Jump to content

Νεκρονομικόν~ Πού αρχίζει ο μύθος και πού το παραμύθι;


Recommended Posts

χωρίς να θυμάμαι και 100% δεν είχε και τόσες πολλές θεότητες μέσα. αλλα το οτι ένα όνομα επιβιώνει δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. δηλαδή αν γράψεις το όνομα Μήτσος σε μια πέτρα και τυχαία διασωθεί σημαίνει πως έχει και δύναμη;;;; δεν στέκει. αν μου έλεγες πως τα ονόματα έχουν την δύναμη που τους δίνουμε κάπως κολλούσε αλλα τώρα δεν έχει συνοχή ως τρόπος σκέψης. τα μαγικά ονόματα έχουν δύναμη επειδή εμείς τους τη δείνουμε. θυμίσου τη μικρή συζήτηση που είχε γίνει με την ετυμολογία της λέξης δαίμονας....

το νεκρονόμικον το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Λάβκραφτ πως είναι ψεύτικο. είναι σαν να προσπαθείς να βρείς αλήθεια σε φανταστική λογοτεχνία....

πίστεψε με δεν θα βρείς τίποτα στο νεκρονόμικον.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Το Νεκρονομικόν δεν είναι έτσι φίλτατε, δεν αλλοιώνει τόσο τους μύθους. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείς να το διαβάσεις.

 

Δεν έχει σχέση με Πικ-Νικ, αλλά με την άβυσσο.

[/b][/color]

 

Καλή απάντηση, αλλά τελείως άσχετη με αυτό που σου είπα.

 

Ο outis σου είπε κάποια πολύ σοβαρά πράγματα. Τώρα για ποιο λόγο επιλέγεις να τα αγνοήσεις δεν ξέρω, στο κάτω κάτω, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Link to comment
Share on other sites

από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που έχει δώσει ο Lovecraft

 

Εδώ κουφάθηκα! :blink:

Ποιά στοιχεία;? Εννοείς αυτά που εμμέσως παράθεσε στα διηγήματα τρόμου; Όπου γράφει κάποιες φανταστικές επικλήσεις και περιγραφές των Μεγάλων Παλαιών...; :unsure:

 

___________________________________________________________-

 

Μια έκδοση του "Νεκρονομικόν" είχα εντοπίσει παλιά,κι αυτή εμφανώς είχε ...."δάνεια" από τη περιβόητη Σολωμονική (π.χ. σφραγίδες)!

Δυστυχώς, ο συγγραφέας πλέον μας άφησε χρόνους. Κάποιοι "ψίθυροι" φανατικών του Λάβι,ότι τάχα μου ο διάσημος συγγραφέας είχε τελικά γράψει ο ίδιος ,παρέα με τον κθουλικό Όουγκαστ Ντέρλεθ, μυστικά το περιβόητο Νεκρονομικόν -δίχως να το προορίσουν για μελλοντική του έκδοση- μάλλον κρίνονται ως αναληθή... :015annoyed:

 

Αυτό που δεν κατανοώ είναι: τόσα μα τόοοοσααα μαγικά γριμμόρια κυκλοφορούν (και σε χειρόγραφη μορφή!)γιατί κάμποσοι επιμένουν και σκοτώνονται για ένα καθόλα φανταστικό βιβλίο; Έλα μου ντε που ρωτάς, θα πείτε...ο Λάβκραφτ είναι το "Όνομα"...!!! :worthy: :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάμε ότι ήταν και αποκρυφιστής εκτός απο συγγραφέας.

 

ευχαριστώ.

 

Όχι. Συγνώμη που στο χαλάω καλέ μου φίλε,αλλά ο διάσημος -κατά τ'άλλα- συγγραφέας (που πολύ αρέσει και εμένα!) σε ένα γράμμα του σε γνωστό του φίλο,το Ο-Μ-Ο-Λ-Ο-Γ-Η-Σ-Ε: "...Έχω φριχτή άγνοια περί των εσωτεριστικών ζητημάτων. Δεν γνωρίζω τίποτα γι αυτά..."

 

Λυπάμαι. Το παραδέχτηκε ο ίδιος. Την περίφημη αυτή φράση του αναπαρρήγαγαν τόσα περιοδικά του "χώρου" (που μερικά τους δημοσίευσαν ολόκληρο το σχετικό γράμμα του)που μάλλον δεν μένει καμια αμφιβολία περί τούτου: απλώς ο Λάβκραφτ ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με καλπάζουσα φαντασία, πολυδιαβασμένος, με περίεργες "κλίσεις" (που όμως, δεν περιλαμβάνουν πρακτική ενασχόληση με αποκρυφισμό)!

Link to comment
Share on other sites

Αντί να ασχολείσαι λοιπόν με το να παραφράζεις και να διορθώνεις το τί λέω, μπορείς να κάνεις καμιά πιο ουσιαστική συντονιστική παρέμβαση διαχωρίζοντας τα ποστς που αναφέρονται στο νεκρονομικόν στο αντίστοιχο τόπικ.

:offtopic:

Με τρώει το χέρι μου τόση ώρα να απαντήσω, αλλά johnny κάνε μια αυστοκριτική πως ήσουν εσύ ως συντονιστής και μετά κρίνε τους άλλους..

Link to comment
Share on other sites

Πηγή:Περιοδικό Mystery,τεύχος 22

 

"Απόδειξη πως το Νεκρονομικόν είναι ψεύτικο.

 

Παραπάνω είχα παραθέσει στα αγγλικά πληροφορίες για την πλαστότητα του Νεκρονομικού και βρήκα ένα άρθρο στο τεύχος Mystery,που αναφέρεται στη πλαστότητα του Νεκρονομικού.

Η πραγματική αλήθεια για το νεκρονομικό (necronomicon) ή αλλιώς βιβλίο των νεκρών(Dead Names ) είναι πως είναι ψεύτικο,όχι όμως η μαγεία του,τα αποτελέσματα που επιφέρει,αν χρησιμοποιήσεις τα τελετουργικά που προτείνει.

Ο ίδιος Χ.Φ.Λαβκραφτ είχε δηλώσει πως είχε φρικτή άγνοια του αποκρυφισμού.Ο ακραίος ρεαλισμός,που χαρακτηρίζει τις ιστορίες του,έκανε αρκετούς να πιστέψουν στην ύπαρξή του και να πιστεύουν πως αυτο το πανάρχαιο γριμμόριο των 900 σελίδων βρίσκεται σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες του δυτικού κόσμου.Μάλιστα,σε μια επιστολή του προς ένα αγαπημένο φίλο του και συνάδελφο,τον Κλαρκ Α. Σμιθ (27 Απριλίου 1927),ο Λάβκραφτ θα περιγράψει τη μακρά ιστορική πορεία του βιβλίου των νεκρών ονομάτων,με τέτοιο τρόπο σαν να ήταν αληθινό.

Αρκετά χρόνια μετά σε μια διαφορετική επιστολή προς τη Μ. Σιλβέστερ(13 Ιανουαρίου 1934) αναφέρει πως σχετικά με το νεκρονομικόν ότι είναι καθαρό αποκύημα της φαντασίας του.Ας μη ξεχνάμε πως η δημιουργία τέτοιου είδους φρικτών βιβλίων είναι μια από τις αγαπημένες εμπειρίες των ανθρώπων που αφοσιώνονται στο άγνωστο.Αποτελεί για τους συγγραφείς αυτού του είδους ψυχαγωγία να χρησιμοποιούν στα βιβλία τους,βιβλία και δαίμονες φανταστικά άλλων συγγραφέων.Έτσι και ο Κλαρκ Άστον Σμιθ μιλά συχνά για Necronomicon,ενώ ο Λάβκραφτ κάνει αναφορά στο δικό του βιβλίο το Elbon.

Αυτή η συνεργασία των υλικών τείνει να δημιουργήσει ένα ψευτό-πειστικό υπόστρωμα σκοτεινής μυθολογίας,θρύλων και μυθολογίας,αν και κάνένας συγγραφέας αυτού του είδους δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να παραπλανήσει τους αναγνώστες.Αρκετοί αγνούν το παραπανω σχόλιο και συγκρίνοντας τα με τους παραπλανητικους ισχυρισμούς του Έντγκαρ Α. Πόε το 'εργο του,η φιλοσοφία της Συνθήκης(ι846), για το μαθηματικό και ΄΄στεγνό΄΄ τρόπο σκέψης ενός δημιουργού,επιμένουν πως ο λάβκραφτ γνώριζε πολλά περισσότερα από όσα εξομολογούνταν.Κι όμως τα λόγια τουαφοπλίζουν.

Σε επιστολητου προς τον Σμιθ πάλι (9 Οκτωβρίου 1925)θα ομολογήσει ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ το ιδίωμα του επίσημου αποκρυφιστή ,γιατί πίστευε πως η γραφή για το΄΄αλλόκοτο΄΄ είναι πιο αποτελεσματική,αν αποφεύγει εύκολες προλήψεις και τις δημοφιλείς αποκρυφιστικές φόρμουλες.Ακόμη,ως προς τις πεποιθήσεις του είναι πραγματικά απόλυτος υλιστής,χωρίς ούτε ψιχία πίστης σε οποιεσδήποτε ιδέες-θρησκεία,σπιριτουαλισμό,υπερβατισμό,μετεμψύχωση ή αθανασία.Ωστόσο σπέρματα κάποιων καλών ιδεών έβρισκε στις ΄΄τρέχουσες φλυαρίες των τρελών΄΄,που ασχολούνται με τέτοια πράγματα,όπως έλεγε.Είχε και σκέψεις να αγοράσει μερικά από τα ΄΄σκουπίδια΄΄ που πουλιούνται σε κάποια βιβλιοπωλεία,είχε όμως δηλώσει πως δε βρισκόταν και στην καλύτερη ΄οικονομική θέση.

Πως λοιπόν ένας συγγραφέας,που αγνοεί βασικά πράγματα και ιδέες στον αποκρυφισμό να αναφέρεται στο πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο?Η πρώτη φορά πάντως που αναφέρεται κάτι περί του Necronomikon είναι στο βιβλίο του Κυνηγόσκυλο(1922),ο ίδιος πάντως παραδεχόταν πως είχε παντελώς άγνοια του αποκρυφισμού.

Η έμνευση για το βιβλίο,όπως είπε ο ίδιος στο φίλο του ,Χάρι Ο.Φίσερ,ήρθε από κάποιο όνειρο(1937)"

Link to comment
Share on other sites

Εδώ κουφάθηκα! :blink:

Ποιά στοιχεία;? Εννοείς αυτά που εμμέσως παράθεσε στα διηγήματα τρόμου; Όπου γράφει κάποιες φανταστικές επικλήσεις και περιγραφές των Μεγάλων Παλαιών...; :unsure:

Γιατί σε εκπλήσσει?

Άλλωστε και η μυθολογία Κθούλου εξελίσσεται μέχρι και στις μέρες μας, είναι ένα δυναμικό συγγραφικό έργο που δεν αποτελείται από βιβλία, αλλά από βιβλιοθήκες! :smilewink:

Αν κάποιος ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για το νεκρονομικόν, για τους Μεγάλους Παλαιούς, για τη Ρ' Λύε κτλ, δεν θα χρησιμοποιούσε στοιχεία που παρέθεσε ο δημιουργός αυτών των νεο-μυθολογιών?! Δεν θα στηριζόταν πάνω σε αυτά για να φτιάξει κάτι δικό του?

 

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, πως δεν είναι καθόλου κατακριτέα αυτή η τακτική. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις σύγχρονους συγγραφείς να χρησιμοποιούν και να επεκτείνουν τόσο εμπνευσμένα έργα, αρκεί και τα δικά τους πονήματα να είναι εμπνευσμένα και να μην τα πλασάρουν σαν το Λιακόπουλο (δηλ. "η υπέρτατη αλήθεια για το Νεκρονομικόν" κτλ), αλλά σαν μια συνέχεια στη νεο-μυθολογία που ξεκίνησε ο Lovecraft. Δηλαδή, να μην τρέφουν οι ίδιοι αυταπάτες πως προσεγγίζουν κάτι πραγματικό (αν και ξαναλέω πως υπάρχουν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις αυτών των έργων στην πραγματικότητα, και πολλές φορές έχω πει "βρε μπας και κάτι ήξερε ο Lovecraft?!" - και εννοείται ότι έτσι κι αλλιώς ήξερε πολλά, ακόμα κι αν δεν ήταν αποκρυφιστής :whistling: ).

 

Σίγουρα πάντως, για να μιλάμε ακόμα και σήμερα για Νεκρονομικόν και για να μας προβληματίζει τόσο πολύ το ζήτημα της όποιας "γνησιότητάς" του, σημαίνει ότι ο Lovecraft έκανε μια χαρά τη δουλειά του! :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Γιατί σε εκπλήσσει?

Άλλωστε και η μυθολογία Κθούλου εξελίσσεται μέχρι και στις μέρες μας, είναι ένα δυναμικό συγγραφικό έργο που δεν αποτελείται από βιβλία, αλλά από βιβλιοθήκες! :smilewink:

Αν κάποιος ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για το νεκρονομικόν, για τους Μεγάλους Παλαιούς, για τη Ρ' Λύε κτλ, δεν θα χρησιμοποιούσε στοιχεία που παρέθεσε ο δημιουργός αυτών των νεο-μυθολογιών?! Δεν θα στηριζόταν πάνω σε αυτά για να φτιάξει κάτι δικό του?

 

Χμμμ...θα έφταναν όμως αυτά τα "στοιχεία"(να το πούμε έτσι-χάριν συζήτησης)για έναν επίδοξο συγγραφέα μαγικών βιβλίων, για να συγκροτηθεί ένα πειστικό και αλήθοφανές μαγικό γριμμόριο; :unsure: Έχω τα διηγηματά και τα (λίγα)μυθιστορήματα που έγραψε ο Λάβι. Όπως και αυτά τα μεταγενέστερα των Κθουλικών (που προσωπικά,δεν μου άρεσαν και τόσο-καθότι τους λείπει ο μοναδικός τούτος οίστρος και ποιητική χροία του original writter!) όπως π.χ. των Νεσθ, Λάμλεϊ και του Ντέρλεθ,από πολύ παλιά...Είναι όμως, σκόρπια. Μια από δω -λίγο από κει -μια επίκληση στη τάδε σελίδα-μια περιγραφή σχεδίου στην παρακάτω...Χαοτική φάση...Αναρωτιέται κανείς, πως στο καλό θα κατάφερνε ένας σοβαρός αποκρυφιστής να δημιουργήσει ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΡΙΜΜΟΡΙΟ! Μπααα..."αρπαχτη" και πάλι "αρπαχτή"... :whistling: :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

...αλλά η τελική τοποθετησή σου,με βρίσκει -πλήρως- σύμφωνο!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Μα ο σκοπός τους δεν ήταν να φτιάξουν γριμμόρια, αλλά φανταστική λογοτεχνία.

Αν κάποιος ήθελε να φτιάξει ένα γριμμόριο βασισμένο σε έργα της φανταστικής λογοτεχνίας, θεωρώ πως με αρκετό μεράκι και μπόλικη φαντασία θα το έφτιαχνε (και πιθανότατα να το 'χουν κάνει ήδη μερικοί, γιατί βλέπω κατά καιρούς διάφορα "νεκρονομικΑ" και άλλα βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο). Αλλά αυτό δεν αποτελεί και τον στόχο των αρχικών συντελεστών της μυθολογίας Κθούλου και του Νεκρονομικόν. Μπορεί να αποτέλεσε στόχο μερικών συνεχιστών αυτού του ρεύματος, αλλά τόσο ο Lovecraft όσο και ο Ντέρλεθ (και ο Γκάλπιν και ο Μπάρλοου και ο Ρόμπερτ Μπλοχ κτλ κτλ κτλ) είχαν ως στόχο κάτι άλλο: Να δημιουργήσουν ένα ρεύμα του φανταστικού, μια νεομυθολογία που να μείνει στην ιστορία. Και τον πέτυχαν.

 

Και κάτι άλλο: ο Lovecraft φημίζεται μεν για τα διηγήματά του, αλλά μακράν το μεγαλύτερο έργο του είναι οι επιστολές του (120.000 επιστολές, εκ των οποίων άντε να 'χουν βρεθεί το πολύ 2.000). Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί δείχνουν το μέγεθος των γνώσεών του αλλά και επειδή δίνουν ένα καλό δείγμα της τρομερής ευφυίας του.

Link to comment
Share on other sites

αν μου έλεγες πως τα ονόματα έχουν την δύναμη που τους δίνουμε κάπως κολλούσε αλλα τώρα δεν έχει συνοχή ως τρόπος σκέψης. τα μαγικά ονόματα έχουν δύναμη επειδή εμείς τους τη δείνουμε. θυμίσου τη μικρή συζήτηση που είχε γίνει με την ετυμολογία της λέξης δαίμονας....

 

Φίλε μου σαφώς και τα ονόματά έχουν και την δύναμή που τους αποδίδουμε εμείς οι ίδιοι.

 

Κατα την γνώμη μου. Δεν πρόκειται μόνο για απλά ονόματά, και στην προκείμενη περίπτωσή δεν αναφέρθηκα συγκεκριμένα μόνο για το Νεκρονομικόν αλλά γενικότερα και για διάφορα τυπικά που χρησιμοποιούν "αρχαίες ονομασίες" με ιδιαίτερους και νοηματικούς συμβολισμους.

 

Ο outis σου είπε κάποια πολύ σοβαρά πράγματα. Τώρα για ποιο λόγο επιλέγεις να τα αγνοήσεις δεν ξέρω, στο κάτω κάτω, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

 

Φίλε Τράγου Κέρατο.

 

Δεν αγνόησα τίποτα από αυτά που είπε ο outis.

 

Απλά πρόσθεσα ότι έχει ονομασίες που υπήρχανε και πριν τον Lovecraft (μεταξύ αυτών, η ΙΣΤΑΡ, η ΤΙΑΜΑΤ, η ΙΝΝΑΝΑ, ο ΕΝΚΙ κλπ).

 

Όχι. Συγνώμη που στο χαλάω καλέ μου φίλε,αλλά ο διάσημος -κατά τ'άλλα- συγγραφέας (που πολύ αρέσει και εμένα!) σε ένα γράμμα του σε γνωστό του φίλο,το Ο-Μ-Ο-Λ-Ο-Γ-Η-Σ-Ε: "...Έχω φριχτή άγνοια περί των εσωτεριστικών ζητημάτων. Δεν γνωρίζω τίποτα γι αυτά..."

 

Φίλε Ingmar.

 

Ομολογώ ότι αυτό δεν το ήξερα...αλλά αφού το είπε και ο ίδιος τότε πάω πάσο. Προφανώς ο ίδιος να μην περιλαμβάνει πρακτική ενασχόληση με αποκρυφισμό, πολλοί αναγνώστες του όμως βρίσκουν κάτι το απόκρυφο στις βιβλιογραφίες του, όπως οι ακόλουθοι της Cult of Cthulhu και λοιποί...

 

Ένα διήγημα που έπεσε στα χέρια μου τυχαία, "Η Κατάρα που χτύπησέ την Σαρναθ" από μια συλλογή με τίτλο, "Η ονειρική αναζήτησή της Αναζήτησής της άγνωστης Κανταθ" από τον Lovecraft. Μοιάζει με ένα μυητικο ταξίδι...(άσχετο).

 

Και στο κάτω κάτω συγγραφέας - λογοτέχνης ήταν. Ο αποκρυφισμός έχει πολλές μορφές...η μορφή που έπαιρνε στον Lovecraft μπορεί να ήταν μέσω του συγγραφικού του έργου, και όχι απαραίτητα σε κάποιου είδους απόκρυφης επιστήμης είτε αστρολογικής, είτε τελετουργικής, είτε αλχημικής είτε κάποιας άλλης αποκρυφιστικής δραστηριότητας...(δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις).

 

ευχαριστώ.

Edited by Mendesius
Link to comment
Share on other sites

...καλά,αυτό που έγραψες, μια ερμηνεία είναι. Μια από τις πολλές ερμηνείες,για να ακριβολογούμε!

 

Ευχαριστώ και εγώ... :)

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι άσχετο :o Lovecraft είναι ψευδώνυμο ;

 

και

 

Lovecraft = love craft;

 

Άσχετα έ;; :offtopic::P

 

 

Στο Λονδίνο, στο Πικαντίλυ, υπάρχει sex shop με το όνομα Lovecraft.... :blink: Δεν κάνω πλάκα!!!

Link to comment
Share on other sites

Στο Λονδίνο, στο Πικαντίλυ, υπάρχει sex shop με το όνομα Lovecraft.... :blink: Δεν κάνω πλάκα!!!

 

Το ξέρω ότι δεν κάνεις πλάκα...Λονδίνο έχω πάει κι εγώ... :smilewink:

 

Και αναρωτιόμουνα: αυτά τα πλαστικά "ψευδοπροσόντα" στα ράφια...λέτε να βγάζουν πλοκάμια με γλοιώδεις βεντούζες ,μετά που έχουν χρησιμοποιηθεί και φυλαχθεί σε συρτάρι...? :063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...