Jump to content

Το δένδρο της ζωής Καμπαλά


Recommended Posts

Ξέρει κανείς να μου εξηγήσει το δένδρο της Καμπαλά; Τι σημαίνει τι είναι τα σεριφόθ; Γιατί έχει αυτήν την διάταξη;

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Λοιπόν για αρχή βρήκα ότι "Το δένδρο της ζωής" αντιπροσωπεύει την δημιουργία και το πώς το σύμαν δημιουργήθηκε από το τίποτα ή μάλλον πώς ο Θεός το δημιούργησε. Αναφέρεται στο δένδρο της ζωής της Γέννεσης.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_Life_(Kabbalah)

 

Η σχέση του "Δένδρου της ζωής" με τους Αγγέλους

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Kabbalistic_angelic_hierarchy

 

Και η αναστροφή του δένδρου της ζωής από τις κακές δυνάμεις Κλιπόθ

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Qliphoth

 

ενδιαφέρον θεματάκι ε? Τι λέτε?

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον θεματάκι ναι.. Με την Καμπαλά ασχολήθηκα το καλοκαίρι, αλλά τα βιβλία μου και τις σημειώσεις μου δε τα έχω εδώ που βρίσκομαι τώρα. Την άλλη Παρασκευή επιστρέφω και αν δεν έχει απαντήσει κανείς θα απαντήσω. Να κάνω ένα ξεσκόνισμα, μην απαντήσω κάτι και είναι λάθος :P (γιατί ναι.. μέχρι να μπω στο κλίμα της Καμπαλά έπρεπε να λαδώσω λίγο να μυαλό μου, δεν είναι και ό,τι πιο ευκολονόητο)

Link to comment
Share on other sites

εμένα παλιά είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο για ακριβώς αυτό το θέμα και έτσι όπως το ξεφύλιζα είδα ότι δεν καταλάβαινα τίποτα από ότι έλεγε και το άφησα.

 

Τώρα αυτά τα άρθρα στη wikipedia κάτι λένε αλλά και πάλι δεν μπορώ να τους ποιάσω. Αυτός ο ιουδαϊκός μυστικισμός είναι κάπως, ομοίως και τους γνωστικούς δεν τους αντιλαμβάνομαι αρκετά.

 

Τώρα στο θέμα της Καμπαλά είναι ιουδαϊκός μυστικισμός ή έχει ρίζες στην αρχ. Ελλάδα, γιατί και αυτό το άκουσα...! Ή μαλλον εννοουν ριζες στον Ερμητισμό που αυτός έχει κάποια σχέση με αρχ. Ελλάδα.

 

Ξέρετε τίποτις για την καταγωγή της Καμπαλά;

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

Τώρα στο θέμα της Καμπαλά είναι ιουδαϊκός μυστικισμός ή έχει ρίζες στην αρχ. Ελλάδα, γιατί και αυτό το άκουσα...! Ή μαλλον εννοουν ριζες στον Ερμητισμό που αυτός έχει κάποια σχέση με αρχ. Ελλάδα.

 

Ιουδαϊκός μυστικισμός είναι, δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.. :unsure:

Αν θυμάμαι καλά στην Καμπαλά έχει στηριχτεί ο χριστιανισμός, ο μωαμεθανισμός και αυτού του τύπου οι θρησκείες. Είχα διαβάσει ότι και ο Μωυσής ήταν καββαλιστής.

 

Ξέρετε τίποτις για την καταγωγή της Καμπαλά;

 

Καταγωγή τί εννοείς;

Link to comment
Share on other sites

απ'οσο ξερω καθε σεφιροθ ειναι στην πραγματικοτητα ενας απο οτυς τροπους με τους οποιους εκδηλωνεται ο Θεος και δηλωνουν μια αρετη η εναν τροπο επικοινωνιας αν θες με τον Θεο. με αλλα λογια ισως καποιο μονοπατι η τροπο ζωης. δεν ξερω αν βοηθησα αλλα αυτα ξερω προσωπικα

Link to comment
Share on other sites

Βρε dimulator, με το συμπάθειο κιόλας, αλλά από τη μια "παραπονιέσαι" ότι έχει εγκαταλειφθεί το φόρουμ, από την άλλη ανοίγεις ένα ωραίο τόπικ και δεν αφήνεις τη δυνατότητα σε μέλη να πουν ό,τι έχουν να πουν, αραδιάζοντας link από το wikipedia, χωρίς να αφήνεται περιθώριο να ξεκινήσει η κουβέντα...

Link to comment
Share on other sites

βρε φιλενάδα με παρεξήγησες ! :o

 

τα λινκς τα βάζω για να τα συζητήσουμε όχι για να μην αφήνω κανένα να πει την γνώμη του... απλά επιβεβαίωσα αυτό που είπες με κάτι που βρήκα και εγώ... δεν είναι κακό... έτσι ? :rolleyes:

 

Τώρα αυτό που είπα για το ότι μερικοί λένε ότι η Καμπαλά έχει σχέση με αρχαία Ελλάδα το διάβασα σε ένα site Ελληνικής αδελφότητας ροδόσταυρων (νομίζω)... αν βρω το site θα σας το δείξω...

 

 

....

 

έλα το βρήκα

 

Η Ορφική κοσμογονία, μετουσιώθηκε στην κορωνίδα της εσωτερικής φιλοσοφίας, την Καμπάλα.

 

πηγή: http://amra.gr/anadromi.html

 

Τώρα τι να πω ισχύει κάτι τέτοιο; Όσοι ασχολούνται με καμπαλά ας μας φωτίσουν..

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

H Καμπαλα εχει βαση στην Ερμητικη θρησκεια και καθε ενα απο τα 10 σεφιροφ και τις 22 ατραπους αντιστοιχουν σε καποια Θεια εκπορευση.Οι 22 ατραποι αντιστοιχουν στα 22 γραμματα του Εβαρικου αλφαβητου.Το Θεικο σεφιροθ το Αιν.Ειναι αυτο που δεν μπορει να κατανοηθει ουτε να περιγραφει.Στα ινδικα αναπαριστατε με το ερπετο Αναντα τον Ελληνικο ουροβορο οφι που συμβολιζει την περιοδικη φυση του απειρου και οτι ολα περικλειονται μεσα του.

1ο το Κετερ,ειναι η προσπαθεια του Αιν να κατανοησει τον εαυτο του ειναι η μοναδα και πρωταρχικη αιτια των παντων.Ονομαζεται το Στεμα και το Θεικο ονομα που του αντιστοιχει ειναι το Εχεγιεχ που σημαινει "εγω θα ειμαι".Ειναι ο δημιουργος του κοσμικου αυγου και ταυτιζεται με τον Φθα η τον Αμων Ρα τον Δια η τον Μπραχμα.

2ο σεφιροθ ειναι το Χοχμα η αλλιως η σοφια συμβολιζει το αρσενικο το ενεργητικο και το δυνατο.Ονομαζεται πατερας και το Θεικο του ονομα ειναι το Γιαχ.Αποδιδομενος Αγγελικος χορος ειναι οι Οφανιμ.Αντιστοιχοι Θεοι ειναι ο Θοθ η Αθηνα ο Κβαν Σι Γιν και ο Βισνου.

3ο σεφιροθ η Μπινα η Αιμα η Μεγαλη Μητερα συμβολιζει το αρνητικο το θυληκο και παθητικο.Ειναι η δυναμη που μεταφερει μορφοποιει και οικοδομει την Θεικη σκεψη.Αντιστοιχοι Θεοι ειναι η Κβαν Γιν η Σακτι συτροφος του Σιβα και η Καλι η οπποια με τα μισα χερια προκαλει τρομο και καταστροφη και με τα αλλα μισα δινει δωρα συμβολιζοντας ετσι και την φυση η οποια αλλοτε ειναι καταστροφικη και αλλοτε δημιουργικη.Φυτο της Μπινα ειναι ο Κρινος και συμβολο η Περιστερα που κλωσσαει η αληθινη Σεκινα συζηγος του Γιαχβε η αλλιως το Αγιο Πνευμα.

4ο σεφιροθ το Χεσεντ που σημαινει Ελεος.Ειναι η αντανακλαση της Ουρανιας Τριαδας περα απο την αβυσσο.Τα σεφιροθ απο το 4ο εως το 10ο ονομαζονται Χαμπιγιον=οι δυναμεις της Συγκροτησης.Το Χεσεντ ειναι αρσενικο αλλα το αποδιδεται και η θυληκη ποιοτητα του νερου.Θεοτητες του ειναι ο Ποδειδωνας ο κεραυνοφορος Διας ο Ιντρα ο Θορ και ο Εγκερ.Αρχαγγελος του ειναι ο Τζαντκιηλ που σημαινει η δικαιοσυνη του Θεου.

5ο το Γκεβουρα που ειναι η αντανακλαση του Μπινα.Σημαινει ισχης δυναμη ειναι θυληκο και αντιστοιχο Θεικο ονομα το Ελοχιμ Γκιμπορ που σημαινει κραταιος Θεος.Το Γκεβουρα οπως ολα τα Σεφιροθ της αριστερης πλευρας του δεντρου ειναι θυληκα ολες οι αποδοσεις του ομως ειναι αρσενικες.Και αυτο γιατι οι Καμπαλα πιστευει οτι η γυναικα ειναι δυναμη και ο αντρας γαληνη.Για αυτο και τα σεφιροθ της δεξιας στηλης που ειναι αρσενικα λεγεται στηλη του ελεους ενω η αριστερη στηλη της αυστηροτητας.Οι περισσοτερες αποδοσεις της αρσενικης στηλης ειναι θυληκης ποιοτητας και που δειχνει την αναγκη για ισορροπια.Θεοι ειναι ο Αρης ο Θορ.

6ο ειναι το Τιφαρετ το οποιο ειναι η ενωση των 2 προηγουμενων και σημαινει καλλος και αρμονια.Αντιστοιχοι Θεοι ο Απολλων ο Σρι Κρισνα ο Διονυσος.Εδω συμβολιζεται η ενσαρκωση του Θεου δηλαδη καποιος που διατηρει σε τελεια ισορροπια πνευμα και υλη.

7ο ειναι το Νετζα που σημαινει Νικη.Σχετιζεται με την αγαπη την νικη την συγκομιδη καθως και με την σεξουαλικης φυσεως αγαπη.Θεα ειναι η Αφροδιτη η οποια ειναι κυρια της αγαπης και του καλλους καθως και η Αθορ και Μπαβανι.Προκειται για μια κατωτερη μορφη της μεγαλης μητερας Ισιδας.

8ο το Χοντ που σημαινει Δοξα.Θεος ειναι ο Ερμης ο οποιος ειναι εξυπνος και πονηρος συνετος αλλα και πανουργος.Αλλοι Θεοι που αντιστοιχουν ειναι ο Αννουβις και ο Χανουμαν.Μαζι με το Νετζα θεωρουνται οι δυναμεις μεσα απο τις οποιες πηγαζουν ολες οι αλλες δυναμεις καθως δοξα και νικη σημαινουν πολλαπλασιασμο και δυναμη.

9ο ειναι το Γεσουντ που σημαινει Θεμελιο.Ειναι η βαση πανω στην οποια στηριζεται ο φυσικος κοσμος και συμφωνα με τον Λεβι και την Μπλαβατσκυ ειναι το αστρικο πεδιο.Ειναι το σταθερο θεμελιο το κοσμο καθως και η συμπαντικη αναπαραγωγικη δυναμη της φυσης.Καθε ουσια σπορος και ενεργεια συγκεντρωνονται σε αυτο οποτε απο αυτο προβαλλονται ολες οι δυναμεις.Θεοι του ειναι η Αρτεμις ο Σου και ο Γκανεσα.

10ο σεφιροθ ειναι το Μαλκουτ.Ειναι ο κοσμος των 4στοιχειων και οσων αντιλαμβανομαστε με τι 5 αισθησεις μας.Ειναι το κατωτερο σεφιροθ και αντιστοιχει με λιγα λογια στον δικο μας υλικο κοσμο.

Link to comment
Share on other sites

Οπως σωστα προανεφερε η Σαμπρινα ο Χριστιανισμος κλπ που προερχονται απο τον Ιουδαισμο βασιζονται στην Καμπαλα.Ομως βλεπουμε οτι απορριπτεται αυτο που αφηνουν οι θρησκειες αυτες να φανει.Την υπαρξη του θηλυκου και την μεγαλη σημασια που εχει.Εδω βλεπουμε οτι ο Γιαχβε εχει και γυναικα την Σεκινα που ειναι ισοτιμη του και στην ουσια ειναι το Αγιο Πνευμα.Τα οσα εγραψα βασιζονται σε "καμπαλιστικες αναλυσεις" εβραιων καμπαλιστων.Μετεπειτα παρουσιασεις το δεντρο απο Χριστιανους Καμπαλιστες αποφευγουν διακριτικα την αναφορα στην Σεκινα.Βλεπουμε οτι το θηλυκο ειναι το αρνητικο οχι ομως το κακο αλλα η αντιρροπη δυναμη του θετικου αρσενικου χαριν στην δραση των οποιων εχουμε την δημιουγια και εξελιξη.Επισης το τελευταιο σεφιροθ το Μαλκουτ θεωρειται ως το αθροισμα των προηγουμενων.Ειναι ο δικος μας κοσμος ομως ειναι αντανακλαση των αλλων ανωτερων ζωνων οποτε βλεπουμε και την εφαρμογη του Ερμητικου οπως και πανω ετσι και κατω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις ακούσει την αρχαία φράση "πυρ γυνή και θάλαττα;" :lol:

Πριν εξαγριωθούν όλες εδώ μέσα, πλάκα κάνω. Αλλά όντως, από τότε που ο άντρας ανακάλυψε τι ακριβώς κάνει το πραγμα ανάμεσα στα πόδια του η γυναίκα έχει πέσει λίγο κοινωνικά...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...