Jump to content

Ελευσίνια Μυστήρια!!!!!!!!!!


Recommended Posts

Ξέρει κανείς τι ήταν τα Ελευσίνια μυστήρια και τι ακριβώς έκαναν/πραγματεύονταν;

 

Απο τις λιγες γνωσεις που κατεχω γιαυτο το θεμα ειναι οτι οκα αυτα που γινονταν στα μυστηρια εμειναν κρυφα μεχρι και σημερα πολυ λιγα πραγματα γνωρισουμε.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μία άποψη που λέει πως τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν ήταν και κάτι το σπουδαίο. Σε όλους τους πολιτισμούς της γης υπάρχουν μυητικές τελετές, π.χ. οι διαβατήριες, οι οποίες γίνονται για να σηματοδοτήσουν το πέρασμα των μελών μιας κοινότητας από τη μια ηλικία στην άλλη (παιδική ηλικία -> εφηβεία, εφηβεία -> ενηλικίωση είναι τα πιο κλασικά) ή γενικότερα, μυήσεις οι οποίες εντάσσουν πλήρως το άτομο στην κοινότητα την οποία ανήκει.

 

Υπάρχει η άλλη άποψη, η οποία λέει πως τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν ένα είδος εκπαίδευσης γύρω από αυτά που συμβαίνουν στην ψυχή μετά το θάνατο. Ο Μύστης γνώριζε με τις αισθήσεις του το μυστικό του κύκλου των ενσαρκώσεων της ανθρώπινης ψυχής κι επιπλέον δεχόταν μια εκπαίδευση ώστε να ξέρει τι να κάνει, στη διάρκεια της ζωής του και αμέσως μετά το θάνατό του ώστε η ψυχή του να έχει την καλύτερη δυνατή τύχη. Καλύτερη περίπτωση όλων ήταν, βέβαια, το να ξεφύγει η ψυχή από τον αέναο κύκλο των ενσαρκώσεων ώστε να ανέβει επίπεδο. Η άποψη αυτή πάντως δείχνει να στηρίζεται από αναφορές στα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία λένε π.χ. πως είναι ευτυχισμένοι όσοι μετείχαν σε αυτά διότι καταλαβαίνουν πως ο θάνατος είναι ευλογία κι όχι κατάρα για τους θνητούς και πως τους μύστες τους περιμένει καλύτερη τύχη στον άλλο κόσμο.

 

Στην πραγματικότητα δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε. Τα Ελευσίνια Μυστήρια απευθύνονταν σε ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν σε έναν κόσμο χωρίς μπετόν, όπου οι 4 εποχές διαδέχονταν φυσιολογικά η μία την άλλη και οι οποίοι είχαν μεταξύ τους μια μυθολογική γλώσσα επικοινωνίας την οποία είναι δύσκολο να αντιληφθούμε εμείς σήμερα χωρίς μεγάλη προετοιμασία. Ακόμα κι αν βρίσκαμε το μυστικό των Ελευσινίων γραμμένο κάπου, είναι σχεδόν βέβαιο πως αποκλείεται να το καταλαβαίναμε. Το ανάποδο παράδειγμα, θα ήταν σαν να προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στον αθηναίο της κλασικής εποχής τακτικές για το WoW.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ λίγα είναι γνωστά. Στην ιστοσελίδα υπάρχει ( από κει έμαθα τα περισσότερα).

 

Πάντως ας ευχαριστήσουμε τον Αισχύλο που <<πρόδωσε>> κάποια από τα μυστικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω συναντήσει κατά καιρούς μερικά βιβλία γύρω από το θέμα. Ξέρει κανέις να μας πληροφορήσει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρο γύρω από το θέμα των Ελευσίνιων Μυστηρίων;

Link to comment
Share on other sites

Carl Kerenyi: Ελευσίς, Μυστήρια και Λατρεία, εκδ. Ιάμβλιχος.

 

Θεμελιώδες.

 

...Αλλά δυστυχώς όχι γραμμένο από Έλληνα. Ευχαριστώ πολύ, κάποια στιγμή που θα με βρει η επιθυμία για τη μελέτη τους θα το προμηθευτώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ακόμα κι αν βρίσκαμε το μυστικό των Ελευσινίων γραμμένο κάπου, είναι σχεδόν βέβαιο πως αποκλείεται να το καταλαβαίναμε.

 

Προμηθέας Δεσμώτης... :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...