Jump to content

"Βιοηθική" ίσον θάνατος?


Avaris
 Share

Recommended Posts

Εκατομμύρια παραπληγικοί (ανάπηροι) άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν την επιστημονική πρόοδο της Νευρολογίας και της Βιογεννετικής για να μπορέσουν να ξαναπερπατήσουν.

 

Και αυτή η πρόοδος εξαρτάται απο το πόσο ελεύθερα λειτουργούν τα "πειραματικά εργαστήρια" σε θέματα ερεύνης πχ βλαστικών κυττάρων.

 

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ παρατηρούμε νομοθεσίες που περιορίζουν "δραστικά" τέτοια "πειράματα" με "έμβρυα". Η ΕΕ ακολουθεί απο κοντά.

 

Πόσοι όμως άνθρωποι που είναι υγιείς σήμερα αύριο θα πέσουν θύματα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος και θα καθηλωθούν σε μια αναπηρική πολυθρόνα?

 

Μήπως θα πρέπει οι κυβερνήσεις να πάψουν να δένουν τα χέρια της επιστήμης στο συγκεκριμένο ζήτημα?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Να συμπληρωθεί ότι δεν είμαστε μακριά όπως φαίνεται απο εκείνη τη μέρα που κανείς δεν θα κινδυνεύει να καθηλωθεί ανάπηρος απο ένα ατύχημα. Αρκετά διαφωτιστικό είναι το παρακάτω άρθρο.

 

Παρ' ολα όμως τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, το κρίσιμο σημείο - όπως φαίνεται στο τέλος του άρθρου - είναι τα "αρχέγονα εμβρυικά κύτταρα".

 

**********************************************************************

 

Άρον τον Κράββατόν σου και περιπάτει

 

"Ελπίδες για ανθρώπους καθηλωμένους στο καροτσάκι ή στο κρεβάτι από βλάβες που έχει υποστεί ο νωτιαίος μυελός τους, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μεγαλύτερα εργαστήρια στον κόσμο πειράματα με φάρμακα που θα βοηθήσουν τα νευρικά κύτταρα τους να αναγεννηθούν.

 

Μπορεί ακόμα αυτά τα σκευάσματα-θαύματα να μην έχουν φτάσει στα φαρμακεία, αλλά, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό «Forbes», οι επιστήμονες επιμένουν ότι η δεκαετία που διανύουμε θα επιφυλάξει ευχάριστες εκπλήξεις στους ανθρώπους με παραπληγίες ακόμα και τετραπληγίες!

 

Μέχρι τώρα, η ιατρική σήκωνε τα χέρια ψηλά σε περιπτώσεις ασθενών με ζημιές στο νωτιαίο μυελό που ισοδυναμούσαν με μόνιμη παράλυση. Ακόμα και σήμερα, η ιατρική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων εστιάζει την προσπάθεια της στη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς, αλλά και στον περιορισμό της ζημιάς εκεί όπου εκδηλώθηκε για πρώτη φορά. Αυτό γίνεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποσυμπιεστεί ο νωτιαίος μυελός αλλά και με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να προληφθούν φλεγμονές αλλά και να προφυλαχθούν οι νευρώνες που έχουν μείνει άθικτοι. Φάρμακα για την «αναγέννηση» των νευρώνων δυστυχώς δεν υπάρχουν.

 

Μέχρι τώρα οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν έδειχναν πρόθυμες να πειραματιστούν με φάρμακα που αφορούσαν αυτόν τον τομέα, επειδή το αγοραστικό κοινό δεν είναι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους μεγάλο και τα περιθώρια αποτελεσματικότητας πολύ μικρά. Ωστόσο, οι σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, έχουν αρχίσει να αναστρέφουν αυτό το κλίμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τελικά τα νευρικά κύτταρα στο νωτιαίο μυελό διατηρούν την εγγενή τους ικανότητα να αναγεννιούνται παρά την αποτυχία τους να τα καταφέρουν. Μάλιστα, εντόπισαν τις πρωτεΐνες που τα εμποδίζουν να αναγεννηθούν!

 

Ετσι, δημιουργώντας ενώσεις που εξουδετερώνουν αυτές τις πρωτείνες, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαταστήσουν τη φυσική ικανότητα των νευρικών κυττάρων να λειτουργούν κανονικά και έπειτα από τραυματισμούς. Σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχει διαπιστωθεί ότι με την αγωγή που καταπολεμά τις «κακές» πρωτεΐνες στο νωτιαίο μυελό, αποκαθίσταται μια κάποια δυνατότητα για περπάτημα, ακόμα και σε περιπτώσεις μερικής παράλυσης. Μια από τις κακές πρωτεΐνες που εντοπίστηκε το 1998, αποκαλείται Νοβο και από τότε οι εξελίξεις στις προσπάθειες για καταπολέμηση αυτής της πρωτεΐνης είναι καταιγιστικές, μέσα από τη δημιουργία μονοκλωνικών αντισωμάτων.

 

Αυτό το γεγονός αφήνει πολλές ελπίδες ότι άνθρωποι με ατελείς βλάβες του νωτιαίου μυελού -όπως αποκαλούνται οι περιπτώσεις ασθενών που διατηρούν μια κάποια αίσθηση ή κίνηση κάτω από την περιοχή της βλαβης- μπορεί και να καταφέρουν να ξαναπερπατήσουν έπειτα από εντατική φυσιοθεραπεία. Οι Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι επανασυνδέοντας περίπου 10 με 15% των νεύρων που υπάρχουν στο νωτιαίο μυελό, θα είναι σε θέση να βοηθήσουν παραπληγικούς να αποκτήσουν έστω και περιορισμένη δυνατότητα να περπατήσουν ή στους τετραπληγικούς να μπορούν έστω να χρησιμοποιούν τα χέρια τους! Και τα καλά νέα δεν σταματάνε εδώ. Οι περισσότεροι νευρολόγοι, νευροβιολόγοι και νευροχειρουργοί δηλώνουν ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες θεαματικών αποτελεσμάτων.

 

Η κούρσα της αναγέννησης των νεύρων

 

Πληθώρα προσεγγίσεων της θεραπείας των βλαβών του νωτιαίου μυελού βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο με τις υπερδυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας να σέρνουν δυναμικά το χορό. Στην κούρσα της παρασκευής αποτελεσματικού φαρμάκου προηγείται το εργαστήριο Proneuron Biotechnologies, το οποίο έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την έγχυση ανοσοποιητικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό για να αποκατασταθεί η ισορροπία που έχει ανατραπεί με τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα. Ακολουθεί η Bioaxone Therapeutic , η οποία δοκιμάζει ήδη σε ανθρώπους, αλλά σε πολύ πρόωρο στάδιο, το φάρμακο Cethrinπου προάγει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και προστατεύει τα νεύρα που δεν έχουν υποστεί βλάβες. Η Novartis , που έχει κατασκευάσει μο-νοκλωνικά αντισώματα για την πρωτεΐνη Νοgο, μέσα στο 2006 θα πραγματοποιήσει τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους. Το εργαστήριο Biogen Idec θα δοκιμάσει σε δύο χρόνια σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια ή βλάβες στη σπονδυλική στήλη μια πρωτεΐνη που έχει κατασκευάσει, η οποία απορροφά τα βλαβερά Νοgο και άλλους αναστολείς της ανάπτυξης των νεύρων.

 

Σε πολύ πρώιμο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Merck/Alnylam Pharmaceuticals που προσπαθεί με την παρέμβαση ΡΝΑ (γονιδιώματος) να μπλοκάρει τη λειτουργία του Νοgο που εμποδίζει να ανάπλαση των νευρικών κυττάρων.

 

Το 2007 θα ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα από την Geron της θεραπείας με εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα που στόχο θα έχουν την αποκατάσταση της κατεστραμμένης μυελίνης και την πυροδότηση της ανάπτυξης των νεύρων.

 

Τέλος, το εργαστήριο Genentech δοκιμάζει ήδη σε ποντίκια το φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, το Tarceva, για να διαπιστώσει αν συμβάλλει στην ανάπτυξη των νεύρων.

 

Βέβαια, η λύση στην παράλυση δεν θα δοθεί από ένα και μόνο ένα φάρμακο. Από την έρευνα έχουν προκύψει μέχρι τώρα τουλάχιστον έξι πιθανές πρωτεΐνες που εμποδίζουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό. Πάντως, η εύρεση του κοκτέιλ φαρμάκων που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράλυσης έχει ήδη δρομολογηθεί".

 

πηγή: www.disabled.gr/at/

Edited by Avaris
Link to comment
Share on other sites

 

Και αυτή η πρόοδος εξαρτάται απο το πόσο ελεύθερα λειτουργούν τα "πειραματικά εργαστήρια" σε θέματα ερεύνης πχ βλαστικών κυττάρων.

 

 

 

'Οσον αφορά τα βλαστικά κύτταρα δεν βλέπω να υπάρχει τίποτα το μεμπτό.

 

Παραθέτω σχετικό λινκ http://www.lifecord.gr/correct.asp για ενημέρωση

 

Σε περίπτωση που κάποιος έχει κάποια άλλη πληροφορία παρακαλώ να την καταθέσει...

Link to comment
Share on other sites

Ότι ενστάσεις και να υπάρχουν, όσο σοβαρή φιλοσοφική βάση και να έχουν, μπορούν να ανατραπούν όλες σε μια στιγμή πόνου. Όταν ο κοντινός σου άνθρωπος βρεθεί "σοβαρά πάσχων".

 

Για τον άνθρωπο που πάσχει απο κάποια σοβαρή "νευρομυική πάθηση" και μέρα με τη μέρα χάνει τον έλεγχο του σώματός του και πέφτει κατάκοιτος, χάνει τη ζωή μέσα απο τα χέρια του, καταρρέει σωματικά και ψυχικά, βλέπει ότι δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και γίνεται διαρκώς βάρος στους γύρω του, πιστεύουμε άραγε πως έχει καμία σημασία η λέξη "Βιοηθική"?

 

Όχι, δεν έχει καμία σημασία.

 

Ούτε για τους καρκινοπαθείς.

 

Ούτε και για όσους πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα γενικά.

 

Μα και για τους πάσχοντες απο καρδιαγγειακά νοσήματα προχωρημένου βαθμού, επίσης δεν παίζει κανένα ρόλο.

 

Μα και για όσους πάσχουν απο προχωρημένο άσθμα, επίσης.

 

Εαν συνεχίσουμε να παραθέτουμε ασθένειες που η Ιατρική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, στο τέλος θα καλύψουμε ολόκληρο τον πληθυσμό της γης.

 

Όλοι αυτοί, περιμένουν μέρα με την μέρα να πεθάνουν. Αγωνιούν και ελπίζουν σε μια ξαφνική πρόοδο της Ιατρικής Επιστήμης μα η Νευρολογία κυρίως εξακολουθεί να μένει πίσω. Πολύ πίσω. Και οι μέρες ζωής αυτών των ανθρώπων τελειώνουν πολύ γρήγορα.

 

Και σε αυτούς προστίθενται καθημερινά και χιλιάδες άλλοι ανάπηροι απο "δυστυχήματα".

 

Τι νόημα μπορεί να έχει η λέξη "Βιοηθική" σε όλους αυτούς άραγε?

 

Ένα μόνο. ΦΡΕΝΟ στην Ιατρική Εξέλιξη. Μόνο φρένο. Η έννοια αυτή είναι που "κλέβει" τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Έτσι, φαίνεται στα μάτια τους και στα μάτια των δικών τους ανθρώπων που ζουν αυτό τον πόνο καθημερινά.

 

Η "απότομη - ταχεία - Ιατρική εξέλιξη περνάει αναγκαστικά μεσα απο αυτές τις - "ακραίες" - βιογεννετικές έρευνες.

 

Ότι μα ότι αυτό κι αν σημαίνει.

 

όταν νοιώθεις να φεύγει η ζωή του παιδιού σου απο μέσα του μέρα τη μέρα απο όγκο εγκεφάλου ή μυελίτιδα, αδιαφορείς για τέτοιες έννοιες όπως η Βιοηθική. Σε νοιάζει μόνον η ζωή του παιδιού σου.

 

Και αν δεν γίνει στον Σύγχρονο κόσμο η έρευνα, να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει σε κάποια άλλη τριτοκοσμική χώρα.

 

Γιατί λοιπον να μην γίνει ελεύθερα και ελεγχόμενα υπό σύγχρονες συνθήκες?

Edited by Avaris
Link to comment
Share on other sites

Ότι ενστάσεις και να υπάρχουν, όσο σοβαρή φιλοσοφική βάση και να έχουν, μπορούν να ανατραπούν όλες σε μια στιγμή πόνου. Όταν ο κοντινός σου άνθρωπος βρεθεί "σοβαρά πάσχων".

 

....................................

 

Avaris

 

χαλάρωσε....φίλε μου

 

we got the point.. δώσε λίγο χρόνο για σχόλια από τα μέλη :)

Link to comment
Share on other sites

Avaris

 

χαλάρωσε....φίλε μου

 

we got the point.. δώσε λίγο χρόνο για σχόλια από τα μέλη :)

 

 

Ναι καλά....κάτι σ' "ενόχλησε" φαίνεται απο τα παραπάνω και πας να μου κάνεις πονηρή έξωση έ?

 

Αμ δε.... :blblbl:

 

Εδω θα μείνω.... :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Ναι καλά....κάτι σ' "ενόχλησε" φαίνεται απο τα παραπάνω και πας να μου κάνεις πονηρή έξωση έ?

 

Αμ δε.... :blblbl:

 

Εδω θα μείνω.... :018bleh:

 

 

φυσικά και να μείνεις...make yourself comfortable....καφεδάκι? :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Ας μου επιτραπεί κι εμένα ένα σχόλιο, μέσω μιας γελοιογραφίας της City Press που πιθανόν να απαντά σε περισσότερα ερωτήματα απ'όσα νομίζουμε... :whistling:

7_skitso198.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ας μου επιτραπεί κι εμένα ένα σχόλιο, μέσω μιας γελοιογραφίας της City Press που πιθανόν να απαντά σε περισσότερα ερωτήματα απ'όσα νομίζουμε... :whistling:

 

 

 

????????????????

 

Επειδή δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει η γελοιογραφία με το θέμα, μήπως θα μπορούσες να γίνεις πιο σαφής?

Edited by Avaris
Link to comment
Share on other sites

Η γελοιογραφία απαντά ειρωνικά σ'αυτή ακριβώς την ερώτηση:

Μήπως θα πρέπει οι κυβερνήσεις να πάψουν να δένουν τα χέρια της επιστήμης στο συγκεκριμένο ζήτημα?

Όταν εμπλέκεται το κάθε ασφαλιστικό σύστημα και διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην εξέλιξη ή μη της επιστήμης, τότε τα πάντα ελέγχονται - από τη ροή των εξελίξεων στην ιατρική μέχρι την...επιστημονική ηθική.

Μην ξεχνάμε πως από την άλλη προσπαθούν να περιορίσουν την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους... Ο πλανήτης αρχίζει να δυσκολεύεται στο να μας παρέχει πόρους, και το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται και χωροταξικό.

 

Και όλα αυτά δεν είναι καθόλου ανεξάρτητα με τη βιο-ηθική, από τη στιγμή που "όλα συνδέονται"...

Link to comment
Share on other sites

Avaris.

Ευτυχώς δεν έτυχε ποτέ εγώ ή κάποιος απο το περιβάλλον μου να νοσήσει απο αυτοάνοσο νόσημα, να γεννηθεί παραπληγικός, ή να πάθει κάποιο "δυστύχημα" στην πορεία, κι εύχομαι ποτέ να μην. Οπότε δεν έχω βιώσει την σκοπιά του "να υποφέρει ο δικός μου άνθρωπος" (και δεν θα θελα).

 

Για τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται αφού γεννηθεί το παιδί, απο τον ομφάλιο λώρο, προς στιγμήν έχω ουδέτερη προς θετική άποψη. Ούτως ή άλλως, το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι προορισμένο για να αποβληθεί μαζί με τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα (άρα δεν είναι προορισμένο για να γεννηθεί άνθρωπος απο αυτό)..

 

Ωστόσο προβληματίζομαι για τα πειράματα που πραγματοποιούνται απο εμβρυικά βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται αμέσως μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Τα γονιμοποιημένα αυτά ωάρια έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε κανονικότατα φυσιολογικά πρόσωπα. Απλά αναρωτιέμαι αν έχουμε το δικαίωμα να θυσιάζουμε εν δυνάμει ανθρώπους προκειμένουν να σώσουμε κάποιους άλλους.

 

(Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναλύει και τις δύο πλευρές του ζητήματος εδώ)

 

 

 

 

Α, επίσης διάβασα αυτό :blink::blink:

 

Σε πειράματα με «χίμαιρες» στηρίζεται το μέλλον της επιστήμης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/11/2006

Πηγή

 

 

Του Τάσου Σαραντή

sarantis@pegasus.gr

 

 

H απόφαση των Bρετανών επιστημόνων, που έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα, να ζητήσουν την άδεια για να προχωρήσουν στη δημιουργία εμβρύου ανθρώπου - αγελάδας, προκειμένου να απομονώσουν βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση ασθενειών, μπορεί να προκαλεί σοκ, αλλά απ ότι φαίνεται αποτελεί μονόδρομο για την επιστημονική εξέλιξη.

 

Oπως όλα δείχνουν, η δημιουργία πλασμάτων που αποκαλούνται χίμαιρες και στη γενετική ορίζονται ως οι ζωντανοί οργανισμοί που περιέχουν κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς, είναι αναπόφευκτη.

 

Kι αυτό διότι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η συγχώνευση διαφορετικών ειδών και η δημιουργία πλασμάτων που αποτελούνται από μέρη ανθρώπων και ζώων μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη ασθενειών, στην κατανόηση της βασικής βιολογίας μας, σε ευαίσθητες περιοχές της ιατρικής, όπως η γονιμότητα, έως και στη δημιουργία εργοστασίων οργάνων ή ιστών που θα προορίζονται για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους στο απώτερο μέλλον.

 

Στη φύση η στο εργαστήριο

Eπιπλέον, με τα έμβρυα - χίμαιρες οι ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα τα οποία κατά τους ίδιους θα ήταν ανήθικο να πραγματοποιηθούν σε έμβρυα που προέρχονται από ανθρώπους. Διαφορετικά από τα υβρίδια, τα οποία δημιουργούνται όταν γονιμοποιείται το ωάριο ενός είδους με το σπέρμα ενός άλλου, όπως από το άλογο και τον γάιδαρο προκύπτει το μουλάρι, οι χίμαιρες μπορούν να προκύψουν ή μεταξύ δύο ίδιων ειδών ή μεταξύ διαφορετικών ειδών είτε στη φύση είτε στο εργαστήριο.

 

Aν και αρκετά σπάνιες, οι χίμαιρες μπορούν να προκύψουν από δύο ανθρώπους όταν μη ταυτόσημα δίδυμα συγχωνεύονται στη μήτρα και από αυτά προκύπτει ένας άνθρωπος.

 

Συγχώνευση ειδών

Eάν ένα αρσενικό έμβρυο συγχωνευτεί με ένα θηλυκό, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στον ερμαφροδιτισμό κατά τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών σεξουαλικών οργάνων. Eντούτοις, οι χίμαιρες που προκύπτουν από τη συγχώνευση διαφορετικών ειδών είναι αυτές που πραγματικά ενδιαφέρουν τους επιστήμονες.

 

Στην πραγματικότητα, οι πόρτες γι αυτό τον άνευ προηγουμένου τομέα της επιστήμης άνοιξαν το 1984 όταν Σκωτσέζοι επιστήμονες, πέτυχαν για πρώτη φορά τη δημιουργία ζώου, το οποίο ονόμασαν Geep, με τη συγχώνευση εμβρύων από μια κατσίκα και ένα πρόβατο (goat + sheep = Geep). Tο ζώο που προέκυψε είχε κεφάλι κατσίκας και σώμα προβάτου.

 

Πριν από μια δεκαετία περίπου ο Eβαν Mπάλαμαν, σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mακ Γκιλ του Mόντρεαλ, απομόνωσε μικροσκοπικά τμήματα του εγκεφάλου από έμβρυα ορτυκιών και τα μεταμόσχευσε στον εγκέφαλο εμβρύων κότας. Oι νεοσσοί, κατά την ανάπτυξή τους, παρουσίασαν το χαρακτηριστικό κελάηδημα των ορτυκιών καθώς και χαρακτηριστικό λοφίο που φέρουν στο κεφάλι. Tο 2003, ερευνητές στο Iατρικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης στην Kίνα ανακοίνωσαν την επιτυχή συγχώνευση ανθρώπινων δερματικών κυττάρων και ωαρίων κουνελιού, δημιουργώντας την πρώτη χίμαιρα άνθρωπου - ζώου. Oι χίμαιρες αυτές έζησαν για λίγο μέσα στο εργαστηριακό περιβάλλον και έπειτα θανατώθηκαν.

 

Μεταμόσχευση

Tο 2004 ο Iσμαήλ Zανζανί, πρόεδρος του Tμήματος Bιοτεχνολογίας ζωικών οργανισμών του Πανεπιστημίου της Nεβάδα μεταμόσχευσε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε αναπτυσσόμενα έμβρυα προβάτων. Kατά τη διάρκεια των πειραμάτων του παρατήρησε πως τα νεοεισερχόμενα βλαστοκύτταρα ενσωματώθηκαν σε εκείνα του εμβρύου και, μάλιστα, κατάφεραν να πολλαπλασιαστούν σε πολλά όργανα και ιστούς του.

 

Oμως και σήμερα Aμερικανοί ερευνητές στη Bοστόνη πειραματίζονται σε ένα πρόγραμμα κατά το οποίο μεταμόσχευσαν ιστούς ανθρώπινου στήθους σε ποντίκια για να μελετήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Mια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ανώριμο ανθρώπινο ορχικό ιστό σε ποντίκια σε ένα πρόγραμμα που αφορά την παραγωγή σπέρματος.

 

Δημιουργία οργάνων

Σε εξέλιξη βρίσκονται και ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα όργανα. Eρευνητές έχουν δημιουργήσει ποντίκια με συκώτι το οποίο έχει κατά 95% ανθρώπινα κύτταρα, ενώ μία άλλη ομάδα δημιούργησε ένα ποντίκι με ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Kαι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι προχώρησαν στα συγκεκριμένα πειράματα για να μελετήσουν ανίατες ασθένειες.

 

Oμως, η δημιουργία μιας χίμαιρας από ερευνητές στην Kορέα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ακόμη και στους επιστημονικούς κύκλους, αφού οι ερευνητές ενέχυσαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα κατά την ανάπτυξη εμβρύων ποντικών.

 

H διαπίστωση ότι αυτά τα κύτταρα διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα των ποντικών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και τα πειράματα εγκαταλείφθηκαν, καθώς δεν είχαν λάβει τη σχετική άδεια, παρ όλο που οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να προσθέσει πολύ περισσότερες γνώσεις από αυτές που έχουμε για τον ακριβή τρόπο που αναπτύσσονται τα έμβρυα.

 

Aς σημειωθεί, τέλος, ότι στις αρχές της χρονιάς που διανύουμε Bρετανοί ερευνητές είχαν ζητήσει άδεια για τη δημιουργία εμβρύων ανθρώπου - κουνελιού.

 

Ραγδαίες οι επιστημονικές εξελίξεις

Yπάρχουν όρια στην έρευνα;

 

H κοινή γνώμη μένει άναυδη, οι ισχύουσες νομοθεσίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και τουλάχιστον παρωχημένες μπροστά στις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και η βιοηθική αδυνατεί να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν την επιστημονική έρευνα, αφού κατά κοινή παραδοχή «το ρολόι δεν γυρίζει πίσω».

 

Tο πρόσφατο αίτημα για τη δημιουργία εμβρύων ανθρώπων - ζώων στο όνομα της επιστημονικής προόδου και κάτω από την αναγκαιότητα για την έρευνα και την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών θα εξεταστεί από την αρμόδια βρετανική Aρχή Aνθρώπινης Γονιμοποίησης και Eμβρυολογίας, η απόφαση της οποίας αναμένεται σε διάστημα λίγων μηνών.

 

Παλαιός Νόμος

Eντούτοις, ακόμα και στη Bρετανία όπου η επιστημονική έρευνα θεωρείται από τις πιο προηγμένες σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα πειράματα σχετικά με τη χρήση των ανθρωπίνων εμβρύων και των παραγώγων τους διέπονται από το νομικό πλαίσιο του νόμου για την Aνθρώπινη Aναπαραγωγή και Eμβρυολογία που τέθηκε σε ισχύ το 1990!

 

Aνεξαρτήτως από το αν θα δοθεί έγκριση στο συγκεκριμένο πείραμα, η δημιουργία των χιμαιρών μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε ακριβώς τι σημαίνει πραγματικά να είμαστε άνθρωποι και η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν είναι ευδιάκριτη.

Link to comment
Share on other sites

από τα παραπάνω θα κρατήσω μια φράση του Johnny «?.όλα συνδέονται»

 

και συνεχίζω?

 

Τι είναι Ηθική?

Πως ορίζεται?

Η Ηθική διαμορφώνεται απο τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες...?

Αν ναί τότε το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι ...Τι έχουμε ανάγκη?

 

Η Ηθική προϋπήρξε του Νόμου.. που σηματοδότησε την κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου χωρίς όμως να ακυρώσει την Ηθική?

 

Ο Νόμος εκπορεύεται από την Ηθική και υπόκειται σε «λογικά» επιχειρήματα?τουτέστιν δεν δύναται ένας νόμος να ακυρώνει έναν άλλον?σε αντίθετη περίπτωση υποπίπτουμε σε βασανιστικές αντινομίες ..(η χαρά του δικηγόρου)

Ο Νόμος «κατοχυρώνει» την εκάστοτε Ηθική?

Οι δικαστές δικάζουν βάσει γραπτών Νόμων και όχι βάσει του άγραφου -προσωπικού συνήθως- Ηθικού Νόμου..

Η Ηθική είναι ο Νόμος σε ?.εμβρυακό στάδιο?

 

Και οι δύο έννοιες χαρακτηρίζονται από?.ρευστότητα?

Όταν η Ηθική μεταβάλλεται, επηρεάζει τον Νόμο που με την σειρά του?τροποποιείται?ή και καταργείται..

 

Όταν προσπαθούμε να ταυτίσουμε ηθικές έννοιες( π.χ. αγαθό) με μη ηθικές έννοιες ( π.χ. ένστικτο της αυτοσυντήρησης) τότε καταλήγουμε σε αυτό που έχει καθιερωθεί ως «φυσιοκρατική πλάνη».

Υπάρχουν σαφώς ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με τα υπάρχοντα δεδομένα και θα περιφέρονται ως «ανοικτές ερωτήσεις» μέχρι νεωτέρας?

 

Σε περιπτώσεις όπου ο Νόμος δεν δύναται να εφαρμοστεί είτε γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο κοινωνικό πλαίσιο(π.χ. πόλεμος) είτε επειδή δεν έχει προλάβει να σχηματοποιηθεί σε μορφή Νόμου (λόγω ραγδαίων εξελίξεων) αναπληρώνει η Ηθική..

 

Το θέμα που τίθεται επιστημονικά είναι συγκεκριμένο?

Η σχετικά "στατική" Ηθική μίας κοινωνίας ταυτίζεται με την ραγδαία εξελισσόμενη Ηθική της επιστημονικής κοινότητας..?

Ένας επιστήμονας είναι μεν μέλος μιας κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτοχος μίας ερευνητικής σκέψης που δεν γνωρίζει όρια?.ή που τα μεταθέτει συνεχώς?

Οταν η Ηθική μεταβάλλεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς δεν ακυρώνεται ταυτόχρονα κάθε έννοια Ηθικής?

(μπορούμε να εντάξουμε την ερευνητική σκέψη μέσα στα στενά πλαίσια της υπάρχουσας Ηθική?...ή εκ των πραγμάτων η επιστημονική σκέψη είναι "ανήθικη"?))

 

Μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο έννοιες ως ταυτόσημες χωρίς να πέσουμε σε "φυσιοκρατική πλάνη"?

Δύσκολο?

 

Ο μύθος του προπατορικού αμαρτήματος είναι σαφής ( ακόμα και αν απορρίπτετε τον Μύθο δεν μπορείτε να παραβλέψετε την Αλήθεια που περικλείει)

Ο άνθρωπος από την γέννησή του είναι εν δυνάμει «αμαρτωλός»?το αν θα γίνει είναι θέμα χρόνου..

 

Ο άνθρωπος καταδικασμένος να «επιζήσει» πάση θυσία θα «ρευστοποιήσει» την Ηθική του?

 

Μπορούμε να πάμε κόντρα σε ένα τόσο πρωτόγονο ένστικτο?

Η Ιστορία έχει δείξει πως Όχι? θα γίνει αυτό που πρέπει ο Άνθρωπος να κάνει?.έχει μια ?ποινή να εκτίσει σε αυτόν τον κόσμο?

Θα επιλέξει σαφώς την δική του ζωή εις βάρος της ζωής του διπλανού του?.(πόσο μάλλον όταν αυτή «θεωρείται» ανύπαρκτη..)

Θα σχηματίσει ?υποκριτικά- «λογικές» προτάσεις για να ενισχύσει την εκάστοτε Ηθική του και να την καταστήσει Νόμο..

 

Λυπάμαι που δεν σας ικανοποιώ με ένα Ναι ή ένα Όχι στο θέμα που τέθηκε αλλά φοβάμαι πως και στις δύο περιπτώσεις δεν θα έδινα παρά μια ..υποκριτική απάντηση ηθικολογώντας δημόσια..

 

Συνεπώς η ερώτηση θα παραμείνει ?ανοικτή και εύχομαι ? τουλάχιστον για μένα- να παραμείνει τέτοια?

 

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά η Βιοηθική έχει αρχίσει να δρα με χαρακτηριστικά που άλλοτε θυμίζουν Γκεστάπο και άλλοτε την στερεότυπη εικόνα της "Ιεράς Εξέτασης". Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που δεν είναι "ειδικοί" σε έναν επιστημονικό χώρο να καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τους ειδικούς.

Προσωπικά μου κάθεται λίγο στο στομάχι.

Από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, οπότε και η "κοινωνία" δηλαδή οι κατ' εξοχήν "αναρμόδιοι" οι οποίοι την αντιπροσωπεύουν έχουν δικαίωμα λόγου.

Είναι και ζητήματα όπως το κάτω:

Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ δύο ερωτήματα.

Ενα μωράκι πριν γεννηθεί, έχει ζωή?

Ένα έμβρυο θεωρείται άνθρωπος?

...που πρακτικά δεν παίρνουν απάντηση παρά μόνο μέσα σε παράμετρους που θέτει η κοινωνία...

Η Βιοηθική είναι λοιπόν εδώ για να μείνει, αλλά είναι καλό να αναρωτιώμαστε, το τι είδους "κριτήρια" χρησιμοποιεί για να ορίσει την "ηθική" και το αν αυτά είναι... ηθικά...

Για παράδειγμα:

Επειδή λοιπόν η Βιοηθική είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν μας κάθεται στο στομάχι, ακόμα κι αν περιορίζει την επιστήμη, πιστεύω ότι θα πρέπει να δρούμε έτσι ώστε τα κριτήρια της "ηθικής" που χρησιμοποιεί να μην είναι μονόπλευρα ή "εκ του πονηρού", γιατί...

... τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Βιοηθική, αλλά με τον τρόπο που υλοποιείται. Για παράδειγμα ενώ βλέπουμε να στρέφεται κατά "πειραμάτων" της πιο προσχωρημένης ιατρικής (και ίσως έχει και κάποιο δίκιο, και καλά να κάνει, τόσα χρόνια δεν αναρωτιώμαστε γιατί η επιστήμη να εξυπηρετεί την καταστροφή;) δεν έχουμε δει να λέει ανάλογες κουβέντες για επιβεβαιωμένα "καταστροφικές" βιομηχανίες, εξέλιξη και παραγωγή όπλων, χημικών, τεχνολογίας παρακολούθησης... μήπως κι εκεί δεν χρειάζονται τον "βιοηθικό" τους;

Όμως για τέτοια, κουβέντα... αντί γι' αυτά κυνηγούν γιατράκους.... που μπορεί να μην είναι και "παναγίτσες" αλλά τουλάχιστον δεν ανακαλύπτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Κι αυτό είναι τελικά το πρόβλημα.

Μια "Βιοηθική" που θα λειτουργούσε προς όλες τις κατευθύνσεις, ίσως να ήταν χρήσιμη. Έτσι όπως είναι... είναι σαν ακόμα ένα εργαλείο χειραγώγησης...

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...