Jump to content

Πανελλαδικές εξετάσεις


unicorn
 Share

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι,

μώλις πρίν από λίγο ΄μαθα τα αποτλέσματα των εξετάσεων μου. και αν και μπορώ να περάσω σε κάποια σχολή δεν νιώθω ικανοποιημένος. Νιώθω ότι απογοήτευσα τους γονείς μου. Ότι δεν είμαι αυτό που περίμεναν. Γνωρίζω ότι δεν πρέπει να αισθάνομαι άσχημα αλλά οι βαθμοί δεν με πειράζουν. Όμωσ δεν θα το βάλλω κάτω θα ξαναπροσπαθήσω ξανά. εσείς τό λέτε;

 

 

 

 

φιλιά

Link to comment
Share on other sites

Νιώθω ότι απογοήτευσα τους γονείς μου. Ότι δεν είμαι αυτό που περίμεναν. Γνωρίζω ότι δεν πρέπει να αισθάνομαι άσχημα αλλά οι βαθμοί δεν με πειράζουν. Όμωσ δεν θα το βάλλω κάτω θα ξαναπροσπαθήσω ξανά. εσείς τό λέτε;

 

φιλιά

 

Τώρα δε μπορώ να μη μιλήσω..

Βρε Μονόκερε( ^_^ ), αν υποθέσω ότι είσαι πάνω-κάτω 18, ζεις στην Ελλάδα και είσαι μέλος αυτού του φόρουμ.. δε θα έπρεπε να σκέφτεσαι έτσι! Απογοητεύτηκες γιατί δεν πέρασες στη σχολή της πρώτης επιλογής σου? Ε και?

Τι θέλεις?

Τι ζητάς?

Τι σε εκφράζει?

Αυτό κάνε. Ξαναδώσε του χρόνου, ξόδεψε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

Το να μη σπουδάσεις σε Πανεπιστήμιο μια χρονιά δεν είναι απώλεια.

Όσο για τους γοννείς σου.. αν ήταν κοντά σου πάντα, τώρα δεν πρόκειται να απομακρυνθούν. Ούτε θα "πέσεις" στα μάτια τους. Άλλωστε, αν είναι να χτίζουν οι άλλοι τα όνειρα τους επάνω μας, τότε σίγουρα θα απογοητευτούν. Το μέλλον σου είναι πρωτίστως δική σου υπόθεση!

Μη σε παίρνει από κάτω!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε unicorn, αν δεν είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα (αν και ειδικά φέτος δεν θα 'πρεπε), σου προτείνω να ξαναδώσεις πανελλήνιες σε 4 χρόνια, όπου θα είναι ξανά προεκλογική περίοδος.

Γιατί η "βόλτα στην εξοχή" που κάνατε φέτος με τα θέματα, σίγουρα δε συγκρίνεται με τη σφαγή που έγινε τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και κρίμα που οι τελικοί αποδέκτες είμαστε εμείς.

 

Απο 'κει και πέρα, αν ζεις για να ικανοποιήσεις κάποιο όνειρο ή κάποια φιλοδοξία των γονέων σου και θες να περάσεις σε μια σχολή που ενδεχομένως σου υποδεικνύουν αυτοί, τότε διάβασε και δώσε ξανά. Αν πάλι (λέω ΑΝ) θεωρείς ότι είναι δικό σου θέμα και δική σου επιλογή το σε ποιά σχολή θα περάσεις, γράφ'τη στο μηχανογραφικό και μην σκεφτείς καν να μπεις στην ψυχοφθόρα διαδικασία του να δώσεις 2η φορά πανελλήνιες.

 

Επόμενο ραντεβού λοιπόν τη γνωστή περίοδο - τέλος Αυγούστου, για την ανακοίνωση των βάσεων. Μέχρι τότε, καλό καλοκαίρι και καλή επιτυχία όταν έρθει η ώρα. :)

 

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

Όχι στη Ρώμη! Δε θέλω Ρώμη! :015annoyed:

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

Unicorn άσε τους γονείς απ'έξω. Κοίτα να περάσεις κάπου που θέλεις εσύ και να βάλεις στόχους για πράγματα που εσύ θέλεις.

Τώρα εάν περάσεις σε κάποια σχολή που δε σε ικανοποιεί ξαναπροσπάθησε αλλά κάνε εγγραφή και δες πως είναι τα πράγματα.

(και εγώ είχα περάσει σε σχολή που δε με είχε πολυικανοποιήσει αλλά τελικά μια χαρούλααααα έκατσε!! :cheerful: )

 

(και όσον αφορά την προεκλογική περίοδο, συμφωνώ με το Johnny.. Πολλά κάνουν όλοι για να πάρουν ψήφους.)

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν είπε ότι οι εξετάσεις είναι εύκολες. Προσωπικά αποκηρύσσω τον συγκεκριμένο τρόπο επιλογής των φοιτητών, όπως και τους προηγούμενους.

 

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες γενικότερα. Το θέμα είναι ότι αν σκέφτεσαι τους γονείς σου σκέφτεσαι λάθος. Εσύ είσαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έκανες; Έβαλες τα δυνατά σου; Πέτυχες κάποιο προσωπικό στόχο;

 

Αν πιστεύεις πως όχι, προτείνω να ξαναδώσεις. Αν πιστεύεις πως ναι, τότε μπες στη σχολή σου, τελείωσέ τη και βρες ένα τρόπο να κάνεις αυτό που σου αρέσει καλύπτοντας ταυτόχρονα τις βιοποριστικές σου ανάγκες.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των πανελληνίων και γενικότερα του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών από το ελληνικό σχολείο είναι πολύπλοκο και εμείς που δίναμε φέτος είναι δύσκολο να το δούμε αντικειμενικά. Κρατάω για αρχή αυτό που είπες

 

Νιώθω ότι απογοήτευσα τους γονείς μου

 

αυτό είναι χαρακτηριστικό. Ας πούμε μπορεί να έλεγα όλο το χρόνο ότι τη προσπάθεια την έκανα για μένα, ότι τα αποτελέσματα συνδέονται με τη δική μου ζωή κτλ, αλλά αν δεν έγραφα καλά αντιλαμβανόμενος φυσιολογική ψυχοσυναισθηματική σύνδεση της προσπάθειας (δίνουμε εξετάσεις που λέν κάτι μανάδες) και συλλογιζόμενος τα 600ευρά που σκάγαν κάθε μήνα στα φροντηστήρια οι γονείς μου δε θα μπορούσα να τους ξεκόψω απ' αυτή τη κατάσταση. Φυσικά δύσκολα θα γυρίσει ο γονιός και θα σου το χτυπήσει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή (αλλά δεν αποκλείεται κιόλας). Δυστυχώς υπάρχουν κι αρκετές παθολογικές καταστάσεις όπου οι γονείς προβάλουν τις δικές τους επιθυμίες και επιδιώξεις στα παιδιά τους. Αυτό είναι προφανώς επιζήμιο με όποιο τρόπο κι αν γίνεται, πόσο μάλλον αν γίνεται με άσκηση ψυχολογικής βίας. Πάντως δε μπορούμε να απαντήσουμε στη τελευταία σου ερώητηση γιατί α)δε γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα και άρα μπορεί να οδηγηθούμε σε άσχετα συμπεράσματα β) είσαι πλέον αρκετά μεγάλος για να αποφασίζεις για τα σοβαρά και αυστηρώς προσωπικά θέματα μόνος σου.

 

υγ. όντως φέτος ήταν πολύ εύκολα τα θέματα, αλλά σε μερικά μαθήματα οι διορθωτές φάνηκαν υπέρ του δέοντος αυστηροί. Και από την άλλη (για το Τζώνη τα λέω που μας πουλάει μούρη) αν τα θέματα είναι εύκολα, είναι εύκολα για όλους άρα ανεβαίνουν οι βάσεις, άρα τελικά το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει. Μέχρι να βγουν οι βάσεις πάντα υπάρχει μια σχετική αγωνία (ή γι άλλους ελπίδα). Προσωπικά έγραψα αρκετά καλά, κι είμαι 1400 μόρια πάνω από τη περσυνή βάση της σχολής που θέλω οπότε μπορώ να είμαι σχετικά εφησυχασμένος, αλλά ακούγονται πολλά και καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι.

Link to comment
Share on other sites

υγ. όντως φέτος ήταν πολύ εύκολα τα θέματα, αλλά σε μερικά μαθήματα οι διορθωτές φάνηκαν υπέρ του δέοντος αυστηροί. Και από την άλλη (για το Τζώνη τα λέω που μας πουλάει μούρη) αν τα θέματα είναι εύκολα, είναι εύκολα για όλους άρα ανεβαίνουν οι βάσεις, άρα τελικά το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει.

Σωστά, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Αυτό που νοιάζει τους γονείς (ψηφοφόρους) είναι να πάνε τα παιδιά τους καλά γράφοντας καλούς βαθμούς.

Απο 'κει και πέρα δεν τους νοιάζει αν τα άλλα τα παιδιά θα γράψουν καλά ή όχι (παρ'όλο που "θα έπρεπε" να θέλουν να πάνε άσχημα τα υπόλοιπα παιδιά).

Συνεπώς, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα και γι'αυτό δεν έγραψε το παιδί μου" και στο "το παιδί μου δεν έπιασε τη σχολή που ήθελε γιατί η βάση της εκτοξεύτηκε στα ύψη". Στη μια περίπτωση ξέρει πως μπορεί να κατηγορήσει την επιτροπή επιλογής θεμάτων (που κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του υπουργείου παιδείας), τους εξεταστές κτλ... Στην άλλη περίπτωση όμως, ποιόν μπορεί να κατηγορήσει? Τους φοιτητές που έγραψαν καλά? :whistling:

 

Απο 'κει και πέρα, είναι σχεδόν αυτονόητο πως ο βαθμός ικανοποίησης τόσο των γονέων όσο και των μαθητών (που σύντομα γίνονται ενήλικες, άρα και αυτοί ψηφοφόροι) επηρεάζει άμεσα τον πολιτικό χώρο, δημιουργώντας δυσαρέσκεια ή ευχαρίστηση. Συνεπώς, πρόκειται για έναν παράγοντα που (λογικό είναι να) επηρεάζει με έμμεσο τρόπο τα θέματα των πανελληνίων. Με αυτή τη λογική, κανείς δε θα ήθελε ειδικά φέτος να έχει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, ειδικά όταν οι δημοσκοπήσεις (ψεύτικες ή μη, δεν έχει σημασία) δίνουν μια διαφορά μόλις 1% στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Θυμάμαι πως πριν δύο χρόνια, που είχε γίνει η μεγάλη η "σφαγή" όπου άφησε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές εκτός παιχνιδιού, είχε γίνει πανικός με την κατά γενική ομολογία εκθετική αύξηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων. Ακόμα και τα ΜΜΕ τότε άφηναν αιχμές κατά της κυβέρνησης για διάφορα συμφέροντα πίσω από τη μεγάλη δυσκολία των θεμάτων (χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το αν ήταν κατευθυνόμενα ή όχι).

Και όταν έχουμε να κάνουμε με ποσοστά της τάξης του 90% των γραπτών στα μαθηματικά κατεύθυνσης κάτω από τη βάση (το υπουργείο επισήμως δίνει μικρότερο νούμερο φυσικά - καθ'ότι γνωρίζει το πολιτικό κόστος ενός τέτοιου αριθμού), είναι αρκετά δεικτικό της κατάστασης.

 

Ας μη συγκρίνουμε λοιπόν τη φετινή χρονιά με τις υπόλοιπες, αλλά και ας μην παραμυθιαζόμαστε με τη δήθεν αμεροληψία και αντικειμενικότητα της επιτροπής θεμάτων των πανελληνίων. Γιατί ακόμα και αν δεχτούμε πως είναι αμερόληπτη, η εικόνα ενός γνωστού καθηγητή μαθηματικών του πανεπιστημίου Αθηνών να μπαίνει στην τάξη και να υπερηφανεύεται στους έκπληκτους φοιτητές πως "έστειλε αδιάβαστους όλους τους μαθητές με τα θέματα που έβαλε και που μέχρι και ο ίδιος δυσκολευόταν να λύσει", λέει πολλά...

 

Δε θέλω σε καμμία περίπτωση να χρωματίσω κομματικά το ζήτημα (καθώς οποιοδήποτε κόμμα θα έκανε το ίδιο), αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό.

Link to comment
Share on other sites

Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνώ. Απλά υπενθυμίζω ότι η ουσία του πράγματος παραμένει σχεδόν η ίδια. Αυτοί που ήταν να περάσουν με τον ένα τρόπο περνάν και με τον άλλο, ίσως περνάν λίγο περισσότεροι τώρα λόγω της βάσης του 10.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καταρχάς φίλε Unicorn να μην σε ενδιαφέρει καθόλου τι λένε οι φίλοι ή οι γονείς σου αλλά να να σκέφτεσαι μόνο τα δικά σου όνειρα και αυτα και μόνο αυτά να ακολουθείς.

 

Είναι συχνό λάθος αυτό της επιλογής σχολής βάση της απορρόφησης που έχει στην αγορά εργασίας.

Απλά ακου την καρδιά σου και κάνε αυτό που σου λέει.

Link to comment
Share on other sites

Πέρασα στα πολύ γρήγορα το θέμα και (συγνώμη) δεν διάβασα τι είπαν οι προηγούμενοι.

Εγώ θα μιλήσω εκ πείρας.

Φέτος έδωσα 2η φορά Πανελλήνιες. Μόνο ικανοποιημένη δεν μπορείς να με πεις από το αποτέλεσμα. Αλλά πέρασα μια πολύ δύσκολη (ψυχολογικά) χρονιά στην οποία όμως έμαθα τα όρια μου και κατάλαβα κάποια πράγματα...

 

Σε καμία περίπτωση μην θεωρείς ότι απογοήτευσες τους γύρω σου. Η ουσία δεν είναι η σχολή που θα περάσεις... η ουσία είναι τα εφόδια που σου δίνει η σχολή για να μάθεις να σκέφτεσαι και να έχεις γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα... Το χαρτί που θα πάρεις από την σχολή είναι μια κόλα Α4 που θα λέει ότι κατάφερες και επιβίωσες του σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος και τώρα μπορείς να πάρεις αυτό το χαρτί να το κολλήσεις και στον τοίχο να το έχεις να το χαίρεσαι... (πίκρα...)

 

Πολλές φορές μέσα στην χρονιά αναρωτήθηκα γιατί ξαναέδωσα... Αυτό που μου έλειπε περισσότερο ήταν οι φίλοι μου και είχα την δυνατότητα να είμαι μαζί τους αφού η σχολή στην οποία είχα περάσει ήταν στην ίδια πολή... Δεν πήγα. (Γράφτηκα για να έχω εξασφαλισμένα τα νώτα μου, αλλά δεν πήγα)

 

Μέσα στην χρονιά κατάλαβα τι με έκανε να ξαναδώσω. Ήθελα να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου. Να μπορώ να πω στο μέλλον (σε μένα και σε κανέναν αλλό) ότι εγώ προσπάθησα... Δεν κατέθεσα τα όπλα, ούτε συμβιβάστικα με κάτι που δεν με ικανοποιεί. Πάλεψα με το γ*** το σύστημα....

 

Δεν νίκησα... το ξέρω ότι δεν νίκησα. Αλλά δεν έχασα : )

Αυτό με ικανοποιεί τώρα. Όχι το αποτέλεσμα, ούτε η σχολή που έπιασα φέτος (αν και μου ανοίγει περισσότερες πόρτες για τα όνειρά μου). Βαθιά μέσα μου όμως νιώθω περήφανη που προσπέρασα την δυνατότητα της πρόσκαιρης διασκέδασης και πολέμησα για τα όνειρά μου.

 

Ένα ξέρω μετά από αυτή τη μάχη... Έχω πολύ περισσότερες να δώσω, αλλά και περισσότερη πίστη στον εαυτό μου ότι από δω και πέρα θα νικάω ;)

 

Καλή τύχη σε ότι αποφασίσεις

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι,

Το πρώτο σοκ το ξεπέρασα. Ναι, είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή να πώ ότι πολέμησα.Ο άνεμος μου στάθηκε ευνοϊκός.

Κατάλαβα ότι τελικά δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά η συναισθηματική ωρίμανση. Μαριλένα έχεις δίκιο, το θέμα είναι τα ψυχολογικά

εμπόδια και τα στάδια αυτοκριτικής, αυτιελέγχου και αυτοανάλυσης. Ναι ήταν μια δύσκολη χρονιά όχι από θέμα εξετάσεων αλλά

αντιμετώπισεις του ίδιου μου του ευατού.

Τώρα νιώθω καλά, γιατί ξέρω ότι πάλεψα σε πολλά μαθήματα μόνος μου(χωρίς φροντιστήρια (εκτος από τα μαθηματικά και την έκθεση) Και τώρα θα χαρ'ω το καλοκαίρι μου και το ίδιο ελπίζω για εσάς. Πιθανότατα περνάω Αθήνα

 

 

Με αγάπη,

Shadowcat

Link to comment
Share on other sites

Shadowcat, ειλικρινά χαίρομαι που ξεπέρασες το αρχικό σοκ.

 

Να σου πω τι θυμάμαι εγώ από την αντίστοιχη εμπειρεία μου. Βγήκαν τα αποτελέσματα και, τι χαρά! δίπλα από το όνομά μου, φιγουράριζε το όνομα του τμήματος που ήθελα!

 

Γυρνάω σπίτι περιχαρής, καταλαβαίνετε τώρα, αλλά το μόνο που θυμάμαι, ήταν η αντίδραση μιας ρωσίδας γειτόνισας που είχαμε (πολύ καλός άνθρωπος).

 

-Συγχαρητήρια! Πέρασες εκεί που ήθελες;

-Ναι.

-Μπράβο!

(μικρή παύση)

-Κι εγώ είχα περάσει εκεί που ήθελα κάποτε... (με νόημα)

 

Τα χρόνια πέρασαν και βρέθηκα στη θέση της.

 

Σιχαίνομαι να συνεχίσω με κοινούς τόπους. Φροντίστε να χαρείτε όσο μπορείτε τα φοιτητικά σας χρόνια γιατί το μεγάλο κουπί είναι μετά.

Link to comment
Share on other sites

πάντως με τα εξοργιστηκά που ακούγονται αυτές τις ημέρες το θέμα των πανελληνίων πέρνει άλλες διαστάσεις. Η αναξιοπιστία σε συνδιασμό με την ακαταληλότητα δημιουργούν μια εντελώς επιτακτική ανάγκη για άμεσες αλλαγές.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
πάντως με τα εξοργιστηκά που ακούγονται αυτές τις ημέρες το θέμα των πανελληνίων πέρνει άλλες διαστάσεις. Η αναξιοπιστία σε συνδιασμό με την ακαταληλότητα δημιουργούν μια εντελώς επιτακτική ανάγκη για άμεσες αλλαγές.

 

Ακριβώς αλλά δεν είναι κανένας αρμόδιος ή να έχει τσαμπουκά αλλά και όραμα για κάτι καινούργιο για να τις πάρει επιτέλους και κατά επέκταση να τις εφαρμόσει κιόλας. Βλέπουμε λοιπόν οτι οδεύουμε σε ένα δρόμο χωρίς ουσία και χωρίς μέλλον. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε όλο αυτό.......

Edited by Albus
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...