Jump to content

εγχειρίδιο πολεμιστή....


 Share

Recommended Posts

outis...

 

ενα λάθος που κάνουν αρκετοί , είναι να διαβάζουν και να απαντούν αποσπασματικά. Διάβασε σε παρακαλώ πάρα πολύ το τι έγραψα και ιδίως εκεί που μιλάω για το αν υπάρχουν sensei που να διδάσκουν και ψυχολογία/νοοτροπία πολεμιστή....

Ναι, δεν μου διεύφυγε, απλά λέω ότι στην περίπτωσή μας η "ψυχολογία/νοοτροπία πολεμιστή" είναι θεατρικό "prop" γιατί δεν υπάρχει "πόλεμος".
...Όσον αφορά γενικά τις τέχνες ... η αντιμετώπιση του "εξελίσουμε" μόνο το σώμα μας, είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος που όντως πάρα πολλοί θεωρούν οτι μόνο αυτή υπάρχει.

 

Πρέπει όμως να αναπτύχθεις σε πολλά σημεία για να ονομαστείς μαχητής....

Όχι αυτό που εννοώ.

Πρέπει να υπάρχει μάχη και να πάρουμε μέρος σ' αυτή για να ονομαστούμε μαχητές. Το είδος του "μαχητή" που αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει μάχη μου μοιάζει απλά με κομπάρσο σε "πολεμικό" έργο, μπορεί να έχει κάνει και ασκήσεις για να φανεί ρεαλιστικός ο ρόλος... αλλά μαχητής δεν είναι.

...Το Aikido, για παράδειγμα που αναφέρθηκε έχει ολόκληρη φιλοσοφία που σχετίζεται με το Bushido...
Σωστά, τι όμως σχετίζει το Bushido με την καθημερινότητά μας; Βασικά τίποτα. Οπότε η φιλοσοφία του "βρίσκεται στον αέρα".

Σίγουρα μπορούμε να δούμε την καθημερινότητα ως "αγώνα" και "μάχη" αλλά αυτό θέλει πάλι τη δική του διάκριση. Γιατί αγώνας και μάχη μπορεί να είναι, όχι όμως του είδους που ανέπτυξε το Bushido. Ο "μαχητής" λοιπόν μπορεί εύκολα να φτάσει να κυνηγά ανεμόμυλους περνόντας τους για εχθρούς.

Link to comment
Share on other sites

Δείχνεις να δεσμεύεσαι απο την ερμηνεία της λέξης "μαχητής" ώς προς την φυσική κατάσταση.

 

Όμως υπάρχουν και μαχητές του πνεύματος που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες προκλήσεις και σίγουρα χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα που χρησιμοποιεί και ενας μαχητής του σώματος.

 

Μην οριοθετείς την λέξη "μάχη" σε ενα φυσικό επίπεδο. Μάχες δίνουμε κάθε μέρα και μάλιστα τόσο σκληρές , διαρκείς και επιπονες που πολλούς απο εμάς τους καταβάλλουν. Σκέψου την ίδια ένταση να την έιχες μεταφέρει και στο φυσικό επίπεδο... θα μιλάγαμε για Αρμαγεδδών οχι για απλό πόλεμο.

 

Μαχητής για την δική μου ερμηνεία , είναι εκείνος που στηριζόμενος σε ικανότητες δικές του , ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα για τον ίδιον... Πάντα όμως δίνει το 100% του εαυτού του και προσπαθεί ενδιάμεσα να το εξελίξει για να βελτιώσει τα "ποσοστά επιτυχίας" του.

 

Σε πνευματικό ή και φυσικό επίπεδο.

 

Οι ανεμόμυλοι που αναφέρεις είναι πάντα μια πιθανότητα, ειδικά αν θαμπωθείς απο αυταρέσκεια και ναρκισσισμό. Εκεί όχι μόνο ανεμόμυλους αλλά ακόμα και την σκιά σου θα αντιμετωπίσεις.

 

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την φύση του μαχητή... έχει να κάνει με το πόσο ικανός είσαι να ισορροπήσεις σε πνεύμα και σώμα.

Link to comment
Share on other sites

Rahzael... ίσα ίσα.,. τώρα είναι και πάλι στο θέμα , μιας και η παρατήρηση του outis , για το πνευματικό και φυσικό επίπεδο το επέστρεψε εκεί που πρέπει να είναι και οχι στο συγκεκριμένο σημείο των πολεμικών τεχνων.

Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε Romeo.

 

Γιατί φάσκεις και αντιφάσκεις; (Δεν σου επισημαίνω που. Διάβασε τα γραπτά σου)

Γιατί μιλάς (γράφεις) τόσο φανατισμένα για ένα αντικείμενο που ελάχιστα γνωρίζεις;

Γιατί δεν σκέφτεσαι ότι υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν ξέρεις στις πολεμικές τέχνες ΓΕΝΙΚΩΣ;

Γιατί ονοματίζεις ως καλύτερο ένα είδος πολεμικής τέχνης χωρίς να έχεις πλήρη γνώση ιδίως, αυτού και μετά, για όλα τα άλλα;

Γιατί;

 

Διαπιστευτήρια τι τα θες; Μπορεί να είμαι Grand Master στο Muai Thai και στο Kung Fu μπορεί όμως και όχι.

Link to comment
Share on other sites

Διαπιστευτήρια τι τα θες; Μπορεί να είμαι Grand Master στο Muai Thai και στο Kung Fu μπορεί όμως και όχι.

Και που ξέρω εγώ ότι έχεις ιδέα για αυτό που μιλάς, αν δεν μου δώσεις διαπιστευτήρια ότι τα κατέχεις;

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλισεις σοβαρα ανοιχτομυαλα και αντικοιμενηκα θα φανει το αν ξερεις τι λες η οχι, αν και ειναι καλο να ξερεις απο που "ερχετε" ο αλος εστω μονο για να ξερεις με τι ιδαιολογιες εχει παρε δωσε....

 

Outis, τα εχω σκευτει και εγω πολλες φορες αυτα που λες, και (κυριος) διαφονω αλλα ταυτοχρονα σημφονω. Οι πολεμικες τεχνες οπως πχ το aikido, to ninjutsu, to kung fu, διμηουργιθικαν εχαντας κατα νου μια ταδε ιδεολογια και πνευματικοτιτα.

 

1-το οτι δεν ειμαστε σε πολεμο η το οτι δε σκοτονομαστε καθε μερα με σπαθια κ με κλοτσομπουνιδια, δε σημενει πως αυτες οι θεωριτικες αποψεις ειναι λαθος η ακομα και ξεπερασμενες

 

2-παρ' αυτα, πιστευω πως οταν κανεις μια παραδωσιακη πολεμικη τεχνη (και ΜΟΝΟΝ αυτη την μια πολεμικη τεχνη) μονο και μονο απο σεβασμο και ταπεινοτητα προς αυτην θα επρεπε να απσαστεις τουλαχιστων το μεγαλητερο κοματι της ιδαιολογιας της αν οχι ολο.

 

3-τωρα αν θες να εκπαιδετεις στην τεχνη του πολεμου ΓΕΝΙΚΑ, (που σημαινει θα ασχολιθεις με πολλες διαφορετικες τεχνες) τοτε πολυ απλα, μαθαινεις αυτες τους τις ιδαιολογιες, τις αποδεχεσε σαν αναποσπαστο κομιτι τουσ, αλλα πολυ απλα επηδει δεν περιοριζεσε, τοτε εισαι υποχρεομενος να μην περιοριζεις και τον εαυτο σου σε μια ετοιμη ιδαιολογια μιασ και μονο πολεμικης τεχνης

 

Και γενικα πιστεβω πως οι "θεωριτικες βασεις" των πολεμικων τεχνων, ΟΣΟ παμπαλαιες και να ειναι, δε χανουν την αξια τους.

 

 

(παντως μαρεσει που επιτελους βρεθικε μερος για να αφισω το βιτσιο μου με τις πολεμικες τεχνες να ξεδιπλοθει :D )

Link to comment
Share on other sites

Και που ξέρω εγώ ότι έχεις ιδέα για αυτό που μιλάς, αν δεν μου δώσεις διαπιστευτήρια ότι τα κατέχεις;

 

 

Στην επιμένουσα άποψη, ότι το είδος Α είναι κάτι, ενώ η απόρριψη ειδών (χωρίς να υπάρχει γνώση γι αυτά) Β ή Γ?..κλπ δεν είναι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται διαπιστευτήρια.

Link to comment
Share on other sites

..αν κλωτσήσω ψηλά και προλάβεις να βγάλεις αγκώνα το ξανασυζητάμε
Εσυ ειπες πως ένα χερι δεν αρκει για να σταματησει λακτισμα ποδιου. Δεν αναφερες ουτε που ουτε πως ουτε λεπτομερειες. Μια κλωτσια ειπες. Και απαντησα. Αρκει ενας αγκωνας. Οχι μονο για να σταματησει αλλα και για να σπασει το ποδι σου.

Αμα τωρα αρχισεις τα ?εννοουσα ψηλο χτυπημα?, ?ισως να μη προλαβει να σηκωσει το χερι του?, ?ισως να είναι αργος?, ?ισως να είναι αναπηρος?, τοτε πες μου ακριβως τι εννοεις για να μπορω ν?απαντησω.

 

Δε νομίζω να είμαι εριστικός, εσυ γίνεσαι όμως.....
Τι εριστικος, που σε ειπα ασχετο? σε πειραξε που σε ειπα ή που υπαρχει περιπτωση να εισαι?

 

Επιπλεον ειπα τοσα κ κρατησες μονο αυτό? και εν τελει αφου εισαι και το δειχνεις, εγω φταιω? Κι εγω επισης ειμαι (χωρις να το δειχνω ομως...) και οι περισσοτεροι που πανε 10,20+ χρονια σε σχολες, κατεβαίνουν σ?αγωνες και νομιζουν ότι γνωριζουν πολ.τεχνες..

 

Οριστε, δες και μονος τι γραφεις:

μπορείς να πιστεύεις πως η επίθεση της αδερφαρας κότας η η πορδη του νταβραντισμένου αετού είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη?
σου μοιαζουν αυτα για σοβαρα λογια ατομου που υποτιθεται ασχολειται με πολ.τεχνες? αυτα ουτε στο playstation δεν υπαρχουν.

 

Κατσε αφιερωσε τη ζωη σου σ?αυτό (κ μονο) και μετα ξαναμιλαμε (αν κ δε θα υπαρχει λογος τοτε). Το ότι μπορεις να αμυνθεις και να χειριστεις μια δυσκολη κατασταση δε λεει απολυτως τιποτα και το ξερεις.

Από κει και περα αν δεν αποδεχεσαι την ανατολικη φιλοσοφια και παραδοση (δικαιωμα σου), αποδεξου τουλαχιστον την ελληνική του Σωκρατη*.

 

 

 

 

 

*έν οίδα, ότι ουδέν οίδα

Link to comment
Share on other sites

Από κει και περα αν δεν αποδεχεσαι την ανατολικη φιλοσοφια και παραδοση (δικαιωμα σου), αποδεξου τουλαχιστον την ελληνική του Σωκρατη*.

*έν οίδα, ότι ουδέν οίδα

 

Υποκλινομαι στην απαντιση σου :clapping:

 

Αν και αποτι καταλαβα ο Romeo κυριος μιλαει για το μια κατασταση του στηλ- παω σε μια σχολη τυπου kick-boxing h mui tai, μαθενω να βαραω κοσμοσ εντος (η και εκτος ρινγκ) και μενω σ' αυτο. Απλα προφανως δε τον ενδιαφερει μια πολεμικη τεχνη απλα ενα "συστημα συμπλοκης" ευκολο απλο και γρηγορο στο να το μαθεις.

 

Οχι πως μαρεσει σαν λογικη, αλλα ειναι πρακτικη και αποδεκτη.....αρκει βεβαια να εχει οντως κατι τετειο στο μυαλο του...

Edited by Rahzael
Link to comment
Share on other sites

Στην επιμένουσα άποψη, ότι το είδος Α είναι κάτι, ενώ η απόρριψη ειδών (χωρίς να υπάρχει γνώση γι αυτά) Β ή Γ…..κλπ δεν είναι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται διαπιστευτήρια.

 

Πουθενά δεν χρειάζεται διαπιστευτήριο και παντού χρειάζεται διαπιστευτήριο.

 

Άρα όταν έχουμε κριτική ικανότητα (και όρεξη για επιβεβαίωση της θέσης του συνομιλητή μας) δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια. Ενώ όταν δεν έχουμε κριτική ικανότητα, τα χρειαζόμαστε ως τεκμήριο της αυθεντίας του.

 

Νομίζω πως συμφωνώ τελικά με αυτό που λες.

Link to comment
Share on other sites

''Saya no uchi de katsu'' Iaido.

Η νίκη βρίσκεται στην θήκη του σπαθιού.

Ελεύθερη μετάφραση, πρέπει να νικήσεις πριν τραβήξεις το σπαθί.

 

Η συγκεκριμένη φράση συγκεντρώνει όλες τις αρχές που ανέφερε ο Anor στην αρχή του νήματος.

Αυτό είναι το κομμάτι που δικαιολογεί το ''Τέχνη''.

Αλλιώς είναι απλώς ''Πολεμική''.

 

''Kan Chu Kyu'' Kyudo (Heki to Ryu)

Ακρίβεια στην τεχνική, Κέντρο, Συνεχής βελτίωση.

Ελεύθερη μετάφραση, ακολούθα σωστά την τεχνική και με ακρίβεια, πέτυχε το κέντρο, συνέχισε για περαιτέρω βελτίωση χωρίς τέλος.

 

Ai Ki Do

Ο δρόμος της εναρμόνισης με την Ενέργεια

 

 

Ποιός μίλησε για πόλεμο; Ποιός μίλησε για αντίπαλο; Ποιός μίλησε για επίθεση και άμυνα;

Ο εχθρός είναι ένας. Ένας και Μοναδικός, για τον κάθε έναν ξεχωριστά.

 

Αν δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο ασχολείστε με τις Πολεμικές Τέχνες, τότε οι αρχές που παρέθεσε ο Anor δεν απευθύνονται σε εσάς.

Απευθύνονται σε Πολεμιστές, όχι σε στρατιώτες.

Link to comment
Share on other sites

Tο ανέφερα και πιο πάνω, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Σε προσωπική αντιπαράθεση και άλλο για προσωπικές εμπειρίες δε θα μιλήσω. Μπορώ να παραθέσω απόψεις πολλών μεγάλων αθλητών και δασκάλων σε πολεμικές τέχνες και φιλοσοφία. Το ζήτημα είναι το εξής, αν ακούσεις δάσκαλο κουνγ φου θα λέει τα χτυπήματα μας είναι θανατηφόρα, μπορώ να αμυνθώ κάτω από όλες τις συνθήκες. Αν ακούσεις καρατεκα θα σου πει το ίδιο κτλ και ερχόμαστε σε δασκάλους μεικτών πολεμικών τεχνών που λένε πως την 10τια του 90 αν καποιος ήταν καλός στρικερ και ήξερε και γραπλινγ ήταν πολύ καλός μαχητής, πλέον λένε πως πρέπει να κατέχεις τουλάχιστον 3-4 πολεμικές τέχνες πλας να εκπαιδευτείς σε άμυνες αποδοτικές σε όλα τα ήδη χτυπημάτων από οποιαδήποτε πολεμική τέχνη. Κοροϊδεύουν τα άτομα που γνωρίζουν μόνο μια πολεμική τέχνη. Προσωπικά μου κάνει πολύ πιο λογικό αυτό που λένε αυτοί αν και δέχομαι το ενδεχόμενο να τα λένε επειδή το ΜΜΑ είναι ένα ανερχόμενο εμπορικό «κομμάτι» των πολεμικών τεχνών.

Και κάτι απλό, μαχητής δεν είναι απαραίτητα αυτός που θα κερδίσει μια μάχη, μαχητής είναι αυτός που θα πολεμάει ακόμα και αν ξέρει πως θα χάσει, στο ρινκ για παράδειγμα αυτός που θα παίζει με σπασμένα πλευρά η κλείδα.

 

Λοιπόν να αρχίσουμε να παραθέτουμε τις πηγές μας? Αν αυτές οι πηγές έρχονται σε σύγκρουση , ποια πηγή είναι καλύτερη? Τα References σε τι στιλ να είναι, οξφορδης η ελληνικό? :0p

Link to comment
Share on other sites

τείνω να συμφωνήσω με τον Αρχάγγελο που δείχνει να έχει κατανοήσει αρκετά απο το φιλοσοφικό κομμάτι που ολοκληρώνει τον κύκλο γνώσης και ισορροπίας σε μια εξάσκηση πολεμικής (ή και οχι) ΄τέχνης.

 

Ειδικά στην εξάσκηση πολεμικής τέχνης και οχι σε μια μέθοδο συμπλοκής (όπως πολύ σωστά διατυπώθηκε) το κομμάτι της φιλοσοφίας είναι το θεμέλιο και το περιτύλιγμα μιας δυναμικής , ρευστής σφαίρας. Χωρίς αυτό η σφαίρα απλά διαχέεται χωρίς καμία επιρροή ή τάση προς δημιουργία.

 

Θεωρώ οτι κάθε ατραπός , περιέχει στοιχεία που εφαρμόζονται στην πραγματικότητα μας και σε μάχες πολλαπλών επιπέδων. (Αν ο όρος μάχη ενοχλεί αντικαταστήστε με "ανταγωνισμό").

 

Πολεμιστής είναι εκείνος που , όπως σωστά είπε ο Romeo, "μάχεται/ανταγωνίζεται" ακόμα και αν γνωρίζει πως η έκβαση θα είναι αρνητική για αυτόν. Παρόλα αυτά δίνει το 100% για να ανταπεξέρθει όσο μπορεί καλύτερα.

 

Ακριβώς όπως κάνει ενας μοναχικός γονιός για το παιδί του , στην διάρκεια της ζωής του.

Ενας επαγγελματίας που προσπαθεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε μια εργασία.

κτλ.

 

Άνθρωποι που αν και δεν γνωρίζουν ή αγνοούν τα παραπάνω , διαθέτουν αυτό που λέμε ψύχή μαχητή και δεν το βάζουν κάτω.

 

Το εδώ θέμα αν και διαχωρίστηκε απο μόνο του στην καθαρά εξάσκηση σε πρακτικό πεδίο των πολεμικών στύλ, νομίζω οτι κάθε κουβέντα μας , πάνω στις ατραπούς αυτές σαν σύνολο , διαθέτει αρκετή φιλοσοφία και τρόπο σκέψης για να ενισχύσει το μυαλο και την κριτική σκέψη κάποιου στην καθημερινότητα του.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

δλδ την βια των πολεμικων τεχνικων δεν την κατακρινεις ? δεν μιλαω για το σημειο που λενε για νοηματα ζωης και τα σχετικα , μιλαω οταν εισαι απεναντι σε καποιον και σου επιτιθεται ,δεν θα αμυνθεις ? ή θα κατσεις να του ζητησεις διαλογο ??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...