Jump to content

προβληματισμοί...


Recommended Posts

:unsure: Αυτές τις τελευταίες μέρες με απασχόλησε το θέμα του θανάτου...όσο μακάβριο κι αν ηχήσει στα αυτιά μερικών( πράγμα απόλυτα φυσικό)...

Σκεφτόμουν λοιπόν ότι αν υποθέσουμε ότι κάποιος εξαιτίας της αγάπης του και της πίστης του στην παλιά θρησκεία θελήσει να αποκυρήξει το χριστιανισμό...τότε τι γίνεται με το σώμα του μετά το θάνατό του;

Πηγαίνοντας στο βυζαντινό μουσείο στην περιοδική έκθεση που έχει αυτήν την εποχή είδα ότι στην πρωτοβυζαντινή περίοδο υπήρχαν κοινά νεκροταφεία χριστιανών και εθνικών, όπων λέγονταν τότε οι δωδεκαθειστές και οι παγανιστές.

Ωστόσο δε νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο ως τις μέρες μας.Καμιά ιδέα; (ελπίζω να μην θιχτεί κανείς από το θέμα... :worthy: )

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι εννοείς πρακτικά, κοινωνικά... όχι μεταφυσικά, έτσι;

 

Όσο είσαι περασμένος επίσημα στο κράτος ως Χριστιανός Ορθόδοξος, θα ταφείς Χριστιανικά, ακόμα κι αν αυτό δεν αντιπροσωπεύει τα πιστεύω σου.

 

Εάν έχεις μεταπιστεύσει και βαπτιστεί επίσημα σε άλλη θρησκεία, αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος (π.χ. Βουδισμός ή Μωαμεθανισμός), τότε υπάρχουν νεκροταφεία και ιερείς που θα αναλάβουν την ταφή.

 

...Αυτά είναι τα εύκολα...

 

Τα δύσκολα είναι εάν:

 

1) Έχεις αποποιηθεί τον Χριστιανισμό, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά αυτό επίσημα στο κράτος (το ότι απλά το είπες, δεν λέει τίποτα)

2) Εάν έχεις μεν επίσημα αποποιηθεί τον Χριστιανισμό, αλλά η θρησκεία που δέχτηκες δεν είναι αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος (όπως ο Παγανισμός) ή απλά δήλωσες άθεος.

 

Στην πρώτη περίπτωση, νομίζω ότι μπορείς να φροντίσεις γι αυτό μέσω της διαθήκης σου. Να δηλώσεις δηλαδή εκ των προταίρων το πως θέλεις τα θαφτείς. Αλλά πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα εάν ο τρόπος που διάλεξες είτε δεν γίνεται δεκτός από το ελληνικό κράτος, είτε δεν μπορεί να εκπληρώσει (π.χ. δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα χώρος για καύση νεκρών) οπότε θα πρέπει να μεταφερθεί το σώμα αλλού όπου να μπορεί θα θαφτεί όπως επιθυμούσες. Για όλ΄ αυτά, θα σε ενημερώσει ο δικηγόρος που θα αναλλάβει το θέμα.

 

Στην δεύτερη περίπτωση... δεν ξέρω τι γίνεται! Νομίζω όμως πως και πάλι ένας δικηγόρος μπορεί να σε ενημερώσει σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια ταφής δίνεται από τους δήμους, όχι από την εκκλησία. Φρόντισε να κάνεις μια υπεύθυνη δήλωση, οι διαθήκες ανοίγονται περίπου τρεις μήνες μετά θάνατον αν θυμάμαι καλά, όποτε δώρον άδωρον. Επίσης ενημέρωσε δικούς έμπιστους ανθρώπους για τις επιθυμίες σου, ώστε να κρατήσουν τους ανεπιθύμητους (παπάδες, μουλάδες, ραββίνους ή ότι άλλο) μακριά! Μπορούν να το κάνουν, κι έχει γίνει πολλές φορές.

Και τέλος ναι, το καλύτερο θα ήταν η συμβουλή δικηγόρου...

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή έχει ξαναγίνει ταφή στην ελλάδα ατόμου που δεν ανήκει σε κάποιο από αυτά τα δόγματα; Πάντως κάποια στιγμή θα συμβουλευτώ έναν δικηγόρο... Ευχαριστώ πολύ....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
:unsure: Σκεφτόμουν λοιπόν ότι αν υποθέσουμε ότι κάποιος εξαιτίας της αγάπης του και της πίστης του στην παλιά θρησκεία θελήσει να αποκυρήξει το χριστιανισμό...τότε τι γίνεται με το σώμα του μετά το θάνατό του;

 

Υπάρχει ειδική τελετή γι αυτό. Φρόντισε να μάθεις, αλλιώς ό,τι και να λες όσο και να χτυπιέσαι, έχεις το Χρίσμα της βάπτισής σου. Αφού το Αποκυρήξεις, (ή καλύτερα αφού σε αποκυρήξει η εκκλησία γιατί εσύ δεν έχεις την Εξουσία ούτε να χρίζεις ούτε να αποκυρήτεις, όπως ακριβώς δεν έχεις την εξουσία να βγάλεις εσύ πιστωτική κάρτα ή πιστοποιητικό γεννήσεως), μην ανησυχείς, θα ξέρουν ότι δεν θα σου κάνουν χριστιανική ταφή.

Προσωπικά δεν θα στο συμβούλευα, γιατί δεν υπάρχουν κληρικοί συνεχιστές της παλιάς θρησκείας να σου κάνουν τα όσα και η τωρινή έχει υιοθετήσει και έχει εμπλουτίσει, περί σωτηρίας ψυχής και ασφαλούς ταξιδιού της προκειμένου να μην εγκλωβιστεί στον χωροχρόνο.

Αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Για άλλη μια φορά όσα λέει η Νεράιδα απλώς δεν ισχύουν και είναι προσωπική της άποψη. Ναι έχουν γίνει ταφές "πολιτικές", με απλή παρουσία φίλων που τραγουδούσαν κι έπιναν κρασάκι πάνω απ'τον λάκο, κι όσο για "ιερείς", σε κάποια μονοπάτια, όλοι είναι "ιερείς"... απλά δεν το φωνάζουν. Δεν υπάρχει λόγος.

 

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε. :witch:

Link to comment
Share on other sites

Για άλλη μια φορά όσα λέει η Νεράιδα απλώς δεν ισχύουν και είναι προσωπική της άποψη.

 

 

malista...

e, gia na to les esy,kati tha ksereis parapanw!! tha isoun mallon stin politiki kideia tou Papariga tou KKE kai eides kanenan ierea "allou" xwrou...

 

Filoi mou,

Mesa se mia ekklisia to teletourgiko olo ektos apo auton pou ferei to xrisma, ton ierea diladi, to gnorizoun kai tha mporousan na to anaparastisoun epaksia kai oi neokoroi kai oi kantilanaftes. Epeidi to gnorizoun den simainei oti einai iereis.

To auto, isxyei kai gia tous "allous" xwrous.

Link to comment
Share on other sites

Ναι Νεράιδα, όταν μιλάω κάτι ξέρω, και το ξέρω σίγουρα. Όταν δεν ξέρω και με ρωτάνε δηλώνω άγνοια, ή απλά το βουλώνω και περιμένω να μάθω. Αλλά όταν μιλάω δεν ανοίγω το στόμα μου απλά για να ακούω τη φωνή μου.Το αν ήμουν και σε ποιές κηδείες ή ότι άλλο δεν το ξέρεις ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος από δω, όπως δεν ξέρω κι εγώ για σας. Οπότε οι ειρωνίες περιττεύουν. Και είτε σ'αρέσει, είτε όχι, είτε το δέχεσαι, είτε όχι, υπάρχουν και χώροι-άνθρωποι-καταστάσεις που δεν διαφημίζονται. Γιατί? Γιατί βαριούνται να ασχοληθούν με αντιμετωπίσεις όπως η δική σου πχ...

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτόμουν λοιπόν ότι αν υποθέσουμε ότι κάποιος εξαιτίας της αγάπης του και της πίστης του στην παλιά θρησκεία θελήσει να αποκυρήξει το χριστιανισμό...τότε τι γίνεται με το σώμα του μετά το θάνατό του;

 

Ας είναι καλά ο Πάνος Μαρίνης και η εταιρία αρχαιόφιλων :)

Διοργανώνουν τέτοιου ίδους αρχαίες τελετές με τον αρχαίο παραδωσιακό τρόπο.

Το περιοδικό της εταιρίας αρχαιόφιλων λέγεται Ελληνικόν Πάνθεον και κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο.Διοργανώνουν ακόμα και γάμους με τον αρχαιοελληνικό τρόπο αλλά δέν είμαι σίγουρος για αυτό.Πάντος για την κηδεία είναι σίγουρο. :D

Link to comment
Share on other sites

Ναι Νεράιδα, όταν μιλάω κάτι ξέρω, και το ξέρω σίγουρα.  Όταν δεν ξέρω και με ρωτάνε δηλώνω άγνοια, ή απλά το βουλώνω και περιμένω να μάθω. Αλλά όταν μιλάω δεν ανοίγω το στόμα μου απλά για να ακούω τη φωνή μου.Το αν ήμουν και σε ποιές κηδείες ή ότι άλλο δεν το ξέρεις ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος από δω, όπως δεν ξέρω κι εγώ για σας. Οπότε οι ειρωνίες περιττεύουν. Και είτε σ'αρέσει, είτε όχι, είτε το δέχεσαι, είτε όχι, υπάρχουν και χώροι-άνθρωποι-καταστάσεις που δεν διαφημίζονται. Γιατί? Γιατί βαριούνται να ασχοληθούν με αντιμετωπίσεις όπως η δική σου πχ...

 

 

Diakrinw mia emfyti eygeneia. Sigxaritiria. Exeis ontos anevei poly psila.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν απατώμαι, από τις βασικές πεποιθήσεις των ελλήνων αλλα και των λοιπών παγανιστών, ή εν εν πα΄σει περιπτώσει αυτών που κατά τον ένα ή αλλο τρόπο ακολουθούν προ-μονοθεϊστικές παραδόσεις, είναι η μη ανάγκη ιερατείου και "ποιμένων" καθώς δεν θεωρούν(-με) εαυτούς πρόβατα... Επίσης το ότι κάθε άνθρωπος με καθαρή καρδιά-ψυχή μπορεί να σταθεί και να "μιλήσει" με τους θεούς, χωρίς "μεσολαβητές".

Μήπως ο κ.Μαρίνης και όσοι ενεργούν ανάλογα φιλοδοξεί απλώς να αντικαταστήσει τα μαύρα ράσα με άσπρα ράσα και να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη?

Link to comment
Share on other sites

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είσαι μυημένος για να έχεις μία ''Α σύνδεση'' με τα μυστήρια και τέτοιου ίδους τελετές.Φυσικά δέν μπορούνε όλοι να μυηθούνε και να διευθήνουν την μυστικιστική επικοινωνία μας με τους θεούς.Είναι κάτι σαν ειδικότητα πιστεύω ή σαν χάρισμα.Ο μυημένος μπορεί να βοηθάει όλους τους ανθρώπους όμως για τον λόγο ότι έχει μεγαλήτερη εμπηρεία με το θρησκευτικό θέμα ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ήτε δέν τους αρέσει να ασχοληθούνε ήτε δέν μπορούνε να καταλάβουνε την θρησκεία.Για αυτό χριάζοντε κάποιους ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα αυτό το θέμα.

 

Αντίθετα ο χριστιανισμός είναι αυτός που μπορεί να δεχτεί τον οποιονδήποτε και δέν κάνει διακρίσεις.Λένε οτι όλοι το ίδιο πιστοί είμαστε και κάτι τέτοια.Στο Βυζάντιο ήταν μεγάλος ο αριθμός ιερέων αλλα είχε επιπτώσεις μετά φυσικά για όλη την αυτοκρατορία.

Όποιος είθελε να γλητώσει τον στρατό γηνότανε μοναχός και μετά καταλαβαίνετε.....

Είρθαν οι Τούρκοι και δέν είχαμε τίποτα απο στρατό.

 

Τέλος πάντων,εγώ συμφωνώ με τον νόμο της αρχαίας θρησκείας.Δηλαδή θα αποκτήσεις κάποιο θρησκευτικό αξίωμα μόνο άν το αξίζεις και άν έχεις το χάρισμα για να βοηθήσεις τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τους θεούς.

Link to comment
Share on other sites

Diakrinw mia emfyti eygeneia. Sigxaritiria. Exeis ontos anevei poly psila.

 

Θα έπρεπε να διακρίνεις ειλικρίνεια, στα όρια της ωμότητας. Ό,τι έχω να πω το λέω έξω απ'τα δόντια, με παρρησία και χωρίς γαλιφιές και κολακείες. Και έχω διαπιστώσει ότι ελάχιστοι το αντέχουν. Όποιος έχει πρόβλημα, ας το χαίρεται.

Τα συγχαρητήρια σου κράτα τα, ή δώστα σε κάποιον που χρειάζεται επιβεβαίωση για κάτι.

Είπα ποτέ ότι έχω "ανέβει" κάπου, ή το "έπαιξα" κάτι?

Δεύτερη: οι ειρωνίες να περισσεύουν. Είναι γνωστό πως όταν λείπουν τα επιχειρήματα και ο τεκμηριωμένος λόγος αρχίζει η χλεύη. Εμένα αυτό το παιχνιδάκι δε με εκφράζει.

Link to comment
Share on other sites

... Ό,τι έχω να πω το λέω έξω απ'τα δόντια, με παρρησία και χωρίς γαλιφιές και κολακείες.

 

...ποτέ μου δέν αμφέβαλα γι΄αυτό! Οπως δέν αμφιβάλλω καί γιά τήν ευθύτητα τών άλλων γνωμών πού διατυπώθηκαν. Ομως θά πρέπει νά συμφωνήσουμε ότι γιά έναν "ευρύτερο" χώρο σάν τό Αβάπτιστο, επιβάλλεται νά βάζουμε καί λίγο ...φρένο. Τουλάχιστον εμείς, οι παλιοί συνταξιδιώτες...

 

Τό μέλλος mystictear έβαλε ένα σοβαρό ερώτημα.

 

Ακούστηκαν γνώμες. Οποιος/α ενδιαφέρεται σοβαρά, είναι λογικό νά θέσει τό ερώτημα στίς αρμόδιες αρχές γιάτί οι γνώμες, δέν αποτελούν καί λύση.

 

Καλή συνέχεια καί μέ τήν ευκαιρία Καλή Χρονιά, μέ Υγεία καί Ευτυχία

 

καί προπάντων νά βάλουμε ένα χεράκι ώστε νά εκπληρωθεί τό "Love shines forever"

 

:rose:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...