει ξανασυζητηθεί παλιότερα, ότι η μετατροπή του φόβου σε τρόμο είναι υπεύθυνη για την παράλυση του οργανισμού.

 

Δε διαφωνώ Αυγερινέ....

 

ο φόβος είναι το ερέθισμα...

 

Το αν θα τον μετατρέψουμε σε "Τρόμο" ή "Επιθετική Ορμή" επαφίεται σε μάς όμως.....αυτό είναι που κάνει τη "διαφορά"....

 

Ο "φόβος" και η "αδρεναλίνη" είναι τα "κοινά στοιχεία" και στις δύο "επιλογές" .....

 

Μια ερώτηση τώρα

Πιστεύεις ότι η έκκριση αδρεναλίνης λόγω φόβου είναι κάτι που προέρχεται από που; Απ'τον εγκέφαλο νομίζω προέρχονται όλες οι διεργασίες (έστω υποσυνείδητα). Κάτι σαν "έτοιμος μηχανισμός" που βρίσκεται σε λειτουργία πάντα ή ενεργοποιείται όταν χρειάζεται.

 

Σαφώς και συμφωνούμε. Αυτό είναι το οργανικό σημείο εντολής παραγωγής της αδρεναλίνης. Είπες όμως "υποσυνείδητα"....κράτα το αυτό.... :smilewink:

 

(...κάπου εδώ μπαίνει η "υπόνοια" ότι απο "κάπου αλλού" έρχονται οι "εντολές".....

 

Απο έναν "άλλο Εαυτό" μήπως?)

 

 

Ίσως αυτό να εξηγεί και την μη χρήση του 100% του εγκεφάλου μας. Ίσως κάποιο ποσοστό που υποτίθεται πως βρίσκεται σε αδράνεια, να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η έκκριση ουσιών, η ανάπλαση κυττάρων κλπ.

 

Καμία αντίρρηση....αφού όμως είναι οργανικό κομμάτι μας, γιατί νάναι σε "αδράνεια"? Τα οργανικά τμήματά μας λειτουργούν όλα...δεν υπάρχουν "κενά"....

 

Άρα, "κάτι άλλο" υπάρχει που ελέγχει τις "άγνωστες δυνατότητες" του εγκεφάλου....

 

Οι οποίες "δυνατότητες" δείχνουν πως θα μπορούσαν να κάνουν "πολλά πράγματα"....

 

εαν έχουμε λοιπόν τον πλήρη έλεγχο αυτού του 100% του εγκεφάλου, σημαίνει πως ελέγχουμε πλήρως τα "πάντα" στο σώμα μας....πχ την αυτοίαση κάθε οργανικής ανωμαλίας.

 

Αυτό πλέον θα ήταν συνειδητή χρήση των Δυνατοτήτων του Εγκεφάλου.....

 

Να που δεν έρχεται "απο μόνη" της όμως αυτή η "Ικανότητα"....με την γέννηση εννοώ....όπως όλες οι φυσιολογικές οργανικές λειτουργίες......

 

....ε λοιπόν, εκεί είναι που αρχίζει το "Μυστήριο"....

 

Εκεί είναι που η "Φυσιολογία" σηκώνει τα χέρια ψηλά....

 

Και αρχίζει να "αναμειγνύεται" η Μεταφυσική...

 

πχ., Χαρακτηριστικό όλων των Μονοπατιών της Μυστικής Παράδοσης είναι η "αύξηση των Δυνάμεων και Δυνατοτήτων " του ατόμου...

 

Που σημαίνει πλήρης έλεγχος των λειτουργιών του Εγκεφάλου και του οργανισμού συνολικά (σε όρους φυσιολογίας ) - και όχι μόνο ( σε όρους Μεταφυσικής)....

Link to comment
Share on other sites

Ένα ένα τα ερωτήματα για να προλαβαίνω.

Ο πολεμιστής δεν εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση του φόβου, αλλά στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Ξέρει ότι μπορεί να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, ο φόβος του αγνώστου μειώνεται γιατί έχει μειωθεί το άγνωστο.

Η αδρεναλίνη και ο φόβος αποτελεί άμυνα του ατόμου, δωσμένη από την φύση. Αρχικά, ο οργανισμός παραλύει μπροστά στον κίνδυνο, για να μην τραβήξει την προσοχή του φυσικού εχθρού. Στο επόμενο στάδιο, το άτομο παροτρύνεται προς φυγή. Στο ακόμα επόμενο στάδιο, και αν ο κίνδυνος παραμένει, το άτομο ξεφεύγει από την λογική και επιτίθεται, έστω και μέχρι θανάτου.

Ο πολεμιστής, λόγω σιγουριάς, περνάει αμέσως στο τρίτο στάδιο. Τα δύο πρώτα στάδια τα έχει ''ζήσει'' κατά την εκπαίδευση και πλέον τα έχει συνηθίσει. Είναι εμβολιασμένος. Αν έχεις άλλη άποψη, το συζητάμε.

Εδώ, όμως κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός θέματος

 

 

Αυτό με την έρευνα και τις λέξεις, το έχουμε συζητήσει αλλού, μπορείς να ανατρέξεις εκεί.

Δώσε μου όμως ένα άλλο παράδειγμα, για να καταλάβω τί εννοείς.

 

''εαν έχουμε λοιπόν τον πλήρη έλεγχο αυτού του 100% του εγκεφάλου, σημαίνει πως ελέγχουμε πλήρως τα "πάντα" στο σώμα μας....πχ την αυτοίαση κάθε οργανικής ανωμαλίας.''

Αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της ανθρώπινης αλλαζονείας. Η Φύση έχει προνοήσει για εμάς και κάποια πράγματα τα κάνει αυτή για εμάς. Εμείς όμως αντί να το δούμε σαν βοήθεια, το βλέπουμε ως περιορισμό. Αναπτύσσουμε εγωιστικά την τεχνολογία και προσπαθούμε να επιβληθούμε στην Φύση, για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε όλοι, κοιτάμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία, για να μπαλώσουμε τα λάθη που δημιουργήσαμε, δημιουργώντας καινούργια κοκ. Μία Λερναία Ύδρα λαθών.

Αφού βάλαμε χέρι στο εξωτερικό περιβάλλον, θέλουμε να βάλουμε χέρι και στο εσωτερικό.

''την αυτοίαση κάθε οργανικής ανωμαλίας'' Τις περισσότερες φορές την ανωμαλία την δημιουργήσαμε εμείς. Αντί να προλαμβάνουμε, προτιμούμε να θεραπεύουμε.

Και με αυτό όμως κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός θέματος.

 

''Χαρακτηριστικό όλων των Μονοπατιών της Μυστικής Παράδοσης είναι η "αύξηση των Δυνάμεων και Δυνατοτήτων " του ατόμου...''

Εδώ εννοείς αύξηση ποιοτικά και όχι ποσοτικά, σωστά; Ανάπτυξη των ήδη υπάρχοντων Δυνάμεων, ή ακόμα και συνειδητοποίηση της παρουσίας τους. Αν δεν εννοείς αυτό, μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα.

Με αυτή την βάση, αν έχω κάτι -έστω και άγνωστο- που μου δώρισε η Φύση, τότε είναι κάτι το φυσιολογικό και άρα υπάγεται στην Φυσιολογία.

 

Σχολίασέ αυτά και συνεχίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος αν η αύξηση του κρανιού συνεπάγεται και αύξηση του εγκεφάλου. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι η αύξηση του εγκεφάλου σημαίνει αύξηση των νευρικών κυττάρων, των υπεύθυνων για την ''λογική και διάνοια''. Εδώ τώρα μας χρειάζεται ένας νευρολόγος.

Δεν είμαι νευρολόγος οπότε αν θέλετε με ακούτε.

Η αύξηση του εγκεφάλου κάνει δυσκολότερη την επικοινωνία των συνάψεων. Εμείς έχουμε μικρότερο εγκέφαλο από τον Νεάντερταλ όπως σωστά αναφέρθηκε, αλλά σκεφτόμαστε πιο γρήγορα γιατί η πλειοψηφία των σκέψεων λαμβάνει χώρα στο φλοιό όπου σε εμάς έχει μικρότερη επιφάνεια.

 

Εγώ είπα ότι δεν αναπλάθονται και δεν πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο άτομο. Κανείς δεν αποκλείει ότι οι απόγονοί μου θα έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα από εμένα (αν το γενετικό δυναμικό τους, τους το επιτρέπει), ή ακόμα και λιγότερα. Σίγουρα όμως, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα νευρικά τους κύτταρα, αφότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος.

Τα νευρικά κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται αλλά ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΙ με την εξάσκηση. Γϊνεται να κάψεις μερικά και τα υπόλοιπα αναπτύσουν τους δενδρίτες για να αντισταθμίσουν την απώλεια.

Αυτό δεν το ξέρω, αλλά επαναλαμβάνω, ακόμα και αν ισχύει, δεν σημαίνει ότι εξελίχθηκαν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου, με τρόπο ανάλογο. Ίσως, λόγω της εξέλιξης της μαγειρικής, να αναπτύχθηκε το κέντρο της γεύσης (λέμε τώρα), αλλά όχι της λογικής.

Τα κέντρα είναι λανθασμένη αντίληψη, Ακόμα και να αφαιρεθεί από κάποιο κέντρο κομμάτι του εγκεφάλου, ο υπόλοιπος προσαρμόζεται και αντισταθμίζει την λειτουργία. Αυτό έχει παρατηρηθεί από πειραματόζωα και από (άτυχους) ανθρώπους που από κάποιο ατύχημα έχασαν κάποιο μικρό μέρος του εγκεφάλου.
Link to comment
Share on other sites

name='Αρχάγγελος' date='Dec 14 2006, 02:40 PM' post='42928']

 

Ένα ένα τα ερωτήματα για να προλαβαίνω.

 

Αρχάγγελέ μου τι έγινε? κουράστηκαν οι φτερούγες σου? στο chat ήσουν πολυβόλο, δεν σε προλαβαίναμε.... :018bleh:

 

Ο πολεμιστής δεν εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση του φόβου, αλλά στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Ξέρει ότι μπορεί να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, ο φόβος του αγνώστου μειώνεται γιατί έχει μειωθεί το άγνωστο.

 

Μειώνεται ο φόβος ίσως....δεν χάνεται όμως....και μην πιστεύουμε πως ο εκπαιδευμένος πολεμιστής - ακόμη και ο βετεράνος - δεν νοιώθει τρόμο....γιατί νομίζεις δημιουργήθηκαν οι "πολεμικές κραυγές"? γιατί ποτίζανε τους αρχαίους πολεμιστές με κρασί πριν τη μάχη?

 

Η αδρεναλίνη και ο φόβος αποτελεί άμυνα του ατόμου, δωσμένη από την φύση. Αρχικά, ο οργανισμός παραλύει μπροστά στον κίνδυνο, για να μην τραβήξει την προσοχή του φυσικού εχθρού. Στο επόμενο στάδιο, το άτομο παροτρύνεται προς φυγή. Στο ακόμα επόμενο στάδιο, και αν ο κίνδυνος παραμένει, το άτομο ξεφεύγει από την λογική και επιτίθεται, έστω και μέχρι θανάτου.

 

 

Τι σημαίνει "Φύση" Αρχάγγελε?

 

Τι εννοείς, ο "φόβος" δόθηκε απο τη Φύση?

 

Συμφωνούμε πως ο Φόβος είναι η "Βάση εκκίνησης" της αυτοπροστασίας του οργανισμού.

 

Αν δώσεις ισχυρά ηρεμιστικά σε έναν πολεμιστή και τον ρίξεις στη μάχη είναι χαμένος....δεν θα λειτουργήσει ο "φόβος", κατά συνέπεια δεν θα λειτουργήσει η "αδρεναλίνη" άρα θα κάτσει να "σφαγιαστεί"....

 

Ο φόβος είναι το κίνητρο...και είναι πολύτιμο κίνητρο....

 

Απο που δόθηκε? Τι εννοούμε Φύση? Θεός? κάτι άλλο?

 

Νομίζω ότι απο μόνο του πάει προς Μεταφυσικά Μονοπάτια το θέμα....

 

 

Ο πολεμιστής, λόγω σιγουριάς, περνάει αμέσως στο τρίτο στάδιο. Τα δύο πρώτα στάδια τα έχει ''ζήσει'' κατά την εκπαίδευση και πλέον τα έχει συνηθίσει. Είναι εμβολιασμένος. Αν έχεις άλλη άποψη, το συζητάμε.

Εδώ, όμως κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός θέματος

 

Όχι, δεν είμαστε εκτός θέματος.....κι αυτό γιατί πάμε να βρούμε τις γέφυρες ανάμεσα σε "φυσιολογία" και "Μεταφυσική"...άρα, αναγκαστικά θα μιλήσουμε και για τα "βασικά αισθήματα" που ενεργοποιούν πχ "εκκρίσεις αδένων"....δηλαδή κάνουν τον οργανισμό να "δράσει"....

 

 

Αυτό με την έρευνα και τις λέξεις, το έχουμε συζητήσει αλλού, μπορείς να ανατρέξεις εκεί.

Δώσε μου όμως ένα άλλο παράδειγμα, για να καταλάβω τί εννοείς.

 

Εαν μου πεις που ακριβώς το έχετε συζητήσει, θα πάω με ευχαρίστηση να διαβάσω τον διάλογό σας....

 

Πάντως εγώ πιστεύω πως ποτέ κανένας διάλογος δεν είναι ποτέ ίδιος με έναν προηγούμενο...εξελίσσεται πάντοτε σε διαφορετικές κατευθύνσεις...μην ξεχνάς πως αλλάζουν και οι συμμετέχοντες και οι απόψεις....άρα, το παράδειγμα είναι ικανό να σταθεί κι εδώ....

 

...ως εξής....

 

....επαναλαμβάνω πως στο chat είχες βάλει θέμα "Σκέψης" και "Αντίληψης"....

 

το διάβασμα του παραπάνω "μπερδεμένου κειμένου" είναι ή όχι "αντίληψη"?

 

Και για να βάλω και τους παράγοντες που πρόσθεσε ο Αυγερινός θα σας θυμίσω τα εξής:

 

ένα ευχάριστο μιθυστόρημα με πλοκή γιατί διαβάζεται σε χρόνο DT ενώ ένα δύσκολο στρυφνό βιβλίο (πχ του Πανεπιστημίου) διαβάζεται μόνον μετά απο πολλές πολλές επαναλήψεις λέξης προς λέξη?

 

Στην πρώτη περίπτωση γιατί "τρέχει" ο νους και "σαρώνει" ολόκληρες παραγράφους στην κυριολεξία (και με πλήρη αυτοσυγκέντρωση μάλιστα), ενώ στην δεύτερη πάμε "λέξη προς λέξη" ενώ ο νους μας προσπαθεί διαρκώς να το σκάσει σε άλλες άσχετες σκέψεις?

 

γιατί δεν μπορούμε να επιτύχουμε την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση της πρώτης περίπτωσης στην δεύτερη στρυφνή δυσάρεστη περίπτωση?

 

και γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι τα καταφέρνουν?

 

άρα, κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ανεπτυγμένη την "ικανότητα αντίληψης" απο άλλους ....

 

Να που υπάρχουν και οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης όμως, οι οποίες μπορούν να "εκπαιδεύσουν" την ικανότητα "συγκέντρωσης" και κατ' επέκτασιν της "αντίληψης" όμως...

 

Νοητικές ασκήσεις που επηρεάζουν την βιοχημεία?

 

Κάτι "ρευστό" και "ανέγγιχτο" όπως ο Νους να επηρεάζει κάτι "χειροπιαστό" όπως η βιοχημεία του οργανισμού?

 

"Μη-χειροπιαστό" όμως σημαίνει "Μη - φυσικό" δηλαδή "Μεταφυσικό".

 

 

''εαν έχουμε λοιπόν τον πλήρη έλεγχο αυτού του 100% του εγκεφάλου, σημαίνει πως ελέγχουμε πλήρως τα "πάντα" στο σώμα μας....πχ την αυτοίαση κάθε οργανικής ανωμαλίας.''

Αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της ανθρώπινης αλλαζονείας. Η Φύση έχει προνοήσει για εμάς και κάποια πράγματα τα κάνει αυτή για εμάς. Εμείς όμως αντί να το δούμε σαν βοήθεια, το βλέπουμε ως περιορισμό. Αναπτύσσουμε εγωιστικά την τεχνολογία και προσπαθούμε να επιβληθούμε στην Φύση, για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε όλοι, κοιτάμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία, για να μπαλώσουμε τα λάθη που δημιουργήσαμε, δημιουργώντας καινούργια κοκ. Μία Λερναία Ύδρα λαθών.

Αφού βάλαμε χέρι στο εξωτερικό περιβάλλον, θέλουμε να βάλουμε χέρι και στο εσωτερικό.

''την αυτοίαση κάθε οργανικής ανωμαλίας'' Τις περισσότερες φορές την ανωμαλία την δημιουργήσαμε εμείς. Αντί να προλαμβάνουμε, προτιμούμε να θεραπεύουμε.

Και με αυτό όμως κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός θέματος.

 

Όχι φίλε μου .....

 

εντός είσαι ακόμη...αλλά κατά τη γνώμη μου η "Φυσιοκρατική" άποψη είναι που ώθησε τον άνθρωπο να δει "μηχανιστικά" τα πάντα και να προσπαθήσει να τα ερμηνεύσει όλα στον δοκιμαστικό σωλήνα του εργαστηρίου...και κατόπιν να τα αναπαράγει τεχνολογικά....

 

Η φυσιολογία....όχι η Μεταφυσική....

 

Η Μεταφυσική είναι που λεει να προλαμβάνουμε και όχι η Φυσιολογία...

 

Το να χρησιμοποιείς το 100% των δυνατοτήτων σου σημαίνει "Σοφία" και όχι "Αλαζονεία"....γιατί τότε θα ξέρεις και την "θέση σου στο Σύμπαν" και θα ενεργείς ανάλογα....

 

 

''Χαρακτηριστικό όλων των Μονοπατιών της Μυστικής Παράδοσης είναι η "αύξηση των Δυνάμεων και Δυνατοτήτων " του ατόμου...''

 

Εδώ εννοείς αύξηση ποιοτικά και όχι ποσοτικά, σωστά; Ανάπτυξη των ήδη υπάρχοντων Δυνάμεων, ή ακόμα και συνειδητοποίηση της παρουσίας τους.

 

Ναι αυτό εννοώ.

 

Αν δεν εννοείς αυτό, μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα.

Με αυτή την βάση, αν έχω κάτι -έστω και άγνωστο- που μου δώρισε η Φύση, τότε είναι κάτι το φυσιολογικό και άρα υπάγεται στην Φυσιολογία.

 

Ξαναρωτάω λοιπόν ποιά είναι η Φύση?

 

Άλλωστε, "φυσιολογία" είναι αυτό που μπορεί να εξετασθεί εργαστηριακά και να αναπαραχθεί εργαστηριακά και με προσδιορισμένες παραμέτρους. Κάνω λάθος?

 

Αυτό που μου δώρισε η "Φύση" και ίσως μια μέρα το "ανακαλύψω" αφού δεν μπορεί να εξετασθεί εργαστηριακά δεν μπορεί να είναι και Φυσιολογία.

 

Είναι "κάτι άλλο".....έξω απο τη Φύση :smilewink: ....."Μεταφυσική" ίσως? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Ενάμισι κιλό κύτταρα και φαιά ουσία συνθέτουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο…που υπέκυψε αναπόφευκτα στην …μοίρα του.. τουτέστιν εξετάστηκε εργαστηριακά….αναλύθηκε… ζυγίστηκε.. μετρήθηκε….φωτογραφήθηκε …χαρτογραφήθηκε και παραμένει …μυστήριο….

 

Ο λαός κάνει μια διάκριση … ξεχωρίζει τις σκέψεις/αποφάσεις σε αυτές που γίνονται με την «καρδιά» και σε αυτές που γίνονται με το «μυαλό».

Όλες όμως κατοικοεδρεύουν στον εγκέφαλο …. Ο παραπάνω διαχωρισμός απλά διακρίνει τον άνθρωπο σε δύο «ενότητες»….στον λογικό άνθρωπο και στον συγκινησιακό.. τα δύο μυαλά…

 

Υπάρχει αλληλεπίδραση? Σας αφήνω να το κρίνετε μόνοι σας…η εμπειρία που προκύπτει μέσα από την συνεχή ακροβασία ανάμεσα στα δύο «μυαλά» θα σας δώσει την απάντηση…

 

Ο άνθρωπος που λειτουργεί απόλυτα «λογικά» στερείται φαντασίας …

Ο άνθρωπος που λειτουργεί απόλυτα «συναισθηματικά» γίνεται έρμαιο της φαντασίας του…

Ο σωστός συγκερασμός των δύο ιδιοτήτων δημιουργεί έναν άνθρωπο ενδιαφέροντα από όλες τις απόψεις…

Το θέμα είναι πότε να χρησιμοποιήσουμε την μία εκ των δύο ιδιοτήτων…χωρίς να σπάει επικίνδυνα η ισορροπία…

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ..ότι το συγκινησιακό κομμάτι του εγκεφάλου είναι κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια γηραιότερο του λογικού…

Το συγκινησιακό μέρος είναι πρωτόγονο ενώ το λογικό είναι εκλεπτυσμένο…με την εμφάνισή του ήρθε και διαχώρισε όλες τις αδρές πρωτόγονες αντιδράσεις σε λεπτές «συναισθηματικές» αποχρώσεις…δημιουργώντας κλίμακες..

Τοιουτοτρόπως η χαρά μας απέκτησε διαβαθμίσεις και η λύπη μας το ίδιο…

 

Όλα είναι φυσιολογία …ακόμα και αυτά που δεν …βλέπουμε…

Άλλωστε η χαρά, η λύπη , η φαντασία η ίδια δεν βλέπονται …αλλά εκφράζονται….γι αυτό και είναι αδύνατο να γίνουμε απόλυτοι κοινωνοί των συναισθημάτων των γύρω μας…το μόνο που μπορούμε είναι να τα αφουγκραστούμε…ψυχανεμιστούμε με μόνο αρωγό την προσωπική μας ευαισθησία…

 

 

Edited by martina
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...