Jump to content

Οι Μαύρες Τρύπες του Διαστήματος


Recommended Posts

Πριν από αρκετό καιρό, πέτυχα σε κρατικό κανάλι ένα ντοκιμαντέρ για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως -υποθετικά πάντα- οι μαύρες τρύπες δεν αποκλείεται να είναι πύλες σε παράλληλα σύμπαντα. Ανέφεραν επίσης ότι η τεχνογνωσία του ανθρώπου αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση ν΄ αποδείξει κάτι τέτοιο, αλλά θα είναι στο αρκετά σύντομο μέλλον.

 

Κάτι το ότι πάει καιρός που είδα το ντοκιμαντέρ, κάτι το ότι άμα αρχίζουν με τους επιστημονικούς τους όρους εγώ την χάνω την μπάλα :wacko: , ίσως να κατάλαβα άλλα αντί άλλων... :shy2:

 

Τι έχουν να πουν τα φίλτατα μέλη μας/λάτρεις των επιστημόνων γι αυτό;

Είναι πράγματι πιθανό οι μαύρες τρύπες να αποτελούν πύλες σε παράλληλο σύμπαν;

Link to comment
Share on other sites

Λίγα πράγματα για τις μαύρες τρύπες (ή μελανές οπές)

 

-------------------------------------

Η βαρύτητα έλκει το φως, όπως έλκει ένα βράχο. Ένα βράχο όμως μπορούμε να τον θέσουμε σε μία τροχιά. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με το φως; Ναι! Μόνο που χρειαζόμαστε ένα πολύ βαρύ αντικείμενο, που να έχει πολύ μικρή ακτίνα, π.χ. χρειαζόμαστε κάτι τόσο βαρύ όσο τον ήλιο με μια ακτίνα μικρότερη από 3 km. Ένα τέτοιο αντικείμενο θα μπορούσε να κάνει το φως να περιστραφεί γύρω του.

 

Αλλά μπορούμε να πάμε κι ακόμη παραπέρα και να φανταστούμε κάτι τόσο συμπαγές και πυκνό, που να κάνει το φως να μην μπορεί να διαφύγει, απ' το βαρυτικό του πεδίο και να είναι τέλεια μαύρο. Αυτό είναι μια μαύρη τρύπα. Κι αφού δεν μπορεί να ξεφύγει απ' αυτό το φως, που κινείται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, τότε τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει. Η μαύρη τρύπα θα καταπίνει τα πάντα που την πλησιάζουν.

 

Η επίδραση μιας μαύρης τρύπας, όπως σε όλα τα βαρυτικά πεδία, θα μειώνεται με την απόσταση. Με άλλα λόγια θα υπάρχει ένα όριο, που θα την περιβάλλει, που μόνο μέσα σε αυτό το όριο η μαύρη τρύπα θα επιδρά. Αυτό το όριο λέγεται ορίζοντας της μαύρης τρύπας.

 

Οτιδήποτε που θα περνάει μέσα από αυτόν τον ορίζοντα θα είναι για πάντα παγιδευμένο μέσα στην τρύπα. Η απόσταση του ορίζοντα απ' τη μαύρη τρύπα καθορίζεται απ' τη μάζα της τρύπας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο πιο πολύ θα εκτείνεται, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο ορίζοντας. Για μια μαύρη τρύπα π.χ., που έχει τη μάζα του ήλιου, ο ορίζοντάς της θα εκτείνεται σε μια απόσταση 3.000.000.000 km, περίπου. Για μαύρες τρύπες με ακόμη μεγαλύτερη μάζα, θα υπάρχει ένας ορίζοντας τόσο μεγάλος, που ένας παρατηρητής ή γενικά ένα αντικείμενο δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι σε κάποια φάση της κίνησής του έχει ήδη μπει μέσα του.

 

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιληφθούμε μια μαύρη τρύπα είναι να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα το βαρυτικού της πεδίου σε κάποιο αστέρα ή γενικά σε κάποιο ουράνιο σώμα, που εκπέμπει ακτινοβολία. Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα φαίνονται στην παρατήρηση πολύ μακρινών πηγών ακτίνων Χ. Ο πιο καλός «υποψήφιος» για μαύρη τρύπα βρέθηκε στον αστερισμό του Κύκνου, όπου εκεί υπάρχει μία απ' τις ισχυρότερες πηγές ακτίνων Χ, η πηγή Cygnus X-1.

 

----Πηγή: http://light.physics.auth.gr

 

-------------------------------------

 

Ίσως μετά από αυτά τα στοιχεία να μπορούμε να μιλήσουμε πάνω σε μια πιο στέρεη βάση για το τι θα μπορούσε να συμβεί με τις μαύρες τρύπες.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά μπορούμε να πάμε κι ακόμη παραπέρα και να φανταστούμε κάτι τόσο συμπαγές και πυκνό, που να κάνει το φως να μην μπορεί να διαφύγει, απ' το βαρυτικό του πεδίο και να είναι τέλεια μαύρο. Αυτό είναι μια μαύρη τρύπα.

 

Οκ, άρα δεν είναι στην ουσία τρύπα αλλά κάτι συμπαγές και πυκνό;; :blink:

Κι αυτό το "χωνί" που αναπαριστά σε κομπιούτερ την μαύρη τρύπα...;

 

 

 

(sorry για τις αφελείς ερωτήσεις μου :shy2: )

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου το (κάνοντας τις ανάλογες απλουστεύσεις φυσικά) σαν μια πολύ πυκνή άμμο σαν αυτή που βλέπαμε στις ασπρόμαυρες ταινίες να ρουφάνε τους κακούς. :angel:

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το χωνι που βλεπεις ειναι το χωροχρονικο συνεχες, δηλαδη the fabric of space. Φαντασου το σαν σεντονι. Αν το κρατας τεντωμενο και ριξεις μια κοτρωνα στο κεντρο θα βουλιαξει. Αυτο το βουλιαγμα επιρεαζει την κινηση οσων περασουν απο κοντα του (ριξε μια μπαλα κοντα στην κοτρωνα, θα δεις οτι αλλαζει πορεια και πεφτει μεσα). Το υποθετικο ερωτημα προκυπτει απο αυτη την αναλογια. Μπορει η κοτρωνα να σχισει το σεντονι-Συμπαν αν ειναι αρκετα βαρια? Αν το σκισει τι γινεται? Και που πηγαινει πλεον, αφου εφυγε απο αυτο το Συμπαν? Αυτο το υποθετικο συστημα λοιπον δινει τις σκεψεις για παραλληλα Συμπαντα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει η κοτρωνα να σχισει το σεντονι-Συμπαν αν ειναι αρκετα βαρια? Αν το σκισει τι γινεται? Και που πηγαινει πλεον, αφου εφυγε απο αυτο το Συμπαν? Αυτο το υποθετικο συστημα λοιπον δινει τις σκεψεις για παραλληλα Συμπαντα.

 

ΟΚ, κατάλαβα! :cheerful:

 

Οπότε τώρα πάμε στο εάν "στέκει" το να είναι μια μαύρη τρύπα πύλη σε παράλληλο Σύμπαν!! ...Στέκει;

Κι αν αποκλείσουμε αυτήν την περίπτωση, που αλλού θα μπορούσε να πάει η... "πέτρα";

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαστε σιγουροι αν ειναι τρυπα, καταρχην. Μπορει απλα το σεντονι να καμπυλωσει πολυ, αλλα να μη σχιστει. Μετα, δεν ξερουμε αν υπαρχει κατι "πισω", "κατω", "μετα" τελος παντων απο την τρυπα. Και τελος, αν υπαρχει τρυπα και αν οδηγει καπου, δεν ξερουμε αν μπορει να περασει κατι και με ποια μορφη (βαρυτητα? φως? υλη? κατι αλλο?). Τελος, για να δεσει το γλυκο, απο ενα σημειο και μετα στην καμπυλοτητα (απο εκει που ουτε το φως μπορει να φυγει και μετα-τον οριζοντα της τρυπας) δεν ισχυουν οι γνωστοι νομοι του Συμπαντος, καθως καταρρεει και η κβαντομηχανικη και η σχετικοτητα. Δεν ξερουμε αν εκει "μεσα" ισχυουν αλλοι νομοι, αν δεν ισχυουν νομοι η αν υπαρχει κατι αγνωστο που εμποδιζει την καταρρευση των νομων.

 

Το τελευταιο εκανε τους επιστημονες μεχρι πριν 30 χρονια να αμφισβητουν εντονοτατα αν ειναι εφικτη στη φυση η δημιουργια μιας μαυρης τρυπας. Πιθανοτατα διαψευστηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Άρα έχουμε μαύρη αγνοια για τις μαύρες τρύπες! Οκ... κι αυτό το κατάλαβα! :cheerful:

 

Ερωτησούλα τώρα και παρακαλώ μην βαράτε όλοι μαζί αν πω μπούρδα: πόσο παλαβή θα ήταν η σκέψη ότι το κάποιο υποτιθέμενο παράλληλο σύμπαν βρίσκεται μέσα στην μαύρη τρύπα;...

 

 

 

 

...ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΕΜΕ!! :shy2:

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβα καλα, λες οτι μπορει τα παραλληλα Συμπαντα να υπαρχουν στο σημειο που καταρρεουν οι νομοι της φυσικης? Το λογικο ειναι οτι αν η φυση επιτρεπει να υπαρχουν σημεια που κατερρεουν ολοι οι γνωστοι φυσικοι νομοι, να εχουν δικους τους, αγνωστους. Κατα μια εννοια λοιπον, εχουμε δυο ξεχωριστα συνολα, με ξεχωριστους νομους και καμια ανταλλαγη πληροφοριας, δυο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ συνολα επομενως. Αρα, καθαρα φιλοσοφικα, επεσες διανα, μια τετοια περιοχη καταρρευσης ειναι ακριβως ο πιο πιθανος υποψηφιος για παραλληλο Συμπαν, αν υπαρχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

μια πολύ καλή εξήγηση και αρκετά ευνόητη περιγραφή για την δημιουργία του σύμπαντος και κάποιες εξηγήσεις για τις μαύρες τρύπες απο τον κορυφαίο Φυσικό της εποχής, Hawkings

Hawking__Stephen_W.___The_beginning_of_time.pdf

Edited by Anor
Link to comment
Share on other sites

Μου θυμισες τα ντοκυμαντερ Cosmos :worthy: ου εβλεπα πιτσιρικας, του καρλ Σαγκαν, εκει προσπαθουσε να εκλαικευσει καθε επιστημονικη θεωρεια.

1. Συνφωνα με οτι θυμαμαι απο εκει (περεταιρω δν ασχοληθηκα και πολυ μιας και ο καθενας λεει το μακρυ και το κοντο του),

Εκανε την μεταφορα του φαινομενου με το "πειραμα" με το σεντονι και μετα παρομοιαζε την μευρη τρυπα ως μια κλεψυδρα...(τωρα τις λενε σκουλικοτρυπες ..."περασματα" του χωροχρονου> μπαινεις απο τη μια μερια και αυτοματως βρισκεσαι στην αλλη ΟΣΟ μακρια και να ειναι, το οποιο θα μπορουσε να στεκει μιας και οι συνθηκες εκει μεσα υπερνικουν τον χρονο {οπου μετραται με την ταχυτητα του φωτος}, και εδω καπου μπερδευτηκα...)

 

2. Σχετικα με τους αλλους κοσμους "μεσα" στις Μαυρες Οπες ειναι κατι ΟΧΙ το αφυσικο και ΟΥΤΕ ΜΗ λογικο,

 

Επισης θα ηθελα να συμπληρωσω πως η Φυση και Δημιουργει (Γεννηση) και καταστρεφει (Εντροπιαζει καλυτερα).

 

3. Το συμπαν ,βλεποντας το σαν ενα κλειστο συστημα, θα επρεπε να ΓΕΝΝΑ συνεχως ενεργεια (λογω των αναριθμυτων αστρων του), αυτο ομως ειναι κατι που μαλλον δεν ισχυει (εν μερη ομως η θεωρεια του Big Bang> Διαστολη του Συμπαντος το Δικαιολογει-ας το αφησουμε λιγο ομως αυτο) γιατι Συνεχως θα θερμαινοταν. Οποτε εφοσων το Συμπαν ειναι ενα κλειστο συστημα καπου θα πρεπει να παει το "περισευμα" της ενεργειας...και εκει ερχονται οι Μαυρες Τρυπες-Οπου Δημιουργουνται απο την ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ εκληση ενεργειας του αστρου, με αποτελεσμα ουτε το ιδιο να μην αντεχει την πυκνοτητα του υλικου του και ετσι να αυτοΣυμπιεζεται~καταρεει δημιουργωντας ενα σημειο χωρις διαστασεις ΑΛΛΑ με τρομερη Πυκνοτητα...Φαντασου ενα τεντωμενο σεντονι οπου καποιος να το εχει πιασει απο κατω και να το τραβαει...απο πανω φαινετε ΜΟΝΟ η καμπυλη~τρυπα που κανει...Καπως ετσι ειναι με τον ΧωροΧρονο)

 

4. Πιανοντας τωρα την θεωρεια της Συμπαντικης Διαστολης ειναι πιθανο κατα το "Φουσκωμα" του Συμπαντος να υπαρχουν καποια "Κενα αερως" ας το πουμε...χωροι οπου δεν προλαβαν να γεμισουν με τιποτα...αυτοι οι χωροι Θελωντας να ΓΕΜΙΣΟΥΝ αποροφουν ΟΣΟ πιο γρηγορα γινετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ βρεθει...[τωρα μου ηρθε αυτο...το επνευστικα απο μια Ιστορια του Θειου Σκρουτζ..με το "Τιποτα"!(χεχεχε)]Οποτε να σου και αλλη μια θεωρεια...οπου ισως ΔΕΝ στεκει γιατι συνφωνα με τα επιστημονικα δεδομενα οι Μ.Τ. βρισκονται στο κεντρο των Γαλαξιων...απο την αλλη ομως...ΕΦΟΣΩΝ απο το ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΑ τι θα εμεινε εκει;

Παραπανω δεν μπορω να σκεφτω.

Το 4 ειναι καθαρα δικης μου εμπνευσης της στιγμης..και θα ευχαριστιομουν να το δω γραμμενο καπου απο καποιον...

Το 3 ειναι ενα υβριδιο δικης μου σκεψης και σκορπιων γνωσεων...

Το 2 ειναι παντελως αχρηστο :P

Το 1 ειναι απο το ντοκ που ειχα καποτε δει...σε συνδιασμο με μια δικη μου πινελια στο πως υπερνικαται ο χρονος...βασιζομενο στη θεωρεια της ταχυτητας του φωτος!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στις μαύρες τρυπες και στην καμπυλωσει του χωροχρόνου (Wurmloch στα γερμανικά, Wormhole στα αγγλικά)

 

Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα !! προσοχή!!

 

Μερικά πράγματα για τις μαύρες τρύπες

Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται όταν πεθάνει ένας πλανήτης ο οποίος είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερος του ηλίου μας .

η μαύρη τρύπα ρουφάει τα πάντα ακόμα και το φως ,

μαύρες τρύπες υπάρχουν πάρα πολλές και δημιουργούνται συνεχώς νέες .

αν ένα διαστημόπλοιο έμπαινε σε μια μαύρη τρυπά , (σε περίπτωση που δεν πέθαιναν όλοι από την σμίκρυνση που θα γινόταν πράγμα απίθανο) δεν θα μπορούσε να ξανά βγει ποτέ από εκεί

Οι μαύρες τρύπες ξέρουμε ότι υπάρχουν !!

 

 

Wormhole = σκουληκοτρυπα

 

Τα Wormhole υποθέτουμε ότι υπάρχουν άλλα μπορεί να κάνουμε και λάθος , οι νομοί της φυσικής το επιτρέπουν όμως δεν έχουμε βρει η δημιουργήσει κανένα μέχρι τώρα!!!

 

Σε περίπτωση που ένα διαστημόπλοιο μπει σε ένα Wurmloch διανύει μια απόσταση α σε πολλή λιγότερο χρόνο. Υποθετικά θα μπορούσε να ταξιδέψει με ταχύτητα λίγο μικρότερη του φωτός

 

την θεωρία με τα παράλληλα σύμπαντα μπορούμε να την φανταστούμε σαν κάθε σύμπαν να είναι μια σαπουνόφουσκα που ενώνονται αναμεταξύ τους με τα Wormhole

 

για παραπάνω πληροφορίες δείτε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole

Link to comment
Share on other sites

μισό Mago ...

 

Οι μαύρες τρύπες δεν δημιουργούνται... με λίγα λόγια δεν είναι νέες αστρικές οντότητες. Είναι απλά η κατάρρευση του βαρυτικού πεδίου ενός αστρικού σώματος , που ακριβώς λόγω της βαρυτικής δύναμης που ασκεί , διαμορφώνει μια καμπυλότητα στον χωρό-χρόνο. Αν τώρα αυτή η δύναμη είναι ισχυρή αρκετά θεωρητικά δημιουργεί και ενα χωρο-χρονικό συνεχές , παρακάμπτοντας την γραμμική διάνυση στην υπάρχουσα διάσταση του χωρο-χρόνου.

 

Η μαύρη τρύπα δεν ρουφάει απλά. Δηλαδή δεν λειτουργεί σαν αστρική σκούπα. Η δύναμη της βαρύτητας που ασκεί λειτουργέι σαν μια δίνη σε ενα ποταμό. Μπορεί δηλαδή να τραβήξει κάποια αστρικά σωματίδια, (όπως και τα φορτισμένα ηλεκτρόνια/νετρόνια/ποζιτρόνια) σε τέτοιο βαθμό που να φαίνεται οτι εξαφανίζονται. Στην ουσία όμως απλά εξαφανίζει την εσωτερική τους υλική συνοχή λόγω της βαρυτικής δύναμης που ασκεί. Στην συνέχεια τα ίδια προστίθενται στην μαύρη τρύπα, ώς σκοτεινή ύλη και συνεχίζουν να υπάρχουν. Απλά δεν είναι ορατά σε εμάς.

 

Στην θεωρητική ύπαρξη μιας χωρο-χρονό σήρραγας, αν υπήρχε η δυνατότητα να περάσει ενα διαστημόπλοιο (με οχι συμβατικές μεθόδους αλλά με πιθανό συσχετισμό ηλεκτρομαγνητικό-βαρυτικού πεδίου) τότε το σκάφος θα διένυε την απόσταση που θέλει παρακάμπτοντας την γραμμική εξίσωση χώρου+χρόνου , περνώντας στο μέλλον , ουσιαστικά βρισκόμενο απο το σημείο Α στο σημείο Β. Το πρόβλημα εκεί βέβαια είναι πως η τεράστια ενέργεια και η απόλυτα συμπυκνωμένη ύλη που θα διανύει μαζί με το σκάφος την "σήραγγα", είναι αδύνατον να μας αφήσει να προσδιορίσουμε αν ακόμα και η κίνηση του σκάφους θα είναι δυνατή μέσα σε αυτό το "σκουλήκι".

Φαντάσου το σε αυτή την περίπτωση σαν ενα τούνελ που είναι γεμάτο απο λάσπη και κάποιο κομμάτι αυτής της λάσπης είναι το σκάφος. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο η ύλη αυτή να είναι είτε ελαφρότερη της υπόλοιπης (για να "επιπλεύσει"!) είτε βαρύτερη και πυκνότερη (για να μεταφερθεί!). Αυτό απο μόνο του , υπάγεται σε θεωρητικούς κανόνες και πράγματα που ούτε καν μπορούμε να ακουμπήσουμε προς το παρρόν νοητικά. Οπότε οτι και να λέμε είναι μόνο στην θεωρία προς το παρόν.... ελπίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Anor

Πιστευω πως η θεωρεια για τις σκουλικοτρυπες λεει πως μεσω αυτων ενα σκαφος μπορει να ταξιδεψει απο το σημειο Α στο Β στο ΠΑΡΟΝ, δηλαδη ο τελικος προορισμος του (εστω το Β) δεν θα βρισκεται στο μελλον, αλλα στην στιγμη οπου και το τελευταιο του κοματακι περασε την "πυλη" στο σημειο Α.

 

Πραγμα το οποιο θεωρητικα υποστηριζεται απο τη θεωρεια πως η ταχυτητα του φωτος ειναι μια ιδιαιτερη σταθερα στο Συμπαν και μαλλιστα ο Χρονος που αντιλαμβανομαστε (και οχι μονο αυτος) βασιζεται σε αυτην.

Εφοσων μεσω μιας σκουλικοτρυπας ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ενα σκαφος θα μπορουσε να ταξιδεψει με την ταχυστητα του φωτως (εστω και σχεδον με αυτην) τοτε ο χρονος για εμας θα σταματουσε οσο αυτο ταξιδευε...

Το σημειο Β τωρα θα τραβαγε την προσοχη ΟΛΩΝ μας γιατι στα ξαφνικα θα εμφανιζοταν ενα σκαφος ΙΔΙΟ με εκεινο που αναχωρησε απο το σημειο Α ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμη. ΟΜΩΣ για τους επιβατες του σκαφους ο χρονος μεσα σε αυτο θα κυλουσε ομαλα.

Η εκπληξη μας θα γινοταν τεραστεια την στιγμη οπου παρατηρουσαμε την χρονικη διαφορα μεταξυ του σκαφους Α και Β (πχ το σκαφος εκανε {στον δικο του χρονο} 30 χρονια ταξιδι), εκει θα τους βλεπαμε χρονικα καταποντισμενους οσο μας ελεγαν πως κρατησε το ταξιδι τους, ενω για εμας ΔΕΝ υπαρχει χρονικη διαφορα ΜΕΤΡΗΣΙΜΗ (εστω σε καποιον σημαντικο βαθμο) οπου το σκαφος μεταφερθηκε απο το Α στο Β σημειο.

 

Θεωρωντας τις Μ.Τ. (Μαυρες Τρυπες) σημεια χωρις διαστασεις τοτε το φως οπου αποροφουν θα πρεπει να μενει ακινητο, ή να κινηται σε διαφορετικη διασταση...

Δηλαδη ειτε ΔΕΝ θα υπαρχει χρονος συνφωνα με την τωρινη φυσικη, ή θα υπαρχει μια (τουλαχιστον) διασταση οπου θα κινητο το φως...ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ αν ισχυει το δευτερο ενα σκαφος θα μπορουσε να ταξιδεψει μεσω μιας μαυρης οπης, φτανει να ξερει πως θα φυγει απο την αλλα διασταση που ειπαμε, οποτε θα μπορεσει να εμφανιστει στο σημειο Β.

Απο την αλλη, αν σε μια Μ.Τ. σταματουν τα παντα τοτε απλα το σκαφος θα χανοταν με το που περναγε το σημειο Α.

 

Τα ταξιδια στο χρονο ειναι αλλη ιστορια πιστευω, τα οποια ναι μεν εχουν να κανουν με την c (ταχυτητα του φωτως) ομως δε τα προς το μελλον θεωρουν πως για να γινει κατι τετοιο πρεπει να ξεπεραστει η ταχυτητα αυτη, και τα προς το παρελθον δεν εχω ιδεα.

Edited by Sucore
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...