Jump to content

Αντέχεις την Ελευθερία?


Recommended Posts

Αυτή η στιγμή είναι μία και μοναδική στην ζωή ενός ανθρώπου. Και για κάθε άνθρωπο βιώνεται εντελώς διαφορετικά. Η ουσία της όμως είναι ίδια σε κάθε άνθρωπο.

 

Πολλοί νομίζουν πως ένας "φωτισμένος" άνθρωπος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Ναι, εν μέρει ναι, γιατί έχει βιώσει - από τύχη ή από εκπαίδευση - αυτήν την στιγμή. Την αμέσως επόμενη στιγμή όμως, ο άνθρωπος αυτός κάνει ότι έκανε πριν την "φώτησή" του. Αυτό που αλλάζει σ' αυτόν είναι η ποιότητα των πράξεών του. Αυτό, είναι αδύνατο να το αντιληφθεί κάποιος τρίτος. Γι' αυτό, συνέχεια μύστες έρχονται κοντά σας, αλλά δεν μπορείτε να τους διακρίνεται και να μάθετε από αυτούς. Συνέχεια Χριστοί περνούν από δίπλα σας και δεν τρέχει κάστανο. Συνέχεια Βούδες σας λένε "καλημέρα", αλλά δεν τους εντοπίζετε. Και καλώς γίνεται αυτό, γιατί αν τους βλέπατε, θα τους είχατε δολοφονήσει, θα τους είχατε σφάξει ή θα τους φυλακίζατε ή θα τους διώχνατε ή θα τους εξολοθρεύατε με κάποιον τρόπο. Και δεν θα ήσασταν εσείς που θα τους κάνατε όλα αυτά γιατί δεν θα γνωρίζατε τι θα κάνατε. Το "όπλο" θα το κρατούσε το χέρι σας αλλά την "σκανδάλη" θα την πατούσε στην ουσία η άγνοιά σας. Θυμάσαι το MATRIX ? Ένας μονάχα οργανισμός στην φύση κάνει αυτό που κάνουν οι άνθρωποι : εγκαθίστανται, τακτοποιούνται σε ένα μέρος και καταναλώνουν κάθε πόρο ενέργειας μέχρις ότου εξαντληθούν τα αποθέματα και μετακινηθούν σε κάποιο άλλο μέρος όπου θα κάνουν πάλι το ίδιο. Κι αυτός ο οργανισμός ονομάζεται ιός. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Κι όμως, ο ιός αυτός έχει κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ελευθερίας μέσα του.

 

Το θέμα λέει : "αντέχεις την ελευθερία ?". Μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθεί ο συγγραφέας του αν η ελευθερία αντέχει τον ίδιο κι όχι αυτός την ελευθερία ...

Edited by divemaster
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ο άνθρωπος γίνεται απόλυτα ελεύθερος κάθε στιγμή που πράττει ο ίδιος. Για να το καταλάβεις αυτό, θα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει να πράττεις εξ' ιδίοις, αυτοβούλως δηλ. απελευθερωμένη/ος από κάθε είδος εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα ή αλληλεπίδραση ή επίρρεια ή εμπάθεια ή προκατάληψη. Κάθε στιγμή που πράττεις με όλο σου το είναι - δηλ. κάθε στιγμή που όλα τα κέντρα σου συμμετέχουν στην πράξη αυτή - αυτή η στιγμή είναι μία στιγμή απόλυτης ελευθερίας.

 

Επίσης, ο άνθρωπος γίνεται απόλυτα ελεύθερος κάθε στιγμή που είναι. Τι σημαίνει να "είσαι", είναι αυτό που λέω παραπάνω : Συμμετοχή όλων των κέντρων ( κινητικό, νοητικό, συναισθηματικό και ενστικτώδες) σε μία πράξη που προέρχεται από τον εαυτό σου χωρίς ίχνος εξωτερικής επίδρασης. Ο άνθρωπος πράττει, αλλά σχεδόν καμία πράξη του δεν είναι δικιά του, δεν προέρχεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Όλες σχεδόν οι πράξεις του είναι επακόλουθα μιας εξωτερικής επίδρασης. Όταν μάθει να πράττει χωρίς αυτήν την επίδραση, τότε γίνεται απόλυτα ελεύθερος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθεις να διακρίνεις πότε μια πράξη σου είναι δικιά σου και πότε όχι. Στην κατάσταση που βρίσκεσαι καμία πράξη δεν είναι δικιά σου. Στην ουσία, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε από μόνη σου. Όλα γίνονται μηχανικά. Μιλάς και κινείσαι χωρίς να το θέλεις. Γράφεις, τρως και πίνεις, κολυμπάς ή κοιμάσαι, πάλι χωρίς να το θέλεις. Κάτσε ένα βράδυ και γράψε σ' ένα χαρτί τι έκανες την μέρα που πέρασε, τι έκανες που πραγματικά να το ήθελες. Θα δεις, πως τίποτε δεν θα έχεις κάνει. Όλα, όλες οι πράξεις σου έχουν μια προέλευση διάφορη του εαυτού σου. Όταν η πράξη σου έχει προέλευση τον ίδιο τον εαυτό σου, το "είναι" σου δηλ. τότε είσαι παραγματικά και απόλυτα ελεύθερη.

 

Σκέψου : το μυαλό σου (νοητικό) είναι ένα γεμάτο κουτί. Είναι γεμάτο με θεωρίες, δόγματα, πράγματα που έχεις μάθει από την οικογένεια, από τους παπάδες, από την κοινωνία, έχει μέσα λογισμούς, αριθμητικούς, σκέψεις χιλιάδες, προβλήματα, φράσεις από βιβλία, πρόσωπα, γεγονότα, μνήμες. Ένας τέτοιος άνθρωπος, όπως είσαι εσύ κι εγώ κι όλοι μας, είναι σκλάβος όλων αυτών που βρίσκονται μέσα στο μυαλό του. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των πράξεών του επηρεάζεται από όλα τούτα. Πως μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος ; Δεν μπορεί. Με τίποτε. Το πρώτο βήμα είναι να ξεχάσεις ότι ξέρεις. Ό,τι έμαθες. Να γίνεις μωρός, να μην θυμάσαι τίποτε απ' όσα έχεις μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό, σχεδόν κανένας δεν θέλει να το κάνει. Γιατί αν το κάνει, νομίζει πως θα χάσει την προσωπικότητά του. Άσε δηλ. που είναι και επικίνδυνο. Μετά, θα πρέπει να μάθεις να υπακούς. Αυτό κι αν είναι απαράδεχτο για κάποιους. Θα πρέπει να μάθεις δηλ. την υποταγή, αυτό που έλεγα παραπάνω, την σκλαβιά δηλ. να είσαι σκλάβος σε κάποιον που θα σου λέει τι να κάνεις. Αυτό για κάποιους είναι ανήκουστο. Όμως είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος αν θέλει κάποια στιγμή να πράττει μόνος του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με όλα τα κέντρα σου. Οι κινήσεις σου π.χ το κινητικό σου κέντρο, είναι μηχανικό. Πρέπει να μάθεις να αισθάνεσαι τον εαυτό σου, να τον παρατηρείς, πως κινείσαι, πως περπατάς, πως κάθεσαι, τα πάντα γύρω από το κινητικό σου κέντρο. Το ίδιο και με το συναισθηματικό. Να θυμάσαι πως ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μηχανή και ότι κάνει είναι συνεπακόλουθο εξωτερικών παραγόντων. Για να φτάσουμε να μιλάμε για θέματα όπως αυτό της ελευθερίας, της απόλυτης ελευθερίας, πρέπει πρώτα να μάθουμε να ερμηνεύουμε αυτήν την μηχανή και το πως λειτουργεί. Πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για μηχανική. Μετά, θα μπορούμε να συνεννοηθούμε πολύ καλύτερα.

 

Όταν ο άνθρωπος πράττει από μόνος του, συντελείται το θαύμα. Εκείνη την στιγμή βιώνει την μαγεία της πράξης και εισέρχεται στον κόσμο του θαυμαστού και της υπέρτατης γνώσης των πάντων. Γίνεται ελεύθερος - με την απόλυτη σημασία της λέξης - γίνεται αθάνατος, γίνεται μάγος, γίνεται μύστης, γίνεται γνώστης, γίνεται παντοδύναμος, γίνεται ό,τι θέλει και μπορεί να κάνει τα πάντα. Είναι η στιγμή του θανάτου και της ανάστασης, είναι η στιγμή του καλού και του κακού, η στιγμή που όλες οι έννοιες χάνουν την πολικότητά τους και ενοποιούνται. Μερικοί το ονομάζουν "φώτηση", άλλοι "σατόρι", άλλοι "θέωση", άλλοι κάπως διαφορετικά. Η ουσία όλων αυτών των διαφόρων χαρακτηρισμών βασίζεται στην εξ' ιδίοις πράξη με την συμμετοχή όλων των κέντρων. Αυτό είναι όλο το μυστικό. Αλλά πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να το πιστέψει.

 

 

Divemaster

 

η σκέψη σου βρίσκεται πολύ κοντά στις θεωρίες του Ουσπένσκι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διάβασα την απάντηση σου Divemaster (παρεπιπτόντως δεν ξέρω τον Ουσπένσκι που αναφέρει η Μινέρβα).

 

Πιστεύω ότι είσαι λίγο απόλυτος εκεί που λες:

 

Όλα γίνονται μηχανικά. Μιλάς και κινείσαι χωρίς να το θέλεις. Γράφεις, τρως και πίνεις, κολυμπάς ή κοιμάσαι, πάλι χωρίς να το θέλεις.

 

Για μένα όλα τα κομμάτια του εαυτού μου θεωρώ ότι ανήκουν στο "είναι" μου κι έτσι η αίσθηση της πείνας και το να φάω θεωρώ ότι είναι πηγή δικής μου απόφασης. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα για τα παραπάνω.

 

Συμφωνώ όμως με τα παρακάτω που ανέφερες:

 

το μυαλό σου (νοητικό) είναι ένα γεμάτο κουτί.Είναι γεμάτο με θεωρίες, δόγματα, πράγματα που έχεις μάθει από την οικογένεια, από τους παπάδες, από την κοινωνία, έχει μέσα λογισμούς, αριθμητικούς, σκέψεις χιλιάδες, προβλήματα, φράσεις από βιβλία, πρόσωπα, γεγονότα, μνήμες. Ένας τέτοιος άνθρωπος, όπως είσαι εσύ κι εγώ κι όλοι μας, είναι σκλάβος όλων αυτών που βρίσκονται μέσα στο μυαλό του

 

Προσωπικά, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη απάντηση, πιστεύω ότι είμαι από τους ανθρώπους που δε θα άντεχα αυτού του είδους την ελευθερία που αναφέρεις. Κάποιες αξίες που μου έχουν περάσει οι γονείς μου μού αρέσουν και ως "ελεύθερος" (με την έννοια που αναφέρθηκε παραπάνω) άνθρωπος θα έπρεπε να μην υπακούω σε αυτές. Νομίζω ότι ο απολύτως ελεύθερος άνθρωπος δεν είναι αρκετά καλός για εμένα (κι ας έχω μέσα στο μυαλό μου όλα αυτά που έχω διδαχθεί και διαβάσει). Αυτό δε θα πει ότι είμαι ικανοποιημένη από την τωρινή μου κατάσταση, αλλά σίγουρα η απόλυτη ελευθερία δεν είναι ο στόχος μου.

 

Φιλικά πάντα,

Δανάη

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...