Jump to content

Matrix


Sif
 Share

Recommended Posts

Πολλοί έχουν δει τις ταινίες του Matrix άλλοι έχουν διαβάσει βιβλία ...

Κάποιοι το θεωρούν απλά φαντασία , άλλοι το θεωρούν μία πιθανότητα και άλλοι Πραγματικότητα ...

 

Εσείς τι γνώμη έχετε για την θεωρία που υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα κόσμο ο οποίος είναι απλά μια εξομοίωση

, ότι βρισκόμαστε φυλακισμένοι και η αλήθεια απέχει πολύ από αυτά που γνωρίζουμε ???

 

--

Κατα την γνώμη μου το Matrix θα μπορούσε να ήταν πραγματικότητα (ίσως ) , ωστόσο οι ταινίες δεν έχουν τόσο ρεαλιστικό σενάριο πιστεύω.

Έχω διαβάσει (όχι ολόκληρο .. μόνο μερικά κεφάλαια) , ένα ελληνικό βιβλίο το οποίο λέγετε Ο πόλεμος ενάντια στο Matrix,

περιγράφει διάφορα σενάρια ωστόσο αν σκεφτούμε το Matrix σε συνδυασμό με τον χριστιανισμό πχ.

Αντικρούονται διότι κατά τον χριστιανισμό ο θεός έφτιαξε τα ΠΑΝΤΑ. .. οπότε αυτός μας φυλάκισε στο matrix (μια θεωρία μου λέω) ... Δηλαδή οι άνθρωποι προσκυνάνε αυτόν που τους κρατάει φυλακισμένους ? Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν απο το ψέμα... επαναστατούν ενάντια στο σύστημα (matrix) οπότε ο επαναστάτης ενάντια στον θεό είναι ο σατανάς (!!!!) .... Δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε οτι ο ακατονόμαστος είναι ο μεσσίας σύμφωνα με αυτή την θεωρία...

 

Σε καμία περίπτωση δέν πιστεύω στον σατανά ή σε αυτή την θεωρία... απλά προσπαθώ να μοιραστώ την άποψη μου σχετικά

με ένα σενάριο σχετικά με την θεωρία του Matrix που πηγαίνει ΚΟΝΤΡΑ κατα κάποιο τροπο στον χριστιανισμό...

 

Ωστόσο υπάρχει και η θεωρία οτι ο θεός έφτιαξε τα πάντα και χώρισε το σύμπαν σε κομμάτια... σε κάθε κομμάτι βασιλεύει ένας αρχάγγελος

... ο αρχάγγελος της γής υποτίθεται οτι είναι ο ΚΑΚΟΣ αρχάγγελος (πιθανόν ο σατανάς) ο οποίος μας εμποδίζει να επικοινωνήσουμε με τον θεό και με την αλήθεια... οπότε δέν αντικρούετε με τον χριστιανισμό.

 

 

Όλες οι απόψεις δεκτές ... πείτε τις γνώμες σας ελέυθερα !!! :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Γιατί μπερδεύεις το matrix με το χριστιανισμό?

Εντάξει, δε λέω, υπάρχουν πολλά είδη matrix και ένα από αυτά είναι και το θρησκευτικό, ωστόσο το matrix σαν έννοια περικλύει την εικονική πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα μιας θρησκείας.

Το βιβλίο που αναφέρεις είναι πραγματικά καταπληκτικό, και είτε αποδέχεται κανείς τη φιλοσοφία του matrix είτε όχι, οι σκέψεις και τα στοιχεία που δίνονται στο εν λόγω βιβλίο δύσκολα μπορούν να απορριφθούν.

Πάντως, έχω την αίσθηση ότι το matrix έχει πολιτική χροιά και χρήση, και παρ' όλο που μπορεί να υπάρχει σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής, δεν σημαίνει πως δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

Εσείς τι γνώμη έχετε για την θεωρία που υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα κόσμο ο οποίος είναι απλά μια εξομοίωση, ότι βρισκόμαστε φυλακισμένοι και η αλήθεια απέχει πολύ από αυτά που γνωρίζουμε ???

Παρόμοια θεωρία είχε υποστηρίξει και ο Πλάτωνας (με τις γνωστές σκιές του).

Προσωπικά συμφωνώ μ?αυτή τη θεωρία. Το θέμα όμως είναι ότι μόνοι μας, εμείς οι ίδιοι, μπήκαμε σ?αυτή τη κατάσταση και επιλέγουμε να μη βγούμε.

 

... ο αρχάγγελος της γής υποτίθεται οτι είναι ο ΚΑΚΟΣ αρχάγγελος (πιθανόν ο σατανάς) ο οποίος μας εμποδίζει να επικοινωνήσουμε με τον θεό και με την αλήθεια... οπότε δέν αντικρούετε με τον χριστιανισμό.

Για να συζητήσουμε αυτήν την άποψη, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε σ?έναν ορισμό του τι είναι ?Θεός? και τι είναι ?σατανάς?. Αυτό, είναι αδύνατον. Διότι ο καθένας μας έχει διαφορετική γνώμη.

 

~*~*~

 

Όσο για τις 'πολιτικές σκοπιμότητες' και 'συνομωσιολογικό matrix' έχω να πω μονάχα μια λέξη : ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Αυτά τα λένε οι ευθυνόφοβοι, που φοβούνται να κοιταχτούνε στον καθρέφτη για να δουν ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φταίει για τα χάλια μας.

Εμείς καθόμαστε και τα "τρώμε" χωρίς να κάνουμε τίποτα περισσότερο πέραν του να γκρινιάζουμε. Εμείς τους διαλέγουμε, εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς γκρινιάζουμε που τους ψηφίσαμε και μετά πάμε και τους ΞΑΝΑψηφίζουμε! Και σα να μην έφτανε αυτό, δε κάνουμε καν μια διαμαρτυρία της προκοπής! Μόνο γκρίνια... Ποιός φταίει λοιπόν...;

Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε .-

Link to comment
Share on other sites

ο αρχάγγελος της γής υποτίθεται οτι είναι ο ΚΑΚΟΣ αρχάγγελος (πιθανόν ο σατανάς) ο οποίος μας εμποδίζει να επικοινωνήσουμε με τον θεό και με την αλήθεια... οπότε δέν αντικρούετε με τον χριστιανισμό.

 

Το πιο εύκολο είναι να προβάλουμε τον εαυτό μας και τα λάθη μας στο Θείο.

 

Θεός κακός ουκ εστί. Πας Θεός αγαθός.

 

Το κακό είναι μέρος από το εγώ μας. Εμείς διαστρεβλώνουμε το Θείο.

 

Αυτό που λέμε υπερφυσικό κακό προέρχεται από μας και νομίζουμε ότι βρίσκεται σε ανώτερες σφαίρες ενώ δεν είναι έτσι.

 

Σκεφτείτε μόνο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ψυχικές δυνάμεις ανεκμετάλλευτες που αυτές λειτουργούν εν αγνοία μας.

 

Σκεφτείτε μόνο ότι ο μισός πλανήτης είναι σε κατάσταση ύπνου και ο άλλος μισός σε κατάσταση "ξύπνιου" κάθε μέρα.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τρώμε στην μάπα τα ψυχονοητικά είδωλα των μισών συνανθρώπων μας που κοιμούνται και αυτό το κάνουμε και εμείς άθελα μας όταν οι άλλοι μισοί πέσουν για ύπνο.

 

Και όλα αυτά τα ρίχνουμε στον Θεό.

Link to comment
Share on other sites

Όσο για τις 'πολιτικές σκοπιμότητες' και 'συνομωσιολογικό matrix' έχω να πω μονάχα μια λέξη : ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Αυτά τα λένε οι ευθυνόφοβοι, που φοβούνται να κοιταχτούνε στον καθρέφτη για να δουν ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φταίει για τα χάλια μας.

 

Εεέτσι!

 

Παρόλο που είμαι φαν της συγκεκριμένης τριλογίας δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να κάνω τέτοιου είδους αντιστοιχήσεις και μπορώ να πω ότι ακούγονται ενδιαφέρουσες..

(να ρωτήσω, όπου αρχάγγελος=πράκτορες;)

Edited by sabrina
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει κανενας λογος να επαναστατησουμε εναντια του δημιουργου, διοτι τα παντα ειναι τελεια συγχονισμενα, οποτε δεν προκειτε να βρουμε κατι καλυτερο απο αυτο που ΗΔΗ υπαρχει ως προορισμος μας.

Αν δεν μπορουμε να φτασουμε εκει τοτε μαλλον φταιμε εμεις οι ιδιοι και οχι ο δρομος που δεν εχει κοκκινο χαλι..

 

dimulator

Διαφωνω μαζι σου, ο καθε μισος πληθησμος του πλανητη μπορει σαν αριθμος να φανταζει τεραστειος ομως στην πραγματικοτητα δεν ειναι ουτε καν ενα ατομο!

Ο καθε εναν που ονειρευετε το κανει για τα δικα του προβληματα ή χαρες..

Δεν πιστευω πως (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο συνειδητο κοματι του ονειρου ~ το αναλογο συνειδητο του ξυπνιου..δν εννοω ΤΟ ΙΔΙΟ, εννοω πως ακομα και εκει ΔΕΝ ειμαστε ολοκληρωμενοι, αλλα το κοματι αυτο που ξερει τι κανει στο ονειρο..) υπαρχει καποιος σεβαστος αριθμος ατομων που ονειρευονται ΤΩΡΑ για παραδειγμα, και να ειναι ικανοι να δημιουργησουν συνθηκες στην βιοενεργεια της ανθρωποτητας, τετοιες ωστε να μας δυσκολεψουν ή να μας διευκολυνουν σε κατι...

 

Με 2 λογια δεν τρωμε στη μαπα κανενα ψυχονοητικο συμβολο κανενος, μοναχα του εαυτου μας...

 

 

Συγνωμη για το ακαταλαβιστικο αλλα επρεπε να ονειρευομαι τωρα, μιας και ολο το βραδυ μαλλον δημιουργουσα τα νοηματα που θα κρατησουν λιγο πισω ολοκληρη την ημερα σημερα :P

(Χμμμμ thank ya!!)

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω παρακάτω μια περιγραφή της ανάλογης θεωρίας του Πλάτωνα (ο μύθος του σπηλαίου), στην οποία αναφέρθηκε και η Νεφέλη, για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της :

 

"Ο Σωκράτης χρησιμοποιεί μια άλλη παρομοίωση : τους Φυλακισμένους στο Σπήλαιο. Φανταστείτε, λέει, μια σειρά φυλακισμένων βαθιά μέσα σε έναν υπόγειο θάλαμο. Είναι σφιχτά αλυσοδεμένοι, ώστε να μπορούν να κοιτάζουν μόνο ευθεία το σκοτεινό βράχο που βρίσκεται απέναντί τους. Μακριά πίσω τους υπάρχει μια φωτιά, η μοναδική πηγή φωτός μέσα στην σπηλιά. Πιο κοντά πίσω τους, μπροστά από την φωτιά, κινούνται άνθρωποι και μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν παλλόμενες σκιές στον βράχο μπροστά στους φυλακισμένους. Οι φυλακισμένοι είναι δεμένοι με χειροπέδες σε αυτήν την θέση για όλη τους την ζωή : το μόνο που έχουν δει ποτέ είναι αυτές οι σκιές. Όχι μόνο δεν έχουν δει ποτέ αληθινά αντικείμενα, αλλά δεν έχουν καν την υπόνοια της ύπαρξης τους. Αυτή η λυπηρή κατάσταση, συνεχίζει ο Σωκράτης, είναι η ανθρώπινη κατάσταση.

 

Σκεφτείτε, λέει ο Σωκράτης, πως ένας από τους φυλακισμένους στην σπηλιά ελευθερώνεται από τις αλυσίδες του και βγαίνει έξω. Το δυνατό φως θα τύφλωνε τα μάτια του και στην αρχή θα ήθελε να επιστρέψει στο οικείο ημίφως. Θα ήταν πολύ σαστισμένος για να παρατηρήσει τα αντικείμενα γύρω του. «Και αν? κάποιος του έδειχνε καθένα από τα αντικείμενα που περνούσαν δίπλα του και τον ανάγκαζε με ερωτήσεις να πει τί είναι, πιστεύετε πως δεν θα τα είχε χαμένα και πως δεν θα θεωρούσε πως ό,τι έβλεπε πριν ήταν πιο αληθινό από τα πράγματα που έβλεπε τώρα ;».

 

Ο απελευθερωμένος αιχμάλωτος θα έπρεπε να συνηθίσει σταδιακά στο νέο περιβάλλον. Πρώτα, θα μάθαινε να ξεχωρίζει τις σκιές που δημιουργεί ο ήλιος, μετά τις αντανακλάσεις στο νερό, κι ύστερα θα άρχιζε να διακρίνει τα στερεά αντικείμενα του αληθινού κόσμου. Την νύχτα θα ατένιζε το παρήγορο φως των αστεριών και του φεγγαριού. Η όρασή του θα δυνάμωνε αρκετά για να κοιτάξει ψηλά στον ήλιο ?και θα μπορούσε πλέον να αρχίσει να αντιλαμβάνεται το γενικό σχήμα των πραγμάτων? Τότε θα καταλάβει ότι όσα είχε συνηθίσει να βλέπει στην σπηλιά ήταν απλώς εικόνες.

 

Και τι θα συνέβαινε αν πήγαινε πίσω στην σπηλιά, πιθανόν με την πρόθεση να ελευθερώσει τους συντρόφους του ; Για ακόμη μία φορά θα ένιωθε στην αρχή μειονεκτικά. Ασυνήθιστος πλέον στο σκοτάδι, δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει πια τις αμυδρές σκιές της σπηλιάς. Η επιστροφή του εκεί κάτω θα «προκαλούσε γέλιο και θα έλεγαν πως είχε επιστρέψει από το ταξίδι του εκεί ψηλά με κατεστραμμένα μάτια και ότι δεν άξιζε ούτε καν να επιχειρήσει να ανέβει. Και αν ήταν δυνατόν να απλώσουν τα χέρια τους και να σκοτώσουν τον άνθρωπο αυτόν που προσπάθησε να τους ελευθερώσει και να τους οδηγήσει ψηλά, δεν θα επιχειρούσαν να τον σκοτώσουν ;».

 

Η εικόνα του ανθρώπου που επιστρέφει και θέλει να οδηγήσει τους συντρόφους του στο φως της ημέρας αλλά η υποδοχή που του γίνεται είναι εχθρική και καταφρονητική, είναι μια μεταφορά μια μεταφορά της καταπληκτικής περιφρόνησης που μερικές φορές αντιμετωπίζει αυτός που μόλις επέστρεψε από μια δοκιμασία γεμάτος γνώση :

 

«Το θεωρείτε εντελώς παράξενο? ένας άνθρωπος που επέστρεψε από τον θείο στοχασμό στην μίζερη μικροπρέπεια των ανθρώπων να μοιάζει λυπηρός και γελοίος αν ενώ δεν βλέπει καλά στο σκοτάδι και προτού εξοικειωθεί αρκετά στο σκοτεινό περιβάλλον οδηγηθεί στα δικαστήρια ή οπουδήποτε αλλού για να αναμετρηθεί με τις σκιές της δικαιοσύνης? και για να λογοδοτήσει γιʼ αυτά τα πράγματα στο μυαλό όσων δεν έχουν αντικρίσει ποτέ τους την ίδια την Δικαιοσύνη ; Θα ήταν αναμφίβολα παράξενο».

 

Οι φωτισμένοι πρώην αιχμάλωτοι πρέπει πάντα να επιστρέφουν στην σπηλιά της ανθρωπότητας, συνεχίζει το κείμενο της Πλατωνικής Πολιτείας."

 

 

Αυτό που με είχε προβληματίσει κάποια στιγμή παλαιότερα ήταν το τέλος, η κατάληξη της όλης ιστορίας, που την βρήκα κάπως ανικανοποίητη. Οι σκέψεις μου τότε διατυπώθηκαν ως εξής :

 

Η δύναμη της ιστορίας αυτής είναι τόσο ισχυρή που έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει πάμπολλα κινήματα και διδασκαλίες μέσα στους αιώνες.

 

Μια σύχρονη, προσαρμοσμένη στα technology and culture standards της εποχής μας, εκδοχή αυτού του μύθου θα μπορούσε να θεωρηθεί και η τριλογία του "Matrix"... Η ταινία των αδελφών Wachowski είναι αρκετά γνωστή σε όλους μας, δεν χρειάζεται να αναφερθώ... ωστόσο.. θα σταθώ λίγο στο τέλος της, στην κατάληξη της ιστορίας...

 

Τί γίνεται στο τέλος ;

 

Ο πράκτορας Smith στην μανία του να εκδικηθεί και να σκοτώσει τον Neo γίνεται πανίσχυρος και αρχίζει να λειτουργεί σαν ιός μέσα στο σύστημα. Μπορεί πλέον να πολλαπλασιάζει τον εαυτό του ασταμάτητα καταστρέφοντας άλλες οντότητες. Γίνεται ένα σχεδόν αυτόνομο υποσύστημα μέσα στο σύστημα.. Και κινηγά τον Νeo με το πάθος της μονομανίας του...

 

Εν τω μεταξύ, ο Neo συνεχίζει την αποστολή του, που είναι να "σπάσει" το Matrix, να απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τα δεσμά της Μήτρας, και γι΄αυτό όπως μαθαίνουμε πρέπει να φτάσει στην Καρδιά της Μήτρας, να την συναντήσει κατά πρόσωπο...

 

Ωπ ! Η συνάντηση του Neo με την Μήτρα αυτοπροσώπος ! Η μεγάλη συνάντηση, η τελική ίσως μάχη.. !

 

Και τί γίνεται εκεί ;

 

Ο Neo έχει με την καρδιά του Μatrix μια ψύχραιμη συζήτηση, όπου τελικά το σχεδιό του είναι να συνάψει μια ιδιότυπη ανακωχή. Λέει στην Μήτρα : κοίταξε, εγώ θα σε απαλλάξω από τον ενοχλητικό ξενιστή σου, τον πράκτορα Smith, που είναι πρόβλημα και για τους δυο μας, κι εσύ θα σταματήσεις την επίθεσή σου εναντίον μας...

 

Μόνο αυτό ;;;

 

Οι αδερλφοί Wachowski δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους ! Δεν μπόρεσαν να θυσιάσουν τον ήρωά τους για το καλό της ανθρωπότητας ! Σε εκείνη την τελική συνάντηση θα έπρεπε να γίνει και η τελική μάχη. Σε εκείνο τον τεχνολογικό γκρεμό πάνω από τον οποίο αιωρείται η πύρινη κεφαλί της Μήτρας, ο Neo θα έπρεπε να εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για να νικήσει την παντοκρατορία της.. Θα ήταν μία αδυσώπη μάχη, κοσμικών διαστάσεων, μέχρι τελικής πτώσης.. Ο Neo θα έπρεπε να εισβάλει ωσαν οβίδα μέσα στην Καρδιά της Μήτρας, της Φυλακής του Κόσμου μας, και να την συντρίψει, να την παρασύρει στο χαμό, στο τέλος, στο σβήσιμο, να την κάνει κομμάτια εκ των έσω... αλλά, αυτό θα συνεπαγόταν και τον δικό του χαμό, την δική του τελική και υπέρτατη θυσία... Για να πεθάνει η Μήτρα έπρεπε να πεθάνει και ο Neo !

 

Οι αδελφοί Wachowski δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τον ήρωά τους ! Φάνηκαν στοργικοί πατέρες απέναντί του, αλλά θυσίασαν την αφύπνιση της ανθρωπότητας ! Το μήνυμα της σωτηρίας και της λύτρωσης έμεινε λειψό ! Ο Neo συνέχισε να ζει, αυτός καλά κι εμείς καλύτερα (..αλλά μέσα στο Μatrix..), δεν έγινε ο απελευθερωτής της ανθρωπότητας από τον τελικό δυνάστη, αλλά απλώς ο superman της καθημερινότητάς μας...

 

 

The END (...κι όχι τετέλεσται...)

 

 

Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ενδιαφέρουσα μυθολογία-θεωρία, που απλώς έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω των ταινιών και που μπορούμε να την συναντήσουμε-αντιστοιχήσουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις...

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ

@synodoiporos: ειπες...

Οι αδελφοί Wachowski δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τον ήρωά τους ! Φάνηκαν στοργικοί πατέρες απέναντί του, αλλά θυσίασαν την αφύπνιση της ανθρωπότητας ! Το μήνυμα της σωτηρίας και της λύτρωσης έμεινε λειψό ! Ο Neo συνέχισε να ζει, αυτός καλά κι εμείς καλύτερα (..αλλά μέσα στο Μatrix..), δεν έγινε ο απελευθερωτής της ανθρωπότητας από τον τελικό δυνάστη, αλλά απλώς ο superman της καθημερινότητάς μας...

 

 

Είπα:

Δεν υπαρχει κανενας λογος να επαναστατησουμε εναντια του δημιουργου, διοτι τα παντα ειναι τελεια συγχονισμενα, οποτε δεν προκειτε να βρουμε κατι καλυτερο απο αυτο που ΗΔΗ υπαρχει ως προορισμος μας.
...

Δεν φταιει ο Neo που δεν καταφερε να μας αφυπνήσει..

Ο Neo καταφερε και ελευθερωσε τον Δρομο για ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ απο εμας ωστε να καταφερουμε ΜΟΝΟΙ μας να φτασουμε στο σημειο της αφυπνισης..

Υπο αυτην την εννοια πιστευω πως η νεομυθολογια αυτη ειναι ολοκληρωμενη!!

;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει κανενας λογος να επαναστατησουμε εναντια του δημιουργου, διοτι τα παντα ειναι τελεια

συγχονισμενα, οποτε δεν προκειτε να βρουμε κατι καλυτερο απο αυτο που ΗΔΗ υπαρχει ως προορισμος μας.

 

Δεν υπάρχει λόγος ? Σύμφωνα πάντα με τον χριστιανισμό , ο άνθρωπος έζησε πρώτη φορά στην Εδεμ , στον παράδεισο.. Εκεί είναι και ο τελευταίος του σταθμός όπου θα φτάσει όταν γίνει η Δευτέρα παρουσία ο Χριστός θα συντρίψει τον σατανά ..

:offtopic: Εδώ υπάρχει βέβαια ένα τρομερό λάθος στην Αγία γραφή διότη λέει ότι οι ανθρώποι θα κριθούν και κάποιοι θα πάνε στον παράδεισο και κάποιοι άλλοι στην κόλαση :unsure5: εεμ πώς θα πάνε στην κόλαση ? αφού ο σατανάς θα έχει καταστραφεί ?? τεσπα :offtopic:

 

Μήπως η επαφή μας με το παραφυσικό και τις άλλες διαστάσεις , τα ανεξήγητα φαινόμενα , εξωγήινοι , πνεύματα κλπ . είναι απλά επαφή με την άλλη πλευρά του κόσμου ? δηλαδή έξω από το matrix ?? Μήπως Είναι κάποια σήματα που μας βοηθάνε να επικοινωνήσουμε με τον πραγματικό κόσμο ? Μήπως οι δυνάμεις που θεωρούμε παραφυσικές (Τηλεπάθεια , Μαγεία κτλ ) στην πραγματικότητα είναι οι δυνάμεις του ανθρώπου ? Επίσεις υπάρχει η θεωρία οτι ο αρχάγγελος που αναφέραμε ρουφάει όλες τις δυνάμεις μας γι αυτό δέν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας ...(όπως στις ταινίες οι μηχανές τραβάνε ενέργεια απο τους ανθρώπους)

Εντάξη πολλοί θεωρούν κουλή αυτή την θεωρία ? αλλα εγώ την αναφέρω :whistling:

 

Επίσης φανταστείτε τον Ιησού Χριστό σε ρόλο Neo ? Μπήκε στο Matrix (στην Γη) για να ανοίξει τα μάτια του κόσμου? δεν ταιριάζουν πολύ ? ?και Σορρυ εάν πρόσβαλα τα πιστεύω κάποιων ?

 

Παρόλο που είμαι φαν της συγκεκριμένης τριλογίας δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να κάνω τέτοιου είδους αντιστοιχήσεις και μπορώ να πω ότι ακούγονται ενδιαφέρουσες..

(να ρωτήσω, όπου αρχάγγελος=πράκτορες;)

 

Στην Τριλογία του Matrix δεν θα συσχέτιζα τον αρχάγγελο με τον πράκτορα , μάλλον αρχάγγελος είναι η μηχανή που έλεγχε όλο το matrix , αυτός που έβαλε τον Neo τελευταία φορά στο matrix..

 

 

Btw.. ενδιαφέρον το κείμενο με την θεωρία του Πλάτωνα .

Link to comment
Share on other sites

Όσο για τις 'πολιτικές σκοπιμότητες' και 'συνομωσιολογικό matrix' έχω να πω μονάχα μια λέξη : ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Αυτά τα λένε οι ευθυνόφοβοι, που φοβούνται να κοιταχτούνε στον καθρέφτη για να δουν ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φταίει για τα χάλια μας.

Εμείς καθόμαστε και τα "τρώμε" χωρίς να κάνουμε τίποτα περισσότερο πέραν του να γκρινιάζουμε. Εμείς τους διαλέγουμε, εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς γκρινιάζουμε που τους ψηφίσαμε και μετά πάμε και τους ΞΑΝΑψηφίζουμε! Και σα να μην έφτανε αυτό, δε κάνουμε καν μια διαμαρτυρία της προκοπής! Μόνο γκρίνια... Ποιός φταίει λοιπόν...;

Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε .-

Νεφ, πρέπει να το διαβάσεις αυτό το βιβλίο που ανέφερε ο Sif.

Είναι πολύ καλό διότι σου θέτει πιο μακριά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ακόμα και αυτή η προβλεψιμότητα των ανθρώπων που λες, αποτελεί καίριο στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του matrix. Για την ακρίβεια, το matrix στηρίζεται στην προβλεψιμότητα του ανθρώπου, ο οποίος με τη σειρά του επιδιώκει να κάνει προβλέψιμες κινήσεις για ψυχολογικούς λόγους (κυρίως λόγω ανασφάλειας, ο άνθρωπος θέλει να έχει "στεγανά" στην καθημερινότητά του).

Αυτό από μόνο του δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μια κοινωνία που θέλει να εξελιχθεί?

 

Συχνά λέμε το εξής απλό πράγμα, ως ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να ξεφεύγουμε από το matrix: Δοκίμασε αύριο να πας στη δουλειά από διαφορετικό δρόμο κι όχι απ' αυτόν που πας κάθε μέρα. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να το βρεις αφελές, με μια δεύτερη όμως ματιά παρατηρείς μια σειρά στοιχείων που διαφοροποιούνται (αλλάζεις τη ρουτίνα σου, βλέπεις έναν άλλο δρόμο, παρατηρείς διαφορετικά πράγματα κτλ κτλ κτλ). Θα μου πεις "αλλάζοντας δρόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον κόσμο", αλλά αν δεν μπορούμε να κάνουμε ένα τόσο απλό πράγμα, πώς περιμένουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα?

 

Επίσης, δεν αναρωτιέσαι καθημερινά γιατί ο κόσμος προβαίνει σε χαζές συμπεριφορές (από τις εκλογές μέχρι το σούπερ μάρκετ)?

Γιατί αναλωνόμαστε στη γκρίνια? Γιατί κάθε καλή ενέργεια που ξεκινά φθίνει στο χρόνο? Γιατί ο άνθρωπος επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη? Γιατί ψηφίζει τους ίδιους και τους ίδιους?

 

Το θέμα που προσεγγίζουμε είναι απλά μια διαφορετική κοινωνικο/πολιτική προσέγγιση που εμπεριέχει αυτά που αναφέρεις και προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα "γιατί". Ούτε μπούρδες, ούτε αποκύημα ευθυνοφοβίας ή εθελοτυφλίας.

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια, το matrix στηρίζεται στην προβλεψιμότητα του ανθρώπου, ο οποίος με τη σειρά του επιδιώκει να κάνει προβλέψιμες κινήσεις για ψυχολογικούς λόγους (κυρίως λόγω ανασφάλειας, ο άνθρωπος θέλει να έχει "στεγανά" στην καθημερινότητά του).

Αυτό από μόνο του δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μια κοινωνία που θέλει να εξελιχθεί?

Φυσικά και είναι.

Αλλά μ?αυτό που είπες, αποδεικνύεις ότι εμείς φταίμε και κανείς άλλος.

 

Επίσης, δεν αναρωτιέσαι καθημερινά γιατί ο κόσμος προβαίνει σε χαζές συμπεριφορές (από τις εκλογές μέχρι το σούπερ μάρκετ)?

Γιατί αναλωνόμαστε στη γκρίνια? Γιατί κάθε καλή ενέργεια που ξεκινά φθίνει στο χρόνο? Γιατί ο άνθρωπος επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη? Γιατί ψηφίζει τους ίδιους και τους ίδιους?

Για τον ίδιο λόγο που είπες παραπάνω : ανασφάλεια.

Η οποία ανασφάλεια, έχει ποικιλία προεκτάσεων με πρώτες και καλύτερες την ευθυνοφοβία και τον εγωκεντρισμό.

 

Το θέμα που προσεγγίζουμε είναι απλά μια διαφορετική κοινωνικο/πολιτική προσέγγιση που εμπεριέχει αυτά που αναφέρεις και προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα "γιατί". Ούτε μπούρδες, ούτε αποκύημα ευθυνοφοβίας ή εθελοτυφλίας.

Μπούρδες είναι. Διότι όλοι γνωρίζουμε τον λόγο. Άλλοι συνειδητά, άλλοι υποσυνείδητα. Το να αναλύουμε με κοινωνικοπολιτικοψυχολογικά παχιά λόγια, δε κάνουμε τίποτε περισσότερο πέραν του να? κερδίζουμε χρόνο για να αποφύγουμε την δράση. Μάλιστα, όπως τ?ακούς (διαβάζεις). Διότι, όσο αναλύουμε, δεν μπορούμε να δράσουμε. Δεν μπορούν να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα, είναι αδύνατον. Ή θα αναλύουμε ή θα δρούμε.

Όσο λοιπόν αναλύουμε, έχουμε? άλλοθι. Ένα τελείως ξεφτίλα άλλοθι!

- «Άνθρωπέ μου, αφού σε ενοχλεί το ?τάδε?, γιατί δε κάνεις κάτι για να το αλλάξεις;»

- «Κάνω κάτι! Προσπαθώ να ψυχαναλύσω το ΓΙΑΤΙ δε κάνω κάτι?»

?Έλεος? :headb:

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει λόγος ? Σύμφωνα πάντα με τον χριστιανισμό , ο άνθρωπος έζησε πρώτη φορά στην Εδεμ , στον παράδεισο.. Εκεί είναι και ο τελευταίος του σταθμός όπου θα φτάσει όταν γίνει η Δευτέρα παρουσία ο Χριστός θα συντρίψει τον σατανά ..

:offtopic: Εδώ υπάρχει βέβαια ένα τρομερό λάθος στην Αγία γραφή διότη λέει ότι οι ανθρώποι θα κριθούν και κάποιοι θα πάνε στον παράδεισο και κάποιοι άλλοι στην κόλαση :unsure5: εεμ πώς θα πάνε στην κόλαση ? αφού ο σατανάς θα έχει καταστραφεί ?? τεσπα :offtopic:

[...]

Δεν καταλαβα τι εννοεις;

Οχι δεν υπαρχει λογος..

Edited by Sucore
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ένα θα πω όσον αφορά τα παραπάνω. Για την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα φταίμε εμείς και μόνο εμείς. Δεν είμαστε θύματα κανενός παρά των ίδιων μας των εαυτών και των ίδιων των πράξεών μας. Ούτε το κράτος ούτε οι πολιτικοί μας ούτε ο/οι Θεός/οι μας μας έφεραν στη θέση που βρισκόμαστς. Και αν δε κουνήσουμε εμείς το δαχτυλάκι μας και αναλωνόμαστε στις υποθέσεις και στη μοιρολατρία μας δε πρόκειται να αλλάξει τίποτε..

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και είναι.

Αλλά μ?αυτό που είπες, αποδεικνύεις ότι εμείς φταίμε και κανείς άλλος.

Μα εννοείται ότι εμείς κυρίως φταίμε, δεν είπα κάτι διαφορετικό. :)

Απλά δεν σταματά εκεί...

 

Διότι, όσο αναλύουμε, δεν μπορούμε να δράσουμε. Δεν μπορούν να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα, είναι αδύνατον. Ή θα αναλύουμε ή θα δρούμε.

Όσο λοιπόν αναλύουμε, έχουμε? άλλοθι. Ένα τελείως ξεφτίλα άλλοθι!

Η δράση προϋποθέτει ανάλυση και το αντίθετο, μόνο που εμείς αναλύουμε χωρίς να δρούμε. Όχι γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα, αλλά επειδή η ανάλυση συνήθως είναι πιο εύκολη από τη δράση (ή τουλάχιστον έτσι έχουμε πειστεί).

 

Ας μη γελιόμαστε σ' αυτό, το matrix δεν αποτελεί απλά μια αμπελοφιλοσοφία για να περνά η ώρα, αποτελεί ίσως την πιο σύγχρονη (όχι από ιστορικής πλευράς, διότι αναφέραμε και τον Πλάτωνα παραπάνω), την πιο έξυπνη και συνάμα την πιο επαναστατική ιδέα για τη διαμόρφωση των κοινωνιών και της συμπεριφοράς των ανθρώπων. "Έχουμε ανάγκη" την επίγνωση του matrix, όπως και έχουμε ανάγκη την επίγνωση οποιουδήποτε συστήματος προκειμένου να το πολεμήσουμε. Γιατί για να επιτευχθεί η όποια δράση, θα πρέπει να προηγείται η γνώση του πως δουλεύει το σύστημα, ώστε να βρεθούν και οι αντίστοιχοι τρόποι να πολεμηθεί.

 

Η όλη φιλολογία (που, ξαναλέω, μόνο μπούρδες δεν είναι) προκύπτει από προβληματισμούς/ερωτήσεις που αφορούν το σύστημα.

Τί είναι αυτό το σύστημα? Πώς λειτουργεί? Τί περιλαμβάνει? Ποιός το έφτιαξε? Τί στόχους έχει? Είναι καλό ή κακό? (και στην περίπτωση που είναι κακό...) Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε απ' αυτό? κτλ κτλ κτλ

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβα τι εννοεις;

Οχι δεν υπαρχει λογος..

 

 

Απάντησα σε αυτό που είπες :

Δεν υπαρχει κανενας λογος να επαναστατησουμε εναντια του δημιουργου, διοτι τα παντα ειναι τελεια συγχονισμενα, οποτε δεν προκειτε να βρουμε κατι καλυτερο απο αυτο που ΗΔΗ υπαρχει ως προορισμος μας.

 

 

Δηλαδή ο παράδεισος δέν είναι ο τέλειος κόσμος ? εκεί δέν είναι ο προορισμός του ανθρώπου ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...