Jump to content

Νεκρονομικόν~ Πού αρχίζει ο μύθος και πού το παραμύθι;


Recommended Posts

Ναι, το έχω δει κι εγώ το βιβλίο που λες (αν κατάλαβα καλά ποιό λες), αλλά αυτό δεν λέει κάτι... Κι εσύ μπορείς να γράψεις ένα βιβλίο και να το ονομάσεις "νεκρονομικόν". Πόσο νόημα έχει να συζητάμε αν είναι "αυθεντικό" ή όχι? και με ποιά κριτήρια?

Η άποψή μου είναι ότι όλα αυτά τα βιβλία καλό είναι να τα διαβάζει κανείς σαν να ασχολείται πρώτη φορά με το θέμα. Η αντίληψή σου (η αντίληψη του καθένα) για το τί μπορεί να ήταν το νεκρονομικόν, για το αν είναι αληθινό ή αυθεντικό κτλ, δεν αποτελεί το καλύτερο "πρίσμα" για να πάρεις από το εκάστοτε βιβλίο κάποια στοιχεία που μπορεί να σου είναι χρήσιμα.

Άσε τη φαντασία σου να ταξιδέψει με το βιβλίο, κι αν σου "πει" κάτι καλό, τότε είναι "αυθεντικό" το βιβλίο, όποιον τίτλο κι αν έχει. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ακριβως σαν πρωτη φορα και να μην αφησεις να σε επηρεσει να το βλεπεις καπως απομακρα γιατι ειναι ευκολο οταν το διαβαζεις να το θεωρεις σωστο.

Link to comment
Share on other sites

http://www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=116958

 

Βρήκα επιτέλους ένα link. Αυτό είναι το βιβλίο που είχα πάρει. Βασικά η απορία μου ήταν αν το είχε πετύχει και κάποιος άλλος, και αν ναι, τι γνώμη έχει γι αυτό.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, δεν ξέρω κατά πόσο μου "λέει κάτι καλό". Θα είχα όλη την καλή διάθεση να διαβάσω το "κείμενο του Αλ Χαζρεντ" χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά όταν ο μεταφραστής στον πρόλογο μου μιλάει για τον Κροουλυ σαν πιστό του Κθούλου, μου λέει ότι το DNA είναι εφεύρεση του Εωσφόρου που είναι ο Κθούλου (αυτο με κανει πιο αρνητικό, μιας και είμαι -ή θα γίνω- βιολόγος), μου λέει για κρυφά μηνύματα στα τραγούδια των Rolling Stones και φωνάζει ότι "Οι wiccans πιστεύουν στους Μεγάλους Παλαιούς και στον Γιογκ Σοθοθ", δυσκολεύεσαι να το πάρεις στα σοβαρα.

 

Έτσι όπως τα γράφει ειδικά, καταλήγει να θυμίζει λίγο Λιακόπουλο...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους?. Η αναζήτηση μου σε ότι έχει να κάνει με την Μυθολογία Κθούλου με οδήγησε στο δικό σας forum και στο συγκεκριμένο topic.

Ποιο πριν αναφέρθηκε μια ερώτηση για την σχέση του ζητήματος των Stargates με το Βιβλίο των Νεκρών Ονομάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για το δικό μου, προσωπικό πόνημα, μια πολύχρονη μελέτη πάνω στα μυστήρια της μαγείας του Νεκρονομικόν που εκδόθηκε μόλις πριν μερικούς μήνες! Όσον αφορά το βιβλίο του Σίμωνα, αναμφίβολά είναι το πλέον γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο έργο. Ασφαλώς και είναι ένα κάλπικο γριμόριο, μέχρι σήμερα όμως, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δικό του ζωντανό μύθο. Και όπως γνωρίζεται πολύ καλά, όταν ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων τείνει να πιστεύει σε κάτι, τότε αυτό τείνει να γίνεται εφαρμόσιμο!

Κάπως έτσι, οι πρακτικοί μάγοι που ασκούνται στα τυπικά του Σίμωνα έχουν δει αποτελέσματα και ως έτσι, ο μύθος διαιωνίζεται.

Παρόλ? αυτά, το θέμα του Νεκρονομικόν είναι ένα από τα πλέον γοητευτικά μαγικά ζητήματα της εποχής μας. Εξίσου μυστηριώδης τολμώ να πω, με την Ενωχιανή μαγεία του John Dee?

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το βιβλίο του Σίμωνα, αναμφίβολά είναι το πλέον γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο έργο. Ασφαλώς και είναι ένα κάλπικο γριμόριο, μέχρι σήμερα όμως, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δικό του ζωντανό μύθο. Και όπως γνωρίζεται πολύ καλά, όταν ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων τείνει να πιστεύει σε κάτι, τότε αυτό τείνει να γίνεται εφαρμόσιμο!

Κάπως έτσι, οι πρακτικοί μάγοι που ασκούνται στα τυπικά του Σίμωνα έχουν δει αποτελέσματα και ως έτσι, ο μύθος διαιωνίζεται.

 

To Νεκρονομικόν του Σίμωνα είναι το βιβλίο που ανέφερα πιο πάνω; Δυστυχώς έχω χωθεί μέσα στα της σχολής μου και δεν έχω βρει το χρόνο να ψάξω περισσότερο το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ακριβώς! Πρόκειται για το έργο που κυκλοφόρησε το 1977 στην Αμερική μια παρέα μάγων υιοθετώντας το ψευδώνυμο Simon. Ένα αντίτυπο στάλθηκε το 1984 από έναν έλληνα φοιτητή τότε σ? έναν μεταφραστή στην Αθήνα, και εκείνος έπεισε τις εκδόσεις Κάκτος να το κυκλοφορήσουν την αμέσως επόμενη χρονιά. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2007 στην Ελλάδα με ελαφρώς διαφορετικό εξώφυλλο από αυτό του 1985. Ταυτόχρονα σχεδόν, οι εκδόσεις Αίολος κυκλοφόρησαν το Νεκρονομικόν του Donald Tyson που όπως αναφέρει και ο Joshi στο τελευταίο του βιβλίο The Rise and Fall of the Cthulhu Mythos (2009), είναι περισσότερο πιστό στο αρχικό πνεύμα του Λάβκραφτ! Μαζί πάντως με την δική μου ομότιτλη μελέτη, αυτά είναι τα τρία Νεκρονομικόν που κυκλοφορούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην χώρα μας!

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας στα ελληνικά on line βιβλιοπωλεία , πέρα από το δικό σας βιβλίο, αυτό του tyson κι αυτό που έχω εγώ, βρήκα και τα εξής βιβλία:

 

The Necronomicon Spellbook (http://www.papasotiriou.gr/product.ebook.asp?pfid=459374&prid=147799)

Gates of the Necronomicon (http://www.papasotiriou.gr/product.ebook.asp?pfid=1584321&prid=838566)

 

Απ'ό,τι κατάλαβα, είναι συμπληρώματα του βιβλίου του Simon. (λες και δεν μπορούσαν να τα βάλουν στο αρχικό κείμενο - τι κάνει ο κόσμος για να πλουτίζει!)

Στο net πέτυχα και κάποια άλλα υποτιθέμενα necronomicon based books, με πιο γραφική την περίπτωση του Scorpio φυσικά.

 

Τελοσπάντων, για τους Lovecraft και Giger Fans, κυκλοφορούν βιβλία με τον τίτλο Νεκρονομικόν που έχουν τα άπαντα του ενός και όλη την Cthulu Art του δεύτερου. Η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή είναι η αλήθεια, αλλά είναι πολύ ωραίες δερματόδετες εκδόσεις. όσοι πιστοί...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι αλήθεια πως και τα δυο αυτά βιβλία βγήκαν για να συνεχίσουν την παχυλή εισροή κερδών. Από τον Σίμωνα επίσης υπάρχει και το Dark History of the Necronomicon! Παρόλ? αυτά, το Gates of the Necronomicon είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα καθότι ο συγγραφέας του αναπτύσσει το σύστημα το Αστρικού Περάσματος με τρόπο τέτοιο που να στηρίζεται σε αυθεντικές τεχνικές! Ο συγγραφέας ήταν τόσο πολύ ενθουσιασμένος για αυτό το θέμα, που έγραψε ένα κανονικό βιβλίο-μελέτη με το αληθινό του όνομα, Peter Levenda. Πρόκειται φυσικά για το Stairway to Heaven (2008). Το ζήτημα αυτό μελετάω και εγώ ευελπιστώντας να αποτελέσει το κυρίως θέμα από το νέο προσωπικό μου βιβλίο!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εγώ θα πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίου του κ. Ιωαννίδη ή αλλιώς Arpokrati για το forum. Είναι μια πολύ καλή έρευνα. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να ρίξουν μια ματιά εδώ --> http://www.metaekdotiki.gr/site.php?&f...xml&id=1265

Link to comment
Share on other sites

Μιας και είναι σχετικό με το θέμα, να μου κάνω λίγη διαφήμιση...

 

http://www.youtube.com/watch?v=QZZPryle_eY

 

Το υλικό είναι από το Νecronomicon Art του Giger, την ταινία Dagon και το pc game "Call of Cthulu". Και κανονίστε να μου βάλετε μεγάλες βαθμολογίες, έτσι;

Edited by irenicus777
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...