Jump to content

ΣΤΙΓΜΑΤΑ


 Share

Recommended Posts

Υπάρχει σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας: http://www.geocities.com/artofwise/Stigmata.html

 

Ρίξε μια ματιά και μετά έλα να το συζητήσουμε, γιατί σηκώνει πολύ κουβέντα το θέμα.

 

Όσο για την ταινία... Την έχω δει, είναι αρκετά ευχάριστη, αλλά έχει μπόλικα λαθάκια.

Link to comment
Share on other sites

tigerrr, δεν είναι τόσο πολλές, μάλλον μέτριες θα έλεγα :shy2:

Απλά ο χώρος μ΄ ενδιαφέρει κοντά 2 δεκαετίες τώρα και επειδή ισχύει το άμα ψάχνεις βρίσκεις, όσο περισσότερο καιρό έχεις που ψάχνεις, ε, σιγά-σιγά είναι και περισσότερα αυτά που βρίσκεις!

Υπάρχουν όμως άνθρωποι (και μέλη μας εδώ :cheerful: ) που γνωρίζουν πολύ περισσότερα και σε μεγαλύτερο βάθος!

 

Η κυρίως πηγή μου ήταν και είναι ο πατέρας μου και παλαιότερα οι γιαγιάδες μου...

Μετά πάμε σε βιβλία και περιοδικά του είδους και φυσικά σε προσωπικές προσπάθειες, εμπειρίες και μπόλικες... γκάφες! :shy2: (όσον αφορά την πρακτική φυσικά).

Αλλά πάντα πίστευα και πιστεύω πως οι πλουσιότερες πηγές είναι οι άνθρωποι! Όσα έχω μάθει και βρει από συζητήσεις, δεν έχω βρει πουθενά αλλού! Η άποψή μου είναι πως ο μεγαλύτερος και πλέον αξιόλογος πλούτος γνώσεων προέρχεται από συζητήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, με τις όσο το δυνατόν περισσότερο αντίθετες απόψεις ο ένας από τον άλλο και από τον πλέον απλό κι απαίδευτο άνθρωπο, έως τον επιστήμονα με τα δεκάδες "παπύρια"!

Δεν υποτιμώ καθόλου τα βιβλία, ίσα-ίσα! Είναι αναμφισβήτητα σημαντικότατη πηγή γνώσης. Αλλά τα βιβλία σπάνια σου μεταδίδουν την προσωπική "χροιά", την εμπειρία και κυρίως την "άλλη γνώμη"...

Βλέπεις, ο μεταφυσικός χώρος δεν είναι μαθηματικά ή χημεία, που τα πράματα "έτσι είναι κι άλλο δεν έχει". Είναι πιο "ρευστός" και χωράει πολλές απόψεις (σαν σύνολο αναφέρομαι κι όχι σε κάποια συγκεκριμμένα του θέματα που πράγματι "έτσι είναι κι άλλο δεν έχει"! )

 

Αυτά...

 

Να επιστρέψουμε τώρα στα Στίγματα; :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

ΛΟΙΠΟΝ,ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥΣ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δεν πιστεύω να είναι όντως αυτό που υποστηρίζει το βατικανό, αλλά μια μέρα που έβλεπα TV πέτυχα ένα ντοκιμαντερ που όχι απλά μηλούσε για τα στίγματα αλλά έδιχνε και μία γυναίκα καθώς της συναίβενε το φενόμενο.... ήταν πολύ πιστικό μπορώ να πω.... :huh::shocked:

 

Πάντως να είναι και τελείως ψέματα όλα αυτα που λέγοντε ... δεν νομίζω

(όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά!!)

Link to comment
Share on other sites

αλλά μια μέρα που έβλεπα TV πέτυχα ένα ντοκιμαντερ που όχι απλά μηλούσε για τα στίγματα αλλά έδιχνε και μία γυναίκα καθώς της συναίβενε το φενόμενο.... ήταν πολύ πιστικό μπορώ να πω....

 

Το είχα δει αυτό το ντοκυμαντέρ που λες (λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν ήταν, αν θυμάμαι καλά; )

Παρ΄ όλο που πιστεύω στην δύναμη της πίστης (κι επομένως και στα Στίγματα) η συγκεκριμμένη κυριούλα στο ντοκυμαντέρ δεν μ΄ έπισε. Πρόσεξες τις υποτιθέμενες πληγές; μόνο πληγές δεν ήταν. Εγώ το μόνο που είδα ήταν λίγο ξεραμένο αίμα πάνω στο δέρμα της, χωρίς να υπάρχει πληγή. Γενικά μου φάνηκε πολύ σικέ το εν λόγω ντοκυμαντέρ. Αν μάλιστα σκεφτούμε πως οι περισσότεροι απ΄ όσους εμφάνισαν στίγματα στο παρελθόν, είχαν μόνιμα τις πληγές, που πότε αιμοραγούσαν και πότε ήταν κλειστές, τότε η κυριούλα του ντοκυμαντέρ φαίνεται ακόμα πιο ψεύτικη.

Link to comment
Share on other sites

Η υπόθεση με τα στίγματα είναι καλό παράδειγμα περίπτωσης δημιουργίας θέματος από το τίποτα - ή το σχεδόν τίποτα...

Η υπόθεση με τα στίγματα μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά με κάτι που έγραψε ο απ. Παύλος και υπάρχει σήμερα στην Καινή Διαθήκη:

"...Του λοιπού κανείς ας μη με κουράζει. Γιατί εγώ βαστάζω τα στίγματα του Ιησού στο σώμα μου." (επιστολή προς Γαλάτες κεφ. 6 στιχ. 17)

Το πως βρέθηκαν αυτά τα "στίγματα" στο σώμα του δεν το λέει εκεί αλλά από διηγήσεις στις Πράξεις και το παρακάτω από μια άλλη επιστολή συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα "στίγματα" για τα οποία μιλάει δεν είναι κάτι το υπερφυσικό που εμφανίστηκε χωρίς φανερά αίτια αλλά φυσικά αποτελέσματα των κακουχιών που περνούσε: "...σε κόπους περισσότερο, σε φυλακές περισσότερο, σε χτυπήματα υπερβολικά περισσότερο, σε θανάτους πολλές φορές. Από τους Ιουδαίους έλαβα πέντε φορές σαράντα παρά μία μαστιγώσεις, τρεις φορές ραβδίστηκα, μια φορά λιθοβολήθηκα, τρεις φορές ναυάγησα, ένα μερόνυχτο έχω κάνει στο βυθό. Σε οδοιπορίες πολλές φορές, σε κινδύνους ποταμών, σε κινδύνους ληστών, σε κινδύνους από το γένος μου, σε κινδύνους από τους εθνικούς, σε κινδύνους στην πόλη, σε κινδύνους στην ερημιά, σε κινδύνους στη θάλασσα, σε κινδύνους μεταξύ ψευδάδελφων, με κόπο και με μόχθο, σε αγρυπνίες πολλές φορές, με πείνα και με δίψα, με νηστείες πολλές φορές, με ψύχος και με γυμνότητα. Εκτός των άλλων, η επίβλεψή μου η καθημερινή, η μέριμνα για όλες τις εκκλησίες. Ποιος ασθενεί και δεν ασθενώ; Ποιος σκανδαλίζεται και εγώ δεν καίομαι;" (προς Κορινθίους Β' κεφ. 11 στιχ. 23 και εξής). Αυτά γύρω στο 50-60 μ.Χ. (1ος αιώνας).

Από εκείνη την αναφορά της Καινής Διαθήκης που μιλά για "στίγματα του Ιησού" πέρασαν πάνω από 1000 χρόνια μέχρι να εμφανιστούν στην εκκλησιαστική ιστορία τα "Στίγματα" με την σημερινή θρησκευτική έννοια (στον Φραγκίσκο της Ασίζης τον 12ο αιώνα - και όχι τον 2ο που αναφέρει το κείμενο πιο κάτω, τυπογραφικό λάθος θα είναι). Και πάνω από 1300 χρόνια μέχρι να θεωρηθεί το γεγονός ως κάτι το αξιοσημείωτο και θαυμαστό με "νόημα" θρησκευτικό ή θεολογικό(με την Αγ. Αικατερίνη της Σιένα - 14ος αι.

Αυτό δείχνει πρώτα απ' όλα ότι το θέμα είναι μάλλον άσχετο με την ουσιά του χριστιανισμού ή της εκκλησίας (τι κάνανε 1000-1300 χρόνια χωρίς αυτό;) αλλά πρόκειται για κάτι το διαφορετικό.

Είναι άραγε ένα θρησκευτικό φαινόμενο που ξεπήδησε από την αμάθεια και τον θρησκευτικό φανατισμό του μοναχισμού της Ιταλίας του Μεσαίωνα; (αν δει κανείς τα ονόματα των "αγίων" με στίγματα θα δει κυρίως Ιταλικά ονόματα, ανδρών και γυναινών που ήταν μοναχοί).

Σε μεγάλο βαθμό αυτό πρέπει να ισχύει αλλά όχι εντελώς.

Τα σημάδια πάνω στο σώμα με κάποιο μεταφυσικό νόημα δεν ήταν άγνωστα από την προϊστορική εποχή (όπως τα τατουάζ και τα στίγματα των Σαμάνων, με την ευκαιρία "στίγματα" είναι η αρχαιοελληνική λέξη για τη 'διακόσμηση σώματος", τα τατουάζ των Σαμάνων). Τέτοια αναφέρονται και σε σχέση με Έλληνες μάγους-φιλόσοφους (π.χ. Επιμενίδης) αλλά και σε σχέση με της Μυστηριακές λατρείες, του Απόλλωνα, τη Διονυσιακή λατρεία του Διόνυσου-Ζαγρέα (αυτοτραυματισμοί κατά την φρενίτιδα, αυτοακρωτηριασμοί) και τον Ορφισμό. Σε πολλές περιπτώσεις γινόταν με φυσικό τρόπο, άλλοτε ήταν από γέννησης (οπότε "σήμαιναν" "κάτι"), άλλοτε εσκεμμένα (αυτοτραυματισμοί) κι άλλοτε όπως τα "Στίγματα" που συζητάμε εμφανιζόταν "σαν από μόνα τους" αλλά σχεδόν πάντα σ' αυτή την περίπτωση συνδεδεμένα με "εκστατικά" φαινόμενα. Εδώ πρέπει να βρίσκεται και η λύση του μυστηρίου. Το ότι αυτά εμφανιζόταν μετά από εκστατικά φαινόμενα.

Φαίνεται ότι οι μοναχοί και μοναχές της Ιταλίας του μεσαίωνα "σκόνταψαν" κατά λάθος σε κάποιες παλιές και ξεχασμένες τεχνικές "έκστασης" άσχετες με τον χριστιανισμό (άλλοστε και ο μοναχισμός που επιδιώκει "φώτιση" δεν είναι ξένος προς την έκσταση) οι οποίες μέσα από την θρησκευτική υποβολή ή την αυθυποβολή (αλλά και μη-συνειδητή δράση) να προξενούν την "άνευ λόγου" εμφάνηση "Στιγμάτων". Οι θρησκόληπτοι - αλλά άσχετοι - μοναχοί που τα είδαν δεν ήξεραν που αλλού να τα αποδώσουν παρά σε κάποια υπερφυσική αιτία της θρησκείας κι έτσι δημιουργήθηκε ο σχετικός "θόρυβος".

Έτσι λοιπόν τα "Στίγματα" υπάρχουν (σε θρησκευτικό πλαίσιο) σε δύο παραλλαγές. Μια είναι τα σημάδια όταν κάποιος φάει ξύλο (Ιησούς, Παύλος και πολλοί, πολλοί άλλοι για δίκαιους και άδικους λόγους), και μία όταν προξενούνται από εκστατικές καταστάσεις.

 

http://www.geocities.com/artofwise/Stigmata.html

Τα Γεγονότα

Η πρώτη που εμφάνισε τις πληγές των στιγμάτων χωρίς κανένα προφανές αίτιο υπήρξε η Αγία Αικατερίνη της Σιένα, η οποία προσευχήθηκε να γίνουν η πληγές της αόρατες και η προσευχή της μετά από αρκετό καιρό εισακούστηκε, αλλά ο πόνος των τραυμάτων παρέμενε αμείωτος. Η Αγία Αικατερίνη της Σιένας όμως δεν ήταν η πρώτη που εμφάνισε τις πληγές. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του φαινομένου υπήρξε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., στο σώμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Περίπτωση όμως που συζητήθηκε πολύ και αμφισβητήθηκε ακόμα περισσότερο μιας και δεν υπήρξε αρκετά πειστική μαρτυρία ότι οι πληγές εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν χωρίς προφανές λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Νεφέλη ναι αυτο που λες ότι δεν ειχε είχε προηγούμενες πληγες ειναι αληθεια...αλλα για το ξεραμενο αιμα ... δεν θυμαμαι κατι τετοιο.

 

Τεσπα "η μαγεια της TV"....

 

Τελικά τα στίγματα εκτος από τους καθολικούς τα αποδέχετε κανένας άλλος, (ως γεγονος αποδεδιγενο) ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Guest Morning Mist Faery

Εγω παντως πιστευω πως εχουν λεχθει τοσα ψεματα απο τοτε που πεθανε ο Χριστος που εχουμε χασει την μπαλα γενικοτερα. Εκτοτε ολες οι αληθειες διαστρεβλωνονται αναλογα με τις αναγκες του εκαστοτε ιερατειου, οποτε εχω παψει να ασχολουμε. Την πραγματικη αληθεια ποτε δεν προκειτε να την μαθουμε. Χαρισματικες προσωπικοτητες, με ιδαιτερες ικανοτητες σιγουρα υπαρχουν, αλλα το κακο ειναι οτι αυτοι που εχουν την δυναμη εχουν και τα "μεσα".

 

:yuk: :004wirchy4:

Link to comment
Share on other sites

Την αληθεια για την ζωη θα την μαθουμε μονο στο τελος μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν είμαι Χριστιανή, για την ακρίβεια δεν πιστεύω στην ύπαρξη θεών, και θεωρώ το όλο θέμα υπερβολικό.

Παρεπιπτώντως έχω δει κι εγώ την ταινία και τη βρίκα ψιλογελοία από θέμα πλοκής. :rolleyes:

Γενικά για το θέμα των στιγμάτων, πιστεύοντας στη δύναμη του μυαλού του ανθρώπου, υποθέτω πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, προκαλλούν οι ίδιοι τα τραύματά τους για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω. Ίσως από την υπερβολική τους πίστη στον θεάνθρωπο, γιατί όταν πιστεύεις σε κάτι με όλο σου το είναι, είσαι ικανός για τα πάντα! Πάρτε παράδειγμα τον λαό μιας χώρας (διστυχώς δεν θυμάμαι πιας) που μια φορά το χρόνο έχουν ως έθιμο την αναπαράσταση των παθών και βγαίνουν στο δρόμο και μαστιγώνονται και κάποιοι από αυτούς σταυρώνονται πραγματικά, ως ένδειξη πίστης.

(Ορίστε που οδηγεί ο φανατισμός των αμμόρφωτων! Και τι κάνει η εκκλησία για να σταματήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση? Τίποτα! Μήπως τους συμφέρει κατά κάποιο τρόπο?)

Ξέφυγα λίγο, αλλα τουλάχιστον είπα και τη γνώμη μου!

:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...