Jump to content

Τί είναι ένα μαγικό σύστημα?


Recommended Posts

Γειά σας! Είναι το πρώτο μου post στο Αβάπτιστο και θα ήθελα να συγχαρώ το team του, για την όλη προσπάθεια..

 

Τις τελευταίες μέρες που σκαλίζω τα topics του forum, ανακάλυψα κάτι μου με προβλημάτισε και θα ήθελα να το μοιραστώ με εσάς.

 

Αντιλήφθηκα πως επικρατεί η συνήθεια, να ταυτοποιούμε την εκάστοτε κοσμοθεωρία με μία πρακτική βασισμένη σε αυτήν. Πως θεωρείται αυτονόητο ότι η κάθε θρησκεία συνοδεύεται από κάποια έθιμα και παραδόσεις που δογματίζουν την πρακτική της και ίσως και την στάση του ίδιου του μύστη ως προς τον κόσμο...

 

Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω έναν διάλογο για το κατά πόσο είναι θεμιτός ή όχι, ο δογματισμός στο θέμα αυτό..

 

Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον "μαθητή" που αναζητά την αλήθεια. Αλλά αντίθετα, ακόμα και αν αποδεχθεί μία κοσμοθεωρία , θα πρέπει να την εντάξει στο σήμερα και όχι να εμμείνει σε (ίσως) παρωχημένες αντιλήψεις και αξίες του παρελθόντος με τις οποίες δημιουργήθηκε.. Δεν αρνούμαι την σοφία του παρελθόντος, αλλα επικρίνω την ασκεπτικιστική στάση ώς προς αυτή.

 

Περιμένω τις απόψεις σας και την κριτική σας

Link to comment
Share on other sites

Let me guess... είσαι χαοτικός!

 

Κοίτα, κι εγώ συμφωνώ με αυτά που λες. Δυσκολεύομαι να προσκολληθώ σε ένα μόνο πράγμα, καθώς πιστεύω πως λίγο πολύ όλα είναι διαφορετικές πλευρές του ίδιου ζαριού (ξέρω, νόμισμα λέει συνήθως ο κόσμος αλλά πόσες όψεις να έχει κι αυτό πια;).

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες control. Ωραίο θέμα. :)

Θεωρώ πως είναι στη φύση μας να δρούμε πολυσυλλεκτικά, κι αυτό με τη σειρά του αποτυπώνεται και στις ίδιες τις μαγικές παραδόσεις, οι οποίες "δανείζονται" στοιχεία η μια από την άλλη στον άξονα του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο σύστημα που να χαρακτηρίζεται από στατικότητα, ακόμα κι αν ορισμένα μας δείχνουν κάτι τέτοιο, εκ πρώτης όψεως.

 

Ο δογματισμός που διακατέχει ορισμένους ακόλουθους αυτών των συστημάτων, δεν νομίζω να εντοπίζεται τόσο στην υποτιθέμενη "σταθερότητα" των εκάστοτε συστημάτων, αλλά στη λειτουργικότητά τους (στο πόσο "κοντά" θεωρούν πως βρίσκεται στην "πηγή").

Link to comment
Share on other sites

irenicus777, είμαι, πράγματι χαοτικός(ή τουλάχιστον προσπαθώ!).

 

johnny, θα σου απαντήσω με το παράδειγμα της θεουργίας. Όποιος έχει ασχοληθεί, έστω και λίγο, μ'αυτή, θα αντιληφθεί

πως όλα τα άρθρα και οι εμπειρίες αποφέρουν έναν μυστηριακό χαρακτήρα που θυμίζει μεσσαίωνα, σκοτεινά υπόγεια

ή φωτεινούς ναούς.. Ο θεουργός, δεν μπορεί να επικαλεστεί απλώς την θεότητά του ή να προετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα του γι'αυτό. Αλλά, σύμφωνα με τις παραδόσεις που έχουν επιβιώσει, δεν θα αποφύγει υλικές "αναγκαιότητες"(Λευκούς Χιτώνες..) και συμβολισμούς οι οποίοι ίσως και να μην του λένε και τίποτα(το τελετουργικό μπάνιο..) ή ακόμα και σε πανάκριβα και σπάνια αντικείμενα που θα "εξευμενίσουν" θεότητα.(δηλαδή θα πρέπει να ζωγραφίζω τα συμβολά του παντού ή να του κάνω δωράκια, για να με δεχθεί ενας θεός.???)

 

Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να επιβάλλονται υλικοί περιορισμοί σ'έναν μαθητή, απλώς και μόνο επειδή είμαστε δέσμιοι αυτών δογμάτων (ίσως ταμπού)

Link to comment
Share on other sites

Η προσκοληση στα δογματα ακριβως οφειλεται στην σιγουρια οτι θα λειτουργησει και στην ασφαλεια που θα εχεις αφου ξερεις οτι ειναι δοκιμασμενο.Δεν νοειται να μην γνωριζεις για πιο λογο κανεις καθε ενεργεια.Επισης αν δεν σε εκφραζει το τυπικο καποιου συστηματος μην ασχολεισαι με αυτο για δικο σου καλο.Το να ανακατευεις τα παντα μπορει να δουλευει αλλα καλο ειναι πρωτα να εχεις καταλαβει τα παντα για να ξερεις ολες τις μεταξυ τους αντιστοιχιες αν υπαρχουν βεβαια παντα.

Link to comment
Share on other sites

φίλε κοντρολ στο θέμα της θεουργίας κάνεις λάθος γιατί το προσεγγίζεις λαθος.

 

Το να κάνεις κάποια πράγματα συμβολικά ή τελετουργικά δεν τα κάνεις επειδή το λέει το δόγμα αλλά γιατί τα αισθάνεσαι τα βιώνεις και ξέρεις ΓΙΑΤΙ τα κάνεις.

 

Για παράδειγμα στα μάτια ενός τρίτου το τελετουργικό μπάνιο είναι ένα απλό μπάνιο και τίποτα άλλο. Επίσης στα μάτια αυτού που θέλει να κάνει το μπάνιο για να έχει απόδειξη του Θεού πάλι είναι ένα απλό μπάνιο αν δεν έχει την απόδειξη του.

 

Σε αυτόν όμως που το κάνει με σκοπό καθαρτικό (γιατί για αυτό γίνεται συμβολικά) και λέει και κάποια λογάκια και το κάνει σαν τελετή κάθαρσης τα πράγματα αλλάζουν γιατί πρώτα έχουν αλλάξει στην συμπεριφορά - σκέψη - σταση του ανθρώπου. Αυτός υποβάλλοντας τον εαυτό του σε αυτές τις σκέψεις της κάθαρσης (πρόσεξε δεν λέω αυθυποβάλλοντας) θα βιώσει και το μεταφυσικό αν έχει την συνείδηση που πρέπει ή σιγά σιγά θα του δημιουργηθεί αυτή η συνείδηση.

 

Η διαφορά του πρώτου ανθρώπου με τον δεύτερο είναι ότι ο δεύτερος το κάνει για να υποβληθεί σε μια διαδικασία, και για να συντονιστεί με σκέψεις τάδε.

 

Αυτά που κάνει η θεουργία είναι βοηθητικά για την σκέψη. Αυτό είναι το νόημα της θεουργικής συμπεριφοράς γιατί η ενέργεια-σκέψη άγεται από άλλη ενέργεια-σκέψη. Και για να γίνει αυτό σε ψυχικό επίπεδο χρειαζόμαστε να μιλήσουμε στην γλώσσα του υποσεινήδητου που είναι η γλώσσα των συμβόλων, των εικόνων και των χειρονομιών, των ύμνων κτλ καταλαβαίνεις τι λέω...

 

Το ίδιο κάνουν και όλα τα πνευματικά υστήματα. Όλα ασκούν κάποιο είδος θεουργίας όταν κάνουν τελετές, χρησιμοποιούν σύμβολα υλικά η λεκτικά κτλ

 

Αυτά βοηθούν το υποσεινήδητο να λειτουργήσει μιας και η μαγεία είναι η "τέχνη" της σκέψης και της επηρροής αυτής στο είναι-ύπαρξη.

 

Να το πω με ένα παράδειγμα. Ο ναός είναι το αθλητικό στάδιο, η προπόνηση η τελετή, ο αθλητής ο μύστης, το άθλημα η μαγεία.

Όσο και να βλέπεις τον αθλητή να τρέχει ποτέ δεν θα καταλάβεις τον αθλητισμό αν δεν μπεις και συ στον στοίβο και κάνεις ένα 100στάρι. Αν δεν το κάνεις δεν θα καταλάβεις ποτέ το τι είναι άθλημα-θεουργία κτλ...

 

Τώρα αν το κάνεις και δεν αισθάνεσαι τίποτα τότε απλά δεν είσαι του αθλητισμού (της θεουργίας) βρες κάτι άλλο αν μπορείς... ή περίμενε μέχρι να νιώσεις κάτι... πολλές φορές τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

 

ή ψάξου προσωπικά με αυτά που ασχολείται ένα σύστημα δώσε τις δικιές σου έννοιες και συντονίσου με ένα δικό σου σύστημα, αν δεν σου αρέσει κανένα έτσι θα έχεις την δικιά σου θεουργία και πνευματικό σύστημα που θα μπορεί εσύ να λειτουργείς.

 

Αλλά αν κάνεις το τεευταίο θα δεις ότι θα δανείζεσαι απόψεις από άλλα συστήματα γιατί το 80% ήδη είναι γνωστό και διατυπωμένο μεσα στις τόσες θρησκκείες και μαγικά συστήματα. Στην ουσία θα κάνεις τον δικό σου συνδυασμό με ήδη γνωστές ερμηνείες κατά 80% και κατά 20% να σκεφτείς κάτι αληθινά πρωτότυπο και δικό σου.

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

dimulator, μάλλον παρεξήγησες τα λεγόμενα μου.. Όταν ανέφερα το παράδειγμα της θεουργίας, ήθελα να τονίσω πως είναι κάτι τετριμμένο να ακολουθείς αυτην την διαδικασία.. Η αναγκαιότητα των συμβόλων, καθώς και η πρακτική τους αξία είναι αναμφισβήτητη..

 

Δεν αποσκοπώ να κατακρίνω την σημασία των συμβόλων, αλλά το γεγονός ότι προσκολλημένοι στην παράδοση του κάθε

συστήματος, δεν μελετούμε ενδομυχώς την σημασία της προετοιμασίας και απλώς την ακολουθούμε χωρίς να αλλάξουμε τίποτα. Ή ακόμα και αν την κατανοήσουμε, την αφήνουμε ως έχει για λόγους ιστορικούς ή και από φόβο.

 

Αυτό, για μένα, είναι κάτι λάθος καθώς μία τόσο προσωπική πράξη(όπως μία τελετουργία, προσευχή, ενεργοδιαχείριση..), δέν έχει τίποτε από την προσωπικότητα του μύστη. Αντίθετα, οι περισσότερες πρακτικές ακολουθούν και διδάσκουν κατά γράμμα, όχι μόνο τις ιδέες που εκφράζουν, αλλά και τα καθαρά υλικά μέρη(όπως πχ, ένα είδωλο του θεού, στην θεουργία) που χρησιμοποίησε ο κυριότερος εκφραστής της ή ο δημιουργός της κάποτε. Κάτι που μπορεί να είναι πρακτικό, ή ωραίο ή να βολεύει, ή, ή, ή... ή και όχι.

 

Όμως ξεκίνησα τον προβληματισμό μου, πάνω στο αν είναι θεμιτός αυτός ο δογματισμός και αν προσφέρει ή όχι κάτι στον μύστη...

 

 

@lucipan:

 

Δεν νομίζεις, τότε ότι το να φοβάσαι να εκφραστείς γιατί θα αποτύχεις είναι κάτι μη θεμιτό? Δηλαδή, επειδή κάποιου του

πέτυχε η επίκληση εγώ θα προσπαθήσω να αντιγράψω την συμπεριφορά του για να πετύχει και η δική μου? Πιστεύω πως κάθε

"πιθανότητα" επιτυχίας ενυπάρχει μέσα στο άτομο και όχι στα υλικά ή τις λέξεις και τις εικόνες που χρησιμοποιεί..

 

Παρεπιπτόντως, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι φοβος αποτυχιας αλλα επειδη ειναι πραγματα που δεν μπορεις πολλες φορες να ρισκαρεις γιατι μπορει να κινδυνευσεις και εσυ ο ιδιος καλο να ακολουθεις ενα ασφαλες μονοπατι.Το ανακατεμα συστηματων μου δημιουργει αμφιβολια και νοιωθω οτι θα με αφηνε εκτεθειμενο.

Link to comment
Share on other sites

φίλε control, δεν είχα ποτέ τέτοιους ενδοιασμούς... γιατί στο σύστημα που ακολουθώ (αρχαίο ελληνικό) η γνώση της τελετουργίας και θεουργίας που έφτασε στις μέρες μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και επομένως έπρεπε να κάτσω να βρω τα ψήγματα των παλαιών και να κάνω την δικιά μου...

 

...ούτε δόγμα υπάρχει γιατί τα πάντα κινούνται στην αρχή της προσωπικής λατρείας...

 

και η διαδικασία της εύρεσης και αναδημιουργίας τελετών κτλ με οδήγησε να μελετω το γιατί γίνεται κάτι... γιατί αν δεν το ξέρεις είναι απλά μια εθιμοτυπική κίνηση και τίποτα άλλο... ενώ αν ξέρεις και το γιατί συνδέεται με γνώση που ανακαλείται νοητικά κάθε φορά που εκτελείται μια κίνηση ή χρησιμοποιείται ένα σύμβολο...

 

άλλωστε έτσι πρέπει να λειτουργούν τα σύμβολα, να κωδικοποιούν γνώση και να την ανακαλούν νοητικά. (άρα πρέπει να ξέρεις και την εξήγηση του κάθε συμβολισμού)

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

Control, μιας και σε βρήκα εύκαιρο, έχω μια απορία σχετικά με το χαοτικό μονοπάτι. Σχετικά με αυτό διαβάζω τελευταία το Condensed Chaos του Phil Hyne (http://necronomicongnosis.blogspot.com/2009/02/blog-post_8488.html - αν κι εγώ έχω μια πιο παλιά έκδοση σε ebook). Εκεί αναφέρονται οι 6 αρχές/Νόμοι του Χάους, δηλαδή:

1. Αποφυγή του Δογματισμού

2. Η προσωπική εμπειρία είναι ανώτερη αυτής των άλλων

3. Τελειότητα στην Τεχνική

4. Αποδεσμευση από πεποιθήσεις του εαυτού, της κοινωνίας και του κόσμου

5. Διαφορετικές προσεγγίσεις (δηλ. να μην προσκολλάται σε μια μόνο πρακτική/σύστημα)

6. Γνώση

Η απορία μου δεν έχει να κάνει με το φαινομενικά οξύμωρο σχήμα "νόμοι του χάους" αλλά με το ότι κάπου πήρε το μάτι μου μια άλλη σειρά από νόμους του Χάους, πολύ πιο... ακραία:

 

http://pages.videotron.com/drroots/Laws%20of%20Chaos.html

 

Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο μπορείς να ρίξεις λίγο φως στο τούνελ;

 

Α ρε Μάικλ... πού να ξέρες όταν έγραφες για τον Έλρικ...

Link to comment
Share on other sites

@dimulator:

 

Ακριβώς αυτός είναι ο τρόπος εργασίας που προτιμώ. Άν και κάποια συστήματα προβάλλουν από μόνα τους τέτοια εμπόδια.

Παράδειγμα η Σολομωνική.

 

@irenicus777:

 

Κοίτα με μία πιό βαθιά μελέτη του χαοτισμού, θα αντιληφθείς πως ο μόνος "νόμος" του, είναι πως δεν υπάρχουν νόμοι.

Αυτή η άστοχη, κατ'εμέ, έκφραση της φιλοσοφίας που τον διακατέχει έχει παρερμηνευθεί.

Προσωπικά διαφωνώ και με ορισμένες απόψεις του Hyne και του Caroll, όπως το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η επίκληση του χάους κτλ

 

Αν θέλεις να ασχοληθείς, θα πρέπει να μελετήσεις όποια βιβλία βρείς και ν'απορρίψεις ότι δεν σε εκφράζει.

 

Γενικότερα:

1) Βρες μία φιλοσοφία και μία κοσμοθεωρία με την οποία είσαι 100% ικανοποιημένος(αν δεν βρείς δημιούργησε τη)

2) Να είσαι ανοικτός στα πάντα, αλλά και σκεπτικιστής

3) Ακολούθα το ένστικτό σου και μην υπακούς σε κανένα νόμο εκτός από τους δικούς σου

4) Δημιούργησε

5) Μεγαλούργησε

Link to comment
Share on other sites

τίθεται ένα θέμα όμως φίλε control... τι κάνεις με την ενεργοσκέψη που υπάρχει ήδη? π.χ. κάποιος που εντάσεται σε ένα σύστημα υπάρχων επωφελείται από τον συντονισμό με τις υπάρχουσες μορφές ενέργειας.

 

ενώ ένας χαοτικός πάει να κάνει τα πάντα από το 0...

 

ποια λοιπον η στάση του χαοτικού στις ήδη υπάρχουσες ενέργειες;

Link to comment
Share on other sites

dimulator, αυτό είναι το θέμα. Δεν υπάρχει τέτοια στάση. Υπάρχει μόνο η δική σου στάση.

 

προσωπική μου άποψη, η αλήθεια είναι υποκειμενική. Αν εγώ δεν πιστεύω στην ύπαρξη της υπάρχουσας σκεπτοενέργειας, τότε

αυτή δεν υπάρχει για μένα. Αν εγώ δεν πιστέυω σε εξοκοσμικές οντότητες, τότε αυτές δεν υπάρχουν.

 

Επομένως, το σύστημα του χαοτισμού σ'αφήνει να επιβάλλεις εμπόδια στην πνευματική σου πορεία, αλλά και να τα καταλύσεις

αν είσαι αρκετά αποφασισμένος. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν, ή "δημιουργήσεις" την βοήθεια

ή το υπόβαθρο που χρειάζεσαι.

 

Ή αν το θες, ο χαοτισμός, σου επιτρέπει να επιλέξεις να "συντονιστείς" με τις υπάρχουσες ενέργειες, αν ο σκοπός σου συμβαδίζει

με τον σκοπό αυτών

 

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως από την ίδια την μορφή που έχει ο χαοτισμός, εγώ ως ακόλουθός του, σου αναλύω τι σημαίνει για μένα και πως ερμηνεύω εγώ την κατάσταση που προανέφερες.(προς αποφυγή παρεξηγήσεων)

 

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...