Jump to content

Η μάγισσα του πορτομπέλο


 Share

Recommended Posts

Δεν μπορώ να είμαι τόσο αντικειμενικός με το όλο θέμα γι' αυτό παρακαλώ όσους το διάβασαν να παραθέσουν τις απόψεις τους...

Πρόκειται για τον πασίγνωστο συγγραφέα, που κάθε φορά επικαλείται ότι ανακάλυψε μιαν όψη της αλήθειας και την

πλασάρει (πουλάει) ανά το παγκόσμιο...

Τώρα όσον αφορά το βιβλίο, είναι μεν διαφορετικό από τα άλλα, αλλά και ενοχλητικό ταυτόχρονα.

Το βρήκα απλό στην κατανόηση, αλλά ο τρόπος που καταπιάνεται με τέτοια θέματα είναι από ξεκαρδιστικός μέχρι αποτρόπαιος.

Δεν διαφωνώ στην αποκάλυψη κάποιου είδους μαγικής αλήθειας ή σοφίας, αλλά βάζοντας μέσα σ' ένα παραμύθι τις λέξεις trance, AGHIA SOPHIA, withcraft, πρέπει να τα τιμάς με τον τρόπο γραφής σου και τη δομή του κειμένου σου. Όχι να τα κακοποιείς. Επίσης δεν πιστεύω ποτέ ο ίδιος να καταπιάστηκε σοβαρά με αυτά τα θέματα, συλλέκτης εμπειριών μου φαίνεται να είναι, γιατί αν πραγματικά, υπήρξε ποτέ σε κατάσταση 'τρανς' ο ίδιος, δεν θα έμπαινε στον κόπο να αποκαλύψει ή μέσα από τον μύθο να 'γαλουχίσει' τους τρελούς ανά το παγκόσμιο αναγνώστες του με τις αλήθειες που ανακάλυψε...

Νομίζω ότι απλά βρήκε τον τρόπο να πουλά! Συγχωρέστε μου την αθυροστομία. Αλλά να λένε στο τέλος κάθε εξωφύλλου του: Inspires Nations?????????????????????????????????? Δεν είναι ΥΠΟΠΤΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; :censored: :censored: :censored:

Δεν θα ήταν καλύτερα να έλεγαν: PUT A SPELL ON NATIONS????????????????????????????

:headb:

Link to comment
Share on other sites

To διαβασα και εγω προσφατα και μπορω να πω οτι ενω με κρατησε σε αγωνια καθ'ολη την διαρκεια,ο Κοελιο φαινεται πως

εχει προβλημα με τα endings γιατι στο τελος αρχισα να ξυνω το κεφαλι μου.

Ισως ναι βρηκε τον τροπο να πουλα

Το ιδιο επαθα και με τον "Διαβολο και την δεσποινιδα Πριμ"...ολα καλα αλλα το τελος...ηταν καπως

Πιστευω οτι ο επιλογος σε ενα βιβλιο και ειδικα σε ενα μυθιστορημα ειναι αυτο που μενει και το οτι δεν ειναι καλος σημαινει οτι ειναι πολυ πιθανον να ασχοληθηκε επιφανειακα με το θεμα ο συγραφεας.

Τωρα αν κακοποιησε καποιους ορους που ανεφερες τουλαχιστον με τα δικα μου ματια δεν το ειδα ετσι

Σιγουρα δεν μπορω να τον συγκρινω στις μερες του Αλχημιστη και του Εγχειριδιου του πολεμιστη του Φωτος.....απεχει ετη φωτος ^_^

Edited by Αrtzuna
Link to comment
Share on other sites

Το εν λόγω βιβλίο το διαβάζω αυτές τις μέρες. Για την ακρίβεια, είμαι αυτή τη στιγμή περίπου στο ένα τρίτο του βιβλίου, οπότε μάλλον είναι ακόμα λίγο πρόωρο για μένα να εκφράζω άποψη.

Μέχρι στιγμής, αυτό που λαμβάνω από το βιβλίο είναι οι προβληματισμοί, αναζητήσεις και ανησυχίες της κεντρικής ηρωίδας -μιας αναμφίβολα ενδιαφέρουσας προσωπικότητας, αν και κομματάκι... ανισσόροπης- και πως αυτές επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τους γύρω της. Μέχρι τώρα, αισθάνομαι ότι όλ? αυτά που συναντά και μαθαίνει έρχονται σε ?δεύτερη μοίρα? -το κεντρικό θέμα είναι ο ψυχισμός της και πως αυτός εκδηλώνεται, όχι το τι μαθαίνει από εδώ και κει. Γι? αυτό, θεωρώ ότι εμφανίζονται σοβαροί όροι όπως ?έκσταση?, ?μαγεία? κλπ με τέτοια ελαφρότητα διότι τους προσεγγίζει μέσω του ψυχισμού της ηρωίδας, η οποία ασυναίσθητα όντως τους προσεγγίζει με ελαφρότητα, μιας και δεν είναι αυτοί ο πραγματικός της στόχος. Η Αθηνά αναζητά την ευτυχία και την πλήρωση, όχι την σοφία...

 

Τέλος πάντων, ας μην το αναλύσω περισσότερο διότι όπως προείπα είναι λίγο πρόωρο για μένα να βγάζω συμπεράσματα. Θα επανέλθω όταν ολοκληρώσω το βιβλίο. :)

 

 

 

 

Υ.Γ. - Πάντως, πράγματι ο Κοέλο έχει θέμα με τους επιλόγους του... Μια ζωή με ?χαλάει? το τέλος στα βιβλία του :( .

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, όπως με τα περισσότερα βιβλία (και κυρίως όταν πρόκειται για Κοέλιο), έστω και μια πρόταση να σου μείνει και να σε κάνει να σκεφτείς κάποια πράγματα βαθύτερα, πρέπει να είσαι ευτυχισμένος...!

 

Η Μάγισσα του Πορτομπέλο, μπορεί να είχε "ξενέρωτο" τέλος και να χρησιμοποίησε "ξενέρωτες" λέξεις (μπορώ να πώ ότι κι εμένα η "Αγία Σοφία" δεν μου έκανε και πολύ... Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο όνομα για τον "Ανώτερο Εαυτό" της Αθηνάς) αλλά μίλησε για κάποιες έννοιες και θέματα που προσωπικά ήθελα να να αρχίσει ο υπόλοιπος κόσμος που δεν γνωρίζει να εξοικειώνεται με αυτές... (Για αυτούς που το διάβασαν νομίζω πως θα συμφωνησετε πως όσα έλεγε η Έντα δεν ήταν και τόσο έξω από τα δικά μας νερά... :smilewink: )

 

Αυτό συμβαίνει με όλα τα βιβλία του Κοέλιο... Πάντα έχει να σου δώσει κάτι που θα σε βάλει σε σκέψεις, οπότε ας μην είμαστε και τελείως αχάριστοι!

 

Initiate, προσωπικά δεν με "χάλασε" καθόλου που κάποιος προσπάθησε μέσα από ένα μυθιστόρημα να "αποκαλύψει" στο πιο ευρύ κοινό κάποια από τα πραγματικά χαρακτηριστικά της Μαγείας...

Εξάλλου, αυτό δεν προσπαθούμε βρε παιδιά τόσο καιρό...?

 

:)

Link to comment
Share on other sites

είναι ο ψυχισμός της και πως αυτός εκδηλώνεται
σύμφωνι... έχει την προσέγγιση μικρού παιδιού θα συμπλήρωνα.. Νεφέλη είσαι πιο "μαλακή" με την κριτική σου

 

Εξάλλου, αυτό δεν προσπαθούμε βρε παιδιά τόσο καιρό

δεν διαφωνώ στο να έχουν όλοι πρόσβαση σ' αυτό τον κόσμο! Ούτε τελικά χαλάστικα με την ιδέα της μεταβίβασης μέσω μυθιστορίματος.. Ίσως όμως να με ενοχλεί σε πιο .. καθολικό επίπεδο το γεγονός ότι όλοι δύνανται να μάθουν, αλλά υπάρχουν κάποιοι (οι μάζα;;;) εκεί έξω που ενώ έχει τη δυνατότητα να 'φωτιστεί' την πετά γιατί θεωρείται κοινώς διαταραχή! Διαβάζουν το βιβλίο μ' ένα θαυμασμό αλλά είναι για την στιγμιαία ευχαρίστιση.. Θα το σεβόμουν περισσότερο αν ήταν ένα εγχειρίδιο αφιερομένο μάλιστα στη Θεά, πια άλλη;;

"Ανώτερο Εαυτό"
και μ' αυτό συμφωνούμε, γιατί είναι μ' αυτό που ενωνόμαστε, όχι με κάτι που είναι έξω από εμάς.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τσα!

 

Λοιπόν, την μάγισσα του Πόρτομπέλο την διάβασα πρόσφατα και ευχαριστώ την φίλη μου που μου το έκανε δώρο!!! Και θα της το δώσω να το διαβάσει γιατί ενώ δεν το έχει αγοράσει ή ίδια για τον εαυτό της, έχει την κακιά συνήθεια να σκέφτεται πρώτα τους άλλους. (Ακούς καλέ εσύ;)

 

Η άποψή μου επ΄αυτού. Το βιβλίο είναι πρωτότυπο στην δομή του, και εξηγούμαι : κατ΄αρχήν ο Κοέλιο βάζει τον περίγυρό της να περιγράψει την Αθηνά και τα κατορθώματά της. Μέσα από αυτούς βγαίνουν και οι επιθυμίες της και όχι μέσω της ίδιας. Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Και το τέλος του ... μιά χαρά ήταν!!!

 

Έχοντας διαβάσει και τον Αλχημιστή, να σας πω πως δεν μπορώ να συγκρίνω δύο τελείως ανόμοια θέματα. Ο Αλχημιστής σου δίνει αρχές (ναι τολμώ να το πω και έτσι) και τόλμη για να ζήσουμε ο καθένας το όνειρό του. Είναι τέλειο για εφήβους Η μάγισσα του Πορτομπέλο δεν φιλοδοξεί να δώσει αρχές αλλά τρόπους ανάτασης του Ανώτερου Εαυτού μας. Απεύθύνεται σε πιο μεγάλους στην ηλικία.

 

Αυτό νομίζω.

 

Πάντως το βιβλίο όποιος δεν το διάβασε, ας σπεύσει, διότι είναι πολύ καλό!

 

Ρε παιδιά ... ο Μάγος του Κοέλιο ... τι λέει;

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το βιβλίο όποιος δεν το διάβασε, ας σπεύσει, διότι είναι πολύ καλό!

 

Ρε παιδιά ... ο Μάγος του Κοέλιο ... τι λέει;

.

 

 

1ον, την μάγισσα δεν την διάβασα ακόμα, απλά γιατί από όσα άκουσα για το Ζαχίρ είπα να το αφήσω.

2ον, ο Αλχημιστής δεν έχει σχέση με κανένα από τα άλλα βιβλία του, (όσα έχω διαβάσει.) αλλά έχω την εντύπωση οτί ο Κοέλο απλά επαναλαμβάνει κάποια μηνύματα σε όλα του τα βιβλία, διάβασα πρόσφατα τον Μάγο και.... μου άρεσε, είναι η αρχή του όλου ταξιδιού. το συστήνω πριν από τα υπόλοιπα.

χτες τελείωσα το "By the river Piedra i sat down and wept" δεν θυμάμαι την ελληνική του μετάφραση κατα λέξη, έτσι και αλλιώς το διάβασα στα αγγλικά, και μου έδωσε πολλά από όσα υπήρχαν και στο "Η Βερόνικα απόφασίζει να πεθάνει" όπως μου θύμησε και τον Αλχημιστή.

 

Δεν ξέρω για το αν εμπνέει έθνη και ανθρώπους, ξέρω ότι μου έχουν μείνει πράγματα από όσα έχω διαβάσει. θα κοιτάξω και την μάγισσα και θα σας πω... ( :063laugh: συνονόματη είναι...κάτι θα λέει... :063laugh: )

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως πρόσφατα διάβασα τον μάγο και μου άρεσε αρκετά δεν ξέρω τι λέτε αλλά μου έδωσε κάποια εφόδια..........(καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εκφράσω καλύτερα).

Όσων αφορά την μάγισσα δεν το διάβασα ακόμα αλλά θα το παραγγήλω με την πρώτη ευκαιρία. :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

θα κοιτάξω και την μάγισσα και θα σας πω... ( :063laugh: συνονόματη είναι...κάτι θα λέει... :063laugh: )

 

 

:lol::lol::lol::lol:

 

Ε, δεν νομίζω να εμπνέει έθνη ... αυτό ο Γκουεβάρα το έκανε και πάει ... τέλος!

 

Πάντως τον μάγο θα τον πάρω, διαισθάνομαι πως είναι καλός. Το πολύ-πολύ να πετάξω 20 ευρώ ... :)

Link to comment
Share on other sites

:lol::lol::lol::lol:

 

Ε, δεν νομίζω να εμπνέει έθνη ... αυτό ο Γκουεβάρα το έκανε και πάει ... τέλος!

 

Πάντως τον μάγο θα τον πάρω, διαισθάνομαι πως είναι καλός. Το πολύ-πολύ να πετάξω 20 ευρώ ... :)

 

 

αν όμως δεν μας άφηνε τότε ίσως να κατέληγε σαν τον Κάστρο τώρα... κάποιες φορές χρειάζεται η ανάμνηση για να εμπνευστούνβ άνθρωποι...

 

δεν θα τα πετάξεις... αυτό είναι το μόνο σίγουρο... θα πάνε για καλό σκοπό.... να βγάλει κανένα ευρώ και ο συγγραφέας.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καταρχάς η μάγισσα του πορτομπέλο αναφέρεται ως βιογραφία. στις ξένες κριτικές αναφέρουν πως πρόκειται για αληθινή ιστορία. δεν με ξενέρωσε καθόλου το τέλος, όπως και σε κανένα του βιβλίο. ένα τέλος με ξενερώνει όταν είναι αναμενόμενο. αλλά δεν ήταν. αν δεν το κρίνουμε σαν μία φανταστική αλλά μια πραγματική ιστορία, συμβαίνει το λογικό. πολλοί άνθρωποι να μιλάνε για το ίδιο άτομο και να έχουν εκλάβει αλλιώς το τι έκανε και το πως αισθανόντουσαν. η Έντα, η Άντρεα και η μητέρα της την περιγράφουν τελείως διαφορετική. φταίει καθαρά η αντίληψη του καθένα. η Αθηνά είναι ανθρώπινος χαρακτήρας. κανείς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με ένα επίθετο. Δεν είναι ανισορροπη σε καμμία περίπτωση. έχει όλες τις πιθανές μεταπτώσεις και ενδοιασμούς. αν δούμε το βιβλίο σαν κάτι φανταστικό, τότε θα έπρεπε να ψάξουμε τους συμβολισμούς του. την πολλαπλότητα των ανθρώπων, τη λήψη αποφάσεων και τις επιλογές, το γιατί η ζωή μας εξαρτάται από μία δουλειά κύρους και λεφτά....

 

αυτά είχα να πω....και αν το πρόσεξε κανείς "μάγισσα" του πορτομπέλο την έλεγε ο παπάς, μόνο για να την κατηγορήσει....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Δεν μπορώ να είμαι τόσο αντικειμενικός με το όλο θέμα γι' αυτό παρακαλώ όσους το διάβασαν να παραθέσουν τις απόψεις τους...

Πρόκειται για τον πασίγνωστο συγγραφέα, που κάθε φορά επικαλείται ότι ανακάλυψε μιαν όψη της αλήθειας και την

πλασάρει (πουλάει) ανά το παγκόσμιο......

Η Μάγισσα του Πορτομπέλλο

 

Το τερπνόν (πωλήσεις) μετά του ωφελίμου (???) που λένε. Γιατί όχι;

Γεια χαρά με την ευκαιρία.

Το βιβλίο το διάβασα πριν λίγους μήνες και το συνοπτικό συμπέρασμά μου είναι ότι χρησιμοποιώντας κλισέ, κοινοτυπίες και ξενέρωτα, έχει (και ξέρει) κάτι να πει, και καλώς το λέει. Έτσι κι αλλιώς...

Ακόμα και το φινάλε είναι (από άποψη πλοκής) «αναγκαστικό» - όπως και επιβάλλεται από τη λογική της γραφής.

Η «πραγματικότητά» του; Δεν ξέρω ? δεν ήξερα καν ότι προβάλλεται ως κάτι άλλο εκτός από μυθιστόρημα. Και δεν έχει και σημασία αν τα βίωσε ο ίδιος ? αφού απλά διηγείται όσα «έζησαν» άλλοι.

Η εντύπωση που μου έδωσε ήταν ότι (όπως και η JK Rowling) πήρε στοιχεία από συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα (της «?μαγικής? σκηνής» της Αγγλίας του 1985-1995) και σχετικές γνώσεις και έχτισε με αυτά την «φανταστική» ιστορία του.

 

Επί της ουσίας, για όσα λέει από τεχνικής άποψης, είναι μεγάλη ιστορία... κομμάτι κομμάτι, θα μπορούσαμε να δούμε...

 

ΥΓ. Εν μέρει, γύρω στα χρόνια που περιγράφει, τυχαίνει η περιοχή του Portobello (Notting Hill), και ο "κόσμος της μαγείας" της, να ήταν "στέκι" μου. Η εικόνα που δίνει μου είναι οικεία και πειστική, με λογικά "φανταστικά" στοιχεία χάριν πλοκής...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...