Jump to content

Γη και Ήλιος συνδέονται με μαγνητικές πύλες


 Share

Recommended Posts

Μέχρι να διαβάσετε αυτή την είδηση, θα συμβεί κάτι ψηλά πάνω από τα κεφάλιά σας, το οποίο μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβαίνει. Μια μαγνητική πύλη θα ανοίξει συνδέοντας τη Γη με τον Ήλιο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 150 εκατ. χλμ. Τόνοι σωματιδίων υψηλής ενέργειας θα εισρεύσουν από το άνοιγμα, πριν αυτό κλείσει ξανά, μόλις τελειώσετε την ανάγνωση της είδησης αυτής.

 

Το φαινόμενο ονομάζεται "συμβάν μεταβίβασης μαγνητικής ροής" σύμφωνα με τον φυσικό Ντέηβιντ Σίμπεκ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily. Ενώ μέχρι πριν δέκα χρόνια εθεωρείτο ανύπαρκτο, σήμερα υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι όχι μόνο συμβαίνει, αλλά μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένο.

 

Οι επιστήμονες, εδώ και καιρό, γνώριζαν ότι η Γη και ο Ήλιος πρέπει να συνδέονται. Η μαγνητόσφαιρα της Γης (η μαγνητική "φούσκα" που περιβάλλει τον πλανήτη μας) είναι γεμάτη με σωματίδια από τον ήλιο, που φθάνουν στη Γη μέσω του ηλιακού ανέμου και διαπερνούν τις μαγνητικές "ασπίδες" της Γης. Εισέρχονται ακολουθώντας τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέχρι πίσω στην ατμόσφαιρα του ήλιου.

 

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η σύνδεση Γης-Ήλιου ήταν μόνιμη, αλλά τώρα πια, σύμφωνα με τον Σίμπεκ, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αποδεικνύεται ότι η σύνδεση δεν είναι καθόλου σταθερή, αλλά συχνά σύντομη, πολύ δυναμική και μερικές φορές εκρηκτική.

 

Σύμφωνα με την ανακάλυψη των μαγνητικών πυλών, η Γη στη διάρκεια της μέρας (δηλαδή στην πλευρά που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο) πιέζει το μαγνητικό της πεδίο πάνω στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου.

 

Περίπου κάθε οκτώ λεπτά, τα δύο πεδία για λίγο χρόνο συγχωνεύονται ή "επανασυνδέονται", σχηματίζοντας μια "πύλη" μέσω της οποίας είναι δυνατή η ροή των σωματιδίων. Η πύλη λαμβάνει τη μορφή ενός μαγνητικού κυλίνδρου με πλάτος περίπου όσο η Γη.

 

Τα τέσσερα διαστημικά οχήματα "Cluster" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τα πέντε διαστημικά οχήματα "Themis" της NASA έχουν πετάξει μέσα και γύρω από αυτούς τους κυλίνδρους, μετρώντας τις διαστάσεις τους και ανιχνεύοντας τη ροή των σωματιδίων που κυλάνε στο εσωτερικό τους. "Οι πύλες είναι απολύτως πραγματικές", τονίζει ο Σίμπεκ.

 

Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων, οι κυλινδρικές μαγνητικές πύλες τείνουν να σχηματίζονται πάνω από τον Ισημερινό της Γης και μετά μετακινούνται προς τους πόλους (στο Βόρειο πόλο το Δεκέμβριο και στο Νότιο πόλο τον Ιούλιο).

 

Οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί οι πύλες σχηματίζονται κάθε οκτώ λεπτά; Πώς τα μαγνητικά πεδία στο εσωτερικό των κυλίνδρων περιστρέφονται σπειροειδώς;

 

πηγή: iKypros.com

 

περιμένω σχόλια για αυτή την είδηση...

Link to comment
Share on other sites

Εγω ξέρω μόνο πως δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη...προστασία των αστροναυτών από τέτοια κοσμική/ ηλιακή ακτινοβολία:

 

Το σκάφος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη θα μπορούσε να προστατευτεί από την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος με ένα σύστημα που μιμείται το μαγνητικό πεδίο της Γης, ανακοίνωσαν Βρετανοί μηχανικοί.

 

Το ταξίδι μέχρι τον Αρη και πίσω θα διαρκέσει το λιγότερο 18 μήνες και η NASA εκτιμά ότι η ακτινοβολία στην οποία θα εκτίθενται οι αστροναύτες αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 40%.

 

Τα πρωτόνια του ηλιακού ανέμου και τα υποατομικά σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας διαπερνούν τα τοιχώματα των διαστημικών σκαφών και προκαλούν βλάβες στο DNA και τους ιστούς. Το 2001, αναφέρει το AFP, έρευνα NASA εντόπισε τουλάχιστον 39 πρώην αστροναύτες της που είχαν εμφανίσει πρόωρο καταρράκτη λόγω του βομβαρδισμού από σωματίδια.

 

Η κοσμική ακτινοβολία είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με ειδικά υλικά στο περίβλημα των σκαφών, όμως τα πρωτόνια του ηλιακού ανέμου θα παρέμεναν επικίνδυνα.

 

Τώρα, ερευνητές της εταιρείας Rutherford Appleton Laboratory στην Οξφόρδη παρουσιάζουν την ιδέα τους για μια συσκευή που θα παράγει ένα δίπολο μαγνητικό πεδίο γύρω από το διαστημόπλοιο, το οποίο θα εκτρέπει τα σωματίδια όπως το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη.

 

Οι λεπτομέρειες της διάταξης παραμένουν μυστικές μέχρι να εξεταστούν οι σχετικές αιτήσεις για πατέντες, ωστόσο οι μηχανικοί της εταιρείας εκτιμούν ότι το βάρος -ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τις διαστημικές αποστολές- θα περιορίζεται σε μερικούς τόνους.

 

Μια μικρή πειραματική συσκευή που βασίστηκε στην ιδέα έχει ήδη δοκιμαστεί σε προσομοίωση ηλιακής καταιγίδας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Αν και οι περισσότεροι φυσικοί μέχρι σήμερα εκτιμούσαν ότι το μαγνητικό πεδίο θα έπρεπε να έχει μέγεθος εκατοντάδων χιλιομέτρων για να παρέχει επαρκή προστασία, η νέα «μίνι μαγνητόσφαιρα» αρκεί να έχει διάμετρο μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα, εκτιμούν οι ερευνητές.

 

Πάντως ακόμα και σε αυτές της διαστάσεις η μαγνητική ασπίδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους αστροναύτες και γι' αυτό η συσκευή που παράγει το πεδίο θα πρέπει να ταξιδεύει σε διαφορετικό, συνοδό σκάφος.

 

Η έρευνα παρουσιάζεται στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Plasma Physics and Controlled Fusion.

 

πηγή: (διότι με λέν και παραμυθά ,οπότε...) Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Share on other sites

Έλα ντε...

 

Γιατί 8;

 

Και γιατί σπείρα;

 

αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....!!!!!

 

 

 

Άραγε.... αυτοί οι επιστήμονες... μας λένε

ειδήσεις από την κατάψυξη... ή τους δίνουν

και αυτών των κακομοίρηδων πληροφορίες

με το σταγονόμετρο;

Link to comment
Share on other sites

Έλα ντε...

 

Γιατί 8;

 

Και γιατί σπείρα;

 

αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....!!!!!

 

 

 

Άραγε.... αυτοί οι επιστήμονες... μας λένε

ειδήσεις από την κατάψυξη... ή τους δίνουν

και αυτών των κακομοίρηδων πληροφορίες

με το σταγονόμετρο;

Τα ίδια σκέφτηκα κ εγώ (δίχως τον γέλωτα για να είμαι ειλικρινής) και μου ήρθε στο μυαλό πως η ταχύτα του φωτώς, φαινομενικά άπιαστη, είναι στην πραγματικότα μια στιγμιαία μεταφορά ενέργειας η οποία φορτίζεται απο την ΣΥΝΕΧΗ αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων...

Ορισμένων συχνοτήτων και έντασεων με διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα την σύσταση τους. > Πχ στον Άρη θα υπάρχει Άλλου είδους ζωή, ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΗ απο τα όργανα μας, μιας και είναι φτιαγμένα να ανιχνεύουν υπάρξεις βασισμένες στο περβάλλον μας. Ως ένα υπεραπλουστευμένο παράδειγμα, όμως αδύνατο να καταριφθεί ως υπόθεση, οπότε αυτό το καθιστά πετυχημένη αρχή θεωρείας υποψήφιας για βραβείο Νόμπελ :P :P :P

 

Υγ. Είπαμε! Είμαι άυπνος!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...