Jump to content

Άμυνες και σκέψη εκτόνωσης....


 Share

Recommended Posts

Είναι γεγονός πως τον άνθρωπο κάθε τι απροσδιόριστο , παράξενο και μη ικανό να οριοθετηθεί απο την λογική του, προκαλεί μια αντανακλαστική άμυνα που τον οδηγεί είτε στην απόρριψη αυτού που βλέπει , είτε στην υποβάθμιση του, μέσα απο τις εμπειρίες και την τετράγωνη λογική του.

 

Με το παραπάνω σκεπτικό και αντιλαμβανόμενος πως το εδώ forum , αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το παράδοξο και το παράξενο, το ερωτηματικό για το πως κάποιοι απο εμάς είναι δεκτικοί σε κάτι απίθανο για άλλους, δημιουργείται. Είναι τόσο διαφορετικοί κάποιοι άνθρωποι σε αντίληψη ή αν θέλετε και σε ικανότητες που αντιλαμβάνονται και εκείνο που είναι πέρα απο την οπτική τους; Ή μήπως όλοι είναι ικανοί για κάτι τέτοιο , αλλά η πιθανότητα να «ξεβολευτούν» απο την καθημερινότητα τους και να μπουν στην σφάιρα της αναζήτησης , είναι το δεδομένο εδώ;

 

Ο όρος πρόβατα μήπως προήρθε απο το δεύτερο; Μήπως κάθε φορά πρέπει κάποιοι να κάνουν τα πρώτα βήματα ή ακόμα χειρότερα αυτή η ανάγκη των υπολοίπων για οδήγηση , μετατρέπεται σε «καθοδήγηση ? χειραγώγηση» απο άλλους που έχουν και την δυνατότητα να αντιληφθούν αλλά και να πράξουν διαφορετικά; Δεν είναι δα και μακριά η μαύρη περιόδος της ιστορίας, γνωστή ώς Μεσαίωνας και ειδικότερα η «Ιερή εξέταση».

 

Έχετε διαπιστώσει οι ίδιοι , κυρίως τον φόβο κάποιων όταν αναφέρονται συζητήσεις για πνευματικά , ξωτικά , αερικά... ή ακόμα χειρότερα ... δαιμόνια και ικανότητες πέρα απο την οπτική τους; Πρώτα ο φόβος, η απορία, ο πανικός και αμέσως μετά είτε έρχεται η διαδικασία του «σε αγνοώ» , είτε η διαδικασία που υποβαθμίζει πρόσωπο και λεγόμενα (δεν πιστεύω σε αυτά, ... είσαι ελαφρόμυαλος/η κτλ.). Η άμυνα του ατόμου που είναι απέναντι μας και ξεβολεύεται , αν και βαθιά μέσα του γνωρίζει οτι σίγουρα κάτι είναι εκεί έξω , πολύ πέρα απο τις δικές τους πεποιθήσεις και όρια που έχει θέσει ο ίδιος/ίδια.

 

Δεν είναι δα και λίγες οι φορές που σε παρέες θα έχουν αναφερθεί ιστορίες για τα παραπάνω και κάποιοι , είτε θα μειδιούσαν προσπαθώντας να αποτρέψουν την συζήτηση, είτε θα αγνοούσαν και θα άλλαζαν έμπρακτα το θέμα , μιας και θα αισθανόντουσαν , κυρίως «?αβολα» παρά οτι δεν είναι υπαρκτό αυτό που ακούγεται. Ειδικότερα φανταστείτε την αντίδραση τους, αν κάποιος με ικανότητες που περνάνε πέρα απο την δική τους πεποίθηση , (π.χ. τηλεπάθεια, ψιονισμό, χειραγώγηση ενέργειας, κτλ.) έκανε την εμφάνιση μπροστά τους , σε πλήρη εικόνα! Νομίζω οτι όλοι μπορούμε να φανταστούμε τον πανικό που θα επικρατούσε μέσα τους, καταρρίπτοντας ουκ ολίγα πράγματα απο την σύνθεση της προσωπικότητας τους, που έχει στηριχτεί σε δεδομένα όπως «δεν υπάρχουν αυτά», «όλα εξηγούνται λογικά» κτλ.

 

Σήμερα μέσα απο τα ΜΜΕ (κυρίως) αλλά και απο την καθημερινότητα μας, με αστείο και χαζό τρόπο (όπως είπε και ο Ierofantis εδώ σε κάποιο μήνυμα του) μας περνάνε υποσυνείδητα μηνύματα οτι όντως κάτι υπάρχει εκεί , πέρα απο την οπτική των περισσοτέρων. Μάλιστα μερικά είναι τόσο εμφανή και τόσο ορατά που εθελοντικά κάποιοι κλείνουν τα αυτιά-μάτια-στόμα (τα 3 πηθικάκια)άλλων, σε αντίδραση των όσων περνάνε στην πραγματικότητα τους , για να μην προκληθεί πανικός και καταρρεύσουν κάποιες αξίες που έχουν βασίσει προσωπικότητες... και γιατί όχι και μέρος της κοινωνίας.

 

Η μαγεία που αναφέρουμε εδώ, σίγουρα δεν έχει να κάνει με Hollywood και ανάλογες εικόνες. Έχει να κάνει όμως με την αυτογνωσία και τον χειρισμό ικανοτήτων πολύ πιο πάνω απο τις κλασσικές 5 αισθήσεις μας (αφή, όραση , ακοή, όσφρηση, γεύση) που γνωρίζουν οι περισσότεροι. Έχει να κάνει με χειρισμό του μυαλού σαν «ανοιχτό δέκτη» με «κενή βάση δεδομένων» και οχι με οριοθετήσεις που δημιουργούνται απο την καθημερινότητα μας. Στην καθημερινότητα μας , όπου εργασία αλλά και τρόπος ζωής , ελάχιστα αφήνει χρόνο για αναζητήσεις. Έτσι είναι σχεδιασμένο άλλωστε.

 

Φανταστείτε μια ζωή , όπου ο κάθε άνθρωπος είχε την προσωπική του αναζήτηση στο πως θα εξελιχθεί στην αντίληψη και στην αμφισβήτηση δοσμένων πραγμάτων , ώς δεδομένα απο άλλους. Ξαφνικά το κοπάδι των προβάτων θα γινόταν κρι-κρι και θα χανόταν στα βουνά, αφήνοντας «τσοπάνους» και «κτηνοτρόφους» χωρίς περιουσία... χωρίς εξουσία. Η αναζήτηση πραγμάτων εκτός πραγματικότητας ...ή μάλλον καθημερινότητας , είναι ενα κομμάτι της κοινωνίας που έχει μπεί στο περιθώριο. Κάθε αναζήτηση , όποιας μορφής , πρέπει να παταχθεί για να μην εγείρουν μετά τα πρόβατα αξιώσεις ελευθερίας. Για αυτό και δημιουργείται το πρώτο τείχος άμυνας που έδωσα πιο πάνω.

 

Κάθε τι παράδοξο και παράξενο και δη στον ατομικό χώρο του καθενός , είναι κάτι που δεν χωράει σε λογική .... άρα απορρίπτεται και υποβαθμίζεται. Ο μοναδικός τρόπος να θέσεις όρια και να κλείσεις με παρωπίδες τα μάτια και το μυαλό των ελεγχόμενων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις εξουσία. Αυτό μπορεί να έρχεται απο την δογματική θρησκεία, απο την πολιτική, απο την κοινωνία ή ακόμα και απο την ίδια την οικογένεια. Με αυτά μεγαλώνουμε και δημιουργούμε μόνοι μας το τείχος γύρω μας απορρίπτοντας οτιδήποτε δεν ταιριάζει σε αυτό το «Χτίσιμο». Ευτυχώς κάποιοι απο εμάς , αφήνουν και διάφορα παράθυρα ή «ανοίγματα» για να δούμε λίγο παραπέρα ,.... να βγούμε ίσως και λίγο έξω... για να δούμε όλα τα υπόλοιπα τείχη των γύρω μας που αρνούνται να μας ακούσουν ή να μας δούν απο εκεί μέσα.

 

 

 

Καλημέρα μας και μην δίνετε σημασία ... μερικές φορές το παραλήρημα είναι εκείνο που αδειάζει την ψυχή για να την επαναφορτίσει. Αυτό εκφράζει και αυτό εδώ το κείμενο. Τίποτα παραπάνω απο μια σκέψη εκτόνωσης.

 

 

 

Anor

Link to comment
Share on other sites

Τα έγραψες τόσο καλά και ολοκληρωμένα που πραγματικά έθεσες το θέμα και απάντησες ταυτόχρονα.

 

θέλω να προσθέσω ότι όλη μας η ζωή είναι ένα δόγμα. Από την στιγμή της σύλληψης, της γέννησης, της κοινωνικοποίησης μέχρι και την τελευτεία πνοή. Με το που θα υπάρξουμε σαν οντότητες, αρχίζουμε να δεχόμαστε τα πράγματα δογματικά. Την επικοινωνία, την γλώσσα, την μορφωση, την θρησκεία. το τρόπο ζωής. Τα πάντα.

 

θα έρθει, σίγουρα, η στιγμή που κάποιοι θα κάνουμε την επανάστασή μας και θα ξεκινήσουμε να αναλύουμε και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε αυτά που τόσα χρόνια έχουμε δεχθεί. Οχι τα πάντα, αλλά ένα μικρό- ελάχιστο- μηδαμινό μέρος αυτών ανάλογα με τον βαθμό αμφισβήτησης ή αναζήτησης που έχουμε. Και πιθανόν να θεωρήσουμε και τους εαυτούς μας αναζητητές, ριζοσπαστικούς ανατρεπτικούς κτλ. Προσωπικά το σκέπτομαι και εγώ αλλά γρήγορα γελάω ειρωνικά. Έίναι τόσο δυνατή η ροή του ποταμού που όχι να πάμε αντίθετα δεν μπορούμε αλλά ούτε και να μειώσουμε ταχύτητα.

 

Δυστηχώς ζούμε στα σύγχρονα κελιά μας. Το έχουμε δεχθεί πολύ όμορφα και από την άλλη μιλάμε για ελευθερία. ολη αυτή η διαδικασία πλαισίωσης και χειραγώγησης εχει αφομοιωθεί τοσο ομαλά σε σημείο που την αναπαραγάγουμε κιόλας. Τελικά μας αρέσει. Άν τύχει κάτι να μας ταρακουνήσει, να μας βγάλει απο τα τετριμένα, τρομάζουμε και επιστρέφουμε γρήγορα στο καβούκι μας. Το παίζουμε φιλελεύθεροι αλλά οι επιλογές μας είναι ήδη μετρημένες, δοσμένες και προδιαγεγραμμένες.

 

Ο άνθρωπος έχει σταματήσει πολλά χρόνια να κοιτάει ψηλά.

Link to comment
Share on other sites

Οι άνθρωποι έχουν μάθει να μην κοιτούν ψηλά. Εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι υποβαθμίζουμε τις ικανότητες των επόμενων ανθρώπων. Και πόσοι τελικά αντιλαμβάνονται, εξασκούν και αξιοποιούν τις πραγματικές τους δυνατότητες!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα μας και μην δίνετε σημασία ... μερικές φορές το παραλήρημα είναι εκείνο που αδειάζει την ψυχή για να την επαναφορτίσει. Αυτό εκφράζει και αυτό εδώ το κείμενο. Τίποτα παραπάνω απο μια σκέψη εκτόνωσης.

 

..όπως λέει και ο Όσσο ..:σημασία δεν έχει ΤΙ λέω όταν σου μιλάω...αλλά, ΤΙ σκέφτεσαι όσο με ακούς..

 

αυτή κι αν ήταν εκτόνωση νου :smilewink:

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστώ πάντως για κατα καποιον τρόπο τον τίτλο -συμπέρασμα για μένα.)

 

Η δική μου "νοητική εκτόνωση" είχε την εξής ακολουθία:

 

(Σήμερα ήμουν στα όρια να πάθω νευρικό παραλήρημα--- μπορεί να ειμαι απορροφητική κ ήσυχησαν σπόγγος αλλά κάποτε γεμίζω:Ρ --- ξάφνου εντελώς μηχανικά, ενώ ήμουν στον υπολογιστή ξεκίνησα να βλέπω κινούμενα σχέδια, χωρίς να το έχω προαποφασίσει/την Ραμαγιάνα:Ρ//μπήκα μηχανικά στο μέιλ μου και επέλεξα από τον τίτλο του("όταν τα πργμτ χειροτερεύουν") ένα από τα μνμτ του Βαισναβα διδάσκαλου/κατόπιν διάβασα ένα φιλικό μειλ που μου έλεγε να κάνω προώθηση /χωρίς να σκεφτώ κατι συγκεκριμένο ξεχείλισαν λεξεις κ άρχισα να γράφω/εν τέλει δημιούργησα ένα ολόκληρο κείμενο για το εδώ φόρουμ, μάλιστα το πέρασα στο μπλόγκ μου και σ' ένα ακόμη φόρουμ σίγουρα όμως με σκοπό να μεταφέρω ένα μήνυμα/ μέχρι εκεί καλά/το κείμενο όμως αυτό δημιούργησε ένα ακόμη κείμενο που τελικά με οδήγησε σε αυτό που ήταν και η αφορμή να ξεκινήσω...

Είδα το πρόσωπο μου στον καθρέφτη κάποια στιγμη κ έπειτα από τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες.-νευρικέςπροεκλογικέςμετεκλογικεςορμονικεςκαιρικες- ..είμαι και πάλι..στο κέντρο μου.

---Και ξέρεις...όλες αυτές τις μέρες δεν είχα πάψει να κοιτάω...ουρανό//θαρρώ μέσα στην πόλη είναι πιό παράξενο αν κοιτάς τον ουρανό...οι άνθρωποι σε κοιτάνε περίεργα..:(--

 

 

 

Ηare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare!

Edited by Atma
Link to comment
Share on other sites

---Και ξέρεις...όλες αυτές τις μέρες δεν είχα πάψει να κοιτάω...ουρανό//θαρρώ μέσα στην πόλη είναι πιό παράξενο αν κοιτάς τον ουρανό...οι άνθρωποι σε κοιτάνε περίεργα.

 

Ωραια, να κοιτάς τον ουρανό όταν θα είσαι μόνη, και τότε κανείς δεν θα σε κοιταει περίεργα.

Link to comment
Share on other sites

---Και ξέρεις...όλες αυτές τις μέρες δεν είχα πάψει να κοιτάω...ουρανό//θαρρώ μέσα στην πόλη είναι πιό παράξενο αν κοιτάς τον ουρανό...οι άνθρωποι σε κοιτάνε περίεργα.

 

Ωραια, να κοιτάς τον ουρανό όταν θα είσαι μόνη, και τότε κανείς δεν θα σε κοιταει περίεργα.

 

Θα προσέθετα στην όμορφη συζήτηση πόση αυτογνωσία σου δίνει το να κοιτάς το χώμα που πατάς - είναι απολύτως αναγκαίο στο σκοτάδι: "όποιος νυχτοπερπατεί..." :censored:

 

 

Και στο φως είναι επίσης αναγκαίο αλλά τη σήμερον ημέρα στις πόλεις που ζούμε που να βρεις πια χώμα να πατήσεις; Εχουμε αποσυνδεθεί από τη Φύση και χάνουμε σημαντικές γνώσεις και διασκεδάσεις που έβριθαν νοημάτων στις κοινότητες των προγόνων μας.

 

Αnor, η προηγούμενη παράγραφος απαντά στο ερώτημα που μας έβαλες;

Link to comment
Share on other sites

Minerva... για κάθε ενα απο εμάς η απάντηση είναι διαφορετική και σωστή συνάμα. Αν αυτό είναι εκείνο που σε κάνει να το νιώθεις σωστό σε όσα διαβάζεις στην δική μου , υποκειμενική άποψη... τότε ναι.. είναι σωστή απάντηση και σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να γράψεις.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...