Jump to content

υιοί των Θεών


 Share

Recommended Posts

ΚΑΙ ἐγένετο ἡνίκα ἤρξαντο οἱ ἄνθρωποι πολλοὶ γίνεσθαι ἐπὶ τῆς γῆς, καὶ θυγατέρες ἐγεννήθησαν αὐτοῖς. 2 ἰδόντες δὲ οἱ υἱοὶ τοῦ Θεοῦ τὰς θυγατέρας τῶν ἀνθρώπων ὅτι καλαί εἰσιν, ἔλαβον ἑαυτοῖς γυναῖκας ἀπὸ πασῶν, ὧν ἐξελέξαντο. 3 καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ μὴ καταμείνῃ τὸ πνεῦμά μου ἐν τοῖς ἀνθρώποις τούτοις εἰς τὸν αἰῶνα διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας, ἔσονται δὲ αἱ ἡμέραι αὐτῶν ἑκατὸν εἴκοσιν ἔτη. 4 οἱ δὲ γίγαντες ἦσαν ἐπὶ τῆς γῆς ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις· καὶ μετ᾿ ἐκεῖνο, ὡς ἂν εἰσεπορεύοντο οἱ υἱοὶ τοῦ Θεοῦ πρὸς τὰς θυγατέρας τῶν ἀνθρώπων, καὶ ἐγεννῶσαν ἑαυτοῖς· ἐκεῖνοι ἦσαν οἱ γίγαντες οἱ ἀπ᾿ αἰῶνος, οἱ ἄνθρωποι οἱ ὀνομαστοί.

 

3 καὶ εἶπεν ἄνθρωπος τῷ πλησίον αὐτοῦ· δεῦτε πλινθεύσωμεν πλίνθους καὶ ὀπτήσωμεν αὐτὰς πυρί. καὶ ἐγένετο αὐτοῖς ἡ πλίνθος εἰς λίθον, καὶ ἄσφαλτος ἦν αὐτοῖς ὁ πηλός. 4 καὶ εἶπαν· δεῦτε οἰκοδομήσωμεν ἑαυτοῖς πόλιν καὶ πύργον (μιλά για τον πύργο της Βαβέλ), οὗ ἔσται ἡ κεφαλὴ ἕως τοῦ οὐρανοῦ, καὶ ποιήσωμεν ἑαυτοῖς ὄνομα πρὸ τοῦ διασπαρῆναι ἡμᾶς ἐπὶ προσώπου πάσης τῆς γῆς. 5 καὶ κατέβη Κύριος ἰδεῖν τὴν πόλιν καὶ τὸν πύργον, ὃν ᾠκοδόμησαν οἱ υἱοὶ τῶν ἀνθρώπων.

 

Σε αυτά τα δύο αποσπάσματα από τη Γένεση βλέπουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των υιών του Θεού (ή των Θεών) και των υιών των ανθρώπων (νομίζω πως υπονοείται και στο Κοράνι κάπου αυτός ο διαχωρισμός αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. :015annoyed: ).

Το ερώτημα εδώ είναι γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός. Ποιοί είναι οι υιοί των Θεών και ποιοί οι υιοί των ανθρώπων? Γιατί αναφέρονται υιοί των ανθρώπων και όχι απλά "άνθρωποι"? (μήπως για να τους διαχωρίσει από τους υιούς των θεών?)

Συμβίωναν πάνω στη γη οι μεν με τους δε?

 

(τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά αλλά ας αρχίσουμε με αυτά)

Link to comment
Share on other sites

Και μία μετάφραση στην δημοτικήν :

 

Διαβάζουμε στο βιβλίο της Γένεσις 6:1-7

Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αυξάνονται αριθμητικά πάνω στη γη και γεννούσαν κόρες... Οι γιοι του Θεού είδαν ότι οι κόρες των ανθρώπων ήταν όμορφες και παντρεύτηκαν όσες απ' αυτές διάλεξαν... Οι Νεφελίμ ήρθαν στη γη εκείνες τις μέρες - καθώς και μετά - όταν οι γιοι του Θεού πήγαν στις κόρες των ανθρώπων και έκαναν μαζί τους παιδιά... Ο Κύριος είδε πόσο μεγάλη είχε γίνει η κακία του ανθρώπου στη γη, και ότι κάθε διάθεση των σκέψεων της καρδιάς του ήταν πάντα μόνο πονηρή...

 

Οι Νεφελίμ λοιπόν φαίνεται να ήταν μια προκατακλυσμιαία φυλή, που στη Βίβλο αναφέρονται και ως γίγαντες. Ήταν, όπως λέγεται, τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις «κόρες των ανθρώπων» και τους «Υιούς του Θεού» - μία φυλή γιγάντων που προέκυψε απ' τη σεξουαλική ένωση των υιών του Θεού (ενδεχομένως έκπτωτων αγγέλων) με τις κόρες των ανθρώπων. Σύμφωνα με μία άποψη, μεταφρασμένο από τα Εβραϊκά κείμενα, το «Nephilim» σημαίνει «έκπτωτοι». Αυτοί οι Νεφελίμ ήταν ξακουστοί για τη δύναμή τους, την ανδρεία τους, καθώς και για την μεγάλη ικανότητά τους στις αμαρτίες. Να σημειωθεί ότι αναφέρονται σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του Θεού ότι θα καταστρέψει τη γη με πλημμύρα και φαίνεται απ' αυτή τη σχέση ότι η επίδρασή τους στο ανθρώπινο γένος ήταν μία απ' τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή.

 

 

Βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα επίσης την εκδοχή που λέει πως η αναφορά στον Νώε και στην οικογένειά του ως οι μόνοι αγνοί στην Γη την εποχή εκείνη δεν αναφέρεται στην ηθική αρετή τους αλλά στο ότι ήταν γενετικά αμόλυντοι από το αίμα των ''υιών του Θεού''. Δηλαδή, ο Νώε και η οικογένειά του ήταν οι μόνοι "καθαροί" άνθρωποι που είχαν απομείνει, ανεπηρέαστοι από το ''παράξενο'' αυτό σμίξιμο των έκπτωτων ''υιών του Θεού'' με τις κόρες των ανθρώπων, γι' αυτό και ήταν κι οι μόνοι που ο Θεός θέλησε να διασώσει.

 

Επιστημονική (ή θρησκευτική, αν θέλετε) φαντασία ή ένα ενδιαφέρον σενάριο της μυστικής ιστορίας του κόσμου μας ;...

Edited by synodoiporos
Link to comment
Share on other sites

Άραγε μπορούμε να βρούμε ιστορικά/αρχαιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν (ή και να απορρίπτουν) αυτή την εκδοχή?

 

Πάντως, νομίζω πως αυτό το σκηνικό συναντάται και σε προγενέστερους (της γένεσης) μύθους, όπως στην Αιγυπτιακή μυθολογία, όπου ο Θεός Όσιρις (υιός των Θεών?) εμφανίζεται "από το πουθενά" ανάμεσα στους ανθρώπους και γίνεται βασιλιάς.

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτά τα δύο αποσπάσματα από τη Γένεση βλέπουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των υιών του Θεού (ή των Θεών) και των υιών των ανθρώπων (νομίζω πως υπονοείται και στο Κοράνι κάπου αυτός ο διαχωρισμός αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. :015annoyed: ).

Το ερώτημα εδώ είναι γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός. Ποιοί είναι οι υιοί των Θεών και ποιοί οι υιοί των ανθρώπων? Γιατί αναφέρονται υιοί των ανθρώπων και όχι απλά "άνθρωποι"? (μήπως για να τους διαχωρίσει από τους υιούς των θεών?)

Συμβίωναν πάνω στη γη οι μεν με τους δε?

 

(τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά αλλά ας αρχίσουμε με αυτά)

Αυτό δεν έχει ξανασυζητηθεί;
...Γιατί αναφέρονται υιοί των ανθρώπων και όχι απλά "άνθρωποι"?...
Γιατί διαβάζουμε στον Όμηρο για "πολύχρυσες" Μυκήνες και όχι απλά "Μυκήνες";;;

 

0. ...Βέβαια υπάρχει η παραδοσιακή εκδοχή

Υιοί Θεού = "υιοί θεού"= άγγελοι, η οποία πέρα από extreme (ή μάλλον γι' αυτό) πάντα "καθόταν" κάπως άβολα για τις εκκλησίες, πλην όμως έχει τις αιτιολογήσεις της.

Υιοί Ανθρώπων = άνθρωποι

Από εκεί και πέρα:

1. Η "ορθολογική" εκκλησιαστική

Υιοί Θεού = απόγονοι του Αδάμ πλην Κάιν

Υιοί Ανθρώπων = απόγονοι του Κάιν

2. Η "αμφιλεγόμενη" εκκλησιαστική

Υιοί Θεού = Απόγονοι του Αδαμ

Υιοί Ανθρώπων = Απόγονοι κάποιας "προαδαμικής" «ανθρωπότητας» (που βρήκε γυναίκα ο Κάιν;)

3. (ή 2.1) Η "ορθολογιστική"

Υιοί Θεού = Homo Sapiens Sapiens

Υιοί Ανθρώπων = Homo (Sapiens) neanderthalensis

4. (ή 2.1.1) Η "ορθολογιστική"

Υιοί Θεού = Homo Sapiens

Υιοί Ανθρώπων = προ- (ή μη-) Hominds

5. (ή 2.2) H ?fantasy

Υιοί Θεού = Άνθρωποι / Ξωτικά

Υιοί Ανθρώπων = Orcs / Άνθρωποι

Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον outis! Καλό χειμώνα! :cheerful:

 

Δεν βρήκα κάποια άλλη συζήτηση επ' αυτού του θέματος, αν βρεις κάτι... link! :)

 

Πάντως, αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, είναι αν βγάλουμε τις εκκλησιαστικές/θρησκευτικές εκδοχές και μείνουμε με τις "ορθολογιστικές", αλλά με μια δόση φαντασίας. Μήπως "οι θεοί" περπάτησαν κάποτε ανάμεσά μας? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε είχα γράψει :

Θα μπορουσε να ειναι μια ιστορια...

 

Ηταν καποτε, στους περασμενους χρονους, στους χρονους οπου οι θεοι μιλαγαν με τους ανθρωπους και οι ανθρωποι ηταν και αυτοι θεοι, ηταν τοτε λοιπον που ο ρατσισμος ηταν στο ζενιθ του.

Τοτε υπηρχαν ανθρωποι, ζωα περισσοτερο, που δεν ειχαν δικαιωματα, που ηταν σκλαβοι, και που χωρις αυτους τιποτα δεν θα ειχε υπαρξει για να θαυμαζουμε τωρα...τιποτα υλικα κατασκευασμενο φυσικα.

Οι σκλαβοι αυτοι δεν περνουσαν καλα, δεν την παλευαν να το πουμε κι ετς..

Συνεχεια δουλευαν, συνεχεια ξυλοφορτονωνταν, ολο αδικουνταν, και γενικα τους συμπεριφεροντουσαν λες και δεν ηταν ανθρωποι με λογικη και αισθηματα(ενω αν το καλοσκεφτουμε οι υπολοιποι δεν ειχαν αισθηματα, αλλα το να εχεις αισθηματα δεν σημαινει να εισαι δουλος τους)αυτοι λοιπον οι ανθρωποι, που τοσο ειχαν αδικηθει, καποια μερα αντεδρασαν..Με τα πολλα την εκαναν, οι ανθρωποι χωρις Θεο(τουλαχιστον φανερο) αρχισαν να τον ψαχνουν..

 

Την ιδια εποχη ανα τον Κοσμο υπηρχαν πολλοι πολιτισμοι, οι περισσοτεροι φανερα αναπτυγμενοι, σε σημειο να σκεφτομαστε σοβαρα αν ειχαν βοηθεια και καθοδηγηση απο υπερ γηινους ή απλα εξωγηινους(γη=αυτος ο πλανητης κ οχι καποιος με παρομοιο περιαλλον). Υπαρχουν ακομη εργα ανα τον κοσμου που ειναι ακατανοητα και θαυμαστα σε μεγαλο βαθμο, ομως αυτοι που γλιτωσαν δεν επαιξαν καποιο ρολο για να φτιαχτουν.

 

Οι δουλοι των ανθρωπων με τον καιρο γιναν δουλοι του Θεου, αφου βρηκαν καποιον που τους "βολευε", καποιο πνευμα που "μιλαγε" μονο σε λιγους...Σε αυτους που κρατουσαν τις Εντολες...

 

Αυτοι οι δουλοι του Θεου πολλα εκαναν και πολλα ειπαν, τιποτα δεν εχει μεινει ομως.

Οι δουλοι του Θεου σιγα σιγα εξελιξαν τη Θρησκεια τους, βρηκαν κι αλλους αδικημενους που ηρθαν μαζι τους, ως και τον αρχηγο τους βαλαν σε αυτη τη μοιρα..

Και εκει που οι Θεοι μιλαγαν μαζι μας, σιγα σιγα αρχισαν να μας αποφευγουν, γιατι δειξαμε ανοχη και καποια αισθηματα συμπαθειας προς αυτα τα πλασματα χωρις Θεο και πατριδα...

 

Οι δουλοι του Θεου...τωρα πια του ανθρωπου(του κακου ανθρωπου) κυβερνανε τον κοσμο οπως και τοτε, μιλανε για εναν αορατο θεο που προτειμαει να αραζει στον κοσμο των σκεπτομορφων παρα στον δικο μας και εχει τους απεσταλμενους του να μας μιλανε για τις εντολες του...

 

Υβρις θα μου πειτε πολλοι..

Ομως περαν αυτου που να πιστεψω?

 

Θελω πισω την πραγματικη μου πιστη, οχι την υποδουλωση της ψυχης μου με τριπλα δεσμα...Οχι δεν μου αρεσουν οι σταυροι οταν προκεινται για εμενα και μαλιστα μονο και μονο επειδη γεννηθηκα ελευθερος...

 

Καθε σχολιο(σχόλιο ομως)ειναι καλοδεχουμενο

...

 

Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με την όλη συζήτηση για εσάς, όμως στο μυαλουδάκι μου κάτι λέει

Από Εδώ

Edited by Sucore
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...