Jump to content

Άλλο Μαγεία & Άλλο Ταχυδακτυλουργία


Somnius
 Share

Recommended Posts

Καταρχάς να πω την καλησπέρα μου σήμερα σε όλους.

Δεν είμαι πολύ τακτικός το ξέρω.. τρέχουν διάφορα τον τελευταίο καιρό, αλλά θέλω να αφιερώσω χρόνο στην κοινότητα.. γιαυτό και λέω να ξεκινήσω κάτι μιας και συμβαίνει συχνά και μπορώ να βοηθήσω σε κάποιον τομέα..

 

Εδώ και καιρό έχει γίνει ντόρος και ακούω από γνωστούς και άσχετους που συνήθως σκάνε σε μια παρέα όταν κάνω κάποιο ταχ/κό τρυκ ότι είδε κάποιον να κάνει κάτι που δεν εξηγείται με επιστημονικούς όρους ότι αν και τον ξέρανε σαν ταχ/γό αυτό που έκανε δεν ήταν τρύκ αλλά κάτι το "Μαγικό" και άλλα πολλά. Ας περάσω και σε λίγο πιο προσωπικό επίπεδο. Πέρνω το θάρος και ξεκινάω αυτό το thread γιατί ένας πολύ καλός μου φίλος στην ουσία είχε γίνει τσιράκι του ότι και καλά θα του μάθει/δίξει κλπ. ενώ δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Δηλαδή επειδή έκανε μια αιώρηση, περιγραφή που όμως έκανε μπαμ ότι ήταν ταχυδακτυλουργικό κόλπο που μετέπειτα την είδα κι εγώ όταν είχαμε βγεί για καφέ, κι ο φίλος μου έκανε σαν χάνος. Κρατίθηκα να μην χαλάσω εκείνη την στιγμή το κόλπο του και σιγά σιγά εξήγισα στον Μάκη, τον φίλο μου, τι πραγματικά συμβαίνει και μετά από αρκετή συζήτηση του έδειξα πως εκτελείται η συγκεκριμένη αιώρηση, κάτι που είναι ρητώς αντι-ιδεολογικό για τους ταχυδακτυλουργούς και κατακριταίο αλλά ήταν για το καλό για να ξεκολλήσει ένας στην ουσία τρομαγμένος άνθρωπος πόσο ακόμα φίλος. Δεν το προτείνω σε φίλους επαγγελματίες ταχυδακτυλουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, έγινε καθαρά μεμονομένα μόνο για έναν άνθρωπο που είχε συγκεκριμένη περίπτωση..

 

λοιπόν..

 

Δηλώνω τα παρακάτω :

 

* Με μια καλή περιγραφή ενός συμβάντος/πρακτικής/ενόχλησης από τρίτους/γνωστούς/φίλους/άγνωστους θα προσπαθήσουμε μαζί να βγάλουμε μια άκρη αν ο τύπος/σα αυτός/τή σας κοροϊδεύει με κάποιες τεχνικές που κατατάσονται στον Μαγευτικό κόσμο της Ταχυδακτυλουργίας και όχι της Μαγείας ή άλλα..

* Μπορούμε επίσης να σχολιάσουμε ότι άλλο σας φαίνεται ή κάνει μπαμ ότι είναι ταχυδακτυλουργικό κόλπο, χωρίς όμως να σας αποκαλύψω αν ή και πως, υπάρχει κόλπο και πως γίνεται/συμβαίνει..

* Επίσης είμαι ελεύθερος σε προτάσεις να επεκτείνουμε αυτή την συζήτηση κι αν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον να αφιερώσουμε και περισσότερο χρόνο σε αναζήτηση πρακτικών τρίτων που μπορεί να θεωριθούν "κάλπικες"

 

DISCLAIMER

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χαλάσω την διάθεση/μέρα κάποιου αποκαλύπτοντας την πρακτική του σαν ταχ/κό κόλπο, ξέρω πως είναι να σου γκρεμίζουν κάτι που έχεις χτύσει με κόπο, αλλά αν φτάνει στο σημείο της κοροϊδίας ή της ατιμίας, τότε θα επέμβω όπως καλύτερα μπορώ για το μέγιστο καλό..

 

Εύχομαι τα καλύτερα και περιμένω τα σχόλιά σας..!! ;)

 

-Som

Link to comment
Share on other sites

Θεωρω αυτη σου την κινηση πολυ σωστη, ειδικα στην περιπτωση που περιγραφεις, και σε ακομα χειροτερες οπως για παραδειγμα οταν γινονται τετοιου ειδους κολπα για την οικονομικη ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ (με την ΚΑΚΗ εννοια οπως πχ στιχοιματα ή ακομα ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ "προνομοια" για την απλα παρακολουθηση των) των θεατων.

 

Ως απλος παρατηρτης τετοιων φαινομενων δεν μπορω να ισχυριστω πως δεν μου κεντριζουν την περιεργεια ή πως δεν θα ηθελα να μαθω τι κρυβεται απο πισω, αλλα ουτε μπορω να πω πως με τρωει τοσο ωστε να κατσω να ασχοληθω με αυτο το θεμα σχολαστικα.

Δυστυχως δεν εχω την παραμικρη ιδεα για το πως γινονται τα προχωρημενα κολπα που βλεπουμε (περισσοτερο σε Βιντεο οποτε και κανει μπαμ το προχειρο στησιμο-πχ στον Criss Angel που "περπαταγε" σε μια πισινα ηταν υπερβολικα φανερο πως υπηρχε ενα διαφανο πλαστικο που τον στηριζε κατω απο τα ποδια του, και οι αποτυχημενες προσπαθειες των βοηθων του να περασουν απο πισω/μπροστα του για να μην παει το μυαλο μας σε κατι τετοιο ηταν τετλειως ακυρες μιας και περναγαν αρκετα κατω απο την επιφανεια του νερου, θα μπορουσε για να ειναι τουλαχιστον πιο αληθοφανες να ειχε φτιαξει διαφανους στηλους με διακενα αναμεσα ωστε να στεκοταν σε αυτα τα κενα διακοπντοντας το συνεχες του "διαδρομου", ή με τον ιδιο κυριο που πρναει μεσα απο παραθυρα...δεν ειναι και τοσο δυσκολο καποιος να τα ανοιξει, μιας και ΟΛΟ το φανερο μερος των καλυπτεται απο ενα χαρτι μεγαλων διαστασεων-ΤΕΣΠΑ).

 

Ομως πραγματικα υπαρχουν καποιοι που αξιζουν συγχαριτηρια γιατι οι παραστασεις τους ΕΙΝΑΙ πραγματικα σπαζοκεφαλιες!!!

 

ΑΣΧΕΤΟ - Προσφατως βγηκαν και δυο ωραιες ταινιες με παρομοια θεματα, η μια ηταν ΚΑΘΑΡΑ ταχυδακτυλουργικη ενω η αλλη πραγματικα ηταν πολυ πιο αναπτυγμενη σε ηθικους και επιστημονικους τομεις..Τιτλους δεν θυμαμαι, νομιζω η μια λεγοταν ~Prestise και η αλλη the interpreter καπως ετσι..

 

Παντως αυτο με την αιωρηση με εχει παραξενεψει ιδιαιτερα, και πιστευω τους περισσοτερους που παρακολουθουν τετοιου ειδους παραστασεις. Φυσικα θα με ευχαριστουσε παρα πολυ να προδιδες κανα τετοιο μυστικο, ομως κατανοω πως κατι τετοιο ΕΙΝΑΙ αδυνατο να συμβει.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς φίλε μου Sucore.. και καλό θα ήταν να μην τα προδίδεις κι εσύ.. ;)

 

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό.. ότι κατά κάποιο τρόπο προδίδοντας ένα μαγικό τρυκ, στην ουσία χάνεται η "μαγεία" του, δλδ δεν είναι πλέον ελκηστικό λόγο του ότι έχει χαθεί το μυστήριο γύρω από το "αα" και το πως έγινε κλπ..

 

Ως επαγγελματίας του είδους πλέον ήμουν μάρτυρας σε καταστάσεις όπου παιδάκια σε παραστάσεις μου είπαν ότι π.χ. δεν τους αρέσει πλέον το κουνελάκι, που εμφάνισα, γιατί ένας κλόουν (παιδοψυχαγωγός) κατέτρεψε το τρυκ εμφανίζοντας το λάθος και μετά για να καλύψει το λάθος του είπε πως γίνεται ώστε και καλά να μάθουν τα παιδιάκια ένα μαγικό.. και καλά αααα το μάθατε τώρα.. έτσι όμως το παιδάκια δεν έχει ενδιαφέρον πλέον για τα κουνελάκια και είναι κρίμα να μεγαλώσει με αυτή την γρατζουνιά από τον ακατάλληλο διασκεδαστή που είχε.. Αντι-επαγγελματισμός στο έσχατο.. Και τι δεν έχουν δει τα "αυτιά" μου και έχουν ακούσει τα "μάτια" μου με λίγα λόγια..!!

 

Γενικά στον χώρο υπάρχουν πολύ ανεκπαίδευτοι και γενικά απαράδεκτοι που δυστυχώς τους στέλουν κάτι γραφεία για μια ώρα και αντί για πρόγραμμα επικοδομητικό, κάνουν μέχρι και σαν απροσάρμοστοι ή ακόμα βρίζουν τα παιδιά.. απαράδεκτο

 

Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά δυστυχώς είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος από το χώρο του σπιτικού θεάματος στην Ελλάδα και μερικές φορές όταν μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα ντρέπομαι, ναι δεν κάνω πλάκα, να λέω ότι είμαι Ταχυδακτυλουργός που κάνω πρόγραμμα σε παιδιά και μεγάλους..

 

Έχει χάσει ο έλλην διασκεδαστής το status του, το επίπεδο του..

 

Γενικά μπορείτε να συζητάτε ότι θέλετε περί της "Κάλπικης" Μαγείας, όπως την είπε ένας παλιός φίλος σε ένα από τα πολύ παλιά meetings.. θα χαρώ να ανοίξουμε θέματα και να συζητάμε εκτενώς..!

 

;)

Edited by Somnius
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ καλό θέμα άνοιξες φίλε Somnius και ελπίζω στην συνέχισή του.

 

Δυστυχώς, δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι να προσφέρω στη συζήτηση, παρά μόνο να πω ότι :

 

1. Το πρόβλημα της σύγχυσης/συσχέτισης μαγείας με ταχυδακτυλουργία, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η άγνοια είναι η ρίζα του προβλήματος. Θυμάμαι που πριν από κάποιο καιρό (όχι πολύ) σε εκπομπή του Χαρδαβέλα με καλεσμένους μεταξύ άλλων έναν ταχυδακτυλουργό και έναν παπά (φαντάζομαι γνωρίζετε), δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα με ένα -ομολογουμένως πολύ καλό τρύκ- του ταχυδακτυλουργού που καταδικάστηκε από τον παπά ως 'έργο σε συνεργασία με τον σατανά' (έλεος! :headb: ). Βλέποντας κάτι τέτοια ηλίθια ξεσπάσματα και σχόλια ο απλός θεατής, είναι λογικό να μπερδευτεί και να αρχίσει να υποθέτει διάφορα... που τελικά δεν ωφελούν ούτε την ταχυδακτυλουργία ούτε την μαγεία.

 

2. Πολλοί ?μάγοι? και ?μάγισσες? συνηθίζουν να καταδικάζουν την ταχυδακτυλουργία ως απάτη και να ?ξινίζουν? όταν γίνεται αναφορά σ' αυτήν. Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω ότι μπορεί η ταχυδακτυλουργία να μην είναι μαγεία(*), αλλά δεν παύει να είναι μια τέχνη που απαιτεί τεχνική, ευφυΐα, φαντασία, που εξελίσσεται διαρκώς και δεν μένει ποτέ στάσιμη, κι επομένως είναι καθ' όλα άξια προσοχής.

 

 

(*) Σηκώνει συζήτηση αυτό, αλλά ας μην το αναλύσουμε

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ καλό θέμα άνοιξες φίλε Somnius και ελπίζω στην συνέχισή του.

Κι εγώ το ελπίζω, αλλά η διατήριση ενός θέματος βασίζεται καθαρά από τους άλλους που είναι διατεθημένοι να κάνουν reply!

 

Δυστυχώς, δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι να προσφέρω στη συζήτηση, παρά μόνο να πω ότι :

 

1. Το πρόβλημα της σύγχυσης/συσχέτισης μαγείας με ταχυδακτυλουργία, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η άγνοια είναι η ρίζα του προβλήματος. Θυμάμαι που πριν από κάποιο καιρό (όχι πολύ) σε εκπομπή του Χαρδαβέλα με καλεσμένους μεταξύ άλλων έναν ταχυδακτυλουργό και έναν παπά (φαντάζομαι γνωρίζετε), δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα με ένα -ομολογουμένως πολύ καλό τρύκ- του ταχυδακτυλουργού που καταδικάστηκε από τον παπά ως 'έργο σε συνεργασία με τον σατανά' (έλεος! :headb: ). Βλέποντας κάτι τέτοια ηλίθια ξεσπάσματα και σχόλια ο απλός θεατής, είναι λογικό να μπερδευτεί και να αρχίσει να υποθέτει διάφορα... που τελικά δεν ωφελούν ούτε την ταχυδακτυλουργία ούτε την μαγεία.

Η άγνοια πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα και φτάνει σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι βγάζουν λεφτά χρησιμοποιώντας την άγνοια των άλλων. Κι εγώ από το μέρος μου και ο κλάδος μου, το ίδιο κάνουμε, αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο της διασκέδασης και διαπαιδαγώγησης, όχι στο επίπεδο της κοροϊδίας και της ατιμίας. Βέβαια υπάρχουν κι εξαιρέσεις όπως και σε όλους τους κλάδους.

Όσο για την εκπομπή του Χαρδαβέλα, τότε με είχαν ενημερώσει και είχα καρφωθεί στην τηλεώραση για να έχω το ντοκουμέντο στην συλλογή μου. Ξέρεις μαζεύω γενικά όλους τους Έλληνες Ταχ/ργούς που εμφανίζονται στην μικρή και μεγάλη οθόνη για να ξέρω τι να μην κάνω, να διαμορφώνω το πρόγραμμά έτσι ώστε να μην μοιάζει με κάποιου άλλου και να προτωτυπώ ώστε να είμαι καλύτερος ;).

Ο Ταχ/ργός που ήταν εκεί ήταν ο Βαλτάσαρ και ο Παπάς ήταν, και μπορώ να πω τον καλέσανε επίτηδες για να κάνει σαματά, εκείνος με το μούσι που φωνάζει συνέχεια που τον είχαν και στον άλλο με τα κουτάλια και σε ότι φάση χρειάζονται έναν Παπά να κάνει σαματά.. Έτσι είναι η TV, σαματάς και φράγκα για αυτούς.. Αυτό θέλανε γι'αυτό και γελάγανε όλοι ομαδικώς και μετά ήθελε ο Παπάς να την κάνει γιατί ένιωθε προσβεβλιμένος..

Πως να μην πάθει μετά ο θεατής, ένα αυτό το συμβάν κι ακόμα μερικά κάνανε την δουλειά μου ακόμα πιο δύσκολη. Για έλα στην θέση μου και απάντησε σε μια μητέρα που σε καλεί στο τηλέφωνο για να σε καλέσει σε μια παράσταση για τον μικρό της γιο και να σε ρωτάει, "...έχετε έτσι κάπως περίεργα κόλπα..." και λέω εγώ, "..κοιτάξτε το πρόγραμμά μου είναι ραμένο και κομμένο μόνο για παιδικά αυτάκια και ματάκια, ελεγμένο και με μυνήματα κλπ κλπ... έχετε κάτι στο μυαλό σας.." και μου λέει μετά αυτή, "..να που είδα εκεί και ήταν κι ένας παπάς και.." κατάλαβες τώρα.. ζημειά που στην ουσία την προκάλεσε ο Χαρδαβέλας.. (όπως και ζημειά είχε κάνει και στην σελίδα παλιά θυμάσαι, τι να πω..)

 

2. Πολλοί ?μάγοι? και ?μάγισσες? συνηθίζουν να καταδικάζουν την ταχυδακτυλουργία ως απάτη και να ?ξινίζουν? όταν γίνεται αναφορά σ' αυτήν. Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω ότι μπορεί η ταχυδακτυλουργία να μην είναι μαγεία(*), αλλά δεν παύει να είναι μια τέχνη που απαιτεί τεχνική, ευφυΐα, φαντασία, που εξελίσσεται διαρκώς και δεν μένει ποτέ στάσιμη, κι επομένως είναι καθ' όλα άξια προσοχής.

Καλά κάνεις και το τονίζεις και γι'αυτό είμαι κι εγώ εδώ.. δεν είμαι "Κάλπικος" λόγο της τέχνης που χρησιμοποιώ για να διασκεδάζω τον κόσμο και που μου αποφέρει χρήματα στην τσέπη.. Άλλο η τέχνη που σε ταϊζει και άλλο η τέχνη της ψυχής και του πνεύματος. Και το ανάποδο που βλέπω είναι ότι οι 'μάγοι' και 'μάγισσες' ενώ είμαστε όλοι ανοιχτοί σε όλους, μερικούς τομείς του κόσμου όπως η ταχ/ργία πραγματικά τους καταδικάζουν και μερικές φορές δεν σταματούν και να τους καταδιώκουν.

 

(*) Σηκώνει συζήτηση αυτό, αλλά ας μην το αναλύσουμε

Κοίτα πρέπει λίγο να το αναλύσουμε, απλά πιστεύω δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε..!! σωστά..?

 

Τελειώνοντας.. δεν υπάρχει τπτ καλύτερο από το να κάνεις ένα κόλπο με έναν συγκεκριμένο τρόπο.. και να λαμβάνεις την χαρά και την εντύπωση από ένα κοινό.. είτε λέγονται μεγάλοι.. είτε μικροί.. Είναι "μαγική" αυτή η στιγμή..!!!

 

Θα κλείσω λέγοντας αυτό που έλεγε ο Πατέρας μου, που δυστυχώς μας έχει αφήσει από το 2004.. "Είναι Μαγευτικός ο Κόσμος Της Μαγείας" !

 

;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα είναι για μένα μία τέχνη. Μπορείς να διασκεδάζεις κόσμο με αυτό. Είναι ωραίο γιατί χρησιμοποιούνται απλά τεχνικά μέσα που βέβαια είναι δύσκολο στην σύλληψή της ιδέας αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται στην σκηνή κάτι το εντυπωσιακό.

Κάποτε ήθελα να γίνω μάγος και γελούσα στην ιδέα γιατί να ασχολούμαι με ταχυδακτυλουργικά εφόσον ο μάγος θα τα έκανε όλα αυτά χωρίς τεχνικά εργαλεία.

Μάγος δεν έγινα ούτε και ταχυδακτυλουργός.

Αν έχετε δει την ταινία the illusionist θα δείτε πως αρκετοί θα σκότωναν ή θα πλήρωναν ακριβά για την αποκάλυψη ενός ταχυδακτυλουργικού κόλπου. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήθελε κάποιος να αποκαλύψει την τέχνη της μαγείας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δίκιο έχεις..

Και πιστεύω ότι αν υπήρχε μυστηκό για την τέχνη της μαγείας.. δεν θα σκότωναν απλά.. αλλά όπως έχει αποδειχθεί, μπορούν να το παρακάνουν (βλέπε 2ος Π.Π. Χίτλερ κλπ.)

 

Επίσης μου αρέσει ο τρόπος που το παρουσιάζεις.. σύλληψη ιδέας κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Να πω την αλήθεια στην αρχή σκέφτηκα να απαντήσω και τα δύο, αλλά μετά είπα να απαντήσω τη μαγεία. Γιατί προτιμώ να εξελιχθώ σαν άνθρωπος. Για ψυχαγωγία έχω κι άλλους τρόπους. Ας μην είμαστε πλεονέκτες!

Edited by sabrina
Link to comment
Share on other sites

Δλδ.. δεν θα ήθελες να ξέρεις έστω τα βασικά ώστε να αναγνωρίζεις ποιος και που σε κοροϊδεύει..?

Link to comment
Share on other sites

Την ταχυδακτυλουργία εγώ προσωπικά την βλέπω περισσότερο ως ψυχαγωγία. Ναι χρειάζεται τεράστια τεχνική για να κάνεις πράγματα, αλλά όχι δε θα ήθελα να ξέρω πως κάποιος έβγαλε ζάχαρη από τα αυτί μου. Μου αρέσει σε ορισμένα πράγματα να παραμένει ένα μυστήριο και να βρίσκομαι σε μία "παραμυθένια" κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

bump.. κανένας άλλος που τον τελευταίο καιρό έχει πέσει "θύμα" ενός 'Κάλπικου' Μάγου?

 

Ξέρω πάει καιρός που έχουμε να μιλήσουμε εδώ, αλλά είναι όμορφο θέμα, και θα ήθελα να δω αν και νεοτερα, πλέον, μέλη έχουν να μοιραστούν σκέψεις ιδέες εμπειρίες!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...