Jump to content

The Myers-Briggs Personality Types


Recommended Posts

Η αναφορά του ονόματος του Γιουγκ σε ένα άλλο thread μου θύμισε αυτό το "τεστάκι"...

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν οι ερωτήσεις του απαντηθούν με ειλικρίνεια τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ακριβή και αναλυτικά...

'Οσοι λοιπόν είστε λίγο περίεργοι για τον ευατό σας πηγαίνετε και πείτε μας τις απόψεις σας... :angel:

 

http://209.15.29.56/myersbriggs/personhome.htm

Link to comment
Share on other sites

Ως psychology-quiz-freak που είμαι ( :shy2: ), σαφώς έκανα το τεστάκι...

 

Μου φαίνεται αρκετά σοβαρό, αλλά με δυσκόλεψε κομμάτι. Αυτό γιατί αρκετές ερωτήσεις ήταν ακραίες και η μονολεκτική απάντηση ΝΑΙ ή ΟΧΙ δεν με κάλυπτε απόλυτα... Με άλλα λόγια, συχνά βρέθηκα στην θέση "ναι μεν, αλλά όχι πάντα!" ή αντίστοιχα "συνήθως όχι, αλλά εξαρτάται..." :wacko: Με αποτέλεσμα να σπαζοκεφαλιάσω για το τελικά τι μου ταιριάζει καλύτερα...

Φυσικά, αυτό -όπως ήταν αναμενόμενο- φάνηκε στο αποτέλεσμα του quiz. Ο χαρακτηρισμός μου ταιριάζει μεν, όχι απόλυτα δε! Πλησίασε πάντως πολύ περισσότερο από άλλα παρόμοια τεστ :cheerful:

 

Προσωπικά πιστεύω πως τα καλύτερα ψυχολογικά τεστ είναι εκείνα που αφήνουν ελεύθερη την απάντηση στην ερώτηση. Διότι όταν οι απαντήσεις είναι προ-δεδομένες, σημαίνει αυτόματα και αναγκαστικά ότι "τσουβαλιάζουμε" σε ομάδες/τύπους ανθρώπων. Κάτι τελείως λανθασμένο, γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός!

 

Άριστα επίσης ψυχολογικά τεστ θεωρρώ εκείνα που ζητούν από τον εξεταζόμενο να σχεδιάσει ή να πει τι συναισθήματα/εικόνες/συνειρμούς του προκαλούν μια σειρά από σχέδια!

Link to comment
Share on other sites

Χε χε, ναι, πολλές ερωτήσεις είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο που είναι σα δίκοπο μαχαίρι...εκεί υπεισέρχεται η ανάλυση εκ μέρους αυτού που απαντά. Πχ αυτό που μου έμεινε εμένα ήταν οι σκέψεις για την ερώτηση αν το βρίσκω δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Διότι ναι μεν δε μου είναι καθόλου δύσκολο να τα εκφράσω, όμως δεν το κάνω σχεδόν ποτέ, διότι ΕΠΙΛΕΓΩ να ΜΗΝ τα εκφράσω. Ίσως από την απάντη ΝΑΙ, να συναχθεί το συμπέρασμα ενός εξωστρεφούς και ομιλητικού τύπου, πράγμα που όμως σ'αυτή την περίπτωση απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Όμως η αλήθεια είναι ότι δε μου είναι δύσκολο, οπότε απαντώ ανάλογα. Και ας βγάλουν οι αναλυτές άκρη.... :cooldevil:

Υπό τέτοιες συνθήκες δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο που με κατέταξαν στο 1% του συνόλου... :cat1:

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω κομματάκι τον δικηγόρο του διαβόλου τώρα (χε χε χε... :angeldevil: )

 

Πχ αυτό που μου έμεινε εμένα ήταν οι σκέψεις για την ερώτηση αν το βρίσκω δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Διότι ναι μεν δε μου είναι καθόλου δύσκολο να τα εκφράσω, όμως δεν το κάνω σχεδόν ποτέ, διότι ΕΠΙΛΕΓΩ να ΜΗΝ τα εκφράσω.

 

Το ότι επιλέγεις να μην εκφραστείς μπορεί άνετα να σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα στο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στους άλλους! Επομένως, αμέσως-αμέσως προκύπτουν 2 εκ διαμέτρου αντίθετοι τύποι ανθρώπων εάν απαντήσουν ΝΑΙ στην ερώτηση:

1 - Εκείνος που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό - Άρα, πρόβλημα συνειδητοποίησης των συναισθημάτων του.

2 - Εκείνος που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του στους άλλους- Άρα, πρόβλημα επικοινωνίας σε υπερβολικά οικείο βαθμό με τους ανθρώπους ή προσωπική επιλογή να μην επιτρέπει άλλους ανθρώπους στον "πολύ προσωπικό" ψυχισμό του.

(το από που προκύπτουν αυτά τα προβλήματα ή/και γιατί υπάρχουν, είναι άλλο θέμα και τεράστιο!!)

 

 

 

Υπό τέτοιες συνθήκες δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο που με κατέταξαν στο 1% του συνόλου...

 

Μπορεί το ποσοστό να σου φαίνεται μικρό (και είναι άλλωστε), αλλά στην ουσία σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι περίπου 5.000.000 άνθρωποι στον κόσμο που σου μοιάζουν!!

...Πάει περίπατο τώρα η μοναδικότητα ε;;...

 

Ακόμα κι αν το ποσοστό είναι το ελάχιστο δυνατό, δεν παύει να καταργεί την μοναδικότητα του ατόμου! Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μοιάζει "τάλε-κουάλε" με έναν άλλο! Σίγουρα σε πολύ γενικές γραμμές μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε, αλλά όταν αρχίσουμε να μπαίνουμε στα "πιο βαθειά νερά" του ψυχισμού ενός ανθρώπου, επιβάλλεται να καταργήσουμε τα... "τσουβάλια".

Άσε που συχνά-πυκνά, η λεπτομέρεια είναι που κάνει την μεγάλη διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο :smilewink:

 

Αν λοιπόν θέλουμε να έχουμε μια σωστή "σκιαγράφηση" της προσωπικότητάς μας, τα ψυχολογικά τεστ με προ-δεδομένες απαντήσεις, δεν επαρκούν! Είναι μονάχα για την επιφάνεια του χαρακτήρα μας, κι ασε το ότι είναι δύσκολο για τον περισσότερο κόσμο να απαντήσει με ειλικρίνια! Μπαίνουν πολλοί παράγοντες στην μέση και... "χαλάνε την μαγιονέζα", χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι συνειδητά απαντούν ψέματα! Καμμιά φορά, η σφοδρή μας επιθυμιά να είμαστε 'έτσι' κι όχι 'αλλιώς', μας τυφλώνει και μας κάνει ανίκανους να δούμε την αλήθεια!

 

 

 

...Πολλά είπα, ε;...

Καλά, άντε... σκάω τώρα! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Υπό τέτοιες συνθήκες δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο που με κατέταξαν στο 1% του συνόλου...

 

Μπορεί το ποσοστό να σου φαίνεται μικρό (και είναι άλλωστε), αλλά στην ουσία σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι περίπου 5.000.000 άνθρωποι στον κόσμο που σου μοιάζουν!!

 

Βρε Νεφελη, τα μαθηματικα σου! :hithead: Απο την εκτιμηση που υποθετω οτι κανεις, για πλυθησμο 5 δισεκατομυρρια (που δεν στεκει, ο πληθυσμος ειναι στα 6.35 συμφωνα με τον ΟΗΕ), το 1 % βγαινει 50 εκατομυρρια... Ακομα λιγοτερη μοναδικοτητα δηλαδη. Και απο τα 6.35 βγαινει 63.5 εκατομυρρια...

 

(Ναι, ειμαι math-geek και θελω σωστα τα νουμερα :headb: )

Link to comment
Share on other sites

Καλά ντε! μη βαράς!! :(

 

Άλλωστε είναι γνωστό πως πράξεις που χριάζονται παραπάνω από ... 20 δαχτυλάκια για να γίνουν, εμένα με βραχυκυκλώνουν!! :shy2:

 

Το νόημα όμως αυτών που έγραψα, παραμένει το ίδιο με την σωστή μαθηματική πράξη που έκανες, για να μην πω πως ενισχύεται ακόμα περισσότερο!! :cheerful:

 

63,5 εκατομύρια κόσμος!!! τι λες τώρα!? :shocked: Σχεδόν 6 φορές και κάτι ο πληθυσμός της Ελλάδας δηλαδή, έτσι?? ...άντε γεια μοναδικότητα...

Link to comment
Share on other sites

63,5 εκατομύρια κόσμος!!! τι λες τώρα!?  :shocked: Σχεδόν 6 φορές και κάτι ο πληθυσμός της Ελλάδας δηλαδή, έτσι?? ...άντε γεια μοναδικότητα...

Πες μια Γαλλία ή μια Γερμανία και είσαι μέσα... :rolleyes:

 

Αν και νομίζω ότι σ'αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ότι και με τα ζώδια... σαφώς και όλοι όσοι ανήκουν σε ένα ζώδιο δεν είναι ίδιοι...έχουν όμως κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα είναι ένα σωρό παράγοντες που διαφοροποιούν τον καθένα. :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Κι εμένα τέτοιου είδους τεστ μου φέρνουν στο μυαλό ζώδια. Είναι τόσο περιοριστικά τα αποτελέσματα, που σε αναγκάζουν να τσουβαλιαστείς με ένα σωρό κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με σένα.

Όπως ακριβώς και τα ζώδια δηλαδή. Ένας τρομερός τρόπος παραπλάνησης ανθρώπων και ευκαιρία για κάποιους να πλουτίσουν. Η αμορφωσιά και η ευπιστία του ανθρώπινου είδους σε όλο της το μεγαλείο. Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής.

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσω κάτι τις μια που αναφέρθηκα σ'αυτό. Porcupine, καταδίκασες συλλήβδην ζώδια κλπ. Δεν καταδικάζω ούτε τα ζώδια, ούτε την Αστρολογία εν γένει, ούτε τα τεστάκια σαν αυτό που παρέθεσα. Άποψή μου είναι ότι δεν τσουβαλιάζουν, αλλά δίνουν κατευθύνσεις. Κι από κει και πέρα, όποιος ενδιαφέρεται, ας το ψάξει σε περισσότερο βάθος. Δεν είμαι της νοοτροπίας του "τσουβαλιάσματος", αλλά των "κατευθύνσεων".

Τελικά, είναι θέμα οπτικής και αντίληψης...

Link to comment
Share on other sites

:oops: Sorry Eirianwen αν φάνηκε κάτι τέτοιο από το δικό μου μήνυμα. Ούτε εγώ τσουβαλιάζω όλα αυτού του είδους τα τεστάκια.

 

Όμως τα ζώδια τα καταδικάζω απερίφραστα. Προσωπική άποψη.

Link to comment
Share on other sites

:oops: Sorry Eirianwen αν φάνηκε κάτι τέτοιο από το δικό μου μήνυμα. Ούτε εγώ τσουβαλιάζω όλα αυτού του είδους τα τεστάκια.

 

Όμως τα ζώδια τα καταδικάζω απερίφραστα. Προσωπική άποψη.

... Κάθε τι πού στατιτιστικά γνωμοδοτεί, έχει ενσωματωμένο μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Μιλά συνήθως γιά τήν πιθανότερη κατανομή. Καί αυτό είναι ανεκτό μέν γιά αριθμητικά γεγονότα, αβέβαιο δέ, γιά τήν οντότητα άνθρωπος.

 

Επειδή δέ, έχω μελετήσει αρκετά συστήματα πρόβλεψης αντιδράσεων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορώ νά σάς πώ μέ βεβαιότητα ότι ο ίδιος άνθρωπος σέ άλλες χρονικές στιγμές, δίνει αντιδράσεις, πού δέν έχουν καμμία σχέση μέ τό αρχικό του δείγμα.

 

Τώρα σέ σχέση μέ τά ωροσκόπια, τά οποία είναι μία διαδεδομένη μηχανή προβλέψεων, αγγίζουν τήν Τέχνη τής Αστρολογίας αλλά ουσιαστικά - έτσι όπως διατίθενται - δέν έχουν καμμία σοβαρή σχέση μέ αυτήν. Καλό θά είναι νά μήν λαμβάνονται σοβαρά υπ΄όψην.

 

Καί όπως όλοι θά συμφωνούσαμε, γιά όλα τά παραπάνω, παρ' όλο πού φαίνονται ενδιαφέροντα, κανένας μας δέν θά συνέδεε τόν εαυτό του μέ αυτά, προτού προηγηθεί σοβαρή προσωπική μελέτη καί τεκμηρίωση.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και δεν είμαι μόνη!!! Κατά ένα περίεργο τρόπο μάλιστα, όλοι όσοι είναι κοντά μου ανήκουν στην πλειοψηφία τους κι αυτοί σε χαμηλά ποσοστά... Όμοιος ομοίω αεί πελάζειν... :gleam:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλή μου Eirianwen, η άποψη μου είναι ότι κακώς έδωσες αυτό το τεστάκι εδώ, επίσης νομίζω ότι κάνεις λάθος για το 1%, μπερδεύεις κάποια πράγματα, επίσης σαν ψυχολόγος και όπως γνωρίζω και από άλλους και άλλες συναδέλφους καθώς και κοινωνιολόγους κυρίως στη Σουδία, Αγγλία και Γαλλία και στην Αμερική, αυτού του είδους τα τεστς μαζί με την Αστρολογία έχουν βοηθήσει αφάνταστα στη κατανόηση καταστάσεων συμπεριφορών και στην εύρεση στρατηγικών κινήσεων και βοήθειας στους συνανθρώπους μας. Θα μπορούσα να αναφέρω και άρθρα και ονόματα αλλά προς το παρόν μου απαγορεύεται γιατί θα θεωρηθεί διαφήμιση. Προσωπική εμπειρία από ειδικό πρόγραμμα Αστρολογίας που έχω στον Η/Υ μαζί με παρόμοια τεστς, δουλεύουν και παραδουλεύουν. Τελειώνω μάλιστα μια διδακτορική εργασία την οποία θα παρουσιάσω στη Σουηδία το χειμώνα μαζί με τη Karta την οποία πιστεύω πως γνωρίζεις προσωπικά, απ'ότι μου έχουν πει, εκτός και αν σε μπερδεύω οπότε σου ζητώ ταπεινά συγνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...