Jump to content

Η απομυθοποιηση του τριγωνου των Βερμουδων


comali
 Share

Recommended Posts

Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» θεωρείται ο καλύτερα επινοημένος ναυτικός μύθος της σύγχρονης εποχής

 

Πολλοί θέλουν να το αντιμετωπίζουν ως μυστήριο, όμως το Τρίγωνο των Βερμούδων σύμφωνα με την επιστήμη δεν διαθέτει ούτε διέθετε ποτέ τίποτε το αινιγματικό και μυστηριώδες. Αντιθέτως, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύγχρονο ναυτικό μύθο. Παρά τις επανειλημμένες αποδείξεις ότι πρόκειται για μια - ηθελημένη ή ακούσια - κατασκευή, εξακολουθεί να εξάπτει τη λαϊκή φαντασία και να αποφέρει κέρδη σε συγγραφείς και «ειδικούς» οι οποίοι επιμένουν να απαριθμούν τα δήθεν ανεξήγητα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο «Τρίγωνο του Διαβόλου».

 

Οι απόψεις για τη γεωγραφική έκταση που καλύπτει το περιβόητο τρίγωνο ποικίλλουν. Τα περισσότερα βιβλία ωστόσο τοποθετούν τις κορυφές του στο Μαϊάμι της Φλόριδας, το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο και στο Αρχιπέλαγος των Βερμούδων. Η πρώτη επισήμανση για μυστηριώδη περιστατικά στην εν λόγω περιοχή έγινε στον αμερικανικό Τύπο τον Σεπτέμβριο του 1950 μέσω του πρακτορείου Associated Press. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας το θέμα άρχισε να επανέρχεται όλο και συχνότερα, με αναφορές στην περιβόητη Πτήση 19 και άλλες εξαφανίσεις αεροσκαφών και πλοίων.

 

Ο όρος «Τρίγωνο των Βερμούδων» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 στο περιοδικό «Argosy» από τον Βίνσεντ Γκάντις και βρήκε αμέσως συνεχιστές. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 διάφοροι «ερευνητές» ασχολήθηκαν με το δολοφονικό τρίγωνο τροφοδοτώντας με υλικό σωρεία βιβλίων και το Χόλιγουντ. Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την εξήγηση του «φαινομένου» κινούνται στη σφαίρα του υπερφυσικού: από αυτές που υποστηρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχει μια «σκουληκότρυπα» από την οποία τα εξαφανισμένα πλοία και αεροπλάνα έχουν περάσει σε άλλη διάσταση του χώρου και του χρόνου ως και εκείνες που μιλάνε για αστρικές πύλες, δολοφονικές ακτίνες από την Ατλαντίδα και απαγωγές από εξωγήινους.

 

Η πρώτη εμπεριστατωμένη κατάρριψη του μύθου ήρθε αρκετά νωρίς, το 1975, όχι από κάποιον επιστήμονα αλλά από έναν βιβλιοθηκάριο, τον Λόρενς Κούσε, ο οποίος ερεύνησε σχολαστικά όλες τις πηγές για να καταλήξει στο ότι «ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων είναι ένα κατασκευασμένο μυστήριο»: οι εξαφανίσεις πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή δεν είναι περισσότερες απ' ό,τι σε άλλα σημεία του Ατλαντικού και σε καμία περίπτωση δυσανάλογες με βάση τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Επίσης πολλοί «ερευνητές» έχουν «φουσκώσει» τους αριθμούς ή παρέλειψαν συστηματικά να αναφέρουν ότι τα συντρίμμια πολλών από τα - υποτίθεται - εξαφανισμένα θαλάσσια και εναέρια σκάφη έχουν μεταγενέστερα ανασυρθεί.

 

Οι στατιστικές δεν στάθηκαν βεβαίως ικανές να διαλύσουν τον μύθο: τα υπερφυσικά φαινόμενα «πουλάνε» και αποτελούν ιδιαίτερα προσοδοφόρο πηγή για όποιον θέλει να τα εκμεταλλευθεί. Οι αρνητές του μύθου έχουν όμως και τη συνδρομή της επιστήμης. Ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων έχουν εντοπίσει μια σειρά από καθ' όλα φυσικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τη «φονικότητα» του Τριγώνου. Εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα - τις περιπτώσεις ανθρώπινου λάθους, πειρατείας ή κάποιων ηθελημένων καταστροφών - οι ειδικοί υποδεικνύουν ως αιτίες για τα ναυάγια και τις εξαφανίσεις που έχουν σημειωθεί εκεί τις συχνές θύελλες και τους τυφώνες που πλήττουν την περιοχή, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο οι πυξίδες θέλουν άλλες προσαρμογές σε σχέση με τον μαγνητικό και τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, οπότε εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει λανθασμένους υπολογισμούς και να χαθεί, καθώς και το ισχυρό ρεύμα του Κόλπου.

 

Μία από τις σχετικά πρόσφατες εξηγήσεις ενοχοποιεί επίσης το άφθονο μεθάνιο που υπάρχει στην υφαλοκρηπίδα και στον βυθό της περιοχής. Η θεωρία ότι η ξαφνική και έντονη παρουσία φυσαλίδων ένυδρων αλάτων του μεθανίου στην επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να βυθίσει ένα πλοίο γρήγορα και απροειδοποίητα - χωρίς καν να προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου - είχε προταθεί τη δεκαετία του 1980, αποδείχθηκε όμως με επιστημονικά πειράματα από αυστραλούς ερευνητές μόλις το 2003. Υποθαλάσσιες εκρήξεις, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να σημειώνονται στον βυθό εκτοξεύοντας ξαφνικά φυσαλίδες ένυδρων αλάτων του μεθανίου οι οποίες είναι ικανές όχι μόνο να βυθίσουν πλοία αλλά και, περνώντας στην ατμόσφαιρα, να προκαλέσουν επιπλοκές και βλάβες σε αεροσκάφη.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B...;m=H03&aa=1

 

 

Εσεις τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» θεωρείται ο καλύτερα επινοημένος ναυτικός μύθος της σύγχρονης εποχής

Πολλοί θέλουν να το αντιμετωπίζουν ως μυστήριο, όμως το Τρίγωνο των Βερμούδων σύμφωνα με την επιστήμη δεν διαθέτει ούτε διέθετε ποτέ τίποτε το αινιγματικό και μυστηριώδες. Αντιθέτως, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύγχρονο ναυτικό μύθο. Παρά τις επανειλημμένες αποδείξεις ότι πρόκειται για μια - ηθελημένη ή ακούσια - κατασκευή, εξακολουθεί να εξάπτει τη λαϊκή φαντασία και να αποφέρει κέρδη σε συγγραφείς και «ειδικούς» οι οποίοι επιμένουν να απαριθμούν τα δήθεν ανεξήγητα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο «Τρίγωνο του Διαβόλου».

(...)ξαφνικά φυσαλίδες ένυδρων αλάτων του μεθανίου οι οποίες είναι ικανές όχι μόνο να βυθίσουν πλοία αλλά και, περνώντας στην ατμόσφαιρα, να προκαλέσουν επιπλοκές και βλάβες σε αεροσκάφη.

 

Τρίχες...Πάλι δεν μπορούν να εξηγήσουν τις απίστευτες εξαφανίσεις σε ιδανικές καιρικές συνθήκες. Με την σύγχρονη τεχνολογία που έχουν οι ΗΠΑ,μέχρι και...φυσαλιδίτσες μπορούν να εντοπίσουν οι υπερσύγχρονοι δορυφόροι στα νερά του ωκεανού!Όχι, κάτι άλλο τρέχει,που ΔΕΝ μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες-φυσικοί θιασώτες της γενικής σχετικότητας (κλασσική Νευτώνια Φυσική)που αραδιάζει το "ΒΗΜΑ". Κάτι όμως, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ να εξηγήσουν οι επιστήμονες-φυσικοί της κβαντικής επαλληλίας (νεωτερική Μπρουκ-νιανική Φυσική). Νοητικά πειράματα (που όμως στηρίζονται στην καθαρή επαγωγική λογική) έχουν αποδείξει τα περί παράλληλων συμπάντων, υπερκοσμικών μεμβράνων, esp και υπερχορδών,ΠΜΣ και ΕΜΣ (που μπορεί να εξηγήσει τα γιατί κάποια ταξίδια...όλως περιέργως "συντομεύουν" και γιατί κάποιες ομίχλες δεν...είναι ακριβώς ομίχλες και επηρεάζουν τη συνείδηση όποιου μπαίνει μέσα σε αυτές)και ένα σωρό άλλων θεωριών που μπορούν εύκολα να εξηγήσουν τα...ανεξήγητα.

Δυστυχώς, πρέπει και να περιμένουμε τα αποτελέσματα του μεγάλου πειράματος του CERN για περαιτέρω...Να μάθουμε για την αντι-ύλη,για τις υπο-χορδές (ή το πιο μικρότερο στοιχειώδες σωματίδιο που μπορεί να ανακαλυφθεί)και για το μέγα ερώτημα: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΆΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ παράλληλοι με τον δικό μας;

 

Εσεις τι λετε?

 

Εγώ λέγω πως...οι πουροί Σκεπτικιστές ΔΕΝ ξέρουν να ζούν! Το να μη χάφτεις ότι μπούρδα "σου σερβίρουν", δεν σημαίνει πως πρέπει να αρνείσαι τις πιθανότητες και το θαυμαστό πλέγμα της Φαντασίας: αλλιώς καταντάς αφόρητα μίζερος (και επομένως: μακριά μου,μίζερε φλωροσκεπτιστικοδιανοούμενετουκαναπε!). Και δεν το λέω εγώ μόνο:οι Κβαντικοφυσικοί επιστήμονες θα συμφωνούσαν μαζί μου... :015annoyed:

 

________________________________________________________________________________

 

 

και τέλος=το θέμα έχει ξανασυζητηθεί και θα έπρεπε να πάει στη στήλη "Μυστήριο" και όχι στα "Γενικά"...Φιλάκια!

Edited by Ingmar
Link to comment
Share on other sites

και Comali,βρες το βιβλίο "PSience" της M.Jones: θα σε ενδιαφέρει...!

Link to comment
Share on other sites

:019blush: :rolleyes7: Igmar Ευχαριστω πολυ για το info! θα ψαξω και για το βιβλιο ! :)
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ξανααναφέρω σαν απάντηση το "άσημο" τρίγωνο των Μεγάλων Λιμνών που βρίσκεται κοντά σ αυτό των Βερμούδων, με περισσότερα περίεργα συμβάντα κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους. Είναι όλα όσα έχουν συμβεί τόσα πολλά και παράξενα για να θεωρηθούν όλα κατασκευή μύθου... Στο άρθρο που ετοιμάζω γύρω από το θέμα θα παρουσιαστούν αρκετά σχετικά με τις δύο περιοχές των εξαφανίσεων. Δυστυχώς η πολλή δουλεία δε με αφήνει να το τελειώσω γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...