Jump to content

Κοιτάξτε τι διάβασα πρόσφατα...


 Share

Recommended Posts

της Αμαλίας Νεγρπόντη

(Ρεπορτάζ από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ")

«Άκρως απόρρητο προσωπικό» έγγραφο κορυφαίας εθνικής σημασίας, το οποίο απέστειλε προ ολίγων ημερών η ΕΥΠ προς την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όπου «ανάβει κόκκινο συναγερμό» για την «αδιανόητα και απροκάλυπτα», όπως τη χαρακτηρίζουν ανώτεροι κύκλοι του ΥΠΕΞ, «εκτός κάθε ορίου και νομιμότητας» δράση, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, του ίδιου του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee, του 40χρονου «ειδικού» σε θέματα διάλυσης κρατών, εκ των καθοριστικών «παικτών» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των νατοϊκών επιδρομών κατά της Σερβίας και της αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας επιβεβαιώνουν de facto (εξέδωσαν ανακοίνωση που γνωστοποίησαν με τηλεφωνική επικοινωνία στο «ΘΕΜΑ», όπου τονίζουν πως «δεν διαψεύδουμε ούτε επιβεβαιώνουμε, δεν σχολιάζουμε, όπως εξάλλου είναι πάγια τακτική μας») την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» της προηγούμενης εβδομάδας. Επρόκειτο για σχέδιο τύπου «Κοσόβου» για την Ελλάδα, που το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης φαίνεται -μέσω «άκρως απορρήτου» εγγράφου της ΕΥΠ- να έχει ήδη θέσει σε κίνηση, μέσω της δημιουργίας και υπόθαλψης απροκάλυπτα ανύπαρκτου θέματος τουρκικών, «μακεδονικών», βουλγαρικών, αλβανικών κ.λπ. μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη και στη Μακεδονία, των οποίων τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα «δήθεν» παραβιάζονται από την Ελλάδα που... ασκεί και «τρομοκρατική δράση» εναντίον τους!

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» του «άκρως απόρρητου» εγγράφου που απέστειλε η ΕΥΠ στο υπουργείο Εξωτερικών για σχέδιο «made in USA» αποσταθεροποίησης της Θράκης και της Μακεδονίας, σήμερα η εφημερίδα αποκαλύπτει νέο «άκρως απόρρητο» έγγραφο που οι μυστικές υπηρεσίες έστειλαν απευθείας στην ΥΠΕΞ κυρία Μπακογιάννη, με νεότερες και ακόμα πιο απίστευτες λεπτομέρειες για τη δράση του αμερικανικού προξενείου και του ίδιου του Αμερικανού προξένου κ. Hoyt Brian Yee. Με τίτλο «Δραστηριότητες / Επαφές διπλωματικών παραγόντων των ΗΠΑ στη Φλώρινα», οι Ελληνες πράκτορες καταγράφουν με λακωνικό σκωπτικό αλλά και συγκρατημένα αγανακτισμένο ύφος τις απαράδεκτες πράξεις στις οποίες φαίνεται («σύμφωνα με πληροφορίες πηγής υψηλής αξιοπιστίας») να προέβησαν εκ νέου οι Αμερικανοί «στο πλαίσιο του πάγιου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ στη χώρα μας επί όλων των εξελίξεων που αφορούν στο Μακεδονικό και στους περί αυτό δραστηριοποιούμενους».

Πλέον, όπως φανερώνεται από το «άκρως απόρρητοπροσωπικό» έγγραφο της ΕΥΠ, στις... δραστηριότητες του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης πρωτοστατεί ο ίδιος ο Αμερικανός πρόξενος, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο οι προγενέστερες «απαράδεκτες, καθ' όλα ύποπτες και εκτός κάθε διπλωματικού πλαισίου και ορίων πράξεις», όπως τις χαρακτηρίζουν ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές, που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, να ήταν «πρωτοβουλία» συγκεκριμένων στελεχών του προξενείου - και όχι απευθείας εντολή «από πάνω».

Τη «δραστική παρέμβαση» του Αμερικανού προξένου στις εξελίξεις διαπίστωσε η ΕΥΠ, σύμφωνα με το έγγραφο, «στις αρχές του προηγούμενου μηνός Μαΐου», όταν «ο Αμερικανός πρόξενος Yee Hoyt παρενέβη δραστικά προς τους αρμόδιους φορείς της ΠΓΔΜ προκειμένου να τους πείσει να άρουν την απόφαση μη συμμετοχής αντιπροσωπίας της χώρας τους στο Σεμινάριο Διασυνοριακής Συνεργασίας (15/05) στη Φλώρινα, η οποία είχε ληφθεί στον απόηχο προφανώς της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι».

 

Ανώτεροι διπλωματικοί δηλώνουν «εμβρόντητοι με μία τέτοια καθ' όλα απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά τόσο της χώρας μας όσο και των Σκοπίων». Απ' ό,τι φάνηκε όμως από τη συνέχεια, όταν οι Αμερικανοί «παρεμβαίνουν δραστικά προς τους αρμόδιους φορείς της ΠΓΔΜ προκειμένου να τους πείσουν», τους... πείθουν:

«Η ως άνω αμερικανική προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τελικά την αποστολή στη Φλώρινα μικρής αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από μόλις δύο άτομα».

Ενώ λοιπόν προς τους Σκοπιανούς οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ως ενδεδειγμένο μέσο «δραστικής παρέμβασης» το «καρότο» της πειθούς, προς την Ελλάδα προφανώς επιλέγουν το «μαστίγιο» των αυστηρών «συστάσεων», προκειμένου οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς επί ελληνικού εδάφους (Φλώρινα) να μην τολμήσουν να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να θίξει τις ευαισθησίες της σκοπιανής αντιπροσωπίας και τη δυσαρεστήσει!

Το έγγραφο της ΕΥΠ τα λέει όλα:

«Ο Αμερικανός διπλωμάτης, μάλιστα, φέρεται να προέβη και σε συστάσεις και προς τους εμπλεκόμενους ελληνικούς φορείς/ διοργανωτές ώστε να υιοθετήσουν πιο προσεκτική συμπεριφορά έναντι της σκοπιανής αντιπροσωπίας, για την αποφυγή τυχόν περαιτέρω προβλημάτων, αλλά και για τη θετική έκβαση της εκδήλωσης».

Επειδή όμως ο Αμερικανός πρόξενος, όσο ικανός και νέος να είναι, δεν προλαβαίνει εντελώς μόνος του να τα κάνει... όλα, φρόντισε προφανώς στο πλαίσιο της αποκεντρωτικής συμμετοχικής εργασίας «delgating responsibilities», ώστε τον «παράγοντα Ουράνιο Τόξο» (της πολιτικής ένωσης που αυτοαποκαλείται «πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα») να τον χειριστεί υφιστάμενός του.

Ετσι, «ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, ο οποίος συνόδευσε τον Αμερικανό πρόξενο Hoyt στη Φλώρινα, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του προαναφερόμενου σεμιναρίου, φέρεται να συναντήθηκε με τον Π. Βοσκόπουλο, από τον οποίο και ενημερώθηκε για υποτιθέμενα προβλήματα της "μακεδονικής" μειονότητας».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης που φέρεται να είχε με τον κ. Βοσκόπουλο, αυτός ο «ανώτερος υπάλληλος» του αμερικανικού προξενείου ασχολήθηκε -προφανώς στη λογική «μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια»- και με έτερο παρεμφερές ζήτημα ζωηρού αμερικανικού ενδιαφέροντος. Ετσι: «Ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από την ιστοσελίδα του "γνωστού" Ν. Στοΐδη, προτιθέμενος, μάλιστα, να τον επισκεφθεί σύντομα στην Εδεσσα».

Μια αναζήτηση στο Ιντερνετ φανερώνει πως ο αναφερόμενος πιο κάτω στο άκρως απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ ως «αυτοπροβαλλόμενος ως αυτόκλητος υπερασπιστής των εν Ελλάδι "μειονοτήτων"» Νικόλαος Στοΐδης αυτοτιτλοφορείται επικεφαλής οργάνωσης στην Εδεσσα, η οποία αποκαλείται «Βουλγαρικά ανθρώπινα δικαιώματα στη Μακεδονία».

Η δε χαίρουσα τόσης εκτίμησης και θαυμασμού από τους Αμερικανούς σχετική ιστοσελίδα του κ. Στοΐδη (www.bulgarmak.org) εγείρει δυστυχώς αυταπόδεικτα ερωτήματα για τους λόγους που τόσο εντυπωσίασε τους Αμερικανούς διπλωμάτες, σε βαθμό μάλιστα να τον επαινούν σε τρίτους (στον Π. Βοσκόπουλο) και να εκφράζουν τις προθέσεις τους να «τον επισκεφτούν σύντομα στην Εδεσσα»!

 

Ο διπλωμάτης με ειδικότητα τη... διάλυση κρατών

Αν και πολύ νέος (μόλις 40 χρόνων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες), ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee διαθέτει μεγάλη προσωπική πείρα από κάθε φάση της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που έγινε με αιματοβαμμένες συρράξεις και αποσχίσεις εδαφών της πρώην κυρίαρχης χώρας, μέσω δικαιωμάτων ανεξαρτητοποίησης που διεκδικούσαν εθνικές μειονότητες.

Ο ταχύτατα ανερχόμενος και άρα προφανώς ικανότατος κ. Hoyt βρέθηκε σε θέσεις επιτελικές (και επί εποχής πολέμου στο Κόσοβο, και επί των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Σερβίας), σε θέσεις διευθυντικές στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο ΝΑΤΟ, καθ' όλη τη διάρκεια της ταραγμένης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεκαετίας 1993-2003.

Στη Θεσσαλονίκη κατέφτασε τον Αύγουστο του 2006 προερχόμενος από το Μαυροβούνιο, όπου επί μία κρίσιμη τριετία διετέλεσε γενικός πρόξενος, αποχωρώντας αφού είχαν τεθεί σε κίνηση οι διεργασίες για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, της τελευταίας δηλαδή περιοχής που έμενε να αποσχιστεί από την πρώην Γιουγκοσλαβία, σημερινή Σερβία.

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί που δημοσίευσαν αυτό το άρθρο, έτσι όπως το έντυσαν, ή έχουν άγνοια ή σκόπιμα ποιούν την νήσσαν για τις βασικές λειτουργίες της διεθνούς διπλωματίας προς όφελος των πωλήσεών τους.

Προφανώς, και η παραλήπτης Υπουργός αφού διάβασε την "ενημέρωση" πίνοντας τον καφέ της, εμειδίασε, έριξε μια ματιά στο δελτίο δημοσκοπήσεων και υπαγόρευσε μία πολιτικά συμφέρουσα επιστολή στον γραμματέα της, πληροφορίες για την οποία ατυχώς ...διέρρευσαν!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν είναι Νεγροπόντε. Στα ελληνικά είναι Νεγρεπόντε.

 

Άσχετο βέβαια με το θέμα αλλά

 

διαπρεπής και ο

 

Α, ναι! Το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης), πλην των αρχικών του, ουδεμίαν σχέσιν έχει με τις μυστικές υπηρεσίες των Τούρκων (νομίζω τουλάχιστον).

Edited by Minerva
Link to comment
Share on other sites

Seirios υποκλίνομαι απλα....

 

Και να ήταν μόνο αυτό... Δεν αντιλέγω οτι υπάρχει "υποκινούμενος μοχλός πίεσης" απο Δυσμάς προς την Ελλάδα, αλλά οχι με τον τρόπο που το παραθέτουν και το δημοσιεύουν. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΓΜΤ μου!

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι δυνατόν...

Και μετά μιλάμε για ξενοφοβία και ανασφάλεια! Ένα τέτοιο άρθρο τη βδομάδα να διαβάζουμε, στο τέλος...... το ξέρετε το ανέκδοτο με το γρύλο! :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς εκεί ποντάρουνε όλοι αυτοί.

Στην δική μας αφέλεια.

 

Είναι όλα τόσο καλά μελετημένα που εμείς με το φτωχό μυαλουδάκι μας ακόμα και να το δούμε πάλι άπιστοι θα παραμείνουμε!!

 

Ετσι απλά έχουν όλα σχεδιαστεί και τα γρανάζια αρχίσανε να κινούνται.

 

 

Καλό είναι να είμαστε λίγο υποψιασμένοι, να βάλουμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει λίγο παραπάνω και τότε θα δούμε ότι κάτι παίζεται κάτω από τις μύτες όλων μας.

 

Το θέμα είναι ότι σε λίγο διάστημα θα έχει αντίκτυπο και πάνω μας.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά γνώμη μου είναι οτι σε οτιδήποτε αφορά διεθνείς σχέσεις πρέπει να πρυτανέυει η λογική και όχι το συναίσθημα.

Η δική μου λογική λοιπόν λέει οτι τα τελευταία χρόνια στον βαλκανικό χώρο η Ελλάδα έχει επιδείξει πολύ μεγάλη ακμή.

Έχουμε βγεί κερδισμένοι στους τελευταίους πολέμους, α΄ και β΄παγκόσμιο, αλλά ακόμα και στον ψυχρό πόλεμο ήμαστε με την πλευρά των κερδισμένων.Παράλληλα από χώρα εκροής μεταναστών έχουμε γίνει χώρα εισροής μεταναστών.Ακόμα αν σκεφτούμε την αύξηση των ελληνικών επενδύσεων σε όλη την χερσόνησο της βαλκανικής καθώς και την συμφωνία για τον αγωγό περτελαίου όλα αυτά καθιστούν την Ελλάδα ως μια από της ισχυρότερες δυνάμεις της βαλκανικής.

 

Δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν ειναι μονη της στον κόσμο.Και όλη αυτή η ανάπτυξη που επιδεικνύουμε κάθε άλλο παρα συμφαίρει τις λεγόμενες "Μεγάλες Δυνάμεις" του παρελθόντος, οι οποίες επιζητούν αστάθεια στα βαλκάνια.Ακόμα και το δικό μας κράτος αν σκεφτούμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής προέκυψε από μια τέτοια ανάγκη "αστάθειας" στην Βαλκανική.Πριν από λίγα χρόνια, αντίστοιχο πλήγμα δέχτηκε η Σερβία η οποία ήταν και αυτή μια ανερχόμενη δύναμη(μετά την περεστροϊκα) και απεσπάσθη περιοχή της (Κόσσοβο)

 

Σήμερα λοιπόν τι σας κάνει να νομίζετε οτι δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο με το κράτος της "Μακεδονίας" οι οποίοι θα αποτελέσουν έναν σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια?

Και από όσο γνωρίζω, μια βασική λειτουργία της διεθνούς διπλωματίας είναι οτι όλες οι ενέργειες γίνονται σε βάθος χρόνου δηλαδή οι σημερινές ενέργειες θα καρποφορήσουν σε 50 η και 100 χρόνια από σήμερα.

Αν λοιπόν οι ΗΠΑ εγείρουν θέμα μειονότητων και δίνουν στους Σκοπιανούς (που η εθνική τους ταυτότητα είναι κάτι μεταξύ

Αλβανού - Τσιγγάνου και Βούλγαρου) την ταυτότητα του Μακεδόνα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αλύτρωτων περιοχών της "Μακεδονίας" στο ελληνικό έδαφος, σε 50 ή 100 χρόνια στην περιοχή της φλώρινας μπορεί να γίνει ενα νέο Κόσσοβο.

 

Αλλά την εξωτερική πολιτική πρέπει να την βλέπουμε σε συνδυασμό με τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ελλάδος. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στην Επαρχία? Από τα 5 τμήματα της Γ Λυκείου που αποφοιτήσαμε το 2001 το 2008 είχαμε μόλις 4 τμήματα στην Γ Λυκείου. Σε μόνο 7 χρόνια δηλαδή...

Αυτό και μόνο σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τις γείτονες χώρες ίσως σε μερικά χρόνια να κάνει υπαρκτό το πρόβλημα της μειονότητος.Και αυτό δεν είναι ξενοφοβία.Ποιός ασχολειται με τον Αφρικανό, με τον Λιβανέζο, με τον Πακιστανό??Αλλά δυστυχώς τα πράγματα με τους γείτονες είναι διαφορετικά...

Βέβεια εσείς οι Αθηναίοι μπορείτε άνετα να κάνετε διακοπές να βγείτε στο envy και στα :censored: δια σας κιόλας τι γίνεται στην Φλώρινα, σιγά μην ξέρετε και που είναι... Βόρεια είναι άλλη Ελλάδα, δεν σας απασχολει άμεσα...

 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω οτι από το 1821 κάθε γενιά μένει πιστή στον όρκο των αρχαίων αθηναίων "Ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξομαι..." και παραδίδει την παρτίδα μεγαλύτερη και δυνατότερη. Ελπίζω η δική μας γενιά να μην είναι αυτή που θα θέσει τις βάσεις για κάτι διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Πανσέλινε,

 

... ομολογώ ότι στα 27 μου χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου, ανέβηκα από την Αθήνα στην Κοζάνη για να υπηρετήσω την θητεία μου και ανακάλυψα την ...άλλη Ελλάδα!

 

Μελέτησα την ιστορία αυτού του πολύστρατου που εκτείνεται από την Θράκη έως την Ήπειρο και έμεινα έκθαμβος από την άγνοια και την επιφανειακή ενημέρωση που έχουμε στα Νότια της χώρας.

 

Αργότερα, η δουλειά μου με έφερε σε χώρες από τα Βαλκάνια έως τις παρυφές στης Αραβικής χερσονήσου και της Αφρικής σαν εκπρόσωπο Ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι, ήλθα σε επαφή με διαφόρων εθνικοτήτων διπλωματικές αποστολές και έμαθα, με τον καιρό, πόσο κακό μπορεί να κάνει σε ένα λαό, η άγνοια, ο φόβος και η προκατάληψη. Πόσο ανεύθυνα η αντιπαράθεση εσωτερικών πολιτικών συμφερόντων, μπορεί να οδηγήσει τελικά τους λαούς σε αιματηρές κρίσεις.

 

Κάθε διπλωμάτης, έχει σαν αποστολή, μέσα από επαφές με τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες να αντλήσει πληροφορίες κατάλληλες για την διαμόρφωση της στρατηγικής προώθησης των συμφερόντων της χώρας του. Και όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της χώρας του, τόσο περισσότερες οι δυνατότητες να προωθηθεί η συγκεκριμένη στρατηγική...! Και η προώθηση, κατ' αρχάς, γίνεται μέσω ...διαπραγματεύσεων.

 

Το ερώτημα για κάθε χώρα είναι πόσο ικανούς τεχνοκράτες διαπραγματευτές έχει, ώστε να κατευθύνουν τα πράγματα εκεί που βρίσκεται το αμοιβαίο συμφέρον.

 

Όταν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων προσέρχονται "φτηνοί πολιτευτές" με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να καταλήγουν σε φιάσκο τότε ο συνομιλητής της άλλης πλευράς, αξιολογώντας και το εσωτερικό πολιτικό του μέτωπο αναγκαστικά καταφεύγει σε λύσεις ...κάτω από το τραπέζι.

Και για την περίπτωσή μας, η ιστορία πέραν από λαμπρή, ατυχώς έχει να επιδείξει και Κερκόπορτες και ...Εφιάλτες!

 

Το δε, "Ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξομαι..." εύχομαι να αφορά πανανθρώπινα συναισθήματα...

Link to comment
Share on other sites

Κάθε διπλωμάτης, έχει σαν αποστολή, μέσα από επαφές με τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες να αντλήσει πληροφορίες κατάλληλες για την διαμόρφωση της στρατηγικής προώθησης των συμφερόντων της χώρας του. Και όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της χώρας του, τόσο περισσότερες οι δυνατότητες να προωθηθεί η συγκεκριμένη στρατηγική...! Και η προώθηση, κατ' αρχάς, γίνεται μέσω ...διαπραγματεύσεων.

 

Το ερώτημα για κάθε χώρα είναι πόσο ικανούς τεχνοκράτες διαπραγματευτές έχει, ώστε να κατευθύνουν τα πράγματα εκεί που βρίσκεται το αμοιβαίο συμφέρον.

 

Να θυμίσω, απλώς, ότι τις αποφάσεις περί "γραμμής πλεύσεως" τις παίρνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Οι όσο ικανοί διπλωμάτες, τεχνοκράτες, διαπραγματευτές, ακολουθούν οδηγίες και εντολές της

...ή παραιτούνται.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...