Jump to content

Παγανισμός


 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες τις δεσποινίδες, σε όλους τους κύριους και στην αξιόλογη Νεφέλη (που αν και δεν γνωρίζω εκτιμώ το έργο της).

 

Όλοι έχουμε ακούσει για την επιστροφή της θρησκείας του δωδεκάθεου στη χώρα μας και της φυσιοκεντρικής Wicca που γιγαντώνεται καθημερινά. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για παγανισμό, η τέλος πάντων ύστερο-παγανιστικές λατρείες. Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι που ?ξινίζουν τη μούρη τους? όταν ακούν για παγανισμό, ακόμα και αν είναι οι ίδιοι σε παγανιστικούς οργανισμούς. Γιατί η λέξη παγανισμός είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη έννοια;

 

Πραγματικά η προπαγάνδα της καθολικής κυρίως εκκλησίας για τον παγανισμό κατά το μεσαίωνα φέρει τα αποτελέσματά της ακόμα και σήμερα. Παγανιστές λοιπόν (pagani), χαρακτηρίσθηκαν οι χωριάτες και ο αμαθής πληθυσμός από τους καθολικούς, οι άνθρωποι που ζούσαν απλά και δόξαζαν απλές δυνάμεις της φύσης, θεότητες, η όπως αλλιώς επιθυμείτε να το πείτε και αργότερα για λόγους διευκόλυνσης της Ιεράς Εξέτασης οι σατανιστες, οι μάγισσες, οι εχθροί του Θεού.

 

Τα απλά πράγματα ανήκουν όμως σε μια απλή εποχή και σίγουρα η δική μας είναι κάθε άλλο παρά απλή. Ο παγανισμός εξελίχθηκε, εμπλουτίστηκε, και με τον καιρό οι πραγματικοί παγανιστές έμαθαν ότι τα απλά πράγματα, η απλή θρησκεία, αποτελείται από μυριάδες άλλα πολύπλοκα κομματάκια. Δεν ξέρω αν οι σατανιστές αποκαλούν τους εαυτούς τους παγανιστές, ξέρω όμως ότι οι παγανιστές δεν πρεσβεύουν σατανικές αρχές, δεν προσπαθούν να καταστρέψουν για να δημιουργήσουν, αλλά να συντηρήσουν και να ανανεώσουν, αποδέχονται την καταστροφή και το θάνατο χωρίς όμως να τον προκαλούν.

 

Ο παγανισμός είναι απρόσωπος γι? αυτό και τόσο πολύπλευρος και χαοτικός. Από αυτόν ξεκινάει και σε αυτόν καταλήγει η δύναμη που λέγεται πίστη και η τέχνη που λέγεται μαγεία. Με πίστη και μαγεία κάποτε ζούσε ο άνθρωπος, τώρα, δεν ξέρω αν έχει χάσει κάποιο από τα δυο ή και τα δύο! Γι? αυτό σταμάτησε να αγαπάει. Να αγαπάει πρώτα τον εαυτό του και μέσα από τον εαυτό του τους άλλους.

 

Εννοείται δεν είμαι χαζορομαντικός για να επιθυμώ να γυρίσει ο κόσμος στον μεσαίωνα, στα σκοτάδια και τις δοξασίες του, αυτό που θέλω είναι να γίνει ο άνθρωπος πιο ανθρώπινος, γιατί αν δεν κατακτήσεις πρώτα την ανθρωπιά, πως μπορείς να γίνεις θεός, ή ένα με τον θεό, ή ένα με τον κόσμο ή οτιδήποτε άλλο που θεωρείται παράδεισος;

 

Οι πραγματικοί παγανιστές δεν πιστεύουν ότι ο κόσμος τείνει προς την καταστροφή, σίγουρα όμως προς ένα τέλμα, όλοι τους όμως, μαζί και εγώ, αισθάνονται τα αρχαία να ξυπνάνε και να επιστρέφουν μέσα από αυτό για να φέρουν πάλι τα χαμένα.

 

Δεν ξέρω επίσης αν είναι τάση, η μόδα αυτός ο παγανισμός, η Wicca, το Δωδεκάθεο, είμαι όμως σίγουρος ότι η τάση και η μόδα περνάει και πίσω της αφήνει αυτούς που είναι αληθινοί. Όπως επίσης και η αμείλικτη καθημερινότητα φιλτράρει αυτούς που πιστεύουν πραγματικά, και απορροφά όλους τους άλλους στη ρουτίνα.

 

Αισθάνομαι παγανιστής, γιατί αγαπώ αυτόν τον κόσμο, γιατί αισθάνομαι ότι αυτός ο κόσμος με χρειάζεται, καμία άλλη διάσταση, καμία άλλη ύπαρξη, κανένας παράδεισος και καμία κόλαση δεν με χρειάζεται. Αισθάνομαι παγανιστής γιατί σέβομαι και φοβάμαι την δύναμη που μου δίνει ζωή και μου την παίρνει και σε αυτή πιστεύω, γιατί αυτή τη δύναμη τη νιώθω πιο ιερή από κάθε βιβλίο θεού, από κάθε σοφό κληρικό, από κάθε ον και κάθε άνθρωπο, από κάθε σύμβολο.

 

Εσείς τι γνώμη έχετε για τον παγανισμό;

Edited by Denecrom
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ωραιο το κειμενο σου,καλως ηρθες στο Αβαπτιστο!

Σου εχω μια ερωτηση και μια παρατηρηση

Γιατι αυτο που περιγραφεις και αισθανεσαι θελεις να το καλουπωσεις και το λες "παγανισμο"?

 

Μιλησες για προπαγανδα και ορθος απο την εκκλησια.Προσεχε μην πεσεις στην παγιδα της προπαγανδας του παγανισμου.

:smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Εσείς τι γνώμη έχετε για τον παγανισμό;

Φιλε Denecrom καλως ηλθες. Οι περισσοτεροι εδω μεσα νομιζω οτι θα συμφωνησουν μαζι σου.

Σχετικα με την ερωτηση σου..

(γκουχ γκουχ..) , ως παγανιστής χριστιανός (με βουδιστική κοσμοθεωρία) που ειμαι, ποια θα ειναι φυσικα η γνωμη μου...?

 

NO problem man..! Ολοι οι καλοι χωράνε..!

 

 

 

 

..

Link to comment
Share on other sites

Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι που ?ξινίζουν τη μούρη τους? όταν ακούν για παγανισμό, ακόμα και αν είναι οι ίδιοι σε παγανιστικούς οργανισμούς. Γιατί η λέξη παγανισμός είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη έννοια;

 

...Διότι ακόμα υφίστανται τα κάθε λογής "κολλήματα" και "ιδεολογήματα" εντός των ποικίλων ρευμάτων (δεν βγάζω -δυστυχώς- τον εαυτό μου απ΄έξω,αφού και οι δικές που πεποιθήσεις κράμα είναι...),συν οι κρυφές μνησικακίες -άρα καθαρά προσωπικοί λόγοι που δεν έχουν σχέση με τον χώρο των ιδεών και των δογμάτων- εις βάρος αλλήλλων...Μύλος... :(

Edited by Ingmar
Link to comment
Share on other sites

...Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι που ?ξινίζουν τη μούρη τους? όταν ακούν για παγανισμό, ακόμα και αν είναι οι ίδιοι σε παγανιστικούς οργανισμούς. Γιατί η λέξη παγανισμός είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη έννοια; ...
Νομίζω πως εδώ ταιριάζει το ίδιο που έγραψα σε "γειτονικό" θέμα:
Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να προβληματίζεσαι - μη πω ότι αν ψάξεις στον εαυτό σου θα βρεις ότι κι εσύ ο ίδιος φυλάς παρόμοια στάση σε άλλες περιπτώσεις - όλοι το κάνουμε λίγο πολύ γιατί φαίνεται ότι είναι μέρος της ψυχολογίας μας.

Είναι μέρος της ζωής να ταυτίζονται ορισμένα πράγματα ακόμα κι αν (ή όταν) δεν έχουν σχέση. Ούτε η περίπτωση είναι μοναδική:

Σκέψου πως πολλοί θεωρούν "δαίμονες και... κοιτάζουν λοξά" χριστιανούς που δεν έχουν ενοχλήσει κανένα επειδή πριν 1000 ή 1500 χρόνια κάποιοι που φορούσαν ράσα ή είχαν ραμμένους σταυρούς στα πουκάμισά τους κάνανε διάφορα...

Link to comment
Share on other sites

Γιατι αυτο που περιγραφεις και αισθανεσαι θελεις να το καλουπωσεις και το λες "παγανισμο"?

 

Αυτό σου λέει ο άνθρωπος ρε Αρτζούνα! Δεν είναι καλούπι ο όρος!

 

Στην τελική γουστάρει να αυτοχαρακτηρίζεται έτσι. Άλλοι γουστάρουν να αυτοχαρακτηρίζονται :censored: (δεν το λέμε δεν το λέμε είμαστε καλά παιδιά).

 

Τράγου Κέρατο

Προπαγανδιστής Α' / Αρχαιογκαγκά.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σου λέει ο άνθρωπος ρε Αρτζούνα! Δεν είναι καλούπι ο όρος!

 

Aμεσως τσιμπησες ρε παληο σειρα.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά αυτό εννοούσα τράγου κέρατο! Δεν καλουπώνω τίποτα, δεν βάζω ταμπέλες? αλλά σίγουρα πρέπει να έχει ένα όνομα αυτό που πιστεύω!

 

Όσο για την προπαγάνδα του παγανισμού καλή μου Artzuna έχεις απόλυτο δίκαιο. Αλλά όπως είπα ένας άνθρωπος αναγκάζεται σε κάποια στιγμή στη ζωή του, να έρθει face to face με τα πιστεύω του, και ή να τα πετάξει, ή να γίνει πιο σκληρός υποστηρικτής τους. Όσοι χριστιανοί πέθαναν παρασυρμένοι από την προπαγάνδα με μια θρησκεία που δεν αισθάνθηκαν ποτέ στη καρδιά τους, νομίζω πως δεν ήταν χριστιανοί. Αυτοί που έστω άγγιξαν την έννοια του χριστιανισμού, βλέποντας καθαρά και πέρα από την πλύση εγκεφάλου της εκκλησίας, για μένα αυτοί κατέκτησαν την ουτοπία και τον παράδεισο.

Link to comment
Share on other sites

Όσο για την προπαγάνδα του παγανισμού καλή μου Artzuna έχεις απόλυτο δίκαιο.

...αυτό για να μάθεις να προτρέχεις... καλή μου Artzuna! :blblbl: :063laugh:

 

 

Καλώς ήρθες Denecrom. :)

Link to comment
Share on other sites

...αυτό για να μάθεις να προτρέχεις... καλή μου Artzuna! :blblbl: :063laugh:

 

α ρε τσογλανι..ενα λαθος εκανε το παιδι και εσυ αμεσως :censored:

 

και εσυ βρε Denecrum κοιτα και στο αβαταρ λιγο....Aνδρας γραφει :censored: :censored:

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω επίσης αν είναι τάση, η μόδα αυτός ο παγανισμός, η Wicca, το Δωδεκάθεο?

Ούτε τάση, ούτε μόδα? Ανάγκη είναι. Γι?αυτό και εξαπλώνεται αντί να ?περνάει?. Για την ακρίβεια : ανάγκες (πληθυντικός) και μάλιστα βασικότατες :

 

1η ανάγκη ~ της εξέλιξης στη θρησκεία ώστε να εναρμονιστεί με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας. Οι άνθρωποι πλέον είναι μορφωμένοι και πιο διερευνητικοί. Ο δογματισμός λοιπόν αρχίζει να ?αργοπεθαίνει?, διότι απλά δεν ταιριάζει στον μορφωμένο άνθρωπο. Γι?αυτό παρατηρείται ένα γενικότερα έντονο ενδιαφέρον, προς πιο πνευματικές και ?δύσκολες? έννοιες και αναζητήσεις όλων των θρησκειών (βλ. για παράδειγμα τη Γνωστική θεώρηση που ?σπάει ταμεία? τα τελευταία χρόνια, τον Σουφισμό που ξαφνικά έγινε ευρύτερα γνωστός ενώ μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι τον είχανε έστω ακουστά, κλπ).

 

2η ανάγκη ~ σεβασμού προς τη φύση? διότι αλλιώς τη βάψαμε! Έφτασε ο κόμπος στο χτένι, η μαμά Γη μας βαράει τα καμπανάκια του κινδύνου και πλέον το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να την ακούσουμε. Ο παγανισμός λοιπόν έχει πλέον? επιχειρήματα! Και μάλιστα πολύ σοβαρά επιχειρήματα που κανείς δεν μπορεί ν?αρνηθεί.

 

3η ανάγκη ~ διεξόδου από τη γκρίζα ρουτίνα που μας έχει κάνει ρομπότ. Η παραμυθένια φαντασία και ο νοσταλγικός ρομαντισμός του παγανισμού, είναι η τέλεια διέξοδος για τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει βρεθεί εγκλωβισμένος στην ασχήμια του τσιμέντου, της βρωμιάς, του άγχους, της φασαρίας, κλπ.

 

Με πίστη και μαγεία κάποτε ζούσε ο άνθρωπος, τώρα, δεν ξέρω αν έχει χάσει κάποιο από τα δυο ή και τα δύο! Γι? αυτό σταμάτησε να αγαπάει. Να αγαπάει πρώτα τον εαυτό του και μέσα από τον εαυτό του τους άλλους.

Πράγματι. Δίκιο έχεις.

Για όλα φταίει η Βιομηχανική Επανάσταση?

(και μιλάω πολύ σοβαρά, παρόλο που ξέρω ότι κάποια ψυχούλα γελάει τώρα που διαβάζει αυτές τις γραμμές?)

 

 

 

Υ.Γ. ~ Καλώς μας ήρθες :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Ούτε τάση, ούτε μόδα? Ανάγκη είναι. Γι?αυτό και εξαπλώνεται αντί να ?περνάει?. Για την ακρίβεια : ανάγκες (πληθυντικός) και μάλιστα βασικότατες :

 

1η ανάγκη ~ της εξέλιξης στη θρησκεία ώστε να εναρμονιστεί με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας. ...

Ασφαλώς είναι ανάγκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τάση ή ότι δεν έχει γίνει και μόδα.

Από την άλλη... "εξέλιξη"...;

Δεν ξέρω αν είναι σωστή λέξη. Δεν είναι εξέλιξη να επιστρέφεις στο παρελθόν.

....2η ανάγκη ~ σεβασμού προς τη φύση? διότι αλλιώς τη βάψαμε! Έφτασε ο κόμπος στο χτένι, η μαμά Γη μας βαράει τα καμπανάκια του κινδύνου και πλέον το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να την ακούσουμε. Ο παγανισμός λοιπόν έχει πλέον? επιχειρήματα! Και μάλιστα πολύ σοβαρά επιχειρήματα που κανείς δεν μπορεί ν?αρνηθεί....
Νομίζω πως σ' αυτό δεν μπορεί να είναι καθόλου λύση - μοιάζει να είναι ίσως, όταν το βλέπεις εξιδανικευμένα. Ποτέ παγανιστές ή μη δεν σεβάστηκαν τη φύση εξ' αιτίας της θρησκευτικότητας όταν θεωρούσαν ότι δεν τους συνέφερε - και ποτέ δεν λυπήθηκαν τη φύση σε τέτοιες περιπτώσεις.
...3η ανάγκη ~ διεξόδου από τη γκρίζα ρουτίνα που μας έχει κάνει ρομπότ. Η παραμυθένια φαντασία και ο νοσταλγικός ρομαντισμός του παγανισμού, είναι η τέλεια διέξοδος για τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει βρεθεί εγκλωβισμένος στην ασχήμια του τσιμέντου, της βρωμιάς, του άγχους, της φασαρίας, κλπ.

...

Ναι είναι μέσο φυγής. Αλλά, αν το δούμε ως μέσο "φυγής" τότε χάνει κάτι από την αντικειμενική αξία που ίσως έχει.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...